প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘হেল্থ এন্দ মেদিকেল রিসর্চ’ হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
06 MAR 2023 12:10PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হেল্থকেয়রগী মতাংদা নৈনবা মতমদা মসি কোবিদ লাইচৎকী মমাং অমদি মতুংগী সিস্তেমশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি। কোরোনানা মালেম পুম্বদা অচৌবা খুদোংথিবা অমা থোকপা মতমদা চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা চেংথৈ ফংখি হায়না উৎখি অমসুং তাকখি। লাইচৎনা মমাংদগী হেন্না মালেমগী মীৎয়েং অসি হকশেলদা থমহনখি, অদুবু ভারতী এপ্রোচ অসি হেল্থকেয়র খক্তদা লোইশিনখিদে অদুবু ভারতনা খোঙকাপ অমা ময়ামদগী হেনগৎনা থাংদুনা হকচাং ফনা থম্বদা মীৎয়েং চংখি। মরম অসিনা ঐখোয়না মালেমগী মাংদা বিজন অমা মাংদা পুখৎখি – ৱান আর্থ ৱান হেল্থ। মসিদা জিবা পানবা পুম্নমক – মীওইবা, শা-ঙা নত্ত্রগা পাম্বীশিংগীদমক হোলিস্তিক হেল্থকেয়র য়াওরি। কোরোনাগী মালেমগী লাইচৎনা সপ্লাই চেন অসি কয়াম মরু ওইবগে ঐখোয়দা তাকপীখি। হীদাক-লাংথক, ভেক্সিনশিং অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগুম্বা পুন্সি কন্নবা ইক্বিমেন্তশিং অসি লাইচৎ কন্না শন্দোরকপা মতমদা লৈবাক খরগী ওইনা মসিবু খুৎলাই ওইনা শীজিন্নখিবা অসি লাইবকথিবনি। মমাং চহিগী বজেৎতা ভারতনা হীরম পুম্নমক অসিদা চাউনা মীৎয়েং চংখি। সরকারনা মীরৈবাকশিংদা ভারতনা মীপাল তাংলিবা অসি হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি অমসুং মসিদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী থৌদাং য়াম্না চাউই।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া হেল্থকীদমক ইন্তিগ্রেতেদ লোং-তর্ম বিজন অমা লৈরমখিদে। ঐখোয়না হকশেলগী হীরম অসি শুপ্নগী হকশেল মন্ত্রালয় খক্তগী ওইহনবগী মহুৎ হোল-ওফ-দি-গভর্নমেন্ত এপ্রোচতা হৌজিক চংশিল্লি। অনা লায়েংদা শেল চংহনদবা হায়বা অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। আয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ৱাখলদা লৈখি। মসিগী মখাদা লায়রবা অনাবশিংনা স্কিম অসিগী মখাদা লেম্না লায়েংবা ফংজদুনা লুপা করোর লিশিং ৮০ তুংশিনবা ঙমখি। হয়েং হায়বদি মার্চ ৭ অসি জন ঔশধি দিবস হায়না লৈবাক্না পালন তৌগনি। ঙসি লৈবাক অসিদা জন ঔশধি কেন্দ্র ৯০০০ লৈ। কেন্দ্রশিং অসিদা কৈথেলদা ফংবা মমলদগী হেন্না হোংনা হীদাক-লাংথকশিং ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা অহোংবা মমলদা হীদাক-লাংথকশিং লৈবা ফংদুনা লায়রবা অমদি মিদল ক্লাসকী মীওইশিংগী লুপা করোর লিশিং ২০ রোম তুংশিনহনবা ঙমখি। হায়বদি শুপ্নগী স্কিম অনি খক্তনা প্রজাশিংগী লুপা করোর লাখ অমা তুংশিনবা ঙমহনখি হায়বনি।
মরুপশিং,
অরুবা অনাবশিং লায়েংনবা লৈবাক অসিদা মপাঙ্গল কনবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর থম্বা মরু ওই। মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমশিংগী মনাক্তা তেস্তিং সেন্তরশিং অমসুং ফার্স্ত এদ ফংহন্নবগীদমক সরকারনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। মসিগীদমক লৈবাক শিনবা থুংবদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেন্না শাগৎলি। সেন্তরশিং অসিদা দিবেতিস, কেন্সর অমসুং থমোয় লৈনাগা মরী লৈনবা অরুবা অনাবশিং স্ক্রিনিং তৌনবগীদমক ফেসিলিতীশিং অসিসু থম্লি। ক্রিতিকেল হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি পি.এম.-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা অপীকপা সহর অমদি খুঙ্গংশিংদা ফংহল্লি মসিনা অনৌবা হোস্পিতালশিং শাগৎহনবা খক নত্তনা অনৌবা অমদি মপুং ফাবা হেল্থ ইকোসিস্তেম অমা ফংহল্লি। মরম অসিনা হেল্থ ওন্তপ্রিনোরশিং, ইনভেস্তরশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া ফংহনখি।
মরুপশিং,
হেল্থ ইনফ্রাগা লোয়ননা সরকারনা হ্যুমেন রিসোর্সতা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ২৬০ হেন্না হাংদোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা ২০১৪গা চাংদম্নবদা হায়বদি ঐখোয়না শক্তি পাইরবা মতুংদা গ্রেজুএৎ অমসুং পোস্তগ্রেজুএৎ মেদিকেল কোর্সশিংগী মেদিকেল সীৎশিং শরুক অনি হেনগৎহনখি। নখোয়নসু খঙদি মাইপাক্লবা দোক্তর অমগীদমক মাইপাক্লবা তেক্নিসিয়ন অমা য়াম্না মরু ওই। মরম অসিনা চহি অসিগী বজেৎতা নর্সিং ফিল্দদা মীৎয়েং থমখি। মেদিকেল কোলেজশিংগী মনাক নকপদা নর্সিং কোলেজ ১৫৭ হাংদোকপা অসি মেদিকেল হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। মসিনা দোমেস্তিক্কী মথৌ তাবা খক নত্তনা গ্লোবেল দিমান্দ থুংহনবদা কান্নরগনি।
মরুপশিং,
হেল্থকেয়র এক্সেসিবল অমসুং এফোর্দেবল ওইহনবদা তেক্নোলোজীনা লৌরিবা থৌদাং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মরম অসিদা হেল্থ সেক্তরদা তেক্নোলোজী ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা সরকারনা মীৎয়েং চংলি হায়খি। দিজিতেল হেল্থ আই.দি.গী খুদোংচাবগী খুত্থাংদা প্রজাশিংদা মতম চানা হেল্থ কেয়র ফংহনবা ঐখোয়না পাম্মি। ই-সঞ্জীবানিগুম্বা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা তেলিকনসল্তেসননা মীওই করোর ১০দা কান্নবা ফংহনখি। হৌজিক ৫জি তেক্নোলোজীনা মরম ওইদুনা স্তার্তঅপশিংগীদমক সেক্তর অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। দ্রোনশিংনা মেদিসিন দেলিভরী অমসুং তেস্তিং সর্ভিসশিংদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্লি। মসিনা য়ুনিভর্সেল হেল্থকেয়রগীদমক ঐখোয়গী খোঙথাংশিংদা শাহৌ অমা পীরগনি। মসি ঐখোয়গী ওন্তপ্রিনোরশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। ঐখোয়গী ওন্তপ্রিনোরশিংনা হৌজিক তেক্নোলোজী অমা হেক্তদা ইম্পোর্ত তৌবা তৌরোইদবনি, ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি। ফার্মা অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরদা লৈরিবা পোতেন্সিএল অসি য়েংলগা মসিগীদমক তঙাই ফদবা ইন্সতিত্যুস্নেল রিফোর্মশিং ঐখোয়না পুরক্লি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা অনৌবা স্কিম কয়া হৌদোকখি। বল্ক দ্রগ পার্কশিংগী ৱাফম ওইরবসু, মেদিকেল দিভাইস পার্কশিংগী সিস্তেম দিবেলপ তৌবগী ৱাফম ওইরবসু, পি.এল.আই.গুম্বা স্কিমশিংদা করোর লিশিং ৩০ হেন্না ইনভেস্ত তৌখি। চহি খরা অসিদা মেদিকেল দিভাইস সেক্তরদা গ্রোথ চাদা ১২-১৪ উবা ফংখি। মার্কেৎ অসি লাক্কদৌরিবা চহি ২-৩দা লুপা করোর লাখ ৪ য়ৌরগনি। ভারতনা তুংলমচৎকী মেদিকেল তেক্নোলোজী অমসুং হায়-এন্দ মেন্যুফেকচরিং এন্দ রিসর্চকীদমক স্কিল্দ মেনপাৱর পুথোক্নবা থবক তৌখি। মেদিকেল ইক্বিপমেন্তগী মেন্যুফেকচরিংদা ত্রেনিং পীনবগীদমক আই.আই.তি. অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংদা বাইওমেদিকেল ইঞ্জিনীয়রিংগুম্বা কোর্সশিং হাংলি। মসিদসু প্রাইবেৎ সেক্তরনা করম্না হেন্না শরুক য়াগনি, করম্না ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং সরকারগী মরক্তা চাউনা কোওর্দিনেসন পীনগনি হায়বা অসিদা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা মতমদা খুদোংথিবশিংনা মশাবু উৎথোকচনবা খুদোংচাবা অমা পুরকই। মসি কোবিদকী মতম মনুংদা ফার্মা সেক্তরনা উৎখি। ভারতকী ফার্মা সেক্তরদা মালেম্না থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লিবা অসি কেপিতেলাইজ তৌবা অমসুং মসিগী মীংচৎ অসি ঙাক্নবা মাইকৈদা থবক তৌবগী মথৌ তাই। সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সকী খুত্থাংদা ফার্মা সেক্তরদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন শাহৌ পীনবা অনৌবা প্রোগ্রাম অমা লোঞ্চ তৌখি, মসিনা শেন্মীৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। ভারতকী ফার্মা সেক্তরগী মার্কেৎ সাইজ অসি ঙসি করোর লাখ ৪ ওইরে। প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা কোওর্দিনেসন তৌরবদি মার্কেৎ সাইজ অসি করোর লাখ ১০ হেনহনবগী পোতেন্সিএল লৈ। ফার্মা সেক্তরশিংনা ইনভেস্তমেন্তগীদমক মরু ওইবা লমশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং মখোয়দা ইনভেস্ত তৌনবা অপাম্বা ফোঙদোকচরি। সেক্তর অসিদা রিসর্চ হেনগৎহন্নবা সরকারনা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎলি। রিসর্চ ইন্দস্ত্রীগীদমক আই.সি.এম.আর.না অনৌবা লেব কয়া হাংদোকখি। ঐখোয়না মসিদা হাংদোকপা য়াবা অতোপ্পা মান্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং করি লৈবগে য়েংবীয়ু।
