Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony & dedication of development projects in Kodekal, Yadgir district of Karnataka
19 JAN 2023 4:03PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Karnataka Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Bhagwanth Khuba ji, ministers in the Karnataka Government, MPs, MLAs, and my dear brothers and sisters who have come in large numbers to bless us!
कर्नाटक दा, एल्ला, सहोदरा सहोदरियारिगे, नन्ना वंदानेगड़ू!
There is a sea of people as far as I can see. The helipad is also full of people. And here too, I can see thousands of people standing outside this pandal under the sun. Your love and blessings are a great strength for all of us.
Friends,
Yadgir holds a rich history. The ancient fort of Rattihalli is a symbol of our past and the might of our forefathers. Many places related to our tradition, culture and heritage are present in this region. Here is the heritage of Surapur princely state, which was made famous in the country by the great king Venkatappa Nayaka through his ‘Swaraj’ (self-rule) and good governance. We are all proud of this heritage.
Brothers and sisters,
Today I have come to hand over projects worth thousands of crores of rupees related to the development of Karnataka to you and launch new projects as well. Right now, the foundation stones and inaugurations of many big projects related to water and roads have taken place here. Lakhs of farmers of Yadgir, Kalaburagi and Vijaypur districts are going to be directly benefited by the expansion and modernization of Narayanpur Left Bank Canal. Yadgir Village Multi Water Supply Scheme is also going to provide clean drinking water to lakhs of families in the district.
Work has started today on the Surat-Chennai Economic Corridor which falls in Karnataka. As a result, Ease of Living will also increase in the entire region, including Yadgir, Raichur and Kalaburagi, and the enterprises and employment here will also get a big boost. Many congratulations to all the people of Yadgir, Karnataka, for all these projects of development. I congratulate Bommai ji and also his entire team. The way rapid work is taking place for the development of North Karnataka is commendable.
Brothers and sisters,
India has completed 75 years of independence. Now the country is moving forward to fulfill the new resolutions for the next 25 years. These 25 years are ‘Amrit Kaal’ for every person and every state of the country. We have to build a developed India in this ‘Amrit Kaal’. India can develop only when every citizen, every family and every state of the country joins this campaign. India can develop only when everyone’s life becomes better whether it is a farmer working in the fields or a worker working in factories. India can develop only when the crops in the fields are good and factories also expand.
And friends,
This is possible only when we learn from the bad experiences of the past few decades and avoid repeating them again. We have the example of Yadgir in North Karnataka. The potential of this sector is second to none. Despite this capability, this region was left far behind in the journey of development. The previous governments had washed their hands of their responsibility by declaring many districts, including Yadgir, as backward. The previous governments did not bother to find out the reasons behind the backwardness of this area, let alone working hard to find solutions.
When it was time to invest in infrastructure like roads, electricity and water, the parties that were in governments at that time promoted vote bank politics. Every plan and program was tied down to secure votes based on caste and religion. As a result, Karnataka, this region and my brothers and sisters have suffered a lot.
Friends,
Our government's priority is not vote bank, but our priority is development, development and development. You all blessed me in 2014 and entrusted me with a huge responsibility. I know that as long as even a single district of the country remains backward on the scale of development, the country cannot develop.
Therefore, we encouraged the aspiration of development in those districts which were declared backward by the previous governments. Our government started the Aspirational Districts Program in more than 100 such districts of the country, including Yadgir.
We laid emphasis on good governance in these districts and started work on every parameter of development. All the aspirational districts, including Yadgir, have also got its benefit. Today, Yadgir has recorded 100 percent vaccination of children. There has been a significant reduction in the number of malnourished children in Yadgir district. Almost all the villages here have been connected by roads.
There are Common Service Centers in Gram Panchayats to provide digital services. Be it education, health, connectivity, Yadgir district has performed as the top-10 aspirational districts in all parameters. I congratulate the people's representatives of Yadgir district and the team of the district administration for this performance. Today new industries are coming up in Yadgir district. The Central Government has also given approval for a Pharma Park here.
Brothers and sisters,
Water security is such an issue, which is very important for the development of 21st century India. If India has to develop, then like border security, coastal security, internal security, the challenges related to water security will also have to be met.
The double engine government is working keeping in mind convenience and saving. When you gave us the opportunity in 2014, there were 99 irrigation projects which were pending for decades. Today, about 50 of these projects have been completed. We also worked on pending projects and emphasized on expanding the resources we already had.
