প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৭ তম প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন ২০২৩
06 JAN 2023 7:14PM by PIB Guwahati
প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস (পিবিডি) সন্মিলন হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ এক ধ্বজ্বাবাহী অনুষ্ঠান। বিদেশী ভাৰতীয়সকলৰ সৈতে জড়িত কৰোৱাৰ সংযোগ স্থাপন আৰু প্ৰবাসীসকলক পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰে। ইন্দোৰত ০৮-১০ জানুৱাৰী ২০২৩ তাৰিখলৈ মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সৈতে পৃষ্ঠপোষকতাত ১৭ তম প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন আয়োজন কৰা হৈছে। এই পিবিডি সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে "প্ৰবাসী: অমৃত কালত ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ বাবে নিৰ্ভৰযোগ্য সহযোগী"। প্ৰায় ৭০ খন বিভিন্ন দেশৰ ৩,৫০০ ৰো অধিক প্ৰবাসী সদস্যই পিবিডি সন্মিলনৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
পিবিডি সন্মিলনত তিনিটা অংশ থাকিব। ২০২৩ চনৰ ০৮ জানুৱাৰীত যুৱ প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ উদ্বোধন যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰীত্বত অনুষ্ঠিত হ'ব। অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সাংসদ শ্ৰীমতী জানেটা মাস্কাৰেনহাছ যুৱ প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱসত সন্মানীয় অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকিব।
২০২৩ চনৰ ০৯ জানুৱাৰীত ভাৰতৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পিবিডি সন্মিলন উদ্বোধন কৰিব আৰু ইয়াত মুখ্য অতিথি হিচাপে গিয়েনা কোঅপাৰেটিভ গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড. মহম্মদ ইৰফান আলী আৰু সন্মানীয় বিশেষ অতিথি হিচাপে চুৰিনাম গণৰাজ্যৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত চন্দ্ৰিকাপাৰচাদ সন্তোখি উপস্থিত থাকিব।
সুৰক্ষিত, আইনী, সুশৃংখল আৰু দক্ষ প্ৰব্ৰজনক আলোকপাত কৰি এক স্মাৰক ডাক টিকট 'সুৰক্ষিত জায়ে, প্ৰশিক্ষিত জায়ে' মুকলি কৰা হ'ব। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাত আমাৰ প্ৰবাসী স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিবলৈ "আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ - ভাৰতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামত প্ৰবাসীসকলৰ অৱদান" শীৰ্ষক প্ৰথমবাৰৰ বাবে ডিজিটেল পিবিডি প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰিব। ভাৰতৰ জি-২০ চলিত অধ্যক্ষতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ০৯ জানুৱাৰীত এক বিশেষ টাউন হলৰো আয়োজন কৰা হ'ব।
২০২৩ চনৰ ১০ জানুৱাৰীত, মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিজী, শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুৱে প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সন্মান বঁটা ২০২৩ প্ৰদান কৰিব আৰু সামৰণি অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিব। প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সন্মান বঁটা নিৰ্বাচিত ভাৰতীয় প্ৰবাসী সদস্যসকলক তেওঁলোকৰ সাফল্যক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰু ভাৰত আৰু বিদেশৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অৱদানক সন্মান জনোৱাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়।
পিবিডি সন্মিলনত পাঁচটা বিষয়ভিত্তিক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব-
· যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰৰ অধ্যক্ষতাত 'উদ্ভাৱন আৰু নতুন প্ৰযুক্তিত প্ৰবাসী যুৱসকলৰ ভূমিকা' সন্দৰ্ভত প্ৰথম পূৰ্ণাংগ সভা।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডব্যৰ অধ্যক্ষতাত আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ ৰাজকুমাৰ ৰঞ্জন সিঙৰ সহ-সভাপতিত্বত 'অমৃত কালঃ ভিজন @২০৪৭'ত ভাৰতীয় প্ৰবাসীসকলৰ ভূমিকা' সন্দৰ্ভত দ্বিতীয় পূৰ্ণাংগ সভা।
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখিৰ অধ্যক্ষতাত 'ভাৰতৰ কোমল শক্তিৰ সদ্ব্যৱহাৰ - শিল্প, ৰন্ধনপ্ৰণালী আৰু সৃজনশীলতাৰ জৰিয়তে সদিচ্ছা' সন্দৰ্ভত তৃতীয় পূৰ্ণাংগ সভা।
শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগমন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানৰ অধ্যক্ষতাত 'ভাৰতীয় কৰ্মশক্তিৰ বিশ্বব্যাপী গতিশীলতা সক্ষম কৰা – ভাৰতীয় প্ৰবাসীৰ ভূমিকা' সন্দৰ্ভত চতুৰ্থ পূৰ্ণাংগ।
বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ অধ্যক্ষতাত 'ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ দিশত প্ৰবাসী উদ্যোগীসকলৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই অনা' সন্দৰ্ভত পঞ্চম পূৰ্ণাংগ সভা।
সকলো পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত বিশিষ্ট প্ৰবাসী বিশেষজ্ঞসকলক আমন্ত্ৰণ জনোৱা পেনেল আলোচনা প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
