সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরনা শীন্দুনা ভারতকী লোন ২২দা সাইন্স কম্মুনিকেসনগী মরমদা খন্ননবা নেসনেল ব্রেনস্ত্রোমিং মীতিং পাংথোকখ্রে
13 JAN 2023 2:15PM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স কম্মুনিকেসন এন্দ পোলিসি রিছর্স(সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আর)না শীন্দুনা জনুৱারি ১০, ২০২৩দা নিউ দিল্লিদা সাইন্স কম্মুনিকেসনগী মরমদা খন্ননবা জাতি থাক্কী ব্রেনস্ত্রোমিং মীতিং অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদু হায়ব্রিকী মওংদা পাংথোকখি।
খন্ন-নৈনবা মীফম অদু সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরগী চীফ সাইনতিস্ত শ্রী হাসান জৱাইদ খান্না তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীদুনা হৌদোকখি। মরুওইবা মীফম অসিদা শরুক য়াবগীদমক মহাক্না অখঙ-অহৈশিং থাগৎখি। সাইন্স কম্মুনিকেসনগী মতাংদা সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরনা পায়খৎলিবা থবকশিং মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। পাক-শন্না ঙাংনদবা লোনশিং, মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিং, খন্নদ্রিবা হিরমশিংদা সাইন্স কম্মুনিকেসনগী মরুওইবা অমসুং সাইন্স খঙহনবদা কম্মুনিকেসন মেদিয়াগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ImageImage
মখা তানা, সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরগী সাইনতিস্ত দোক্তর মনিস মোহন গোরেনা খন্ন-নৈনবা মীফম অদুগী এজেন্দা পুথোকখি। দোক্তর গোরে অসি সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরনা ভারতকী লোনশিংদা সাইন্স কম্মুনিকেসনগী মতাংদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্কী প্রিন্সিপাল ইনভেস্তিকেতরনি। তোঙান-তোঙানবা লোনশিংদা সাইন্সগী ই-পাউ পীনবা হৌজিক ওইরিবা ফিবম, মাইপাকপশিং, খুদোংচাদবশিং অমসুং পাম্বৈশিংগী মতাংদা মহাক্না খন্নখি। মরুওইনা মশাগী সাহিত্য মতিক চানা লৈতবা ভারতকী লোনশিংদা সাইন্সকী সাহিত্য শেমগৎনবা থবকশিংগী মতাংদা মহাক্না খন্নখি।
কোক চুংশিন্নবা খন্ন-নৈনবা মীফম অদুদা ভারতকী লোন ২২(অসামিজ, বেঙ্গালি, বোরো, দোগ্রি, গুজরাতি, হিন্দী, কন্নরা, কাস্মিরি, কোনকানি, মাইথিলি, মলয়লম, মনিপুরি, মরাথি, নেপালি, ওরিয়া, পঞ্জাবী, সংস্কিত, সন্তালি, সিন্ধি, তামিল, তেলুগু, উর্দু)গী সাইন্স কম্মুনিকেসনগী অখঙ-অহৈশিং চেবাউ পীখি অমসুং হায়রিবা লোনশিং অসিদা সাইন্স কম্মুনিকেসন অমসুং সাইন্স সাহিত্য চাউখৎহন্নবা থৌরাংশিং খন্নখি। ওফিসিএল লোন ২২ অসি ভারত সংবিধানগী ৮শুবা সেদুলদা য়াওরবনি।
ভারতকী লোনশিংদা সাইন্স কম্মুনিকেসন নৈন্নবা সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরগী প্রোজেক্কী শরুক অমা ওইনা মীফম অসি পাংথোকপনি। ভারতকী ওফিসিএল ওইরবা লোনশিংদা সাইন্সকী ই-পাউ পীবদা থেংনরিবা অচৌবা খুদোংচাদবশিং অমসুং সাইন্স সাহিত্য চাউখৎহন্নবা থবকশিং অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফিবম তোঙান-তোঙানবা লোনশিংগী সাইন্স কম্মুনিকেসনগী অখঙ-অহৈশিংগা পুন্না খন্নবা হায়বসি মীফম অসিগী পান্দম্নি। মীফম অসিগী ফল ওইনা মমল য়াম্লবা ৱারেপ কয়া লৌখি।
অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা খন্ন-নৈনবা অদু সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরগী সাইনতিস্ত দোক্তর পারামানন্দা বর্মন্না মোদেরেতর ওইনা শরুক য়াখি। মীফমগী অরোইবদা সি.এস.আই.আর-এন.আই.এস.পি.আরগী সাইনতিস্ত দোক্তর মেহর ৱান্না অখঙ-অহৈশিং থাগৎৱাহৈ পীখি। মীফম অদুদা প্রোজেক স্তাফ নিয়াতি সিংহ অমসুং শ্রী মোহাব্বাদ সিংহশু শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
CSIR-NIScPR Organised National Brainstorming Meeting to Discuss Science Communication in 22 Indian Languages
13 JAN 2023 2:15PM by PIB Delhi
CSIR-National Institute of Science Communication and Policy Research (CSIR-NIScPR), New Delhi organised a national level brainstorming meeting on science communication efforts in all 22 Indian languages on 10th January 2023. This meeting was organised in hybrid mode.
The brainstorming meeting started with a welcome address by Shri Hasan Jawaid Khan, Chief Scientist, CSIR-NIScPR. He expressed the gratitude towards all experts for joining this important meeting. He explained many efforts of science communication being made by CSIR-NIScPR and other organisations. He also addressed the importance of science communication in untouched languages, far flunged regions, undiscussed topics and media of communication for dissemination of science, and said still we have miles to go.
Shri Hasan Jawaid Khan, Chief Scientist of CSIR-NIScPR while delivering the welcome address
ImageImage
Experts of science communication in the Indian languages shared their thoughts in the brainstorming meeting
Further Dr. Manish Mohan Gore, Scientist, CSIR-NIScPR introduced the agenda and outline of the brainstorming meeting. Dr. Gore is the Principal Investigator of the project focused on science communication in the Indian languages for CSIR-NIScPR. He discussed the status, achievements, challenges and possible solutions for communicating science in respective languages. The framework for developing popular science literature in Indian languages, particularly those that have comparatively less literature was also discussed by him.
In this brainstorming meeting, experts of science communication in all the 22 Indian languages (Assamese, Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Odia, Punjabi, Sanskrit, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu, and Urdu) were invited and they discussed and suggested plans for appreciation, promotion, and incentives for the development of science communication and popular science literature in these languages. These 22 official languages are listed in 8th schedule of the Indian constitution.
This meeting was a part of the project of CSIR-NIScPR which is focused on the analysis of science communication in Indian languages. Agenda of the meeting was to bring together the science communication experts of different languages to discuss the current status of efforts & contributions in science communication along with popular science literature and contemporary key challenges for communicating science in all official Indian languages. A number of valuable recommendations received as the outcome of the meeting.
Dr. Paramananda Barman, Scientist, CSIR-NIScPR moderated an Open session for discussion among the invited experts. Dr. Meher Wan, Scientist, CSIR-NIScPR proposed the vote of thanks to the experts and all concerned at the end of the meeting. Project staff Ms. Niyati Singh and Shri Mohabbat Singh were also present in the brainstorming meeting.