শেল-থুম মন্ত্রালয়
অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরদা লৈঙাক্কী হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী শেয়র শেনবা চহি ১৪দা চাদা ২৮.৬ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৪০.৬তা হেনগৎলকখি
অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী মনুংদা আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচরগী চাং ৬৪.২%দগী (শেনবা চহি ১৪) ৪৮.২%দা (শেনবা চহি ১৯) হন্থরকখি
সোসিএল সর্ভিসগী অপুনবা এক্সপেন্দিচরগী মনুংদা হকশেলগী লমদা চৎপা এক্সপেন্দিচরগী শরুক শেনবা চহি ১৯দা ২১% ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩ (বি.ই.)দা চাদা ২৬তা হেনগৎলে
হেল্থ সেক্তরদা কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী বজেৎকী চাদিং শেনবা চহি ২১দা জি.দি.পি.গী ১.৬% ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩দা (বি.ই.) ২.১% অমদি শেনবা চহি ২২দা (আর.ই.) ২.২% য়ৌরে
হকশেলগী লমদা লৈরিবা সোসিএল সিক্যুরিতী এক্সপেন্দিচর শেনবা চহি ১৪দা ৬% ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা ৯.৬%দা হেনগৎলে
31 JAN 2023 1:23PM by PIB Imphal
মশক থোকপা পন্দোল অমা ওইনা, হকশেলগী চাদিং অমদি মীয়ামদা অফবা মখলগী হকশেলগী সর্ভিস ফংহন্নবগী লমদা লৈঙাক্না মরুওইবা মীৎয়েঙ চঙলিবা অসি উৎলদুনা, অপুনবা হকশেলগী চাদিংদা লৈঙাক্কী মায়কৈদগী চৎপা চাদিং শেনবা চহি ১৪দা চাদা ২৮.৬ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৪০.৬তা হেনগৎলকখি‍। ভারতনা হেন্না খুৎলায় মতিক চানা লৈরবা স্কুল, অতাবা মমলগী হেল্থকেয়রগা লোয়ননা এস.দি.জি.শিং ফংননবা অমদি মদুগী মহৈশিং ফংননবগী মায়কৈদা মীৎয়েঙ থমদুনা অমৃৎ কালদা খোঙ থাংজিল্লক্লিবা ৱাফম থম্লদুনা হায়রিবা মরুওইবা ফিগরশিং অসি ঙসি শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রিমতী নির্মলা সিতরমন্না পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা ইকনমিক সর্ভে ২০২২-২৩দা পল্লি‍। দোকুমেন্ত অসিনা অপুনবা হকশেলগী চাদিংগী মনুংদা আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচরগী শরুক শেনবা চহি ১৪দা চাদা ৬৪.২ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৪৮.২দা তপ্না তপ্না হন্থরকখিববুসু পল্লি‍।
সর্ভে অসিনা সোসিএল সর্ভিসগী অপুনবা চাদিংগী মনুংদা হকশেলগী লমদা লৈরিবা চাদিং শেনবা চহি ১৯দা চাদা ২১ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩দা (বি.ই.) চাদা ২৬তা হেনগৎলকপবুসু উৎলি‍। মসিনা য়ুনুভর্সেল হেল্থ কভরেজ ফংহন্নবা হোৎনবদা পব্লিক হেল্থকেয়র অমদি সোসিএল সিক্যুরিতীগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিবুসু উৎলি‍।
হায়রিবা অসি “চাওখৎ থৌরাং খুদিংদা প্রিভেন্তিব অমদি প্রমোতিব হেল্থকেয়র ওরিএন্তেসনগী খুত্থাঙদা চহি কাঙলুপ খুদিংদা খ্বায়দগী ৱাংবা থাক্কী হকশেল অমদি মশা মউ ফনা লৈবগী থাক ফংহন্নবা, অমদি কনাগুম্বা অমত্তবু হকশেলগী লমদা শেলথুমগী অৱাবা মায়োক্নহন্দনা মীপুম খুদিংদা অফবা মখলগী হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহন্নবা” মীৎয়েঙ থম্লিবা নেস্নেল হেল্থ পোলিসী, ২০১৭গা চুননা চৎলি‍। হায়রিবা অসি এক্সেস, ক্বালিতী হেনগৎহন্দুনা, অমদি হেল্থকেয়র দেলিভরীগী শেঞ্জং হন্থহন্দুনা ফংবা ঙমগনি‍। অসুম্না, পোলিসী অসিনা লৈঙাক্কী হকশেলগী চাদিং অসু ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা হৌজিক লৈরিবা জি.দি.পি.গী চাদা ১.২দগী চাদা ২.৫ ফাওবদা হেনগৎহন্নবা রিকম্মেন্দ তৌরি‍। অদুগা, তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না, মাগী রিপোর্ত্তা, কেন্দ্র অমদি স্তেতশিংগী পব্লিক হেল্থ এক্সপেন্দিচর অসি ২০২৫ ফাওবদা জি.দি.পি.গী চাদা ২.৫ ফাওবা খুমাঙ চাওশিন্না হেনগৎহন্নবা রিকম্মেন্দ তৌরি (এফ.এফ.সি. রিপোর্ত, পেরা ৯.৪১, ৩)‍। হায়রিবা পান্দম অসি থমদুনা, কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী হকশেলগী লমদা লৈরিবা বজেৎকী এক্সপেন্দিচর শেনবা চহি ২১দা জি.দি.পি.গী চাদা ১.৬ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩ (বি.ই.)দা চাদা ২.১ অমদি শেনবা চহি ২২দা (আর.ই.) চাদা ২.২ য়ৌরে‍।
জেনেরেল লৈঙাক্কী (কেন্দ্র অমদি স্তেতশিং পুল্লগা) সোসিএল সর্ভিস এক্সপেন্দিচরগী লৈরিবা ফীভমশিং
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
আইতেমশিং
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22 RE
2022-23 BE
অপুনবা এক্সপেন্দিচর
3760611
4265969
4515946
5040747
5410887
6353359
7453320
8008684
সোসিএল সর্ভিসকী এক্সপেন্দিচর
915500
1040620
1139524
1278124
1364906
1479389
1944013
2132059
মদুগী মনুংদা
মহৈ মশিং
391881
434974
483481
526481
579575
575834
681396
757138
হকশেল
175272
213119
243388
265813
272648
317687
516427
548855
অতৈ
348348
392527
412655
485829
512683
585868
746191
826065
জি.দি.পি.গী চাদা
সোসিএল সর্ভিসকী এক্সপেন্দিচর
6.6
6.8
6.7
6.8
6.8
7.5
8.2
8.3
মদুগী মনুংদা
মহৈ মশিং
2.8
2.8
2.8
2.8
2.9
2.9
2.9
2.9
হকশেল
1.3
1.4
1.4
1.4
1.4
1.6
2.2
2.1
অতৈ
2.5
2.6
2.4
2.6
2.6
3.0
3.2
3.2
অপুনবা এক্সপেন্দিচরগী চাদা
সোসিএল সর্রভিসকী এক্সপেন্দিচর
24.3
24.4
25.2
25.4
25.2
23.3
26.1
26.6
মদুগী মনুংদা
মহৈ মশিং
10.4
10.2
10.7
10.4
10.7
9.1
9.1
9.5
হকশেল
4.7
5.0
5.4
5.3
5.0
5.0
6.9
6.9
অতৈ
9.3
9.2
9.1
9.6
9.5
9.2
10.0
10.3
সোসিএল সর্ভিসকী চাদা
মহৈ মশিং
42.8
41.8
42.4
41.2
42.5
38.9
35.1
35.5
হকশেল
19.1
20.5
21.4
20.8
20.0
21.5
26.6
25.7
অতৈ
38.0
37.7
36.2
38.0
37.6
39.6
38.4
38.7
হৌজিক ওইরিবা মার্কেৎ প্রাইসতা জি.দি.পি.গী রেসিও অসি ২০১১-১২তগী ২০২১-২২ ফাওবদা য়ুম্ফম ওইবনি‍।
২০২২-২৩গী জি.দি.পি. অসি কেন্দ্র বজেৎ ২০২২-২৩গী মতুং ইন্ননি‍।
সোর্স: কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী বজেৎকী দোকুমেন্তশিং
শেনবা চহি ১৯গী নেস্নেল হেল্থ একাউন্ত (এন.ঐচ.এ.) এস্তিমেতনা অপুনগী জি.দি.পি.দা গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর (জি.ঐচ.ই.)গী শেয়র শেনবা চহি ১৪দা চাদা ১.২ লৈরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ১.৩দা হেনগৎলকপা উৎলি‍। মসিগী মথক্তা, তোতেল হেল্থ এক্সপেন্তিচর (তি.ঐচ.ই.)দা লৈরিবা জি.ঐচ.ই.গী শেয়র মতমগী মতুং ইন্না হেনগৎলক্তুনা, শেনবা চহি ১৪দা চাদা ২৮.৬ লৈরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৪০.৬ ওইরক্তুনা মশক থোক্না হেনগৎলকপা উৎলি‍।
মপুং ওইনা, শেনবা চহি ১৯গী ওইনা, ভারতকী তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচর (তি.ঐচ.ই.) অসি লুপা করোর ৫,৯৬,৪৪০ (জি.দি.পি.গী চাদা ৩.২ অমদি লুপা ৪,৪৭০ পর কেপিতা) ওইগনি হায়না পারি‍। করেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর (সি.ঐচ.ই.) লুপা করোর ৫,৪০,২৪৬ (তি.ঐচ.ই.গী চাদা ৯০.৬) অমদি কেপিতেল এক্সপেন্দিচর লুপা করোর ৫৬,১৯৪ (তি.ঐচ.ই.গী চাদা ৯.৪)নি‍। গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর (জি.ঐচ.ই.)গী মনুংদা, কেন্দ্র লৈঙাক্কী শেয়রনা চাদা ৩৪.৩নি অদুগা স্তেত লৈঙাকশিংগী শেয়রনা চাদা ৬৫.৭নি‍।
নেস্নেল হেল্থ পোলিসী ২০১৭গী পোলিসী রিকম্মেন্দেসনশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা, পুম্নমক্তা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং ফংহনবা হায়বসিগা চুননা, লৈঙাক্না প্রাইমারী হেল্থকেয়র এক্সপেন্দিচরদা মীৎয়েঙ থমদুনা শেনবা চহি ১৪দা চাদা ৫১.১ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৫৫.২দা হেনগৎলক্লে‍। মসিনা গ্রাসরুত থাক্তা ক্বালিতী লৈবা সর্ভিস ফংহনবতা নত্তনা সেকেন্দরী অমদি তর্সরী থাক্কী হেল্থকেয়র সর্ভিসতা লায়েংবা মথৌ তাগদবা লায়নানা নাবগী চাংসু হন্থহল্লি‍। শেনবা চহি ১৪ অমদি ১৯গী মরক্তা, জি.ঐচ.ই.দা লৈরিবা প্রাইমারী অমদি সেকেন্দরী কেয়রগী শরুক অসি চাদা ৭৪.৪দগী চাদা ৮৫.৭দা হেনগৎলকখি‍। নাকল অমদা প্রাইভেৎ হেল্থকেয়র এক্সপেন্দিচরদা প্রাইমারী অমদি সেকেন্দরী কেয়রগী শরুক হায়রিবা মতম অসিমক্তদা চাদা ৮২.০দগী চাদা ৭০.২দা হন্থরকখি‍।
সোসিএল হেল্থ ইন্স্যুরেন্স প্রোগ্রাম, লৈঙাক্না শেল থাদবা হেল্থ ইন্স্যুরেন্স স্কীম, অমদি লৈঙাক্কী শিন্মীশিংদা পীবা মেদিকেল রিইম্বর্সমেন্ত য়াওরিবা হকশেলগী লমদা লৈরিবা সোসিএল সিক্যুরিতী এক্সপেন্দিচর শেনবা চহি ১৪দা চাদা ৬ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৯.৬তা হেনগৎলকখি‍। মশক থোক্না হেনগৎলক্লিবা অসিনা মীয়ামগী মফমদা হকশেলগী সর্ভিসশিং মখোয়গী থোঙজিন্দা ফংহনবা হেন্না ফবা মওংদা ফংহল্লে হায়বা উৎলি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা পল্লি‍। অসিগুম্বা খোঙথাঙ কয়ানা মরম ওইরগা, তি.ঐচ.ই.গী মনুংদা আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচর শেনবা চহি ১৪দা চাদা ৬৪.২ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা চাদা ৪৮.২দা চাউনা হন্থরক্লে‍।
তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচর (তি.ঐচ.ই.)গী মনুংদা লৈরিবা গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর (জি.ঐচ.ই.) অমদি আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচর (ও.ও.পি.ই.)
তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী (তি.ঐচ.ই.) মনুংদা লৈরিবা সোসিএল সিক্যুরিতী এক্সপেন্দিচর অমদি প্রাইভেৎ হেল্থ ইন্স্যুরেন্স এক্সপেন্দিচর
সোর্স: নেস্নেল হেল্থ একাউন্ত, এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.
তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী মনুংদা লৈরিবা আউত-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচর – ২০১৮-১৯দা স্তেত-স্তেতকী ওইনা
(খঙজিনগদবা: জম্মু অমসুং কাস্মির হায়রিবসি হান্নগী জে এন্দ কে অমদি লদাখ য়াউনা উৎপনি‍।
সোর্স: নেস্নেল হেল্থ একাউন্ত ২০১৮-১৯, এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.)
তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী মনুংদা লৈরিবা গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর – ২০১৮-১৯দা স্তেত-স্তেতকী ওইনা
(খঙজিনগদবা: জম্মু অমসুং কাস্মির হায়রিবসি হান্নগী জে এন্দ কে অমদি লদাখ য়াউনা উৎপনি‍।
সোর্স: নেস্নেল হেল্থ একাউন্ত ২০১৮-১৯, এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.)

Ministry of Finance
SHARE OF GOVERNMENT HEALTH EXPENDITURE IN TOTAL HEALTH EXPENDITURE INCREASES FROM 28.6 PER CENT IN FY14 TO 40.6 PER CENT IN FY19
DECLINE IN OUT-OF-POCKET EXPENDITURE AS A PERCENTAGE OF TOTAL HEALTH EXPENDITURE FROM 64.2% (IN FY14) TO 48.2% (IN FY19)
INCREASE IN SHARE OF EXPENDITURE ON HEALTH IN THE TOTAL EXPENDITURE ON SOCIAL SERVICES, FROM 21% IN FY19 TO 26 PER CENT IN FY23 (BE)
CENTRAL AND STATE GOVERNMENTS’ BUDGETED EXPENDITURE ON HEALTH SECTOR TOUCHES 2.1% OF GDP IN FY23 (BE) AND 2.2% IN FY22 (RE), AGAINST 1.6% IN FY21
SOCIAL SECURITY EXPENDITURE ON HEALTH INCREASES FROM 6% IN FY14 TO 9.6% IN FY19
31 JAN 2023 1:23PM by PIB Delhi
In a significant milestone, depicting the importance given by the Government on health expenditure and ensuring the provision of quality health facilities to citizens, the share of government health expenditure in total health expenditure has increased from 28.6 per cent in FY14 to 40.6 per cent in FY19. Noting that India is entering the Amrit Kal with better-equipped schools, affordable healthcare, towards attaining different SDGs and the outcomes thereof, these significant figures have been highlighted in the Economic Survey 2022-23 tabled in Parliament by Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, here today. The document also reports a concomitant decline in out-of-pocket expenditure as a percentage of total health expenditure from 64.2 per cent in FY14 to 48.2 per cent in FY19.
The Survey also shows the hike in the share of expenditure on health in the total expenditure on social services, which has increased from 21 per cent in FY19 to 26 per cent in FY23 (BE). This underscores the rising importance of public healthcare and social security in ensuring universal health coverage.
This is aligned with the National Health Policy, 2017 which envisages “the attainment of the highest possible level of health and well-being for all at all ages, through a preventive and promotive healthcare orientation in all developmental policies, and universal access to good quality healthcare services without anyone having to face financial hardship as a consequence. This would be achieved through increasing access, improving quality, and lowering the cost of healthcare delivery.” Accordingly, the Policy recommended an increase in the Government’s health expenditure from the existing 1.2 per cent to 2.5 per cent of GDP by 2025. Also, the Fifteenth Finance Commission, in its report, had recommended that public health expenditure of Union and States together should be increased in a progressive manner to reach 2.5 per cent of GDP by 2025 (FFC report, para 9.41, iii). In keeping with this objective, Central and State Governments’ budgeted expenditure on the health sector reached 2.1 per cent of GDP in FY23 (BE) and 2.2 per cent in FY22 (RE), against 1.6 per cent in FY21.
