Prime Minister's Office
PM flags off Mumbai-Solapur Vande Bharat and Mumbai-Sainagar Shirdi Vande Bharat at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus in Mumbai
Dedicates two road projects to the nation - the Santacruz Chembur Link Road and Kurar underpass project
“Huge day for Railways and connectivity in Maharashtra as two Vande Bharat trains have been flagged off on the same day”
“These Vande Bharat trains will connect economic centers to centers of faith”
“Vande Bharat train is a grand picture of modern India”
“Vande Bharat trains are a reflection of India's speed and scale”
“Middle class has been strengthened by this year’s Budget”
10 FEB 2023 4:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off two Vande Bharat trains at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus in Mumbai today. The two trains are Mumbai-Solapur Vande Bharat and Mumbai-Sainagar Shirdi Vande Bharat. He also dedicated two road projects to the nation - the Santacruz Chembur Link Road and Kurar underpass project to ease road traffic congestion and streamline the movement of vehicles in Mumbai.
Upon arriving at Platform no. 18 of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, the Prime Minister inspected the Mumbai-Sainagar Shirdi Vande Bharat. He also interacted with the train crew and the children inside the coach.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that it is a huge day for Railways in India, especially for advanced connectivity in Maharashtra as this is the first time that two Vande Bharat trains have been flagged off on the same day. He underlined that these Vande Bharat trains will connect economic centers such as Mumbai and Pune to centers of faith, thereby benefiting those traveling for college, office, business, pilgrimage and agricultural purposes. He said that traveling to sacred places like Shirdi, Nasik, Trimbakeshwar, and Panchvati will be made easier with the new Vande Bharat trains which will give a boost to tourism as well as pilgrimage. “The pilgrimages of Pandharpur, Solapur, Akkalkot and Tuljapur will also be made more accessible with the Solapur Vande Bharat Express”, he said.
The Prime Minister said that the Vande Bharat train is a grand picture of modern India. “It is a reflection of India's speed and scale.” Commenting on the speed of the launch of Vande Bharat Trains, the Prime Minister informed that so far, 10 Vande Bharat trains have started operating connecting 108 districts of 17 states of the country. The Prime Minister expressed happiness that many projects were launched today that will enhance the ease of living. He said that the elevated road will connect eastern and western suburban areas and the underpass, he said, is significant.
The Prime Minister reiterated the need for improving public transport for 21st-century India as it will lead to massive ease of living for the citizens. This thinking, he pointed out, is behind the launch of modern trains, the expansion of the Metro, and new airports and ports. The Budget also strengthens this thinking as for the first time, 10 lakh crore were allocated exclusively for infrastructure development. In this railway's share is 2.5 lakh crore, he added. The Prime Minister said that the Rail Budget for Maharashtra also witnessed an unprecedented rise and expressed the hope that with the efforts of the double-engine government, connectivity in Maharashtra will move ahead rapidly.
“The middle class has been strengthened in this budget”, the Prime Minister said as he underlined that the needs of both the salaried class and those who own businesses have been addressed in this year’s budget. He noted that people with an income of more than 2 lakh rupees were taxed before 2014 but it was the present government that initially increased it to 5 lakh rupees and now to 7 lakh rupees in this year’s budget. “Those who paid 20% tax in the UPA government pay zero tax today”, the Prime Minister remarked. He also highlighted that those with new jobs now have an opportunity to save more.
The Prime Minister expressed confidence that this budget that promotes the spirit of ‘Sabka Vikas Sabka Prayas’ will give strength to every family and encourage everyone to build a Viksit Bharat, the Prime Minister concluded.
Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Narayan Rane, Union Ministers of State, Shri Ramdas Athawale and Shri Kapil Moreshwar Patil, and Ministers from Government of Maharashtra were present on the occasion among others.
Background
Mumbai-Solapur Vande Bharat Train and Mumbai-Sainagar Shirdi Vande Bharat Train are the two trains that were flagged off by the Prime Minister at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Mumbai. This will be an important step towards fulfilling the Prime Minister’s vision of building better, more efficient and passenger-friendly transport infrastructure for New India.
Mumbai-Solapur Vande Bharat Train will be the 9th Vande Bharat train in the country. The new world-class train will improve connectivity between Mumbai and Solapur and will also facilitate travel to important pilgrimage centers like Siddheshwar in Solapur, Akkalkot, Tuljapur, Pandharpur near Solapur and Alandi near Pune.
Mumbai-Sainagar Shirdi Vande Bharat, the 10th Vande Bharat train in the country will improve connectivity to important pilgrimage centers in Maharashtra like Nashik, Trimbakeshwar, Sainagar Shirdi, and Shani Singanapur.
