ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଓଡିଶାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଜ୍ଞାନପ୍ରଭା ମିଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଯୋଗଦେଲେ
10 FEB 2023 3:00PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି (ଫେବୃଆରୀ 10, 2023) ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜ୍ଞାନପ୍ରଭା ମିଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜ୍ଞାନପ୍ରଭା ମିଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ, ଯାହା ମାତୃ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ମାନବ ସମାଜ ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଏହି ମିଶନ ପରମହଂସ ଯୋଗାନନ୍ଦ ଜୀ ଙ୍କ ମାତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି ଯିଏକି ତାଙ୍କର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଅଟନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସାଧୁମାନେ ଆମକୁ ମାତା, ପିତା, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅତିଥିଙ୍କୁ ଭଗବାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି ଶିକ୍ଷାକୁ ଆମ ଜୀବନରେ ଗ୍ରହଣ କରୁ କି? ଏହା ଏକ ବଡ ପ୍ରଶ୍ନ। ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପିତାମାତାଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି କି? ପ୍ରାୟତଃ, ବୃଦ୍ଧ ପିତାମାତାଙ୍କ ଦୁଃଖଦ କାହାଣୀ ଆମେ ଖବରକାଗଜରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଉ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଭଗବାନ ବୋଲି କହିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଫଟୋକୁ ପୂଜା କରିବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ନୁହେଁ। ପିତାମାତାଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅସୁସ୍ଥଙ୍କ ସେବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଶପଥ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ମାନବ ଧର୍ମ।
ଜ୍ଞାନପ୍ରଭା ମିଶନ ‘କ୍ରିୟା ଯୋଗ’କୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାରେ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ହେଉଛି ଭାରତର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ମାନବ ସମାଜ ଗଠନ କରିବା। ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ପାଇଁ ଉପଶମ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରତିରୋଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍। ଆମେ ‘ଯୋଗ-ଯୁକ୍ତ’ (ଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ) ହେଲେ, ‘ରୋଗ-ମୁକ୍ତ’ (ରୋଗମୁକ୍ତ) ରହିପାରିବା । ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ ହାସଲ କରିପାରିବା। ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ବସ୍ତୁବାଦୀ ସୁଖ ହାସଲ କରିବା ବହୁତ ସହଜ। କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତ ଶାନ୍ତି ଲାଭ କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର। ଯୋଗ ହେଉଛି ମାନସିକ ଶାନ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ବସ୍ତୁବାଦୀ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆମ ଜୀବନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଛୁ। ପୃଥିବୀର ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସୀମିତ, କିନ୍ତୁ ମନୁଷ୍ୟର ଇଚ୍ଛା ସୀମାହୀନ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁନିଆ ପ୍ରକୃତିର ଅସାଧାରଣ ଆଚରଣ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛି ଯାହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପୃଥିବୀର ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢ଼ିକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେବା ପାଇଁ, ଏକ ପ୍ରକୃତି ଅନୁକୂଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ଏକ ଏବଂ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ। ମଣିଷ ଏହି ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ। ବିଜ୍ଞାନରେ ଆମେ ଯେତେ ଅଗ୍ରଗତି କଲେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ କଦାପି ବିଜୟ ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଆମେ ପ୍ରକୃତିର ସନ୍ତାନ। ଆମେ ପ୍ରକୃତି ପାଇଁ ସର୍ବଦା କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବା ଉଚିତ୍। ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ କରି ଆମେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍।

President's Secretariat
President of India in Odisha; graces the foundation day celebration of Jnanaprabha mission at Bhubaneswar
10 FEB 2023 3:00PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced and addressed the Foundation Day Celebration of Jnanaprabha Mission at Bhubaneswar today (February 10, 2023).
Addressing the gathering, the President said that she was happy to be part of the Foundation Day celebration of the Jnanaprabha Mission which is established with the aim of awakening the power and potential of mother and building a healthy human society. She said that it is a matter of pride that this Mission has been named after the mother of Paramahansa Yogananda Ji who was his inspiration.
The President said that our sages taught us to consider mother, father, teacher and guest as God. But do we adopt this teaching in our lives? This is a big question. Are children taking proper care of their parents? Often, sad stories of elderly parents appear in the newspapers. She said that merely addressing parents as God and worshiping their pictures is not spirituality. Caring about parents and respecting them is important. She urged all to adopt the service of senior citizens, elders and sick as their vow of life. She said that this is human religion.
Noting the fact that the Jnanaprabha Mission is active in popularizing the ‘Kriya Yoga’, the President said that whatever be the form – Yoga is an ancient science and spiritual practice of India, whose objective is to create a healthy human society. Prevention is better than cure for a healthy life. If we remain ‘Yog-yukt’ (associated with Yoga), we can remain ‘Rog-mukt’ (free from diseases). Through yoga, we can attain a healthy body and peaceful mind. In today’s world materialistic happiness is not beyond the reach, but peace of mind may be beyond the reach of many. For them, Yoga is the only way to find peace of mind.
The President said that our materialistic expectations and aspirations are increasing, but we are gradually turning away from the spiritual side of our life. Earth's resources are limited, but the desires of humans are limitless. The present world is witnessing the unusual behaviour of nature which is reflected in climate change and increase in the temperature of the earth. To give a secure future to our next generation, a nature-friendly lifestyle is essential. In Indian tradition, the Universe is one and integral. Human being is only a small part of this Universe. No matter how much progress we have made progress in science, we are not the master of nature, but its children. We should be grateful to nature. We should adopt a lifestyle in harmony with nature.