মরুপশিং,
প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রদা লৌখৎলিবা সরকারগী খোঙথাংশিংনা চাউনা কান্নবা পীখি। অমোৎ অকাইদগী শন্দোরকপা লাইনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান, মৈখুগা মরী লৈনবা লাইনাশিংদগী কন্নবা উজ্জ্বলা স্কিম, ফত্তবা ঈশিংনা থোকহনবা লাইনাশিং লাকশিন্নবা জল জীবন মিসন অসিগুম্বা থৌশিলশিংনা ঙসি লৈবাক অসিদা অফবা ফলশিং পুরকপা ঙমখি। মতৌ অদুম্না ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক মালন্যুত্রিসন অমসুং এনেমিয়া অসি মরু ওইবা সমস্যা অমনি। মরম অসিনা ঐখোয়না নেস্নেল পোশন মিসন হৌদোকখি। অমসুং হৌজিক সুপর ফুদ ওইরিবা মিল্লেৎ হায়বদি শ্রী অন্ন অসিনা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কীদমক মরু ওইবা চীঞ্জাল অমা ওইরবা অসি নুংঙাইরবা ৱাফম অমনি। অমসুং লৈবাক্কী ইমুং খুদিংমক্না মসিগী মরমদা খঙনরি। হায়বদি শ্রী অন্নদা চাউনা মীৎয়েং থম্নরি। ভারতকী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না চহি অসিদা পাঙথোক্লি। মতৌ অসুম্না পি.এম. মত্রু বন্দনা য়োজনা, মিসন ইন্দ্রধনুশ, য়োগ, ফিৎ ইন্দিয়া মুফমেন্ত, অমসুং আয়ুর্বেদনা লাইনাশিংদগী মীওই কয়া ঙাকথোক্লি। ভারতকী আয়ুর্বেদকা মরী লৈনবা প্রদক্তশিংগী দিমান্দ অসি মালেম শিনবা থুংবদা হেনগৎলক্লি। ভারতখি খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ভারত্তা দবল্যু.ঐচ.ও.গী লমজিং মখাদা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লিংখৎখি। মরম অসিনা ঐহাক্না হেল্থ সেক্তর অমসুং মরু ওইনা আয়ুর্বেদকী মরুপশিংদা হায়জনীংবদি ঐখোয়না ইভিদেন্স-বেজ রিসর্চ চাউনা হেনগৎহনবা তাই। ফলগী মতাংদা ঙাংনা খক্তনা য়ারোই। ইভিদেন্স হায়বা অসি চপ মান্না মরু ওই। মসিগীদমক আয়ুর্বেদকী লমদা থবক তৌরিবা ওন্তপ্রিনোরশিং, রিসর্চকী মরুপশিংনা মসিদা য়াওশিনসি, মসিবু মাংদা পুখৎলসি।
মরুপশিং,
মোদর্ন মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী মেদিকেল হ্যুমেন রিসোর্সশিংদা লৈবাক অসিনা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। মখোয়না লৈবাক অসিদা শেমগৎলিবা অনৌবা ফেসিলিতীশিং, অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং, মখোয়গী কান্নবশিং অসি মাগী প্রজাশিংগী শুপ্নগী হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা লোইশিল্লোইদবনি। হৌজিক মালেম অসি অমগা অমগা কন্নেক্তেদ ওইরে। মসি ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা মেদিকেল তুরিজম দেস্তিনেসন অমা ওইহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। মেদিকেল তুরিজম অসি ভারতকী য়াম্না চাউবা সেক্তর অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী থবক পীনবা অচৌবা মিদিয়ম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
পুম্নমক্কী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অসিদা অফবা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা ঙমগনি। ঐহাক্না ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াবীরিবা পুম্নমক্তা মখোয়গী সজেসনশিং পীনবা হায়জরি। ঐখোয়না অকক্নবা রোদমেপ অমগা লোয়ননা ৱারেপ লৌখিবা পান্দমশিংগীদমক অকক্নবা মতমগী মনুংদা বজেৎ প্রোবিজনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা ঙমগনি। স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোয়ননা মথংগী বজেৎকী মমাংদা মঙলানশিং অসি মঙফাওনবা ঙমহনবদা নখোয়গী এক্সপরিয়েন্সকী কান্নবা অদু মথৌ তাগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স, লৈবাক্কী ফিরেপকা লোয়ননা নখোয়গী পর্সনেল দিবেলপমেন্তগী ফিরেপ অসি পুনশিল্লবা মতমদা ঐখোয়না অপুনবা খোঙথাংগা লোয়ননা শোইদনা মাইপাকপা ঙমগনি, ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Health and Medical Research’
