প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা গৱেষণা’ বিষয়ত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 MAR 2023 12:10PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যসেৱাক ক’ভিডৰ পূৰ্বৰ সময় আৰু মহামাৰীটোৰ পিছৰ সময়, উভয়ৰে প্ৰেক্ষাপটত চাব লাগে। এনে দুৰ্য্যোগৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমৃদ্ধিশালী দেশৰ উন্নত ব্যৱস্থাও অৱনমিত হৈছে, সেই কথা বিশ্ববাসীয়ে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে শিকিছে। স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বই এতিয়া পূৰ্বতকৈ অধিক মনোনিৱেশ কৰিছে যদিও ভাৰতৰ এই পন্থা কেৱল স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। বৰঞ্চ আমি এখোজ আগুৱাই গৈ সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ বাবে কাম কৰিছো। আমি বিশ্বৰ আগত এক দৃষ্টিভংগী দেখুৱাইছো আৰু সেয়া হ’ল ‘এক বিশ্ব-এক স্বাস্থ্য’। ক’ৰোনা বিশ্ব মহামাৰীয়ে যোগান শৃংখলৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কেও কৈছে। মহামাৰীটো ভৰপক পৰ্য্যায়ত থাকোতে ঔষধ, ভেকচিন, চিকিৎসা সঁজুলিৰ দৰে জীৱন ৰক্ষাকাৰী সামগ্ৰীসমূহ প্ৰধান আহিলা হৈ উঠিছিল। যোৱা কেইবছৰমানৰ বাজেটত এই সকলোবোৰ বিষয়ত ভাৰতে যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বিদেশৰ ওপৰত ভাৰতৰ নিৰ্ভৰশীলতা ন্যূনতম কৰিবলৈ আমি অহৰহ চেষ্টা কৰি আছো। গতিকে এই ক্ষেত্ৰত সকলো অংশীদাৰৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ কেইবা দশকলৈকে ভাৰতত স্বাস্থ্য সন্দৰ্ভত এক সংহত পন্থা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ অভাৱ আছিল। আমি স্বাস্থ্যসেৱাক কেৱল স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজতে সীমাবদ্ধ কৰা নাই, বৰঞ্চ ‘সমগ্ৰ চৰকাৰ’ পন্থাৰে ইয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ভাৰতত সুলভ চিকিৎসা সুনিশ্চিতকৰণত আমাৰ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে। ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ৮০,০০০ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। যি পৰিমাণ অন্যথা দেশৰ কোটি- কোটি ৰোগীয়ে তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ বাবে ব্যয় কৰিবলগীয়া হ’লহেঁতেন। কাইলৈ অৰ্থাৎ ৭ মাৰ্চত দেশত জন ঔষধি দিৱস উদযাপন কৰিবলৈ আগবাঢ়িছো। আজি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৯,০০০ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ আছে। এই কেন্দ্ৰসমূহত বজাৰতকৈ বহু কম মূল্যত ঔষধ পোৱা যায়। এই কেন্দ্ৰসমূহৰপৰা ঔষধ ক্ৰয়েৰে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে প্ৰায় ২০,০০০ কোটি টকা সঞ্চয় কৰিছে। অর্থাৎ এই আঁচনি দুখনৰ বাবেই ভাৰতৰ নাগৰিকে প্রায় এক লাখ কোটি টকা সঞ্চয় হৈছে।
বন্ধুসকল,
গুৰুতৰ ৰোগসমূহৰ বাবে দেশত উন্নত আৰু আধুনিক স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। চৰকাৰে জনসাধাৰণে নিজৰ ঘৰৰ ওচৰতে পৰীক্ষাৰ সুবিধা আৰু প্ৰাথমিক চিকিৎসাৰ উন্নত সুবিধা লাভ কৰাত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত সমগ্ৰ দেশতে ১.৫ লাখ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। এই কেন্দ্ৰসমূহত ডায়েবেটিছ, কেন্সাৰ আৰু হৃদৰোগৰ সৈতে জড়িত গুৰুতৰ ৰোগৰ পৰীক্ষাৰ সুবিধা আছে। পিএম আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত সৰু চহৰ আৰু নগৰসমূহত উন্নত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। ফলত সৰু চহৰসমূহত নতুন চিকিৎসালয় স্থাপন কৰাই নহয়, বৰঞ্চ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত এক সমগ্ৰ বাতাবৰণো গঢ় লৈ উঠিছে। এই ক্ষেত্ৰত স্বাস্থ্য উদ্যোগী, বিনিয়োগকাৰী আৰু পেছাদাৰীসকলৰ বাবে একাধিক নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে চৰকাৰে মানৱ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰতো অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ২৬০ খনৰো অধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। ফলত ২০১৪ অৰ্থাৎ আমি ক্ষমতালৈ অহাৰ পূৰ্বৰ তুলনাত আজি মেডিকেল স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ আসনৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে। আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে এজন চিকিৎসকৰ সফলতাৰ বাবে এজন সফল টেকনিচিয়ান অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে এইবাৰৰ বাজেটত