Ministry of Tribal Affairs
Year End Review 2022: Ministry of Tribal Affairs
Substantial increase of 12.32% in the Budget Outlay of Rs. 8451 Cr for the Ministry of Tribal Affairs for 2022-23
Ministry of Tribal Affairs disbursed scholarships to 26.37 lakh tribal students through DBT from 1st April 2022 to 31st Dec 2022
Cabinet approves total outlay of Rs. 28,920 Cr for setting up of 452 new Eklavya Model Residential schools, upgradation of existing 211 schools and establishment of 15 Centres of Excellence for Sports for the year 2021-22 to 2025-26
President of India Smt. Droupadi Murmu leads the celebrations of Janjatiya Gaurav Divas on 15th November 2022
Modifications notified in the list of STs of Jharkhand, Tripura, and Uttar Pradesh. Bills for modification in the list of STs of Tamil Nadu and Karnataka passed by Parliament. Bills for modification in the list of Himachal Pradesh and Chhattisgarh passed in the Lok Sabha and are pending in the Rajya Sabha.
Sh. Amit Shah inaugurates the National Tribal Research Institute in New Delhi on 7th June 2022
More than 60,000 people participate in Mega Health Camp organised in Khunti, Jharkhand, on 26th June 2022
2 Days Mega Recruitment Drive of ST girls organised in 4 districts of Jharkhand with support of Ministry of Tribal Affairs; 1898 girls selected
Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY) covers 16554 tribal villages for the integrated development
31 DEC 2022 12:46PM by PIB Delhi
Scheduled Tribes (ST) constitute approximately 8.6% of population of India numbering around 10.4 crores. There are over 730 Scheduled Tribes notified under Article 342 of the Constitution of India. In keeping with the vision of Prime Minister, Sh. Narendra Modi of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas,’ the Government of India has focused on development of tribes and conservation of their heritage and culture as a priority.
Ministry of Tribal Affairs (MoTA), in line with this vision and its enduring commitment for welfare of tribals, geared itself to ensure sectoral development through enhanced allocation of financial resources, convergence of efforts, re-engineering of planning and implementation mechanism of the Ministry.
Major highlights of the Ministry of Tribal Affairs during 2022 are as follows:
· Substantial increase of 12.32% in the Budget Outlay of Rs. 8451 cr for the Ministry of Tribal Affairs for 2022-23
The Budget Outlay for the Financial Year 2022-2023 has earmarked an enhanced Total Budget Outlay of Rs. 8451.92 Crores for the Ministry of Tribal Affairs as against Outlay for 2021-2022 of Rs. 7524.87 Crores, thus leading to an increase of 12.32%.
An amount of Rs. 87,584 Cr has been allocated as Scheduled Tribe Component as against an amount of Rs. 78,256 Cr in the previous year. 41 Central Ministries are required to allocate this amount for the welfare of STs and development of tribal areas.
• Ministry of Tribal Affairs disbursed scholarships to 26.37 lakh tribal students through DBT from 1st April 2022 to 31st Dec 2022
• The ministry of tribal affairs disbursed an amount of Rs 2149.70 crore to 2637669 students under various scholarship schemes namely Pre-Matric Scholarship for ST students, Post Matric Scholarship for ST students, National Fellowship Scheme for Higher Education for ST students, National Scholarship Scheme for Higher Education for ST students (Top Class), National Overseas Scholarship for ST students for studying abroad from 1st April 2022 to 31st Dec 2022.
(Scholarship wise details are attached in Annexure 1)
• President of India Smt. Droupadi Murmu leads the celebrations of JanJatiya Gaurav Divas 2022
President of India, Smt. Droupadi Murmu, led the celebrations of Janjatiya Gaurav Divas November this year. On Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, the President visited Ulihatu village (the birth place of Bhagwan Birsa Munda) in Khunti district of Jharkhand, and paid floral tributes there.
Various events and programmes were planned from Kashmir to Kanyakumari and from Gujarat to Arunachal Pradesh including in villages and remote areas. Several programmes such as organization of marches of youth and performances by tribal artists across states in State capitals; cultural programmes; organization of Seminars/Workshops; essay, songs, dance, sport, and painting competitions, Swachhta campaign were also organised across the country in coordination with State Governments and State Tribal Research Institutes.
· Vice President and Chairman Rajya Sabha Sh. Jagdeep Dhankar paid floral tributes on JanJatiya Gaurav Divas 2022
Vice President & Chairman Rajya Sabha, Sh. Jagdeep Dhankhar along with other Parliamentarians and officials of the Ministry of Tribal Affairs and others paid floral tributes to the legendary tribal freedom fighter, Bhagwan Birsa Munda, at Parliament House premises on 15th November 2022, JanJatiya Gaurav Divas.
• National Education Society for Tribal Students organises a host of events
1. EMRS Foundation Laying and Inauguration Ceremony
Foundation Stone for 20 EMRSs was laid by Central and State level dignitaries in the year 2022-23. These schools are being set up in 14 districts of 6 States. Out of the 20 schools, 11 are in Nagaland, 5 in Odisha and 1 each in Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, and Manipur. These schools are situated in the remotest hilly and forest areas of the country. (List is at Annexure 2)
President of India, Smt. Droupadi Murmu laying Foundation Stone for 10 EMRSs in Nagaland
Union Minister of Tribal Affairs, Sh. Arjun Munda, lays foundation stone for EMRS Surguna, Maharashtra
As part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, an initiative of the Government of India is to celebrate and commemorate 75 years of progressive India and the glorious history of its people, culture, and achievements, 12 EMRSs have been inaugurated by Central and State level dignitaries in the year 2022-23. Out of the 12 schools inaugurated, 4 schools were inaugurated in Andhra Pradesh, 2 each were inaugurated in Arunachal Pradesh and Kerala, and 1 each in Gujarat, Sikkim, Tamil Nadu, and Telangana. (List is at Annexure 3)
1. Cultural Meet 2022
National Education Society for Tribal Students (NESTS) organised the EMRS National Cultural Fest from 31st October to 2nd November 2022 in Bengaluru, Karnataka. Smt. Renuka Singh Saruta, Hon’ble Minister of State for Tribal Affairs was the Chief Guest, on the momentous occasion.
1. EMRS Sports Meet 2022
The 3rd Edition of the EMRS Sports Meet 2022 was held from 17th- 22nd December 2022. The event was officially opened by the Chief Guest, Smt. Renuka Singh Saruta, MoS Tribal Affairs. Exuding the spirit of KHELO INDIA, EMRS National Sports Meets inculcate a strong spirit of participation in sports amongst students that will go a long way in showcasing the tremendous potential in sports that tribal students naturally possess and are adept at.
1. National Award to EMRS Teacher
The President of India, Smt. Droupadi Murmu, bestowed the National Teachers Award- 2022 on Sh. Sidharth Yonzone, an able and outstanding principal of Eklavya Model Residential School (EMRS) Gangyep, Sikkim at Vigyan Bhawan, New Delhi. Sh. Sidharth Yonzone has demonstrated his commitment and diligence towards his profession, by way of making remarkable contributions to elevate the status of EMRS Gangyep and has taken the school to newer heights. He is the third teacher of an EMRS school to receive the prestigious award, the other two being Shri Pramod Kumar Shukla, Lecturer, Eklavya Model Residential School, Karpawand, Karpawand, Bakawand, Bastar, Chhattisgarh 2021, and Smt. Sudha Painuli, Vice Principal, Eklavya Model Residential School, Jogla, Kalsi, Dehradun, Uttarakhand in 2020.
• Modification in the list of SCs/STs for inclusion of certain communities in the list of STs in the states of Jharkhand, Tripura, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Himachal Pradesh, and Chhattisgarh.
1. Notifications regarding Scheduling of Communities
S.
No.
Name of order
Date of Notification
Name of States / UTs for which applicable
(As amended)
Communities included
1.
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Amendment) Act, 2022 (No. 8 of 2022)
8.4.2022
Jharkhand
1. Omitting Bhogta listed at Sl.No.3 in the list of Scheduled Castes.
2. Inclusion of Puran as new entry in the list of Scheduled Tribes; and
3. Inclusion of Bhogta, Deshwari, Ganjhu, Dautalbandi (Dwalbandi), Patbandi, Raut, Maajhia, Khairi (Kheri) as synonyms to Kharwar, entry at S.N. 16 in the list of STs.
4. Inclusion of Tamaria/Tamadia as synonym to ‘Munda’ at S.No. 24 in the list of Scheduled Tribes.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Act, 2022 (No. 9 of 2022)
18.4.2022
Tripura
Darlong’ as sub-tribe of ‘Kuki’ in entry 9 in the list of Scheduled Tribes of the State of Tripura
3.
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Second Amendment) Act, 2022 (No. 20 of 2022)
24.12.2022
Uttar Pradesh
Gond, Dhuria, Nayak, Ojha, Pathari, Rajgond in the districts of Sant Kabirnagar Kushinagar, Chandauli and Bhadohi districts of Uttar Pradesh
2. Bill passed by both the Houses of Parliament but waiting Assent of the Hon’ble President
S.No.
Bill name
Communities
Status
1.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Second Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Tamil Nadu)
Narikorivan along with Kurivikkaran
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 15/12/2022
Passed in Rajya Sabha - 22/12/2022
Assent of Hon’ble President is awaited, as soon as it gets assented, the same would be notified as an Act.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Fourth Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Karnataka)
Betta-Kuruba’ community as synonym of ‘Kadu Kuruba’ at Sl. No. 16 in the list of STs of Karnataka
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 19/12/2022
Passed in Rajya Sabha - 22/12/2022
Assent of Hon’ble President is awaited, as soon as it gets assented, the same would be notified as an Act.
3. Bills pending in Parliament
S.No.
Bill name
Communities
Status
1.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Third Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Himachal Pradesh)
Including ‘Hattee’ community of Trans Giri area of Sirmour District in the Scheduled Tribes list, excluding those communities which are already notified as Scheduled Castes for the State of Himachal Pradesh.
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 16/12/2022
Status: Pending in Rajya Sabha
Further action may be taken up in coming budget session.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Fifth Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Chhattisgarh)
The following inclusions:
1. Bhuinya (भूईंया), Bhuiyan (भूईयाँ), Bhuyan (भूयां) as synonyms of Bharia Bhumia (भारिया भूमिया) at entry No. 5.
2. Correction of भारिया (Bharia) as भरिया (Bharia) without changing its English version, namely Bharia at entry No. 5
3. Pando (पंडो, पण्डो, पन्डो) along with Pando (पांडो) as variant Devnagari version of Pando at entry No. 5
4. Dhanuhar/Dhanuwar (धनुहार/धनुवार) as synonyms of Dhanwar (धनवार) at entry No. 14
5. गदबा (Gadba, Gadaba) at entry No. 15 in ST list without change in English text
6. Gond (गोंड़) along with Gond (गोंड) as variant Devnagari version entry at No. 16
7. Kond (कोंद) alongwih Kondh (कोंध) at entry No. 23
8. Kodaku (कोड़ाकू) along with Kodaku (कोडाकू) as a variant Devanagari version of Kodaku at entry No. 27
9. Kisan (किसान) as synonym of Nagesia (नगेसिया), Nagasia (नागासिया) at entry No. 32
10. Rectification of ‘धनगढ़’ (Dhangad) in Hindi version notified at entry No. 33 by substitution with ‘धांगड़’ (Dhangad)
11. Saunra (सौंरा), Saonra (संवरा) as synonyms of Sawar (सावर), Sawara (सवरा) at entry No. 41
12. Binjhia (बिंझिया) at entry No. 43
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 21/12/2022
Status: Pending in Rajya Sabha
Further action may be taken up in coming budget session.
• Sh. Amit Shah, Minister of Home Affairs and Cooperation inaugurates the National Tribal Research Institute in New Delhi
As a part of the Azadi Ka Amrit Mahotsav celebrations by the Ministry of Tribal Affairs, the Minister of Home Affairs and Cooperation, Sh. Amit Shah, inaugurated the National Tribal Research Institute in New Delhi on 7th June 2022.
The NTRI is a premier and apex National Level Institute and is envisaged as the fulcrum of tribal concerns, issues and matters in academic, executive, and legislative fields. It collaborates and networks with other reputed research institutes, Universities, organizations as well as academic bodies and resource Centres. It also monitors projects of 27 Tribal Research Institutes (TRIs), Centres of Excellence (CoEs), research scholars of NFST and has set up norms for improvement in the quality of research and training.
• Ministry of Tribal Affairs felicitates Tribal Padma Awardees on 23rd July 2022 in the presence of Scheduled Tribe MPs
Celebrating the historical win of Smt. Droupadi Murmu, on becoming the 15th President of India, the Ministry of Tribal Affairs, hosted the Tribal Padma Awardees and Scheduled Tribe Members of Parliament from across the nation at the National Tribal Research Institute in New Delhi on 23rd July 2022.
• Grants under Article 275(1) of the Constitution
Under the programme of Provision to Article 275(1) of Constitution, Grants are released to 26 States, having ST population for raising the level of Administration in Scheduled Areas and for the welfare of tribal people. This is a Special Area Programme and 100% grants are provided to States. Funds are released to the state governments depending on the felt needs of ST population to bridge the gap in infrastructure activities in the fields of education, health, skill development, livelihood, drinking water, sanitation, etc.
• 42 Central Ministries/ Departments have been mandated to earmark DAPST/TSP
funds every year for tribal development
There are over 730 Scheduled Tribes (STs) notified under Article 342 of the Constitution of India, spread over different States and Union Territories (UTs) of the country.As per the latest guidelines, besides Ministry of Tribal Affairs, 41 Central Ministries / Departments are earmarking a certain percentage of their total scheme allocation as DAPST funds every year. DAPST funds are spent by obligated Central Ministries / Departments under their schemes for various development projects relating to education, health, agriculture, irrigation, roads, housing, drinking water, electrification, employment generation, skill development, etc., for accelerated socio-economic development of Scheduled Tribes in the country. Further, State Governments are also supposed to earmark Tribal Sub Plan (TSP) funds in proportion to ST population (Census 2011) in the State with respect to total State Plan.
• Ministry of Tribal Affairs organizes ‘Samvaad’ a virtual interaction of EMRS students of 378 schools with Union Minister Sh. Arjun Munda on 9th August 2022
Ministry of Tribal Affairs organized ‘Samvaad’ a virtual interaction of students of Eklavya Model Residential Schools with Hon’ble Union Minister for Tribal Affairs, Sh. Arjun Munda, and Hon’ble MoS for Tribal Affairs and Jal Shakti, Sh. Bisweshwar Tudu, on International Day of the World’s Indigenous Peoples on 9th August 2022 at the National Tribal Research Institute in New Delhi. 378 EMRSs joined the interaction session virtually.
• Mega Health Camp organised in Khunti, more than 60,000 people participate
Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Ayush and local administration jointly organized a Mega Health Camp on 26th June 2022 in Jharkhand. More than 350 doctors gathered from all over the country to treat more than 60,000 tribal people for sickle cell disease, anaemia, and other diseases. At the Health Fair, doctors examined people free of cost and distributed free medicines.
• Union Minister Shri Arjun Munda inaugurates 'Manthan Shivir' at Palghar
Hon’ble Union Tribal Affairs Minister Shri Arjun Munda inaugurated a two-day symposium ‘Manthan Shivir’ on the empowerment, welfare, and development of tribal communities at Palghar in Maharashtra on 14th July 2022. The Hon’ble Minister of State for Tribal Affairs, Shri Bishweshwar Tudu, was also present on the occasion.
The Symposium focused on the various programmes under the Azadi Ka Amrit Mahotsav by Eklavya Model Residential Schools, State Fees Fixation Committee, Grants Department and Tribal Museums which organize 'Janjatiya Gaurav Divas' on birth anniversary of freedom fighter Bhagwan Birsa Munda. It also included discussions on Scheduled Tribe Component (https://stcmis.gov.in/), health and education of tribal population.
Apart from Maharashtra, representatives of Tribal Welfare Departments from Jammu, Kashmir, Bihar, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Goa, Jharkhand, West Bengal, Manipur, Tripura, Gujarat, Dadra and Nagar Haveli, Assam, Mizoram, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Sikkim, Nagaland, Andhra Pradesh, Tamil Nadu took part in the symposium.
• Ministry of Tribal Affairs supports Telangana’s State Festival of Medaram Jathara with added vigour on 17th February 2022
Under the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Government of India has announced that tribal culture and heritage will be the cynosure of 2022. Medaram Jathara is conducted in honour of the Goddesses Sammakka and Saralamma. It is celebrated once in two years in the month of “Magha” (February) on the full moon day. Several STs of different villages assemble there, and lakhs of pilgrims visit the Mulugu District to celebrate the festival with full gusto.
Ministry of Tribal Affairs sanctioned ₹2.26 Crores for various activities pertaining to Medaram Jathara 2022. Medaram Jatara is the second-largest fair of India, celebrated by the second-largest Tribal Community of Telangana - the Koya tribe for four days. The Ministry of Tribal Affairs’ continuous support of this festival aims to generate awareness and a harmonious bond between the visitors and the Tribal communities of Telangana. Moreover, it assists the tribals to preserve their unique Tribal Traditions, Culture and Heritage and promote their tribal History on a global scale.
• Forest Rights Act (FRA) Achievements during the year 2022: THE SCHEDULED TRIBES AND OTHER TRADITIONAL FOREST DWELLERS (RECOGNITION OF FOREST RIGHTS) ACT, 2006
Jammu and Kashmir starts implementation of the Forest Rights Act.
Title under Forest Rights Act being issued to a Tribal family by Hon’ble Lieutenant Governor, Sh. Manoj Sinha
As per information received from State Governments, till 30.06.2022, 44,46,104 forest rights claims (42,76,844 individual claims and 1,69,260 community claims) have been filed and 22,35,845 titles (21,33,260 individual and 1,02,585 community titles) have been distributed and 1,60,30,640.68 Extent of forest land in acres (45,48,119 individual and 1,14,82,521 community). A total of 39,09,688 (87.94%) claims have been disposed of under the ST and other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006.
During the calendar year, a meeting was held under the Chairmanship of Minister of Tribal Affairs held on 21.10.2022 with the State Governments for ensuring the efficient and expeditious implementation of FRA.
• Second Phase of GOAL Programme for uplifting tribal communities through digital entrepreneurship launched on 28th June 2022
Sh. Arjun Munda, Minister of Tribal Affairs launched the second phase of the Going Online as Leaders (GOAL) program. The programme is a joint initiative of the Ministry of Tribal Affairs and Meta (Facebook). GOAL 2.0 initiative aims to digitally upskill 10 lakh youth by on promoting entrepreneurship amongst tribal communities of the country and opening opportunities for them using digital technology.
• Aadi Bazaar, a celebration of the spirit of tribal craft, culture, cuisine & commerce inaugurated at Bhopal Haat, Bhopal
An Aadi Bazaar, a vibrant exhibition featuring organic tribal products and handcrafted wares, was inaugurated virtually by Sh. Ramsinh Rathwa, Chairman TRIFED on March 21, 2022 in the august presence of Sh. Pabitra Kumar Kanhar, Vice Chairman TRIFED. This 10-day exhibition was held at Bhopal Haat, Bhopal from March 21st- March 30th, 2022 and featured more than 70 stalls representing over 15 states from across the country.
