Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony & dedication of development projects in Kodekal, Yadgir district of Karnataka
19 JAN 2023 4:03PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Karnataka Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Bhagwanth Khuba ji, ministers in the Karnataka Government, MPs, MLAs, and my dear brothers and sisters who have come in large numbers to bless us!
कर्नाटक दा, एल्ला, सहोदरा सहोदरियारिगे, नन्ना वंदानेगड़ू!
There is a sea of people as far as I can see. The helipad is also full of people. And here too, I can see thousands of people standing outside this pandal under the sun. Your love and blessings are a great strength for all of us.
Friends,
Yadgir holds a rich history. The ancient fort of Rattihalli is a symbol of our past and the might of our forefathers. Many places related to our tradition, culture and heritage are present in this region. Here is the heritage of Surapur princely state, which was made famous in the country by the great king Venkatappa Nayaka through his ‘Swaraj’ (self-rule) and good governance. We are all proud of this heritage.
Brothers and sisters,
Today I have come to hand over projects worth thousands of crores of rupees related to the development of Karnataka to you and launch new projects as well. Right now, the foundation stones and inaugurations of many big projects related to water and roads have taken place here. Lakhs of farmers of Yadgir, Kalaburagi and Vijaypur districts are going to be directly benefited by the expansion and modernization of Narayanpur Left Bank Canal. Yadgir Village Multi Water Supply Scheme is also going to provide clean drinking water to lakhs of families in the district.
Work has started today on the Surat-Chennai Economic Corridor which falls in Karnataka. As a result, Ease of Living will also increase in the entire region, including Yadgir, Raichur and Kalaburagi, and the enterprises and employment here will also get a big boost. Many congratulations to all the people of Yadgir, Karnataka, for all these projects of development. I congratulate Bommai ji and also his entire team. The way rapid work is taking place for the development of North Karnataka is commendable.
Brothers and sisters,
India has completed 75 years of independence. Now the country is moving forward to fulfill the new resolutions for the next 25 years. These 25 years are ‘Amrit Kaal’ for every person and every state of the country. We have to build a developed India in this ‘Amrit Kaal’. India can develop only when every citizen, every family and every state of the country joins this campaign. India can develop only when everyone’s life becomes better whether it is a farmer working in the fields or a worker working in factories. India can develop only when the crops in the fields are good and factories also expand.
And friends,
This is possible only when we learn from the bad experiences of the past few decades and avoid repeating them again. We have the example of Yadgir in North Karnataka. The potential of this sector is second to none. Despite this capability, this region was left far behind in the journey of development. The previous governments had washed their hands of their responsibility by declaring many districts, including Yadgir, as backward. The previous governments did not bother to find out the reasons behind the backwardness of this area, let alone working hard to find solutions.
When it was time to invest in infrastructure like roads, electricity and water, the parties that were in governments at that time promoted vote bank politics. Every plan and program was tied down to secure votes based on caste and religion. As a result, Karnataka, this region and my brothers and sisters have suffered a lot.
Friends,
Our government's priority is not vote bank, but our priority is development, development and development. You all blessed me in 2014 and entrusted me with a huge responsibility. I know that as long as even a single district of the country remains backward on the scale of development, the country cannot develop.
Therefore, we encouraged the aspiration of development in those districts which were declared backward by the previous governments. Our government started the Aspirational Districts Program in more than 100 such districts of the country, including Yadgir.
We laid emphasis on good governance in these districts and started work on every parameter of development. All the aspirational districts, including Yadgir, have also got its benefit. Today, Yadgir has recorded 100 percent vaccination of children. There has been a significant reduction in the number of malnourished children in Yadgir district. Almost all the villages here have been connected by roads.
There are Common Service Centers in Gram Panchayats to provide digital services. Be it education, health, connectivity, Yadgir district has performed as the top-10 aspirational districts in all parameters. I congratulate the people's representatives of Yadgir district and the team of the district administration for this performance. Today new industries are coming up in Yadgir district. The Central Government has also given approval for a Pharma Park here.
Brothers and sisters,
Water security is such an issue, which is very important for the development of 21st century India. If India has to develop, then like border security, coastal security, internal security, the challenges related to water security will also have to be met.
The double engine government is working keeping in mind convenience and saving. When you gave us the opportunity in 2014, there were 99 irrigation projects which were pending for decades. Today, about 50 of these projects have been completed. We also worked on pending projects and emphasized on expanding the resources we already had.
Work on many such projects is also underway in Karnataka. Water is being supplied to the drought-affected areas by linking the rivers. The development and expansion of Narayanapura Left Bank Canal System is also a part of this policy. Now 4.5 lakh hectares of land will be brought under irrigation due to the new system that has been put in place with new technology. Now sufficient water will be able to reach the last end of the canal for sufficient time.
Friends,
Today, unprecedented emphasis is being laid on micro-irrigation like Per Drop-More Crop in the country. In the last 6-7 years, 70 lakh hectares of land has been brought under micro-irrigation. In Karnataka too, micro irrigation has been expanded. Today, the projects related to micro-irrigation, which are underway in Karnataka, will benefit 5 lakh hectares of land.
The double engine government is also working on a large scale to raise the level of ground water. Be it the Atal Bhujal Yojana, the plan to build 75 ponds in every district under the Amrit Sarovar Abhiyan, or the Karnataka government's own schemes, it will help in maintaining the water level.
Brothers and sisters,
The best example of how the double engine government is working can be seen in the Jal Jeevan Mission. When this mission was launched three and a half years ago, out of 18 crore rural households in the country, only 3 crore rural households had tap connections. Remember this figure, when we formed the government, only 3 crore rural households had tap connections. Today about 11 crore rural families of the country have tap connections. That is, our government has provided piped water to 8 crore new rural families in the country. And this also includes 35 lakh rural families of Karnataka.
I am happy that the coverage of tap water per household in Yadgir and Raichur is higher than the overall average of Karnataka and the country. And when the tap water reaches the homes, the mothers and sisters shower their blessings to Modi. When the water comes every day, their blessings start flowing for Modi. The foundation stone of the scheme, which has been laid today, will give further momentum to the goal of providing tap water to every household in Yadgir.
I want to list one more benefit of Jal Jeevan Mission to you. It has been revealed in a study that due to India's Jal Jeevan Mission, we will be able to save the lives of more than 1.25 lakh children every year. You can imagine if 1.25 lakh children are saved from death every year, not only God, the people also give their blessings. Friends, our children were in great danger due to contaminated water and now how our government has saved the lives of your children.
Brothers and sisters,
The Har Ghar Jal campaign is also an example of the double benefit of the double engine government. Double engine means double welfare, double rapid development. You know very well how Karnataka is benefiting from this arrangement. The central government gives Rs 6,000 to farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme every year. At the same time, the Karnataka government adds Rs 4,000 more to the central scheme, so that the farmers get double benefit. About 1.25 lakh farmer families of Yadgir have also received about Rs 250 crore from the PM Kisan Nidhi.
Friends,
The Central Government has introduced a new National Education Policy. At the same time, the Karnataka government is ensuring good education to the children of poor families through the Vidya Nidhi Yojana. The central government takes steps for rapid development despite the pandemic and other crises. At the same time, the state government is moving forward to make Karnataka the first choice of investors in the country by taking advantage of the central government’s steps.
The central government provides financial help to the weavers under the Mudra scheme. At the same time, the Karnataka government waives off their loans during the pandemic and also gives them financial assistance. So, a double engine means double benefit.
Friends,
If any person, class or area is deprived even after so many years of independence, then our government is giving maximum priority to them. And giving preference to the underprivileged is our way of working, our resolution and our mantra. Crores of small farmers in our country were also deprived of every comfort for decades and they did not matter in government policies.
Today this small farmer is the biggest priority of the agricultural policy of the country. Today we are helping farmers with machines, taking them towards modern technology like drones, providing modern fertilizers like nano urea, and on the other hand, we are also encouraging natural farming. Today, even small farmers are being given Kisan Credit Cards. Help is also being provided to small farmers and landless families so that they can earn additional income through animal husbandry, fish farming and beekeeping.
Brothers and sisters,
Now that I am in Yadgir, I would like to express my gratitude to the hardworking farmers of Karnataka for one more thing. This region is a bowl of pulses which reach across the country. If India has reduced its foreign dependence for pulses in the last seven-eight years, then the farmers of North Karnataka have a big role in it.
The central government also bought 80 times more pulses from the farmers on MSP in these eight years. While pulse growers used to get a few hundred crore rupees before 2014, our government has given 60,000 crore rupees to pulse growers.
Now the country is also running a special campaign for self-sufficiency in edible oil. The farmers of Karnataka must also take advantage of this. Today, work is underway on a large scale in the country for the production and use of biofuel ethanol. The government has also increased the target for ethanol blending in petrol. Sugarcane farmers of Karnataka are going to be greatly benefited by this decision.
Friends,
Another great opportunity is being created in the world today, which will definitely benefit the farmers of Karnataka, especially the small farmers. The United Nations has declared this year as the International Year of Millet on India’s request. Coarse cereals like jowar and ragi are produced in abundance in Karnataka. The double engine government is determined to increase the production of this nutritious coarse grain and promote it worldwide. I am sure that the farmers of Karnataka will play a leading role in this regard too.
Brothers and sisters,
Our government is trying to mitigate another problem of North Karnataka. This challenge is in regard to connectivity. Be it agriculture, industry or tourism, connectivity is equally important. Today, when the country is laying emphasis on connectivity-related infrastructure, Karnataka is also getting more benefits due to the double engine government. The Surat-Chennai Economic Corridor is also going to benefit a large part of North Karnataka. With the connection of two big port cities of the country, possibilities will be created for new industries in this entire region. It will also be easier for the countrymen to reach the tourist places and pilgrimage centers of North Karnataka. This will create thousands of new employment and self-employment opportunities for the youth here.
Due to the double engine government's focus on infrastructure and reforms, Karnataka is becoming an investors' choice. This investment is going to increase further in future, because there is enthusiasm all over the world to invest in India.
I am sure that North Karnataka will also get full benefit of this enthusiasm. May the development of this region bring prosperity to all! With this wish, I thank you once again for coming in such a large number to bless us. I also congratulate you for many development projects.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী কোদেকালগী য়াদগিরি জিলাদা চাউখৎ থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং মীয়ামদা খুৎশিন্নবদা থমখিবা ৱারোল
19 JAN 2023 4:03PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
