প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৩ জানুৱাৰীত বাৰাণসীত বিশ্বৰ দীঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজ-এমভি গংগা বিলাসৰ ফ্লেগ অফ আৰু টেণ্ট চিটি উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দুয়োটা প্ৰকল্পই অঞ্চলটোৰ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ আন কেইবাটাও আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
হালদিয়াত মাল্টি মডেল টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
11 JAN 2023 1:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৩ জানুৱাৰীত বাৰাণসীত পুৱা ১০.০০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ দীঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজ-এমভি গংগা বিলাসক ফ্লেগ অফ কৰাৰ লগতে টেণ্ট চিটি উদ্বোধন কৰিব। তদুপৰি অনুষ্ঠানৰ সময়ত তেওঁ ১,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ আন কেইবাটাও আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
এম ভি গংগা বিলাস
এম ভি গংগা বিলাসে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীৰ পৰা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰি ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ ২৭খন নদী ব্যৱস্থাৰ মাজেৰে জাহাজেৰে ৫১ দিনত প্ৰায় ৩,২০০ কিলোমিটাৰ যাত্ৰা কৰি বাংলাদেশ হৈ অসমৰ ডিব্ৰুগড়ত উপস্থিত হ’ব। এম ভি গংগা বিলাসত তিনিটা ডেক, ১৮টা ছুইট আছে য’ত সকলো বিলাসী সুবিধাৰ সৈতে ৩৬জন পৰ্যটকে যাত্ৰা কৰাৰ ক্ষমতা আছে। প্ৰথম যাত্ৰাত ছুইজাৰলেণ্ডৰ পৰা ৩২জন পৰ্যটকে নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে।
এম ভি গংগা বিলাস ক্ৰুজখনক বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ দেশৰ শ্ৰেষ্ঠবোৰক উলিয়াই আনিবলৈ সজাই পৰাই তোলা হৈছে। বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান, নদী ঘাট, আৰু বিহাৰৰ পাটনা, ঝাৰখণ্ডৰ সাহিবগঞ্জ, পশ্চিম বংগৰ কলকাতা, বাংলাদেশৰ ঢাকা আৰু অসমৰ গুৱাহাটী আদি ডাঙৰ চহৰকে ধৰি ৫০টা পৰ্যটনস্থলী ভ্ৰমণৰ পৰিকল্পনাৰে ৫১ দিনীয়া ক্ৰুজ যাত্ৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই যাত্ৰাত পৰ্যটকসকলে অভিজ্ঞতাভিত্তিক যাত্ৰাত নামি ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ কলা, সংস্কৃতি, ইতিহাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে একাত্ম হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
ৰিভাৰ ক্ৰুজ পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে ৰিভাৰ ক্ৰুজৰ বিশাল অনাদৃত সম্ভাৱনা মুকলি হ’ব আৰু ই ভাৰতৰ বাবে ৰিভাৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব।
বাৰাণসীত টেণ্ট চিটি
অঞ্চলটোৰ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক লাভৱান কৰিবলৈ গংগা নদীৰ পাৰত টেণ্ট চিটিৰ ধাৰণা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। বিশেষকৈ কাশী বিশ্বনাথ ধাম উদ্বোধনৰ পিছৰে পৰা বাৰাণসীত বৰ্ধিত পৰ্যটকৰ আগমনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি চহৰৰ ঘাটৰ বিপৰীতে নিৰ্মাণ কৰা এই প্ৰকল্পটোৱে থকাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ইয়াক বাৰাণসী উন্নয়ন কৰ্তৃপক্ষই পিপিপি মোডত প্ৰস্তুত কৰিছে। সমীপত অৱস্থিত বিভিন্ন ঘাটৰ পৰা নাৱেৰে টেণ্ট চিটিত উপস্থিত হ’ব পৰ্যটকসকল। প্ৰতিবছৰে অক্টোবৰৰ পৰা জুনলৈ কাৰ্যক্ষম হৈ থাকিবলগীয়া টেণ্ট চিটি বাৰিষা নদীৰ জলপৃষ্ঠ বৃদ্ধি পোৱাৰ বাবে তিনি মাহৰ বাবে ভাঙি পেলোৱা হ’ব।
আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰকল্প
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিমবংগত হালদিয়া মাল্টি মডেল টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰিব। জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্পৰ অধীনত উন্নয়ন সাধন কৰা হালদিয়া মাল্টি মডেল টাৰ্মিনেলৰ কাৰ্গো পৰিচালনা ক্ষমতা বছৰি প্ৰায় ৩ মিলিয়ন মেট্ৰিক টন (এমএমটিপিএ) আৰু বাৰ্থসমূহ প্ৰায় ৩০০০ ডেডৱেইট টন (ডিডব্লিউটি) পৰ্যন্ত জাহাজ পৰিচালনা কৰিব পৰাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাজীপুৰ জিলাৰ ছৈয়দপুৰ, চোচাকপুৰ, জামানিয়া আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বলিয়া জিলাৰ কানছপুৰতো চাৰিখন ভাসমান সামূহিক জেটী উদ্বোধন কৰিব। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাটনা জিলাৰ দীঘা, নকতা দিয়াৰা, বাঢ়, পানাপুৰ আৰু বিহাৰৰ সমষ্টিপুৰ জিলাৰ হাছানপুৰত পাঁচটা সামূহিক জেটীৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড আৰু পশ্চিমবংগ ৰাজ্যৰ গংগা নদীৰ দাঁতিত ৬০টাতকৈও অধিক সামূহিক জেটি নিৰ্মাণ কৰি অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি আৰু স্থানীয় সমূদায়ৰ জীৱিকাৰ উন্নতি সাধন কৰা হৈছে। গংগা নদীৰ ভিতৰুৱা অঞ্চল আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ক্ষুদ্ৰ কৃষক, মীন ইউনিট, অসংগঠিত পাম উৎপাদনকাৰী ইউনিট, উদ্যান শস্যবিদ, ফুল বিক্ৰেতা আৰু শিল্পীসকলৰ বাবে সৰল লজিষ্টিক সমাধান প্ৰদান কৰি সামূহিক জেটিসমূহে মানুহৰ জীৱিকা উন্নত কৰাত মূল ভূমিকা পালন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৱাহাটীত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে সামুদ্ৰিক দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰও উদ্বোধন কৰিব। ই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ চহকী প্ৰতিভাসমূহক নিখুঁত ৰূপত গঢ় দিয়াত সহায় কৰিব আৰু বৰ্ধিত লজিষ্টিক উদ্যোগত উন্নত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
এইবোৰৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৱাহাটীৰ পাণ্ডু টাৰ্মিনেলত জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধা আৰু উচ্চ পথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। পাণ্ডু টাৰ্মিনেলত জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধাই বহু মূল্যৱান সময় ৰাহি কৰিব কাৰণ এখন জাহাজ কলকাতালৈ মেৰামতিৰ বাবে অনা-নিয়া কৰিবলৈ এমাহতকৈও অধিক সময় লাগে। তদুপৰি ইয়াৰ ফলত জাহাজখনৰ পৰিবহণ বাবদ হোৱা খৰচো ৰাহি হ’ব। পাণ্ডু টাৰ্মিনেলক ২৭নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৈতে সংযোগ কৰা নিৰ্দিষ্ট পথটোৱে ২৪ ঘণ্টীয়া সংযোগ স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to flag off World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inaugurate Tent City at Varanasi on 13th January
Both projects will give a major boost to tourism potential of the region
PM to inaugurate and lay the foundation stones for several other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores
PM to inaugurate Multi Modal Terminal in Haldia
11 JAN 2023 1:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will flag off World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and will inaugurate Tent City at Varanasi on 13th January at 10.00 AM via video conferencing. He will also inaugurate and lay the foundation stones for several other inland waterways projects worth more than Rs. 1000 crores during the event.
MV Ganga Vilas
MV Ganga Vilas will begin its journey from Varanasi in Uttar Pradesh and travel around 3,200 km in 51 days to reach Dibrugarh in Assam via Bangladesh, sailing across 27 river systems in India and Bangladesh. MV Ganga Vilas has three decks, 18 suites on board with a capacity of 36 tourists, with all the luxury amenities. The maiden voyage has 32 tourists from Switzerland signing up for the entire length of the journey.
The MV Ganga Vilas cruise is curated to bring out the best of the country to be showcased to the world. The 51 days cruise is planned with visits to 50 tourist spots including World Heritage Sites, National Parks, River Ghats, and major cities like Patna in Bihar, Sahibganj in Jharkhand, Kolkata in West Bengal, Dhaka in Bangladesh and Guwahati in Assam. The journey will give the tourists an opportunity to embark upon an experiential voyage and indulge in the art, culture, history, and spirituality of India and Bangladesh.
In line with PM’s endeavour to boost river cruise tourism, the huge untapped potential of river cruise will get unlocked with the launch of this service and it will herald a new age of river cruise tourism for India.
Tent City at Varanasi
Tent City has been conceptualised on the banks of River Ganga to tap the potential of tourism in the region. The project has been developed opposite to city ghats which will provide accommodation facilities and cater to the increased tourists influx in Varanasi, especially since the inauguration of Kashi Vishwanath Dham. It has been developed by Varanasi Development Authority in PPP mode. The tourists will reach the Tent City by boats from different Ghats situated in the vicinity. The tent city will be operational from October to June every year and will be dismantled for three months due to rise in river water level in the rainy season.
Inland Waterway projects
Prime Minister will inaugurate Haldia Multi Modal Terminal in West Bengal. Developed under Jal Marg Vikas Project, Haldia Multi Modal Terminal has a cargo handling capacity of around over 3 Million Metric Tonne Per Annum (MMTPA) and the berths are designed to handle vessels up to around 3000 Deadweight tonnage (DWT).
Prime Minister will also inaugurate four floating community jetties at Saidpur, Chochakpur, Zamania in Ghazipur district and at Kanspur in Ballia district in Uttar Pradesh. Besides, foundation stone will be laid for the five Community Jetties at Digha, Nakta Diyara, Barh, Panapur in Patna district and Hasanpur in Samastipur district in Bihar by the Prime Minister. More than 60 community jetties are being constructed along river Ganga across the states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal to boost the economic activities and improve the livelihoods of local communities in the region. The community jetties would play a key role in improving the livelihoods of people by providing simple logistics solutions for small farmers, fishery units, unorganised farm producing units, horticulturists, florists and artisans focussing on economic activities in and around the hinterland of river Ganga.
Prime Minister will also inaugurate Maritime Skill Development Centre for North East at Guwahati. It will help in honing the rich talent pool in the North Eastern region and will provide for better employment opportunities in the burgeoning logistics industry.
In addition to these, Prime Minister will also lay the foundation stone for a ship repair facility and an elevated road at Pandu Terminal in Guwahati. The Ship Repair facility at the Pandu Terminal will save a lot of valuable time as it takes more than a month for a ship to be transported to the Kolkata Repair facility and back. Moreover, it will also result in huge savings in terms of money as the transportation cost of the ship will also be saved. The dedicated road connecting the Pandu Terminal to NH 27 will enable 24-hour connectivity.