Prime Minister's Office
PM inaugurates Aadi Mahotsav at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi
“Aadi Mahotsav is presenting a grand picture of India’s tribal heritage during the Azadi Ka Amrit Mahotsav”
“India of the 21st Century is moving with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas”
“Welfare of tribal society is also a matter of personal relationship and emotions for me”
“I have seen tribal traditions closely, lived them and learnt a lot from them”
“The country is moving with unprecedented pride with regard to its tribal glory”
“Education of tribal children in any corner of the country is my priority”
“The country is soaring to new heights because the government is prioritizing the development of the deprived”
16 FEB 2023 1:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Aadi Mahotsav, the mega National Tribal Festival at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today. Aadi Mahotsav is an attempt to showcase tribal culture on the national stage and it celebrates the spirit of tribal culture, crafts, cuisine, commerce and traditional art. It is an annual initiative of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation Limited (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs.
Upon arriving at the venue, the Prime Minister paid floral tributes to Bhagwan Birsa Munda and took a walk-through of the stalls at the exhibition.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Aadi Mahotsav is presenting a grand picture of India’s tribal heritage during the Azadi Ka Amirt Mahotsav. The Prime Minister highlighted the prestigious tableau of the tribal societies of India and expressed delight at getting the opportunity to witness the various flavours, colours, adornments, traditions, art and art forms, delicacies and music. He said that the Aadi Mahotsav represents a picture of the diversity and magnificence of India standing together shoulder to shoulder. “The Aadi Mahotsav is like an infinite sky where the diversity of India is projected like the colours of a rainbow”, the Prime Minister remarked. Drawing an analogy to the colours of a rainbow coming together, the Prime Minister said that the nation’s magnificence comes to the fore when its infinite diversities are threaded into the string of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’ and that is when India provides guidance to the entire world. He emphasized that the Aadi Mahotsav is giving strength to the unity in diversity of India while giving impetus to the idea of development with heritage.
The Prime Minister said that India of the 21st Century is moving with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas. What was considered remote, now, the Prime Minister said, the government is going there on its own and bringing the remote and neglected into the mainstream. He said that events like Aadi Mahotsav have become a movement in the country and he himself participates in many of them. “Welfare of tribal society is also a matter of personal relationship and emotions for me”, said the Prime Minister, remembering his close association with the tribal communities during his days as a social worker. “I have seen your traditions closely, lived them and learnt from them”, the Prime Minister added, remembering spending important years of his life in the tribal belt of Umargam to Ambaji. Tribal life, the Prime Minister continued, “has taught me a great deal about the country and its traditions”.
The Prime Minister emphasized that the country is moving with unprecedented pride with regard to its tribal glory. He informed that the tribal products find a place of pride in his gifts to foreign dignitaries. Tribal tradition is presented by India as an integral part of Indian pride and heritage on global platforms. India, the Prime Minister said, conveys solutions to problems like global warming and climate change in the tribal way of life. The Prime Minister emphasized the tribal community of India has a lot to inspire and teach with regard to sustainable development.
The Prime Minister highlighted the efforts of the government in promoting tribal products. He underlined tribal products should reach the maximum market and their recognition and demand should increase. Giving the example of bamboo, the Prime Minister noted that the previous government had prohibited the harvest and use of bamboo but it was the present government that included bamboo in the category of grass and abolished the prohibition. Elaborating on the Van Dhan Mission, the Prime Minister informed that more than 3000 Van Dhan Kendras have been established in various states. About 90 minor forest products have been brought into the ambit of MSP, 7 times more than the number in 2014. Similarly, the growing network of self-help groups in the country is benefitting the tribal society, he said. There are 1.25 crore tribal members in more than 80 lakh self-help groups functioning in the country.
The Prime Minister emphasized the efforts of the government to promote tribal arts and skill development for the tribal youth. Reflecting on this year’s Budget, the Prime Minister informed that PM Visvakarma Yojna has been introduced for traditional craftsmen where economical assistance will be provided apart from skill development and support in marketing their products.
“Tribal children, be they in any corner of the country, their education and their future is my priority”, said the Prime Minister. He informed that the number of Eklavya Model Residential Schools has gone up by 5 times from 80 schools between 2004-2014 to 500 schools from 2014 to 2022. More than 400 schools have already started functioning, teaching about 1 lakh children. This year’s Budget has announced 38 thousand teachers and staff for these schools. Scholarships for tribal students have been doubled.
Pointing out the hardships faced by the tribal youth due to the language barrier, the Prime Minister threw light on the New Educational Policy where youth can opt to study in their mother tongues. “Our tribal children and youth studying in their own language and progressing has now become a reality”, the Prime Minister said.