কর্নাতকাগী রাজ্যপাল শ্রী থাৱর্চান্দ গেহলোতজী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বাসবরাজ বোম্মাইজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী ভগ্বন্ত খুবাজী, কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রী অমসুং এম.পি., ঐহাকপু থৌজাল পীবিনবগীদমক্তা লেংবীরক্লিবা মশিং য়াম্লবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
কর্নাতক দা, এল্লা, সহোদরা সহোদরিয়ারিগে, নন্না বন্দানেগ্রু, ঐহাক্কী মিৎয়েং তাবা মফম খুদিংদা মীয়াম কয়া উবা ফংজরি। হেলিপেদকী অকোয়বদসু মীয়াম্না থল্লে। ঐহাক্কী মাইকৈ অকোয়বদা য়েংবম্মিনি, পন্দালগী ৱাংমদসু মীওই কয়ানা নুংশাদা লেপ্লি। অদোমগী মসিগুম্বা নুংশিবা, থৌজালশিংনা ঐখোয়গী চাউরবা পাঙ্গল ওইরিবনি।
মরুপশিং,
য়াদগিরগী ইনাক খুল্লবা পুৱারী লৈ। রত্তিহালীগী অরিবা লানবন অসিনা ঐখোয়গী মমাংগী মতম, ইপা ইপুশিংগী তৌবা ঙম্বগী খুদম্নি। ঐখোয়গী চৎনবী, সংস্কৃতী, নাৎ অমসুং হেরিতেজকা মরী লৈনবা মফম কয়া অমা লমদমসিদা লৈরি। মফমসিদা সুরাপুর নিংথৌ শাগৈ হৌদোকখিবনি, অমসুং মসিবু শক্নারবা নিংথৌ মহারাজা ভেঙ্কতপ্পা নায়ক্না মহাক্কী স্বরাজ অমসুং লৈঙাকপগী ৱাখল্লোন্না মরম ওইরগা লৈবাক পুম্বগী মফমদা খঙহনখিবনি। ঐখোয়না হেরিতেজ অসিগীদমক্তা চাউথোকচফম থোকই।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না ঙসি কর্নাতকাদা লাক্লিবসি অদোমগী মফমদা লুপা কয়াগী প্রোজেক্ত খুৎশিন্নবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বা লাক্লিবনি। মফমসিদা ঙসি ঈশিং অমসুং শোরোক্কা মরী লৈনবা অচৌবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা মীয়ামদসু খুৎশিন্নগনি। নরায়নপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল চাউথোকপা অমসুং মোদর্নাইজেসন তৌবদগী য়াদগির, কালবুর্গী অমসুং বিজয়পুর জিলাগী লৌমী লাখ কয়াদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি। য়াদগির ভিলেজ মলতি ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী মতেংদগী ইমুং লাখ কয়াগী মফমদা অশেংবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি।
সুরত-চেন্নৈ কন্নেক্তিবিতী কোরিদোরগী শরুক অমা কর্নাতকাদা য়াওরি, মসিগী থবকসু ঙসিদগী হৌরগনি। মসিনা য়াদগির, রাইচুর অমসুং কালবুর্গী য়াওনা লমদমসিগী মফমশিংদা পুন্সি মহিং হেন্না নুংঙাইহনগনি, অদুগা মফমসিগী কারবার অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা চাউনা লৈরগনি। চাউখৎ থৌরাংগী মসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না কর্নাতকাগী মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি। ঐহাক্না বোম্মাইজী অমসুং মহাক্কী তীম্বু থাগৎচরি। অৱাং কর্নাতকাদা চাউখৎ থৌরাংগী পায়খৎলিবা থবকশিং অসি তসেংনা থাগৎনিংঙাইনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ভারতনা নিংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারে। লৈবাক্না মথংগী চহি ২৫গী ৱারেপ কয়া মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা চঙশিল্লিবনি। মসিগী চহি ২৫ অসিদি লৈবাক্কী মীপুম খুদিংগী অমৃত কালনি, রাজ্য পুম্নমক্কী অমৃত কালনি। ঐখোয়না মসিগী অমৃত কাল অসিদা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগদবনি। মীওই, ইমুং অমসুং রাজ্যশিংনা কেম্পেন অসিগা মরী লৈনরকপা মতমদা মসিনা ওইথোক্কনি। লবুক্তা লৈরিবা লৌমীগী পুন্সি নুংঙাইরকপা অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংগী পুন্সি নুংঙাইরকপা মতমদা ভারতনা চাউখৎপা ঙমগনি। অফবা লৌরোক লৈরবা অমসুং ফেক্তরী আউপুত হেনগৎলকপা মতমদা ভারতনা চাউখৎকনি।