Trends in social services expenditure by General Government (Combined Centre and States)
(` crore)
Items
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22 RE
2022-23 BE
Total Expenditure
3760611
4265969
4515946
5040747
5410887
6353359
7453320
8008684
Expenditure on Social
Services
915500
1040620
1139524
1278124
1364906
1479389
1944013
2132059
of which:
Education
391881
434974
483481
526481
579575
575834
681396
757138
Health
175272
213119
243388
265813
272648
317687
516427
548855
Others
348348
392527
412655
485829
512683
585868
746191
826065
As per cent of GDP
Expenditure on Social
Services
6.6
6.8
6.7
6.8
6.8
7.5
8.2
8.3
of which:
Education
2.8
2.8
2.8
2.8
2.9
2.9
2.9
2.9
Health
1.3
1.4
1.4
1.4
1.4
1.6
2.2
2.1
Others
2.5
2.6
2.4
2.6
2.6
3.0
3.2
3.2
As per cent of total expenditure
Expenditure on Social
Services
24.3
24.4
25.2
25.4
25.2
23.3
26.1
26.6
of which:
Education
10.4
10.2
10.7
10.4
10.7
9.1
9.1
9.5
Health
4.7
5.0
5.4
5.3
5.0
5.0
6.9
6.9
Others
9.3
9.2
9.1
9.6
9.5
9.2
10.0
10.3
As per cent of social services
Education
42.8
41.8
42.4
41.2
42.5
38.9
35.1
35.5
Health
19.1
20.5
21.4
20.8
20.0
21.5
26.6
25.7
Others
38.0
37.7
36.2
38.0
37.6
39.6
38.4
38.7
The ratios to GDP at current market prices are based on 2011-12 base till 2021-22.
GDP for 2022-23 is as per Union Budget 2022-23.
Sources: Budget Documents of Union and State Governments.
The National Health Account (NHA) estimates for FY19 show that there has been an increase in the share of Government Health Expenditure (GHE) in the total GDP from 1.2 per cent in FY14 to 1.3 per cent in FY19. Additionally, the share of GHE in Total Health Expenditure (THE) has also increased over time, standing at 40.6 per cent in FY19, substantially higher than 28.6 per cent in FY14.
Overall, for FY19, Total Health Expenditure (THE) for India is estimated to be Rs.5,96,440 crore (3.2 per cent of GDP and Rs.4,470 per capita). Current Health Expenditure (CHE) is Rs.5,40,246 crore (90.6 per cent of THE) and capital expenditures is Rs.56,194 crore (9.4 per cent of THE). Of the Government Health Expenditure (GHE), Union Government’s share is 34.3 per cent and the State Governments’ share is 65.7 per cent.
In sync with the focus on providing healthcare services to all, which comprises one of the policy recommendations of the National Health Policy 2017, the Government is focusing on primary healthcare expenditure which has increased from 51.1 per cent in FY14 to 55.2 per cent in FY19. This not only ensures quality services at the grassroots level but also reduces the chances of ailments requiring secondary or tertiary healthcare services. Between FY14 and FY19, the share of primary and secondary care in the GHE increased from 74.4 per cent to 85.7 per cent. On the other hand, share of primary and secondary care in private health expenditure has declined from 82.0 per cent to 70.2 per cent during the same period.
The social security expenditure on health, which includes the social health insurance programme, government-financed health insurance schemes, and medical reimbursements made to government employees, has increased from 6 per cent in FY14 to 9.6 per cent in FY19. The Economic Survey notes that this is a significant increase which shows that the citizens are better equipped and better provided in terms of healthcare at their doorstep making it more accessible. Due to several such steps, Out of-Pocket Expenditure (OOPE) as a percentage of THE has declined substantially from 64.2 per cent in FY14 to 48.2 per cent in FY19.
Government Health Expenditure (GHE) and Out of Pocket Expenditure (OOPE) as per cent of Total Health Expenditure (THE)
Social Security Expenditure and Private Health Insurance Expenditure as per cent of Total Health Expenditure (THE)
Source: National Health Accounts, MoHFW
Out of Pocket Expenditure as per cent of Total Health Expenditure - Statewise for 2018-19
(Note: Jammu and Kashmir represents the erstwhile J&K including Ladakh
Source: National Health Accounts 2018-19, MoHFW)
Government Health Expenditure as per cent of Total Health Expenditure – State-wise for 2018-19
(Note: Jammu and Kashmir represents the erstwhile J&K including Ladakh
Source: National Health Accounts 2018-19, MoHFW)