To ease road traffic congestion and streamline the movement of vehicles in Mumbai, the Prime Minister dedicated the Santacruz Chembur Link Road (SCLR) and Kurar underpass. The newly constructed elevated corridor from Kurla to Vakola and from MTNL Junction, BKC to LBS Flyover at Kurla will enhance much-needed East-West connectivity in the city. These arms connect the Western Express Highway to the Eastern Express Highway thereby connecting eastern and western suburbs efficiently. The Kurar underpass is crucial to ease traffic on the Western Express Highway (WEH) which connects Malad and Kurar sides of WEH. It allows people to cross the road with ease and also vehicles to move without having to get into the heavy traffic on WEH.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইগী ছাত্রপতি সিবাজি মহারাজ তর্মিনসতা মুম্বাই-সোলাপুর বন্দে ভারত অমসুং মুম্বাই-সাইনগর সির্দি বন্দে ভারত লমথাখ্রে
লম্বীগী প্রোজেক অনি-সান্তক্রুজ চেম্বুর লিঙ্ক রোদ অমসুং কুরার অন্দরপাস প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“বন্দে ভারত ত্রেন অনি নোংমতদা লমথাবা অসি মহারাস্ত্রাদা রেলৱেজ অমসুং লম্বী-থোংগী মরুওইবা নুমিৎনি”
“হায়রিবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা শেন-থুমশিংগী মফমশিংদা লাইনিংগী মফমশিংগা শম্নহনগনি”
“বন্দে ভারত ত্রেন অসি অনৌবা ভারতকী অচৌবা শক্তম অমনি”
“বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসি ভারতকী খোঙজেল য়াংবা অমসুং পাক-চাউবগী মমি অমনি”
“চহি অসিগী বজেতনা মিদল ক্লাসশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে”
10 FEB 2023 4:45PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইগী ছাত্রপতি সিবাজি মহারাজ তর্মিনসতা বন্দে ভারত ত্রেন অনি লমথাখ্রে। ত্রেনশিং অদু মুম্বাই-সোলাপুর বন্দে ভারত অমসুং মুম্বাই-সাইনগর সির্দি বন্দে ভারতনি। মুম্বাইদা লম্বী চিনবা ফনবা অমসুং গারিশিং নুংঙাইনা চেনবা য়ানবা লম্বীগী প্রোজেক অনি-সান্তক্রুজ চেম্বুর লিঙ্ক রোদ অমসুং কুরার অন্দরপাস প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
ছাত্রপতি সিবাজি মহারাজ তর্মিনসকী প্লেতফোর্ম নম্বর ১৮দা থুংলবগা, প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাই-সাইনগর সির্দি বন্দে ভারত য়েংখি। মহাক্না ত্রেনগী ক্রিউশিং অমসুং কোচ মনুংদা লৈরিবা অঙাংশিংগা ৱারি শানখি।
মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা ওইনা নোংমতদা বন্দে ভারত ত্রেন অনি লমথাবা অসি ভারত রেলৱেজগী অচৌবা নুমিৎ অমনি অমসুং মরুওইনা মহারাস্ত্রগী লম্বী-থোঙগী খুমাংচাউশিনবনি। হায়রিবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা শেন-থুমগী মফমশিং হায়বদি মুম্বাই অমসুং পুনেগা লাইনিংগী মফমশিংদা শম্নহনগনি অমসুং কোলেজ কাবা, ওফিস চৎপা, ললোন-ইতিক, লাইখুরুম্বা অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী কান্নবা পীরগনি। অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসিনা শেংলবা লাইফমশিং হায়বদি সির্দি, নাশিক, ত্রিম্বাকেশ্বর অমসুং পঞ্চাভতি ফাওবা চৎপা লাইহল্লগনি অমসুং তুরিজম চাউখৎনবা ইনোৎ অমা পীরগনি। সোলাপুর বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা সোলাপুআর, পন্ধপুর, অকলকোত অমসুং তুলজাপুর য়ৌবদা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বন্দে ভারত ত্রেন অসি অনৌবা ভারতকী অচৌবা শক্তম অমনি। মসি ভারতকী খোঙজেল য়াংবা অমসুং পাক-চাউবগী মমি অমনি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিগী রাজ্য ১৭গী জিলা ১০৮ বন্দে ভারত ত্রেন ১০না শম্নহল্লে। ঙসি হৌদোক্লিবা প্রোজেক কয়া অসিনা হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লগনি। ইলেবেতেদ রোদনা ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন সবঅর্বানগী মফমশিং অমসুং অন্দরপাস শম্নহনগদৌরিবা অসি মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকীদমক মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবা দরকার ওই অমসুং মসিনা মীয়াম হিংবদা লাইহনগনি। মসিগী ৱাখল্লোন্দা অনৌবা ত্রেনশিং, মেত্রো পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং অনৌবা এয়রপোর্তশিং অমসুং হিথাংফমশিং শেমগৎপনি। অহানবা ওইনা বজেত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা কোরোর লাখ ১০ খাক্তুনা থম্লে। মসিদা রেলৱেজগী লুপা করোর লাখ ২.