প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘গ্রীন গ্রোথ’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকখিবা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
23 FEB 2023 12:38PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
২০১৪গী মতুংদা ভারতকী পুথোকখিবা বজেৎ পুম্নমক্তা পেত্তর্ন অমা লৈ। ঐখোয়গী সরকারগী বজেৎ খুদিংমক্না হৌজিক মতমদা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিগী সোল্যুসনশিং থিবগী মথক্তা ন্যু-এজ রিফোর্মশিং পুরক্লি। গ্রীন গ্রোথ অমসুং ইনর্জী ত্রান্সমিসনগীদমক য়ুম্বী অহুম লৈ। অহানবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী প্রদক্সন হেনগৎহনবা; অনিশুবদা ইকনোমীদা ফোসিল ফ্যুএল শীজিন্নবা হন্থহনবা; অমসুং অরোইবদা লৈবাক অসিদা গ্যাস-বেজ ইকনোমীগী মাইকৈদা খোংজেল য়াংনা চংশিনবা অসিনি। মসিগী লালোং অসিগী শরুক ওইনা বজেৎশিংদা লাউথোকখিবা ইথানোল ব্লেন্দিং, পি.এম. কুসুম য়োজনা, সোলর মেন্যুফেকচরিংগী ইনসেন্তিবশিং, রুফতোপ সোলর স্কিম, কোল গ্যাসিফিকেসন, অমসুং বেত্তরী স্তোরেজ অসিগুম্বা খোঙথাংশিংগী মতাংদা য়াওরি। চহি অসিগী বজেৎতা ইন্দস্ত্রীশিংগী গ্রীন ক্রেদিৎ, লৌমীশিংগী পি.এম. প্রনাম য়োজনা, খুঙ্গংশিংগী গোবরধন য়োজনা, সহরশিংগী ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী, গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং পাৎশিং য়োকখৎপা অসিগুম্বা স্কিমশিং য়াওখি। মসিগী মথক্তা গ্রীন হাইদ্রোজেন্দা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা পাৎ কন্নবা হোৎনবদা চপ মান্নবা মীৎয়েং চংলি। গ্রীন গ্রোথকী মতাংদা চহি অসিগী বজেৎতা শেমখিবা প্রোবিজনশিং অসিনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক য়ুম্ফম থোনগনি অমসুং লম্বী য়াৎকনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ভারতনা রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সশিংদা ফীদম্নফম ওইবা মফম অমা কনবা তারবদি মালেম পুম্বদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। বজেৎ অসিনা ভারতপু গ্লোবেল গ্রীন ইনর্জী মার্কেৎতা ভারতপু মাংজিল থারিবা প্লেয়র অমা ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না ইনর্জীগী লমদা লৈরিবা স্তেলহোল্দর খুদিংমক্না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা হায়জরি। ঙসি মালেমদা মাগী রিন্যুএবল ইনর্জী সপ্লাই চেন দাইভর্সিফিকেসন তৌরি। মসি খঙনা বজেৎ অসিনা গ্রীন ইনর্জী ইনভেস্তরশিংদা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মসিনা সেক্তর অসিদা লৈরিবা স্তার্তঅপশিংগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা ২০১৪দগী হৌনা মরু ওইবা ইকনোমীশিংগী মরক্তা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী হাপচিনবদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা ওইখি। ভারতকী ত্রেক রেকোর্দশিংনা রিন্যুএবল ইনর্জী রিসোর্সশিংগী ওইনা থাখিবা মতমদগী মাংওইননা মাগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্বগী মতিক ময়াই লৈ উৎখি। ভারতনা থাখিবা মতমদগী চহি ৯গী মমাংদা ইনস্তোল তৌখিবা ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীদা নন-ফোসিএল ফ্যুলদগী শরুক ৪০% তম্নবা পান্দম ফংবা ঙমখি। ভারতনা থাখিবা মতমদগী থা ৫ ঙনখৎনা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং ১০% তৌবগী তার্গেৎ য়ৌবা ঙমখি অমসুং জাতি অসিনা ২০৩০গী মহুৎ ২০২৫-২৬তা ওইনা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং ২০% তৌনবা হোৎনরি। ৫০০ জি.