প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘যুৱ শক্তিৰ ব্যৱহাৰ– দক্ষতা আৰু শিক্ষা’ সন্দৰ্ভত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
25 FEB 2023 11:16AM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
'অমৃতকাল'ৰ এই যুগত দেশৰ বাবে দক্ষতা আৰু শিক্ষা হৈছে দুটা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি। আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিৰে দেশৰ অমৃত যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব দি আছে। সেয়েহে, 'অমৃতকাল'ৰ প্ৰথম বাজেটত যুৱ আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতক সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই বাজেটে আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰিক আৰু উদ্যোগমুখী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ভেটিটো শক্তিশালী কৰি আছে। বিগত কেইবা বছৰ ধৰি, আমাৰ শিক্ষা খণ্ড নানাধৰণৰ অনমনীয়তাৰ চিকাৰ হৈ আহিছে। আমি এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। আমি শিক্ষা আৰু দক্ষতাক যুৱসমাজৰ কৰ্মক্ষমতা আৰু ভৱিষ্যতৰ চাহিদা অনুসৰি পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়েও শিক্ষা আৰু দক্ষতা দুয়োটাৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। মই সুখী যে আমি এই প্ৰচেষ্টাত শিক্ষকসকলৰ পৰা যথেষ্ট সমৰ্থন পাইছো। এইটোৱে আমাক আমাৰ ল'ৰা-ছোৱালীক অতীতৰ বোজাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ যথেষ্ট সাহস দিছে। এইটোৱে চৰকাৰক শিক্ষা আৰু দক্ষতা ক্ষেত্ৰত অধিক সংস্কাৰ সাধিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
নতুন প্ৰযুক্তিয়ে নতুন ধৰণৰ শ্ৰেণীকোঠা সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে। আমি কোভিডৰ সময়তো এই নতুন ধৰণৰ শ্ৰেণীকোঠাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছোঁ। সেয়েহে আজি চৰকাৰে এনে সঁজুলিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যাৰ জৰিয়তে 'জ্ঞানৰ যিকোনো স্থানত প্ৰৱেশাধিকাৰ' নিশ্চিত কৰিব পাৰি। আজি আমাৰ ই-লাৰ্ণিং প্লেটফৰ্ম স্বয়মৰ ৩ কোটি সদস্য আছে। ভাৰ্চুৱেল লেব আৰু নেচনেল ডিজিটেল লাইব্ৰেৰীতো জ্ঞান লাভৰ অনেক সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে। শিক্ষাৰ্থীসকলে ডিটিএইচ চেনেলৰ জৰিয়তে স্থানীয় ভাষাত অধ্যয়ন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। আজি দেশত এনে ধৰণৰ বহুতো ডিজিটেল আৰু প্ৰযুক্তি-আধাৰিত পদক্ষেপ অব্যাহত আছে। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপক ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে আৰু অধিক সংহত কৰি তোলা হব। এনে ভৱিষ্যতমুখী পদক্ষেপে আমাৰ শিক্ষা, আমাৰ দক্ষতা আৰু আমাৰ জ্ঞান-বিজ্ঞানৰ সমগ্ৰ পৰিসৰক পৰিবৰ্দ্ধিত কৰি তুলিব পাৰে। এতিয়া আমাৰ শিক্ষকসকলৰ ভূমিকা কেৱল শ্ৰেণীকোঠাতে সীমাবদ্ধ নহ'ব। এতিয়া আমাৰ শিক্ষকসকলৰ বাবে সমগ্ৰ দেশ, সমগ্ৰ বিশ্ব এটি শ্ৰেণীকোঠাৰ দৰে হ'ব। এইটোৱে শিক্ষকসকলৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব। আমাৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ বাবেও এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ পৰা বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ শিক্ষণ সামগ্ৰী, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ বিশেষত্ব, স্থানীয় বিৱৰ্তনৰ দৰে অনেক নতুন নতুন বস্তু উপলব্ধ হ'ব। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, ই গাওঁ আৰু চহৰৰ বিদ্যালয়সমূহৰ মাজৰ ব্যৱধান আঁতৰ কৰিব। সকলোৱে সমান সুযোগ পাব।
বন্ধুসকল,
