প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা আদি মহোৎসব হৌদোকখ্রে
“আদি মহোৎসবনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা ভারতকী ত্রাইবেল হেরিতেজকী ফজরবা মমি অমা উৎলি”
“২১শুবা চহিচাগী ভারতনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি”
“ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াইফনবা তৌবা অসি ঐহাক্কী ওইনা লনাইগী মরী অমসুং ইমোসনগী ৱাফম অমসু ওইরি”
“ঐহাক্না ত্রাইবেৎগী চৎনবীশিং হকথেংননা উবা ফংখ্রে, মখোয়গা লোয়ননা হিংখ্রে অমসুং মখোয়দগী কয়া অমা তমশিনখ্রে”
“লৈবাক অসিনা মাগী ত্রাইবেলগী মতিক-ময়াইগী মতাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউথোকচবগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি”
“লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা ত্রাইবেলগী অঙাংশিংদা এজুকেসন ফংহনবা অসিনা ঐগী মরু ওইবনি”
“লৈবাক অসিনা অনৌবা পনখৈ তম্না কাখৎলি মরমদি সরকার অসিনা শোত্থরবশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি”
16 FEB 2023 1:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা মেগা নেস্নেল ত্রাইবেল ফেস্তিবেল, আদী মহোৎসব হৌদোকখ্রে। আদি মহোৎসব অসি জাতিগী ফম্পাক্তা ত্রাইবেলগী নাৎ উৎনবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা ত্রাইবেলগী নাৎ, খুৎহৈবগী পোত্থোক, মথেল-লুকোই, কম্মর্স অমসুং ত্রেদিস্নেল আর্তকী ৱাখল্লোন অসিবু থৌগৎলি। মসি ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবেলপমেন্ত ফেদরেসন লিমিতেদ (ত্রিফেদ)কী চহিগী ওইবা থৌশিল অমনি।
থৌরম মফমদা থুংখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা ভগৱান বির্সা মুন্দাদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি অমসুং একজিবিসন অসিদা উৎলিবা স্তোলশিং চৎতুনা য়েংখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আদী মহোৎসবনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা ভারতকী ত্রাইবেলগী হেরিতেজকী ফজরবা মমি অমা উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ত্রাইবেল সোসাইতীশিংগী ফজরবা তেব্লোক্সকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মহাও, মচু, অকে-অমৌ, চৎনবী, কলা অমসুং আর্ত ফোর্মশিং, মথেল-লুকোই অমসুং ঈশৈ-নোংমাইশিং উবা ফংবগী খুদোংচাবা ফংবদা নুঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আদি মহোৎসবনা অমত্তা ওইনা লেপ্পিবা ভারতকী দাইভর্সিতী অমসুং মতিক ময়াই লৈরবা মমি অমা উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “আদি মহোৎসব অসি চুমথাংগী মচুশিং ওইনা ভারতকী মখল মথেল অসি তাক্লিবা লোইনাইদ্রবা অতিয়া অমগুম্বনি”। চুমথাংগী মচুশিং পুনশিন্নবা অদুগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জাতিগী মতিক ময়াই অসি মাগী লোইনাইদ্রবা দাইভর্সিতীশিংনা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী লংলা অমা ওইনা পুনশিল্লবা মতমদা উবা ফংই অমসুং মতম অদুদা ভারতনা মালেম পুম্ববু লমজিংবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি আদি মহোৎসবনা ভারতকী দাইভর্সিতীদা অপুনবগী শক্তি পীরি অমরোমদনা হেরিতেজ চাউখৎহনবগী ৱাখল্লোন্দা শাহৌ পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা ভারতনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মতম অমদা মনুং হঞ্জিনবনি হায়না লৌনরম্বা অদু হৌজিক্তি সরকারনা মফম অদুদা চৎল অমসুং মনুং হঞ্জিনবা অমসুং নাথৈদুনা থমলমখিবশিং অদু মেনস্ত্রীমদা পুশিনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় আদি মহোৎসবকুম্বা থৌরমশিং অসিনা লৈবাক্কী ইহৌ অম ওইরকখি অমসুং মখোয় মশানা অসিগুম্বা কয়াদা শরুক য়ারি। প্রধান মন্ত্রীনা সোসিএল ৱার্কর ওইরিঙৈ মতমদা মহাক্না ত্রাইবেল ফুরুপশিংগা লৈনখিবা অচেৎপা মরী অদুবু নীংশিংলদুনা হায়, “ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াইফনবা তৌবা অসি ঐহাক্কী ওইনা লনাইগী মরী অমসুং ইমোসনগী ৱাফম অমসু ওইরি”। উমরগমদগী অম্বাজি ফাওবগী ত্রাইবেল বেল্ততা মহাক্কী পুন্সিগী মরু ওইবা চহিশিং লেনখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি “ঐহাক্না নখোয়গী চৎনবী হকথেংননা উবা ফংখ্রে, মখোয়গা লোয়ননা হিংমিন্নখি অমসুং মখোয়দগী কয়া অমা তমশিনখি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “মসিনা ঐঙোন্দা লৈবাক্কী অমদি মাগী চৎনবীশিংগী মতাংদা কয়া অমা তাকপী-তম্বীখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা মাগী ত্রাইবেলগী মতিক-ময়াইগী মতাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউথোকচবগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায় ত্রাইবেলগী প্রদক্তশিং অসি ফোরেন দিগনিতীশিংদা খুদোলশিং তম্বদা চাউথোক্নীংঙাই ওইবা মফম অমা কল্লি। ভারতনা ত্রাইবেলগী চৎনবী অসি মালেমগী ফম্পাকশিংদা ভারতকী মীংচৎ অমসুং হেরিতেজকী মরু ওইবা শরুক অমা ওইনা উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা ত্রাইবেলগী পুন্সিগী মহিংগী মওংদা গ্লোবেল ৱার্মিং অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকুম্বা সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং পীরি। ভারতকী ত্রাইবেলগী ফুরুপনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মতাংদা কয়া অমা ইথিল পীরি অমসুং তাকপী-তম্বীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌবদা সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ত্রাইবেল প্রদক্তশিং অসিনা মেক্সিমম মার্কেৎ য়ৌগদবনি অমসুং মখোয়বু শকখঙবা অমদি দিমান্দ হেনগৎহনগদবনি। ৱাবু খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মমাংগী সরকারনা ৱা য়ানবা অমসুং শীজিন্নবদা অথিংবা থমলমখি অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা ৱাবু নাপীগী কাংলুপ্তা চলহনখি অমসুং অথিংবা অসি মুত্থৎখি। বন ধন মিসনগী মতাংদা শন্দোকনা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা বন ধন কেন্দ্র ৩০০০ হেন্না লিংখৎখ্রে। এম.এস.পি.গী মখাদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদক্ত ৯০রোম পুশিনখি, ২০১৪দা মসিগী মশিং শরুক ৭ হেনগৎহনখি। মতৌ অসুম্না লৈবাক অসিদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী হেনগৎলক্লিবা নেৎৱার্কনা ত্রাইবেল খুন্নাইদা কান্নবা পীখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিদা মথৌ তৌরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৮০ হেনবদা ত্রাইবেল মেম্বর করোর ১.২৫ লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল আর্তশিং অমসুং ত্রাইবেলগী নহারোলগী স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা সরকারগী খোঙথাংশিংদা মীৎয়েং চংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী মতাংদা চহি অসিগী বজেৎ পল্লদুনা পি.এম. বিশ্বাকর্মা য়োজনা অসি ত্রেদিস্নেল ক্রাফমেনশিংগীদমক হৌদোকখি মসিদা স্কিল দিবেলপমেন্ত ফংহনবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং মার্কেতিং তৌবদা তেংবাং পীবগী মথক্তা ইকনোমিকেল এসিস্তেন্স পীগনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া অমা হেক্তদা লৈরবসু ত্রাইবেলগী অঙাংশিংগী এজুকেসন অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎতা ঐনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি”। মহাক্না হায় একলাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংগী মশিং অসি ২০০৪-২০১৪গী মনুংদা স্কুল ৮০ লৈরম্বদগী শরুক ৫ হেনগৎলক্তুনা ২০১৪দগী ২০২২দা স্কুল ৫০০ য়ৌখি। স্কুল ৪০০ হেনবনা হৌজিক মথৌ তৌরি, অঙাং লাখ ১দা তাকপী-তম্বীরি। চহি অসিগী বজেৎনা স্কুলশিং অসিগীদমক ওজা অমসুং স্তাফ লিশিং ৩৮ লাউথোকখি। ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগীদমক স্কোলরশিপশিং অসি শরুক অনি ওইহনখি।
