Prime Minister's Office
PM inaugurates 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh
Releases a commemorative postal stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’
Inaugurates the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle’
“Indore is a city as well as a phase. It is a phase that walks ahead of time while preserving its heritage”
“Our Pravasi Bharatiyas have a significant place in India's journey in the ‘Amrit Kaal’”
“India’s unique global vision and its role in the global order will be strengthened by Pravasi Bharatiyas during the Amrit Kaal”
“In Pravasi Bhartiyas, we see myriad images of Vasudhaiva Kutumbakam and Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“Pravasi Bhartiyas echo the voice of a powerful and capable India”
“G-20 is not just a diplomatic event but it should be turned into a historic event of public participation where one can witness the spirit of ‘Atithi Devo Bhava’”
“The skill, values and work ethics of Indian youth can become the engine of global growth”
“In the last 8 years, India has tried to strengthen its diaspora”
09 JAN 2023 2:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh today. The Prime Minister released a commemorative postal stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’ and also inaugurated the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle’.
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to engage and connect with overseas Indians and enable the diaspora to interact with each other. The theme of this PBD Convention is ‘Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal’. Over 3,500 diaspora members from nearly 70 different countries have registered for the PBD Convention.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the Pravasi Bharatiya Divas is taking place in all its glory after a gap of four years and highlighted the significance and joy of personal interaction. Welcoming everyone on the occasion on behalf of 130 crore Indians, the Prime Minister said that the event is taking place on the land of Madhya Pradesh which is known as the heart of India and famous for the holy waters of Narmada, the greenery, the tribal culture and spirituality. The Prime Minister mentioned the recently dedicated Maha Kaal Maha Lok and hoped that dignitaries and delegates will be able to visit the sacred place. Talking about the host city, Indore, the Prime Minister said Indore is a city as well as a phase, “It is a phase that walks ahead of time while preserving its heritage.”, He also mentioned the culinary fame of Indore and its achievement in the Swachata movement.
The Prime Minister remarked that the Pravasi Bharatiya Divas is special in numerous ways as India completed 75 years of its independence only recently. He also informed that the first-ever digital PBD Exhibition on the theme ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ has also been organised which brings the glorious era to the fore once again. Highlighting the significant role of Pravasi Bhartiyas in the next 25 years of the journey of Amrit Kaal, the Prime Minister stated that India’s unique global vision and its role in the global order will be strengthened by them.
Mentioning the Indian philosophy of treating the entire world as one’s own country and considering humanity as our brothers and sisters, the Prime Minister said that our ancestors laid the foundations of India’s cultural expansion. Speaking about the world of today, the Prime Minister highlighted that Indians have traversed all parts of the globe while living among different cultures and traditions and yet found ways to unlock the gates of prosperity through business partnerships. The Prime Minister observed that when we look at crores of Pravasi Bhartiyas on the global map, myriad images emerge simultaneously which paint the picture of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and the feeling of Ek Bharat Shreshtha Bharat comes to the fore when two Pravasi Bhartiyas meet on any foreign land. “ The feeling of pride in being the mother of democracy increases manifold when Pravasis are talked about as the most democratic, peaceful and disciplined citizens in different parts of the world”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister stated that he calls every Pravasi Bhartiya a national ambassador of India as they echo the voice of a powerful and capable India when the world evaluates their contributions. “You are the Rashtradoots (national ambassadors) of India’s heritage, of Make in India, of Yoga and Ayurveda, of India’s cottage industries and handicrafts”, Shri Modi continued, “At the same time, you are also the brand ambassadors of India’s millets.” He mentioned that 2023 has been declared the International Year of Millets and appealed to everyone to take some millets products back home.
The Prime Minister remarked that the Pravasi Bhartiyas have another important role to play in addressing the world’s desire to know more about India. He said that the world is watching India keenly with great curiosity and highlighted the extraordinary achievements of the nation in recent years. The Prime Minister gave the example of the Make in India vaccine and the record inoculation figures of more than 220 crore free doses to Indians. He also mentioned India’s emergence in the global economy during the current period of instability and becoming the 5th largest economy in the world. The Prime Minister also gave examples of the rising startup ecosystem and Make in India in the electronics manufacturing sector. He highlighted Tejas fighter planes, aircraft carriers INS Vikrant and nuclear submarine Arihant and said that it is only natural for the people of the world to be curious about India. The Prime Minister also mentioned India’s cashless economy and fintech and said that 40% of the world’s real-time digital transactions are being done in India. Speaking about space technology, the Prime Minister said that India is creating multiple records of launching hundreds of satellites at once. He also threw light on the software and digital technology industry of India and said that its capability is only increasing with time. “The message of India has its distinct importance”, the Prime Minister said as he remarked that the strength of the country is only going to get a boost in the future. He urged everyone present on the occasion to enrich their knowledge not just about India’s culture and tradition but also about the nation’s progress.
The Prime Minister highlighted that India is taking over the G-20 Presidency this year and the responsibility comes with a great opportunity to make the world aware of India’s past experiences to attain a sustainable future and learn from these experiences. “G-20 is not just a diplomatic event but it should be turned into a historic event of public participation where one can witness the sentiment of ‘Atithi Devo Bhava’”, the Prime Minister said. He informed that more than 200 meetings will take place as part of the G-20 summit which will take place in different cities in India and said that it will be a great opportunity to establish meaningful connections with the delegates of many countries.
The Prime Minister said that today’ India has the opportunity to become not only the knowledge centre but also the skill capital of the world. He underlined the skill, values and work ethics of Indian youth. “This skill capital can become the engine of global growth”, the Prime Minister added. The Prime Minister noted the enthusiasm among the next generation Pravasi Bhartiya Youth. He urged the gathering to tell the youth about their country and also provide them occasions to visit it. “With traditional understanding and modern approach, these young Pravasis will be able to tell the world about India more effectively. With increasing curiosity about India among the youth, tourism, research and glory of India will enhance”, he said. The Prime Minister said such youth can visit India during festivals or get associated with the events related to Azadi ka Amrit Mahotsava.
The Prime Minister suggested that there should be a sustained effort to document the lives, the struggle and the contributions of Pravasi Bharatiyas for their respective countries through universities and research institutions. The Prime Minister said that each and every Bharatvanshi carries the entire India with him or her. “In the last 8 years, India has tried to strengthen its diaspora. It is India’s commitment today that wherever you are the country is for your interests and expectations”, he said.
The Prime Minister thanked the Special Guests of Honour H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, the President of the Cooperative Republic of Guyana, and, H.E. Mr Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname for their remarks and suggestions.
Special Guests of Honour H.E. Dr Mohamed Irfaan Ali, the President of the Cooperative Republic of Guyana, and H.E. Mr Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Union Minister of External Affairs, Dr S Jaishankar, Ministers of States, Smt Meenakshi Lekhi, Shri V Muraleedharan and Dr Rajkumar Ranjan Singh were those present on occasion among others.
Background
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India that provides an important platform to engage and connect with overseas Indians and to enable the diaspora to interact with each other. The 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organised in partnership with the Madhya Pradesh Government from 08-10 January 2023 in Indore. The theme of this PBD Convention is "Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal”. Over 3,500 diaspora members from nearly 70 different countries have registered for the PBD Convention.
A Commemorative Postal Stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’ was also released to underline the importance of safe, legal, orderly and skilled migration. The Prime Minister also inaugurated the first-ever digital PBD Exhibition on the theme "Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle” to highlight the contribution of our diaspora freedom fighters in India’s Independence.
The PBD Convention will have five thematic Plenary sessions-
• First Plenary on ‘Role of Diaspora Youth in Innovations and new Technologies’, chaired by Minister of Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur.
• Second Plenary on ‘Role of Indian Diaspora in promoting Indian Healthcare Eco-system in Amrit Kaal: Vision @2047’, chaired by Minister of Health & Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya and co-chaired by Minister of State for External Affairs, Dr Rajkumar Ranjan Singh.
• Third Plenary on ‘Leveraging the soft power of India - Goodwill through craft, cuisine & creativity’, chaired by Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi.
• Fourth Plenary on ‘Enabling global mobility of Indian workforce – Role of Indian Diaspora’, chaired by Minister of Education, Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan.
• Fifth Plenary on ‘Harnessing the potential of diaspora entrepreneurs towards an inclusive approach to nation building’, chaired by Minister of Finance, Smt. Nirmala Sitharaman.
• All the Plenary Sessions will feature panel discussions inviting eminent diaspora experts.
The 17th PBD Convention holds significance as it is being organised as a physical event after a gap of four years and the first after the onset of the Covid-19 pandemic. The last PBD Convention in 2021 was held virtually during the Pandemic.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋର ଠାରେ ୧୭ ତମ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଏକ ସ୍ମାରକ ଡାକ ଟିକଟ ‘ସୁରକ୍ଷିତ୍ ଜୟେନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଜୟେନ’ ଜାରି କରା ଯାଇଛି
‘ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ - ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ’ ବିଷୟ ଉପରେ ସର୍ବପ୍ରଥମ ଡିଜିଟାଲ୍ ପିବିଡି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“ଇନ୍ଦୋର ଏକ ସହର ଏବଂ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ, ଯାହା ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା ସହିତ ସମୟ ଠାରୁ ଆଗରେ ଚାଲିଥାଏ”
“ଅମୃତ କାଳ” ରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ”
ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ରମରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଦୃଢ଼ କରାଯିବ”
“ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ଏବଂ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଅସଂଖ୍ୟ ଚିତ୍ର ଦେଖିଥାଉ”
“ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭାରତର ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଥାନ୍ତି”
“ଜି -୨୦ କେବଳ କୂଟନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାରେ ପରିଣତ କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ‘ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ’ ର ଭାବନାକୁ ଦେଖି ପାରିବ
“ଭାରତୀୟ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀର ନୈତିକତା ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ହୋଇ ପାରିବ”
“ଗତ ୮ ବର୍
09 JAN 2023 2:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋର ଠାରେ ୧୭ତମ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକ ଡାକ ଟିକଟ ‘ସୁରକ୍ଷିତ୍ ଜୟେନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଜୟେନ’ ଜାରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ‘ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ - ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଡିଜିଟାଲ୍ ପିବିଡି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ (ପିବିଡି) ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯାହା ବିଦେଶୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହେବା ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହି ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ପ୍ରବାସୀ : ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର’ । ପ୍ରାୟ ୭୦ ଟି ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ୩୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଦସ୍ୟ ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାରି ବର୍ଷର ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ଏହାର ସମସ୍ତ ଗୌରବର ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମାଟିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯାହା ଭାରତର ହୃଦୟ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଏବଂ ନର୍ମଦା ପବିତ୍ର ଜଳ, ସବୁଜିମା, ଆଦିବାସୀ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମହାକାଳ ମହାଲୋକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶା କରିଛନ୍ତି ଯେ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ । ଆୟୋଜକ ସହର ଇନ୍ଦୋର ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଇନ୍ଦୋର ଏକ ସହର ଏବଂ ଏହା ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ, ଯାହା ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଂଚାଇ ରଖିବା ପାଇଁ ସମୟ ଠାରୁ ଆଗରେ ଚାଲିଥାଏ ।” ସେ ଇନ୍ଦୋରର ରନ୍ଧନ ଖ୍ୟାତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଏହାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର , କାରଣ ଭାରତ ନିକଟରେ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ‘ଆଜାଦି ର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି , ଯାହା ଗୌରବଶଳୀ ଯୁଗକୁ ପୁଣି ଥରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିଛି । ଅମୃତ କାଳର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦୃଢ଼ ହେବ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜ ଦେଶ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ବସୁଧୈବ କୁଟମ୍ବକମ୍ ଭାବନା ଅନୁସାରେ ମାନବତାକୁ ନିଜର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିସ୍ତାରର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛନ୍ତି । ଆଜିର ଦୁନିଆ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରେ ବାସ କରୁଥିବାବେଳେ ପୃଥିବୀର ସମସ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗୀତା ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାର ଉପାୟ ବାହାର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ କୋଟି କୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁ, ସେତେବେଳେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚିତ୍ର ଏକ ସମୟରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ଯାହା ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌\'ର ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କର ସାକ୍ଷାତ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ସୁଖଦ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଗର୍ବର ଭାବନା ବହୁଗୁଣିତ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରବାସୀ ମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ସବୁଠାରୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ଶୃଙ୍ଖଳିତ ନାଗରିକ ଭାବରେ ବିଚାର କରାଯାଏ ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭାରତର ଜାତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ବୋଲି କୁହା ଯାଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରେ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତଥା ଦକ୍ଷ ଭାରତର ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାରି ରଖିଥିଲେ ଯେ, “ଆପଣମାନେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ, ଭାରତର କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ (ଜାତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ) ଅଟନ୍ତି । ” ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୩ କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କିଛି ମିଲେଟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଘରକୁ ନେଇ ଯିବବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ବିଶ୍ୱର ଇଚ୍ଛାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଅତି ଉତ୍ସୁକତାର ସହିତ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ସେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଦେଶର ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟୀକା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ୨୨୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାଗଣା ଡୋଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରେକର୍ଡ ଟୀକାକରଣ ଆକଳନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ଆବିର୍ଭାବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ୫ ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ତେଜସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ, ବିମାନ ପରିବହନକାରୀ ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଏବଂ ଆଣବିକ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଆରିହନ୍ତ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତି ଉତ୍ସୁକତା ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ନଗଦବିହୀନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ୪୦% ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଭାରତରେ କରା ଯାଉଛି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଶହ ଶହ ଉପଗ୍ରହ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରିବାର ଏକାଧିକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ସେ ଭାରତର ସଫ୍ଟୱେୟାର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୟ ସହିତ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । “ବିଶ୍ୱ ମଂଚରେ ଆଜି ଭାରତର ସ୍ୱର, ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତା, ଭାରତ କହିଥିବା କଥାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶର କେବଳ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ସେ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜି – ୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏହାକୁ ଏକ ବୃହତ୍ ସୁଯୋଗ ଆକାରରେ ଦେଖୁଛି । ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅନୁଭୂତି ଗୁଡ଼ିକରୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ଅତୀତର ଅନୁଭୂତି ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଜି -୨୦ କେବଳ କୂଟନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ , ବରଂ ଏହାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାରେ ପରିଣତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌, ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ‘ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ’ ର ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରି ପାରିବ ।” ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି -୨୦ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଂଶ ଭାବରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ସହ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ‘ଭାରତ କେବଳ ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷତା ରାଜଧାନୀ ହେବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନୈତିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , “ଭାରତର ଏହି ଦକ୍ଷତା ପୁଞ୍ଜିି ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ୍ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶ ବିଷୟରେ କହିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଦେଶ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । “ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏହି ଯୁବ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଜଣାଇ ପାରିବେ । ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଉତ୍ସୁକତା ବଢ଼ିବା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ଯୁବକମାନେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିପାରିବେ କିମ୍ବା ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଘଟଣା ସହ ଜଡିତ ହୋଇ ପାରିବେ ।
ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ଜୀବନ, ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ଦଲିଲ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନିଜ ସହିତ ସମଗ୍ର ଭାରତ ବହନ କରି ଚାଲିଥାନ୍ତି । “ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି । ଏହା ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯେ ଆପଣ ଯେଉଁଠାରେ ବି ଥାଆନ୍ତୁ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଆଶା ପାଇଁ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ସହକାରୀ ଗଣରାଜ୍ୟ ଗୁଆନାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଡଃ. ଇରଫାନ ଅଲୀ ଏବଂ ସୁରିନାମ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଚନ୍ଦ୍ରିକାପ୍ରସାଦ ସନ୍ତୋଷୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ମନ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିଥି ସହକାରୀ ଗଣରାଜ୍ୟ ଗୁଆନାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଡଃ. ଇରଫାନ ଅଲୀ ଏବଂ ସୁରିନାମ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଚନ୍ଦ୍ରିକାପ୍ରସାଦ ସନ୍ତୋଷୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର, ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ, ଶ୍ରୀ ଭି ମୁରଲୀଧରନ୍ ଏବଂ ଡଃ ରାଜକୁମାର ରଂଜନ ସିଂହଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ (ପିବିଡି) ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯାହା ବିଦେଶୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହେବା ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗିତାରେ ଇନ୍ଦୋର ଠାରେ ୦୮ - ୧୦ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୩ ରୁ ୧୭ ତମ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଏହି ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ପ୍ରବାସୀ - ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାଗୀଦାର’ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ । ପ୍ରାୟ ୭୦ ଟି ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ୩୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀ ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନିରାପଦ, ଆଇନଗତ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ କୁଶଳୀ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମାରକ ଡାକ ଟିକଟ ‘ସୁରକ୍ଷିତ ଜୟେନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଜୟେନ’ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆମର ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପିବିଡି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାଂଚଟି ବିଷୟଗତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିବେଶନ ରହିବ -
ଚା ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ‘ନବସୃଜନତା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକା’ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ।
ଚା ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ଡାୟସ୍ପୋରାର ଭୂମିକା : ଭିଜନ @୨୦୪୭ ' ଉପରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବୀୟଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ତଥା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ରାଜକୁମାର ରଂଜନ ସିଂହଙ୍କ ସହ - ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ‘ଭାରତର ସଫ୍ଟ ଶକ୍ତିର ଲାଭ ଉଠାଇବା – ଶିଳ୍ପ, ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଏବଂ ସୃଚନଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ସଦ୍‌ଭାବନା’ ଉପରେ ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନ ।
ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ‘ଭାରତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟବଳର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ଡାୟାସ୍ପୋରାର ଭୂମିକା’ ଉପରେ ଚତୁର୍ଥ ଅଧିବେଶନ ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏସ୍‌. ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସମାବେଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦିଗରେ ପ୍ରବାସୀ ଉଦ୍ୟମୀ ମାନଙ୍କ କ୍ଷମତାର ଉପଯୋଗ’ ଉପରେ ପଂଚମ ଅଧିବେଶନ ।
ସମସ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ଅଧିବେଶନରେ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରବାସୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରି ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ହେବ ।
ଚାରି ବର୍ଷର ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ଏବଂ କୋଭିଡ -୧୯ ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ପରେ ଏହା ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଉପସ୍ଥିତି ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ସଂଗଠିତ ହୋଇ ଥିବାରୁ ୧୭ ତମ ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀ ବହୁତ ମହତ୍ୱ ରଖିଛି । ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଶେଷ ପିବିଡି ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରାୟତଃ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।