প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জয়পুৰত খেল মহাকুম্ভত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
05 FEB 2023 5:05PM by PIB Guwahati
জয়পুৰ গ্ৰামীণৰ সাংসদ তথা আমাৰ সহযোগী ভাতৃ ৰাজ্যবৰ্ধন সিংহ ৰাঠোড়, সকলো খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক গণ আৰু যুৱ বন্ধুসকল!
সৰ্বপ্ৰথমে জয়পুৰ মহাখেলত মেডেল জয় কৰা, এই প্ৰতিযোগিতাত ভাগ লোৱা প্ৰত্যেক খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক বহুত-বহুত অভিনন্দন। আপোনালোক সকলোৱে জয়পুৰৰ খেলপথাৰত কেৱল খেলিবলৈ নমা নাই। আপোনালোকে জিকিবলৈও নামিল, আৰু শিকিবলৈও নামিল। আৰু য'ত শিকা হয়, তাত জয় নিজেনিজেই সুনিশ্চিত হৈ যায়। খেলপথাৰৰ পৰা কেতিয়াও কোনো খেলুৱৈ শুদা হাতে ঘূৰি নাযায়।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আমি সকলোৱে কাবাডী খেলুৱৈৰ চমকপ্ৰদ খেলো দেখিলো। মই দেখি আছো, আজিৰ এই সমাপন সমাৰোহত কোনো এনেকুৱা চেহেৰা আছে যি খেলত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত ভাৰতৰ নাম উজ্জ্বল কৰিছে। এছিয়ান গেমছৰ মেডেলিষ্ট ৰাম সিংহক দেখি আছো, ধ্যানচন্দ খেল ৰত্নৰে সন্মানিত পেৰা এথলীট ভাই দেৱেন্দ্ৰ ঝাঁঝড়িয়াক দেখি আছো, অৰ্জুন এৱাৰ্ডী সাক্ষী কুমাৰী আৰু অন্য ছিনিয়ৰ খেলুৱৈও আছে। ইয়ালৈ অহা খেল জগতৰ এই তাৰকাসকলক জয়পুৰ গ্ৰামীণৰ খেলুৱৈৰ উৎসাহ বৰ্ধন কৰা দেখি মই বৰ সন্তুষ্ট হৈছো।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত খেল প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা আৰু খেল মহাকুম্ভৰ যি প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে, সেয়া এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতিবিম্ব। ৰাজস্থানৰ মাটি তো নিজৰ যুৱক-যুৱতীৰ উদ্যম আৰু সামৰ্থ্যৰ বাবে জনাজাত। ইতিহাস সাক্ষী আছে, এই বীৰ ধৰাৰ সন্তানে ৰণভূমিকো নিজৰ শৌৰ্যৰে খেলপথাৰত পৰিণত কৰে। সেয়ে, অতীতৰ পৰা আজিলৈকে, যেতিয়াই দেশৰ ৰক্ষাৰ কথা আহে তেতিয়া ৰাজস্থানৰ যুৱক-যুৱতী কেতিয়াও কাৰো পাছত নাথাকে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীৰ এই শাৰীৰিক আৰু মানসিক সামৰ্থ্য বিকশিত কৰাত ৰাজস্থানী খেল পৰম্পৰাৰ ডাঙৰ অৰিহণা আছে। শ শ বছৰৰ পৰা মকৰ সংক্ৰান্তিত আয়োজন হোৱা খেল 'দড়া', 'দড়া'ই হওক, বা শৈশৱৰ স্মৃতিৰে জড়িত তোলিয়া, ৰুমাল ঝপট্টাৰ দৰে পৰম্পৰাগত খেল হওক, এইবোৰ ৰাজস্থানৰ শিৰাই শিৰাই সোমাই আছে। সেয়ে, এই ৰাজ্যখনে দেশক কিমান যে খেল প্ৰতিভা দিছে, কিমান যে মেডেল দি ত্ৰিৰংগৰ সৌন্দৰ্য বঢ়াইছে, আৰু আপোনালোক জয়পুৰবাসীয়ে তো নিজৰ সাংসদো অলিম্পিক পদক বিজেতা নিৰ্বাচিত কৰিছে। মই আনন্দিত যে ৰাজ্যবৰ্ধন সিংহ ৰাঠোড় জী তেওঁক দেশে যি দিছে, তেওঁ সেয়া 'সাংসদ খেল প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা'ৰ জৰিয়তে নতুন প্ৰজন্মক উভতাই দিয়াৰ কাম কৰি আছে। আমি এই প্ৰয়াসক আৰু বিস্তৃত কৰিব লাগিব, যাতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ আৰু ব্যাপক হয়। 'জয়পুৰ মহাখেল'ৰ সফল আয়োজন আমাৰ এনে প্ৰয়াসৰে পদক্ষেপ। এই বছৰ ৬০০ৰো অধিক টীমৰ, চাৰে ৬ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ ইয়াত ভাগ লোৱা, ইয়াৰ সফলতাৰ প্ৰতিবিম্ব। মোক কোৱা হৈছে যে এই আয়োজনত কন্যাসকলৰো দেৰশৰো অধিক টীমে ভাগ লৈছে। কন্যাসকলৰ এই বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণে এক আনন্দদায়ক বাৰ্তা দিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, দেশে নতুন নতুন পৰিভাষা গঢ়ি আছে, নতুন ব্যৱস্থাৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে। দেশত আজি প্ৰথমবাৰ খেলকো চৰকাৰী চশমাৰে নহয়, বৰং খেলুৱৈৰ দৃষ্টিৰে চোৱা হৈছে। মই জানো, যুৱ ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে অসম্ভৱ একো নাই। যুৱক-যুৱতীয়ে যেতিয়াই সামৰ্থ্য, স্বাভিমান, স্বাৱলম্বন, সুবিধা আৰু সম্পদৰ শক্তি লাভ কৰে, তেতিয়াই প্ৰতিটো লক্ষ্য সহজ হৈ পৰে। দেশৰ এই পদক্ষেপৰ ৰেঙনি এইবাৰৰ বাজেটতো দেখা গৈছে। এইবাৰ দেশৰ বাজেটত খেল বিভাগে প্ৰায় ২৫০০ কোটি টকাৰ বাজেট পাইছে। ইয়াৰ বিপৰীতে ২০১৪ৰ আগতে খেল বিভাগৰ বাজেট আঠশ, চাৰে আঠশ কোটি টকাৰ আশেপাশে ৰৈ গৈছিল। অৰ্থাৎ ২০১৪ৰ তুলনাত দেশৰ খেল বিভাগৰ বাজেটত প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি হৈছে। এইবাৰ, অকল 'খেলো ইণ্ডিয়া' অভিযানৰ বাবে ১ হাজাৰ কোটি টকাৰ বেছি বাজেট দিয়া হৈছে। এই ধন খেলৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত সম্পদ আৰু সুবিধাৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ দিশত কামত আহিব।
বন্ধুসকল,
আগতে দেশৰ যুৱক-যুৱতীৰ মাজত খেলৰ উৎসাহ আছিল, প্ৰতিভাও আছিল, কিন্তু প্ৰায়ে সম্পদ আৰু চৰকাৰী সহযোগৰ অভাৱে প্ৰতিবন্ধকতাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এতিয়া আমাৰ খেলুৱৈৰ এই প্ৰত্যাহ্বানৰো সমাধান কৰি থকা হৈছে। মই আপোনালোকক এই জয়পুৰ মহাখেলৰে উদাহৰণ দিম। জয়পুৰত এই আয়োজন যোৱা ৫-৬ বছৰৰ পৰা চলি আছে। এনেকৈয়ে দেশৰ কোণে কোণে ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ সাংসদে নিজৰ নিজৰ ক্ষেত্ৰত খেল মহাকুম্ভৰ আয়োজন কৰাই আছে। এই শ শ খেল মহাকুম্ভত হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে, হাজাৰ হাজাৰ প্ৰতিভাৱান খেলুৱৈয়ে বেলেগ বেলেগ খেলত ভাগ লৈ আছে। সাংসদ খেল মহাকুম্ভৰ ফলত দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ নতুন প্ৰতিভা ওলাই আহিছে।
বন্ধুসকল,
এই সকলো এই বাবেই সম্ভৱ হৈছে কিয়নো কেন্দ্ৰ চৰকাৰে এতিয়া জিলা স্তৰত আৰু স্থানীয় স্তৰলৈকে ক্ৰীড়া ব্যৱস্থাপনা বনাই আছে। এতিয়ালৈকে দেশৰ শ শ জিলাত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি তৈয়াৰ কৰা হৈছে। ৰাজস্থানতো কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা অনেক চহৰত ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে। আজি দেশত ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ো হৈ আছে, আৰু খেল মহাকুম্ভৰ দৰে ডাঙৰ আয়োজনো প্ৰফেচনেল ৰূপত হৈ আছে।
এইবাৰ নেচনেল স্পৰ্টছ ইউনিভাৰছিটিকো অধিকতম বাজেট প্ৰদান কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰয়াস আছে যে স্পৰ্টছ মেনেজমেণ্ট আৰু স্পৰ্টছ টেকনলজিৰে জড়িত প্ৰতিটো বিদ্যা শিকাৰ পৰিৱেশ হওক। যাৰ ফলত যুৱক-যুৱতীয়ে এইখন ক্ষেত্ৰত কেৰিয়াৰ গঢ়াৰ সুযোগ পাব।
বন্ধুসকল,
ধনৰ নাটনিৰ বাবে কোনো যুৱক-যুৱতী পিছপৰি নাথাকক, ইয়াৰ ওপৰতো আমাৰ চৰকাৰৰ মনোযোগ আছে। উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰা খেলুৱৈক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এতিয়া বছৰি ৫ লাখ টকালৈকে সহায় কৰে। প্ৰধান খেল পুৰস্কাৰত দিয়া ধনো তিনিগুণলৈকে বঢ়াই দিয়া হৈছে। অলিম্পিকৰ দৰে ডাঙৰ বিশ্বজনীন প্ৰতিযোগিতাতো এতিয়া চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে খেলুৱৈসকলৰ সৈতে থিয় দিয়ে। TOPSৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে কেইবা বছৰ আগৰ পৰা খেলুৱৈয়ে অলিম্পিকৰ প্ৰস্তুতি চলাই আছে।
বন্ধুসকল,
খেলত আগবাঢ়িবলৈ যিকোনো খেলুৱৈৰ বাবে আটাইতকৈ দৰকাৰ হৈছে নিজৰ ফিটনেছ বজাই ৰখা। আপুনি ফিট হ'লেহে ছুপাৰহিট হ'ব। আৰু, ফিটনেছ যিমান খেলপথাৰত দৰকাৰ, সিমানেই জীৱনৰ পথাৰতো দৰকাৰ। সেয়ে, আজি খেলো ইণ্ডিয়াৰ লগতে দেশৰ বাবে ফিট ইণ্ডিয়াও এটা ডাঙৰ মিছন। আমাৰ ফিটনেছত বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আমাৰ খোৱাবোৱাৰ, আমাৰ পোষণৰো থাকে। সেয়ে, মই আপোনালোক সকলোকে এটা এনেধৰণৰ অভিযানৰ আলোচনা কৰিব বিচাৰো, যাৰ আৰম্ভণি তো ভাৰতে কৰিছে, কিন্তু সেয়া এতিয়া এটা গ্লবেল কেম্পেইন হৈ গৈছে। আপোনালোকে শুনিছে চাগৈ, ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ চনটো ইণ্টাৰনেচনেল মিলেট ইয়াৰ হিচাপে পালন কৰি আছে। আৰু ৰাজস্থান তো মিলেট অৰ্থাৎ, মোটা শস্যৰ এক বহুত সমৃদ্ধ পৰম্পৰাৰ ঘৰ। আৰু এতিয়া দেশব্যাপি তাৰ পৰিচয় হৈছে সেয়ে এই মোটা শস্যক শ্ৰী অন্ন এই নামেৰে মানুহে জনাটো বৰ দৰকাৰ। এইবাৰ বাজেটতো এই কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। এয়া ছুপাৰ ফুড, এয়া শ্ৰী অন্ন। আৰু সেয়ে ৰাজস্থানৰ শ্ৰী অন্ন বাজৰা, শ্ৰী অন্ন জোৱাৰ, এনেধৰণৰ বহু মোটা শস্য এই শ্ৰী অন্নৰ নামৰ সৈতে এতিয়া সংযুক্ত হৈছে, তাৰ পৰিচয় আছে। আৰু এয়া কোনে নাজানে যি ৰাজস্থানক জানে। এয়া আমাৰ ৰাজস্থানৰ বাজৰাৰ খিচিৰি আৰু চুৰমাক কোনোবাই পাহৰিব পাৰে নেকি? মোৰ আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীৰ প্ৰতি বিশেষ আহ্বান, আপোনালোকে নিজৰ খাদ্যত শ্ৰী অন্ন, অৰ্থাৎ মোটা শস্যক অন্তৰ্ভুক্ত কৰক। ইমানেই নহয়, স্কুল-কলেজৰ যুৱ প্ৰজন্ম নিজেই ইয়াৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ হৈ লাগি যাওক।
বন্ধুসকল,
আজিৰ যুৱক-যুৱতী কেৱল এটা ক্ষেত্ৰত লিপিট খাই থাকিব নালাগে। তেওঁলোক multi-talented-ও, আৰু multi-dimensional-ও। দেশেও সেয়ে যুৱক-যুৱতীৰ সৰ্বাংগীন উন্নতিৰ বাবে কাম কৰি আছে। এফালে যুৱক-যুৱতীৰ বাবে আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি হৈ আছে, আৰু লগতে শিশু তথা যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নেচনেল ডিজিটেল লাইব্ৰেৰীৰো প্ৰস্তাৱ এই বাজেটত কৰা হৈছে। নেচনেল ডিজিটেল লাইব্ৰেৰীৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান, ইতিহাস, সমাজশাস্ত্ৰ, সংস্কৃতৰ দৰে ভাষা প্ৰতিটো বিষয়ৰ কিতাপ চহৰৰ পৰা গাঁৱলৈকে, প্ৰতিটো স্তৰত ডিজিটেল ৰূপত উপলব্ধ হ'ব। ই আপোনালোক সকলোৰে লাৰ্ণিং এক্সপেৰিয়েঞ্চক নতুন উচ্চতা দিব, সকলো সম্পদ আপোনালোকৰ কম্পিউটাৰ আৰু মোবাইলত উপলব্ধ কৰাব।
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়া কেৱল এটা বিদ্যাই নহয়, ক্ৰীড়া এটা বহুত ডাঙৰ উদ্যোগো। ক্ৰীড়াৰে জড়িত বস্তু আৰু সম্পদ বনোৱাত বৃহৎ সংখ্যক লোকে সংস্থাপনো পায়। এই কাম বেছিভাগ আমাৰ দেশত লঘু উদ্যোগ এমএছএমইয়ে কৰে। এইবাৰ বাজেটত ক্ৰীড়া খণ্ডৰে জড়িত এমএছএমইক শক্তিশালী কৰিবলৈও কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা হৈছে। মই আপোনালোকক এটা আৰু যোজনাৰ বিষয়ে ক'ব খুজিছো। এই যোজনা হৈছে- পিএম বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান অৰ্থাৎ পিএম বিকাশ যোজনা। এনে লোক যি নিজৰ হাতৰ কৌশলেৰে, হাতেৰে চলোৱা সঁজুলিৰে স্বৰোজগাৰ কৰে, সৃজন কৰে, নিৰ্মাণ কৰে তেওঁলোকক এই যোজনাই বহুত সহায় কৰিব। তেওঁলোকক আৰ্থিক সহযোগৰ পৰা আৰম্ভ কৰি তেওঁলোকৰ বাবে নতুন বজাৰ নিৰ্মাণ কৰালৈকে, সকলো ধৰণৰ সহায়, পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ দ্বাৰা দিয়া হ'ব। আমাৰ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে ইও সংস্থাপনৰ, আত্ম সংস্থাপনৰ ডাঙৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
য'ত প্ৰয়াস সম্পূৰ্ণ মনৰ পৰা হয়, তাত পৰিণামো সুনিশ্চিত হয়। দেশে প্ৰয়াস কৰিছে, পৰিণাম আমি টকিঅ' অলিম্পিকত দেখিলো, কমনৱেলথ খেলত দেখিলো। জয়পুৰ মহাখেলতো আপোনালোক সকলোৰে প্ৰয়াসে ভৱিষ্যতে এনেধৰণৰেই চমকপ্ৰদ পৰিণাম দিব। আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাই দেশৰ বাবে অনাগত গোল্ড আৰু ছিলভাৰ মেডেলিষ্ট ওলাব। আপোনালোকে যদি সংকল্প লয়, তেন্তে অলিম্পিকলৈকে ত্ৰিৰংগৰ সৌন্দৰ্য বঢ়াব। আপোনালোক যি ঠাইলৈ যাব, তাত দেশৰ নাম উজ্জ্বল কৰিব। মোৰ বিশ্বাস আছে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে দেশৰ সফলতাক বহুত আগলৈ লৈ যাব। এই ভাবনাৰেই, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। বহুত বহুত শুভকামনা।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Khel Mahakumbh in Jaipur
05 FEB 2023 5:05PM by PIB Delhi
MP from Jaipur Rural and my colleague Rajyavardhan Singh Rathore, all the players, coaches and my young friends!
First of all, heartiest congratulations to the players who have won medals, and each player, coach and their family members, who have participated in the Jaipur Mahakhel event. All of you have come to the playground of Jaipur not just to play but to win, and to learn. And, where there is a lesson, victory is automatically assured. No player ever returns empty handed from a competition.
Friends,
Now we all have also witnessed the wonderful game of the Kabaddi players. I can see many familiar faces in today's closing ceremony who have brought laurels to India at the international level in sports. I could see Asian Games medallist Ram Singh, Dhyan Chand Khel Ratna awardee para athlete brother Devendra Jhajharia, Arjuna awardee Sakshi Kumari and other senior players too. I am very happy to see these sports stars who have come here to cheer for the players of Jaipur Rural.
Friends,
Today, the series of sports competitions and sports Mahakumbhs that have started in the country is a reflection of a big change. The land of Rajasthan is known for the enthusiasm and potential of its youth. History is witness to the fact that the children of this heroic land can turn even the battlefield to a playground with their bravery. Hence, from the past till today, the youth of Rajasthan are second to none when it comes to the defence of the country. Rajasthani sports traditions have played a major role in developing this physical and mental strength of the youth here. Be it the 'Dara' game that has been organized on Makar Sankranti for hundreds of years, or traditional games like 'Tolia/Rumal Jhapatta' associated with childhood memories, these are ingrained in the traditions of Rajasthan. That's why, this state has produced several sporting talents in the country and has enhanced the glory of the tricolour by winning several medals. And the people of Jaipur have elected an Olympic medallist as MP. I am glad that Rajyavardhan Singh Rathore ji is working to repay what the country has given to him to the new generation through the 'MP Sports Competition'. We have to expand these efforts further so that its impact grows even wider. The successful organization of 'Jaipur Mahakhel' is the continuation of our similar efforts. This year, the participation of more than 600 teams and 6,500 youth is a reflection of its success. I have been told that more than 125 girls' teams have also participated in this event. This increasing participation of daughters is sending out a pleasant message.
Friends,
In this period of 'Azadi Ka Amritkaal', the country is framing new definitions and developing new systems. For the first time in the country, the field of 'sports' is being seen not through the prism of the government, but through the eyes of the players. I know, nothing is impossible for the young generation of youthful India. When the youngsters get strength, self-respect, self-reliance, facilities and resource power, then every goal becomes easy to achieve. The glimpse of this approach of the country is also visible in this budget. This time, in the country's budget, the sports department has been allocated a budget of about Rs 2500 crore. But before 2014, the budget for the sports department used to remain around 800 or 850 crore rupees only. That is, compared to 2014, the budget of the country's sports department has increased almost three times. This time, a budget of more than Rs 1,000 crore has been allocated for the 'Khelo India' campaign alone. This money will be used towards developing resources and facilities in every field related to sports.