অদুগা মরুপশিং,
ঐখোয়না মমাংগী নেগেতিব এক্সপেরিএন্স অমসুং ফত্তবা পোলিসী কয়াদগী তম্বা, মখোয়বু অমুক হন্না থোকহন্দবা মতমদা হায়রিবশিং অসি ওইথোক্কনি। ঐখোয়গী মাঙদা য়াদগির, অৱাং কর্নাতকাগী খুদম লৈরে। লমদমসিগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অসি কনাদগীসু তাদবনি। মমাংগী সরকারনা য়াদগির অমসুং মসিগুম্বা জিলা খরবু শোত্থরবনি হায়না লাউথোক্তুনা মশাগী থবক কোম্নবা হোৎনখি। লমদমসিনা শোত্থরিবসি করি মরমগীনো, মসিবু মতৌ করম্না লোইশিনগনি, মসিগীদমক্তা সরকারনা খন্নবা মতম ফাওবা কাইথোকখিদে, থবক পাংথোকপা হায়বদুদি য়াম্না লাপখ্রে।
শোরোক, মৈ অমসুং ঈশিংগী মতাংদা ইনভেস্ত তৌবগী মতমদা মখোয়না ভোত বেঙ্ক পোলিতিক্স শান্নরগা লৈথোকখি। মসিগী খুন্নাই, লাইনীং চৎপা মীওইশিংগী ভোত অসি শোইদনা ফংলগদবা ভোত করম্না ওইহনগনি হায়বগী মখা পোন্না স্কিম অমসুং প্রোগ্রামশিং শেমখি। মসিগী খ্বাইদগী চাউবা চৈথেং কর্নাতকানা ফংখি, মসিগী লমদমসিনা থেংনখি, অদোম ইচিল ইনাওশিংনা থেংনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী মিৎয়েংদি ভোত বেঙ্ক নত্তে, ঐখোয়দি চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েং চঙবনি। অদোম্না ইং ২০১৪দা ঐহাক্কী ইফমদা থৌজাল পীবিখি, চাউরবা থৌদাং শিন্নবিখি। জিলা অমখক্না করিগুম্বা চাউখৎপগী পেরামীতরদা মনিঙদা লৈহৌবা মতমদা, লৈবাক অসিনা কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙম্লোই হায়বা ঐ খঙই।
মরম অদুনা, শোত্থরবনি হায়না মমাংগী সরকারনা লাউথোক্লম্বা জিলা খুদিংবু ঐখোয়না চাউখৎপগী থাজবা পীখি। ঐখোয়গী সরকারনা য়াদগির য়াওনা লৈবাক্কী খুঙ্গং ১০০গী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী প্রোগ্রাম হৌদোক্লিবনি।
ঐখোয়না জিলাশিংগী লৈঙাকপগী থৌওংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। চাউখৎপগী পেরামীতর খুদিংদা থবক পাংথোকপা হৌখি। মসিগী কান্নবসি য়াদগির য়াওনা জিলা খুদিংনা ফংলি। ঙসিদি য়েংবীয়ু, য়াদগিরগী অঙাং ১০০% মক তীকা কাপ্লে। মেলনৌরিশ ওইবা অঙাং মশিংসু মশক থোক্না হন্থরে, জিলাসিগী খুঙ্গং পুম্নমক শোরোকশিংনা শম্নহল্লে অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংদসু দিজিতেল সর্ভিস পীনবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লৈরে। এজুকেসন, হেল্থ নত্ত্রগা কন্নেক্তিবিতী ওইরো, য়াদগিরনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী থবক খ্বাইদগী নিংথিনা পাংথোকপা মকোক থোংবা ১০গী মনুং চল্লি। মীয়ামগী মীহুত অমসুং জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংবু মসিগুম্বা মশক থোকপা মায় পাকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। য়াদগির জিলাদা ঙসিদি অনৌবা ইন্দস্ত্রী লাক্লগনি। কেন্দ্র সরকারনা মফমসিদা ফার্মা পার্ক শাবগী অয়াবা পীরবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা চাউখৎপগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমদি ৱাতর সেক্যুরিতীনি। ভারতপু চাউখৎহনগে হায়রবদি ঙমখৈ, সমুদ্র তোর্বান অমসুং ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী মতাংদা পাংথোকপগুম্না, ৱাতর সেক্যুরিতীগী মতাংদা থেংনবা শিংনবা খুদিংবু মান্ননা মিৎয়েং চঙদুনা লোইশিনবা তাবনি।