আমি দেখিছোঁ যে বহুতো দেশে 'অন দ্য জব লাৰ্ণিং' বা কামৰ মাধ্যমেৰে শিকাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিগত বছৰবোৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ যুৱসকলক 'শ্ৰেণীকোঠাৰ বাহিৰত ব্যৱহাৰিক শিক্ষাৰ' সুযোগ দিয়াৰ বাবে ইণ্টাৰ্নশ্বিপ আৰু এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছে। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ইণ্টাৰ্নশ্বিপ পৰ্টেলত প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ নিয়োগকৰ্তা আছে। তেওঁলোকে ইন্টাৰ্ণশ্বিপৰ বাবে প্ৰায় ২৫ লাখ প্ৰয়োজনীয়তা পোষ্ট কৰিছে। এইটোৱে আমাৰ যুৱসমাজ আৰু উদ্যোগ দুয়োকে যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে। মই উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক এই পৰ্টেলৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাম। আমি দেশত ইণ্টাৰ্নশ্বিপৰ সংস্কৃতিক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে শিক্ষানবিশসকলে আমাৰ যুৱসমাজক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰাত সহায় কৰে। আমি ভাৰতত শিক্ষানবিশকো উৎসাহিত কৰি আছোঁ। ইয়াৰ ফলত আমাৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে সঠিক দক্ষতাসম্পন্ন কৰ্মশক্তি চিনাক্ত কৰাটো সহজ কৰি তুলিব। সেয়েহে, এই বাজেটত, ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষানবিশ প্ৰচাৰ আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৫০ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে বৃত্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, আমি এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপৰ বাবে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছোঁ আৰু লগতে উদ্যোগটোক পৰিশোধত সহায় কৰিছোঁ। মই নিশ্চিত যে উদ্যোগটোৱে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই ভাৰতক এক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে চাই আছে। সেইকাৰণে আজি ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাৰ বিশ্বৰ অনেক বিনিয়োগকাৰী উৎসাহিত। এনে পৰিস্থিতিত, দক্ষতাসম্পন্ন কৰ্মীদলে অতি উপযোগী ভূমিকা পালন কৰিব। সেয়েহে, এই বাজেটত আমি দক্ষতাৰ ওপৰত বিগত বছৰবোৰতকৈ অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা ৪.০-এ অনাগত বছৰবোৰত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু দক্ষতা প্ৰদান কৰিব। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয়, বিশেষভাৱে সক্ষম আৰু মহিলাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি ট্ৰেইলাৰ মেড প্ৰগ্ৰেমছ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, উদ্যোগ ৪.০-ৰ অধীনত বিভিন্ন খণ্ড যেনে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৰবটিক্স, আইঅ'টি, ড্ৰোনৰ বাবেও জনশক্তি বিকশিত কৰা হৈছে। এইটোৱে আন্তৰ্জাতিক বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে ভাৰতত কাম কৰাটো সহজ কৰি তুলিব। ভাৰতৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে পুনৰ দক্ষতাৰ বাবে বেছি শক্তি আৰু সম্পদ ব্যয় কৰিব নালাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান যোজনাও এই বছৰৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, আমাৰ পৰম্পৰাগত কাৰিকৰ, হস্তশিল্পী আৰু শিল্পীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাই এই শিল্পীসকলক এখন নতুন বজাৰ লাভ কৰাত সহায় কৰিব যিয়ে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীৰ বাবে উন্নত মূল্যও লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত শিক্ষা খণ্ডত দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন অনাৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষা আৰু উদ্যোগৰ ভূমিকা আৰু অংশীদাৰীত্ব বৃহৎ। ইয়াৰ জৰিয়তে, বজাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি গৱেষণা সম্ভৱ হ'ব আৰু গৱেষণাৰ বাবে উদ্যোগটোৰ পৰা পৰ্যাপ্ত পুঁজিও উপলব্ধ হ'ব। এই বাজেটত উল্লেখ কৰা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ তিনিটাত উদ্যোগ-শিক্ষাৰ অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰা হ'ব। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন দলসমূহৰ বাবে আইচিএমআৰ লেব উপলব্ধ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। মই নিশ্চিত যে ব্যক্তিগত খণ্ডই দেশৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে লোৱা এনে প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল'ব।