নাৰ্চিং খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহৰ সংলগ্নকৈ ১৫৭ খন নতুন নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয় মুকলিৰ পৰিকল্পনা চিকিৎসা মানৱ সম্পদৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, বিশ্বৰ চাহিদা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰতো এয়া উপযোগী হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যসেৱাক সুলভ আৰু সাশ্ৰয়ী কৰি তুলিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। সেয়েহে, আমি স্বাস্থ্য খণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি ডিজিটেল হেল্থ আইডিৰ জৰিয়তে দেশবাসীক সময়মতে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছো। ই-সঞ্জীৱনীৰ ব্যৱহাৰেৰে প্ৰায় ১০ কোটি লোকে ঘৰতে বহি চিকিৎসকৰপৰা অনলাইন মাধ্যমেৰে পৰামৰ্শৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এতিয়া ৫জি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে এই খণ্ডৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বাবেও বহু সম্ভাৱনাৰ উন্মেষ ঘটিছে। ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে ঔষধ বিতৰণ আৰু পৰীক্ষণৰ লজিষ্টিকত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব। ইয়াৰদ্বাৰা সৰ্বজনীন স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাই এক গতি লাভ কৰিব। আমাৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবেও এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। আমাৰ উদ্যোগীসকলে সকলো ধৰণৰ প্ৰযুক্তি আমদানিৰপৰা আঁতৰি থকা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব। আমি এই ক্ষেত্ৰতো প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰৰ সূচনা কৰিছো। ফাৰ্মা আৰু মেডিকেল ডিভাইচ খণ্ডৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা কেইবাখনো নতুন আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। পিএলআইৰ দৰে আঁচনিত ৩০,০০০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। সেয়া বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্কেই হওঁক বা মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক চিষ্টেম স্থাপনতেই হওঁক, সকলোতে বিনিয়োগ হৈছে।
চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডটো যোৱা কেইবছৰমানতে ১২ ৰপৰা ১৪ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। এই বজাৰখনে অহা ২-৩ বছৰত চাৰি লাখ কোটি টকা স্পৰ্শ কৰিব। আমি ইতিমধ্যে ভৱিষ্যতৰ চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, উচ্চমানৰ উৎপাদন আৰু গৱেষণাৰ বাবে দক্ষ জনশক্তিৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো। আইআইটি আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানত চিকিৎসা সঁজুলি নিৰ্মাণৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবেও বাঅ’মেডিকেল ইঞ্জিনিয়াৰিং বা অনুৰূপ পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব। আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব যাতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অধিক অংশগ্ৰহণ আৰু উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু চৰকাৰৰ মাজত সৰ্বাধিক সমন্বয় স্থাপন হয়।
বন্ধুসকল,
কেতিয়াবা দুৰ্যোগে নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰমাণৰ সুযোগ দিয়ে। এই কথা ক’ভিড কালছোৱাত ফাৰ্মা খণ্ডই প্ৰমাণ কৰিছে। ভাৰতৰ ফাৰ্মা খণ্ডই যিদৰে ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত সমগ্ৰ বিশ্বৰ আস্থা লাভ কৰিছে, সেয়া অভূতপূৰ্ব। আমি ইয়াক মূলধন হিচাপে ল’ব লাগিব। আমাৰ এই সুনাম, কৃতিত্ব আৰু বিশ্বাসক অৱনমিত হ’বলৈ দিয়া উচিত নহয়। বৰঞ্চ আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমাৰ প্ৰতি এই বিশ্বাস অধিক বৃদ্ধি পাব লাগে। চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সৰ জৰিয়তে ফাৰ্মা খণ্ডত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ বাবে এক নতুন কাৰ্য্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অৰ্থনীতিক সুদৃঢ়কৰণেই নহয়, বৰঞ্চ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। আজি এই খণ্ডৰ বজাৰৰ আকাৰ প্ৰায় ৪ লাখ কোটি টকা। ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু শৈক্ষিক মহলৰ মাজত উন্নত সমন্বয়ে এই খণ্ডৰ মূল্য ১০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক কৰি তুলিব পাৰে। মই পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিব খুজিছো যে ফাৰ্মা উদ্যোগে এই খণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্তকৰণেৰে এইসমূহত বিনিয়োগ কৰিব লাগে। ইয়াৰোপৰি, চৰকাৰে গৱেষণাক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ বাবে আন একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। যুৱক-যুৱতী আৰু গৱেষণা উদ্যোগৰ বাবেও কেইবাটাও আইচিএমআৰ লেব স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি চাব লাগিব যে আন কি-কি অনুৰূপ আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা সন্দৰ্ভত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাইছে। আৱৰ্জনাই বিয়পোৱা ৰোগৰপৰা ৰক্ষা পাবলৈ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, ধোঁৱাৰ ফলত হোৱা ৰোগৰপৰা ৰক্ষা পাবলৈ উজ্জ্বলা যোজনা, প্ৰদূষিত পানীৰ ফলত হোৱা ৰোগৰপৰা ৰক্ষা পাবলৈ জল জীৱন অভিযান আদি পদক্ষেপে দেশত উন্নত ফল প্ৰদান কৰিছে। একেদৰে আমাৰ দেশত পুষ্টিহীনতা আৰু ৰক্তহীনতাও এক ডাঙৰ সমস্যা। সেয়েহে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় পুষ্টি অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিলো। আৰু এতিয়া সুখৰ কথা যে মিলেট অৰ্থাৎ শ্ৰী অন্নৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে যি পুষ্টিৰ বাবে অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ইয়াৰ সৈতে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থী অতি পৰিচিত। ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘই এই বছৰটোক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে উদযাপন কৰিছে। পিএম মাতৃ বন্দনা যোজনা আৰু মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ দৰে কাৰ্য্যক্ৰমেৰে আমি সুস্থ মাতৃত্ব আৰু শৈশৱ সুনিশ্চিত কৰিছো।
যোগ, আয়ুৰ্বেদ আৰু ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেন্টে জনসাধাৰণক ৰোগসমূহৰপৰা ৰক্ষা কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কীয় ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ চাহিদা সমগ্ৰ বিশ্বতে বাঢ়িছে। ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাত ভাৰততে খোদ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ গ্ল’বেল চেন্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। সেয়েহে, স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সকলো অংশীদাৰ আৰু বিশেষকৈ আয়ুৰ্বেদৰ বন্ধু-বান্ধৱীসকলক প্ৰমাণভিত্তিক গৱেষণাক অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ফলাফল যথেষ্ট নহয়, প্ৰমাণো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্ৰত কৰ্মৰত উদ্যমীসকলে গৱেষক সহকৰ্মীসকলৰ সৈতে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আধুনিক চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি আৰু চিকিৎসা মানৱ সম্পদৰ বিকাশৰ সমান্তৰালকৈ দেশত যিধৰণেৰে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে, তাৰ আন এটা দিশ আছে। দেশত যিসমূহ নতুন সামৰ্থ্য গঢ় লৈ উঠিছে, ইয়াৰ সুফল কেৱল দেশবাসীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নাথাকিব। এতিয়া দেশসমূহ পাৰস্পৰিকভাৱে সংযুক্ত হৈ উঠিছে। ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় চিকিৎসা পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমাৰ সন্মুখত এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। চিকিৎসা পৰ্যটনে ভাৰতৰ এক বিশাল খণ্ড হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। দেশত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ এক প্ৰধান মাধ্যম হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
‘সবকা প্ৰয়াস’ (everyone's effort)ৰ উদ্দীপনাৰে আমি উন্নত ভাৰতত এক উন্নত স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিব পাৰো। এই ৱেবিনাৰত ভাগ লোৱা সকলোকে নিজ-নিজ পৰামৰ্শ আগবঢ়াবলৈ অনুৰোধ জনালো। আহক, আমি নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ৰোডমেপৰে বাজেটখন সময় নিৰ্ধাৰিতভাৱে কাৰ্য্যকৰী কৰো, সকলো অংশীদাৰকে লগত লৈ আগবাঢ়ো আৰু পৰৱৰ্তী বছৰৰ বাজেটৰ পূৰ্বে এই সপোনবোৰ বাস্তৱত পৰিণত কৰো। বাজেটৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে আমাক আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ আৰু অভিজ্ঞতাৰ প্ৰয়োজন। আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Health and Medical Research’
06 MAR 2023 12:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
Friends,
Healthcare should be seen in the context of both pre-Covid era and post- pandemic era. Corona has shown and taught the world that even the developed systems of prosperous countries collapse in the wake of such calamities. The world's focus on healthcare is more than ever now, but India's approach is not limited to healthcare only. Instead, we are going one step ahead and working for overall wellness. Therefore, we have put forward a vision before the world and that is ‘One Earth-One Health’. It means that we are emphasizing holistic healthcare for living beings, be it humans, animals or plants. The Corona global pandemic has also underlined the importance of the supply chain. When the pandemic was at its peak, life-saving things like medicines, vaccines and medical devices had unfortunately become weapons for some countries. India has paid a lot of attention to all these issues in the last few years’ budgets. We are constantly trying to minimize India's dependence on foreign countries. Therefore, all the stakeholders have an important role to play in this regard.
Friends,
For several decades after independence, there was a lack of an integrated approach and a long term vision regarding health in India. We have not confined healthcare only to the Health Ministry, but have emphasized the 'whole of the government' approach. Ensuring affordable treatment in India has been the topmost priority of our government. This is the spirit behind the free treatment facility up to Rs 5 lakh under the Ayushman Bharat. This has saved about 80,000 crore rupees which otherwise crores of patients of the country would have spent on their treatment. Tomorrow, i.e. on March 7, the country is going to celebrate the Jan Aushadhi Divas. Today there are about 9,000 Jan Aushadhi Kendras across the country. Medicines are available at these centers at a much cheaper price than the market. Poor and middle class families have saved almost 20,000 crore rupees while buying medicines from these centres. In other words, the citizens of India have saved about one lakh crore rupees due to these two schemes.
Friends,
It is equally important to have good and modern health infrastructure in the country for serious diseases. A major focus of the government is that people should get testing facilities and better facilities for first aid near their homes. In this regard, 1.5 lakh health and wellness centers are being developed across the country. These centers have the screening facilities for serious diseases related to diabetes, cancer and heart. Critical health infrastructure is being developed in smaller cities and towns under the PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. As a result, not only new hospitals are being built in small towns, a whole ecosystem related to the health sector is also being developed. Many new opportunities are being created for health entrepreneurs, investors and professionals in this regard.
Friends,
Along with health infra, the government's priority is also on human resources. Over the last few years, more than 260 new medical colleges have been opened. As a result, the number of medical graduate and post graduate seats has doubled today as compared to 2014 i.e. when we came to power. You also know that a successful technician is very important for the success of a doctor. Therefore, emphasis has been laid on the expansion of the nursing sector in this year’s budget. Opening of 157 new nursing colleges near medical colleges is a big step for medical human resources. It can be useful not only for India but also in meeting the demand of the world.
Friends,
The role of technology in making healthcare accessible and affordable is continuously increasing. Therefore, we are also focusing on maximum use of technology in the health sector. We want to provide timely healthcare facilities to the countrymen through the Digital Health ID. About 10 crore people have availed the benefit of online consultation from doctors while sitting at home with the use of e-Sanjeevani. Now a lot of possibilities are also emerging for the start-ups in this sector due to the introduction of 5G technology. Drone technology is set to revolutionize the logistics of drug delivery and testing. This will give impetus to our efforts for universal healthcare. This is also a huge opportunity for our entrepreneurs. Our entrepreneurs should ensure that we should avoid importing any technology and we have to become self-reliant. We are also initiating necessary institutional reforms in this regard. Several new schemes have been launched in the last few years in view of the possibilities in the pharma and medical device sector. More than 30,000 crore rupees have been invested in schemes like PLI whether it is the bulk drug park or developing the medical device park systems.
The medical device sector is also growing at the rate of 12 to 14 per cent in the last few years. This market is going to touch four lakh crore rupees in the next 2-3 years. We have already started working on skilled manpower for future medical technology, high end manufacturing and research. Biomedical engineering or similar courses will also be introduced for training in manufacturing of medical equipment in IITs and other institutions. We have to work together to ensure that there is greater participation of the private sector and maximum coordination between industry, academia and the government.
Friends,
Sometimes, calamity also offers an opportunity to prove oneself. This has been proved by the pharma sector during the Covid period. The way India's pharma sector has gained the trust of the entire world in the Covid era is unprecedented. We have to capitalize on it. This reputation, achievement and faith towards us should not be allowed to suffer. Rather, we have to ensure that this faith towards us should grow further. A new program is being launched to promote research and innovation in the pharma sector through Centers of Excellence. These efforts will not only strengthen the economy, but new employment opportunities will also be created. Today the market size of this sector is around 4 lakh crore rupees. This sector can be worth more than 10 lakh crore rupees if there is better coordination between the private sector and academia. I suggest that the pharma industry should identify important priority areas in this sector and invest in them. The government has also taken several other steps to promote research. The government has also decided to open several ICMR labs for the youth and research industry. We have to see what other similar infrastructures can be opened.
Friends,
The efforts of the government regarding preventive healthcare have had a great impact. Initiatives such as Swachh Bharat Abhiyan to protect from garbage related diseases, Ujjwala Yojana to protect from diseases caused by smoke, Jal Jeevan Mission to protect from diseases caused by polluted water have yielded better results in the country. Similarly, malnutrition and anemia is also a major problem in our country. Therefore, we started the National Nutrition Mission. And now it is a matter of happiness that a lot of emphasis has been laid on Millets i.e. Shree Anna which is a super food important for nutrition and with which every household in our country is very familiar with it. The United Nations is celebrating this year as the International Year of Millets due to the efforts of India. With programs like PM Matru Vandana Yojana and Mission Indradhanush, we are ensuring healthy motherhood and childhood.
Yoga, Ayurveda and Fit India Movement have greatly helped in protecting people from diseases. The demand for Indian products related to Ayurveda is increasing all over the world. With the efforts of India, the WHO's Global Center related to traditional medicine is being built in India itself. Therefore, I urge all the stakeholders of the health sector and especially to the friends of Ayurveda to step up evidence-based research. Result is not enough, evidence is equally important. The entrepreneurs working in the field of Ayurveda will have to work with research colleagues.
Friends,
There is another aspect to the efforts being made in the country while developing modern medical infrastructure and medical human resources. The benefits of the new capacities that are being developed in the country will not be limited to the countrymen only. Now the countries are connected with each other. This is a huge opportunity before us to make India the most attractive medical tourism destination in the world. Medical tourism in itself is emerging as a huge sector in India. It is becoming a major medium of employment generation in the country.
Friends,
With ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort), we can create a developed health and wellness ecosystem in a developed India. I request all the people attending this webinar to offer their suggestions. Let us implement the budget with a definite roadmap for the set targets in a time bound manner, take all the stakeholders along and make these dreams a reality before the next year's budget. We need your suggestions and experiences for the effective implementation of the budget. I am sure we will definitely achieve success by aligning your personal development goals with the resolutions of the country. I wish you all the best.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.