দবল ইঞ্জিন সরকারনা ইকায় খুম্নবা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি। অদোম্না ঐহাক্কী ইফমদা ইং ২০১৪দা থৌদাং শিন্নখি, মতমদুদা ইরিগেসনগী প্রোজেক্ত ৯৯ লৈরম্মি অমসুং মখোয় পুম্নমক দিকেদ কয়াদগী পন্দুনা লাকখিবনি। মখোয়শিং অসিগী মনুংদগী চাউরাকপা স্কিম ৫০দি ঙসি লোইশিল্লে। ঐখোয়না মমাংগী প্রোজেক্তশিংদসু থবক তৌখি, ঐখোয়গী নাক্তা লৈরম্বা মমাংগী খুদোংচাবশিংবু হেন্না চাউখৎহনবা হায়বসিদসু ঐখোয়না মিৎয়েং চঙলি।
কর্নাতকাদা মসিগুম্বা অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়া অমদা থবক তৌরি। তুরেল শম্নহন্দুনা অকংবা মফমশিংদা ঈশিং পীরি। নরায়নপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল সীস্তেম্বু পাকথোক চাউথোকহন্দুনা মোদর্নাইজ তৌরিবসিসু মসিগুম্বা পোলিসীগা মরী লৈনবা খোঙথাংনি। হৌজিক শেম্লিবা অনৌবা পথাপ, অনৌবা তেক্নিক শিজিন্নরিবা, মসিদগী কম্মান্দ এরিয়াগী লম হেক্ত্যার লাখ ৪.৫গী ঈথৈ-লৌখোঙ পীবা ঙমগনি। হৌজিক্তি, কেনেলগী খ্বাইদগী অকোনবা মফমদসু চপ চাবা মতমগী ওইনা ঈশিং ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাকসিদা পর দ্রোপ মোর দ্রোপ, মাইক্রো ইরিগেসন্দা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। মমাংগী চহি ৭-৮দা হেক্ত্যার লাখ ৭০ হেনবগী লম্বু মাইক্রো-ইরিগেসনগী মখাদা পুরকপা ঙমখি। কর্নাতকাদসু মসিগা মরী লৈননা থবক য়াম্না নিংথিজনা পায়খৎলি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা কর্নাতকাগী হেক্ত্যার লাখ ৫গী লমশিংদা কান্নবা পীগনি।
দবল ইঞ্জিন সরকারনা গ্রাউন্দ ৱাতর তেবল হেনগৎহন্নবা থবক কয়া অমা স্কেল চাউনা পায়খৎলি। অতল গ্রাউন্দ ৱাতর স্কিম ওইরো, অমৃত সরোবরগী মখাদা জিলা খুদিংদা পাৎ ৭৫ তৌবগী স্কিম ওইরো, নত্ত্রগা কর্নাতকা সরকারগী মশাগী চলায়জবা স্কিম অসিনসু ঈশিংগী লেভেল লেঙদনা লৈহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকারনা মতৌ করম্না থবক তৌই, মসিগী অফবা খুদমদি জল জীবন মিসন্দগী উবা ফংগনি। চহি ৩ মখায়গী মমাংদা মিসন অসি হৌদোকখিবনি। মতমদুদা, অপুনবা ইমুং করোর ১৮গী মনুংদা শুপ্নগী ইমুং করোর ৩ খক্তদা তোতি ঈশিং পুশিল্লি। মশিং অসি নিংশিংবীয়ুকো, ঐখোয়গী সরকার লাকপদগী ঙসিদি খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১১গী ময়ুমদা তোতি ঈশিং পুশিল্লে। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক্কী ইমুং অনৌবা করোর ৮দা তোতি ঈশিং য়ৌহনখি হায়বনি। মখোয়শিং অসিগী মনুংদগী, ইমুং লাখ ৩৫দি কর্নাতকাদগীনি।
য়াদগির অমসুং রাইচুরদা ইমুং অমদা ঈশিং ফংবগী চাংনা কর্নাতকা অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা চাংদগী হেনবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংবদা লৈবাক্কী ইমা অমসুং ইচে ইচলশিংদগী মোদীগী মফমদা য়াইফ পাউজেল লাকপা হৌই। ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মতেংদগী য়াদগিরগী য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবা হায়বা পান্দম ফংহনবদু খোঙজেল য়াঙখৎহল্লগনি।