The Prime Minister reiterated that the country is soaring to new heights because the government is prioritizing the development of the deprived. He said that the path of progress opens automatically when the country gives priority to the person standing at the last rung. The Prime Minister illustrated this by citing the Aspirational Districts and Blocks scheme where most of the target areas have a tribal majority. “In this year's budget, the budget given for Scheduled Tribes has also been increased by 5 times as compared to 2014”, the Prime Minister informed and added “The youth who used to get trapped in the trap of separatism due to isolation and neglect, are now connecting with the mainstream through internet and infra. This is the stream of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' which is reaching every citizen of the far-flung areas of the country. This is the sound of the confluence of Aadi and Aadhunikta (modernity), on which the soaring edifice of New India will stand.”
The Prime Minister threw the spotlight on the journey of tribal society in the last 8-9 years and said that it has been a witness to the change where the country is giving priority to equality and harmony. He highlighted that this is the first time in 75 years of India’s independence that the leadership of the country is in the hands of a tribal woman who is making India proud at the highest office in the form of President. He said that tribal history is getting much-deserved recognition in the country for the first time.
Underlining the contributions of the tribal society in the struggle for India’s independence, the Prime Minister lamented the veiled attempt for decades to cover up the glorious chapters of the sacrifice and valour in the pages of history. The Prime Minister highlighted that the nation has finally taken the step in the Amrit Mahotsav to bring these forgotten chapters of the past to the fore and said, “For the first time, the country has started celebrating Janjatiya Gaurav Diwas on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda”. Recalling the opportunity to inaugurate the museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda in Ranchi, Jharkhand, he also noted that museums related to tribal freedom fighters are coming up in various states. Even though it is happening for the first time, the Prime Minister said that its impression will be visible for many generations to come and will provide inspiration and give direction to the country for many centuries.
“We have to protect our past, take our sense of duty to the peak in the present, and make our dreams come true for the future”, the Prime Minister remarked as he stated that events like Aadi Mahotsav are a strong medium to take this resolution forward. He emphasized that the campaign should become a mass movement and stressed organizing such events in different states.
The Prime Minister also touched upon the year being celebrated as the International Year of Millets and said that coarse grains have been a part of the tribal diet for centuries. He expressed delight that the taste and aroma of Shri Anna are present at the food stalls of the festival here. He stressed the need to spread awareness about the food of the tribal areas as it will not only benefit the health of the people but also increase the income of the tribal farmers. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that the dream of a developed India will become a reality with the efforts of everyone put together.
Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda, Union Minister of State for Tribal Affairs, Smt Renuk Singh Suruta and Shri Bishweswar Tudu, Union Minister of State for Rural Development, Shri Faggan Singh Kulaste, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar and Chairman of TRIFED, Shri Shri Ramsinh Rathwa were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister has been at the forefront of taking steps for the welfare of the tribal population of the country while also giving due respect to their contributions towards the growth and development of the country. In an effort to showcase the tribal culture on the national stage the Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Aadi Mahotsav’, the mega National Tribal Festival at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today.
The Aadi Mahotsav, which celebrates the spirit of tribal culture, crafts, cuisine, commerce and traditional art, is an annual initiative of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation Limited (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs. It is being organised from 16 to 27 February at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi.
The programme will showcase the rich and diverse heritage of tribes from across the country in over 200 stalls at the venue. Around 1000 tribal artisans will participate in the Mahotsav. Since 2023 is being celebrated as the International Year of Millets, along with usual attractions like handicrafts, handloom, pottery, jewellery etc. A special focus in the Mahotsav will be on showcasing Shree Anna grown by tribals.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଦି ମହୋତ୍ସବ ଉଦଘାଟିତ
ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଉଦଘାଟିତ ହେଲା ଆଦି ମହୋତ୍ସବ
“ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟ ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ରେ ବିଶାଳ ଆକାରରେ ଦର୍ଶାଯାଉଛି”
“ସବକା ସାଥ, ସବକା ପ୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ରରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି”
“ଆଦିବାସୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ମୋର ଏକ ଭାବାବେଗ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ଭଳି”
“ମୁଁ ଆଦିବାସୀ ପ୍ରଥା ଖୁବ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି, ସେମାନଙ୍କ ସହ ରହିଛି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିଛି”
“ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ନେଇ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗର୍ବର ସହ ଦେଶ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି”
“ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିଷୟ ମୋର ପ୍ରାଥମିକତା”
“ବିକାଶରେ ସରକାର ଅବହେଳିତଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଥିବାରୁ ଦେଶ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି”
16 FEB 2023 9:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୬.୦୨.୨୦୨୩) ବୃହତ ଜାତୀୟ ଜନଜାତି ମହୋତ୍ସବ ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’କୁ ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି, ଚାରୁକଳା, ପାକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପାରମ୍ପରିକ କଳା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ହେଉଛି ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଦିବାସୀ ସମବାୟ ବିପ୍ପଣନ ବିକାଶ ମହାସଂଘ ଲିମିଟେଡ ପକ୍ଷରୁ ଏହ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
ଉଦଘାଟନ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ମାତ୍ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ମାଲ୍ୟାର୍ପଣ କରିବା ସହ ପ୍ରଦର୍ଶନସ୍ଥଳରେ ଥିବା ମଣ୍ଡପଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ ଭାରତୀୟ ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଭବ୍ୟ ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ଭାରତୀୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ମଣ୍ଡପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗବେରଙ୍ଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପରମ୍ପରା, ବେଶଭୂଷାର ମହକ, କଳା ଓ କଳାକୃତି, ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସଂଗୀତ ଇତ୍ୟାଦି ଦେଖି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ ବିବିଧତାର ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ଭାରତବାସୀ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିବାର ମାଧୁର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଟିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଆଦି ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ଏକ ଅନନ୍ତ ଆକାଶ, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏକ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁର ରଙ୍ଗ ଭଳି ପ୍ରତିଭାତ ହେଉଛି” ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଯେପରି ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁର ସମସ୍ତ ରଙ୍ଗ ଏକାଠି ଲାଗି ଲାଗି ଯାଆନ୍ତି ତାହାର ସାଦୃଶ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେପରି ଅଖଣ୍ଡ ବିବିଧତା ଏକ ସୂତ୍ର ହୋଇ “ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ଓ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଐତିହ୍ୟ ସହ ବିକାଶକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ ଭାରତରେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଯାହା ଆଗରୁ ଅଗମ୍ୟ ମନେ ହେଉଥିଲା ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚô ଅଗମ୍ୟ ଓ ଅବହେଳିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରା ମଧ୍ୟକୁ ଆଣୁଛନ୍ତି । ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଏକ ଆଂଦୋଳନର ରୂପ ନେଲାଣି ଓ ସେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଅନେକଟିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। “ଆଦିବାସୀ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ମୋର ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବାବେଗ ଓ ସମ୍ପର୍କ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ସମାଜସେବା କାଳରେ ସେ କିପରି ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ଭାବେ ରଖିଥିଲେ ତାହାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଓ ପ୍ରଥାକୁ ଖୁବ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିଛି ମଧ୍ୟ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିପରି ଉମର ଗ୍ରାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷମାନ ଅତିବାହିତ କରିଛନ୍ତି ତା’ର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଓ ତାହା “ମୋତେ ଦେଶ ଓ ତାହାର ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଅନେକ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି” ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଆଦିବାସୀ ଗୌରବଗାଥାକୁ ନେଇ ଦେଶ କିପରି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗର୍ବର ସହ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ସେ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆଦିବାସୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉପାର ଖୁବ ଖ୍ୟାତି ଲାଭ କରିଛି । ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରା ଭାରତୀୟ ଗର୍ବର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହେବା ସହ ଅଂଶ ଭାବେ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ଆଦୃତ ହୋଇଛି । ଆଦିବାସୀ ଜୀବନଧାରାରେ ଭାରତ ବୈଦିକ ଉତ୍ତପ୍ତକରଣ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ହେଇଛି । ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଅନେକ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା ସହ ଶିକ୍ଷା ଦେଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ କହିଥିଲେ ।
ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଏହାର ସ୍ୱୀକୃତି ଓ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଉଚିତ । ବାଉଁଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଏହାର ଅମଳ ଓ ବ୍ୟବହାର ନିଷିଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ଏହାକୁ ଘାସ ଶ୍ରେଣୀଯୁକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହି ନିଷେଧାଦେଶ ଉଠାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ବନଧନ ମିଶନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୩୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବନଧନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରକାର ମାମୁଲି ଜଙ୍ଗଲଜାତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ନୁ୍ୟନତମ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହା ତୁଳନାରେ ସାତଗୁଣ ଅଧିକ । ସେହିପରି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୮୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ୧.୨୫ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ସଦସ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି ।
ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ କଳା ଓ କୌଶଳ ବିକାଶ ଦିଗରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସରକାର ଦେଇଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ‘ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା’ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠି କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ବଜାର ସୁବିଧା ସାମଗ୍ରୀ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସହ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
