নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
ৱাই-২০ ইন্সেপসন মীতিংগী অনিশুবা নুমিত্তা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা পাংথোকপা ‘য়ুথ দাইলোগ’তা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শরুক য়াখ্রে
ৱাই-২০ গ্রুপনা নহারোলশিংগীদমক পায়খৎলিবা থবকশিং খুদম ওইনা উৎকনি অমসুং ৱাই-২০ মীফম্না নহারোলশিংনা পুথোরকপা থৌশিলশিং উৎকনি: শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর
রাজ্য মন্ত্রী জেনেরেল ভি.কে সিংহনা হায়খি ফোর্স অসি অরোইবা পাম্বৈ ওইনা শীজিন্নৈ
ঐখোয় লাল্লে; অসামগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৮না মনিংতম্বা অসাম অমগী ৱাখল্লোন শৌগৎতে, মরম অদুনা ঐখোয় খুৎলায় থাদোকপনি: বিপুর কালিতা
ঐ লালহৌবা য়াওগে তৌরম্বদগী মালেমগী মেদল ৭ ফংখি অমসুং ৱার্ল্দ চেম্পিয়ন বোক্সর অমা ওইনা লৈবাক্কী সেবা তৌরি: মহাক্কী পুন্সিদা শান্নবগী মরুওইবগী মতাংদা সরিতা দেবী
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হ্বাইত পেপর পুথোক্তুনা ইন্সেপসন মীতিং লোইশিনখ্রে
08 FEB 2023 11:06AM by PIB Imphal
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী শরুক অমা ওইনা, য়ুথ-২০ গ্রুপকী অহানবা ইন্সেপসন মীতিং ফেব্রুৱারি ৬-ফেব্রুৱারি ৮, ২০২৩ ফাওবা গুৱাহাতিদা পাংথোকখ্রে। মীফম অসিগী পান্দমদি ৱাই-২০গী থিম মঙা থবক ওইনা পাংথোক্নবা এজেন্দা অমা পুথোকপা অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগীদমক লৈবাক্কী নহারোলশিংগী ৱাখল্লোন খন্ন-নৈনবনি। মীফম অসিগী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপা সেনিমারশিং, দিবেত, ৱার্কশোপশিং অমসুং কুইজ চাংদম্নবশিংদা অসামগী কোলেজ ৩৬ রোমগী নহারোল ১০,০০০ রোম শরুক য়াখি। স্কুল ৪০০০ রোমগী মহৈরোয় লাখ ১০ হেনবশু শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা মপান লৈবাকশিংগী দেলিগেদ ২১ অমসুং ভারতকী দেলিগেদ ২০০ শরুক য়াখি। ফেব্রুৱারি ৬তা শকখঙ-মাইখঙনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি অমসুং নুমিদাংদাব্রাহ্মাপুত্রা সেন্দবার আইলেন্দদা পাংথোকপা কলচরগী থৌরমদা শৈশকপা পেপোনগী ঈশৈগী থৌরম অমা পাংথোকখি।
ফেব্রুৱারি ৭, ২০২৩দা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা পাংথোকপা দেলিগেদশিংগা ৱারি শানবা থৌরম অমদা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর অনুরাগ সিংহ থাকুর শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি ৱাই-২০ গ্রুপনা নহারোলশিংগীদমক পায়খৎলিবা থবকশিং খুদম ওইনা উৎকনি অমসুং ৱাই-২০ মীফম্না নহারোলশিংনা পুথোরকপা থৌশিলশিং উৎকনি।নুপীনা মাংজিল থাবা চাউখৎ-থৌরাংদা সরকারনা থাজবা থম্লি। ভারতকী রাস্ত্রপতি অসি মহাক্কী লৌশিংনা মরম ওইদুনা অচম্বা ইমুংদগী হৌরকপা ত্রাইবেল নুপী অমনি। হন্দক ভারতকী বজেত অসি ফাইনান্স মিনিস্তর নির্মালা সিতারমন্না পুথোকখি; কামরুপকী দি.সি অসি নুপী অমনি, ভারত সরকারগী য়ুথ এফেয়ার্সকী সেক্রেতরি অসি নুপী অমনি। থৌশিল শেম্বা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা ভারত্তা নুপীশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি।
অয়ুর্বেদাগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা লায়য়েংনবা অমসুং অনাবদা ফগৎলকপদা য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদা পাক-শন্না শীজিন্নখি। সরকারগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি খর অসিদা ভারত মালেমদা স্তার্দ-অপশিং খ্বাইদগী য়াম্না লিংখৎপা লৈবাক অমা ওইরে। ২০১৬দা স্তার্দ-অপ চা খর লৈরম্বদগী, ২০২২দা স্তার্দ-অপ ৮৪,০০০ হেন্না লিংখৎলে।
আই.আই.তি গুৱাহাতিদা পাংথোকখিবা ইন্সেপসন মীতিংগী অনিশুবা নুমিত্তা থিম মঙাদা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি।
‘শান্তি পুরকপা অমসুং ৱাখল তামিন্নবা: লান লৈতবা যুগ অমা লৈহনবা’ হায়বা থিমদা রাজ্য মন্ত্রী জেনেরেল ভি.কে সিংহনা হায়খি মী খুদিংমক চাউখৎনবা খুদোংচাবা ফংবা অপুনবা খুন্নাই অমা শেমগৎপা হায়বসি মরুওই অমসুং মসি ঐখোয়না ভারত্তা পাংথোক্লে। ভারত্তা, ঐখোয়না লালহৌবশিংগা ৱারি শান্নরে। ঐখোয়না ফোর্স অসি অরোইবা পাম্বৈ ওইনা শীজিন্নৈ। মরম অসিনা ঐখোয়না মুক্নবশিং ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লিবনি।
বেঙ্গালুরুগী এম.পি তেজাসবী সুর্য়ানা হায়খি করিগুম্বা লান্না মরম ওইদুনা খুন্নাইগী কাংলুপ অমা শাথিনা শোকহল্লবদি, মদু নহারোলশিংনি। লান অমসুং শান্তিগী মতাংদা ৱারি শান্নবদা নহারোলশিং শরুক য়াহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই।
লেপ্তনেন্ত জেনেরেল সাতিস দুৱা(হান্নগী আর্মি কমান্দর)না হায়খি শান্তি পুরকপা হায়বসি লান্মীগী মথৌনি অমসুং লান শোক্নবা নত্তে অমসুং য়ু.এন পিছকিপ্পিং ফোর্সশিংদা ভারতনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না শরুক য়ারি।
উলফাগী হান্নগী মেম্বর, অসামগী সিবসাগরদগী বিপুল কালিতা এলাইজ প্রদিব ভারালিনা হায়খি মহাক ২০০০দা সরকারদা চঙজখি। অসাম অসি ভারতকী শরুক অমা নত্তে হায়না থাজবদগী মহাক উলফা য়াওখি। অদু মখোয় লাল্লে হায়বা মখোয় খঙখি, অসামগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৮না মনিংতম্বা অসাম অমগী ৱাখল্লোন শৌগৎতে, মরম অদুনা ঐখোয় খুৎলায় থাদোকপনি। হৌজিক অমা অতোপ্পশিং মতেং পাংনবা ভোলুন্তরি ওর্গনাইজেসন অমা মথৌ পাংথোক্লি।
এন.দি.এফ.বিগী হান্নগী মেম্বর বিনুএল ৱারিনা হায়খি মহাক ২০০৫তা খুৎলায় থাদোকখি। মখোয় লাল্লে হায়বা খঙলকখি অমসুং জাতিগী ঈচেলদা তিনবা পামখি অমসুং মরম অদুনা মখোয় খুৎলায় থাদোকপনি।
অসামগী দি.জি.পি গ্যানেন্দ্র প্রতাপ সিংহনা হায়খি মুক্নবশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা মীয়াম অপাম্বা খঙবা অমসুং থুংহনবা দরকার ওই। লালহৌবশিংগা পাউ ফাউন্নবা, মখোয়গা ৱারি শান্নবা অমসুং খুৎলায় থাদোক্নবা মখোয় ৱাখল তাহন্নবা অসাম সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা অসামগী এ.দি.জি.পি শ্রী হিরেন চন্দ্র নাথনা ফোঙদোকখি।
তুংদা ওইরক্কদবা থবক; ইন্দস্ত্রি ৪.০, ইন্নোবেসন অমসুং ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিংগী মতাংদা জি.ই এভিএসনগী চীফ কন্সলতিং ইঞ্জিনিয়ার দোক্তর উমা মহেশ্বরনা কমদৌনা ইন্দস্ত্রি ৪.০না থবক শুবদা অওনবা পুরকপগে হায়বগী মতাংদা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা অপনবা কয়া পীরবশু হেন্না অফবা পুরক্নবা অহোংবা অসি তঙাইফদে হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি।
মারুত দ্রোনতেক্কী ফাউন্দর অমসুং আই.আই.তি গুৱাহাতি এলুমনস, প্রেম কুমারনা হায়খি দ্রোনগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা ভারত অমসুং মালেমগী খুদোংচাদবা কয়া কোকহনবা ঙমগনি অমসুং হিরম অসিগী মতাংদা ভারতকী ললোন-ইতিক্কী থবকশিংনা মতেং কয়া পাংবা ঙমগনি। একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রিগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবগী মতাংদা ইন্দস্ত্রিএলিস্ত দোক্তর জি.দি ধানুকানা ৱা ঙাংখি।