৫ য়াওরি। মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মহারাস্ত্রাগীদমক রেল বজেত হেনগৎলে অমসুং দবল-ইঞ্জিনগী সরকারগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা মহারাস্ত্রাগী লম্বী-থোং য়াংনা চাউখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী বজেত্তা তোলোপ চাবশিং অমসুং ললোন-ইতিক তৌবশিং অনিমক্কী য়াইফনবা থবকশিং য়াওরে। ২০১৪গী মমাঙদা লুপা লাখ ২দগী হেন্না ইনকম লাকপশিং তেক্স লৌরমখি অদুবু মসি সরকার অসিনা মসি লুপা লাখ ৫দা হেনগৎলে অমসুং হৌজিক চহি অসিগী বজেত্তা লুপা লাখ ৭তা হেনগৎলে। য়ু.পি.এ সরকারদা চাদা ২০ তেক্স পীরম্বশিং হৌজিক তেক্স অমতা পীদ্রে। হৌজিক অনৌবা থবক তৌবশিং শেন হেন্না তুংশিন্নবা খুদোংচাবা অমা লৈরে। চহি অসিগী বজেত্তা ‘সবকা সাথ সবকা প্রায়াস’কী ৱাখল্লোন পুক্নিং থৌগৎকনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎনবা ইমুং খুদিংমক অমসুং মীওই খুদিংমক পুক্নিং থৌগৎকনি।
থৌরম অদুদা মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী ভাগত সিংহ কোসয়ারি, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস, য়ুনিয়ন রেলৱেজ মিনিস্তর অশ্বিনি বৈসনো, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নারয়ন রানে, রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী রামদাস অথাৱালে অমসুং শ্রী কাপিল মোরেশ্বর অমসুং মহারাস্ত্রা সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইগী ছাত্রপতি সিবাজি মহারাজ তর্মিনসতগী লমথাখিবা ত্রেন অনি অদু মুম্বাই-সোলাপুর বন্দে ভারত ত্রেন অমসুং মুম্বাই-সাইনগর সির্দি বন্দে ভারত ত্রেন্নি। মসি অনৌবা ভারত্তা হেন্না খুদোংচাবা অমসুং পেসেঞ্জরশিং নুংঙাইবা চৎথোক-চৎশিনগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ফংনবা মাইকৈদা থাংজিল্লকপা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
মুম্বাই-সোলাপুর বন্দে ভারত ত্রেন অসি লৈবাক অসিগী ৯শুবা বন্দে ভারত ত্রেন্নি। অনৌবা মালেম থাক্কী ত্রেন অসিনা মুম্বাই অমসুং সোলাপুর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লগনি অমসুং মরুওইবা লাইফমশিং হায়বদি সিদ্ধেশ্বর, অকলকোত, তুলজাপুর, পন্ধারপুর অমসুং অলান্দি ফাওবা চৎনবদা খুদোংচাহল্লগনি।
লৈবাক অসিগী ১০শুবা বন্দে ভারত ত্রেন ওইরিবা মুম্বাই-সাইনগর সির্দি বন্দে ভারত অসিনা মহারাস্ত্রাগী মরুওইবা লাইফমশিং হায়বদি নাশিক, ত্রিম্বাকেশ্বর, সাইনগর সির্দি অমসুং সানি শিঙ্গানাপুর য়ৌবদা খুদোংচাহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখিবা সান্তক্রুজ চেম্বুর লিঙ্ক রোদ অমসুং কুরার অন্দরপাসনা মুম্বাইগী লম্বী চিনবা হন্থহল্লগনি অমসুং গারিশিং নুংঙাইনা চেনবা য়াহনগনি। কুরলাদগী বাকোলা ফাওবগী নৌনা শাবা ইলাবেতেদ কোরিদোর অমসুং কুরলাদা লৈবা এম.তি.এন.এল জঙ্কসন, বি.কে.সিদগী এল.বি.সি ফ্লাইওভর ফাওবগী লম্বী অসিনা সহর অসিগী নোংপোক-নোংচুপ শম্নবদা খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। হায়রিবা লম্বীশিং অসিনা ৱেস্তর্ন এক্সপ্রেস হায়ৱেদগী ইস্তর্ন এক্সপ্রেস হায়ৱে শম্নহল্লগনি অমসুং ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন সবঅর্বানশিং হেন্না খুদোংচাহল্লগনি। ৱেস্তর্ন এক্সপ্রেস হায়ৱেগী লম্বী চিনবা হন্থহনবদা কুরার অন্দরপাস অসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। মসিনা মীয়াম লম্বী লান্থোকপা য়াহল্লগনি অমসুং গারিশিংশু ৱেস্তর্ন এক্সপ্রেস হায়ৱেগী অচিনবা মরক ফাওদনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি।