Prime Minister's Office
PM inaugurates 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh
Releases a commemorative postal stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’
Inaugurates the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle’
“Indore is a city as well as a phase. It is a phase that walks ahead of time while preserving its heritage”
“Our Pravasi Bharatiyas have a significant place in India's journey in the ‘Amrit Kaal’”
“India’s unique global vision and its role in the global order will be strengthened by Pravasi Bharatiyas during the Amrit Kaal”
“In Pravasi Bhartiyas, we see myriad images of Vasudhaiva Kutumbakam and Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“Pravasi Bhartiyas echo the voice of a powerful and capable India”
“G-20 is not just a diplomatic event but it should be turned into a historic event of public participation where one can witness the spirit of ‘Atithi Devo Bhava’”
“The skill, values and work ethics of Indian youth can become the engine of global growth”
“In the last 8 years, India has tried to strengthen its diaspora”
09 JAN 2023 2:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh today. The Prime Minister released a commemorative postal stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’ and also inaugurated the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle’.
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to engage and connect with overseas Indians and enable the diaspora to interact with each other. The theme of this PBD Convention is ‘Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal’. Over 3,500 diaspora members from nearly 70 different countries have registered for the PBD Convention.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Pravasi Bharatiya Divas is taking place in all its glory after a gap of four years and highlighted the significance and joy of personal interaction. Welcoming everyone on the occasion on behalf of 130 crore Indians, the Prime Minister said that the event is taking place on the land of Madhya Pradesh which is known as the heart of India and famous for the holy waters of Narmada, the greenery, the tribal culture and spirituality. The Prime Minister mentioned the recently dedicated Maha Kaal Maha Lok and hoped that dignitaries and delegates will be able to visit the sacred place. Talking about the host city, Indore, the Prime Minister said Indore is a city as well as a phase, “It is a phase that walks ahead of time while preserving its heritage.”, He also mentioned the culinary fame of Indore and its achievement in the Swachata movement.
The Prime Minister remarked that the Pravasi Bharatiya Divas is special in numerous ways as India completed 75 years of its independence only recently. He also informed that the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ has also been organised which brings the glorious era to the fore once again. Highlighting the significant role of Pravasi Bhartiyas in the next 25 years of the journey of Amrit Kaal, the Prime Minister stated that India’s unique global vision and its role in the global order will be strengthened by them.
Mentioning the Indian philosophy of treating the entire world as one’s own country and considering humanity as our brothers and sisters, the Prime Minister said that our ancestors laid the foundations of India’s cultural expansion. Speaking about the world of today, the Prime Minister highlighted that Indians have traversed all parts of the globe while living among different cultures and traditions and yet found ways to unlock the gates of prosperity through business partnerships. The Prime Minister observed that when we look at crores of Pravasi Bhartiyas on the global map, myriad images emerge simultaneously which paint the picture of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and the feeling of Ek Bharat Shreshtha Bharat comes to the fore when two Pravasi Bhartiyas meet on any foreign land. “ The feeling of pride in being the mother of democracy increases manifold when Pravasis are talked about as the most democratic, peaceful and disciplined citizens in different parts of the world”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister stated that he calls every Pravasi Bhartiya a national ambassador of India as they echo the voice of a powerful and capable India when the world evaluates their contributions. “You are the Rashtradoots (national ambassadors) of India’s heritage, of Make in India, of Yoga and Ayurveda, of India’s cottage industries and handicrafts”, Shri Modi continued, “At the same time, you are also the brand ambassadors of India’s millets.” He mentioned that 2023 has been declared the International Year of Millets and appealed to everyone to take some millets products back home.
The Prime Minister remarked that the Pravasi Bhartiyas have another important role to play in addressing the world’s desire to know more about India. He said that the world is watching India keenly with great curiosity and highlighted the extraordinary achievements of the nation in recent years. The Prime Minister gave the example of the Make in India vaccine and the record inoculation figures of more than 220 crore free doses to Indians. He also mentioned India’s emergence in the global economy during the current period of instability and becoming the 5th largest economy in the world. The Prime Minister also gave examples of the rising startup ecosystem and Make in India in the electronics manufacturing sector. He highlighted Tejas fighter planes, aircraft carriers INS Vikrant and nuclear submarine Arihant and said that it is only natural for the people of the world to be curious about India. The Prime Minister also mentioned India’s cashless economy and fintech and said that 40% of the world’s real-time digital transactions are being done in India. Speaking about space technology, the Prime Minister said that India is creating multiple records of launching hundreds of satellites at once. He also threw light on the software and digital technology industry of India and said that its capability is only increasing with time. “The message of India has its distinct importance”, the Prime Minister said as he remarked that the strength of the country is only going to get a boost in the future. He urged everyone present on the occasion to enrich their knowledge not just about India’s culture and tradition but also about the nation’s progress.
The Prime Minister highlighted that India is taking over the G-20 Presidency this year and the responsibility comes with a great opportunity to make the world aware of India’s past experiences to attain a sustainable future and learn from these experiences. “G-20 is not just a diplomatic event but it should be turned into a historic event of public participation where one can witness the sentiment of ‘Atithi Devo Bhava’”, the Prime Minister said. He informed that more than 200 meetings will take place as part of the G-20 summit which will take place in different cities in India and said that it will be a great opportunity to establish meaningful connections with the delegates of many countries.
The Prime Minister said that today’ India has the opportunity to become not only the knowledge centre but also the skill capital of the world. He underlined the skill, values and work ethics of Indian youth. “This skill capital can become the engine of global growth”, the Prime Minister added. The Prime Minister noted the enthusiasm among the next generation Pravasi Bhartiya Youth. He urged the gathering to tell the youth about their country and also provide them occasions to visit it. “With traditional understanding and modern approach, these young Pravasis will be able to tell the world about India more effectively. With increasing curiosity about India among the youth, tourism, research and glory of India will enhance”, he said. The Prime Minister said such youth can visit India during festivals or get associated with the events related to Azadi ka Amrit Mahotsava.
The Prime Minister suggested that there should be a sustained effort to document the lives, the struggle and the contributions of Pravasi Bharatiyas for their respective countries through universities and research institutions. The Prime Minister said that each and every Bharatvanshi carries the entire India with him or her. “In the last 8 years, India has tried to strengthen its diaspora. It is India’s commitment today that wherever you are the country is for your interests and expectations”, he said.
The Prime Minister thanked the Special Guests of Honour H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, the President of the Cooperative Republic of Guyana, and, H.E. Mr Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname for their remarks and suggestions.
Special Guests of Honour H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, the President of the Cooperative Republic of Guyana, and H.E. Mr Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Union Minister of External Affairs, Dr S Jaishankar, Ministers of States, Smt Meenakshi Lekhi, Shri V Muraleedharan and Dr Rajkumar Ranjan Singh were those present on occasion among others.
Background
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to engage and connect with overseas Indians and to enable the diaspora to interact with each other. The 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organised in partnership with the Madhya Pradesh Government from 08-10 January 2023 in Indore. The theme of this PBD Convention is "Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal”. Over 3,500 diaspora members from nearly 70 different countries have registered for the PBD Convention.
A Commemorative Postal Stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’ was also released to underline the importance of safe, legal, orderly and skilled migration. The Prime Minister also inaugurated the first-ever digital PBD Exhibition on the theme "Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle” to highlight the contribution of our diaspora freedom fighters in India’s Independence.
The PBD Convention will have five thematic Plenary sessions-
• First Plenary on ‘Role of Diaspora Youth in Innovations and new Technologies’, chaired by Minister of Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur.
• Second Plenary on ‘Role of Indian Diaspora in promoting Indian Healthcare Eco-system in Amrit Kaal: Vision @2047’, chaired by Minister of Health & Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya and co-chaired by Minister of State for External Affairs, Dr Rajkumar Ranjan Singh.
• Third Plenary on ‘Leveraging the soft power of India - Goodwill through craft, cuisine & creativity’, chaired by Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi.
• Fourth Plenary on ‘Enabling global mobility of Indian workforce – Role of Indian Diaspora’, chaired by Minister of Education, Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan.
• Fifth Plenary on ‘Harnessing the potential of diaspora entrepreneurs towards an inclusive approach to nation building’, chaired by Minister of Finance, Smt. Nirmala Sitharaman.
• All the Plenary Sessions will feature panel discussions inviting eminent diaspora experts.