These Aadi Bazaars are a part of TRIFED’s intensified efforts to improve the livelihoods of the underprivileged tribals, who have been majorly impacted in the past two years.
• TRIFED recognizes achievements of 75 tribal women in the field of livelihood generation on International Women’s Day on 8th March 2022
• Shri Arjun Munda inaugurates 14 Honey Farmer Producer Organizations(FPOs) of TRIFED
Maharashtra conducted the Aadi Chitra prg
• TRIFED in Maharashtra conducts Aadi Chitra program on 14th June 2022.
• 3225 Van Dhan Vikas Kendra sanctioned till date
• Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda leads IYD celebrations from Birsa Munda College, Khunti, Jharkhand on 21st June 2022
Government of India, celebrated the International Day of Yoga (IYD) 2022 on 21st June 2022 with ‘Yoga for Humanity’ as the theme. International Day of Yoga 2022 is being celebrated this year marking the 75th ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav. Integrating the 8th IYD with the celebrations of Azadi Ka Amrit Mahotsav, Mass Yoga demonstrations were organised at 75 iconic locations across the country, under the leadership of 75 Union Ministers, in tandem with the Yoga Demonstration by the PM.
• Mega Recruitment Drive of ST girls organised in 4 districts of Jharkhand by TATA Electronics Limited and Tribal Affairs Ministry
A 2-day Recruitment Drive was organized in Khunti, Saraikela, Chaibasa and Simdega, by TATA Electronics Private Limited in coordination with the Ministry of Tribal Affairs on September 18th-19th, 2022. The drive was initiated with the efforts of Tribal Affairs Minister, Sh. Arjun Munda, during Sewa Pakhawada being celebrated on the occasion of the Hon. PM’s birthday.
The initiative received a great response and more than 2600 girls and young women participated in the recruitment drive from the rural areas of the districts, out of which 1898 girls were selected in 2 days.
• Ministry of Tribal Affairs organised One Day Mega Health Camp ‘Abua Bugin Hodmo-Our Better Health’ at Saraikela Kharsawan, Jharkhand
The Ministry of Tribal Affairs successfully hosted a free One-Day Mega Health Camp - 'Abua Bugin Hodmo' ('Our Better Health'), at Seraikela Kharsawan on 4th December 2022. This was the second successful health camp to offer improved healthcare services to the tribal people in the state after the Khunti camp's success in June, 2022.
The Mega Health Camp was jointly organised by the Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Ayush, NHRM, MoHFW, Tata Steel Foundation, and the District Administration, envisaging better health and related facilities for the tribal society. The programme had notable participation from Sh. Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs, Sh. Champai Soren, Minister of Transport, Govt. of Jharkhand, Sh. Bidyut Baran Mahato, MP (Jamshedpur).
• Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY): Holistic Development of tribal dominated villages through convergence
Ministry of Tribal Affairs has revamped the earlier Scheme of ‘Special Central Assistance to
Tribal Sub-Scheme (SCA to TSS) with nomenclature ‘Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojna
(PMAAGY),’ for implementation during 2021-22 to 2025-26, which aims at integrated
development of villages with significant tribal population covering about population of 4.22
crore (About 40% of the total Tribal Population). It is envisaged to cover 36,428 villages having
at least 50% tribal population and 500 STs across States / UTs with notified STs. The main
objective of this scheme is to achieve integrated socio-economic development of selected
villages through convergence approach. During 2021-22 and 2022-23, a total of about 16554 villages have been taken up. So far, an amount of Rs. 1927.00 Crore has already been released to the States.
• Under Special Campaign for Disposal of Pending Matters 2.0 organized in October, 2022 , the Performance of the Ministry in various parameters is as below:
S.No.
Parameter
Target
Achievement
1.
Reference from MPs
32
27
1.
IMC References (Cabinet Proposals)
06
06
1.
State Government References
01
01
1.
Public Grievances
120
120
1.
PMO References
13
13
1.
Public Grievance Appeals
31
31
1.
Easing of Rules/Processes
0
0
1.
Record Management (Files)
1. Physical Files
1. E Files
1032 (Due to Review)
183 (Identified for Weeding)
764 (Put up for Review)
1032 (Reviewed)
183(Weeded)
460 (closed)
Space Freed
0 sq. feet
0 sq. feet
10
Cleanliness Campaign
41
41
11
Revenue Earned
0 Rs.
0 Rs.
ANNEXURE-1
Details of expenditure and beneficiaries from 1st April 2022 to 31st Dec 2022 under Scholarship Schemes
Rs. In Crore
Sl. No
Name of the Scheme
Financial Year 2022-23
Expenditure
(as on 31st Dec 2022)
No. of Beneficiaries
1
Pre-Matric Scholarship for ST students
216.79
553757
2
Post Matric Scholarship for ST students
1801.47
2078363
3
National Fellowship Scheme for Higher Education for ST students
95.28
2685
4
National Scholarship Scheme for Higher Education for ST students (Top Class)
34.64
2845
5
National Overseas Scholarship for ST students for studying abroad
1.52
19
TOTAL
2149.70
2637669
ANNEXURE-2
S. No.
State
District
Block
Name of EMRS
Year of Sanction
Date of laying foundation
Foundation Laid by
1
Odisha
Mayurbhanj
Rasgovindpur
EMRS Rasgovindpur
2021-22
16.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
2
Odisha
Mayurbhanj
Udala
EMRS Udala
2021-22
22.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
3
Odisha
Mayurbhanj
Sukruli (Mahuldiha)
EMRS Sukruli
2021-22
23.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
4
Nagaland
Kiphire
Kiphire
EMRS Kiphire
2018-19
26.04.2022
Shri. Arjun Munda, Hon'ble Union Minister for Tribal Affairs
5
Odisha
Koraput
Kundura
EMRS Kundura
2021-22
30.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
6
Maharashtra
Nashik
Surgana
EMRS Surgana
2018-19
13.05.2022
Sh. Arjun Munda, Hon'ble Minister of Tribal Affairs
7
Odisha
Mayurbhanj
Raruan
EMRS Raruan
2020-21
19.05.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs & Jal Shakti
8
Gujarat
Narmada
Sagbara
EMRS Sagbara
2017-18
09.08.2022
Sh. Bhupendrabhai Patel Hon'ble Chief Minister Government of Gujarat
9
Madhya Pradesh
Burhanpur
Khaknar
EMRS Nepanagar (Khaknar)
2020-21
23.08.2022
Sh. Shivraj Singh Chauhan, Hon’ble Chief Minister, Madhya Pradesh
10
Manipur
Ukhrul
Ukhrul North
EMRS Ukhrul North
2020-21
19.09.2022
Dr. R.K Ranjan Singh, Hon'ble Union Minister of State, Education and External Affairs Govt. of India
