যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
ৱাই-২০ প্ৰাৰম্ভিক বৈঠকৰ দ্বিতীয়টো দিনত আইআইটি গুৱাহাটীত 'যুৱ সংলাপ'ত অংশগ্ৰহণ কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰীৰ
ৱাই২০ গোটে যুৱ-কেন্দ্ৰিক প্ৰচেষ্টাৰ নজিৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু ৱাই-২০ সন্মিলনে যুৱসকলে ধাৰণা কৰা নীতিগত ব্যৱস্থাৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব: অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
বলৰ ব্যৱহাৰ কেৱল অন্তিম উপায় হিচাপেহে ব্যৱহাৰ কৰা হয় - জেনেৰেল ভি কে সিঙ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী
আমি ভুল কৰিছিলো; অসমত ৯৮% লোকে স্বাধীন অসমৰ ধাৰণাক সমৰ্থনেই নকৰে, সেয়েহে আমি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পন কৰিলো: বিপুল কলিতা
মই প্ৰায় উগ্ৰবাদত যোগদান কৰিবলৈ লোৱাৰ পৰা উভতি আহি ৭ টাকৈ বিশ্বস্তৰৰ পদক জয় কৰিলো, বিশ্ব চেম্পিয়ন বক্সাৰ হিচাপে দেশলৈ সেৱা আগবঢ়ালো: জীৱনত ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে সৰিতা দেৱী
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা শ্বেতপত্ৰ মুকলিৰে সম্পন্ন হয় প্ৰাৰম্ভিক বৈঠক
08 FEB 2023 11:06AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ অংশ হিচাপে, যুৱ-২০ গোটৰ প্ৰথম প্ৰাৰম্ভিক বৈঠক ৬ৰ পৰা ৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হয়। এই বৈঠকত দেশৰ যুৱসমাজৰ সৈতে উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন ধাৰণাসমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰাৰ উপৰি পাঁচটা চিনাক্তকৃত ৱাই-২০ বিষয়ৰ ওপৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰা হয়।
অসমৰ প্ৰায় ৩৬ খন মহাবিদ্যালয়ৰ ১০,০০০ শিক্ষাৰ্থীয়ে ৱাই-২০ ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আয়োজন কৰা একাধিক আলোচনাচক্ৰ, তৰ্ক অনুষ্ঠান, কৰ্মশালা আৰু কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অনুষ্ঠানসমূহত প্ৰায় ৪০০০ বিদ্যালয়ৰ ১০ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীয়েও অংশগ্ৰহণ কৰে।
উল্লেখ্য যে প্ৰাৰম্ভিক বৈঠকৰ মুখ্য অনুষ্ঠানসমূহত ২১ গৰাকী বিদেশী প্ৰতিনিধি আৰু ২০০ গৰাকী ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। বিগত ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত, এক অতি মননশীল আলোচনাচক্ৰ অনুষ্ঠিত হয় আৰু তাৰ পিছতে এক সাংস্কৃতিক সন্ধিয়াৰ আয়োজন কৰা হয়। ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ তীৰত আয়োজিত এই সাংস্কৃতিক সন্ধিয়াত এক অনবদ্য অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰে কণ্ঠশিল্পী পাপনে।
ইফালে, ৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে আইআইটি গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে উপস্থিত সকলো প্ৰতিনিধিৰ সৈতে এক বাৰ্তালাপত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ কয় যে ৱাই-২০ গোটে যুৱ-কেন্দ্ৰিক প্ৰচেষ্টাৰ নজিৰ স্থাপন কৰিব আৰু ৱাই-২০ সন্মিলনে যুৱসকলে ধাৰণা কৰা নীতিগত ব্যৱস্থাসমূহ উপস্থাপন কৰিব। নাৰীকণ্ঠ কিদৰে সৰ্বোত্তমৰূপত প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পৰা যাব পাৰে, সেই সন্দৰ্ভত কৰা এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে মহিলাৰ নেতৃত্বত হোৱা উন্নয়নত বিশ্বাস ৰাখি আহিছে। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এগৰাকী জনজাতীয় মহিলা, যিয়ে একমাত্ৰ তেওঁৰ নিজৰ যোগ্যতাৰ বাবেই এটা অতি পিছপৰা ক্ষেত্ৰৰ পৰা নিজকে উত্তৰণ ঘটাইছে। ভাৰতৰ শেহতীয়া বাজেট উত্থাপন কৰা বিত্তমন্ত্ৰী গৰাকী এগৰাকী মহিলা, তেওঁ নিৰ্মলা সীতাৰমণ; কামৰূপ গ্ৰাম্য জিলাৰ উপায়ুক্তগৰাকী মহিলা, ভাৰত চৰকাৰৰ যুৱ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ সচিবগৰাকী মহিলা। ইয়াতকৈ আৰু ভাল উচদাহৰণ কি হ’ব পাৰে? ভাৰতৰ মহিলাসকলে নীতি প্ৰস্তুত আৰু কাৰ্যকৰী কৰাত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি আহিছে।