লোলগী অপনবনা মরম ওইদুনা ত্রাইবেলগী নহারোলনা মায়োক্নরিবা অৱাবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নহারোলশিংনা মখোয়গী মমা লোলশিংদা মহৈ তম্বা য়াহল্লিবা ন্যু এজুকেসন পোলিসীগী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংনা মখোয়গী মশাগী লোলদা মহৈ তম্লি অমসুং খুমাং চাউশিনবা হায়বা অসি হৌজিক্তি ওইথোক্লে”।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকার অসিনা শোত্থরবশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চংবনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌরি হায়না নৌহৌননা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় লৈবাক অসিনা অরোইবদা লেপ্পিবা মীওই অদুদা মীৎয়েং চংলবা মতমদা চাউখৎপগী লম্বেল অসি মশা মথন্তা হাংদোকচরকই। প্রধান মন্ত্রী তার্গেৎ অরিয়া অয়াম্বা ত্রাইবেল মেজোরিতী ওইরিবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং ব্লোকশিংগী স্কিমবু খুদম ওইনা পীদুনা মসি শন্দোক্না তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “চহি অসিগী বজেৎতা ২০১৪গা চাংদম্নবদা সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী পীখিবা বজেৎ অসি শরুক ৫ হেনগৎহনখি” অমসুং মখা তারদুনা হায়, “তোখাই তাবা অমসুং নাথৈদুনা থম্বনা মরম ওইদুনা সেপরেতিজমগী লাংদা থুরমখিবা নহারোলশিং হৌজিক ইন্তর্নেৎ অমসুং ইনফ্রাগী খুত্থাংদা মেনস্ত্রীমগা লোয়ননা শম্নহল্লি। মসি লৈবাককী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা প্রজা খুদিংমক য়ৌশিল্লিবা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ইচেলনি। মসি অনৌবা ভারতনা ৱাংনা লেপ্লিবা আদি অমসুং আধুনিক্তা (মোদর্নিতী)গী অপুনবা মখোল অদুনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৮-৯দা ত্রাইবেল খুন্নাইগী খোঙচৎ অসিগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মসি লৈবাক অসিনা থোং মান্নবা অমসুং ইংচিকপদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী অওনবগী খুদমনি। মহাক্না হায় মুদুদি ভারতকী নীংতম্বগী চহি ৭৫দা অহানবা ওইনা লৈবাক্কী লুচিংবগী থৌদাং অসি ত্রাইবেল নুপীগী মখুৎতা পীরি , মহাক্না রাস্ত্রপতিগী থৌদাং লৌদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওফিস পাইদুনা ভারতপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেলগী পুৱারীনা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা ফংফম থোকপা ইকাই খুম্নবা অদু ফংলি।
ভারতকী নীংতম্বগী ইহৌদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা শরুক তমখিবগী মতাংদা পল্লদুনা পুৱারীগী লমাইশিংদা কত্থোকপা অমসুং থৌনা ফবগী মতিক-ময়াইগী পন্দুপশিং অদু দিকেদ কয়া কুপশিনদুনা থমখিববু প্রধান মন্ত্রীনা নীংঙমদবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা জাতিনা হৌখ্রবা মতমগী কাউথোকলুরবা পন্দুপশিং মাংদা পুরক্নবা অমৃত মহোৎসবতা লৈবাক অসিনা খোঙথাং লৌখৎলি হায়না পল্লদুনা হায় “অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না পালন তৌবা হৌখি”। ঝারখন্দগী রাঞ্চিদা ভগৱান বির্সা মুন্দাদা কত্থোকখিবা ম্যুজিম অদু শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদি নীংশিংলদুনা মহাক্না হায় তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ত্রাইবেলগী নীংতম লান্মীশিংগা মরী লৈনবা ম্যুজিয়মশিং শেমগৎলি। মসি অহানবা ওইনা পাঙথোকপা ওইরবসু মসিগী মমি অসি তুংদা লাক্কদবা মীরোল কয়াদা ময়েক শেংনা উবা ফংগনি অমসুং চহিচা কয়া লৈবাক অসিদা ইথিল অমদি মাইকৈ তাক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
আদি মহোৎসবগুম্বা থৌরমশিং অসি ফিরেপ অসিবু মাংদা পুখৎনবা শক্তি লৈরবা মিদিয়ম অমনা হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতম, হৌজিক পাঙথোক্কদবা ঐখোয়গী থৌদাং য়াবগী ৱাখল্লোন অদু ঙাকশেনবা তাই”। মহাক্না কেম্পেন অসি মাস মুফমেন্ত ওইহনগদবনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা থৌরমশিং পাঙথোক্নবা অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিবু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পালন তৌরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা হায় কোর্স গ্রেন অসি চহিচা কয়াদগী ত্রাইবেলগী দাইৎকী শরুক অমা ওইরদুনা লাকখি। মহাক্না ফেস্তিবেল মফমগী ফুদ স্তোলশিংদা ফংলিবা শ্রী অন্নগী মহাও অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ত্রাইবেলগী মফমশিংদা চিঞ্জাক্কী মতাংদা এৱের্নেস পীবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোক্লদুনা হায় মদিনা মীয়ামগী হকশেলদা কান্নবা পীবা খক্তা নত্তনা ত্রাইবেল লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনগনি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অসি মীপুম খুদিংমক্না পুন্না হোৎনরবা মতমদা মঙফাওনবা ঙমগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দা, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি রেনুক সিংহ সুরুতা অমসুং শ্রী বিশ্বেস্বর তুদু, খুঙ্গংগ চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ফগ্গন সিংহ কুলাস্তে, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবিন পাৱর অমসুং ত্রিফেদকী চিয়রমেন, শ্রী রামসিংন রাথৱানা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী ত্রাইবেল মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক খোঙথাংশিং লৌখৎপদা মাংজিল থারি অমরোমদনা লৈবাক্কী গ্রোথ অমদি চাউখৎ-থৌরাংদা মখোয়না শরুক তম্লিবা অদুবুসু ইকাই খুম্নবা উৎলি। জাতিগী ফম্পাক্তা ত্রাইবেলগী নাৎ উৎনবা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ফেব্রুৱারী ১৬কী অয়ুক পুং ১০:৩০ তাবা মতমদা মেগা নেস্নেল ত্রাইবেল ফেস্তিবেল, “আদি মহোৎসব” হৌদোকখ্রে।
ত্রাইবেলগী নাৎ, খুৎহৈবগী পোত্থোক, মথেল-লুকোই, কম্মর্স অমসুং ত্রেদিস্নেল আর্তকী ৱাখল্লোন অসিবু থৌগৎলিবা আদি মহোৎসব অসি ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবেলপমেন্ত ফেদরেসন লিমিতেদ (ত্রিফেদ)কী চহিগী ওইবা থৌশিল অমনি। চহি অসিগী ওইনা মসি দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ফেব্রুৱারী ১৬তগী ২৭ ফাওবা পাঙথোক্কনি।
প্রোগ্রাম অসিনা থৌরম মফমদা স্তোল ২০০ হেনবদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী ত্রাইবেলশিংগী ফজরবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা হেরিতেজ উৎখি। মহোৎসব অসিদা ত্রাইবেল আর্তিসেন ১০০০রোমনা শরুক য়াগনি। ২০২৩ অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পালন তৌবনা হেন্দিক্রাফ, হেন্দলুম, পোত্তরী, জ্বেলরী অসিনচিংবা মহৌশাদগী থম্লকপা মীৎয়েংফমগা লোয়ননা ত্রাইবেলশিংনা থাবা শ্রী অন্ন উৎনবা মহোৎসব অসিনা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Aadi Mahotsav at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi
“Aadi Mahotsav is presenting a grand picture of India’s tribal heritage during the Azadi Ka Amrit Mahotsav”
“India of the 21st Century is moving with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas”
“Welfare of tribal society is also a matter of personal relationship and emotions for me”
“I have seen tribal traditions closely, lived them and learnt a lot from them”
“The country is moving with unprecedented pride with regard to its tribal glory”
“Education of tribal children in any corner of the country is my priority”
“The country is soaring to new heights because the government is prioritizing the development of the deprived”
16 FEB 2023 1:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Aadi Mahotsav, the mega National Tribal Festival at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today. Aadi Mahotsav is an attempt to showcase tribal culture on the national stage and it celebrates the spirit of tribal culture, crafts, cuisine, commerce and traditional art. It is an annual initiative of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation Limited (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs.
