কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আন্তৰ্জাতিক অসামৰিক বিমান পৰিবহন চুক্তি (চিকাগো চুক্তি), ১৯৪৪ ৰ সংশোধন সম্পৰ্কীয় অনুচ্ছেদ ৫০(ক) আৰু অনুচ্ছেদ ৫৬ সম্পৰ্কীয় অনুচ্ছেদ ৩ বিআইএছ আৰু তিনিটা প্ৰটোকল প্ৰস্তাৱনাত অনুমোদন জনায়
22 FEB 2023 12:44PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অসামৰিক বিমান পৰিবহনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন (চিকাগো চুক্তি), ১৯৪৪ সংশোধন সম্পৰ্কীয় অনুচ্ছেদ বিআইএছ আৰু অনুচ্ছেদ ৫০(এ) আৰু অনুচ্ছেদ ৫৬ প্ৰস্তাৱৰ ক্ষেত্ৰত যাৱতীয় অনুমোদন জনাইছে।
চিকাগো চুক্তিৰ সকলো অনুচ্ছেদে সকলো চুক্তি দেশৰ বিশেষাধিকাৰ আৰু দায়বদ্ধতা প্ৰতিষ্ঠা কৰে আৰু আন্তৰ্জাতিক বিমান পৰিবহন নিয়ন্ত্ৰণ কৰা আন্তৰ্জাতিক আইচিএঅ' মানদণ্ড আৰু অনুমোদিত প্ৰক্ৰিয়া (এছএআৰপি) গ্ৰহণৰ প্ৰচাৰ কৰে।
যোৱা ৭৮ বছৰত, চিকাগো চুক্তিত কিছু সংশোধন কৰা হৈছে আৰু ভাৰতে সময়ে সময়ে এনে সংশোধনীলৈ অনুমোদন আগবঢ়াই আহিছে। আন্তৰ্জাতিক অসামৰিক বিমান পৰিবহন চুক্তি "চিকাগো চুক্তি", ১৯৪৪-ৰ সংশোধন সম্পৰ্কীয় নিম্নলিখিত তিনিটা প্ৰটোকলৰ প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে:
1. সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে অসামৰিক বিমান (মে’, ১৯৮৪ ত স্বাক্ষৰিত প্ৰটোকল) ৰ বিৰুদ্ধে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰাত বাধা প্ৰদান কৰিবলৈ চিকাগো সন্মিলন, ১৯৪৪-ত অনুচ্ছেদ ৩ বিআইএছ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰটোকল;
2. আইচিএঅ' পৰিষদৰ সদস্য সংখ্যা ৩৬ ৰ পৰা ৪০ লৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ চিকাগো চুক্তি, ১৯৪৪-ৰ অনুচ্ছেদ ৫০(ক) সংশোধন কৰাৰ প্ৰটোকল (অক্টোবৰ, ২০১৬ ত স্বাক্ষৰিত প্ৰটোকল); আৰু
3. এয়াৰ নেভিগেচন কমিছনৰ সদস্য সংখ্যা ১৮ ৰ পৰা ২১ লৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ চিকাগো চুক্তি, ১৯৪৪-ৰ অনুচ্ছেদ ৫৬ সংশোধন কৰাৰ প্ৰটোকল (অক্টোবৰ, ২০১৬ ত স্বাক্ষৰিত প্ৰটোকল)।
এই অনুমোদনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন চুক্তিত সন্নিবিষ্ট নীতিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব। লগতে, এই নিশ্চিতকৰণে ভাৰতক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন সম্পৰ্কীয় বিষয়ত অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰাৰ উন্নত সম্ভাৱনা আৰু সুযোগো প্ৰদান কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves the ratification of three Protocols on Article 3 bis and Article 50 (a) & Article 56 relating to amendments in the convention on International Civil Aviation (Chicago Convention), 1944
22 FEB 2023 12:44PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi approved the ratification of three Protocols on Article 3 bis and Article 50 (a) & Article 56 relating to amendments in the convention on International Civil Aviation (Chicago Convention), 1944.
The articles of the Chicago Convention establish the privileges and obligations of all contracting States and promote international ICAO Standards and Recommended Practices (SARPs) adoption that regulate international air transport.
During the past 78 years, the Chicago Convention has undergone a few amendments and India has been ratifying such amendments from time to time. The ratification has been approved in the following three protocols relating to amendments in the Convention on International Civil Aviation “Chicago Convention”, 1944:
1. Protocol to insert Article 3 bis in the Chicago Convention, 1944 to refrain member States from resorting to the use of weapons against civil aircraft in flight (Protocol signed in May, 1984);
2. Protocol to amend Article 50 (a) of the Chicago Convention, 1944 for raising the strength of the ICAO Council from 36 to 40 (Protocol signed in October, 2016); and
3. Protocol to amend Article 56 of the Chicago Convention, 1944 for raising the strength of the Air Navigation Commission from 18 to 21 (Protocol signed in October, 2016).
The ratification would affirm India’s commitment to the principles enshrined in the Convention on International Civil Aviation. The ratification would provide better chances and opportunity for India to become more instrumental in matters pertaining to international civil aviation.