Ministry of Health and Family Welfare
Operation Dost
Union Health Ministry provides life-saving Humanitarian Medical Assistance to quake-hit Turkiye and Syria
Emergency Relief Material comprising life-saving medicines, protective items and critical care equipment valued at over Rs. 7 crore arranged and promptly dispatched to Turkiye and Syria
India is providing assistance to the two countries in the spirit of its age-old tradition of Vasudhaiva Kutumbakam: Dr Mansukh Mandaviya
14 FEB 2023 12:09PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health and Family Welfare has played an important role in sending humanitarian medical assistance to quake-hit Syria and Turkiye.
Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya highlighted the efforts of the Union Health Ministry to provide emergency relief materials to Turkiye and Syria in a tweet today. He stated that “India is providing assistance to the two countries in the spirit of its age-old tradition of Vasudhaiva Kutumbakam”.
On 6th February, 2023 when two powerful earthquakes hit Syria and Turkey, 3 truck load of relief materials were arranged at Hindon airbase consisting of life saving emergency medicines and protective items within 12 hours. Trucks started reaching by 10:00 am on 7th Feb, 2023, and handing over of the relief items to the Indian Air Force (IAF) begun by 04:00 pm. The last truck load reached by 09:30 pm and the flight departed to Syria with emergency relief material on the same day by 10:00 pm for the relief operation. The consignment consisted of 5,945-ton emergency relief material which included 27 life-saving medicines, two kinds of protective items and three categories of critical care equipments, valued at approximately Rs 2 crore.
On 10th February 2023, a bigger lot of relief materials was arranged for both Turkiye and Syria. The consignment for Syria consisted of 72 critical care drugs, consumables and protective items of 7.3 tons, valued at Rs 1.4 crore. Relief materials sent for Turkiye included 14 types of medical and critical care equipments, valued at Rs 4 crore.
The following is the list of medical supplies sent to Turkey:
The following is the list of medical supplies sent to Syria:

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅପରେସନ୍ ଦୋସ୍ତ
ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ ଭୂମିକମ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ମାନବିକ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
7 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ, ସୁରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଗୁରୁତର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ସମ୍ବଳିତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀ ତୁରନ୍ତ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆକୁ ପଠାଯାଇଛି
ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି – ଡା. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
14 FEB 2023 12:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭୂମିକମ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ ସିରିଆ ଏବଂ ତୁର୍କୀକୁ ମାନବିୟ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ପଠାଇବାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡା ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆକୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସହାୟତା ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉଦ୍ୟମକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିବା ବିଷୟ ଟୁଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ର ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଛି”।
6 ଫେବୃଆରୀ, 2023 ରେ ଯେତେବେଳେ ସିରିଆ ଏବଂ ତୁର୍କୀରେ ଦୁଇଟି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭୂକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, 12 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀକୁ ନେଇ ହିନ୍ଦୋନ ଏୟାରବେସରେ 3 ଟ୍ରକ୍ ଲୋଡ୍ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା। ଟ୍ରକଗୁଡିକ 7 ଫେବୃଆରୀ, 2023 ରେ ସକାଳ 10:00 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରି ରାତି 04 ଟା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା (ଆଇଏଏଫ୍) କୁ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା | ଶେଷ ଟ୍ରକ୍ ରାତି 09:30 ରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେହି ଦିନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ରାତି 10 ଘ. ରେ ସିରିଆ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା | ଏହି ସାମଗ୍ରୀରେ 5,945 ଟନ୍ ଜରୁରୀକାଳୀନ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ 27 ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ, ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ସୁରକ୍ଷାତ୍ମକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ତିନୋଟି ବର୍ଗର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ 2 କୋଟି ଟଙ୍କା।
10 ଫେବୃଆରୀ 2023 ରେ, ଉଭୟ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ରିଲିଫ୍ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା | ସିରିଆ ପାଇଁ ଏହି ସାମଗ୍ରୀରେ 72 ଟି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ଔଷଧ, ଉପଯୋଗୀ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ 7.3 ଟନ୍ ର ସୁରକ୍ଷାତ୍ମକ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଥିଲା, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ 1.4 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ତୁର୍କୀ ପାଇଁ ପଠାଯାଇଥିବା ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀରେ 14 ପ୍ରକାରର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଗୁରୁତର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ 4 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ତୁର୍କୀକୁ ପଠା ଯାଇଥିବା ମେଡିକାଲ୍ ସାମଗ୍ରୀର ତାଲିକା ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ :
ସିରିଆକୁ ପଠା ଯାଇଥିବା ମେଡିକାଲ୍ ସାମଗ୍ରୀର ତାଲିକା ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ :