প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'সেউজ বিকাশ' সন্দৰ্ভত বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 FEB 2023 12:38PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
২০১৪ ৰপৰা ভাৰতৰ প্ৰতিখন বাজেটতে এটা নিৰ্দিষ্ট ধৰণ আছে। তেতিয়াৰেপৰা আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিখন বাজেটে বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলাকৰণৰ লগতে নতুন যুগৰ সংস্কাৰ সাধনক উদ্দীপনা যোগাই আহিছে। সেউজ বিকাশ আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভাৰতৰ কৌশলৰ তিনিটা মূল স্তম্ভ আছে। প্ৰথমতে, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উৎপাদন বৃদ্ধি; দ্বিতীয়তে, আমাৰ অৰ্থনীতিত জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস আৰু তৃতীয়তে, দেশৰ ভিতৰত গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতিৰ দিশত ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবঢ়া। এই কৌশলৰ অংশ হিচাপে পৰৱৰ্তী বাজেটসমূহত একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা কৰা হৈছে, সেয়া ইথানল মিশ্ৰণেই হওঁক, পিএম-কুসুম আঁচনিয়েই হওঁক, সৌৰ উৎপাদনৰ বাবে ইনচেনটিভেই হওঁক, ছাদৰ ওপৰত সৌৰ আঁচনিয়েই হওঁক, কয়লা গেছীকৰণেই হওঁক বা বেটাৰী সংৰক্ষণেই হওঁক। এইবাৰৰ বাজেটতো উদ্যোগটোৰ বাবে সেউজ ক্ৰেডিট আছে আৰু কৃষকসকলৰ বাবে পিএম প্ৰণাম আঁচনিও আছে। গাঁওসমূহৰ বাবে গোবৰ ধন যোজনা আৰু চহৰ অঞ্চলৰ বাবে বাহন স্ক্ৰেপিং নীতি আছে। সেউজ হাইড্ৰজেনত গুৰুত্ব প্ৰদানৰ লগতে জলাশয় সংৰক্ষণৰ ওপৰতো সমানেই গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। সেউজ বিকাশ সন্দৰ্ভত এইবাৰৰ বাজেটত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰাজি দৰাচলতে আমাৰ নৱ-প্ৰজন্মৰ এটি উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আধাৰশিলা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে নবীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত কমাণ্ডিং স্থান নিশ্চিত কৰিলে ই সমগ্ৰ বিশ্বতে এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। এই বাজেটে গ্ল’বেল গ্ৰীন এনাৰ্জি বজাৰত ভাৰতক আগশাৰীৰ প্লেয়াৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। সেয়েহে, শক্তি জগতৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন অংশীদাৰক ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আজি বিশ্বই নিজৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰিছে। এই কথা মনত ৰাখি ভাৰতে এই বৰ্ষৰ বাজেটত প্ৰতিজন সেউজ বিনিয়োগকাৰীক এই খণ্ডত বিনিয়োগৰ সৰ্বোত্তম সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এই খণ্ডৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বাবেও ই অতিশয় সুবিধাজনক হ’ব।
বন্ধুসকল,
২০১৪ ৰপৰা ভাৰতে প্ৰধান অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা সংযোজনৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক গতিত আগবাঢ়িছে। আমাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডে দেখুৱাই যে ভাৰতে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লক্ষ্য বহু পূৰ্বেই পৰিপূৰণ কৰিছে। আমাৰ সংস্থাপিত বিদ্যুৎ ক্ষমতাত ৪০ শতাংশ অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ বৰঙণিৰ লক্ষ্য ভাৰতে ৯ বছৰ পূৰ্বেই পূৰণ কৰিছিল। ভাৰতে পাঁচ মাহ পূৰ্বেই পেট্ৰ’লত ১০% ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যতো উপনীত হৈছিল। ভাৰতে ২০৩০ ৰপৰা ২০২৫-২৬ লৈ ২০% ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যও আগবঢ়াই নিছে। ২০৩০ ৰ ভিতৰত ভাৰতে ৫০০ গিগাৱাট অজীৱাশ্ম ভিত্তিক বিদ্যুৎ ক্ষমতা আহৰণ কৰিব। আমাৰ চৰকাৰে যিদৰে জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, ই সকলো বিনিয়োগকাৰীলৈ এক বিশাল সুযোগ আগবঢ়াইছে। শেহতীয়াকৈ মই ই-২০ ইন্ধনো মুকলি কৰিছো। আমাৰ দেশত কৃষি আৱৰ্জনাৰ অভাৱ নাই। গতিকে বিনিয়োগকাৰীসকলে দেশখনৰ চুকে-কোণে ইথানল প্লান্ট স্থাপনৰ সুযোগ হেৰুৱাব নালাগে। ভাৰতত সৌৰ, বতাহ আৰু জৈৱ গেছৰ সম্ভাৱনা আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে সোণৰ খনি বা তৈলক্ষেত্ৰতকৈ কম নহয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন অভিযানৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে ৫ এমএমটি গ্ৰীন হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। ব্যক্তিগত খণ্ডক উৎসাহিতকৰণৰ বাবে এই অভিযানৰ অৰ্থে ১৯,০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। গ্ৰীন হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ লগতে আপোনালোকলৈ আন বহুতো বিকল্প আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ইলেক্ট্ৰ’লাইজাৰ নিৰ্মাণ, সেউজ তীখা নিৰ্মাণ, দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ পৰিবহণৰ বাবে ফুয়েল চেল নিৰ্মাণ আদিত বহু বিনিয়োগৰ সুযোগ আহি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত গৰুৰ গোবৰৰপৰা ১০,০০০ মিলিয়ন ঘনমিটাৰ বাঅ’গেছ আৰু কৃষি-অৱশিষ্টৰপৰা ১.৫ লাখ মিলিয়ন ঘনমিটাৰ গেছ উৎপাদনৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰদ্বাৰা আমাৰ দেশৰ চহৰসমূহত গেছ বিতৰণলৈ আঠ শতাংশ পৰ্য্যন্ত অৰিহণা যোগাব পাৰি। এই সম্ভাৱনাৰাজিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আজি গোবৰ ধন যোজনা ভাৰতৰ জৈৱ ইন্ধন কৌশলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। এইবাৰৰ বাজেটত গোবৰ ধন যোজনাৰ অধীনত ৫০০ টা নতুন উদ্যোগ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে চৰকাৰে। এইসমূহ পূৰ্বৰ গোবৰ গেছ প্ৰকল্পৰ দৰে নহয়। এই আধুনিক উদ্যোগসমূহৰ বাবে চৰকাৰে ব্যয় কৰিব ১০,০০০ কোটি টকা। চৰকাৰৰ "ৱাষ্ট টু এনাৰ্জী" কাৰ্য্যক্ৰমে দেশখনৰ ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু এমএছএমইসমূহৰ বাবে এক নতুন বজাৰ সৃষ্টি কৰিছে। গাঁৱৰ কৃষি আৱৰ্জনাসমূহৰ লগতে চহৰসমূহৰ পৌৰসভাৰ গোটা আৱৰ্জনাসমূহৰপৰা চিবিজি উৎপাদনো তেওঁলোকৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ। ব্যক্তিগত খণ্ডটোক উৎসাহিত কৰিবলৈ চৰকাৰে কৰ ৰেহাইৰ লগতে আৰ্থিক সাহায্যৰো ব্যৱস্থা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ যান-বাহন স্ক্ৰেপিং নীতি সেউজ বিকাশৰ কৌশলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। বাহন স্ক্ৰেপিং কৰিবলৈ উৎসাহিতকৰণৰ স্বাৰ্থত চৰকাৰে এইবাৰৰ বাজেটত ৩,০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। অহা কেইমাহমানৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ প্ৰায় তিনি লাখ বাহন স্ক্ৰেপিং কৰা হ’ব। ১৫ বছৰৰো অধিক পুৰণি এই বাহনসমূহৰ ভিতৰত আৰক্ষীয়ে ব্যৱহাৰ কৰা বাহনসমূহ তথা আমাৰ চিকিৎসালয়সমূহৰ এম্বুলেন্স আৰু আমাৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ বাছসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। বাহন স্ক্ৰেপিং আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক বিশাল বজাৰত পৰিণত হ’ব। ‘ৰিইউজ, ৰিচাইকল আৰু ৰিক’ভাৰী’ৰ নীতি অনুসৰণেৰে ই আমাৰ বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিকো এক নতুন উদ্দীপনা প্ৰদান কৰিব। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল আৰু আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহকো বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ ভিন্ন মাধ্যমত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আগন্তুক ৬-৭ বছৰত বেটাৰীৰ সংৰক্ষণ ক্ষমতা ১২৫ গিগা ৱাট ঘন্টালৈ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এই বৃহৎ লক্ষ্যৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আপোনালোকৰ বাবে একাধিক নতুন সুযোগৰ সঞ্চাৰ হ’ব। এই লক্ষ্য পৰিপূৰণৰ বাবে লাখ-লাখ কোটি টকা বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন হ’ব। বেটাৰী ডেভেলপাৰসকলক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে এই বছৰৰ বাজেটত ভায়েবিলিটি গেপ ফাণ্ডিং আঁচনিও ঘোষণা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জলভিত্তিক পৰিবহণ ভাৰতৰ এক বৃহৎ খণ্ড, যিয়ে অদূৰ ভৱিষ্যতে গতি লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। আজি ভাৰতে ইয়াৰ উপকূলীয় পথৰ জৰিয়তে মাত্ৰ ৫ শতাংশ সামগ্ৰীহে পৰিবহণ কৰে। একেদৰে ভাৰতত মাত্র ২ শতাংশ সামগ্ৰীহে অভ্যন্তৰীণ জলপথেৰে পৰিবহণ কৰা হয়। ভাৰতত যিদৰে জলপথসমূহক বিকশিত কৰা হৈছে, ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আপোনালোক সকলোৰে বাবে বহু সুযোগ আহি পৰিব।
বন্ধুসকল,
সেউজ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বত আগভাগ ল’ব পাৰে। ভাৰতত গ্ৰীন জব বৃদ্ধিৰ উপৰিও ই বৈশ্বিক ভালৰ ক্ষেত্ৰতো বহুখিনি সহায় কৰিব। এই বাজেটে কেৱল আপোনালোকৰ বাবে সুযোগ প্ৰশস্তকৰণেই নহয়, বৰঞ্চ ই আপোনালোকৰ ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তাও প্ৰদান কৰিব। বাজেটৰ প্ৰতিটো ব্যৱস্থা কাৰ্য্যকৰী কৰিবলৈ আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে আৰু একেলগে কাম কৰিব লাগিব। আজিৰ ৱেবিনাৰত আপোনালোক সকলোৱে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিব। এই আলোচনা বাজেটত কি থাকিব লাগিছিল বা কি হ’ব নালাগিছিল, তেনে প্ৰেক্ষাপটত নহয়। বাজেট উত্থাপনেৰে ইতিমধ্যে সংসদত দাখিল কৰা হৈছে। এতিয়া এই বাজেটৰ প্ৰতিটো ব্যৱস্থা কাৰ্য্যকৰীভাৱে ৰূপায়ণ কৰাটো চৰকাৰ আৰু দেশবাসীৰ কৰ্তব্য, দেশৰ সেউজ বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ কেনেকৈ নতুন-নতুন উদ্ভাৱন কৰিব পাৰি, সেই সময় সমাগত। বাজেট প্ৰস্তাৱ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ অৰ্থে আপোনালোকৰ সৈতে খোজ দিবলৈ চৰকাৰ সাজু হৈছে। আকৌ এবাৰ এই ৱেবিনাৰলৈ সময় প্ৰদানৰ বাবে সকলো বিনিয়োগকাৰী, ষ্টাৰ্ট-আপ, কৃষি ক্ষেত্ৰৰ ৰাইজ, বিশেষজ্ঞ আৰু শিক্ষাবিদসকলক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো আৰু এই ৱেবিনাৰৰ সফলতা কামনা কৰিছো।
বহু-বহু ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post-budget webinar on 'Green Growth'
23 FEB 2023 12:38PM by PIB Delhi
Namaskar!
There has been a pattern in all the budgets in India since 2014. Every budget of our government since then has been pushing New Age Reforms while meeting the current challenges simultaneously. There have been three main pillars of India's strategy for Green Growth and Energy Transition. First, increasing the production of renewable energy; second, to reduce the use of fossil fuels in our economy; and thirdly: to move ahead at a fast pace towards a gas-based economy within the country. As part of this strategy, many important announcements have been made in the subsequent budgets, be it ethanol blending, PM-KUSUM scheme, incentive for solar manufacturing, roof-top solar scheme, coal gasification or battery storage. In this year's budget also, there are green credits for the industry and there is also the PM PRANAM scheme for the farmers. There is Gobar Dhan Yojana for villages and vehicle scrapping policy for urban areas. There is an emphasis on green hydrogen as well as an equal focus on wetland conservation. The provisions made in this year's budget regarding Green Growth are in a way the foundation stone for the bright future of our future generations.
Friends,
India can bring about a major change in the entire world if it secures a commanding position in renewable energy resources. This budget will play an important role in establishing India as a lead player in the Global Green Energy market. Therefore, I invite every stakeholder associated with the energy world to invest in India. Today the world is diversifying its renewable energy supply chains. Keeping this in mind, India has given every green investor the best opportunity in this year’s budget to invest in this sector. It will also be very advantageous for the start-ups in this sector.
Friends,
Since 2014, India has been the fastest in renewable energy capacity addition among major economies. Our track record shows that India meets the renewable energy targets well ahead of time. India achieved the target of contribution of 40 per cent non-fossil fuel in our installed electricity capacity nine years in advance. India also achieved the target of 10% ethanol blending in petrol five months in advance. India has also advanced the target of 20% ethanol blending to 2025-26 from 2030. India will achieve 500 GW of non-fossil-based electricity capacity by 2030. The way our government is laying emphasis on bio-fuels, it offers a huge opportunity for all the investors. Recently, I also launched E-20 fuel. There is no dearth of agri-waste in our country. Therefore, investors should not miss the opportunity of setting up ethanol plants in every corner of the country. The potential of solar, wind and bio-gas in India is not less than any gold mine or oil field for our private sector.
Friends,
India is aiming to produce 5 MMT Green Hydrogen every year under the National Green Hydrogen Mission. A provision of more than 19,000 crore rupees has been made in this mission to encourage the private sector. Along with the production of Green Hydrogen, there are many other options for you. For example, many investment opportunities are in the offing in electrolyser manufacturing, manufacturing of green steel, manufacturing of fuel cells for long haul transportation.
Friends,
India has the potential to produce 10,000 million cubic meters of biogas from cow dung and 1.5 lakh million cubic meters of gas from agri-residue. This can contribute up to eight per cent in city gas distribution in our country. In the wake of these possibilities, today the Gobar Dhan Yojana is an important component of India's biofuel strategy. The government has announced to set up 500 new plants under the Gobar Dhan Yojana in this year’s budget. These are unlike the old-fashioned Gobar Gas plants. The government will spend Rs 10,000 crore on these modern plants. The government's "Waste to Energy" program is creating a new market for the private sector and MSMEs of the country. Along with the agri-waste in villages, the production of CBG from the municipal solid waste of the cities is also a great opportunity for them. The government is giving tax exemption as well as financial assistance to encourage the private sector.
Friends,
India's Vehicle Scrapping Policy is an important part of the green growth strategy. The government has made a provision of Rs 3,000 crore in this year’s budget in order to encourage scrapping of vehicles. About three lakh vehicles of the Central and State Governments are to be scrapped in the next few months. These vehicles are more than 15 years old and include vehicles used by the police, especially the ambulances in our hospitals and the buses of our public transport. Vehicle scrapping is going to become a huge market for all of you. Following the principle of ‘Reuse, Recycle and Recovery’, it will also give a new push to our circular economy. I would also urge the youth of India and our start-ups to join various means of circular economy.
Friends,
India has to increase its battery storage capacity to 125 Giga Watt hours in the next 6-7 years. There will be many new opportunities for you in the wake of this massive goal. Investment of lakhs of crores of rupees will be needed to meet this goal. The government has also announced Viability Gap Funding Scheme in this year’s budget to support battery developers.
Friends,
Water-based transport is a huge sector in India, which is going to gain momentum in the near future. Today India transports only 5 per cent of its cargo through its coastal route. Similarly, only 2 per cent of cargo is transported in India through inland waterways. The way waterways are being developed in India there will be many opportunities for all of you in this field.
Friends,
India can take the lead in the world in Green Energy technology. Apart from increasing Green Jobs in India, it will also help a lot in global good. This budget is not only an opportunity for you, but it also offers guarantee to your future. We have to work fast and together to implement every provision of the budget. All of you will discuss in detail in today's webinar. This discussion is not in the context of what should or should not have been in the budget. The budget has been introduced and it has already been presented in the Parliament. Now, it is the duty of the government and the countrymen to implement each and every provision of this budget in an effective way and how to make new innovations to ensure green growth in the country. The government is ready to walk along with you to implement the budget proposals. Once again, I heartily welcome all the investors, start-ups, the people from the agriculture field, experts and academicians for taking out time for this webinar and wish them for the success of this webinar.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.