Upon arriving at the venue, the Prime Minister paid floral tributes to Bhagwan Birsa Munda and took a walk-through of the stalls at the exhibition.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Aadi Mahotsav is presenting a grand picture of India’s tribal heritage during the Azadi Ka Amirt Mahotsav. The Prime Minister highlighted the prestigious tableau of the tribal societies of India and expressed delight at getting the opportunity to witness the various flavours, colours, adornments, traditions, art and art forms, delicacies and music. He said that the Aadi Mahotsav represents a picture of the diversity and magnificence of India standing together shoulder to shoulder. “The Aadi Mahotsav is like an infinite sky where the diversity of India is projected like the colours of a rainbow”, the Prime Minister remarked. Drawing an analogy to the colours of a rainbow coming together, the Prime Minister said that the nation’s magnificence comes to the fore when its infinite diversities are threaded into the string of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’ and that is when India provides guidance to the entire world. He emphasized that the Aadi Mahotsav is giving strength to the unity in diversity of India while giving impetus to the idea of development with heritage.
The Prime Minister said that India of the 21st Century is moving with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas. What was considered remote, now, the Prime Minister said, the government is going there on its own and bringing the remote and neglected into the mainstream. He said that events like Aadi Mahotsav have become a movement in the country and he himself participates in many of them. “Welfare of tribal society is also a matter of personal relationship and emotions for me”, said the Prime Minister, remembering his close association with the tribal communities during his days as a social worker. “I have seen your traditions closely, lived them and learnt from them”, the Prime Minister added, remembering spending important years of his life in the tribal belt of Umargam to Ambaji. Tribal life, the Prime Minister continued, “has taught me a great deal about the country and its traditions”.
The Prime Minister emphasized that the country is moving with unprecedented pride with regard to its tribal glory. He informed that the tribal products find a place of pride in his gifts to foreign dignitaries. Tribal tradition is presented by India as an integral part of Indian pride and heritage on global platforms. India, the Prime Minister said, conveys solutions to problems like global warming and climate change in the tribal way of life. The Prime Minister emphasized the tribal community of India has a lot to inspire and teach with regard to sustainable development.
The Prime Minister highlighted the efforts of the government in promoting tribal products. He underlined tribal products should reach the maximum market and their recognition and demand should increase. Giving the example of bamboo, the Prime Minister noted that the previous government had prohibited the harvest and use of bamboo but it was the present government that included bamboo in the category of grass and abolished the prohibition. Elaborating on the Van Dhan Mission, the Prime Minister informed that more than 3000 Van Dhan Kendras have been established in various states. About 90 minor forest products have been brought into the ambit of MSP, 7 times more than the number in 2014. Similarly, the growing network of self-help groups in the country is benefitting the tribal society, he said. There are 1.25 crore tribal members in more than 80 lakh self-help groups functioning in the country.
The Prime Minister emphasized the efforts of the government to promote tribal arts and skill development for the tribal youth. Reflecting on this year’s Budget, the Prime Minister informed that PM Visvakarma Yojna has been introduced for traditional craftsmen where economical assistance will be provided apart from skill development and support in marketing their products.
“Tribal children, be they in any corner of the country, their education and their future is my priority”, said the Prime Minister. He informed that the number of Eklavya Model Residential Schools has gone up by 5 times from 80 schools between 2004-2014 to 500 schools from 2014 to 2022. More than 400 schools have already started functioning, teaching about 1 lakh children. This year’s Budget has announced 38 thousand teachers and staff for these schools. Scholarships for tribal students have been doubled.
Pointing out the hardships faced by the tribal youth due to the language barrier, the Prime Minister threw light on the New Educational Policy where youth can opt to study in their mother tongues. “Our tribal children and youth studying in their own language and progressing has now become a reality”, the Prime Minister said.
The Prime Minister reiterated that the country is soaring to new heights because the government is prioritizing the development of the deprived. He said that the path of progress opens automatically when the country gives priority to the person standing at the last rung. The Prime Minister illustrated this by citing the Aspirational Districts and Blocks scheme where most of the target areas have a tribal majority. “In this year's budget, the budget given for Scheduled Tribes has also been increased by 5 times as compared to 2014”, the Prime Minister informed and added “The youth who used to get trapped in the trap of separatism due to isolation and neglect, are now connecting with the mainstream through internet and infra. This is the stream of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' which is reaching every citizen of the far-flung areas of the country. This is the sound of the confluence of Aadi and Aadhunikta (modernity), on which the soaring edifice of New India will stand.”
The Prime Minister threw the spotlight on the journey of tribal society in the last 8-9 years and said that it has been a witness to the change where the country is giving priority to equality and harmony. He highlighted that this is the first time in 75 years of India’s independence that the leadership of the country is in the hands of a tribal woman who is making India proud at the highest office in the form of President. He said that tribal history is getting much-deserved recognition in the country for the first time.
Underlining the contributions of the tribal society in the struggle for India’s independence, the Prime Minister lamented the veiled attempt for decades to cover up the glorious chapters of the sacrifice and valour in the pages of history. The Prime Minister highlighted that the nation has finally taken the step in the Amrit Mahotsav to bring these forgotten chapters of the past to the fore and said, “For the first time, the country has started celebrating Janjatiya Gaurav Diwas on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda”. Recalling the opportunity to inaugurate the museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda in Ranchi, Jharkhand, he also noted that museums related to tribal freedom fighters are coming up in various states. Even though it is happening for the first time, the Prime Minister said that its impression will be visible for many generations to come and will provide inspiration and give direction to the country for many centuries.
“We have to protect our past, take our sense of duty to the peak in the present, and make our dreams come true for the future”, the Prime Minister remarked as he stated that events like Aadi Mahotsav are a strong medium to take this resolution forward. He emphasized that the campaign should become a mass movement and stressed organizing such events in different states.
The Prime Minister also touched upon the year being celebrated as the International Year of Millets and said that coarse grains have been a part of the tribal diet for centuries. He expressed delight that the taste and aroma of Shri Anna are present at the food stalls of the festival here. He stressed the need to spread awareness about the food of the tribal areas as it will not only benefit the health of the people but also increase the income of the tribal farmers. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that the dream of a developed India will become a reality with the efforts of everyone put together.
Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, Union Minister of State for Tribal Affairs, Smt Renuk Singh Suruta and Shri Bishweswar Tudu, Union Minister of State for Rural Development, Shri Faggan Singh Kulaste, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar and Chairman of TRIFED, Shri Shri Ramsinh Rathwa were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister has been at the forefront of taking steps for the welfare of the tribal population of the country while also giving due respect to their contributions towards the growth and development of the country. In an effort to showcase the tribal culture on the national stage the Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Aadi Mahotsav’, the mega National Tribal Festival at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today.
The Aadi Mahotsav, which celebrates the spirit of tribal culture, crafts, cuisine, commerce and traditional art, is an annual initiative of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation Limited (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs. It is being organised from 16 to 27 February at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi.
The programme will showcase the rich and diverse heritage of tribes from across the country in over 200 stalls at the venue. Around 1000 tribal artisans will participate in the Mahotsav. Since 2023 is being celebrated as the International Year of Millets, along with usual attractions like handicrafts, handloom, pottery, jewellery etc. A special focus in the Mahotsav will be on showcasing Shree Anna grown by tribals.