ঐহাক্না জল জীবন মিসনগী কান্নবা অমসু মীয়ামগী মাঙদা থম্বা পাম্মি। ভারতকী জল জীবন মিসন্না মরম ওইরগা চহি খুদিংগী অঙাং লাখ ১.২৫ হেনবগী পুন্সি কনবা ঙম্লে হায়না স্তদী অমনা উৎখ্রে। অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু, অঙাং লাখ অমগা মখায়বু শিবগী খয়াত্তগী কনবসিদি লাইনা ফাওবা থৌজালগনি। অমোৎপা ঈশিংনা অঙাংশিংদা খুদোংথীবা কয়া থোকহল্লম্মি অদুগা ঐখোয়গী সরকারনা অদোমগী অঙাংশিংবু কল্লিবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
হর ঘর জল অভিয়ান্না দবল ইঞ্জিন সরকারগী দবল বেনেফিত ওইবগী খুদম অমসু ওইরি। দবল ইঞ্জিন হায়বদি দবল য়াইফ য়ুম্বাল, চাউখৎপগী খোঙজেল দবল। কর্নাতকানা মসিদগী কান্নবা কয়া য়াম্না ফংলি হায়বসিদি অদোম্না খঙনরবনি। কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংদা কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লুপা ৬০০০ পী, অদুবু কর্নাতকা সরকারনা লুপা ৪০০০ অমুক হাপচিন্দুনা মখোয়দা দবল কান্নবা ফংহল্লি। য়াদগিরগী লৌমী চাউরাকপা লাখ ১.২৫না পি.এম. কিসান নিধীদগী চাউরাকপা লুপা করোর ২৫০ ফংনখ্রবনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্রনা সরকারনা ন্যু এজুকেসন পোলিসী হৌদোকখি। মসিদসু কর্নাতকা সরকারনা বিদ্যা নিধী স্কিমগী খুত্থাংদা লাইরবা মহৈরোইশিংবু তেংবাংলি। কেন্দ্রনা লাইচৎ অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাদবা কয়া লাক্লবসু চাউখৎ থৌরাংগী থৌওং লেপহন্দনবা হোৎনদুনা লাক্লি, মসিদসু, কর্নাতকানা মসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা রাজ্যসিদা ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা হোৎনরি। কেন্দ্রনা মুদ্রা স্কিমগী মখাদা ফিশা-লোন্সা তৌরিবা মীওইশিংবু তেংবাংনবা হোৎনরিবা অসিদা, কর্নাতকা সরকারনা মখা তাবা তেংবাং পীদুনা থৌওংশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি। অদুদি দবল ইঞ্জিন অসি দবল বেনেফিত ওইরেকো।
মরুপশিং,
নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী চহি কয়া অসিদা ফাওবা, করিগুম্বা মীওই অমা, কাঙলুপ নত্ত্রগা লমদম অমনা শোত্থদুনা লৈরবদি, রাজ্য সরকারনা মখোয়গী মফমদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। শোত্থবশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা, খুদোংচাবা পীবা হায়বসিনা ঐখোয়গী সরকারগী থবক তৌবগী মওংনি, মন্ত্রনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপীকপা লৌমী করোর কয়া অমবু নুংঙাই য়াইফবগী খুদোংচাবা কয়া দিকেদ কয়াদগী ফংহন্দনা লাকখি অমসুং মমাংগী সরকারনা মখোয়গীদমক্তা করিমত্তা হোৎনরমদে।
ঙসিদি, লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী পোলিসীদা অপীকপা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং য়েংলি। লৌমীশিংবু মেছিন্না তেংবাংবা, দ্রোনগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজীগী মাইকৈদা পুশিনবা, নেনো য়ুরিয়াগুম্বা কেমিকেল ফর্তিলাইজর পীবা, নেচরেল ফার্মিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপা, কিসান ক্রেদিত কার্দ পীবা, এনিমেল হসবেন্দরী, ঙা অমদি খোই য়োকপদা পুক্নিং থৌগৎপগুম্বা তেংবাং কয়া অমা ঐখোয়না পীরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না ঙসি য়াদগিরদা লৈরবনিনা, কর্নাতকাগী শুবা-নোম্বা কনবা লৌমীশিংগী মফমদা থাগৎ ৱাহৈ খরা ফোংদোকচনিংই। লমদমসিদি হৱাইগী তেঙ্কোৎনি। মফমসিগী হৱাই লৈবাক্কী মফম খুদিংদা য়ৌই। হৌখিবা চহি ৭-৮দা ঐখোয়না মীরমদা হৱাইগীদমক্তা তাংজবা হন্থহনবা ঙম্লিবসিদা ঐখোয়গী কর্নাতকাগী লৌমীশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। কেন্দ্র সরকারনসু চহি ৮গী মনুংসিদা হৱাইগী চাং শরুক ৮০ হেন্না লৌমীশিংদগী এম.এস.পি.দা লৈখি। হৱাই থাবা লৌমীশিংনা মমাংগী চহি ৮দা লুপা করোর লিশিং ৬০ ফংখ্রে অমসুং ইং ২০১৪গা চাংদম্নবদা মখোয়না করোর চাম্মা খরতমক ফংখিবনি।