06 MAR 2023 12:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
Friends,
Healthcare should be seen in the context of both pre-Covid era and post- pandemic era. Corona has shown and taught the world that even the developed systems of prosperous countries collapse in the wake of such calamities. The world's focus on healthcare is more than ever now, but India's approach is not limited to healthcare only. Instead, we are going one step ahead and working for overall wellness. Therefore, we have put forward a vision before the world and that is ‘One Earth-One Health’. It means that we are emphasizing holistic healthcare for living beings, be it humans, animals or plants. The Corona global pandemic has also underlined the importance of the supply chain. When the pandemic was at its peak, life-saving things like medicines, vaccines and medical devices had unfortunately become weapons for some countries. India has paid a lot of attention to all these issues in the last few years’ budgets. We are constantly trying to minimize India's dependence on foreign countries. Therefore, all the stakeholders have an important role to play in this regard.
Friends,
For several decades after independence, there was a lack of an integrated approach and a long term vision regarding health in India. We have not confined healthcare only to the Health Ministry, but have emphasized the 'whole of the government' approach. Ensuring affordable treatment in India has been the topmost priority of our government. This is the spirit behind the free treatment facility up to Rs 5 lakh under the Ayushman Bharat. This has saved about 80,000 crore rupees which otherwise crores of patients of the country would have spent on their treatment. Tomorrow, i.e. on March 7, the country is going to celebrate the Jan Aushadhi Divas. Today there are about 9,000 Jan Aushadhi Kendras across the country. Medicines are available at these centers at a much cheaper price than the market. Poor and middle class families have saved almost 20,000 crore rupees while buying medicines from these centres. In other words, the citizens of India have saved about one lakh crore rupees due to these two schemes.
Friends,
It is equally important to have good and modern health infrastructure in the country for serious diseases. A major focus of the government is that people should get testing facilities and better facilities for first aid near their homes. In this regard, 1.5 lakh health and wellness centers are being developed across the country. These centers have the screening facilities for serious diseases related to diabetes, cancer and heart. Critical health infrastructure is being developed in smaller cities and towns under the PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. As a result, not only new hospitals are being built in small towns, a whole ecosystem related to the health sector is also being developed. Many new opportunities are being created for health entrepreneurs, investors and professionals in this regard.
Friends,
Along with health infra, the government's priority is also on human resources. Over the last few years, more than 260 new medical colleges have been opened. As a result, the number of medical graduate and post graduate seats has doubled today as compared to 2014 i.e. when we came to power. You also know that a successful technician is very important for the success of a doctor. Therefore, emphasis has been laid on the expansion of the nursing sector in this year’s budget. Opening of 157 new nursing colleges near medical colleges is a big step for medical human resources. It can be useful not only for India but also in meeting the demand of the world.
Friends,
The role of technology in making healthcare accessible and affordable is continuously increasing. Therefore, we are also focusing on maximum use of technology in the health sector. We want to provide timely healthcare facilities to the countrymen through the Digital Health ID. About 10 crore people have availed the benefit of online consultation from doctors while sitting at home with the use of e-Sanjeevani. Now a lot of possibilities are also emerging for the start-ups in this sector due to the introduction of 5G technology. Drone technology is set to revolutionize the logistics of drug delivery and testing. This will give impetus to our efforts for universal healthcare. This is also a huge opportunity for our entrepreneurs. Our entrepreneurs should ensure that we should avoid importing any technology and we have to become self-reliant. We are also initiating necessary institutional reforms in this regard. Several new schemes have been launched in the last few years in view of the possibilities in the pharma and medical device sector. More than 30,000 crore rupees have been invested in schemes like PLI whether it is the bulk drug park or developing the medical device park systems.
The medical device sector is also growing at the rate of 12 to 14 per cent in the last few years. This market is going to touch four lakh crore rupees in the next 2-3 years. We have already started working on skilled manpower for future medical technology, high end manufacturing and research. Biomedical engineering or similar courses will also be introduced for training in manufacturing of medical equipment in IITs and other institutions. We have to work together to ensure that there is greater participation of the private sector and maximum coordination between industry, academia and the government.
Friends,
Sometimes, calamity also offers an opportunity to prove oneself. This has been proved by the pharma sector during the Covid period. The way India's pharma sector has gained the trust of the entire world in the Covid era is unprecedented. We have to capitalize on it. This reputation, achievement and faith towards us should not be allowed to suffer. Rather, we have to ensure that this faith towards us should grow further. A new program is being launched to promote research and innovation in the pharma sector through Centers of Excellence. These efforts will not only strengthen the economy, but new employment opportunities will also be created. Today the market size of this sector is around 4 lakh crore rupees. This sector can be worth more than 10 lakh crore rupees if there is better coordination between the private sector and academia. I suggest that the pharma industry should identify important priority areas in this sector and invest in them. The government has also taken several other steps to promote research. The government has also decided to open several ICMR labs for the youth and research industry. We have to see what other similar infrastructures can be opened.
Friends,
The efforts of the government regarding preventive healthcare have had a great impact. Initiatives such as Swachh Bharat Abhiyan to protect from garbage related diseases, Ujjwala Yojana to protect from diseases caused by smoke, Jal Jeevan Mission to protect from diseases caused by polluted water have yielded better results in the country. Similarly, malnutrition and anemia is also a major problem in our country. Therefore, we started the National Nutrition Mission. And now it is a matter of happiness that a lot of emphasis has been laid on Millets i.e. Shree Anna which is a super food important for nutrition and with which every household in our country is very familiar with it. The United Nations is celebrating this year as the International Year of Millets due to the efforts of India. With programs like PM Matru Vandana Yojana and Mission Indradhanush, we are ensuring healthy motherhood and childhood.
Yoga, Ayurveda and Fit India Movement have greatly helped in protecting people from diseases. The demand for Indian products related to Ayurveda is increasing all over the world. With the efforts of India, the WHO's Global Center related to traditional medicine is being built in India itself. Therefore, I urge all the stakeholders of the health sector and especially to the friends of Ayurveda to step up evidence-based research. Result is not enough, evidence is equally important. The entrepreneurs working in the field of Ayurveda will have to work with research colleagues.
Friends,
There is another aspect to the efforts being made in the country while developing modern medical infrastructure and medical human resources. The benefits of the new capacities that are being developed in the country will not be limited to the countrymen only. Now the countries are connected with each other. This is a huge opportunity before us to make India the most attractive medical tourism destination in the world. Medical tourism in itself is emerging as a huge sector in India. It is becoming a major medium of employment generation in the country.
Friends,
With ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort), we can create a developed health and wellness ecosystem in a developed India. I request all the people attending this webinar to offer their suggestions. Let us implement the budget with a definite roadmap for the set targets in a time bound manner, take all the stakeholders along and make these dreams a reality before the next year's budget. We need your suggestions and experiences for the effective implementation of the budget. I am sure we will definitely achieve success by aligning your personal development goals with the resolutions of the country. I wish you all the best.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.