ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ମୋର ଆଲୋଚନା ମୋତେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଆଶାବାଦୀ କରିଛି: ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ କୋ-ୱିନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ, ଏବଂ ଏଥିରେ ମୁଁ ଏକମତ: ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସ
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନବସୃଜନରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ କ'ଣ ସମ୍ଭବ ଭାରତ ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି: ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସ
04 MAR 2023 11:56AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶୁକ୍ରବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଶ୍ରୀ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ଏକ ଟୁଇଟର ଜବାବରେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ନିଜର " ଟିପ୍ପଣୀ” ସେୟାର କରିଛନ୍ତି, ତାହାର ଜବାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟୁଇଟ୍ କରିଛନ୍ତି:
“ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କୁ ଭେଟି ଆନନ୍ଦିତ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି । ଏକ ଉନ୍ନତ ତଥା ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ନମ୍ରତା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଉଛି ।”
ଶ୍ରୀ ଗେଟ୍ସ ତାଙ୍କ "ଟିପ୍ପଣୀ” ରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏହି ସପ୍ତାହରେ ଭାରତ ଥିଲି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଠାରେ ଚାଲିଥିବା ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିଲି । ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ପରି ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସାକ୍ଷାତକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ଗେଟ୍ସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛୁ, ବିଶେଷ କରି କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକା ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବା ବିଷୟରେ । ଭାରତର ଅନେକ ସୁରକ୍ଷିତ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସୁଲଭ ଟିକା ତିଆରି କରିବାର ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଟୀକା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗକୁ ରୋକି ଦେଇଛି ।
ସେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡିକୁ ବିତରଣ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ଅଟେ - ଏହାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୨.୨ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ କୋଭିଡ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେମାନେ କୋ-ୱିନ୍ ନାମକ ଏକ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକଣା ସମୟରେ କୋଟି କୋଟି ଟିକା ଦେବାକୁ ସମୟ ନିର୍ଘଣ୍ଟ କରିଥିଲା ଏବଂ ଟିକା ଦିଆଯାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ କୋ-ୱିନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ, ଏବଂ ଏଥିରେ ମୁଁ ଏକମତ ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟରେ ଭାରତର ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ୨୦୦ ନିୟୁତ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ୩୦୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା । ଏହା କେବଳ ସମ୍ଭବ କାରଣ ଭାରତ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇଛି, ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଆଇଡି ସିଷ୍ଟମରେ ବିନିଯୋଗ (ଆଧାର କୁହାଯାଏ) ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ପାଇଁ ଅଭିନବ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ଏକ ସ୍ମାରକପତ୍ର ଯେ ଆର୍ଥିକ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତି ଏକ ଚମତ୍କାର ବିନିଯୋଗ ଅଟେ ।
ଶ୍ରୀ ଗେଟ୍ସ "ଟିପ୍ପଣୀ” ରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସଫଳତା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେପରିକି ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ, ଜି -୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା, ଶିକ୍ଷା, ନବସୃଜନ, ରୋଗ ସହ ଲଢିବା ଏବଂ ମିଲେଟସକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଇତ୍ୟାଦି ।
ଶ୍ରୀ ଗେଟ୍ସ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି “ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମୋର ଆଲୋଚନା ମୋତେ ଅଧିକ ଆଶାବାଦୀ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନବସୃଜନରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଦେଶ କ'ଣ ସମ୍ଭବ ଭାରତ ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଭାରତ ଏହି ପ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଏହାର ନବସୃଜନକୁ ସେୟାର କରିବ ।”

Prime Minister's Office
PM meets Bill Gates
My conversation with Prime Minister Narendra Modi left me more optimistic than ever about the progress that India is making in health, development, and climate: Bill Gates
Prime Minister Modi believes that Co-WIN is a model for the world, and I agree: Bill Gates
India is showing what’s possible when we invest in innovation : Bill Gates
04 MAR 2023 11:56AM by PIB Delhi
The Prime MInister, Shri Narendra Modi met Mr Bill Gates on Friday in New Delhi.
In response to a tweet by Mr Gates, where he shared his ‘Note’ on his recent visit to India, the Prime Minister tweeted:
“Delighted to meet @BillGates and have extensive discussions on key issues. His humility and passion to create a better as well as more sustainable planet are clearly visible.”
In his ‘dispatch’, Mr Gates said “I’ve been in India this week, learning about the innovative work going on here in health, climate change, and other crucial areas. At a time when the world has so many challenges, it’s inspiring to visit a dynamic and creative place like India.”
Terming his meeting with the Prime Minister the highlight of his visit, Mr Gates said “Prime Minister Modi and I have stayed in touch, especially about developing COVID-19 vaccines and investing in India’s health systems. India has an amazing ability to manufacture lots of safe, effective, and affordable vaccines, some of them supported by the Gates Foundation. Vaccines produced in India have saved millions of lives during the pandemic and prevented other diseases around the world.”
He dwelled on India's handling of the pandemic and said “in addition to producing new life saving tools, India also excels at delivering them—its public health system has delivered more than 2.2 billion doses of COVID vaccines. They created an open-source platform called Co-WIN, which allowed people to schedule billions of vaccine appointments and delivered digital certifications for those who were vaccinated. This platform is now being expanded to support India’s universal immunization program. Prime Minister Modi believes that Co-WIN is a model for the world, and I agree.”
Bill Gates praised India’s stride in digital payments and said “India was also able to transfer emergency digital payments to 300 million people, including 200 million women, during the pandemic. This was only possible because India has made financial inclusion a priority, investing in a digital ID system (called Aadhaar) and creating innovative platforms for digital banking. It’s a reminder that financial inclusion is a fantastic investment.”
Mr Gates ‘dispatch’ also talks about India’s achievements such as PM Gatishakti Masterplan, G20 presidency, education, innovation, fighting diseases and push to Millets.
Mr Gates concluded “My conversation with the Prime Minister left me more optimistic than ever about the progress that India is making in health, development, and climate. The country is showing what’s possible when we invest in innovation. I hope India will continue this progress and share its innovations with the world.”