দবল্যু.গী কেপাসিতী অসি ২০২৩ ফাওবদা য়ৌবা ঙম্লগনি। সরকারনা বাইওফ্যুলদা মীৎয়েং চংলি অমদু মসিনা ইনভেস্তরশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি। হন্দক্তা ই-২০ ফ্যুল ঐহাক্না লোঞ্চ তৌখি। লৈবাক অসিদা এগ্রি-ৱেস্ত চাং ৱাংনা লৈ অমসুং ইনভেস্তরশিংদা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা ইথানোল প্লান্তশিং লিংখৎনবগী খুদোংচাবশিং অসি ফংহনগনি। ভারতকী লৈজরিবা সোলর, ৱিন্দ অমসুং বাইওগ্যাসকী মতিক-ময়াই অসি ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক গোল্দ মাইন অমসুং ওইল ফিল্দদগী তাবা লৈতে।
মরুপশিং,
নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা ভারতনা এম.এম.তি. গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপগী পান্দম অমগা লোয়ননা চংশিল্লি। লম অসিদা লৈরিবা প্রাইবেৎ সেক্তর ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা লুপা করোর লিশিং ১৯গী এল্লোকেসন তৌখি। নখোয়গীদমক লম্বী কয়া অমা লৈরি। খুদম ওইনা ইলেক্ত্রোলাইজর মেন্যুফেকচরিং, গ্রীন স্তীল মেন্যুফেকচরিং অমসুং লোং-হোল ফ্যুল সেলশিং অসিগুম্বা লমশিংদা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবা কয়া লৈ।
মরুপশিং,
ভারতনা গোবরদগী বাইওগ্যাসকী মিলিয়ন ক্যুবিক মিতর লিশিং ১০ অমসুং এগ্রি-রেসিদ্যুদগি ক্যুবিক মিতর গ্যাস লাখ ১.৫ পুথোকপগী মতিক ময়াই লৈ। মসিনা লৈবাক অসিদা সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন্দা ৮% ফাওবা শরুক তম্বা ঙমগনি। মসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি গোবরধন য়োজন অসি ভারতকী বাইওফ্যুলগী লালোংগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরি। বজেৎ অসিদা সরকারনা গোবরধন য়োজনাগী মখাদা অনৌবা প্লান্ত ৫০০ লিংখৎনবগী থৌরাংশিং লাউথোকখি। মসি অরিবা মতমগী প্লান্তশিংগা মান্নদে। সরকারনা মোদর্ন প্লান্তশিংদা লুপা করোর ১০,০০০ চাদিং তৌগনি। সরকারগী ‘ৱেস্ত তু ইনর্জী’গী প্রোগ্রামনা লৈবাক্কী প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক অনৌবা মার্কেৎ অমা শেম্লি। খুঙ্গংশিংগী এগ্রি-ৱেস্তকা লোয়ননা সহরগী ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ততগী সি.বি.জি. শুংনবা অচৌবা ইনসেন্তিবশিং পীরি। সরকারনা প্রাইবেৎ সেক্তর থৌগৎনবা তেক্স একজেম্পসনগা লোয়ননা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীরি।
মরুপশিং,
ভারতকী ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী অসি গ্রীন গ্রোথ স্ত্রেতেজীগী মরু ওইবা শরুক ওইরি। সরকার অসিনা পুলিস, এম্ব্যুলেন্স অমসুং বসশিং য়াওনা চহি ১৫ হেল্লবা কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারগীশিংগী গারী লাখ ৩রোম স্ক্রেপ তৌনবা চহি অসিগী বজেৎতা লুপা করোর ৩০০০গী প্রোবিজনশিং শেমখি। রিয়ুস, রিসাইকল অমসুং রিকবরীগী প্রিন্সিপল তুং ইন্দুনা ভেহিকল স্ক্রেপিং অসিনা অচৌবা মার্কেৎ অমা ওইরগনি। মসিনা ঐখোয়গী সর্ক্যুলর ইকনোমীদা অনৌবা শক্তি পীরগনি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংদা সর্ক্যুলর ইকনোমীগী তোঙান-তোঙানবা পাম্বৈশিংদা শরুক য়ানবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ভারতনা মাগী বেত্তরী স্তোরেজ কেপাসিতী অসি মথংগী চহি ৬-৭দা পুংদা গিগাৱাত ১২৫দা হেনগৎহনবা তাই। অচৌবা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা নখোয়গীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরগনি। পান্দম অসি থুংহন্নবা লুপা করোর লাখ কয়া ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবা মথৌ তাগনি। হসরকারনা কেপিতেল-ইন্তেন্সিব সেক্তরদা অচৌবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা বেত্তরী দিবেলপরশিং সপ্পোর্ত তৌনবা বজেৎ অসিদা ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং স্কিম অমা পুথোকখি।
মরুপশিং,
ভারত্তা ৱাতর-বেজ ত্রান্সপোর্তনা অচৌবা সেক্তর অমা ওইরক্লি হা ভারতনা ঙসি মাগী কোস্তেল রুৎকী খুত্থাংদা মাগী কার্গোগী ৫% খক্তা ত্রান্সপোর্র তৌরি অমরোমদা কার্গোগী ২% খক্তনা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজশিংগী খুত্থাংদা ভারত্তা ত্রান্সপোর্ত তৌরি। ভারত্তা ৱাতরৱেজ শেমগৎপনা লম অসিদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা গ্রীন ইনর্জীগী তেক্নোলোজীগী মতাংদা লাকপদা মালেমবু লমজিংবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি। মসিনা গ্রীন জোবশিং পীবগী মথক্তা মালেমগী য়াইফনবগী থবক খুমাং চাউশিনহনগনি। বজেৎ অসিদা খুদোংচাবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী তুংগী সেক্যুরিতীগী গরেন্তীসু য়াওরি। বজেৎ অসিগী প্রোবিজন খুদিংমক ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা অমসুং পুন্না চংশিনবা তাই। ঙসিগী ৱেবিনারদা নখোয়না কুপ্না খন্নরগনি। খন্ন-নৈনবা অসি বজেৎ অসিদা করি তৌগনি নত্ত্রগা করি তৌরোই হায়বগী হীরম খক্তা নত্তে। বজেৎ অসি পার্লিয়ামেন্ত পুথোকখ্রে। হৌজিক বজেৎ অসিগী প্রোবিজন খুদিংমক নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা ইন্নোভেসনশিং পুরক্তুনা গ্রীন গ্রোথ লৈহনবা হায়বা অসি সরকার অমসুং ইরৈবাকচাশিংগী থৌদাংনি। বজেৎকী প্রপোজেলশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা সরকারনা নখোয়গা লোয়ননা চৎকনি। অমুক হন্না ঐহাক্না ইনভেস্তরশিং, স্তার্ত-অপশিং, লৌউ-শিংউগী লমদগী মীওইশিং, এক্সপর্তশিং অমসুং একাদেমিসিয়নশিংনা ৱেবিনার অসিগীদমক মতম কাইথোকখিবগীদমক থমোয় শেংনা থাগৎচরি অমসুং ৱেবিনার অসি মাইপাক্নবা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post-budget webinar on 'Green Growth'
23 FEB 2023 12:38PM by PIB Delhi
Namaskar!
There has been a pattern in all the budgets in India since 2014. Every budget of our government since then has been pushing New Age Reforms while meeting the current challenges simultaneously. There have been three main pillars of India's strategy for Green Growth and Energy Transition. First, increasing the production of renewable energy; second, to reduce the use of fossil fuels in our economy; and thirdly: to move ahead at a fast pace towards a gas-based economy within the country. As part of this strategy, many important announcements have been made in the subsequent budgets, be it ethanol blending, PM-KUSUM scheme, incentive for solar manufacturing, roof-top solar scheme, coal gasification or battery storage. In this year's budget also, there are green credits for the industry and there is also the PM PRANAM scheme for the farmers. There is Gobar Dhan Yojana for villages and vehicle scrapping policy for urban areas. There is an emphasis on green hydrogen as well as an equal focus on wetland conservation. The provisions made in this year's budget regarding Green Growth are in a way the foundation stone for the bright future of our future generations.
Friends,
India can bring about a major change in the entire world if it secures a commanding position in renewable energy resources. This budget will play an important role in establishing India as a lead player in the Global Green Energy market. Therefore, I invite every stakeholder associated with the energy world to invest in India. Today the world is diversifying its renewable energy supply chains. Keeping this in mind, India has given every green investor the best opportunity in this year’s budget to invest in this sector. It will also be very advantageous for the start-ups in this sector.
Friends,
Since 2014, India has been the fastest in renewable energy capacity addition among major economies. Our track record shows that India meets the renewable energy targets well ahead of time. India achieved the target of contribution of 40 per cent non-fossil fuel in our installed electricity capacity nine years in advance. India also achieved the target of 10% ethanol blending in petrol five months in advance. India has also advanced the target of 20% ethanol blending to 2025-26 from 2030. India will achieve 500 GW of non-fossil-based electricity capacity by 2030. The way our government is laying emphasis on bio-fuels, it offers a huge opportunity for all the investors. Recently, I also launched E-20 fuel. There is no dearth of agri-waste in our country. Therefore, investors should not miss the opportunity of setting up ethanol plants in every corner of the country. The potential of solar, wind and bio-gas in India is not less than any gold mine or oil field for our private sector.
Friends,
India is aiming to produce 5 MMT Green Hydrogen every year under the National Green Hydrogen Mission. A provision of more than 19,000 crore rupees has been made in this mission to encourage the private sector. Along with the production of Green Hydrogen, there are many other options for you. For example, many investment opportunities are in the offing in electrolyser manufacturing, manufacturing of green steel, manufacturing of fuel cells for long haul transportation.
Friends,
India has the potential to produce 10,000 million cubic meters of biogas from cow dung and 1.5 lakh million cubic meters of gas from agri-residue. This can contribute up to eight per cent in city gas distribution in our country. In the wake of these possibilities, today the Gobar Dhan Yojana is an important component of India's biofuel strategy. The government has announced to set up 500 new plants under the Gobar Dhan Yojana in this year’s budget. These are unlike the old-fashioned Gobar Gas plants. The government will spend Rs 10,000 crore on these modern plants. The government's "Waste to Energy" program is creating a new market for the private sector and MSMEs of the country. Along with the agri-waste in villages, the production of CBG from the municipal solid waste of the cities is also a great opportunity for them. The government is giving tax exemption as well as financial assistance to encourage the private sector.
Friends,
India's Vehicle Scrapping Policy is an important part of the green growth strategy. The government has made a provision of Rs 3,000 crore in this year’s budget in order to encourage scrapping of vehicles. About three lakh vehicles of the Central and State Governments are to be scrapped in the next few months. These vehicles are more than 15 years old and include vehicles used by the police, especially the ambulances in our hospitals and the buses of our public transport. Vehicle scrapping is going to become a huge market for all of you. Following the principle of ‘Reuse, Recycle and Recovery’, it will also give a new push to our circular economy. I would also urge the youth of India and our start-ups to join various means of circular economy.
Friends,
India has to increase its battery storage capacity to 125 Giga Watt hours in the next 6-7 years. There will be many new opportunities for you in the wake of this massive goal. Investment of lakhs of crores of rupees will be needed to meet this goal. The government has also announced Viability Gap Funding Scheme in this year’s budget to support battery developers.
Friends,
Water-based transport is a huge sector in India, which is going to gain momentum in the near future. Today India transports only 5 per cent of its cargo through its coastal route. Similarly, only 2 per cent of cargo is transported in India through inland waterways. The way waterways are being developed in India there will be many opportunities for all of you in this field.
Friends,
India can take the lead in the world in Green Energy technology. Apart from increasing Green Jobs in India, it will also help a lot in global good. This budget is not only an opportunity for you, but it also offers guarantee to your future. We have to work fast and together to implement every provision of the budget. All of you will discuss in detail in today's webinar. This discussion is not in the context of what should or should not have been in the budget. The budget has been introduced and it has already been presented in the Parliament. Now, it is the duty of the government and the countrymen to implement each and every provision of this budget in an effective way and how to make new innovations to ensure green growth in the country. The government is ready to walk along with you to implement the budget proposals. Once again, I heartily welcome all the investors, start-ups, the people from the agriculture field, experts and academicians for taking out time for this webinar and wish them for the success of this webinar.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.