প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জয়পুরদা পাঙথোকপা খেল মহাকুম্ভদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
05 FEB 2023 5:05PM by PIB Imphal
জয়পুর রুরেলী এম.পি. অমসুং ঐহাক্কী মরুপ অমদি ইনাও রাজ্যবর্ধন সিংহ রাথোর, শান্নরোয়, কোচ অমসুং ঐগী নহা ওইরিবা মরুপ পুম্নমক!
অহানবদা ঐহাক্না জয়পুর মহাখেলদা মেদলশিং লৌরক্লবা, কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়াখিবা শান্নরোয়, কোচ অমসুং মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। নখোয় পুম্নমক্না জয়পুরগী শান্নবুং অসি শুপ্নগী শান্ননবা খক্তা চংলকখিবা নত্তে। নখোয়না মফম অসিদা থোইনা অমসুং মফম অসিদা তমশিন্নবা লাকখিবনি। অমসুং লেপ্পা লৈতনা তমশিল্লবদি মশানা থোইবা হায়বা অসি লাকচগনি। শান্নবুং অসিদগী শান্নরোয় অমত্তনা মখুৎ হাংনা হনখিদে।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয় পুম্নমক্না কবদ্দী শান্নরোয়শিংনা ফজরবা মশান্না অমা শান্নবা উবা ফংখ্রে। ঙসিগী লোইশিনবগী থৌরমদা স্পোর্তসকী লমদা মালেমগী থাক্তা ভারতকী মীংচৎ পুরকখিবা মশক নাইবা মীওই কয়া ঐহাক্না উবা ফংখি। রাম সিংহ, এসিয়ন গেম্সকী মেদলিস্ত, পেরা-এথেলিৎ দেবেন্দ্র ঝাঝারিয়া, ধ্যানচন্দ খেল রত্ন এৱার্দী, সক্ষি কুমারি, অর্জুন এৱার্দী অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা এথেলিৎশিং উবা ফংখি। ভারতকী মশক নাইবা মীওইশিং অসিনা জয়পুর মহাখেলদা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংবু শৌগৎনবা থোরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
লৈবাক শিনবা থুংবদা স্পোর্তস কম্পিতিসনশিং অমসুং খেল মহাকুম্ভ মথং-মথং পাঙথোকপা অসিনা অচৌবা অহোংবশিং লাক্লি তাক্লি। রাজস্থান অসি নহারোলগী থৌনা লিংজেলগীদমক খঙনবা লমদম অমনি। লমদম অসিগী অঙাংশিংনা লানবুংবু মখোয়গী থৌনা-লিংজেলনা শান্নবুংদা ওন্থোকখিবগী খুদম পুৱারীনা ওইরি। জাতিগী ঙাকশেলগী মতাংদা লাকপা মতমদা লেমহৌরিবা শরুকশিংদগী মতম চুপ্পদা রাজস্থান্না মাং থাদুনা থোরকই। রাজস্থানগী স্পোর্তসকী চৎনবী অসিনা লমদম অসিগী নহারোলশিংগী মেন্তেল অমদি ফিজিকেলগী মতিক-ময়াইশিং মখোং শোম্বদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। দাদা, সিতোলিয়া, রুমাল ঝাপত্তাগুম্বা য়েলহৌঙৈগী মশান্নাশিং অসি মকর সংক্রান্তিদা শান্নৈ। মসি চহি কয়াদগী রাজস্থানগী চৎনবীগী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা রাজ্য অসিনা লৈবাক্কী স্পোর্তিং তেলেন্ত কয়া পুথোকখি, মসিনা মেদল কয়া লৌরক্তুনা মচু অহুমগী ফিরালগী মীংচৎ হেনগৎহনখি অমসুং জয়পুরগী মীয়াম্না মখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অসি ওলিম্পিক মেদলিস্ত অমা ওইনা থাগৎলকখি। মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত ওইরিবা শ্রী রাজ্যবর্ধন সিংহ রাথোরনা ‘সান্সদ খেল স্পর্ধো’গী খুত্থাংদা হৌরক্লিবা মীরোলদা লৈবাক অসিনা পীখিবা অদু হঞ্জিন হন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী শাফু চাউথোকহন্নবা হেন্না হেনগৎহনখি। হেন্না কমপ্রিহেন্সিব ওইবা ফলশিং ফংনবগীদমক অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি হেনগৎহনবা মথৌ তাই অমসুং জয়পুর মহাখেল মাইপাক্না পাঙথোকপা অসি খোঙথাংশিং অসিগী মথংগী মরু ওইবা মরী অমা ওইরি। জয়পুর মহাখেলগী মাইপাক্না পাঙথোকপা অসি ঐখোয়গী মান্নবা খোঙথাংশিং মখা চত্থরকপনি। চহি অসিগী ইদিসন্দা তীম ৬০০ হেনবনা অমসুং নহারোল ৬,৫০০না শরুক য়াখি। নুপীমচাগী তিম ১২৫ হেনবনা শরুক য়াবা অসিনা অফবা পাউজেল অমা পীরি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা ৱাহন্থোক অমা পীরি অমসুং অনৌবা ওর্দর অমা শেম্লি। ঙসিদি অহানবা ওইনা স্পোর্তস অসি রাজনিতীগী মীৎয়েংগী মহুৎ শান্নরোয়গী মীৎয়েংদগী য়েংবা হৌরে। ঐহাক্না খঙই মদুদি নহারোলগীদমক ওইথোক্তবা অমত্তা লৈতে অমসুং পান্দম খুদিংমক অসি মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং, মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা, খুদোংচাবা অমদি রিসোর্সশিংগী শক্তি অসি লৈরবা মতমদা লায়না মঙফাওনবা ঙম্মি। অসিগুম্বা এপ্রোচকী মমিশিং অসি চহি অসিগী বজেৎতসু উবা ফংই। ২০১৪গী মমাংদা করোর ৮০০-৮৫০ এল্লোকেৎ তৌখিবা অদুগা চাংদম্নবা মতমদা স্পোর্তস মন্ত্রালয়না চহি অসিদা করোর ২৫০০গী বজেৎ অমা এল্লোকেৎ তৌখি। লৈবাক্কী স্পোর্তস বজেৎ অসি ২০১৪দগী শরুক অহুমরোম হেনগৎলকখি। লৈবাক্কী স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং অমসুং রিসোর্সশিং শেমগৎপদা চাদিং তৌগদবা ‘খেলো ইন্দিয়া’ কেম্পেন খক্তদা লুপা করোর ১০০০ হেন্না এল্লোকেৎ তৌখি।
মরুপশিং,
মমাংদা লৈবাক্কী নহারোলশিংদা শান্ন-খোৎনবগী অপাম্বা অমসুং তেলেন্ত লৈখি অদুবু অয়াম্বা মতমদা রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা লৈখি অমসুং মতম অদুদা সরকারদগী রিসোর্স অমদি তেংবাং ফংখিদে। ঙসিদি শান্নরোয়শিং অসিনা মায়োক্নখিবা সমস্যাশিং অসি কোকহনখ্রে। জয়পুর মহাখেল অসি ঐহাক্না খুদম ওইনা পীজগে। জয়পুরগী ইভেন্ত অসি চহি ৫-৬তগী পাঙথোক্তুনা লাকখি। মতৌ অসুম্না লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তা খেল মহাকুম্ভ অসি বি.জে.পি.গী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তশিংনা মখোয়গী মশাগী কেন্দ্রদা পাঙথোক্লি। স্পোর্তিং ইভেন্ত কয়াদা তোঙান-তোঙানবা স্পোর্তসশিংদা তেলেন্ত লৈবা শান্নরোয় লিশিং কয়ানা শরুক য়াখি মসিনা মরম ওইদুনা নহারোল কয়াগী তেলেন্তশিং মাংদা থোরক্লি।
মরুপশিং,
পুম্নমক অসি জিলা অমসুং লোকেল লেবেলশিংদা কেন্দ্র সরকারনা স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং শেমগৎলিবা অসিনা মরম ওইদুনা ওইথোকখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক্কী জিলা কয়াদা লৈরিবা নহারোল লাখ কয়াগীদমক স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। রাজস্থান্দসু সহর কয়াদা কেন্দ্র সরকারনা স্পোর্তস ইনফ্রা শেমগৎলি। ঙসি লৈবাক অসিদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎলি অমসুং খেল মহাকুম্ভগুম্বা অচৌবা ইভেন্তশিং প্রোফেস্নেল ওইবা মওংদা পাঙথোক্লি।
চহি অসিগী বজেৎ খ্বাইদগী ৱাংনা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীদা এল্লোকেৎ তৌখি। স্পোর্তস মেনেজমেন্ত অমসুং স্পোর্তস তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা লম খুদিংমক তমশিন্নবগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্বা মথৌ তাই মসিনা লমশিং অসিদা নহারোলশিংনা কেরিয়র অমা শেম্নবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা চহি অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা পীদুনা খ্বাইদগী ফবা শান্নরোয়শিং শেমগৎলি। হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী সরকারনা শেলগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা নহা অমত্তা শোত্থনা লৈহৌদনবা মীৎয়েং চংলি। মরু ওইবা স্পোর্তস এৱার্দশিংদা থাদরিবা শেনফম অসিসু শরুক অহুম ফাওবা হেনগৎহনখি। চহি কয়া ওলিম্পিক্সকীদমক শান্নরোয়শিংবু শেম-শাবা অসি তোপ্সকুম্বা স্কিমনা য়াহল্লি। সরকারনা ওলিম্পিক্সগুম্বা অচৌবা গ্লোবেল কম্পিতিসনশিংদা মপুং ফাবা শক্তিগা লোয়ননা মাগী শান্নরোয়শিংগীদমক লেপ্পি।
মরুপশিং,
স্পোর্তসকী লমদা হকচাং ফনা থম্বগী মথৌ তাবা খক্তা নত্তনা নুংতিগী পুন্সিদসু মথৌ তাই। মসি শান্নরোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম অমনি। নখোয়না হকচাং ফরবা খক্তদা সুপরহিৎ ওইনা ঙমগনি। মরম অসিনা ঙসি খেলো ইন্দিয়া, ফিৎ ইন্দিয়া অসি লৈবাক্কী অচৌবা মিসন ওইরি। হকচাং ফনা থম্বদা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী থৌদাং চাউই। মরম অসিনা ঐহাক্না নখোয়দা অসিগুম্বা কেম্পেন অমগী মতাংদা খন্নবা পাম্মি। মসি ভারতনা হৌখিবনি অদুবু হৌজিক্তি গ্লোবেল কেম্পেন অমা ওইরে। নখোয়নসু তরাম্লগনু ভারতনা হায়জবদগী য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ২০২৩গী চহি অসিবু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পাঙথোক্লি। রাজস্থান অসি মিল্লেৎকী য়াম্না ফজবা চৎনবী, শ্রী অন্নগী হৌরকফম লমদম ওইরি। রাজস্থানগী শ্রী অন্ন-বাজরা অমসুং শ্রী অন্ন-জ্বারনা লমদম অসিগী মশক তাক্লি। হন্দক্তি ৱাফম অসি বজেৎতসু য়াওহনখ্রে। মসি সুপর ফুদনি, মসি শ্রী অন্ননি। অমসুং মরম অসিদা রাজস্থানগী শ্রী অন্ন-বাজরা , শ্রী অন্ন-জ্বার অসিগুম্বা কোর্স গ্রেন কয়া অসি শ্রী অন্ন হায়বা মমিং অসিগী হৌজিক মরী লৈনরি। লমদম অসিগী বাজরা পরিজ অমসুং চুরমা করম্না কাওগনি। ঐহাক্না নহারোল পুম্নমক্তা মখোয়গী চীঞ্জাক্তা শ্রী অন্ন য়াওহনবা খক্তা নত্তনা মাগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা নহারোলগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থবক পাইখৎলি অমসুং ঙসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী মলতি-তেলেন্তেদ অমসুং মলতি-দাইমেন্সনেল কেপাবিলিতীশিংনা মরম ওইদুনা লম অমা খক্তদা ফাজিনদুনা লৈবা পাম্লক্ত্রে। নাকল অমরোমদা মোদর্ন স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি অমরোমদনা অঙাংশিং অমসুং নহারোলগীদমক নেস্নেল দিজিতেল লাইব্রেরীগীদমক চহি অসিগী বজেৎতা প্রপোজ তৌখি অমসুং সহরদগী খুঙ্গং ফাওবগী থাক খুদিংমক্তা সাইন্স,হিস্তরী, সোসিওলোজী, সংস্ক্রৎ অসিগুম্বা সবজেক্ত খুদিংমক্কী লাইরিকশিং ফংগনি। মসিনা নখোয়গী লর্নিং এক্সপরিয়েন্সতা অনৌবা পনখৈ অমা পীবা ঙম্লগনি, রিসোর্স পুম্নমক নখোয়গী কম্প্যুতর অমসুং মোবাইলদা ফংলগনি।
মরুপশিং,
স্পোর্তস অসি শুপ্নগী জোনর খক্তা নত্তনা ইন্দস্ত্রী অমনি। স্পোর্তসকা মরী লৈনবা পোৎলমশিং অমসুং রিসোর্সশিং শারিবা এম.এস.এম.ই.শিংগী খুত্থাংদা মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা থবক ফংলি। হন্দক্তি স্পোর্তস সেক্তরগা মরী লৈনবা এম.এস.এম,ই,শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বজেৎ অসিদা মরু ওইবা ৱাফম কয়ামরুম লাউথোকখি। ঐহাক্না নখোয়না অতোপ্পা স্কিম অমগী মতাংদা হায়জগে। মেন্যুএল স্কিলশিং অমসুং খুৎকী খুৎলাইশিং পাইবা মীওইশিংদা চাউনা মতেং পাংগদৌরিবা পি.এম. বিশ্বাকর্ম কৌশল সম্মান হায়বদি পি.এম. বিকাস য়োজনা অসিনি। নহারোলশিংগীদমক অনৌবা মার্কেৎশিং শেমদুনা পি.এম. বিশ্বাকর্ম য়োজনানা মখোয়দা শেলগী তেংবাং পীদুনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
খোঙথাংশিং অসি থমোয় শেংনা লৌখৎলবা মতমদা শোইদনা অফবা ফলশিং ফংগনি। তোকিও ওলিম্পিক্স অমসুং কম্মনৱেল্থ গেম্স মনুংদা লৈবাক অসিনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী ফলশিং অদু মীপুম খুদিংমক্না উবা ফংখি। জয়পুর মহাখেল মনুংদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা তুংলমচৎতা শোইদনা মহৈ য়ানগি। নখোয়গী নরক্তগী লৈবাক্কী মথংগী গোল্দ অদি সিলভর মেদলিস্তশিং থোরক্কনি। করিগুম্বা নখোয়না অখাং কল্লবি নখোয়না ওলিম্পিক্সতসু মচু অহুমগী ফিরালগী মীংচৎ হেনগৎহনবা ঙমগনি। নখোয়না চৎপা মফম খুদিংমক্তা নখোয়না লৈবাক্কী মীংচৎ পুরক্কনি। ঐহাক্না থাজৈ ঐখোয়গী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মাইপাকপা মখা তানা পুরক্কনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Khel Mahakumbh in Jaipur
05 FEB 2023 5:05PM by PIB Delhi
MP from Jaipur Rural and my colleague Rajyavardhan Singh Rathore, all the players, coaches and my young friends!
First of all, heartiest congratulations to the players who have won medals, and each player, coach and their family members, who have participated in the Jaipur Mahakhel event. All of you have come to the playground of Jaipur not just to play but to win, and to learn. And, where there is a lesson, victory is automatically assured. No player ever returns empty handed from a competition.
Friends,
Now we all have also witnessed the wonderful game of the Kabaddi players. I can see many familiar faces in today's closing ceremony who have brought laurels to India at the international level in sports. I could see Asian Games medallist Ram Singh, Dhyan Chand Khel Ratna awardee para athlete brother Devendra Jhajharia, Arjuna awardee Sakshi Kumari and other senior players too. I am very happy to see these sports stars who have come here to cheer for the players of Jaipur Rural.
Friends,
Today, the series of sports competitions and sports Mahakumbhs that have started in the country is a reflection of a big change. The land of Rajasthan is known for the enthusiasm and potential of its youth. History is witness to the fact that the children of this heroic land can turn even the battlefield to a playground with their bravery. Hence, from the past till today, the youth of Rajasthan are second to none when it comes to the defence of the country. Rajasthani sports traditions have played a major role in developing this physical and mental strength of the youth here. Be it the 'Dara' game that has been organized on Makar Sankranti for hundreds of years, or traditional games like 'Tolia/Rumal Jhapatta' associated with childhood memories, these are ingrained in the traditions of Rajasthan. That's why, this state has produced several sporting talents in the country and has enhanced the glory of the tricolour by winning several medals. And the people of Jaipur have elected an Olympic medallist as MP. I am glad that Rajyavardhan Singh Rathore ji is working to repay what the country has given to him to the new generation through the 'MP Sports Competition'. We have to expand these efforts further so that its impact grows even wider. The successful organization of 'Jaipur Mahakhel' is the continuation of our similar efforts. This year, the participation of more than 600 teams and 6,500 youth is a reflection of its success. I have been told that more than 125 girls' teams have also participated in this event. This increasing participation of daughters is sending out a pleasant message.
Friends,
In this period of 'Azadi Ka Amritkaal', the country is framing new definitions and developing new systems. For the first time in the country, the field of 'sports' is being seen not through the prism of the government, but through the eyes of the players. I know, nothing is impossible for the young generation of youthful India. When the youngsters get strength, self-respect, self-reliance, facilities and resource power, then every goal becomes easy to achieve. The glimpse of this approach of the country is also visible in this budget. This time, in the country's budget, the sports department has been allocated a budget of about Rs 2500 crore. But before 2014, the budget for the sports department used to remain around 800 or 850 crore rupees only. That is, compared to 2014, the budget of the country's sports department has increased almost three times. This time, a budget of more than Rs 1,000 crore has been allocated for the 'Khelo India' campaign alone. This money will be used towards developing resources and facilities in every field related to sports.