The 17th PBD Convention holds significance as it is being organised as a physical event after a gap of four years and the first after the onset of the Covid-19 pandemic. The last PBD Convention in 2021 was held virtually during the Pandemic.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসকী ইন্দোরদা ১৭শুবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন হৌদোকখ্রে
কম্মেমোরেতিপ পোস্তেল স্তাম্প ‘সুরক্ষিত জায়েন, প্রশিক্ষিত জায়েন’ ফোঙখ্রে
‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব-ভারতকী নিংতম ইহৌদা মপান্দা লৈখ্রবা ভারতমচাশিংগী থৌদাং’ হায়বা থিমদা অহানবা দিজিতেল পি.বি.দি একজিবিসন হৌদোকখি
“ইন্দোর অসি সহর অমা ওইবগা লোয়ন্না তাঙ্কক অমনি। সহর অসিগী হেরিতেচ কনবগা লোয়ন্না মতমদগী মাঙজিল থানা চৎলিবা তাঙ্কক অমনি”
“ ‘অমৃত কাল’দা ভারতকী খোঙচত্তা ঐখোয়গী প্রবাসী ভারতীয়শিংনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি”
“মালেমদা য়েংলিবা ভারতকী অখন্নবা মীৎয়েং অমসুং মালেমগী থবক-থৌরমশিংদা লৈবাক অসিগী থৌদাং অসি অমৃত কাল মনুংদা প্রবাসী ভারতীয়শিংনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”
“প্রবাসী ভারতীয়শিংদা, ঐখোয়না বসুধাইব কুতুম্বকাম অমসুং এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মশিং থিঙমদ্রবা শক্তমশিং উবা ফংলি”
“শক্তি লৈবা অমসুং তৌবা ঙম্বা ভারত অমগী খোঞ্জেল প্রবাসী ভারতীয়শিংনা খোন্থাং য়ৈরি”
“জি-২০ অসি শুপ্নগী কুতনীতিক্কী থৌরম অমা নত্তে, মসি কনাগুম্বা অমনা ‘অতিথি দেবো ভাব’গী ৱাখল্লোন অদু উদুনা মসি মীয়াম শরুক য়াবা পুৱারি ওইরবা থৌরম অমা ওইবা ঙমগনি”
“ভারতকী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা, মগুনশিং অমসুং থবক শুবগী থকশি-খাশিনা মালেম
09 JAN 2023 2:27PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী ইন্দোরদা ১৭শুবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কম্মেমোরেতিপ পোস্তেল স্তাম্প ‘সুরক্ষিত জায়েন, প্রশিক্ষিত জায়েন’ ফোঙখি অমসুং ‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব-ভারতকী নিংতম ইহৌদা মপান্দা লৈখ্রবা ভারতমচাশিংগী থৌদাং’ হায়বা থিমদা অহানবা দিজিতেল পি.বি.দি একজিবিসন হৌদোকখি।
প্রবাসী ভারতীয় দিবস(পি বি দি) অসি ভারত সরকারগী মরুওইবা থৌরম অমনি। থৌরম অসিনা মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং উন্নবগী মরুওইবা মফম অমা পীরি অমসুং মসিনা মখোয় মশেল অমগা অমগা উনবা ঙমহল্লি। চহি অসিগী প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সনগী পান্দমদি “মপান লৈরিবা ভারতমচাশিং: অমৃত কালদা ভারত চাউখৎনবগী থাজবা য়াবা মরুপশিং” হায়বনি। প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন অসিদা শরুক য়ানবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাক ৭০দা লৈরিবা ভারতমচা ৩,৫০০ হেনবনা রেজিস্তার তৌরে।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি মরি লেপলুরবা মতুংদা প্রবাসী ভারতীয় দিবস অসি মপুংফারে অমসুং মসিদা মীওই অমগা অমগা উনবগী হরাওবা অমসুং কান্নবা কয়া ফংলে।