“ଆଦିବାସୀ ପିଲା ଦେଶର ଯେକୌଣସି ପ୍ରାନ୍ତରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଶ ହେଲା ମୋର କାର୍ଯ୍ୟ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୮୦ଟି ଥିବାବେଳେ ଏହା ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୦୦ରେ ପହଞ୍ଚôଛି । ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବାବେଳେ ସେଥିରେ ଏକଲକ୍ଷ ପିଲା ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି । ଚଳିତବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଏହିସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିମନ୍ତେ ୩୮ ହଜାର ଶିକ୍ଷକ ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଆଦିବାସୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବୃତ୍ତି ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି ।
ଆଦିବାସୀ ଯୁବା ଭାଷାଗତ ବାଧା ଯୋଗୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦୁଃଖକଷ୍ଟ ଦେଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ମାତୃଭାଷାର ଶିକ୍ଷାଲାଭ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । “ଆମର ଆଦିବାସୀ ଶିଶୁ ଓ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନିଜ ଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ିବା ସହ ଉନ୍ନତି କରିବା ଏକ ବାସ୍ତବକଳାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସରକାର ଅବହେଳିତମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଯଦି ସବା ପଛରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଦେଶ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଏ ତେବେ ପଥ ସ୍ୱୟଂ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଆକାଂକ୍ଷିତ ଜିଲ୍ଲା ଓ ବ୍ଲକର ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଅଧିକ ଜନଜାତିର ଲୋକ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । “୨୦୧୪ ମସିହା ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ତଫିସିଲଭୁକ୍ତ ଉପଜାତିଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଞ୍ଚଗୁଣ ବୃଦ୍ଧିପାଇଛି” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁମାନେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦର ଖାପଚାରେ ପଡ଼ି ଯାଇଥିଲେ ସେମାନେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁ ମୁଖ୍ୟଧାରା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଏହା ହେଉଛି ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଧାରା ଓ ଏହା ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚôଛି । ଏହା ହେଉଛି ଆଦି ଓ ଅଧୁନିକତାର ସଂଗମର ସ୍ୱର ଓ ତାହାର ସୌଧ ଉପରେ ନୂତନ ଭାରତ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହେବ ।”
ଗତ ଆଠ-ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଜୟଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଯେଉଁଠି ଦେଶ ସମ୍ମାନ ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ଜଣେ ଜନଜାତି ମହିଳାଙ୍କ ହାତକୁ ଯାଇଛି ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦାସୀନ ହୋଇ ଭାରତକୁ ଗର୍ବିତ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଇତିହାସର ତାହାର ଯଥାମାନ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତୀ ଲାଭ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ଅବଦାନର ଅବତାରଣା କରି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଓ ବୀରଗାଥା ଇତିହାସ ପୃଷ୍ଠା ମଣ୍ଡନ କରିନଥିବାରୁ ସେ ତାର ସମାଲୋଚନା କରିଥବଲେ । ଶେଷରେ ଦେଶ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଅତୀତରେ ବିସ୍ମୃତ ଓ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିପାରିଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ “ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଦେଶ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିଛି” ବୋଲି କହିଥିଲେ । ରାଞ୍ଚôରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ସେ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି ଓ ଏପରି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ରହିବ ଓ ଦେଶକୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରେରଣା ଓ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ ।
ଆମକୁ ଆମର ଅତୀତକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠାକୁ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଓ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଦି ମହୋତ୍ସବ ଭଳି ସମାରୋହ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ବଳିଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଜନ ଆଂଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏହା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ, ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଜନଜାତିଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇ ରହିଆସିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏଠାରେ ଚାଲିଥିବା ମହୋତ୍ସବରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ସୁବାସ ଓ ରୁଚି ଖାଦ୍ୟ ମଣ୍ଡପଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବାରୁ ସେଥିରେ ସେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଜନଜାତି ଅଞ୍ଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରି ପାରିଥିଲେ । ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ହିତକାରକ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ଆଦିବାସୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଣୁକା ସିଂ ସୁରୁତ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଶେଶ୍ୱର ଟୁଡୁ, କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂ କୁଲାସ୍ତେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର ଓ ଟ୍ରାଇଫେଡ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ରାମସିଂ ରାଥୱା ଏଥିରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅବଦାନ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପରିଚିତ କରିବା ଉଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ‘ଆଦି ମହୋତ୍ସବ’କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି, ଚାରକୁଳା, ଖାଦ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ କଳା ଇତ୍ୟାଦି ଆଦି ମହୋତ୍ସବ ଜରିଆରେ ଆଦିବାସୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ଆଦିବାସୀ ସମବାୟ ବିପଣନ ଉନ୍ନୟନ ମହାସଂଘ ଲିମିଟେଡ (ଟ୍ରାଇଫେଡ) ଏହାକୁ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏହା ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୧୬ରୁ ୨୭ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି, ଐତିହ୍ୟ ଓ ବିବିଧତା ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସ୍ଥଳରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ମଣ୍ଡପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର ଆଦିବାସୀ କଳାକାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ୨୦୨୩ ମସିହା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ନିୟମିତ ହସ୍ତକଳା, ହସ୍ତତନ୍ତ, ମାଟିର ବାସନକୁସନ, ଅଳଙ୍କାର ଇତ୍ୟାଦି ସହ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉପରେ ମହୋତ୍ସବରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।