11
Nagaland
Mokokchung
Mangkolemba
EMRS Mangkolemba
2019-20
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
12
Nagaland
Longleng
Longleng
EMRS Longleng
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
13
Nagaland
Mokokchung
Ongpangkong
EMRS Ongpangkong
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
14
Nagaland
Kohima
Botsa
EMRS Botsa
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
15
Nagaland
Tuensang
Noksen
EMRS Noksen
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
16
Nagaland
Zunheboto
Zunheboto
EMRS Zunheboto
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
17
Nagaland
Peren
Peren
EMRS Peren
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
18
Nagaland
Tuensang
Noklak
EMRS Noklak
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
19
Nagaland
Mon
Phomching
EMRS Phomching
2021-22
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
20
Nagaland
Mokokchung
Tsurangkong
EMRS Tsurangkong
2021-22
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
ANNEXURE-3
S. N.
State
District
Block
Name of EMRS
Sanction Year
Date of Inauguration
Inaugurated by
1
Kerala
Palakkad
Attappady
EMRS Attappady
2017-18
22.07.2022
Shri. K. Rashakrishnan Minister for Welfare of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Backward Classes, Devaswoms, Parliamentary Affairs of Government of Kerala
2
Kerala
Kasargod
Parappa
EMRS Karinthalam
2018-19
16.07.2022
Shri. K. Rashakrishnan Hon’ble Minister for Welfare of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Backward Classes, Devaswoms, Parliamentary Affairs of Government of Kerala
3
Gujarat
Sabarkantha
Poshina
EMRS Poshina
2015-16
04.10.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
4
Arunachal Pradesh
Tirap
Khonsa
EMRS Khela
2015-16
22.05.2022
Shri Amit Shah, Hon’ble Union Home Minister & Cooperation Minister, Government of India
5
Arunachal Pradesh
Leparada (Erstwhile West Siang)
Tirbin
EMRS Tirbin
2016-17
22.05.2022
Virtually by Shri Amit Shah, Hon’ble Union Home Minister & Cooperation Minister, Government of India
6
Telangana
Bhadradri Kothaguda
Palvancha
EMRS Palvancha
2017-18
08.07.2022
Ms. Satyavathi Rathod, Hon’ble Minister for Scheduled Tribes, Women and Child Welfare, Telangana
7
Sikkim
Namchi
Sadam Suntoley
EMRS Suntoley
2015-16
19.08.2022
Smt Renuka Singh Saruta, Hon'ble Union Minister for State, Ministry of Tribal Affairs, Govt. of India
8
Tamilnadu
Kanchipuram Chengalpet
Kattankulathur Thiruporur
EMRS Pattipulam
2017-18
02.11.2022
Sh. M.K Stalin, Hon’ble Chief Minister Tamilnadu
9
Andhra Pradesh
East Godavari
Chintur
EMRS Chinturu
2018-19
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
10
Andhra Pradesh
East Godavari
Rajavommangi
EMRS Rajavomangi
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
11
Andhra Pradesh
Vizianagaram
Gumma Lakshmipuram
EMRS GL Puram
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
12
Andhra Pradesh
West Godavari
Buttayagudem
EMRS Buttayagudem
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India

জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্ত সমীক্ষা ২০২২: জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ৰ বাবে জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ৮৪৫১ কোটি টকাৰ বাজেট পৰিব্যয়ত ১২.৩২ শতাংশৰ উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ১ এপ্ৰিল ২০২২ৰ পৰা ৩১ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে ডিবিটিৰ মাধ্যমত ২৬.৩৭ লাখ জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক ছাত্ৰবৃত্তি প্ৰদান কৰে
মন্ত্ৰীসভাই বিত্ত বৰ্ষ ২০২১-২২ৰ পৰা ২০২৫-২৬ৰ বাবে ৪৫২খন নতুন একলব্য মডেল আৱাসিক বিদ্যালয় স্থাপন, বিদ্যমান ২১১খন বিদ্যালয়ৰ উন্নয়ন তথা খেলৰ বাবে ১৫টা উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে ২৮,৯২০ কোটি টকাৰ মুঠ পৰিব্যয়ত মঞ্জুৰী দিয়ে
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ১৫ নৱেম্বৰ ২০২২ত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস সমাৰোহৰ নেতৃত্ব দিয়ে
ঝাৰখণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত সংশোধন অধিসূচিত কৰা হয়। তামিলনাডু আৰু কৰ্ণাটকৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত সংশোধনৰ বাবে বিধেয়ক সংসদৰ দ্বাৰা পাৰিত কৰা হয়। হিমাচল প্ৰদেশ আৰু ছত্তিশগড়ৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত সংশোধনৰ বাবে বিধেয়ক লোকসভাত পাৰিত কৰা হয় তথা ৰাজ্যসভাত লম্বিত
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৭ জুন ২০২২ত নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধন কৰে
ঝা
31 DEC 2022 12:46PM by PIB Guwahati
অনুসূচিত জনজাতি (এছটি) ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৮.৬ শতাংশ যাৰ সংখ্যা হৈছে প্ৰায় ১০.৪ কোটি। ভাৰতৰ সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ৩৪২ৰ জৰিয়তে ৭৩০ৰো অধিক অনুসূচিত জনজাতি অধিসূচিত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' ভিজন অনুসৰি, ভাৰত চৰকাৰে জনজাতিৰ বিকাশ তথা তেওঁলোকৰ ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতিৰ সংৰক্ষণৰ ওপৰত প্ৰাথমিকতাৰ ৰূপত মনোযোগ দিছে।
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এই ভিজন আৰু জনজাতিৰ কল্যাণৰ বাবে নিজৰ স্থায়ী সংকল্প অনুসৰি বিত্তীয় সম্পদৰ সংবৰ্ধিত আৱণ্টন, প্ৰয়াসৰ সংযোজন, মন্ত্ৰালয়ৰ যোজনা নিৰ্মাণ তথা ৰূপায়ণ তন্ত্ৰৰ পুনৰ গঠনৰ মাধ্যমত আঞ্চলিক বিকাশৰ বাবে নিজক প্ৰস্তুত কৰিছে।
২০২২ৰ সময়ছোৱাত জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধান বিশেষত্ব এনেধৰণৰ:
-বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ৰ বাবে জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ৮৪৫১ কোটি টকাৰ বাজেট পৰিব্যয়ত ১২.৩২ শতাংশৰ উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি।
বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ৰ বাবে বাজেট পৰিব্যয়ত জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ৮৪৫১ কোটি টকাৰ বৰ্ধিত মুঠ বাজেট পৰিব্যয় নিৰ্ধাৰিত কৰাৰ বিপৰীতে বিত্ত বৰ্ষ ২০২১-২২ৰ বাবে বাজেট পৰিব্যয় ৭৫২৪.৮৭ কোটি টকাৰ আছিল। এইদৰে, ইয়াত ১২.৩২ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হয়।
অনুসূচিত জনজাতি ঘটক হিচাপে ৮৭,৫৮৪ কোটি টকাৰ ধনৰাশি আৱণ্টন কৰাৰ বিপৰীতে ইয়াতকৈ যোৱা বছৰ এই পৰিমাণ ৭৮,২৫৬ কোটি টকা আছিল। অনুসূচিত জনজাতিৰ কল্যাণ আৰু জনজাতীয় ক্ষেত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে ৪১টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা এই ধনৰাশি আৱণ্টন কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
-জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ১ এপ্ৰিল ২০২২ৰ পৰা ৩১ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে ডিবিটিৰ মাধ্যমত ২৬.৩৭ লাখ জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক ছাত্ৰবৃত্তি প্ৰদান কৰে।
-জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ১ এপ্ৰিল ২০২২ৰ পৰা ৩১ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে ২৬৩৭৬৬৯গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বিভিন্ন ছাত্ৰবৃত্তি যোজনা যেনে, অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে মেট্ৰিক-পূৰ্ব ছাত্ৰবৃত্তি, অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে মেট্ৰিক-পৰৱৰ্তী ছাত্ৰবৃত্তি, অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে উচ্চতৰ শিক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আঁচনি, অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী (টপ ক্লাছ)ৰ বাবে উচ্চতৰ শিক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ছাত্ৰবৃত্তি স্কিম, অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বিদেশত পঢ়িবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় অভাৰচিজ ছাত্ৰবৃত্তিৰ বাবে ২১৪৯.৭০ কোটি টকাৰ এক ধনৰাশি প্ৰদান কৰা হয়।
(ছাত্ৰবৃত্তি ভিত্তিক বিৱৰণ অনুবন্ধ ১ত সংলগ্ন আছে)
-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ১৫ নৱেম্বৰ ২০২২ত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস সমাৰোহৰ নেতৃত্ব কৰে
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে চলিত বছৰৰ ১৫ নৱেম্বৰ ২০২২ত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস সমাৰোহৰ নেতৃত্ব কৰে। জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত ১৫ নৱেম্বৰত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টি জিলাত উলিহাতু গাঁও (ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মস্থান) ভ্ৰমণ কৰে আৰু তেওঁক পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে।
গাঁও আৰু দূৰৈৰ অঞ্চলসহ কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে আৰু গুজৰাটৰ পৰা অৰুণাচল প্ৰদেশলৈকে বিভিন্ন সমাৰোহ আৰু কাৰ্যক্ৰমৰ যোজনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। যুৱক-যুৱতীৰ সমদল আৰু ৰাজ্যসমূহৰ ৰাজধানীত ৰাজ্যসমূহৰ জনজাতীয় শিল্পীৰ দ্বাৰা প্ৰদৰ্শন, সাংস্কৃতিক কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন, সন্মিলন/কৰ্মশালাৰ আয়োজন, নিবন্ধ, গায়ন, নৃত্য, ক্ৰীড়া তথা চিত্ৰশিল্পৰ প্ৰতিযোগিতাৰ দৰে বিভিন্ন কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ তথা ৰাজ্য জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগত দেশজুৰি স্বচ্ছতা অভিযানৰো আয়োজন কৰা হয়।
-উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি তথা ৰাজ্যসভাৰ সভাপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস ২০২২ত পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি তথা ৰাজ্যসভাৰ সভাপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে অন্য সংসদ সদস্য তথা জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়া আৰু অন্য লোকৰ সৈতে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস ২০২২ত ১৫ নৱেম্বৰ ২০২২ত সংসদ ভৱন পৰিসৰত ঐতিহাসিক জনজাতীয় স্বাধীনতা সেনানী ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাক পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে।
-জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা সমাজে কেইবাটাও কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰে
i) ইএমআৰএছ শিলান্যাস আৰু উদ্ঘাটন সমাৰোহ
বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য স্তৰৰ গণ্য মান্য ব্যক্তিসকলৰ দ্বাৰা ২০খন ইএমআৰএছৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। এই বিদ্যালয়ৰ স্থাপন ৬খন ৰাজ্যৰ ১৪খন জিলাত কৰি থকা হৈছে। ২০খন বিদ্যালয়ৰ ভিতৰত ১১খন নাগালেণ্ডত, ৫খন উৰিষ্যাত আৰু ১-১খন গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মণিপুৰত। এই বিদ্যালয় দেশৰ সবাতোকৈ সুদূৰ পাহাৰীয়া তথা বনাঞ্চলত স্থিত। (তালিকা অনুবন্ধ ২ত আছে)
ৰাষ্ট্ৰপতি শীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে নাগালেণ্ডত ১০খন ইএমআৰএছৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰগতিশীল ভাৰত তথা ইয়াৰ মানুহ, সংস্কৃতি তথা উপলব্ধিৰ ৭৫ বছৰৰ গৌৰৱশালী ইতিহাসৰ সমাৰোহ পালন কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ এটা পদক্ষেপ, আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ এটা অংশ হিচাপে বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য স্তৰৰ গণ্য মান্য ব্যক্তিসকলৰ দ্বাৰা ইএমআৰএছৰ উদ্ঘাটন কৰা হয়। উদ্ঘাটন কৰা ১২খন বিদ্যালয়ৰ ভিতৰত ৪খন বিদ্যালয়ৰ উদ্ঘাটন অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত, ২-২খনকৈ বিদ্যালয়ৰ উদ্ঘাটন অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু কেৰালাত আৰু ১-১খনকৈ বিদ্যালয়ৰ উদ্ঘাটন গুজৰাট, ছিক্কিম, তামিলনাডু আৰু তেলেংগানাত কৰা হয়। (সূচী অনুবন্ধ ৩ত আছে)
ii) সাংস্কৃতিক মিলন ২০২২
জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা সমাজ (এনইএছটিএছ)য়ে ৩১ অক্টোবৰৰ পৰা ২ নৱেম্বৰ ২০২২লৈকে কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত ইএমআৰএছ ৰাষ্ট্ৰীয় সাংস্কৃতিক সমাৰোহৰ আয়োজন কৰে। এই ঐতিহাসিক সময়ত জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেণুকা সিংহ সৰুতা মুখ্য অতিথি আছিল।
iii) ইএমআৰএছ খেল বৈঠক ২০২২
ইএমআৰএছ খেল বৈঠক ২০২২ৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ আয়োজন ১৭ ডিচেম্বৰৰ পৰা ২২ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে কৰা হয়। জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেণুকা সিংহ সৰুতাৰ দ্বাৰা এই সমাৰোহৰ আনুষ্ঠানিক ৰূপত উদ্ঘাটন কৰা হয়। খেলো ইণ্ডিয়াৰ ভাবনাৰ ৰেঙনি দেখুৱাই ইএমআৰএছ ৰাষ্ট্ৰীয় খেল বৈঠকে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত খেলত অংশগ্ৰহণৰ এক শক্তিশালী ভাবনাৰ সৃষ্টি কৰে যি জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত স্বাভাৱিকভাৱেই থাকে আৰু য'ত তেওঁলোক নিপুণ হয়। এই বৈঠকে জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ খেলত বিপুল ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
iv) ইএমআৰএছ শিক্ষকক ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ছিক্কিমৰ একলব্য মডেল আৱাসিক বিদ্যালয় (ইএমআৰএছ) গংগয়েপৰ এজন সক্ষম তথা অসাধাৰণ প্ৰাচাৰ্য শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ যোনজোনক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষক পুৰস্কাৰ-২০২২ প্ৰদান কৰে। শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ যোনজোনে ইএমআৰএছ গংগয়েপৰ প্ৰতিষ্ঠা বৃদ্ধি কৰাত উল্লেখযোগ্য বৰঙণি আগবঢ়াই নিজৰ পেশাৰ প্ৰতি নিজৰ সংকল্পবদ্ধতা আৰু নিষ্ঠা দেখুৱায় আৰু বিদ্যালয়ক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। তেওঁ এই প্ৰতিষ্ঠিত পুৰস্কাৰ লাভ কৰা কোনো ইএমআৰএছ বিদ্যালয়ৰ তৃতীয় শিক্ষক। ইয়াক লাভ কৰা আন দুজন শিক্ষকৰ ভিতৰত আছে ২০২১ত ছত্তিশগড়ৰ বাস্তাৰৰ কৰপাৱাণ্ড, কৰপাৱাণ্ড বকাৱাণ্ডৰ একলব্য মডেল আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ প্ৰবক্তা শ্ৰী প্ৰমোদ কুমাৰ শুক্লা তথা ২০২০ত উত্তৰাখণ্ডৰ ডেৰাডুনৰ জোগলা, কলসী একলব্য মডেল আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ উপ-প্ৰাচাৰ্য শ্ৰীমতী সুধা পেনুলী অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
-ঝাৰখণ্ড, ত্ৰিপুৰা, উত্তৰপ্ৰদেশ, তামিলনাডু, কৰ্ণাটক, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু ছত্তিশগড় ৰাজ্যৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত কিছু বিশেষ সমুদায়ৰ সমাৱেশন অনুসূচিত জাতি/অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত সংশোধন
১। সমুদায়ৰ সূচীৰ সন্দৰ্ভত অধিসূচনা
ক্ৰম সংখ্যা
আদেশৰ নাম
অধিসূচনাৰ তাৰিখ
ৰাজ্য/ইউটিৰ নাম যাৰ বাবে প্ৰযোজ্য (যেনেদৰে সংশোধিত)
অন্তৰ্ভুক্ত কৰা সমুদায়
সংবিধান (অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) অধিনিয়ম ২০২২ (২০২২ৰ সংখ্যা ৮)
৮-৪-২০২২
-
ঝাৰখণ্ড
i
অনুসূচিত জাতিৰ তালিকাত ক্ৰম সংখ্যা ৩ত সূচীবদ্ধ ভোক্তাক আঁতৰোৱা হয়
ii
অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত এটা নতুন প্ৰৱিষ্টিৰ ৰূপত পূৰণক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয় আৰু
iii
অনুসূচিত জনজাতিৰ সূচীত ক্ৰম সংখ্যা ১৬ত প্ৰৱিষ্টি, খৰৱাৰৰ পৰ্যায়বাসী হিচাপে ভোক্তা, দেশৱাৰী, গনঝু, দোতালবন্দী (দৱালবন্দী), পটবন্দী, ৰাউত, মাঝিয়া, খৈৰী (খেৰী)ৰ সমাৱেশন
iv
অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত ক্ৰম সংখ্যা ২৪ত (মুণ্ডা)ৰ পৰ্যায়বাসী হিচাপে তামডিয়া/তামাডিয়াৰ সমাৱেশন
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) অধিনিয়ম ২০২২ (২০২২ৰ সংখ্যা ৯)
১৮-৪-২০২২
ত্ৰিপুৰা
ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ সংখ্যাত প্ৰৱিষ্টি ৯ত 'কুকি' উপ জনজাতি হিচাপে দাৰলোং
সংবিধান (অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (দ্বিতীয় সংশোধন) অধিনিয়ম ২০২২ (২০২২ৰ সংখ্যা ২০)
২৪-১২-২০২২
উত্তৰপ্ৰদেশ
উত্তৰপ্ৰদেশৰ সন্ত কবীৰনগৰ, কুশীনগৰ, চন্দৌলী আৰু ভদোহী জিলাত গোণ্ড, ধুৰিয়া, নায়ক, ওঝা, পঠাৰী, ৰাজগোণ্ড
২। সংসদৰ দুয়োখন সদনত বিধেয়ক পাৰিত হয় যদিও মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মতিৰ অপেক্ষাত