আগন্তুক ১৭তম পিবিডি সন্মিলনক যথেষ্ট গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে আছে কিয়নো ইয়াক চাৰি বছৰৰ ব্যৱধানৰ পিছত তথা ক’ভিড-১৯ মহামাৰী আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত এক কায়িক অনুষ্ঠান হিচাপে আয়োজন কৰা হৈছে। ২০২১ চনত অন্তিম পিবিডি সন্মিলন মহামাৰীৰ সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
অনুষ্ঠানটো পিবিডি ৱেবছাইট http://www.pbdindia.gov.in আৰু https://www.youtube.com/user/MEAIndia পোনপটীয়াকৈ ৱেবকাষ্ট কৰা হ'ব।

Prime Minister's Office
17th Pravasi Bharatiya Diwas Convention 2023
06 JAN 2023 7:14PM by PIB Delhi
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Government of India. It provides an important platform to engage and connect with the overseas Indians and to enable the diaspora to interact with each other. The 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention is being organized in partnership with the Madhya Pradesh Government from 08-10 January 2023 in Indore. The theme of this PBD Convention is "Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal”. Over 3,500 diaspora members from nearly 70 different countries have registered for the PBD Convention.
PBD Convention will have three segments. On 08 January 2023, the inauguration of the Youth Pravasi Bharatiya Divas will be held in partnership with Ministry of Youth affairs and Sports. H.E. Ms. Zaneta Mascarenhas, Member of Parliament of Australia, will be the Guest of Honour at the Youth Pravasi Bharatiya Divas.
On 09 January 2023, the PBD Convention will be inaugurated by Shri Narendra Modi, Hon’ble Prime Minister of India and will feature addresses by the Chief Guest, H.E. Dr. Mohamed Irfaan Ali, the President of Cooperative Republic of Guyana, and the Special Guest of Honour, H.E. Mr. Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname.
A Commemorative Postal Stamp ‘Surakshit Jaayen, Prashikshit Jaayen’ will be released to underline the importance of safe, legal, orderly and skilled migration. Hon’ble Prime Minister will also inaugurate the first-ever digital PBD Exhibition on theme "Azadi Ka Amrit Mahotsav - Contribution of Diaspora in Indian Freedom Struggle” to highlight the contribution of our diaspora freedom fighters in India’s Independence. In view of India’s ongoing Presidency of the G20, a special Town Hall will also be organized on January 09.
On 10 January 2023, Hon’ble Rashtrapati ji, Smt. Droupadi Murmu will confer Pravasi Bharatiya Samman Awards 2023 and preside over the Valedictory Session. Pravasi Bharatiya Samman Awards are conferred to select Indian diaspora members to recognize their achievements and honour their contributions to various fields, both in India and abroad.
The PBD Convention will have five thematic Plenary sessions-
· First Plenary on ‘Role of Diaspora Youth in Innovations and new Technologies’, chaired by Minister of Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur.
Second Plenary on ‘Role of Indian Diaspora in promoting Indian Healthcare Eco-system in Amrit Kaal: Vision @2047’, chaired by Minister of Health & Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya and co-chaired by Minister of State for External Affairs, Dr. Rajkumar Ranjan Singh.
Third Plenary on ‘Leveraging the soft power of India - Goodwill through craft, cuisine & creativity’, chaired by Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakashi Lekhi.
Fourth Plenary on ‘Enabling global mobility of Indian workforce – Role of Indian Diaspora’, chaired by Minister of Education, Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan.
Fifth Plenary on ‘Harnessing the potential of diaspora entrepreneurs towards an inclusive approach to nation building’, chaired by Minister of Finance, Smt. Nirmala Sitharaman.
All the Plenary Sessions will feature panel discussions inviting eminent diaspora experts.
he forthcoming 17th PBD Convention holds significance as it is being organized as a physical event after a gap of four years and first after the onset of Covid-19 pandemic. The last PBD Convention in 2021 was held virtually during the Pandemic.
The event would be webcast live on PBD website http://www.pbdindia.gov.in and https://www.youtube.com/user/MEAIndia.