ভারতচা করোর ১৩০গী মহুৎশীন্দুনা মীওই খুদিংমক তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ময়োলনি হায়না খঙনরিবা মধ্য প্রদেস অমসুং শেংলবা তুরেল নর্মাদা, অশং-অমানশিং, ত্রাইবেলগী কলচর অমসুং লাইনিং-লাইশোনগী মমিং চৎলিবা মফম অসিদা থৌরম অসি পাংথোক্লি। হন্দক হাংদোকখিবা শেংলবা মফম মহা কাল মহা লোক্তা মীয়াম্না য়েংবা চৎকনি হায়বগী থাজবা থম্লি। ইন্দোর অসি সহর অমনি অমসুং তাঙ্কক অমনি। সহর অসিগী হেরিতেচ কনবগা লোয়ন্না মতমদগী মাঙজিল থানা চৎলিবা তাঙ্কক অমনি। ইন্দোরগী মমিং চৎলবা মথেল কয়া লৈরি অমসুং সহর অসি শ্বাচাতা ইহৌদা মাইপাক্লবা মফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফাখিবগা লোয়ন্না হিরম কয়াদা প্রবাসী ভারতীয় দিবস অসি অখন্নবনি। মপাল ফরিঙৈ মতম অদু অমুক হন্না পুরক্নবা ‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব’ থিমদা অহানবা দিজিতেল পি.বি.দি একজিবিসন পাংথোক্লি। অমৃত কালগী মথং চহি ২৫গী খোঙচত্তা প্রবাসী ভারতীয়শিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি অমসুং মালেমদা য়েংলিবা ভারতকী অখন্নবা মীৎয়েং অমসুং মালেমগী থবক-থৌরমশিংদা লৈবাক অসিগী থৌদাং অসি মখোয়না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মালেম পুম্বা অসি কনাগুম্বা অমগী মশাগী লৈবাকনি অমসুং মীওই খুন্নাই অসি ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংনি হায়না লৌরিবা ভারতকী ৱাঙুলোন পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ভারতকী কলচরগী মশা-মরেংগী য়ুম্ফম থোল্লমখি। তোঙান-তোঙানবা কলচরশিংগী মরক্তা লৈদুনা মালেমগী মফম খুদিংমক্তা ভারতমচাশিং খুন্দারে অমসুং ললোন-ইতিক তৌমিন্নদুনা নুংঙাই য়াইফবগী থোঙজাউশিং হাংদোক্নবা লম্বীশিংদি ফংদ্রি। ঐখোয়না মালেমগী মেপ্তা প্রবাসী ভারতীয় করোর কয়া য়েংবা মতমদা, মপান লৈবাক অমদা হেক্তা প্রবাসী ভারতীয় অনি উনবদা মতমদা ‘বসুধাইব কুতুম্বকাম’গী অয়েকপা শক্তম অমসুং ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন চপ মান্ননা থোরকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রবাসীশিংনা মালেমগী মফম কয়াদা খ্বাইদগী গনতন্ত্রীক ওইবা, ইং-তপ্পা অমসুং থকশি-খাসি লৈবা নাগরিকশিং ওইনা ৱা ঙাংবদা গনতন্ত্রগী মমানি হায়না চাউথোকচবা অদু শরুক কয়া হেনগৎহল্লি। প্রবাসী ভারতীয় খুদিংমক ভারত জাতিগী এম্বেসেদর অমনি অমসুং মালেম্না মখোয়গী থৌদাংশিং চাংয়েং তৌরকপা মতমদা শক্তি লৈবা অমসুং তৌবা ঙম্বা ভারত অমগী খোঞ্জেল অদু মখোয়না খোন্থাং ওইরি। অদোম ভারতকী হেরিতেচ, মেক ইন ইন্দিয়া, য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদা, ভারতকী কোতেচ ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিংগী রাস্ত্রদুতশিংনি। মসিগা লোয়ন্না অদোম ভারতকী মিল্লেতশিংগী এম্বেসেদরশিংনি। ২০২৩ অসি মালেমগী ওইনা মিল্লেতশিংগী চহিনি হায়না লাউথোক্লে অমসুং মীওই খুদিংমক্না য়ুমদা হনখিবা মতমদা মিল্লেতশিংগী পোৎথোক খর পুবীখো।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম্না ভারতকী মরমদা হেন্না খঙনিংবা অদু ফংহনবদা প্রবাসী ভারতীয়শিংনা অতোপ্পা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মালেম্না ভারত অসি অঙকপা অমগা লোয়ন্না য়েংলি। ভারত্তা তিকা পুথোকপা অমসুং রিকোর্দ অমা ওইনা ভারতমচা করোর ২২০ হেন্না লেম্না তিকা থাখিবা অসি ভারতকী অচৌবা মাইপাকপশিংনি। হৌজিক তংদু-লৈতাদবা মতম অসিদা মালেমগী শেন-থুমদা ভারতকী ফিবম ফগৎলক্লি অমসুং মালেমদা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। স্তার্দঅপশিংগী ফিবম য়াম্না ফগৎলে অমসুং ইলেকত্রোনিক্স মেনুফেকচরিং সেক্তরদা মেক ইন ইন্দিয়া অসি শিংথানিঙাই ওইরে। তেজাস ফাইত্তর প্লেনশিং, এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস বিক্রান্ত অমসুং নিউক্লিয়ার সবমেরিন অরিহান্ত অসি মালেম্না ঙক্না য়েংনরিবা ভারতকী মাইপাকপশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী রিএল-তাইম দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী চাদা ৪০ ভারত্তা পাংথোক্লি। অমুক্তদা সেতেল্লাইত চা কয়া থাগৎতুনা ভারতনা রেকোর্দ কয়া থম্লে। ভারতকী সোফৱায়ার অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজি ইন্দস্ত্রিগী তৌবা ঙম্বা নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্না ভারতকী কলচর অমসুং চৎনবী খক্তগী লৌশিং হেনগৎহনবা খক নত্তনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা মখোয়গী লৌশিং হেনগৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎলিবা চহি অসিদা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দগী ফম পুরগনি অমসুং মালেমদা ভারতকী মরমদা খঙহন্নবা থৌদাং অমা লৈরে। জি-২০ অসি শুপ্নগী কুতনীতিক্কী থৌরম অমা নত্তে, মসি কনাগুম্বা অমনা ‘অতিথি দেবো ভাব’গী ৱাখল্লোন অদু উদুনা মসি মীয়াম শরুক য়াবা পুৱারি ওইরবা থৌরম অমা ওইবা ঙমগনি। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা জি-২০ মীফমগী শরুক অমা ওইনা মীফম ২০০ হেন্না পাংথোক্কনি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী মীহুৎশিংগা উন্নবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা মীফম অসিনা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী ভারত অসি লৌশিংগী মফম অমা ওইনবা খুদোংচাবা ফংবা খক নত্তনা মালেমগী খুৎশা-হৈবগী মফম অমা ওইনবগী খুদোংচাবা লৈরে। ভারতকী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা, মগুনশিং অমসুং থবক শুবগী থকশি-খাশিনা মালেম চাউখৎনবগী ইঞ্জিন ওইবা ঙমগনি। স্কিলগী কোনুং অসি মালেম পুম্নমক চাউখৎনবা ইঞ্জিন ওইবা ঙমগনি। তুংগী মীরোলগী প্রবাসী ভারতীয় য়ুথশিংগী থৱায় য়াওবা অসি শিংথানিঙাইনি। নহারোলশিংদা মখোয়গী লৈবাক্কী মরমদা খঙহনগদবনি অমসুং মখোয় থৌরমশিংদা লৈবাক অসিদা লাকহনগদবনি। মমাঙঙৈগী চৎনবীশিং খঙবগা লোয়ন্না অমসুং অনৌবা মতমগী মীৎয়েংগা লোয়ন্না হায়রিবা নহারোলশিং অসিনা মালেমদা ভারতকী মরমদা মরীক চুম্না হায়বা ঙমগনি। নহারোলশিংগী মরক্তা ভারতকী মরমদা খঙনিংবা হেনগৎলকপগা লোয়ন্না, তুরিজম, থিজিনবা অমসুং ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলক্কনি। অসিগুম্বা নহারোলশিং অসি কুহ্মৈশিং মনুংদা নত্ত্রগা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকা মরী লৈনবা থৌরমশিংদা ভারত্তা লাকপা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং রিছর্স ইন্সতিতুৎশিংগী খুৎথাংদা প্রবাসী ভারতীয়শিংনা মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিংদা হিংবগী মওং, হোৎনবা অমসুং মখোয়গী থৌদাংগী মতাংদা ইশিন্দুনা থম্নবা অকনবা থবক লৌখৎকদবনি। ভারতবান্সি খুদিংমক্না ভারত পুম্বা পুরিবনি। হৌখিবা চহি ৮দা, ভারতনা মসিগী মপান্দা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি
প্রধান মন্ত্রীনা স্পিসিএল গেস্ত ওফ ওনরশিং ওইখিবা গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দোক্তর মোহমদ ইরফান অলি অমসুং সুরিনামগী রাস্ত্রপতি চন্দ্রিকাপেরসাদ সন্তোখি মখোয়গী ৱারোলশিং অমসুং পাউতাকশিংগীদমক থাগৎখি।
থৌরম অদুদা স্পিসিএল গেস্ত ওফ ওনরশিং ওইনা গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দোক্তর মোহমদ ইরফান অলি, সুরিনামগী রাস্ত্রপতি চন্দ্রিকাপেরসাদ সন্তোখি, মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মপান থৌরমগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর এস.জয়সঙ্কর, রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রীমতি মীনাক্সি লেখি, শ্রী ভি. মুরালিধারান অমসুং দোক্তর রাজকুমার রঞ্জন সিংহসু শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