ক্ৰম সংখ্যা
বিধেয়কৰ নাম
সমুদায়
স্থিতি
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (দ্বিতীয় সংশোধন) বিধেয় ২০২২ (তামিলনাডু ৰাজ্য সন্দৰ্ভত)
কুৰিবিক্ৰমৰ লগতে নৰকোৰিবন
কেবিনেটৰ মঞ্জুৰী- ১৪-০৯-২০২২
লোকসভাত প্ৰস্তুত ০৯-১২-২০২২
লোকসভাত পাৰিত ১৫-১২-২০২২
ৰাজ্যসভাত পাৰিত ২২-১২-২০২২
মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মতিৰ অপেক্ষাত, সন্মতি পালেই ইয়াক এক অধিনিয়ম হিচাপে অধিসূচিত কৰা হ'ব
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (চতুৰ্থ সংশোধন) বিধেয়ক ২০২২ (কৰ্ণাটক ৰাজ্য সন্দৰ্ভত)
কৰ্ণাটকৰ অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত ক্ৰম সংখ্যা ১৬ত 'কাদু কুৰুবা'ৰ পৰ্যায়বাসী হিচাপে বেট্টা-কুৰুবা
কেবিনেটৰ মঞ্জুৰী- ১৪-০৯-২০২২
লোকসভাত প্ৰস্তুত ০৯-১২-২০২২
লোকসভাত পাৰিত ১৯-১২-২০২২
ৰাজ্যসভাত পাৰিত ২২-১২-২০২২
মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মতিৰ অপেক্ষাত, সন্মতি পালেই ইয়াক এক অধিনিয়ম হিচাপে অধিসূচিত কৰা হ'ব
৩। সংসদত লম্বিত বিধেয়ক
ক্ৰম সংখ্যা
বিধেয়কৰ নাম
সমুদায়
স্থিতি
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (তৃতীয় সংশোধন) বিধেয়ক ২০২২ (হিমাচল প্ৰদেশ ৰাজ্য সন্দৰ্ভত)
অনুসূচিত জনজাতিৰ তালিকাত সিৰমোৰ জিলাৰ ট্ৰান্স গিৰি ক্ষেত্ৰৰ 'হট্টী' সমুদায়ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা, সেইসমূহ সমুদায়ক বাহিৰ কৰা যি হিমাচল প্ৰদেশ ৰাজ্যৰ বাবে অনুসূচিত জাতি হিচাপে আগৰে পৰা অধিসূচিত
কেবিনেটৰ মঞ্জুৰী- ১৪-০৯-২০২২
লোকসভাত প্ৰস্তুত ০৯-১২-২০২২
লোকসভাত পাৰিত ১৬-১২-২০২২
স্থিতি ৰাজ্যসভাত লম্বিত
অহা বাজেট অধিৱেশনত পৰৱৰ্তী কাৰ্য কৰিব পাৰি
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (পঞ্চম সংশোধন) বিধেয়ক ২০২২ (ছত্তিশগড় ৰাজ্য সন্দৰ্ভত)
নিম্নলিখিত সমাৱেশন আছে:
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৫ত ভাৰিয়া ভূমিয়াৰ পৰ্যায়বাসীৰ ৰূপত ভূইঁয়া, ভূইয়াঁ, ভূয়াঁ
ইয়াৰ ইংৰাজী ভাৰ্ছনক সলনি নকৰাকৈ ভাৰিয়াৰ ভৰিয়াৰ ৰূপত সংশোধন, যেনে প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৫ত ভৰিয়া
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৫ত পণ্ডোৰ ৰূপান্তৰ দেৱনাগৰী ভাৰ্ছনৰ ৰূপত পাণ্ডুৰ লগতে পঁডো, পণ্ডো, পন্ডো
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ১৪ত ধনৱাৰৰ পৰ্যায়বাসীৰ ৰূপত ধনুহাৰ/ধনুৱাৰ
-ইংৰাজী টেক্সটত সলনি নকৰাকৈ এছটি তালিকাত প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ১৬ত গদবা
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ১৬ত দেৱনাগৰী ভাৰ্ছনৰ এটা ৰূপান্তৰ হিচাপে গোণ্ডৰ লগতে গোঁড়
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ২৩ত কোন্ধৰ লগতে কোন্দ
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ২৭ত দেৱনাগৰী ভাৰ্ছনৰ এটা ৰূপান্তৰ হিচাপে কোডাকুৰ লগতে কোড়াকু
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৩২ত নগেসিয়া, নাগাসিয়াৰ পৰ্যায়বাসীৰ ৰূপত কৃষক
-'ধাংগড়'ৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ দ্বাৰা প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৩৩ত অধিসূচিত হিন্দী ভাৰ্ছনত 'ধনগড়'ৰ সংশোধন
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৪১ত সাৱৰ, সৱৰাৰ পৰ্যায়বাসীৰ ৰূপত সৌঁৰা, সঁৱৰা
-প্ৰৱিষ্টি সংখ্যা ৪৩ত বিনঝিয়া
কেবিনেটৰ মঞ্জুৰী- ১৪-০৯-২০২২
লোকসভাত প্ৰস্তুত ০৯-১২-২০২২
লোকসভাত পাৰিত ২১-১২-২০২২
স্থিতি ৰাজ্যসভাত লম্বিত
অহা বাজেট অধিৱেশনত পৰৱৰ্তী কাৰ্য কৰিব পাৰি
-গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান উদ্ঘাটন কৰে
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ সমাৰোহৰ এটা অংশ হিচাপে, গৃহ তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৭ জুন, ২০২২ত নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান উদ্ঘাটন কৰে।
এনটিআৰআই এটা প্ৰধান আৰু সৰ্বোচ্চ ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ইয়াৰ পৰিকল্পনা একাডেমিক, কাৰ্যকৰী আৰু বিধায়ী ক্ষেত্ৰত জনজাতীয় বিচাৰ, বিষয়ৰ আধাৰ হিচাপে কৰা হৈছে। ই অন্য বিখ্যাত গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, বিশ্ববিদ্যালয়, সংগঠন তথা একাডেমিক নিকায় আৰু সম্পদ কেন্দ্ৰৰ সৈতে সহযোগ আৰু নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰে। ই ২৭টা জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (টিআৰআই), উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ (চিঅ'ই), এনএফএছটিৰ গৱেষণা বিদ্বানৰ পৰিকল্পনাৰ নিৰীক্ষণো কৰে আৰু ই গৱেষণা তথা প্ৰশিক্ষণৰ মানদণ্ড সংশোধনৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰে।
-জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে অনুসূচিত জনজাতিৰ সাংসদৰ উপস্থিতিত ২৩ জুলাই ২০২২ত জনজাতীয় পদ্ম পুৰস্কাৰ বিজেতাসকলক সন্মানিত কৰে
ভাৰতৰ ১৫তম ৰাষ্ট্ৰপতি হোৱাত শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ ঐতিহাসিক বিজয়ৰ সমাৰোহ পালন কৰি জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২৩ জুলাই ২০২২ত নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানত দেশৰ জনজাতীয় পদ্ম পুৰস্কাৰ বিজেতা তথা অনুসূচিত জনজাতিৰ সাংসদসকলৰ আতিথ্য কৰে।
-সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ২৭৫ (১)ৰ জৰিয়তে অনুদান
সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ২৭৫ (১)ৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি, অনুসূচিত ক্ষেত্ৰত প্ৰশাসনৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ তথা জনজাতীয় লোকৰ কল্যাণৰ বাবে অনুসূচিত জনজাতি অধ্যুষিত ২৬খন ৰাজ্যলৈ অনুদান জাৰি কৰা হয়। এয়া এক বিশেষ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যক্ৰম আৰু ৰাজ্যক ১০০ শতাংশ অনুদান প্ৰদান কৰা হয়। শিক্ষা, স্বাস্থ্য, দক্ষতা বিকাশ, জীৱিকা, খোৱাপানী, স্বচ্ছতা আদি ক্ষেত্ৰত আন্তঃগাঁথনিৰ কাৰ্যকলাপত ব্যৱধান হ্ৰাস কৰিবলৈ এছটি জনসংখ্যাৰ নিৰ্ণিত আৱশ্যকতাৰ আধাৰত পুঁজি জাৰি কৰা হয়।
-জনজাতীয় বিকাশৰ বাবে প্ৰতিবছৰে ডিএপিএছটি/টিএছপি ফাণ্ড নিৰ্ধাৰিত কৰিবলৈ ৪২টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগক অধিদেশিত কৰা হৈছে
ভাৰতৰ সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ৩৪২ৰ জৰিয়তে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশ (ইউটি)ত প্ৰসাৰিত ৭৩০ৰো অধিক অনুসূচিত জনজাতি অধিসূচিত। নবীনতম দিশনিৰ্দেশ অনুসৰি, জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত, ৪১টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগে ডিএপিএছটি ফাণ্ড হিচাপে নিজৰ মুঠ যোজনা আৱণ্টনৰ এক নিশ্চিত শতাংশ নিৰ্ধাৰিত কৰি আছে। ডিএপিএছটি ফাণ্ডৰ ব্যয় প্ৰতিবছৰে বচনবদ্ধ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ দ্বাৰা দেশত অনুসূচিত জনজাতিৰ ত্বৰিত সামাজিক-অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে শিক্ষা, স্বাস্থ্য, কৃষি, জলসিঞ্চন, পথ, আৱাস, খোৱাপানী, বৈদ্যুতিকৰণ, সংস্থাপন সৃষ্টি, দক্ষতা বিকাশ আদিৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত তেওঁলোকৰ যোজনাৰ বাবে কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ পৰাও মুঠ ৰাজ্য যোজনাৰ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যত এছটি অধ্যুষিত (লোকপিয়ল ২০১১)ৰ অনুপাতত জনজাতি উপ-যোজনা (টিএছপি) ফাণ্ড নিৰ্ধাৰিত কৰাৰ অপেক্ষা কৰা হয়।
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৯ আগষ্ট ২০২২ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাৰ সৈতে ৩৭৮খন স্কুলৰ ইএমআৰএছ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এক ভাৰ্চুৱেল বাৰ্তালাপৰ আয়োজন কৰে
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৯ আগষ্ট ২০২২ত বিশ্বৰ ভাৰতীয় লোকৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দিৱসত নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা তথা কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা আৰু জলশক্তি ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডুৰ সৈতে ৩৭৮খন স্কুলৰ ইএমআৰএছ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এক ভাৰ্চুৱেল পাৰস্পৰিক বাৰ্তা 'সংবাদ'ৰ আয়োজন কৰে। ৩৭৮খন ইএমআৰএছে ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত পৰস্পৰ বাৰ্তা সত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত হয়।