Friends,
Earlier, even though the youth of the country had the spirit and talent for sports, often the lack of resources and government support would become a hurdle each time. Now this challenge of our players is also being resolved. I will give you the example of this Jaipur Mahakhel. This event has been going on in Jaipur for the last 5-6 years. Similarly, in every corner of the country, the MPs of the Bharatiya Janata Party are organizing 'Khel Mahakumbhs' in their respective areas. Thousands of youngsters and talented players are participating in different sports in these plethora of sporting events. As a result of the 'Sansad Khel Mahakumbh', thousands of new talents of the country are emerging.
Friends,
All this has been possible because the central government is now developing sports facilities at the district level and local level. So far, sports infrastructure has been created for lakhs of youth in hundreds of districts of the country. In Rajasthan too, sports infrastructure is being constructed by the central government in several cities. Today, sports universities are also being set up in the country, and major events like Khel Mahakumbh are also being organized in a professional manner.
This time the maximum possible budget has been provided to the National Sports University. It is our endeavour to create an environment for learning every discipline related to sports management and sports technology as a result of which the youth will get an opportunity to build a career in this field.
Friends,
Our government is also ensuring that no youngster should be left behind due to lack of money. The central government now provides an assistance of up to Rs 5 lakh annually to the best performing players. The amount given in major sports awards has also been increased up to three times. Even in Major global competitions like the Olympics, now the government stands with its players with complete robustness. Athletes have been preparing for the Olympics for years through schemes like TOPS.
Friends,
The most important thing for any player to move forward in the field of sports is maintaining one's fitness. If you are fit, you will be superhit. And, as much as fitness is necessary in the field of sports, it is equally necessary in the field of life. That is why, today along with Khelo India, Fit India is also a massive mission for the country. Our diet and nutrition also play a crucial role in our fitness. Therefore, I would also like to discuss one such campaign with all of you, which was started by India, but has now become a global campaign. You must have heard that on the proposal of India, the United Nations (UN) is celebrating the year 2023 as International Millet Year. And Rajasthan is home to a very rich tradition of millets. And now it should be recognized nationwide. So it is very important that people know these coarse grains by the name of 'Shri Anna'. This time the same has also been mentioned in the budget. This is a superfood; this is 'Shri Anna'. And that's why Rajasthan's coarse grains like Bajra and Jowar, will now be known as 'Shri Anna'. It is its identity. And who does not know this, who knows Rajasthan. Can anyone forget Bajra Kheechra and churma of our Rajasthan? I have a special appeal to all of you, youths. You should not only include Shri Anna i.e. coarse grains in your diet but also turn into brand ambassadors in schools and colleges among the young generations.
Friends,
Today's youth should not remain confined to only one field. They are not only multi-talented but also multi-dimensional. That is why the country is also working for the all-round development of the youth. On the one hand, modern sports infrastructure is being built for the youth, while a National Digital Library for children and youth has also been proposed in this budget. Through the National Digital Library, books on every subject like science, history, sociology, Sanskrit will be available digitally at every level, from city to village. This will give a new height to your learning experience. All the resources will be made available on your computer and mobile.
Friends,
Sports is not only a skill; sports is also a huge industry. A large number of people also get employment by making things and resources related to sports. These works are mostly done by small scale MSMEs in our country. This time, many important announcements have also been made in the budget to strengthen the MSMEs related to the sports sector. I want to tell you about another scheme. This scheme is PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas Yojana. This scheme will be of great help to such people who are self-employed and create or manufacture with their hands, skills and hand-operated tools. From financial support to creating new markets for them, every kind of assistance will be provided by the PM Vishwakarma Yojana. This will also create huge opportunities for employment and self-employment for our youth.
Friends,
Where efforts are made with heart, results are also assured. The country made efforts and we have seen the results in Tokyo Olympics and Commonwealth Games. The efforts of all of you in Jaipur Mahakhel will produce such wonderful results in future. From amongst you all, the next gold and silver medallists are going to emerge for the country. If you are determined, you will enhance the glory of the tricolour even in the Olympics. Wherever you go, you will bring laurels to the country. I am sure, our youth will carry the country's success far ahead. In this spirit, thank you very much. My best wishes to you all!.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.