‘হকশেল, নুঙাই-য়াইফবা অমসুং শান্নবা; নহারোলগী পান্দম’ হায়বা থিম অসিদা সরিতা দেবীনা কমদৌনা শান্নবনা মহাক্কী পুন্সি পুক্নিং থৌগৎনবা মচাক অমা ওইখিবগে হায়বগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না লালহৌবা য়াওগে তৌরম্বদগী মালেমগী মেদল ৭ ফংখি অমসুং ৱার্ল্দ চেম্পিয়ন বোক্সর অমা ওইনা ২০০১-২০২০ ফাওবা লৈবাক্কী সেবা তৌখিবগী মতাংদা পাউদমখি।
পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইতবা অসিনা কমদৌনা নহারোলশিংদা অনাবা অমা ওইহনবগে অমসুং মশা মরোমদোম শিজবা অসি শিবগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মরম অমনি হায়বগী মতাংদা দোক্তর অসিমা হাওবিজম্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি পুক্নিং-ৱাখল ফনা থম্বা হায়বসি য়াম্না মরুওইনা লৌগদবনি। পুক্নিং-ৱাখল ফনা থম্বা অমসুং নুংঙাইনা হিংবদা শান্নবগী মরুওইবগী মতাংদা শ্রেয়াসি সিংহনা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি।
ফেব্রুৱারি ৮,২০২৩দা লোইশিনবগী থৌরম পাংথোকখি। থিম মঙাগী রিছর্স পেপরশিং অসামগী ইজুকেসন মিনিস্তরনা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তরদা শীন্নখি। য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হ্বাইত পেপরশিং পুথোক্তুনা থৌরম অদু লোইশিনখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister for Youth Affairs & Sports participates in ‘Youth Dialogue’ at IIT Guwahati on Day 2 of Y20 Inception Meeting
Y20 group would exemplify the youth-centric efforts and the Y20 Summit would showcase policy measures ideated by the youth: Anurag Singh Thakur
Force used only as a last resort, says MoS Gen VK Singh
We were wrong; 98% people in Assam do not support the idea of independent Assam hence we laid down arms: Bipul Kalita
I went from nearly joining the insurgency to winning 7 world medals and serving the country as a world champion boxer: Ms Sarita Devi on importance of sports in her life
The Inception Meeting concluded with the launch of White Paper by Union Minister
08 FEB 2023 11:06AM by PIB Guwahati
As part of India’s G20 Presidency, the Youth20 group’s first inception meeting was held at Guwahati from 6th-8th February to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow and draft an agenda for action on five identified Y20 themes.
In the run-up to the event, 10,000 youth in around 36 colleges of Assam participated in the Seminar, debate, workshops, and quiz competitions on Y20. Over 10 lakh students from around 4000 schools also participated.
During the inception meeting, 21 foreign delegates and 200 Indian delegates participated in the main events. On 6th February, an ice-breaker session was held followed by a cultural night. Singer Papon gave a performance at the Brahmaputra Sandbar Island during the cultural night.
On 7th February, 2023, Union Cabinet Minister for Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur participated in a dialogue with all delegates at IIT Guwahati. He said that the Y20 group would exemplify the youth-centric efforts and the Y20 Summit would showcase policy measures ideated by the youth. In response to a question on how women’s voices can be heard best, the Minister replied that the government believes in women-led development. The President of India is a tribal woman who has risen from a humble background only on account of her merit. The recent budget for India was presented by Finance Minister Nirmala Sitharaman; the Deputy Commissioner of Kamrup is a woman, the Secretary Youth Affairs, Government of India is a woman. Women in India actively participate in framing and executing policy.
On being asked as to how India can promote the use of Ayurveda for preventive and curative purposes, the Minister stated that during the Covid pandemic, Yoga and Ayurveda were widely used both to treat and recover from illness. We continue to work on those themes. On being asked on how start-ups can be encouraged, the Minister replied that in the last few years, India has become one of the largest ecosystems for start-ups in the world due to Government efforts. From few hundreds in 2016, as of 2022, over 84,000 start-ups have been established.
During the course of Day 2 of the Inception Meeting, five panel discussions on the five themes were held at IIT Guwahati.
On the theme of ‘Peacebuilding and Reconciliation: Ushering in an Era of No War’, Gen. V. K Singh (Union Minister of State, Former Chief of Army Staff) said "it is important to build an inclusive society where everyone has the opportunity to grow and this is what we have done in India. In India, we talk to militants. We use force only as a last resort. This is how we are able to resolve various conflicts that happen again and again and again."
Tejasvi Surya (Member of Parliament from Bengaluru) said that if there is one section of the demography that gets disproportionately affected through war, it is the Youth. It's very important to have Youth at the table on all discussions pertaining to war and peace.
Lt. Gen Satish Dua (Former Army Commander and strategy expert) said that it was the job of armies to ensure peace and not wage war and India has consistently had the highest presence in UN peacekeeping forces.
Bipul Kalita alias Pradip Bharali, a resident of Sivasagar, Assam (former member of the United Liberation Front of Asom -ULFA) stated that he surrendered to the government in 2000. He said that he had joined ULFA believing Assam should not be part of India. But they saw that they were wrong; 98% people in Assam do not support the idea of independent Assam hence they laid down arms. Now he runs a voluntary organization to help others.
Binual Warry, (former member of the National Democratic Front of Boroland -NDFB) stated that he laid down arms in 2005. He said that they had not been part of the mainstream but we realized they were wrong and wanted to join the mainstream and this is why they laid down arms.
Gyanendra Pratap Singh (Director General Police, Assam) emphasized the need to understand and address the aspirations of the people as a conflict resolution mechanism. Shri Hiren Chandra Nath ADGP Assam talked about the efforts of the Government of Assam to reach out to militants, talk to them and persuade them to lay down arms.
On the theme of Future of Work; Industry 4.0, Innovation and 21st Century Skills, Dr Uma Maheshwar, Chief Consulting Engineer at GE Aviation spoke about how Industry 4.0 is revolutionizing work and that although new technologies are disruptive, the change is for the better.
Prem Kumar, an alumnus of IIT Guwahati, founder of Marut Dronetech said that new technologies like drones have the capacity to solve problems in India and the whole world and that Indian business has a lot to offer to the world in this regard. Dr G D Dhanuka, industrialist spoke of the importance of collaboration between academia and industry.
On the theme of ‘Health, Wellbeing and Sports; Agenda for Youth’, Mrs. Sarita Devi shared her journey of how sport was a motivating factor in her life, highlighting how she went from nearly joining the insurgency to winning 7 world medals and serving her country as a world champion boxer from 2001-2020.
Dr. Ashima Haobijam spoke of how depression is one of the leading causes of illness and disability among adolescents, and suicide is the second leading cause of death in people. So, it is important to take issues of mental health seriously. Ms. Shreyasi Singh highlighted the importance of sports in enhancing mental health and wellbeing. She specified that biologically, the endorphins from exercise help us have a healthy mindset, which leads to a healthy human being. She said that while there has been policy change in sports to enable more Indian athletes to excel, it is time to shift the focus to women in sports.
On 8th February, 2023, the closing ceremony was held. The Hon’ble Minister of Education, Government of Assam presented the Research Papers on the 5 themes to the Hon’ble Union Cabinet Minister for Youth Affairs and Sports. The Closing ceremony was concluded by the launch of White Papers by the Hon’ble Union Cabinet Minister for Youth Affairs and Sports.