Friends,
Earlier, even though the youth of the country had the spirit and talent for sports, often the lack of resources and government support would become a hurdle each time. Now this challenge of our players is also being resolved. I will give you the example of this Jaipur Mahakhel. This event has been going on in Jaipur for the last 5-6 years. Similarly, in every corner of the country, the MPs of the Bharatiya Janata Party are organizing 'Khel Mahakumbhs' in their respective areas. Thousands of youngsters and talented players are participating in different sports in these plethora of sporting events. As a result of the 'Sansad Khel Mahakumbh', thousands of new talents of the country are emerging.
Friends,
All this has been possible because the central government is now developing sports facilities at the district level and local level. So far, sports infrastructure has been created for lakhs of youth in hundreds of districts of the country. In Rajasthan too, sports infrastructure is being constructed by the central government in several cities. Today, sports universities are also being set up in the country, and major events like Khel Mahakumbh are also being organized in a professional manner.
This time the maximum possible budget has been provided to the National Sports University. It is our endeavour to create an environment for learning every discipline related to sports management and sports technology as a result of which the youth will get an opportunity to build a career in this field.
Friends,
Our government is also ensuring that no youngster should be left behind due to lack of money. The central government now provides an assistance of up to Rs 5 lakh annually to the best performing players. The amount given in major sports awards has also been increased up to three times. Even in Major global competitions like the Olympics, now the government stands with its players with complete robustness. Athletes have been preparing for the Olympics for years through schemes like TOPS.
Friends,
The most important thing for any player to move forward in the field of sports is maintaining one's fitness. If you are fit, you will be superhit. And, as much as fitness is necessary in the field of sports, it is equally necessary in the field of life. That is why, today along with Khelo India, Fit India is also a massive mission for the country. Our diet and nutrition also play a crucial role in our fitness. Therefore, I would also like to discuss one such campaign with all of you, which was started by India, but has now become a global campaign. You must have heard that on the proposal of India, the United Nations (UN) is celebrating the year 2023 as International Millet Year. And Rajasthan is home to a very rich tradition of millets. And now it should be recognized nationwide. So it is very important that people know these coarse grains by the name of 'Shri Anna'. This time the same has also been mentioned in the budget. This is a superfood; this is 'Shri Anna'. And that's why Rajasthan's coarse grains like Bajra and Jowar, will now be known as 'Shri Anna'. It is its identity. And who does not know this, who knows Rajasthan. Can anyone forget Bajra Kheechra and churma of our Rajasthan? I have a special appeal to all of you, youths. You should not only include Shri Anna i.e. coarse grains in your diet but also turn into brand ambassadors in schools and colleges among the young generations.
Friends,
Today's youth should not remain confined to only one field. They are not only multi-talented but also multi-dimensional. That is why the country is also working for the all-round development of the youth. On the one hand, modern sports infrastructure is being built for the youth, while a National Digital Library for children and youth has also been proposed in this budget. Through the National Digital Library, books on every subject like science, history, sociology, Sanskrit will be available digitally at every level, from city to village. This will give a new height to your learning experience. All the resources will be made available on your computer and mobile.
Friends,
Sports is not only a skill; sports is also a huge industry. A large number of people also get employment by making things and resources related to sports. These works are mostly done by small scale MSMEs in our country. This time, many important announcements have also been made in the budget to strengthen the MSMEs related to the sports sector. I want to tell you about another scheme. This scheme is PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas Yojana. This scheme will be of great help to such people who are self-employed and create or manufacture with their hands, skills and hand-operated tools. From financial support to creating new markets for them, every kind of assistance will be provided by the PM Vishwakarma Yojana. This will also create huge opportunities for employment and self-employment for our youth.
Friends,
Where efforts are made with heart, results are also assured. The country made efforts and we have seen the results in Tokyo Olympics and Commonwealth Games. The efforts of all of you in Jaipur Mahakhel will produce such wonderful results in future. From amongst you all, the next gold and silver medallists are going to emerge for the country. If you are determined, you will enhance the glory of the tricolour even in the Olympics. Wherever you go, you will bring laurels to the country. I am sure, our youth will carry the country's success far ahead. In this spirit, thank you very much. My best wishes to you all!.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.