উল্লেখ্য যে ভাৰতে প্ৰতিৰোধমূলক আৰু নিৰাময়মূলক উদ্দেশ্যৰ বাবে আয়ুৰ্বেদৰ ব্যৱহাৰ কেনেদৰে প্ৰচাৰ কৰিব পাৰে বুলি কৰা এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদক ৰোগৰ চিকিৎসা আৰু আৰোগ্য, দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। আমি সেই বিষয়বস্তুবোৰৰ ওপৰতো কাম কৰি আছো। আনফালে, ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক কেনেদৰে উৎসাহিত কৰিব পাৰি বুলি কৰা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত কেইবছৰমানত চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ষ্টাৰ্ট-আপৰ দিশেৰে ভাৰত সম্প্ৰতি বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত পৰিণত হৈছে। ২০১৬ চনত মাত্ৰ কেইশমান ষ্টাৰ্ট আপৰ পৰা উত্তৰণ ঘটি ২০২২ চনলৈ দেশত ৮৪০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰাৰম্ভিক বৈঠকৰ দ্বিতীয় দিনৰ কাৰ্যসূচীত আইআইটি গুৱাহাটীত পাঁচটা বিষয়ৰ ওপৰত পাঁচটা পেনেল আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছিল।
'শান্তি প্ৰতিষ্ঠা আৰু মীমাংসা: যুদ্ধবিহীন এক যুগৰ আৰম্ভণি' শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত প্ৰাক্তন সেনাপ্ৰধান তথা কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী জেনেৰেল ভি কে সিঙে কয়, "আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হৈছে এখন সামগ্ৰিক সমাজ গঢ়ি তোলা, য'ত সকলোৰে বিকাশৰ সুযোগ আছে আৰু আমি ভাৰতত সেই কামেই কৰি আছো। ভাৰতত, আমি উগ্ৰপন্থীৰ সৈতে কথা পাতো। আমি কেৱল শেষ উপায় হিচাপেহে বল প্ৰয়োগ কৰোঁ। এনেদৰেই আমি বাৰে বাৰে সংঘটিত হোৱা বিভিন্ন বিবাদৰ সমাধান সূত্ৰ পাবলৈ সক্ষম হৈছো আৰু সমাধানো কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো।"
ইফালে অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি বাংগালুৰুৰ যুৱ সাংসদ তেজস্বী সূৰ্যই কয় যে দেশৰ জনগাঁথনিৰ যিটো অংশ যুদ্ধৰ জৰিয়তে ব্যাপকভাৱে প্ৰভাৱিত হয়, সেয়া হৈছে যুৱ সমাজ। যুদ্ধ আৰু শান্তি সম্পৰ্কীয় সকলো আলোচনাৰ ক্ষেত্ৰত যুৱসকলক ইয়াৰ অংশ হিচাপে ৰখাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আনফালে প্ৰাক্তন সেনা কমাণ্ডাৰ আৰু ৰণনীতি বিশেষজ্ঞ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল সতীশ ডুৱাই কয় যে যুদ্ধ অবিহনেই শান্তি নিশ্চিত কৰাটো সৈন্যবাহিনীৰ কাম আৰু এনেবোৰ দিশ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবেই আজি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষী বাহিনীত ভাৰতে ধাৰাবাহিকভাৱে সৰ্বাধিক উপস্থিতি নিশ্চিত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
উল্লেখ্য যে এই অনুষ্ঠানতে উপস্থিত থাকি অসমৰ শিৱসাগৰ নিবাসী তথা প্ৰাক্তন আলফা সদস্য বিপুল কলিতা ওৰফে প্ৰদীপ ভৰালীয়ে কয় যে তেওঁ ২০০০ চনতে চৰকাৰৰ ওচৰত আত্মসমৰ্পণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁ আলফাত এই বিশ্বাসেৰেই যোগদান কৰিছিল যে অসম ভাৰতৰ অংশ হ'ব নালাগে। কিন্তু তেওঁলোকে দেখিলে যে সেই ধাৰণা তেওঁলোকৰ ভুল আছিল; অসমত ৯৮% লোকেই স্বাধীন অসমৰ ধাৰণাক সমৰ্থন নকৰে, আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে এসময়ত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ নিবাৰণ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁ এতিয়া জনসাধাৰণক সহায় কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা এটা স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন চলায়।
ইফালে, প্ৰাক্তন এনডিএফবি সদস্য বিনুৱাল ৱাৰীয়ে কয় যে তেওঁ ২০০৫ চনত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁলোক মূলসুঁতিৰ অংশ নাছিল, কিন্তু তেওঁলোকে পিছলৈ অনুভৱ কৰিছিল যে তেওঁলোকৰ সেয়া ভুল আছিল আৰু মূলসুঁতিলৈ উভতি আহিবলৈ বিচাৰিছিল আৰু কাৰ্যতঃ এদিন অস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰি মূলসুঁতিলৈ উভতি আহিছিল।
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি অসম আৰক্ষীৰ সঞ্চালক প্ৰধান জ্ঞানেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙে জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষাক এক সংঘাত নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালী হিচাপে বুজি পোৱা আৰু সমাধান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আনফালে অসম আৰক্ষীৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান হীৰেন চন্দ্ৰ নাথে অসম চৰকাৰে উগ্ৰপন্থীসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰা, তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ কৰা অবিৰত প্ৰচেষ্টা আৰু তেওঁলোকক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰি অহাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে।
কামৰ ভৱিষ্যত; উদ্যোগ ৪.০, উদ্ভাৱন আৰু একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতা শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত জিই এভিয়েচনৰ মুখ্য পৰামৰ্শ অভিযন্তা ড০ উমা মহেশ্বৰে নতুন প্ৰযুক্তিবোৰৰ বিভিন্ন বাধা সত্ত্বেও উদ্যোগ ৪.০-য়ে কেনেদৰে কামৰ ক্ষেত্ৰত দেশত এক বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিছে সেই সংক্ৰান্তত এক তত্বগধুৰ মন্তব্য আগবঢ়ায়।
আনফালে, আইআইটি গুৱাহাটীৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ তথা মাৰুত ড্ৰোনটেকৰ প্ৰতিষ্ঠাপক প্ৰেম কুমাৰে কয় যে ড্ৰোনৰ দৰে নতুন প্ৰযুক্তিৰ মাজত ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ সমস্যা সমাধান কৰাৰ ক্ষমতা আছে আৰু এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় ব্যৱসায়ে বিশ্বক বহুতো প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াব লাগিব। অনুষ্ঠানত উপস্থিত উদ্যোগপতি ড০ জি ডি ধনুকাই শিক্ষা আৰু উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে।
'স্বাস্থ্য, সুস্থতা আৰু ক্ৰীড়া'; যুৱসকলৰ বাবে কাৰ্যসূচী' - বিষয়বস্তুৰ ওপৰত বিশিষ্ট ক্ৰীড়াবিদ সৰিতা দেৱীয়ে তেওঁৰ জীৱনত কেনেদৰে ক্ৰীড়া এক প্ৰেৰণাদায়ক কাৰক আছিল সেই বিষয়ে এক প্ৰেৰণামূলক আৰু আবেগবিহ্বল অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কেনেদৰে উগ্ৰবাদত প্ৰায় যোগদান কৰিবলৈ লৈছিল, আৰু তেনে এক পৰিস্থিতিৰ পুৰা নিজকে উলিয়াই আনি ৭ টাকৈ বিশ্বস্তৰৰ পদক জয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল, ২০০১ চনৰ পৰা ২০২০ চনলৈ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত কিদৰে উজ্বলি উঠিছিল, কিদৰে বিশ্ব চেম্পিয়ন হৈ দেশ সেৱা কৰিছিল তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
ইফালে অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি ড. অসীমা হাওবিজামে কয় যে কিশোৰসকলৰ মাজত ৰোগৰ এক মুখ্য কাৰণ হৈছে হতাশা, আৰু আত্মহত্যা হৈছে মানুহৰ মৃত্যুৰ দ্বিতীয় মুখ্য কাৰণ। সেয়েহে, মানসিক স্বাস্থ্যৰ বিষয়বোৰ গুৰুত্বসহকাৰে লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আনফালে, শ্ৰেয়াশী সিঙে মানসিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা বৃদ্ধিত ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে জৈৱিকভাৱে, ব্যায়ামৰ উপকাৰিতাবোৰে আমাক মানসিকভাৱে সুস্থ কৰি ৰখাত যথেষ্ট সহায় কৰে। তেওঁ কয় যে যদিও অধিক ভাৰতীয় খেলুৱৈক উৎকৃষ্ট মানৱসম্পদ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত ভালেমান নীতিগত পৰিৱৰ্তন হৈছে, তথাপিও ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে।
উল্লেখ্য যে ৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে, অনুষ্ঠানৰ সামৰণি পৰে। অসম চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰী ৰণোজ পেগুৱে এই অনুষ্ঠানতে কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰীৰ ওচৰত ৫টা বিষয়ৰ ওপৰত গৱেষণা পত্ৰ উপস্থাপন কৰে। কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা শ্বেতপত্ৰ মুকলিৰে এই অনুষ্ঠানৰ সামৰণি পৰে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister for Youth Affairs & Sports participates in ‘Youth Dialogue’ at IIT Guwahati on Day 2 of Y20 Inception Meeting
Y20 group would exemplify the youth-centric efforts and the Y20 Summit would showcase policy measures ideated by the youth: Anurag Singh Thakur
Force used only as a last resort, says MoS Gen VK Singh
We were wrong; 98% people in Assam do not support the idea of independent Assam hence we laid down arms: Bipul Kalita
I went from nearly joining the insurgency to winning 7 world medals and serving the country as a world champion boxer: Ms Sarita Devi on importance of sports in her life
The Inception Meeting concluded with the launch of White Paper by Union Minister
08 FEB 2023 11:06AM by PIB Guwahati
As part of India’s G20 Presidency, the Youth20 group’s first inception meeting was held at Guwahati from 6th-8th February to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow and draft an agenda for action on five identified Y20 themes.
In the run-up to the event, 10,000 youth in around 36 colleges of Assam participated in the Seminar, debate, workshops, and quiz competitions on Y20. Over 10 lakh students from around 4000 schools also participated.
During the inception meeting, 21 foreign delegates and 200 Indian delegates participated in the main events. On 6th February, an ice-breaker session was held followed by a cultural night. Singer Papon gave a performance at the Brahmaputra Sandbar Island during the cultural night.
On 7th February, 2023, Union Cabinet Minister for Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur participated in a dialogue with all delegates at IIT Guwahati. He said that the Y20 group would exemplify the youth-centric efforts and the Y20 Summit would showcase policy measures ideated by the youth. In response to a question on how women’s voices can be heard best, the Minister replied that the government believes in women-led development. The President of India is a tribal woman who has risen from a humble background only on account of her merit. The recent budget for India was presented by Finance Minister Nirmala Sitharaman; the Deputy Commissioner of Kamrup is a woman, the Secretary Youth Affairs, Government of India is a woman. Women in India actively participate in framing and executing policy.
On being asked as to how India can promote the use of Ayurveda for preventive and curative purposes, the Minister stated that during the Covid pandemic, Yoga and Ayurveda were widely used both to treat and recover from illness. We continue to work on those themes. On being asked on how start-ups can be encouraged, the Minister replied that in the last few years, India has become one of the largest ecosystems for start-ups in the world due to Government efforts. From few hundreds in 2016, as of 2022, over 84,000 start-ups have been established.
During the course of Day 2 of the Inception Meeting, five panel discussions on the five themes were held at IIT Guwahati.
On the theme of ‘Peacebuilding and Reconciliation: Ushering in an Era of No War’, Gen. V. K Singh (Union Minister of State, Former Chief of Army Staff) said "it is important to build an inclusive society where everyone has the opportunity to grow and this is what we have done in India. In India, we talk to militants. We use force only as a last resort. This is how we are able to resolve various conflicts that happen again and again and again."
Tejasvi Surya (Member of Parliament from Bengaluru) said that if there is one section of the demography that gets disproportionately affected through war, it is the Youth. It's very important to have Youth at the table on all discussions pertaining to war and peace.
Lt. Gen Satish Dua (Former Army Commander and strategy expert) said that it was the job of armies to ensure peace and not wage war and India has consistently had the highest presence in UN peacekeeping forces.
Bipul Kalita alias Pradip Bharali, a resident of Sivasagar, Assam (former member of the United Liberation Front of Asom -ULFA) stated that he surrendered to the government in 2000. He said that he had joined ULFA believing Assam should not be part of India. But they saw that they were wrong; 98% people in Assam do not support the idea of independent Assam hence they laid down arms. Now he runs a voluntary organization to help others.
Binual Warry, (former member of the National Democratic Front of Boroland -NDFB) stated that he laid down arms in 2005. He said that they had not been part of the mainstream but we realized they were wrong and wanted to join the mainstream and this is why they laid down arms.
Gyanendra Pratap Singh (Director General Police, Assam) emphasized the need to understand and address the aspirations of the people as a conflict resolution mechanism. Shri Hiren Chandra Nath ADGP Assam talked about the efforts of the Government of Assam to reach out to militants, talk to them and persuade them to lay down arms.
On the theme of Future of Work; Industry 4.0, Innovation and 21st Century Skills, Dr Uma Maheshwar, Chief Consulting Engineer at GE Aviation spoke about how Industry 4.0 is revolutionizing work and that although new technologies are disruptive, the change is for the better.
Prem Kumar, an alumnus of IIT Guwahati, founder of Marut Dronetech said that new technologies like drones have the capacity to solve problems in India and the whole world and that Indian business has a lot to offer to the world in this regard. Dr G D Dhanuka, industrialist spoke of the importance of collaboration between academia and industry.
On the theme of ‘Health, Wellbeing and Sports; Agenda for Youth’, Mrs. Sarita Devi shared her journey of how sport was a motivating factor in her life, highlighting how she went from nearly joining the insurgency to winning 7 world medals and serving her country as a world champion boxer from 2001-2020.
Dr. Ashima Haobijam spoke of how depression is one of the leading causes of illness and disability among adolescents, and suicide is the second leading cause of death in people. So, it is important to take issues of mental health seriously. Ms. Shreyasi Singh highlighted the importance of sports in enhancing mental health and wellbeing. She specified that biologically, the endorphins from exercise help us have a healthy mindset, which leads to a healthy human being. She said that while there has been policy change in sports to enable more Indian athletes to excel, it is time to shift the focus to women in sports.
On 8th February, 2023, the closing ceremony was held. The Hon’ble Minister of Education, Government of Assam presented the Research Papers on the 5 themes to the Hon’ble Union Cabinet Minister for Youth Affairs and Sports. The Closing ceremony was concluded by the launch of White Papers by the Hon’ble Union Cabinet Minister for Youth Affairs and Sports.