বন্ধুসকল,
বাজেটত লোৱা সিদ্ধান্তবোৰৰ পৰা আমাৰ চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট হৈ উঠিছে। আমাৰ বাবে, শিক্ষা আৰু 'দক্ষতা' কেৱল সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় বা বিভাগতে সীমাবদ্ধ নহয়। প্ৰতিটো খণ্ডতে তেওঁলোকৰ বাবে সম্ভাৱনা আছে। এই খণ্ডবোৰ আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধিত আকাৰৰ সৈতে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। মই দক্ষতা আৰু শিক্ষাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অংশীদাৰসকলক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আহি থকা এই সুযোগবোৰৰ বিষয়ে অধ্যয়ন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ। এইটোৱে আমাক এই নতুন খণ্ডবোৰৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কৰ্মশক্তি সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব। এতিয়া যেতিয়া আপোনাসৱে ভাৰতৰ দ্ৰুত গতিত বৰ্ধিত অসামৰিক বিমান পৰিবহন খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বাতৰিবোৰ চাই আছে আৰু শুনি আছে, তাৰ পৰা স্পষ্ট হয় যে ভাৰতৰ ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটন উদ্যোগ কিমান সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। এইবোৰ হৈছে নিযুক্তিৰ বৃহৎ উৎস। সেয়েহে, আমাৰ দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে ইয়াৰ বাবে ক্ষমতা বিকাশ কৰা প্ৰয়োজন। আমি 'স্কিল ইণ্ডিয়া মিছন'ৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত যুৱসমাজৰ এক উন্নীত তথ্যভাণ্ডাৰ প্ৰস্তুত কৰিব বিচাৰো। কিয়নো, এনে বহুতো যুৱক-যুৱতী আছে যাৰ দক্ষতা উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আগমনৰ পিছত, আমাৰ এই প্ৰশিক্ষিত মানৱ সম্পদ যেন পিছ পৰি নাযায় তাৰ বাবে আমি আমি এতিয়াৰ পৰাই কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে ইয়াক লৈ ফলপ্ৰসূ আলোচনা হ'ব; উন্নত পৰামৰ্শ দিয়া হ'ব আৰু উন্নত সমাধান উদ্ভৱ হ'ব। এক নতুন সংকল্প আৰু প্ৰাণশক্তিৰে, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আপোনাসৱৰ চিন্তাধাৰাৰে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰবোৰ সমৃদ্ধ কৰক, আৰু সেইবোৰক আপোনাসৱৰ সংকল্পৰ সৈতে আগুৱাই নিয়ক। চৰকাৰে আপোনাসৱৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাবলৈ সাজু আছে। এই ৱেবিনাৰৰ সাফল্যৰ বাবে মই আপোনাসৱক শুভকামনা জনাইছোঁ। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on Harnessing Youth Power – Skilling and Education
25 FEB 2023 11:16AM by PIB Delhi
Friends,
Skill and education are the two most important tools for the country in this era of 'Amritkaal'. Our youth are leading the country's Amrit Yatra with the vision of a developed India. Therefore, in the first budget of 'Amritkaal', the youth and their future have been given utmost importance. This budget is strengthening the foundation to ensure that our education system is practical and industry oriented. For several years, our education sector has been a victim of rigidity. We have tried to change this scenario. We reoriented education and skilling according to the aptitude of the youth and the demands of the future. The National Education Policy has also laid equal emphasis on both learning and skilling. I am glad that we got a lot of support from the teachers in this endeavour. This gave us great courage to free our children from the burden of the past. This has encouraged the government to undertake further reforms in the education and skilling sectors.
Friends,
New technology is also helping to create new types of classrooms. We have also experienced this during Covid. That's why today the government is focusing on such tools, through which 'anywhere access of knowledge' can be ensured. Today our e-learning platform SWAYAM has 3 crore members. Virtual Labs and National Digital Library have the possibility of becoming a huge source of knowledge. Students are also getting the opportunity to study in local languages through DTH channels. Today many such digital and technology-based initiatives are going on in the country. All these initiatives will get further boost with the National Digital University. Such futuristic steps are going to change the entire space of our education, our skills and our knowledge. Now the role of our teachers will not be limited only to the classroom. Now the whole country, the whole world will be like a classroom for our teachers. This is going to open new doors of opportunities for teachers. Different types of teaching material, various types of features, with local touch and many such things are going to be available from all over the country for our educational institutions as well. And most importantly, this will remove the gap between village and city schools. Everyone will get equal opportunities.
Friends,
We have seen that many countries lay special emphasis on 'on the job' learning. Over the years, the central government has focused on internships and apprenticeships to give 'outside the classroom exposure' to its youth. Today there are about 75 thousand Employers on the National Internship Portal. They have posted about 25 lakh requirements for internships. This is benefiting both our youth and the industry a lot. I would urge industry and educational institutions to make maximum use of this portal. We have to further expand the culture of internship in the country.
Friends,
I believe that apprenticeships help in making our youth future-ready. We are also promoting apprenticeships in India. This will also make it easier for our industry to identify the workforce with the right skills. Therefore, in this budget, a provision of stipend has been made for about 50 lakh youth under the National Apprenticeship Promotion Scheme. That is, we are also creating an environment for apprenticeship and also helping the industry in payments. I am sure the industry will take full advantage of the same.
Friends,
Today the world is looking towards India as a manufacturing hub. That's why today there is enthusiasm in the world about investing in India. In such a situation, a skilled workforce is very useful today. Therefore, in this budget, we have pushed forward the focus of the previous years on skilling. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0 will skill, reskill and upskill lakhs of youth in the coming years. Through this scheme, tailor-made programmes are being formulated according to the needs of tribals, differently-abled and women. Besides, manpower is also being developed for various sectors under Industry 4.0 like AI, Robotics, IoT, Drones. This will make it easier for international investors to work in India. Investors in India will not have to spend much energy and resources on re-skilling. PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana has also been announced in this year's budget. With this, emphasis will be laid on skill development of our traditional artisans, craftsmen and artists. The PM Vishwakarma Yojana will also help these artisans to get a new market who will also get better prices for their products.
Friends,
The role and partnership of academia and industry is huge in bringing rapid changes in the education sector in India. With this, research will be possible according to the needs of the market and adequate funding will also be available from the industry for research. The industry-academia partnership will be strengthened in the three Centres of Excellence for AI mentioned in this budget. It has also been decided to make ICMR Labs available to medical colleges and private sector R&D teams. I am sure that the private sector will take maximum advantage of every such step taken to strengthen the R&D ecosystem in the country.
Friends,
Our 'whole of government approach' is also clear from the decisions taken in the budget. For us, education and ‘skilling’ are not limited to the concerned ministry or department only. There are possibilities for them in every sector. These sectors are expanding with the increasing size of our economy. I urge the stakeholders related to skilling and education to study these opportunities coming up in different sectors. This will help us in creating the required workforce for these new sectors. Now as you are watching and listening to the news related to the fast growing civil aviation sector of India, it shows how much India's travel and tourism industry is expanding. These are huge sources of employment. Therefore, our skilling centers and educational institutions need to develop capacities for the same. We would like to prepare an updated database of the youth who have been trained under the 'Skill India Mission'. Because, there will be many youngsters whose skills need to be upgraded. After the advent of digital technology and AI, this trained workforce of ours should not be left behind. We have to work for it from now onwards.
Friends,
I have complete trust that there will be fruitful discussions; better suggestions will be made and better solutions will emerge. And with a new conviction and fresh energy, enrich these important areas with your thoughts for the bright future of our young generation, and carry them forward with your resolutions. The government is ready to walk shoulder to shoulder with you. I wish you all the very best for this webinar. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.