Work on many such projects is also underway in Karnataka. Water is being supplied to the drought-affected areas by linking the rivers. The development and expansion of Narayanapura Left Bank Canal System is also a part of this policy. Now 4.5 lakh hectares of land will be brought under irrigation due to the new system that has been put in place with new technology. Now sufficient water will be able to reach the last end of the canal for sufficient time.
Friends,
Today, unprecedented emphasis is being laid on micro-irrigation like Per Drop-More Crop in the country. In the last 6-7 years, 70 lakh hectares of land has been brought under micro-irrigation. In Karnataka too, micro irrigation has been expanded. Today, the projects related to micro-irrigation, which are underway in Karnataka, will benefit 5 lakh hectares of land.
The double engine government is also working on a large scale to raise the level of ground water. Be it the Atal Bhujal Yojana, the plan to build 75 ponds in every district under the Amrit Sarovar Abhiyan, or the Karnataka government's own schemes, it will help in maintaining the water level.
Brothers and sisters,
The best example of how the double engine government is working can be seen in the Jal Jeevan Mission. When this mission was launched three and a half years ago, out of 18 crore rural households in the country, only 3 crore rural households had tap connections. Remember this figure, when we formed the government, only 3 crore rural households had tap connections. Today about 11 crore rural families of the country have tap connections. That is, our government has provided piped water to 8 crore new rural families in the country. And this also includes 35 lakh rural families of Karnataka.
I am happy that the coverage of tap water per household in Yadgir and Raichur is higher than the overall average of Karnataka and the country. And when the tap water reaches the homes, the mothers and sisters shower their blessings to Modi. When the water comes every day, their blessings start flowing for Modi. The foundation stone of the scheme, which has been laid today, will give further momentum to the goal of providing tap water to every household in Yadgir.
I want to list one more benefit of Jal Jeevan Mission to you. It has been revealed in a study that due to India's Jal Jeevan Mission, we will be able to save the lives of more than 1.25 lakh children every year. You can imagine if 1.25 lakh children are saved from death every year, not only God, the people also give their blessings. Friends, our children were in great danger due to contaminated water and now how our government has saved the lives of your children.
Brothers and sisters,
The Har Ghar Jal campaign is also an example of the double benefit of the double engine government. Double engine means double welfare, double rapid development. You know very well how Karnataka is benefiting from this arrangement. The central government gives Rs 6,000 to farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme every year. At the same time, the Karnataka government adds Rs 4,000 more to the central scheme, so that the farmers get double benefit. About 1.25 lakh farmer families of Yadgir have also received about Rs 250 crore from the PM Kisan Nidhi.
Friends,
The Central Government has introduced a new National Education Policy. At the same time, the Karnataka government is ensuring good education to the children of poor families through the Vidya Nidhi Yojana. The central government takes steps for rapid development despite the pandemic and other crises. At the same time, the state government is moving forward to make Karnataka the first choice of investors in the country by taking advantage of the central government’s steps.
The central government provides financial help to the weavers under the Mudra scheme. At the same time, the Karnataka government waives off their loans during the pandemic and also gives them financial assistance. So, a double engine means double benefit.
Friends,
If any person, class or area is deprived even after so many years of independence, then our government is giving maximum priority to them. And giving preference to the underprivileged is our way of working, our resolution and our mantra. Crores of small farmers in our country were also deprived of every comfort for decades and they did not matter in government policies.
Today this small farmer is the biggest priority of the agricultural policy of the country. Today we are helping farmers with machines, taking them towards modern technology like drones, providing modern fertilizers like nano urea, and on the other hand, we are also encouraging natural farming. Today, even small farmers are being given Kisan Credit Cards. Help is also being provided to small farmers and landless families so that they can earn additional income through animal husbandry, fish farming and beekeeping.
Brothers and sisters,
Now that I am in Yadgir, I would like to express my gratitude to the hardworking farmers of Karnataka for one more thing. This region is a bowl of pulses which reach across the country. If India has reduced its foreign dependence for pulses in the last seven-eight years, then the farmers of North Karnataka have a big role in it.
The central government also bought 80 times more pulses from the farmers on MSP in these eight years. While pulse growers used to get a few hundred crore rupees before 2014, our government has given 60,000 crore rupees to pulse growers.
Now the country is also running a special campaign for self-sufficiency in edible oil. The farmers of Karnataka must also take advantage of this. Today, work is underway on a large scale in the country for the production and use of biofuel ethanol. The government has also increased the target for ethanol blending in petrol. Sugarcane farmers of Karnataka are going to be greatly benefited by this decision.
