যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ উদ্যোগত অহা ৬-৮ ফেব্ৰুৱাৰীত গুৱাহাটীত ইয়ুথ-২০ সন্মিলনৰ আৰম্ভণি বৈঠক
ৱাই-২০ ৰ অধীনত এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ ধাৰণা সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ ভাৰততে আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হ’বঃ যুৱ পৰিক্ৰমা সচিব
03 FEB 2023 4:03PM by PIB Guwahati
জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ ফ্ৰেমৱৰ্কৰ অধীনত যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগক ইয়ুথ-২০ সন্মিলন-২০২৩ আয়োজনৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। এনে প্ৰেক্ষাপটত, যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগে ২০২৩ ৰ ৬-৮ ফেব্ৰুৱাৰীত অসমৰ গুৱাহাটীত ইয়ুথ-২০ ৰ আৰম্ভণি বৈঠকৰ আয়োজন কৰিছে। অহা ৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ ত অনুষ্ঠিতব্য সামৰণি অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া দপ্তৰৰ কেবিনেট মন্ত্ৰীয়ে শ্বেতপত্ৰ প্ৰকাশ কৰিব।
ভাৰতে ২০২২ ৰ ১ ডিচেম্বৰত এবছৰৰ বাবে অৰ্থাৎ ২০২৩ ৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ এই অধ্যক্ষতাত ইয়াৰ বিষয়বস্তুত সভ্যতাৰ প্ৰমূল্য 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম' অনুৰণিত হৈছে। সেয়েহে আমাৰ বিষয়বস্তু - 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যৎ'।
ইয়ুথ-২০ হৈছে জি-২০ ৰ অন্যতম অফিচিয়েল এংগেজমেন্ট গ্ৰুপ। এই ইয়ুথ-২০ (Y20) এংগেজমেন্ট গ্ৰুপে সমগ্ৰ ভাৰতত আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰিব। ইয়াত এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ ধাৰণা সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ আৰু কাৰ্য্যৰ বাবে এজেণ্ডাৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰা হ’ব। ৱাই-২০ য়ে যুৱক-যুৱতীসকলক জি-২০ ৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ সন্দৰ্ভত নিজ-নিজ দৃষ্টিভংগী আৰু চিন্তা প্ৰকাশৰ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
আজি নতুন দিল্লীত সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি যুৱ পৰিক্ৰমা সচিব শ্ৰীমতী মীতা ৰাজীৱলোচনে কয় যে এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ ধাৰণা সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ ভাৰততে আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে ৱাই-২০ য়ে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক জি-২০ গ্ৰুপৰ দেশসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰৰাজি সন্দৰ্ভত নিজ-নিজ দৃষ্টিভংগী আৰু তেওঁলোকৰ চিন্তা প্ৰকাশৰ এখনি মঞ্চ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে ভাৰত হৈছে গৰিষ্ঠ সংখ্যক তৰুণ প্ৰজন্মই বসবাস কৰা এখনি অন্যতম দেশ আৰু ৰাষ্ট্ৰখনৰ যুৱক-যুৱতীসকল শক্তি আৰু উদ্ভাৱনেৰে সমৃদ্ধ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগে এই শক্তিক গঠনমূলক ধাৰণাত প্ৰকাশৰ অৰ্থে এখনি মঞ্চ প্ৰদানৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে।
ইয়ুথ-২০ সন্মিলন-২০২৩ ৰ অধীনত আগন্তুক ৮ মাহত অৰ্থাৎ চূড়ান্ত ইয়ুথ-২০ সন্মিলনৰ পূৰ্বলৈকে সমগ্ৰ ৰাজ্যসমূহৰ বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়, নগৰীয়া স্থানীয় নিকায় আৰু পেছাদাৰী সংস্থাসমূহত ভিন্ন আলোচনাৰ লগতে ৱাই-২০ ৰ পাঁচটা বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত আলোচনা অনুষ্ঠিত হ’ব। এই কাৰ্য্যসূচীসমূহৰ মূল লক্ষ্য হৈছে সুশাসন আৰু গণতন্ত্ৰৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক সহভাজিত দৃষ্টিভংগী গঢ়ি তোলা আৰু সমগ্ৰ ব’ৰ্ডতে দক্ষতাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে প্ৰযুক্তিক ব্যৱহাৰ কৰা।
ৱাই-২০ ৰ পাঁচটা বিষয়বস্তু হ'লঃ
কৰ্মৰ ভৱিষ্যৎ: উদ্যোগ ৪.০, উদ্ভাৱন আৰু একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতা
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসঃ বহনক্ষমতাক জীৱনৰ পন্থা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা
শান্তি স্থাপন আৰু সমন্বয়ঃ যুদ্ধ বিহীন এটা যুগৰ সূচনা
সহভাজিত ভৱিষ্যৎ: গণতন্ত্ৰ আৰু শাসন ব্যৱস্থাত যুৱক-যুৱতী
স্বাস্থ্য, কল্যাণ আৰু ক্ৰীড়াঃ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এজেণ্ডা
আইআইটি, গুৱাহাটী হৈছে সেউজ হাইড্ৰজেনৰ উৎপাদনৰ দৰে অগ্ৰণী প্ৰযুক্তিসমূহৰ এক প্ৰধান গৱেষণা কেন্দ্ৰ; এই প্ৰযুক্তিসমূহৰ একাংশ উদ্যোগলৈ হস্তান্তৰৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে। কৰ্মৰ ভৱিষ্যৎ, একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, বহনক্ষমতাক জীৱনৰ পন্থা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা আৰু লগতে শান্তি-স্থাপন আৰু সমন্বয় সম্পৰ্কীয় মূল পেনেল আলোচনাসমূহ অহা ৭ ফেব্ৰুৱাৰীত আইআইটি, গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হ’ব।
সম্পৰ্কীয় লিংকসমূহঃ
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1889239
Click here for complete details
Click here for complete details

Ministry of Youth Affairs and Sports
Department of Youth Affairs to organize Youth 20 Summit inception meeting from 6th to 8th February at Guwahati
Discussions would be organized across India to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow under Y20: Secretary, Youth Affairs
03 FEB 2023 4:03PM by PIB Delhi
Under the framework of G20 Presidency, Department of Youth Affairs has been entrusted with the responsibility to organize Youth 20 Summit-2023. In the light of this, Department of Youth Affairs is organising the Youth 20 Inception meeting from the 6th to 8th February, 2023 at Guwahati, Assam. On 08th February, 2023, the closing ceremony will be held with the launch of white papers by the Union Cabinet Minister for Youth Affairs and Sports.
India has assumed the Presidency of G20 on 1st December, 2022 for a period of 1 year i.e. up to 30th November, 2023. India’s theme for its presidency is enshrined in its civilizational value system of ‘Vasudevakutumbakam’. Hence our theme - 'One Earth, One Family, One Future'.
Youth20 is one of the official Engagement Groups of the G20. The Youth20 (Y20) Engagement Group will organize discussions pan-India, to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow and draft an agenda for action. Y20 will provide a platform for youth to express their perspectives and ideas on G20 priorities.
Briefing mediapersons in New Delhi today, Secretary Youth Affairs, Ms Meeta Rajivlochan said that discussions would be organized across India to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow. She also said that the Y 20 hopes to provide a platform to youth across the nation to express their perspectives and their ideas on the priorities for the G20 group of countries. She further said that India has one of the youngest populations in the world and the youth of the nation is full of energy and innovation and it is he attempt of the Department of Youth Affairs to provide a forum, to express that energy in constructive ideas.
Under the Youth 20 Summit-2023, for the coming 8 months, there will be consultations on the five Y20 themes along with various discussions at schools, colleges, universities, urban local bodies and professional associations, across States in the run up to the final Youth-20 Summit. The focus of the activities will be on building a shared vision of youth for good governance and democracy and in using technology to improve skills across the board.
The five Y20 themes are:
1. Future of Work: Industry 4.0, Innovation, & 21st Century Skills
2. Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability a Way of Life
3. Peacebuilding and Reconciliation: Ushering in an Era of No War
4. Shared Future: Youth in Democracy and Governance
5. Health, Well-being & Sports: Agenda for Youth
IIT Guwahati is a major research center for frontier technologies like production of green hydrogen; some of these technologies are in the process of transfer to industry. Key panel discussions on the future of work, twenty first century skills, climate change, making sustainability a way of life and also on peacebuilding and reconciliation, will be held at IIT Guwahati on the 7th February.
Related Links:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1889239
Click here for complete details
Click here for complete details