লৈবাক অসিনা হৌজিক চাবা য়াবা থাউ মীরমগী মখা পোন্দনবা অচৌবা খোঙজং চঙশিল্লি। কর্নাতকাগী লৌমীশিংনা মসিগী কান্নবা শোইদনা লৌফম থোকই। ঙসিদি, বাইওফুএল, ইথানোল পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবগী মতাংদা লৈবাক অসিদা পাক চাউনা থবক পায়খৎলি। পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী পান্দমসু সরকারনা হৌজিক হেনগৎখ্রে। মসিদসু, কর্নাতকাগী চু লৌমীশিংনা কান্নবা য়াম্না ফংগনি।
মরুপশিং,
মালেমসিদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরক্লি। মসিনা কর্নাতকাগী লৌমী, মরু ওইনা অপীকপা লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। ভারতনা হায়জবগী মতুং ইন্না য়ুনাইতেদ নেসন্সনা হন্দক্কী চহিবু মালেমগী মিল্লেতকী চহি হায়না লাউথোকখিবনি। জোৱার অমসুং রাগিগুম্বা অপৌবা সিরিএল অসি কর্নাতকাদা মরাং কায়না পুথোকই। মসিগুম্বা মচি লৈবা হৱাই-চেংৱাই পুথোকপা হেনগৎহন্দুনা মালেম পুম্বদা খঙহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা খোঙফম চেৎলি। কর্নাতকাগী লৌমীশিংনা মতাং অসিদসু মশাগী থৌদাং নিংথিজনা য়াগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
ইচিল ইনাওশিং,
অৱাং কর্নাতকাগী শিংনবা অমবু ঐখোয়না সরকারনা লোইশিন্নবা কন্না হোৎনরি। শিংনবা অসিদি কন্নেক্তিবিতীনি। লৌউবা ওইরো, ইন্দস্ত্রী ওইরো, নত্ত্রগা লমকোয়বা ওইরো, কন্নেক্তিবিতী অসি পুম্নমক্কী য়াম্না মরু ওইবনি। লৈবাক্না হৌজিক্তি কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি, দবল ইঞ্জিন সরকার লৈবনা মরম ওইরগা কর্নাতকানা মসিদসু কান্নবা য়াম্না ফংলি। অৱাং কর্নাতকাগী চাউরবা শরুক অমনা সুরত-চেন্নৈ ইকোনোমিক কোরিদোরগী কান্নবা য়াম্না ফংগদৌরি। লৈবাক্কী অচৌবা হিথাংফমগী শহর অনিগা কন্নেক্ত ওইবদগী মসিগী অপুনবা লমদম অসিদা ইন্দস্ত্রীগী খুদোংচাবা কয়া অমা ফংগনি। লৈবাক মীয়াম্না অৱাং কর্নাতকাগী লমকোয়ফম অমসুং লাই নীংফমশিংদা চৎপদা মসিনা য়াম্না নুংঙাইহল্লগনি অমসুং মসিনা নহাশিংগী থবক কয়া অমসু পীগনি। দবল-ইঞ্জিন সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং রিফোর্মদা মিৎয়েং চঙবদগী কর্নতকাবু ইনভেস্তরশিংগী অপাম্বা মফম ওইহল্লবনি। মালেম্না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনিংবগী মতৌ হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা হায়রিবা মতৌসু হেন্না হেনগৎলক্কনি।
মসিগুম্বা মালেমগী থৱাই য়াওবা মতৌসিদগী অৱাং কর্নাতকাসু কান্নবা য়াম্না ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। লমদমসি চাউখৎপনা মীয়াম খুদিংদা নুংঙাই য়াইফবা ওইহনবা হায়বা অপাম্বা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঙসি মশিং য়াম্না লেংবীরক্তুনা ঐখোয়গী ইফমদা থৌজাল পীবিবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি। অদুগা ঙসিগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অসিগীদমক্তসু অদোম্বু অমুক হন্না থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
হন্না হন্না থাগৎচরি!!!