প্রবাসী ভারতীয় দিবস (পি বি দি) অসি ভারত সরকারগী মরুওইবা থৌরম অমনি। থৌরম অসিনা মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং উন্নবগী মরুওইবা মফম অমা পীরি অমসুং মসিনা মখোয় মশেল অমগা অমগা উনবা ঙমহল্লি। ১৭শুবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন মধ্য প্রদেস সরকারগা খুৎশম্নদুনা জনুৱারি ৮-১০, ২০২৩দা ইন্দোরদা পাংথোক্লি। চহি অসিগী প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সনগী পান্দমদি “মপান লৈরিবা ভারতমচাশিং: অমৃত কালদা ভারত চাউখৎনবগী থাজবা য়াবা মরুপশিং” হায়বনি। প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন অসিদা শরুক য়ানবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাক ৭০দা লৈরিবা ভারতমচা ৩,৫০০ হেনবনা রেজিস্তার তৌরে।
অশোই-অঙাম লৈতনা, আইন্না য়াবা মওংদা, মওং তানা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবশিং লৈবাক লান্না য়ুম হোংবগী মরুওইবদা মীৎয়েং থমদুনা ‘সুরক্ষিত জায়েন, প্রশিক্ষিত জায়েন’ কম্মেমোরেতিপ পোস্তেল স্তাম্প অমা ফোঙখ্রে। ভারতকী নিংতম্বদা মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী থৌদাং উৎনবা “অজাদি কা অমৃত মহোৎসব-ভারতকী নিংতম ইহৌদা মপান লৈবাকশিংদা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং থৌদাং” হায়বা থিম অসিদা অহানবা ওইনা দিজিতেল পি.বি.দি একজিবিসন অমা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি।
প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সনগী প্লেনারি সেসন মঙা লৈখি-
অহানবা প্লেনারি য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ থাকুরনা লুচিংদুনা ‘ইন্নোবেসন অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরবা ভারতমচা নহারোলশিংগী থৌদাং” হায়বা হিরম অসিদা পাংথোকখি।
“অমৃত কাল: ভিজন@2047’দা ভারতকী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং ফগৎহনবদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী থৌদাং” হায়বা হিরম অসিদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা চিয়ার লৌদুনা অমসুং মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর রাজকুমার রঞ্জন সিংহনা কো-চিয়ার ওইদুনা অনিশুবা প্লেনারি পাংথোকখি।
“ক্রাফ, ইন্সাং মথেলশিং অমসুং খুৎশা-হৈবগী খুৎথাংদা ভারতকী সোফ পৱার শীজিন্নবা” হায়বা হিরমদা মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি মিনাক্সি লেখিনা চিয়ার লৌদুনা অহুমশুবা প্লেনারি পাংথোকখি।
“মালেমদা ভারতকী শিন্মীশিংগী তৌবা ঙম্বা-মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী থৌদাং” হায়বা হিরম অসিদা ইজুকেসনগী মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না চিয়ার লৌদুনা মরিশুবা প্লেনারি পাংথোকখি।
“লৈবাক শেমগৎপদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী মতেং লৌবা” হায়বা হিরম অসিদা ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না চিয়ার লৌদুনা মঙাশুবা প্লেনারি পাংথোকখি।
প্লেনারি সেসনশিংদা শক্নাইরবা মপান লৈবাকশিংদা ভারতমচাশিং অখঙ-অহৈশিং শরুক য়াদুনা অখন্নবা খন্ন-নৈনবা থৌরমশিং পাংথোকখি।
চহি মরিগী মতুংদা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতুংদা অহানবা ওইনা হকথেংন্না মীয়াম শরুক য়াদুনা ১৭শুবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন পাংথোকপনি। ইকোন কোনবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন লাইচৎ মনুংদা ভর্চুএল ওইনা ২০২১দা পাংথোকখি।