খুণ্টিত মেগা স্বাস্থ্য শিৱিৰ আয়োজিত, ৬০,০০০ৰো অধিক লোকে ভাগ লয়
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, আয়ুষ মন্ত্ৰালয় আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে সংযুক্ত ৰূপত ঝাৰখণ্ডত ২৬ জুন, ২০২২ত মেগা স্বাস্থ্য শিৱিৰৰ আয়োজন কৰে। দেশজুৰি ৩৫০ৰো অধিক চিকিৎসকে সিকল চেল ৰোগ, ৰক্তহীনতা আৰু অন্য ৰোগৰ বাবে ৬০,০০০ৰো অধিক জনজাতীয় লোকৰ চিকিৎসাৰ বাবে একত্ৰিত হয়। স্বাস্থ্য মেলাত, চিকিৎসকসকলে বিনামূলীয়া পৰীক্ষা কৰে আৰু বিনামূলীয়াকৈ ঔষধ বিতৰণ কৰে।
-কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই পালঘৰত 'মন্থন শিৱিৰ' উদ্ঘাটন কৰে
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই ১৪ জুলাই, ২০২২ত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰত জনজাতীয় সমুদায়ৰ কৰ্তৃত্ব, কল্যাণ তথা বিকাশৰ ওপৰত এখন দুদিনীয়া সন্মিলন 'মন্থন শিৱিৰ'ৰ উদ্ঘাটন কৰে। ইয়াত অনুসূচিত জনজাতি ঘটক (https://stcmis.gov.in/) জনজাতীয় লোকৰ স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত চৰ্চাও অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ অতিৰিক্ত, জম্মু-কাশ্মীৰ, বিহাৰ, ছত্তিশগড়, হিমাচল প্ৰদেশ, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান, উত্তৰপ্ৰদেশ, গোৱা, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিমবংগ, মণিপুৰ, ত্ৰিপুৰা, গুজৰাট, দাদৰ আৰু নগৰ হাভেলি, অসম, মিজোৰাম, মেঘালয়, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিক্কিম, নাগালেণ্ড, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তামিলনাডুৰ জনজাতীয় কল্যাণ বিভাগৰ প্ৰতিনিধিয়েও সন্মিলনত ভাগ লয়।
-জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ত তেলেংগানাৰ ৰাজ্যিক মহোৎসৱ মেদৰাম জাথাৰাক সীমাহীন উৎসাহেৰে সমৰ্থন দিয়ে
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ জৰিয়তে, ভাৰত চৰকাৰে ঘোষণা কৰে যে জনজাতীয় সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য ২০২২ৰ আকৰ্ষণ হ'ব। মেদৰাম জাথাৰাৰ আয়োজন দেৱী সম্মকা আৰু দেৱী সৰলাম্মাৰ সন্মানত কৰা হয়। ইয়াৰ আয়োজন দুবছৰত এবাৰ "মাঘ" (ফেব্ৰুৱাৰী) মাহত পূৰ্ণিমাৰ দিনা কৰা হয়। জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে মেদৰাম জাথাৰা ২২ৰ পৰা সম্পৃক্ত বিভিন্ন কাৰ্যকলাপৰ বাবে ২.২৬ কোটি টকাৰ মঞ্জুৰী দিয়ে। মেদৰাম জাথাৰা ভাৰতৰ দ্বিতীয় সবাতোকৈ ডাঙৰ মেলা যাক তেলেংগানাৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ জনজাতীয় সমুদায়- কোয়া জনজাতিৰ দ্বাৰা চাৰি দিন ধৰি পালন কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, এয়া তেওঁলোকৰ ব্যতিক্ৰমী জনজাতীয় পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতি তথা ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ কৰাত জনজাতিসকলক সহায় কৰে আৰু বিশ্বজনীন স্তৰত তেওঁলোকৰ জনজাতীয় ইতিহাসক উৎসাহিত কৰে।
-বন অধিকাৰ অধিনিয়ম (এফআৰএ) বৰ্ষ ২০২২ৰ সময়ছোৱাত প্ৰাপ্তি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্য পৰম্পৰাগত বনবাসী (বন অধিকাৰৰ মান্যতা) অধিনিয়ম, ২০০৬
জম্মু আৰু কাশ্মীৰে বন অধিকাৰ অধিনিয়মৰ ৰূপায়ণ আৰম্ভ কৰে। ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা পোৱা তথ্য অনুসৰি, ৩০-০৬-২০২২লৈকে ৪৪,৪৬,১০৪টা বন অধিকাৰ দাবী (৪২,৭৬,৮৪৪টা ব্যক্তিগত দাবী তথা ১,৬৯,২৬০টা সামূহিক দাবী) নথিভুক্ত কৰা হয় আৰু ২২,৩৫,৮৪৫টা টাইটেল (২১,৩৩,২৬০টা ব্যক্তিগত টাইটেল তথা ১,০২,৫৮৫টা সামূহিক টাইটেল) বিতৰণ কৰা হৈছে আৰু একৰত বন ভূমিৰ সীমা ১,৬০,৩০,৬৪০.৬৮ (৪৫,৪৮,১১৯টা ব্যক্তিগত তথা ১,১৪,৮২,৫২১টা সামূহিক)। এছটি আৰু অন্য পৰম্পৰাগত বনবাসী (বন অধিকাৰৰ মান্যতা) অধিনিয়ম, ২০০৬ৰ জৰিয়তে মুঠ ৩৯,০৯,৬৮৮ (৮৭.৯৪ শতাংশ) দাবী নিষ্পত্তি কৰা হৈছে।
কেলেণ্ডাৰ বছৰৰ সময়ছোৱাত এফআৰএৰ প্ৰভাৱশালী তথা ত্বৰিত ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ২১-১০-২০২২ত জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত এখন বৈঠক আয়োজিত কৰা হৈছিল।
ডিজিটেল উদ্যমিতাৰ মাধ্যমত জনজাতীয় সমুদায়ৰ উত্থানৰ বাবে জিঅ'এএল কাৰ্যক্ৰমৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় ২৮ জুন ২০২২ত লঞ্চ কৰা হৈছে
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই গইং অনলাইন এজ লিডাৰ্ছ (জিঅ'এএল) কাৰ্যক্ৰমৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰম্ভ কৰে। এই কাৰ্যক্ৰম জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় তথা মেটা (ফেচবুক)ৰ এটা সংযুক্ত পদক্ষেপ। জিঅ'এএল ২.০ পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ জনজাতীয় সমুদায়ৰ মাজত উদ্যমিতাক উৎসাহিত কৰাৰ জৰিয়তে ১০ লাখ যুৱক-যুৱতীক ডিজিটেল মাধ্যমত দক্ষতা প্ৰদান কৰা আৰু তেওঁলোকৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ কৰিবলৈ সুযোগ মুকলি কৰা।
জৈৱিক জনজাতীয় সামগ্ৰী আৰু হস্তশিল্পৰ বাবে এক জীৱন্ত প্ৰদৰ্শনী আৰু বজাৰৰ উদ্ঘাটন ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত ট্ৰাইফেডৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী পৱিত্ৰ কুমাৰ কানহাৰৰ উপস্থিতিত ২১ মাৰ্চ, ২০২২ত ট্ৰাইফেডৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ৰামসিংহ ৰাঠৱাৰ দ্বাৰা কৰা হয়। এই ১০ দিনীয়া প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন ২১ মাৰ্চৰ পৰা ৩০ মাৰ্চ ২০২২ত ভোপালৰ ভোপাল হাটত কৰা হয় আৰু ইয়াত দেশজুৰি ১৫ৰো অধিক ৰাজ্যৰ প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ৭০ৰ অধিক ষ্টল প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল।
-ট্ৰাইফেডে ৮ মাৰ্চ ২০২২ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা দিৱসত জীৱিকা সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ৭৫গৰাকী জনজাতীয় মহিলাৰ প্ৰাপ্তিক সন্মানিত কৰে
-শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই ট্ৰাইফেডৰ ১৪টা মৌ উৎপাদক কৃষক সংগঠন (এফপিঅ')ৰ উদ্ঘাটন কৰে।
-মহাৰাষ্ট্ৰত ট্ৰাইফেডে ১৪ জুন, ২০২২ত আদি চিত্ৰ কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰে
-এতিয়ালৈকে ৩২২৫টা বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ স্বীকৃত
-কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাই ২১ জুন, ২০২২ত ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ বীৰছা মুণ্ডা মহাবিদ্যালয়ৰ আইৱাইডি সমাৰোহৰ নেতৃত্ব কৰে।
ভাৰত চৰকাৰে 'মানৱতাৰ বাবে যোগ' থীমেৰে ২১ জুন, ২০২২ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আইৱাইডি) ২০২২ৰ সমাৰোহ পালন কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২২ত এই বছৰ ৭৫তম আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ ৰূপত পালন কৰি থকা হৈছে।
-টাটা ইলেক্ট্ৰনিক লিমিটেড তথা জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ঝাৰখণ্ডৰ চাৰিখন জিলাত এছটি ছোৱালীৰ মেগা ভৰ্তি অভিযান আয়োজিত কৰা হয়
টাটা ইলেক্ট্ৰনিকছ লিমিটেডৰ দ্বাৰা ১৮-১৯ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ত জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সমন্বয়ত খুণ্টি, সৰায়কেলা, চাইবাসা আৰু সিমডেগাত দুদিনীয়া ভৰ্তি অভিযানৰ আয়োজন কৰা হয়। এই পদক্ষেপে বহুত ভাল সঁহাৰি লাভ কৰে আৰু জিলাৰ গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰৰ পৰা ভৰ্তি কাৰ্যত ২৬০০ৰো অধিক ছোৱালী আৰু যুৱতীয়ে ভাগ লয় যাৰ ভিতৰত ১৮৯৮গৰাকী ছোৱালীৰ দুদিনত বাছনি কৰা হয়।
-জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ঝাৰখণ্ডৰ সৰাইকেলা খৰছোৱানত এদিনীয়া মেগা স্বাস্থ্য শিবিৰ 'অবুআ বুগিন হোডমো- আমাৰ ভাল স্বাস্থ্যৰ আয়োজন কৰে
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ঝাৰখণ্ডৰ সৰাইকেলা খৰছোৱানত ৪ ডিচেম্বৰ, ২০২২ত সফলতাৰে এদিনীয়া বিনামূলীয়া মেগা স্বাস্থ্য শিবিৰ 'অবুআ বুগিন হোডমো- (আমাৰ ভাল স্বাস্থ্য)ৰ আয়োজন কৰে। জুন, ২০২২ত খুণ্টি শিবিৰৰ সফলতাৰ পাছত ৰাজ্যত জনজাতীয় লোকক উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰা এয়া দ্বিতীয় সফল স্বাস্থ্য শিবিৰ আছিল।
মেগা স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন সংযুক্ত ৰূপত জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়, এনএইচআৰএম, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, টাটা ষ্টিল ফাউণ্ডেশ্যন আৰু জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা কৰা হৈছিল য'ত জনজাতীয় সমাজৰ বাবে উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা তথা সংশ্লিষ্ট সুবিধাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল।
