প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বিল গেৎসকা উনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ৱারী শাখিবা অদুনা ভারতনা হকশেল, চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ক্লাইমেৎকী লমদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মরমদা ঐহাকপু হেন্না লৌশিং পীবিখি: বিল গেৎস
প্রধান মন্ত্রীনা কো-ৱিন অসি মালেমগীদমক মোদেল অমনি হায়না থাজৈ অমসুং মদু ঐহাক্নসু য়ানীংই: বিল গেৎস
ভারতনা ইন্নোভেসন্দা ইনভেস্ত তৌবা মতমদা করি ওইথোকপা য়াবা লৈবগে উৎলি: বিল গেৎস
04 MAR 2023 11:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইরাই নুমিৎতা নই দিল্লীদা বিল গেৎসকা উন্নখ্রে।
শ্রী গেৎসনা ভারত্তা মহাক্না হন্দক লাকখিবগী মতাংদা মহাক্কী ‘নোৎ’ অদু শিয়র তৌখিবা ত্বিত অমগী পাউখুম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ত্বিত তৌখি:
@BillGatesকা উনবা ফংবা অসি নুঙাইবা পোকই অমসুং মরু ওইবা সমস্যাশিংদা কুপ্না খন্নখি। হেন্না ফবা লোয়ননা হেন্না সস্তেনেবল ওইবা গ্রহা অমা শেমগৎনীংবগী মহাক্কী নোলুকপা অমসুং অপাম্বা অদু ময়েক শেংনা উবা ফংখি”
মহাক্কী ‘দিস্পেৎচ’তা শ্রী গেৎসনা হায়খি, “চয়োল অসিদা ভারত্তা ঐহাক্না চৎখি, মফম অদুদা হকশেল, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং অতোপ্পা মরু ওইবা লমশিংদা পাইখৎলিবা ইন্নোভেতিব ওইবা থবক্কী মরমদা খঙবা ঙমখি। মালেমনা শীংনবা কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা ভারতকুম্বা দাইনামিক অমসুং ক্রিএতিব ওইবা মফম অমদা চৎলুবা অসি ইথিলনা থনখি”।
মহাক্কী খোঙচৎ অদুদা প্রধান মন্ত্রীগা উনখিবা অদুগী মতাংদা শ্রী গেৎসনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী অমসুং ঐহাক্না মরু ওইনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন পুথোকপা অমসুং ভারতকী হেল্থ সিস্তেমশিংদা ইনভেস্ত তৌবগী মতাংদা পাউ অদুমক ফাওনখি। ভারতনা শাফবা, কান্নবা অমসুং অহোংবা ভেক্সিন কয়া পুথোক্নবা অঙকপা মতিক ময়াই অমা লৈ, মখোয় খরদি গেৎস ফাউন্দেসন্না সপ্পোর্ত তৌখি। ভারত্তা শাজবা ভেক্সিনশিংনা লাইচৎ মনুংদা মীওই কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখি অমসুং মালেম শিনবা থুংবদা অতোপ্পা লাইনাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমখি।
মহাক্না ভারতনা লাইচৎ থেংনবগী মওংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা হায়, “অনৌবা পুন্সি কন্নবগী খুৎলাইশিং পুথোকপগী মথক্তা ভারতনা মখোয়বু দেলিভর তৌবদা মাইপাকখি - মাগী পব্লিক হেল্থ সিস্তেমনা কোবিদ ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ২.২ হেন্না দেলিভর তৌখি। মখোয়না কো-ৱিন কৌবা ওপন-সোর্স প্লেৎফোর্ম অমা শেমখি, মসিনা মীওই কয়ানা ভেক্সিন এপোইন্তমেন্তশিং সেদ্যুল্দ তৌবা ঙমখি অমসুং ভেক্সিন কাপ্লবশিংদা মখোয়গী দিজিতেল সর্তিফিকেৎশিং পীখি। প্লেৎফোর্ম অসি হৌজিক পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ভারতকী ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামবু সপ্পোর্ত তৌরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কো-ৱিন অসি মালেমগীদমক মোদেল অমনি হায়না থাজৈ অমসুং মসি ঐহাক্নসু য়ানীংই”।
বিল গেৎসনা দিজিতেল পেমেন্তশিংদা ভারতকী মাইপাকপা অসি থাগৎলদুনা হায়খি, “ভারতনা লাইচৎ মনুংদা নুপী মিলিয়ন ২০০ য়াওনা মীওই মিলিয়ন ৩০০দা ইমর্জেন্সী দিজিতেল পেমেন্তশিং ত্রান্সফর তৌবা ঙমখি। মসি ভারতনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখিবা, দিজিতেল আই.দি. সিস্তেমদা (আধার কৌবা) ইনভেস্ত তৌখি অমসুং দিজিতেল বেঙ্কিংগীদমক ইন্নোভেতিব প্লেৎফোর্মশিং শেম্লি। মসিনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসি অফবা ইনভেস্তমেন্ত অমনি নীংশিংহল্লি”।
শ্রী গেৎসকী ‘দিস্পেৎচ’ অদুনা পি.এম. গতিশক্তি মাস্তরপ্লান, জি২০ প্রসিদেন্সী, এজুকেসন, ইন্নোভেসন, লাইনাশিং থেংনবা অমসুং মিল্লেৎশিংদা শাহৌ পীবা অসিগুম্বা ভারতকী মাইপাকপশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
শ্রী গেৎসনা লোইশিনবদা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা ৱারী শাখিবা অদুনা ভারতনা হকশেল, চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ক্লাইমেৎকী লমদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মরমদা ঐহাকপু হেন্না লৌশিং পীবিখি। লৈবাক অসিনা ইন্নোভেসন্দা ইনভেস্ত তৌরবা মতমদা করি ওইথোকপা য়াবশিং লৈবগে উৎলি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিগী খুমাং চাউশিনবা অসি মখা চত্থখিগনি অমসং মাগী ইন্নোভেসনশিং মালেমদা শিয়র তৌগনি”।

Prime Minister's Office
PM meets Bill Gates
My conversation with Prime Minister Narendra Modi left me more optimistic than ever about the progress that India is making in health, development, and climate: Bill Gates
Prime Minister Modi believes that Co-WIN is a model for the world, and I agree: Bill Gates
India is showing what’s possible when we invest in innovation : Bill Gates
04 MAR 2023 11:56AM by PIB Delhi
The Prime MInister, Shri Narendra Modi met Mr Bill Gates on Friday in New Delhi.
In response to a tweet by Mr Gates, where he shared his ‘Note’ on his recent visit to India, the Prime Minister tweeted:
“Delighted to meet @BillGates and have extensive discussions on key issues. His humility and passion to create a better as well as more sustainable planet are clearly visible.”
In his ‘dispatch’, Mr Gates said “I’ve been in India this week, learning about the innovative work going on here in health, climate change, and other crucial areas. At a time when the world has so many challenges, it’s inspiring to visit a dynamic and creative place like India.”
Terming his meeting with the Prime Minister the highlight of his visit, Mr Gates said “Prime Minister Modi and I have stayed in touch, especially about developing COVID-19 vaccines and investing in India’s health systems. India has an amazing ability to manufacture lots of safe, effective, and affordable vaccines, some of them supported by the Gates Foundation. Vaccines produced in India have saved millions of lives during the pandemic and prevented other diseases around the world.”
He dwelled on India's handling of the pandemic and said “in addition to producing new life saving tools, India also excels at delivering them—its public health system has delivered more than 2.2 billion doses of COVID vaccines. They created an open-source platform called Co-WIN, which allowed people to schedule billions of vaccine appointments and delivered digital certifications for those who were vaccinated. This platform is now being expanded to support India’s universal immunization program. Prime Minister Modi believes that Co-WIN is a model for the world, and I agree.”
Bill Gates praised India’s stride in digital payments and said “India was also able to transfer emergency digital payments to 300 million people, including 200 million women, during the pandemic. This was only possible because India has made financial inclusion a priority, investing in a digital ID system (called Aadhaar) and creating innovative platforms for digital banking. It’s a reminder that financial inclusion is a fantastic investment.”
Mr Gates ‘dispatch’ also talks about India’s achievements such as PM Gatishakti Masterplan, G20 presidency, education, innovation, fighting diseases and push to Millets.
Mr Gates concluded “My conversation with the Prime Minister left me more optimistic than ever about the progress that India is making in health, development, and climate. The country is showing what’s possible when we invest in innovation. I hope India will continue this progress and share its innovations with the world.”