Friends,
Another great opportunity is being created in the world today, which will definitely benefit the farmers of Karnataka, especially the small farmers. The United Nations has declared this year as the International Year of Millet on India’s request. Coarse cereals like jowar and ragi are produced in abundance in Karnataka. The double engine government is determined to increase the production of this nutritious coarse grain and promote it worldwide. I am sure that the farmers of Karnataka will play a leading role in this regard too.
Brothers and sisters,
Our government is trying to mitigate another problem of North Karnataka. This challenge is in regard to connectivity. Be it agriculture, industry or tourism, connectivity is equally important. Today, when the country is laying emphasis on connectivity-related infrastructure, Karnataka is also getting more benefits due to the double engine government. The Surat-Chennai Economic Corridor is also going to benefit a large part of North Karnataka. With the connection of two big port cities of the country, possibilities will be created for new industries in this entire region. It will also be easier for the countrymen to reach the tourist places and pilgrimage centers of North Karnataka. This will create thousands of new employment and self-employment opportunities for the youth here.
Due to the double engine government's focus on infrastructure and reforms, Karnataka is becoming an investors' choice. This investment is going to increase further in future, because there is enthusiasm all over the world to invest in India.
I am sure that North Karnataka will also get full benefit of this enthusiasm. May the development of this region bring prosperity to all! With this wish, I thank you once again for coming in such a large number to bless us. I also congratulate you for many development projects.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୟାଦଗିରି ଜିଲ୍ଲାର କୋଡେକାଲରେ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଲୋକର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
19 JAN 2023 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାୱରଚନ୍ଦ ଗହଲୋଟ ମହୋଦୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବରାଜ ବୋମାଇ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଭଗୱନ୍ତ ଖୁବା ମହାଶୟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ଆଉ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଦା, ଏଲ୍ଲା, ସହୋଦରା ସହୋଦରିୟାରିଗେ, ନନ୍ନା ୱନ୍ଦାନେଗେଡ଼ୁ! ଯେଉଁଠି- ଯେଉଁଠି ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ପହଂଚୁଛି, ସେହିଠାରେ ମୋତେ ଲୋକ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛନ୍ତି । ହେଲିପ୍ୟାଡ଼ରେ ମଧ୍ୟ ଚାରିପଟୁ ଲୋକ ଘେରି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଚାରିପଟେ, ଏହି ପେଣ୍ଡାଲ ବାହାରେ ହଜାର-ହଜାର ଲୋକ ଖରାରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଭଲ ପାଇବା, ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ୟାଦଗିରି ଗୋଟିଏ ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସକୁ ଗୁନ୍ଥି ରଖିଛି । ରଟ୍ଟିହଲ୍ଲୀର ପ୍ରାଚୀନ ଦୁର୍ଗ ଆମର ଅତୀତ, ହେଉଛି ଆମର ପୂର୍ବଜମାନଙ୍କର ସମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରତୀକ । ଆମର ପରମ୍ପରା, ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଅଂଶ, ଅନେକ ସ୍ଥାନ ଆମର ଏହି ଅଂଚଳରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇ ରହିଛି । ଏହିଠାରେ ସେହି ସୁରାପୁର ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହାକୁ ମହାନ ରାଜା ଭେଙ୍କଟପ୍ପା ନାୟକ ନିଜର ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ସୁଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବିଖ୍ୟାତ କରି ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଓ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବିତ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି-କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଆସିଛି । ଏବେ ଏଠାରେ ଜଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ନାରାୟଣପୁର ଜଳଭଣ୍ଡାର ବାମ କେନାଲର ସଂପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହିତ ୟାଦଗିରି, କଲବୁର୍ଗୀ ଏବଂ ବିଜୟପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ୟାଦଗିରି ଗ୍ରାମ ବହୁମୁଖୀ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସୁରଟ- ଚେନ୍ନାଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଯେଉଁ ଅଂଶ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପଡ଼ୁଛି, ଆଜି ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ୟାଦଗିରି, ରାୟଚୁର ଏବଂ କଲବୁର୍ଗୀ ସହିତ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଚଳରେ ସହଜରେ ସହବସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ଆଉ ଏଠାକାର ଉଦ୍ୟେଗ ଗୁଡ଼ିକୁ, ରୋଜଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ବିକାଶର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୟାଦଗିରିର, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୁଁ ବୋମାଇ ମହାଶୟଙ୍କୁ ଆଉ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ହେଉଛି ପ୍ରଶଂସନୀୟ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏବେ ଦେଶ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ନୂତନ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏହି 25 ବର୍ଷ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଅମୃତକାଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ହେଉଛି ଅମୃତକାଳ । ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ । ଭାରତ ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବ । ଭାରତ ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରିବ, ଯେତେବେଳେ କ୍ଷେତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଉଦ୍ୟୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ଓ ଉନ୍ନତ ହୋଇଥିବ । ଭାରତ ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରିବ, ଯେତେବେଳେ କ୍ଷେତରେ ଭଲ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ହେବ ଏବଂ କାରଖାନା ଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟ ହେବ। ଆଉ ସାଥୀଗଣ, ଏହା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଗତ ଦଶକ ଗୁଡ଼ିକର ଖରାପ ଅନୁଭବ, ଭୁଲ ନୀତି- ରଣନୀତିରୁ ଶିଖିବା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇବା ନାହିଁ । ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ୟାଦଗିରିର, ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଦାହରଣ ରହିଛି । ଏହି ଅଂଚଳର ସାମର୍ଥ୍ୟ କାହାଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ । ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଥିବା ସତ୍ୱେ ଏହି ଅଂଚଳ ବିକାଶର ଯାତ୍ରାରେ ବହୁତ ପଛରେ ରହି ଯାଇଥିଲା । ପୂର୍ବର ଯେଉଁ ସରକାର ଥିଲେ, ସେ ୟାଦଗିରି ସମେତ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ଘୋଷିତ କରି ଦେଇ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ଠାରୁ ହାତ ଧୋଇ ନେଇଥିଲେ । ଏହି ଅଂଚଳ ପଛୁଆ ରହିଯିବାର କାରଣ ହେଉଛି କ’ଣ, ଏଠାକାର ପଛୁଆପଣ କିପରି ଦୂର କରିହେବ, ଏହା ଉପରେ ପୂର୍ବ ସରକାର ନା ଚିନ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କଲେ, ପରିଶ୍ରମ କରିବା ତ’ ବହୁତ ଦୂରର କଥା । ଯେତେବେଳେ ସଡ଼କ, ବିଜୁଳି ଏବଂ ପାଣି ଭଳି ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ନିବେଶ କରିବାର ସମୟ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ, ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ଦଳ ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଲେ । ଏହି ଜାତି, ସେହି ଧର୍ମର ଭୋଟ ନିଜ ପାଇଁ କିପରି ପକ୍କା ଭୋଟ ହୋଇ ରହିଯିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏହି ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ବାନ୍ଧି କରି ରଖିଲେ । ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷତି କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ଆମର ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳକୁ ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଉଠାଇଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ନୁହେଁ, ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ବିକାଶ, ବିକାଶ, ଆଉ ବିକାଶ । 2014ରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ, ମୋତେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କଲେ । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା, ବିକାଶର ତାଲିକାରେ ପଛୁଆ ହୋଇ ରହିବ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶ ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ତେଣୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବିଗତ ସରକାର ପଛୁଆ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲୁ । ଆମ ସରକାର ୟାଦଗିରି ସମେତ ଦେଶର 100ରୁ ଅଧିକ ଏଭଳି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କଲେ । ଆମେ ଏହି ସବୁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସୁଶାସନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କଲୁ, ଗୁଡ୍‌ ଗଭର୍ଣ୍ଣାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ । ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ୟାଦଗିରି ସମେତ ସମସ୍ତ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଛି । ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ୟାଦଗିରି ପିଲାମାନଙ୍କର ଶତ- ପ୍ରତିଶତ ଟିକାକରଣ କରି ଦେଖାଇଛି । ୟାଦଗିରି ଜିଲ୍ଲାରେ କୁପୋଷଣ ଶୀକାର ପିଲାମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାରେ ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏଠାକାର ଶତ-ପ୍ରତିଶତ ଗାଁ ସଡ଼କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ସାରିଛି । ଗ୍ରାମ ପଂଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ, ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟାଦଗିରି ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଶୀର୍ଷ-10ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ୟାଦଗିରି ଜିଲ୍ଲାର ଜନପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କୁ, ଏଠାକାର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଟିମ୍‌ଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଜି ୟାଦଗିରି ଜିଲ୍ଲାକୁ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆସୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଠାରେ ଫାର୍ମା ପାର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜରି ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜଳ ନିରାପତା ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ବିଷୟ, ଯାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଅଛି ତ’ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା, ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ହିଁ ହେବ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର, ସୁବିଧା ଏବଂ ସଂଚୟର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । 2014ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ସେତେବେଳେ 99ଟି ଏପରି ସିଂଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଥିଲା, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଝୁଲି ଅଧାପନ୍ତରିଆ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିଥିଲା । ଆଜି ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ 50 ପାଖାପାଖି ଯୋଜନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆମେ ପୁରାତନ ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ ଆଉ ଆମ ପାଖରେ ଯେଉଁସବୁ ସଂସାଧନ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ା ଯାଇ ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ପହଂଚ ଯାଉଛି । ନାରାୟଣପୁରା ଜଳଭଣ୍ଡାର ବାମ କେନାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଏବଂ ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ନୀତିର ଅଂଶବିଶେଷ । ଏବେ ଯେଉଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି, ଯେଉଁ ନୂତନ କୌଶଳ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି, ଏହା ଫଳରେ ସାଢ଼େ 4 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଭୂମି ସିଂଚନ ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଯିବ । ଏବେ କେନାଲର ଶେଷ ମୁଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜଳ, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମୟ ପାଇଁ ଆସି ପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଜଳ- ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ(ପର୍ ଡ୍ରପ୍‌- ମୋର୍ କ୍ରପ୍‌) ଉପରେ, ଅଣୁ- ଜଳସେଚନ ଉପରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷରେ 70 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଅଣୁ- ଜଳସେଚନର ପରିସରକୁ ଅଣାଯାଇଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଅଣୁ- ଜଳସେଚନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ତାହା ଫଳରେ 5ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଲାଭ ହେବ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଭୂତଳ ଜଳର ସ୍ତରକୁ ଉପରକୁ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା ହେଉ, ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ 75 ପୋଖରୀ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯୋଜନା ହେଉ, କିମ୍ବା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଯୋଜନାମାନ, ଏହା ଫଳରେ ଜଳସ୍ତର ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ଉନ୍ନତତମ ଉଦାହରଣ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି । ସାଢ଼େ 3 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଦେଶର 18 କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ 3 କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ପାଖରେ ପାଇପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମନେ ରଖିବେ, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସରକାରକୁ ଆସିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ 3 କୋଟି ଘରେ, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ 11 କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ପାଇପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ ଆମ ସରକାର ଦେଶରେ 8 କୋଟି ନୂତନ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କୁ ପାଇପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ପହଂଚାଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏଥିରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମଧ୍ୟ 35 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ୟାଦଗିରି ଏବଂ ରାୟଚୁରରେ ହର୍ ଘର୍ ଜଳର ବ୍ୟାପକତା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଦେଶର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ଯାଏ ନା ସେତେବେଳେ ମାଆମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଭରପୂର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଯେତେବେଳେ ପାଣି ଆସିଥାଏ, ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ବହିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ । ଆଜି ଯେଉଁ ଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି, ତାହା ଫଳରେ ୟାଦଗିରିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଜଳ ପହଂଚାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଗତି ମିଳିବ ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଆଉ ଏକ ଲାଭ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯେ ଭାରତର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଆମେ ବଂଚାଇ ପାରିବା । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର ପିଲା ମୃତ୍ୟୁ ମୁଖକୁ ଯିବାରୁ ବଂଚିଯିବେ ଯେତେବେଳେ ଈଶ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତି ସାଥୀଗଣ, ଜନତା-ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତି । ସାଥୀଗଣ, ଦୂଷିତ ଜଳ କାରଣରୁ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ କେତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ରହିଥିଲା ଆଉ ଏବେ କିପରି ଆମ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ହର୍ ଘର୍ ଜଲ୍ ଅଭିଯାନ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କର ଡବଲ ବା ଦୁଇଗୁଣ ଲାଭର ହେଉଛି ଏକ ଉଦାହରଣ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ଅର୍ଥାତ ଡବଲ ୱେଲଫେୟାର ବା କଲ୍ୟାଣ, ଡବଲ ବା ଦୁଇଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ । କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଏହାଦ୍ୱାରା କିପରି ଲାଭ ହେଉଛି, ଆପଣମାନେ ତ’ ଏହା ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 6000ଟଙ୍କା ଦେଉଛନ୍ତି । ସେଠାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏଥିରେ ଆହୁରି 4000ଟଙ୍କା ଯୋଡି ଥାଆନ୍ତି, ଫଳରେ କୃଷକଙ୍କର ଡବଲ ଲାଭ ହେଉ । ଏଠାରେ ୟାଦଗିରିର ମଧ୍ୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର କୃଷକ ପରିବାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ 250 କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳି ସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଆଣିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ବିଦ୍ୟା ନିଧି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉତମ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମହାମାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଙ୍କଟ ପରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇ, କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଦେଶରେ ନିବେଶକମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏଠାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ମହାମାରୀ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଋଣ ଛାଡ଼ କରିଛନ୍ତି ଆଉ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ତେବେ ହେଲା ନା ତାହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ଡବଲ ଲାଭ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ବଂଚିତ ରହିଛନ୍ତି, କୌଣସି ବର୍ଗ ବଂଚିତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ବଂଚିତ ହୋଇ ରହିଛି, ତେବେ ସେହି ବଂଚିତଙ୍କୁ ଆମ ସରକାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଉ ବଂଚିତଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ, ଏହା ହେଉଛି ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ବାଟ, ହେଉଛି ସଂକଳ୍ପ, ହେଉଛି ମନ୍ତ୍ର । ଆମ ଦେଶରେ ଦଶକ- ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଟି- କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଖ- ସୁବିଧାରୁ ବଂଚିତ ହୋଇ ରହିଲେ, ସରକାରୀ ନୀତି ଆଡ଼କୁ ସେମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ହିଁ ଯାଇ ନ ଥିଲା ।
ଆଜି ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଦେଶର କୃଷି ନୀତିର ହେଉଛନ୍ତି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା । ଆଜି ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମେସିନ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଡ୍ରୋନ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଡ଼କୁ ନେଇ ଯାଉଛୁ, ନାନୋ ୟୁରିଆ ଭଳି ଆଧୁନିକ ସାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛୁ, ସେହିପରି ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ଆଜି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଉଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ପୁଣି ଭୂମିହୀନ ପରିବାରର ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ପଶୁପାଳନ, ମାଛଚାଷ, ମହୁମାଛି ପାଳନ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୟାଦଗିରି ଆସିଛି ସେତେବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଅଂଚଳ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନର କେନ୍ଦ୍ର ବା ପାତ୍ର ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେଉ, ଏଠାକାର ଡାଲି ସାରା ଦେଶରେ ପହଂଚେ ବିଗତ 7-8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ଭାରତ ଡାଲି ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିଛି, ତେବେ ଏଥିରେ ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି 8 ବର୍ଷରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ 80 ଗୁଣ ଅଧିକ ଡାଲି ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି । 2014 ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଡାଲି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମାତ୍ର କିଛି ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳୁଥିଲା, ତେବେ ଆମ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଡାଲି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଦେଶ ଖାଇବା ତେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଚଲାଉଛି । ଏହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ଉଠାଇବା ଉଚିତ । ଆଜି ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ଇଥେନଲର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥେନଲର ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଖୁଚାଷୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଯାହାର ଲାଭ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ମିଳିବ । ଭାରତର ଅନୁରୋଧରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ, ୟୁନାଇଟେଡ ନେସନ ଚଳିତ ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛ । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଯଅ ଏବଂ ମାଣ୍ଡିଆ ଭଳି ବଗଡା ଶସ୍ୟର ବହୁତ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ନିଜର ଏହି ପୌଷ୍ଟିକ ବଗଡା ଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଉ ଏକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମ ସରକାର ହ୍ରାସ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି- ଯୋଗାଯୋଗର । ଚାଷବାସ ହେଉ, ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସବୁକିଛି ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବା କନେକଟିଭିଟିର ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଥିବା କାରଣରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳି ପାରୁଛି । ସୁରଟ- ଚେନ୍ନାଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏକ ବୃହତ ଅଂଶକୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଦେଶର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ବନ୍ଦର ନଗରୀ ସଂଯୋଗ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ, ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ହଜାର- ହଜାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଭିତିଭୂମି ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା କାରଣରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ନିବେଶକମାନଙ୍କର ପସନ୍ଦ ପାଲଟିଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ନିବେଶ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି, କାରଣ ଭାରତରେ ନିବେଶକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଉତର କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ସାହର ଭରପୂର ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହି ଅଂଚଳର ବିକାଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ନେଇକରି ଆସୁ, ଏହି କାମନା ସହିତ ପୁଣିଥରେ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଆଉ ଏହି ଅନେକ- ଅନେକ ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଭାରତ ମାତା କୀ-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ-ଜୟ!
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!