-প্ৰধানমন্ত্ৰী আদি আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনা (পিএমএএজিৱাই): সংযোজনৰ মাধ্যমত জনজাতি অধ্যুষিত গাঁৱৰ সামগ্ৰিক বিকাশ
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২১-২২ৰ পৰা ২০২৫-২৬ৰ সময়ছোৱাত ৰূপায়ণৰ বাবে 'প্ৰধানমন্ত্ৰী আদি আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনা (পিএমএএজিৱাই) নামেৰে জনজাতীয় উপ-যোজনা (এছিএৰ পৰা টিএছএছ)ৰ বাবে 'বিশেষ কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ আগৰ যোজনাৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰায় ৪.২২ কোটি (মুঠ জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৪০ শতাংশ)ৰ জনসংখ্যাক সামৰি উল্লেখযোগ্য জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ সৈতে গাঁৱৰ সামগ্ৰিক বিকাশ কৰা। এতিয়ালৈকে, ১৯২৭.০০ কোটি টকাৰ ধনৰাশি আগতেই ৰাজ্যসমূহক জাৰি কৰা হৈছে।
-অক্টোবৰ, ২০২২ত আয়োজিত লম্বিত বিষয় ২.০ৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে বিশেষ অভিযানৰ জৰিয়তে, বিভিন্ন মাপকাঠিত মন্ত্ৰালয়ৰ ৰূপায়ণ এনেধৰণৰ:
ক্ৰম সংখ্যা
মাপকাঠি
টাৰ্গেট
প্ৰাপ্তি
সাংসদ সম্পৰ্কীয়
৩২
২৭
আইএমচি সম্পৰ্কীয় (কেবিনেট প্ৰস্তাৱ)
০৬
০৬
ৰাজ্য চৰকাৰ সম্পৰ্কীয়
০১
০১
গণ অভিযোগ
১২০
১২০
পিএমঅ' সম্পৰ্কীয়
১৩
১৩
গণ অভিযোগ আপীল
৩১
৩১
নিয়ম/প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰা
ৰেকৰ্ড প্ৰবন্ধ (ফাইল)
এ। ভৌতিক ফাইল
বি। ই-ফাইল
১০৩২ (সমীক্ষাৰ কাৰণে)
১৮৩ (বিডিঙৰ বাবে চিহ্নিত)
৭৬৪ (সমীক্ষাৰ বাবে ৰখা হয়)
১০৩২ (সমীক্ষাকৃত)
১৮৩ (বিড কৰা হয়)
৪৬০ (বণ্ড)
মুক্ত কৰা ঠাই
০ বৰ্গফুট
০ বৰ্গফুট
১০
স্বচ্ছতা অভিযান
৪১
৪১
১১
অৰ্জিত ৰাজহ
০ টকা
০ টকা
অনুলগ্নক-১
ছাত্ৰবৃত্তি যোজনাৰ জৰিয়তে ১ এপ্ৰিল ২০২২ৰ পৰা ৩১ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে ব্যয় আৰু লাভাৰ্থীৰ বিৱৰণ
টক কোটি হিচাপত
স্কিমৰ নাম
বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩
ব্যয় (৩১ ডিচেম্বৰ ২০২২লৈকে)
লাভাৰ্থীৰ সংখ্যা
অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে মেট্ৰিক-পূৰ্ব ছাত্ৰবৃত্তি,
২১৬.৭৯
৫৫৩৭৫৭
অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে মেট্ৰিক-পৰৱৰ্তী ছাত্ৰবৃত্তি,
১৮০১.৪৭
২০৭৮৩৬৩
অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে উচ্চতৰ শিক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অধ্যেতা স্কিম,
৯৫.২৮
২৬৮৫
অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী (টপ ক্লাছ)ৰ বাবে উচ্চতৰ শিক্ষাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ছাত্ৰবৃত্তি স্কিম,
৩৪.৬৪
২৮৪৫
অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বিদেশত পঢ়িবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় অভাৰছিজ ছাত্ৰবৃত্তিৰ বাবে
১.৫২
১৯
মুঠ
২১৪৯.৭০
২৬৩৭৬৬৯
অনুলগ্নক-২
ক্ৰম সংখ্যা
ৰাজ্য
জিলা
প্ৰখণ্ড
ইএমআৰএছৰ নাম
মঞ্জুৰীৰ বছৰ
শিলান্যাসৰ বছৰ
আধাৰশিলা স্থাপন কৰোতা
উৰিষ্যা
ময়ুৰগঞ্জ
ৰাজগোবিন্দপুৰ
ইএমআৰএছ ৰাজগোবিন্দপুৰ
২০২১-২২
১৬-০৪-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু
উৰিষ্যা
ময়ুৰগঞ্জ
উডালা
ইএমআৰএছ উডালা
২০২১-২২
২২-০৪-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু
উৰিষ্যা
ময়ুৰগঞ্জ
সুকৃতি (মহুলডিহা)
ইএমআৰএছ সুকৃতি
২০২১-২২
২৩-০৪-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু
নাগালেণ্ড
কিফিৰ
কিফিৰ
ইএমআৰএছ কিফিৰ
২০১৮-১৯
২৬-০৪-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা
উৰিষ্যা
কোৰাপুট
কুন্দুৰা
ইএমআৰএছ কুন্দুৰা
২০২১-২২
৩০-০৪-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু
মহাৰাষ্ট্ৰ
নাসিক
সুৰগনা
ইএমআৰএছ সুৰগনা
২০১৮-১৯
১৩-০৫-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা
উৰিষ্যা
ময়ুৰগঞ্জ
ৰাৰৌণ
ইএমআৰএছ ৰাৰৌণ
২০২০-২১
১৯-০৫-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু
গুজৰাট
নৰ্মদা
সাগবাৰা
ইএমআৰএছ সাগবাৰা
২০১৭-১৮
০৯-০৮-২০২২
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল
মধ্যপ্ৰদেশ
বুঢ়ানপুৰ
খাকনাৰ
ইএমআৰএছ নেপানগৰ (খাকনাৰ)
২০২০-২১
২৩-০৮-২০২২
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
১০
মণিপুৰ
উখৰুল
উখৰুল নৰ্থ
ইএমআৰএছ উখৰুল নৰ্থ
২০২০-২১
১৯-০৯-২০২২
ভাৰত চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা আৰু বিদেশ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ডঃ আৰ কে ৰঞ্জন সিং
১১
নাগালেণ্ড
মাকোকচুং
মাংগকোলেম্বা
ইএমআৰএছ মাংকোলেম্বা
২০১৯-২০
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১২
নাগালেণ্ড
লোংগলেং
লোংগলেং
ইএমআৰএছ লোংগলেং
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৩
নাগালেণ্ড
মাকোকচুং
আংপাংকং
ইএমআৰএছ আংপাংকং
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৪
নাগালেণ্ড
কহিমা
বোৎসা
ইএমআৰএছ বোৎসা
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৫
নাগালেণ্ড
টিউনছাং
নাকসেন
ইএমআৰএছ নাকসেন
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৬
নাগালেণ্ড
জুনহেবোতো
জুনহেবোতো
ইএমআৰএছ জুনহেবোতো
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৭
নাগালেণ্ড
পেৰেণ
পেৰেণ
ইএমআৰএছ পেৰেণ
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৮
নাগালেণ্ড
টিউনছাং
নকলাক
ইএমআৰএছ নকলাক
২০২০-২১
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১৯
নাগালেণ্ড
মন
ফমছিং
ইএমআৰএছ ফমছিং
২০২১-২২
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
২০
নাগালেণ্ড
মাকোকচুং
চুৰাংকং
ইএমআৰএছ চুৰাংকং
২০২১-২২
০২-১১-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
অনুলগ্নক-৩
ক্ৰম সংখ্যা
ৰাজ্য
জিলা
প্ৰখণ্ড
ইএমআৰএছৰ নাম
মঞ্জুৰীৰ বছৰ
উদ্ঘাটনৰ তাৰিখ
উদ্ঘাটন কৰোতা
কেৰালা
পালাক্কড
এটাপেডি
ইএমআৰএছ এটাপেডি
২০১৭-১৮
২২-০৭-২০২২
কেৰালা চৰকাৰৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু পিছপৰা শ্ৰেণী, দেৱাসওমছ সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী কে ৰসাকৃষ্ণন
কেৰালা
কাসৰগোড
পাৰাপ্পা
ইএমআৰএছ কৰিন্থালম
২০১৮-১৯
১৬-০৭-২০২২
কেৰালা চৰকাৰৰ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু পিছপৰা শ্ৰেণী, দেৱাসওমছ সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী কে ৰসাকৃষ্ণন
গুজৰাট
সাবৰকণ্ড
পোশিনা
ইএমআৰএছ পশিনা
২০১৫-১৬
০৪-১০-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
অৰুণাচল প্ৰদেশ
তিৰপ
খোন্সা
ইএমআৰএছ খেলা
২০১৫-১৬
২২-০৫-২০২২
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ
অৰুণাচল প্ৰদেশ
লোগৰপাডা (পূৰ্বে ৱেষ্ট ছিয়াং)
তিৰবিন
ইএমআৰএছ তিৰবিন
২০১৬-১৭
২২-০৫-২০২২
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ দ্বাৰা ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত
তেলেংগানা
ভদ্ৰাদ্ৰি কোঠাগুডা
পলবঞ্চা
ইএমআৰএছ পলবঞ্চা
২০১৭-১৮
০৮-০৭-২০২২
তেলেংগানাৰ অনুসূচিত জনজাতি, মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সত্যাৱতী ৰাঠোড়
ছিক্কিম
নামচী
সদাম
ইএমআৰএছ সুনতোলে
২০১৫-১৬
১৯-০৮-২০২২
কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেণুকা সৰুতা
তামিলনাডু
কাঞ্চিপুৰম
চেংগালপেট
কত্তানকুলাথুৰ তিৰুপোৰুৰ
ইএমআৰএছ পত্তিপোলম
২০১৭-১৮
০২-১১-২০২২
তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এম কে ষ্টেলিন
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
পূৰ্ব গোদাবৰী
চিন্তুৰ
ইএমআৰএছ চিন্তুৰ
২০১৮-১৯
০৪-১২-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১০
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
পূৰ্ব গোদাবৰী
ৰাজৱমাংগী
ইএমআৰএছ ৰাজৱমাংগী
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১১
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
বিজিনগৰম
গুম্মা লক্ষ্মীপুৰম
ইএমআৰএছ জিএল পুৰম
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
১২
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
পশ্চিম গোদাবৰী
বুট্টায়াগুডেম
ইএমআৰএছ বুট্টায়াগুডেম
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ৰাষ্ট্ৰপতি, ভাৰত চৰকাৰ শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু