Ministry of Tribal Affairs
Year End Review 2022: Ministry of Tribal Affairs
Substantial increase of 12.32% in the Budget Outlay of Rs. 8451 Cr for the Ministry of Tribal Affairs for 2022-23
Ministry of Tribal Affairs disbursed scholarships to 26.37 lakh tribal students through DBT from 1st April 2022 to 31st Dec 2022
Cabinet approves total outlay of Rs. 28,920 Cr for setting up of 452 new Eklavya Model Residential schools, upgradation of existing 211 schools and establishment of 15 Centres of Excellence for Sports for the year 2021-22 to 2025-26
President of India Smt. Droupadi Murmu leads the celebrations of Janjatiya Gaurav Divas on 15th November 2022
Modifications notified in the list of STs of Jharkhand, Tripura, and Uttar Pradesh. Bills for modification in the list of STs of Tamil Nadu and Karnataka passed by Parliament. Bills for modification in the list of Himachal Pradesh and Chhattisgarh passed in the Lok Sabha and are pending in the Rajya Sabha.
Sh. Amit Shah inaugurates the National Tribal Research Institute in New Delhi on 7th June 2022
More than 60,000 people participate in Mega Health Camp organised in Khunti, Jharkhand, on 26th June 2022
2 Days Mega Recruitment Drive of ST girls organised in 4 districts of Jharkhand with support of Ministry of Tribal Affairs; 1898 girls selected
Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY) covers 16554 tribal villages for the integrated development
31 DEC 2022 12:46PM by PIB Delhi
Scheduled Tribes (ST) constitute approximately 8.6% of population of India numbering around 10.4 crores. There are over 730 Scheduled Tribes notified under Article 342 of the Constitution of India. In keeping with the vision of Prime Minister, Sh. Narendra Modi of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas,’ the Government of India has focused on development of tribes and conservation of their heritage and culture as a priority.
Ministry of Tribal Affairs (MoTA), in line with this vision and its enduring commitment for welfare of tribals, geared itself to ensure sectoral development through enhanced allocation of financial resources, convergence of efforts, re-engineering of planning and implementation mechanism of the Ministry.
Major highlights of the Ministry of Tribal Affairs during 2022 are as follows:
· Substantial increase of 12.32% in the Budget Outlay of Rs. 8451 cr for the Ministry of Tribal Affairs for 2022-23
The Budget Outlay for the Financial Year 2022-2023 has earmarked an enhanced Total Budget Outlay of Rs. 8451.92 Crores for the Ministry of Tribal Affairs as against Outlay for 2021-2022 of Rs. 7524.87 Crores, thus leading to an increase of 12.32%.
An amount of Rs. 87,584 Cr has been allocated as Scheduled Tribe Component as against an amount of Rs. 78,256 Cr in the previous year. 41 Central Ministries are required to allocate this amount for the welfare of STs and development of tribal areas.
• Ministry of Tribal Affairs disbursed scholarships to 26.37 lakh tribal students through DBT from 1st April 2022 to 31st Dec 2022
• The ministry of tribal affairs disbursed an amount of Rs 2149.70 crore to 2637669 students under various scholarship schemes namely Pre-Matric Scholarship for ST students, Post Matric Scholarship for ST students, National Fellowship Scheme for Higher Education for ST students, National Scholarship Scheme for Higher Education for ST students (Top Class), National Overseas Scholarship for ST students for studying abroad from 1st April 2022 to 31st Dec 2022.
(Scholarship wise details are attached in Annexure 1)
• President of India Smt. Droupadi Murmu leads the celebrations of JanJatiya Gaurav Divas 2022
President of India, Smt. Droupadi Murmu, led the celebrations of Janjatiya Gaurav Divas November this year. On Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, the President visited Ulihatu village (the birth place of Bhagwan Birsa Munda) in Khunti district of Jharkhand, and paid floral tributes there.
Various events and programmes were planned from Kashmir to Kanyakumari and from Gujarat to Arunachal Pradesh including in villages and remote areas. Several programmes such as organization of marches of youth and performances by tribal artists across states in State capitals; cultural programmes; organization of Seminars/Workshops; essay, songs, dance, sport, and painting competitions, Swachhta campaign were also organised across the country in coordination with State Governments and State Tribal Research Institutes.
· Vice President and Chairman Rajya Sabha Sh. Jagdeep Dhankar paid floral tributes on JanJatiya Gaurav Divas 2022
Vice President & Chairman Rajya Sabha, Sh. Jagdeep Dhankhar along with other Parliamentarians and officials of the Ministry of Tribal Affairs and others paid floral tributes to the legendary tribal freedom fighter, Bhagwan Birsa Munda, at Parliament House premises on 15th November 2022, JanJatiya Gaurav Divas.
• National Education Society for Tribal Students organises a host of events
1. EMRS Foundation Laying and Inauguration Ceremony
Foundation Stone for 20 EMRSs was laid by Central and State level dignitaries in the year 2022-23. These schools are being set up in 14 districts of 6 States. Out of the 20 schools, 11 are in Nagaland, 5 in Odisha and 1 each in Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, and Manipur. These schools are situated in the remotest hilly and forest areas of the country. (List is at Annexure 2)
President of India, Smt. Droupadi Murmu laying Foundation Stone for 10 EMRSs in Nagaland
Union Minister of Tribal Affairs, Sh. Arjun Munda, lays foundation stone for EMRS Surguna, Maharashtra
As part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, an initiative of the Government of India is to celebrate and commemorate 75 years of progressive India and the glorious history of its people, culture, and achievements, 12 EMRSs have been inaugurated by Central and State level dignitaries in the year 2022-23. Out of the 12 schools inaugurated, 4 schools were inaugurated in Andhra Pradesh, 2 each were inaugurated in Arunachal Pradesh and Kerala, and 1 each in Gujarat, Sikkim, Tamil Nadu, and Telangana. (List is at Annexure 3)
1. Cultural Meet 2022
National Education Society for Tribal Students (NESTS) organised the EMRS National Cultural Fest from 31st October to 2nd November 2022 in Bengaluru, Karnataka. Smt. Renuka Singh Saruta, Hon’ble Minister of State for Tribal Affairs was the Chief Guest, on the momentous occasion.
1. EMRS Sports Meet 2022
The 3rd Edition of the EMRS Sports Meet 2022 was held from 17th- 22nd December 2022. The event was officially opened by the Chief Guest, Smt. Renuka Singh Saruta, MoS Tribal Affairs. Exuding the spirit of KHELO INDIA, EMRS National Sports Meets inculcate a strong spirit of participation in sports amongst students that will go a long way in showcasing the tremendous potential in sports that tribal students naturally possess and are adept at.
1. National Award to EMRS Teacher
The President of India, Smt. Droupadi Murmu, bestowed the National Teachers Award- 2022 on Sh. Sidharth Yonzone, an able and outstanding principal of Eklavya Model Residential School (EMRS) Gangyep, Sikkim at Vigyan Bhawan, New Delhi. Sh. Sidharth Yonzone has demonstrated his commitment and diligence towards his profession, by way of making remarkable contributions to elevate the status of EMRS Gangyep and has taken the school to newer heights. He is the third teacher of an EMRS school to receive the prestigious award, the other two being Shri Pramod Kumar Shukla, Lecturer, Eklavya Model Residential School, Karpawand, Karpawand, Bakawand, Bastar, Chhattisgarh 2021, and Smt. Sudha Painuli, Vice Principal, Eklavya Model Residential School, Jogla, Kalsi, Dehradun, Uttarakhand in 2020.
• Modification in the list of SCs/STs for inclusion of certain communities in the list of STs in the states of Jharkhand, Tripura, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Himachal Pradesh, and Chhattisgarh.
1. Notifications regarding Scheduling of Communities
S.
No.
Name of order
Date of Notification
Name of States / UTs for which applicable
(As amended)
Communities included
1.
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Amendment) Act, 2022 (No. 8 of 2022)
8.4.2022
Jharkhand
1. Omitting Bhogta listed at Sl.No.3 in the list of Scheduled Castes.
2. Inclusion of Puran as new entry in the list of Scheduled Tribes; and
3. Inclusion of Bhogta, Deshwari, Ganjhu, Dautalbandi (Dwalbandi), Patbandi, Raut, Maajhia, Khairi (Kheri) as synonyms to Kharwar, entry at S.N. 16 in the list of STs.
4. Inclusion of Tamaria/Tamadia as synonym to ‘Munda’ at S.No. 24 in the list of Scheduled Tribes.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Act, 2022 (No. 9 of 2022)
18.4.2022
Tripura
Darlong’ as sub-tribe of ‘Kuki’ in entry 9 in the list of Scheduled Tribes of the State of Tripura
3.
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Second Amendment) Act, 2022 (No. 20 of 2022)
24.12.2022
Uttar Pradesh
Gond, Dhuria, Nayak, Ojha, Pathari, Rajgond in the districts of Sant Kabirnagar Kushinagar, Chandauli and Bhadohi districts of Uttar Pradesh
2. Bill passed by both the Houses of Parliament but waiting Assent of the Hon’ble President
S.No.
Bill name
Communities
Status
1.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Second Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Tamil Nadu)
Narikorivan along with Kurivikkaran
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 15/12/2022
Passed in Rajya Sabha - 22/12/2022
Assent of Hon’ble President is awaited, as soon as it gets assented, the same would be notified as an Act.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Fourth Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Karnataka)
Betta-Kuruba’ community as synonym of ‘Kadu Kuruba’ at Sl. No. 16 in the list of STs of Karnataka
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 19/12/2022
Passed in Rajya Sabha - 22/12/2022
Assent of Hon’ble President is awaited, as soon as it gets assented, the same would be notified as an Act.
3. Bills pending in Parliament
S.No.
Bill name
Communities
Status
1.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Third Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Himachal Pradesh)
Including ‘Hattee’ community of Trans Giri area of Sirmour District in the Scheduled Tribes list, excluding those communities which are already notified as Scheduled Castes for the State of Himachal Pradesh.
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 16/12/2022
Status: Pending in Rajya Sabha
Further action may be taken up in coming budget session.
2.
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Fifth Amendment) Bill, 2022
(With respect to the State of Chhattisgarh)
The following inclusions:
1. Bhuinya (भूईंया), Bhuiyan (भूईयाँ), Bhuyan (भूयां) as synonyms of Bharia Bhumia (भारिया भूमिया) at entry No. 5.
2. Correction of भारिया (Bharia) as भरिया (Bharia) without changing its English version, namely Bharia at entry No. 5
3. Pando (पंडो, पण्डो, पन्डो) along with Pando (पांडो) as variant Devnagari version of Pando at entry No. 5
4. Dhanuhar/Dhanuwar (धनुहार/धनुवार) as synonyms of Dhanwar (धनवार) at entry No. 14
5. गदबा (Gadba, Gadaba) at entry No. 15 in ST list without change in English text
6. Gond (गोंड़) along with Gond (गोंड) as variant Devnagari version entry at No. 16
7. Kond (कोंद) alongwih Kondh (कोंध) at entry No. 23
8. Kodaku (कोड़ाकू) along with Kodaku (कोडाकू) as a variant Devanagari version of Kodaku at entry No. 27
9. Kisan (किसान) as synonym of Nagesia (नगेसिया), Nagasia (नागासिया) at entry No. 32
10. Rectification of ‘धनगढ़’ (Dhangad) in Hindi version notified at entry No. 33 by substitution with ‘धांगड़’ (Dhangad)
11. Saunra (सौंरा), Saonra (संवरा) as synonyms of Sawar (सावर), Sawara (सवरा) at entry No. 41
12. Binjhia (बिंझिया) at entry No. 43
Cabinet Approval- 14/09/2022
Introduced in Lok Sabha- 09/12/2022
Passed in Lok Sabha- 21/12/2022
Status: Pending in Rajya Sabha
Further action may be taken up in coming budget session.
• Sh. Amit Shah, Minister of Home Affairs and Cooperation inaugurates the National Tribal Research Institute in New Delhi
As a part of the Azadi Ka Amrit Mahotsav celebrations by the Ministry of Tribal Affairs, the Minister of Home Affairs and Cooperation, Sh. Amit Shah, inaugurated the National Tribal Research Institute in New Delhi on 7th June 2022.
The NTRI is a premier and apex National Level Institute and is envisaged as the fulcrum of tribal concerns, issues and matters in academic, executive, and legislative fields. It collaborates and networks with other reputed research institutes, Universities, organizations as well as academic bodies and resource Centres. It also monitors projects of 27 Tribal Research Institutes (TRIs), Centres of Excellence (CoEs), research scholars of NFST and has set up norms for improvement in the quality of research and training.
• Ministry of Tribal Affairs felicitates Tribal Padma Awardees on 23rd July 2022 in the presence of Scheduled Tribe MPs
Celebrating the historical win of Smt. Droupadi Murmu, on becoming the 15th President of India, the Ministry of Tribal Affairs, hosted the Tribal Padma Awardees and Scheduled Tribe Members of Parliament from across the nation at the National Tribal Research Institute in New Delhi on 23rd July 2022.
• Grants under Article 275(1) of the Constitution
Under the programme of Provision to Article 275(1) of Constitution, Grants are released to 26 States, having ST population for raising the level of Administration in Scheduled Areas and for the welfare of tribal people. This is a Special Area Programme and 100% grants are provided to States. Funds are released to the state governments depending on the felt needs of ST population to bridge the gap in infrastructure activities in the fields of education, health, skill development, livelihood, drinking water, sanitation, etc.
• 42 Central Ministries/ Departments have been mandated to earmark DAPST/TSP
funds every year for tribal development
There are over 730 Scheduled Tribes (STs) notified under Article 342 of the Constitution of India, spread over different States and Union Territories (UTs) of the country.As per the latest guidelines, besides Ministry of Tribal Affairs, 41 Central Ministries / Departments are earmarking a certain percentage of their total scheme allocation as DAPST funds every year. DAPST funds are spent by obligated Central Ministries / Departments under their schemes for various development projects relating to education, health, agriculture, irrigation, roads, housing, drinking water, electrification, employment generation, skill development, etc., for accelerated socio-economic development of Scheduled Tribes in the country. Further, State Governments are also supposed to earmark Tribal Sub Plan (TSP) funds in proportion to ST population (Census 2011) in the State with respect to total State Plan.
• Ministry of Tribal Affairs organizes ‘Samvaad’ a virtual interaction of EMRS students of 378 schools with Union Minister Sh. Arjun Munda on 9th August 2022
Ministry of Tribal Affairs organized ‘Samvaad’ a virtual interaction of students of Eklavya Model Residential Schools with Hon’ble Union Minister for Tribal Affairs, Sh. Arjun Munda, and Hon’ble MoS for Tribal Affairs and Jal Shakti, Sh. Bisweshwar Tudu, on International Day of the World’s Indigenous Peoples on 9th August 2022 at the National Tribal Research Institute in New Delhi. 378 EMRSs joined the interaction session virtually.
• Mega Health Camp organised in Khunti, more than 60,000 people participate
Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Ayush and local administration jointly organized a Mega Health Camp on 26th June 2022 in Jharkhand. More than 350 doctors gathered from all over the country to treat more than 60,000 tribal people for sickle cell disease, anaemia, and other diseases. At the Health Fair, doctors examined people free of cost and distributed free medicines.
• Union Minister Shri Arjun Munda inaugurates 'Manthan Shivir' at Palghar
Hon’ble Union Tribal Affairs Minister Shri Arjun Munda inaugurated a two-day symposium ‘Manthan Shivir’ on the empowerment, welfare, and development of tribal communities at Palghar in Maharashtra on 14th July 2022. The Hon’ble Minister of State for Tribal Affairs, Shri Bishweshwar Tudu, was also present on the occasion.
The Symposium focused on the various programmes under the Azadi Ka Amrit Mahotsav by Eklavya Model Residential Schools, State Fees Fixation Committee, Grants Department and Tribal Museums which organize 'Janjatiya Gaurav Divas' on birth anniversary of freedom fighter Bhagwan Birsa Munda. It also included discussions on Scheduled Tribe Component (https://stcmis.gov.in/), health and education of tribal population.
Apart from Maharashtra, representatives of Tribal Welfare Departments from Jammu, Kashmir, Bihar, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Goa, Jharkhand, West Bengal, Manipur, Tripura, Gujarat, Dadra and Nagar Haveli, Assam, Mizoram, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Sikkim, Nagaland, Andhra Pradesh, Tamil Nadu took part in the symposium.
• Ministry of Tribal Affairs supports Telangana’s State Festival of Medaram Jathara with added vigour on 17th February 2022
Under the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Government of India has announced that tribal culture and heritage will be the cynosure of 2022. Medaram Jathara is conducted in honour of the Goddesses Sammakka and Saralamma. It is celebrated once in two years in the month of “Magha” (February) on the full moon day. Several STs of different villages assemble there, and lakhs of pilgrims visit the Mulugu District to celebrate the festival with full gusto.
Ministry of Tribal Affairs sanctioned ₹2.26 Crores for various activities pertaining to Medaram Jathara 2022. Medaram Jatara is the second-largest fair of India, celebrated by the second-largest Tribal Community of Telangana - the Koya tribe for four days. The Ministry of Tribal Affairs’ continuous support of this festival aims to generate awareness and a harmonious bond between the visitors and the Tribal communities of Telangana. Moreover, it assists the tribals to preserve their unique Tribal Traditions, Culture and Heritage and promote their tribal History on a global scale.
• Forest Rights Act (FRA) Achievements during the year 2022: THE SCHEDULED TRIBES AND OTHER TRADITIONAL FOREST DWELLERS (RECOGNITION OF FOREST RIGHTS) ACT, 2006
Jammu and Kashmir starts implementation of the Forest Rights Act.
Title under Forest Rights Act being issued to a Tribal family by Hon’ble Lieutenant Governor, Sh. Manoj Sinha
As per information received from State Governments, till 30.06.2022, 44,46,104 forest rights claims (42,76,844 individual claims and 1,69,260 community claims) have been filed and 22,35,845 titles (21,33,260 individual and 1,02,585 community titles) have been distributed and 1,60,30,640.68 Extent of forest land in acres (45,48,119 individual and 1,14,82,521 community). A total of 39,09,688 (87.94%) claims have been disposed of under the ST and other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006.
During the calendar year, a meeting was held under the Chairmanship of Minister of Tribal Affairs held on 21.10.2022 with the State Governments for ensuring the efficient and expeditious implementation of FRA.
• Second Phase of GOAL Programme for uplifting tribal communities through digital entrepreneurship launched on 28th June 2022
Sh. Arjun Munda, Minister of Tribal Affairs launched the second phase of the Going Online as Leaders (GOAL) program. The programme is a joint initiative of the Ministry of Tribal Affairs and Meta (Facebook). GOAL 2.0 initiative aims to digitally upskill 10 lakh youth by on promoting entrepreneurship amongst tribal communities of the country and opening opportunities for them using digital technology.
• Aadi Bazaar, a celebration of the spirit of tribal craft, culture, cuisine & commerce inaugurated at Bhopal Haat, Bhopal
An Aadi Bazaar, a vibrant exhibition featuring organic tribal products and handcrafted wares, was inaugurated virtually by Sh. Ramsinh Rathwa, Chairman TRIFED on March 21, 2022 in the august presence of Sh. Pabitra Kumar Kanhar, Vice Chairman TRIFED. This 10-day exhibition was held at Bhopal Haat, Bhopal from March 21st- March 30th, 2022 and featured more than 70 stalls representing over 15 states from across the country.
These Aadi Bazaars are a part of TRIFED’s intensified efforts to improve the livelihoods of the underprivileged tribals, who have been majorly impacted in the past two years.
• TRIFED recognizes achievements of 75 tribal women in the field of livelihood generation on International Women’s Day on 8th March 2022
• Shri Arjun Munda inaugurates 14 Honey Farmer Producer Organizations(FPOs) of TRIFED
Maharashtra conducted the Aadi Chitra prg
• TRIFED in Maharashtra conducts Aadi Chitra program on 14th June 2022.
• 3225 Van Dhan Vikas Kendra sanctioned till date
• Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda leads IYD celebrations from Birsa Munda College, Khunti, Jharkhand on 21st June 2022
Government of India, celebrated the International Day of Yoga (IYD) 2022 on 21st June 2022 with ‘Yoga for Humanity’ as the theme. International Day of Yoga 2022 is being celebrated this year marking the 75th ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav. Integrating the 8th IYD with the celebrations of Azadi Ka Amrit Mahotsav, Mass Yoga demonstrations were organised at 75 iconic locations across the country, under the leadership of 75 Union Ministers, in tandem with the Yoga Demonstration by the PM.
• Mega Recruitment Drive of ST girls organised in 4 districts of Jharkhand by TATA Electronics Limited and Tribal Affairs Ministry
A 2-day Recruitment Drive was organized in Khunti, Saraikela, Chaibasa and Simdega, by TATA Electronics Private Limited in coordination with the Ministry of Tribal Affairs on September 18th-19th, 2022. The drive was initiated with the efforts of Tribal Affairs Minister, Sh. Arjun Munda, during Sewa Pakhawada being celebrated on the occasion of the Hon. PM’s birthday.
The initiative received a great response and more than 2600 girls and young women participated in the recruitment drive from the rural areas of the districts, out of which 1898 girls were selected in 2 days.
• Ministry of Tribal Affairs organised One Day Mega Health Camp ‘Abua Bugin Hodmo-Our Better Health’ at Saraikela Kharsawan, Jharkhand
The Ministry of Tribal Affairs successfully hosted a free One-Day Mega Health Camp - 'Abua Bugin Hodmo' ('Our Better Health'), at Seraikela Kharsawan on 4th December 2022. This was the second successful health camp to offer improved healthcare services to the tribal people in the state after the Khunti camp's success in June, 2022.
The Mega Health Camp was jointly organised by the Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Ayush, NHRM, MoHFW, Tata Steel Foundation, and the District Administration, envisaging better health and related facilities for the tribal society. The programme had notable participation from Sh. Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs, Sh. Champai Soren, Minister of Transport, Govt. of Jharkhand, Sh. Bidyut Baran Mahato, MP (Jamshedpur).
• Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY): Holistic Development of tribal dominated villages through convergence
Ministry of Tribal Affairs has revamped the earlier Scheme of ‘Special Central Assistance to
Tribal Sub-Scheme (SCA to TSS) with nomenclature ‘Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojna
(PMAAGY),’ for implementation during 2021-22 to 2025-26, which aims at integrated
development of villages with significant tribal population covering about population of 4.22
crore (About 40% of the total Tribal Population). It is envisaged to cover 36,428 villages having
at least 50% tribal population and 500 STs across States / UTs with notified STs. The main
objective of this scheme is to achieve integrated socio-economic development of selected
villages through convergence approach. During 2021-22 and 2022-23, a total of about 16554 villages have been taken up. So far, an amount of Rs. 1927.00 Crore has already been released to the States.
• Under Special Campaign for Disposal of Pending Matters 2.0 organized in October, 2022 , the Performance of the Ministry in various parameters is as below:
S.No.
Parameter
Target
Achievement
1.
Reference from MPs
32
27
1.
IMC References (Cabinet Proposals)
06
06
1.
State Government References
01
01
1.
Public Grievances
120
120
1.
PMO References
13
13
1.
Public Grievance Appeals
31
31
1.
Easing of Rules/Processes
0
0
1.
Record Management (Files)
1. Physical Files
1. E Files
1032 (Due to Review)
183 (Identified for Weeding)
764 (Put up for Review)
1032 (Reviewed)
183(Weeded)
460 (closed)
Space Freed
0 sq. feet
0 sq. feet
10
Cleanliness Campaign
41
41
11
Revenue Earned
0 Rs.
0 Rs.
ANNEXURE-1
Details of expenditure and beneficiaries from 1st April 2022 to 31st Dec 2022 under Scholarship Schemes
Rs. In Crore
Sl. No
Name of the Scheme
Financial Year 2022-23
Expenditure
(as on 31st Dec 2022)
No. of Beneficiaries
1
Pre-Matric Scholarship for ST students
216.79
553757
2
Post Matric Scholarship for ST students
1801.47
2078363
3
National Fellowship Scheme for Higher Education for ST students
95.28
2685
4
National Scholarship Scheme for Higher Education for ST students (Top Class)
34.64
2845
5
National Overseas Scholarship for ST students for studying abroad
1.52
19
TOTAL
2149.70
2637669
ANNEXURE-2
S. No.
State
District
Block
Name of EMRS
Year of Sanction
Date of laying foundation
Foundation Laid by
1
Odisha
Mayurbhanj
Rasgovindpur
EMRS Rasgovindpur
2021-22
16.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
2
Odisha
Mayurbhanj
Udala
EMRS Udala
2021-22
22.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
3
Odisha
Mayurbhanj
Sukruli (Mahuldiha)
EMRS Sukruli
2021-22
23.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
4
Nagaland
Kiphire
Kiphire
EMRS Kiphire
2018-19
26.04.2022
Shri. Arjun Munda, Hon'ble Union Minister for Tribal Affairs
5
Odisha
Koraput
Kundura
EMRS Kundura
2021-22
30.04.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs
6
Maharashtra
Nashik
Surgana
EMRS Surgana
2018-19
13.05.2022
Sh. Arjun Munda, Hon'ble Minister of Tribal Affairs
7
Odisha
Mayurbhanj
Raruan
EMRS Raruan
2020-21
19.05.2022
Sh. Bishweswar Tudu, Hon'ble Minister of State, Tribal Affairs & Jal Shakti
8
Gujarat
Narmada
Sagbara
EMRS Sagbara
2017-18
09.08.2022
Sh. Bhupendrabhai Patel Hon'ble Chief Minister Government of Gujarat
9
Madhya Pradesh
Burhanpur
Khaknar
EMRS Nepanagar (Khaknar)
2020-21
23.08.2022
Sh. Shivraj Singh Chauhan, Hon’ble Chief Minister, Madhya Pradesh
10
Manipur
Ukhrul
Ukhrul North
EMRS Ukhrul North
2020-21
19.09.2022
Dr. R.K Ranjan Singh, Hon'ble Union Minister of State, Education and External Affairs Govt. of India
11
Nagaland
Mokokchung
Mangkolemba
EMRS Mangkolemba
2019-20
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
12
Nagaland
Longleng
Longleng
EMRS Longleng
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
13
Nagaland
Mokokchung
Ongpangkong
EMRS Ongpangkong
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
14
Nagaland
Kohima
Botsa
EMRS Botsa
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
15
Nagaland
Tuensang
Noksen
EMRS Noksen
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
16
Nagaland
Zunheboto
Zunheboto
EMRS Zunheboto
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
17
Nagaland
Peren
Peren
EMRS Peren
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
18
Nagaland
Tuensang
Noklak
EMRS Noklak
2020-21
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
19
Nagaland
Mon
Phomching
EMRS Phomching
2021-22
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
20
Nagaland
Mokokchung
Tsurangkong
EMRS Tsurangkong
2021-22
02.11.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India,
ANNEXURE-3
S. N.
State
District
Block
Name of EMRS
Sanction Year
Date of Inauguration
Inaugurated by
1
Kerala
Palakkad
Attappady
EMRS Attappady
2017-18
22.07.2022
Shri. K. Rashakrishnan Minister for Welfare of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Backward Classes, Devaswoms, Parliamentary Affairs of Government of Kerala
2
Kerala
Kasargod
Parappa
EMRS Karinthalam
2018-19
16.07.2022
Shri. K. Rashakrishnan Hon’ble Minister for Welfare of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Backward Classes, Devaswoms, Parliamentary Affairs of Government of Kerala
3
Gujarat
Sabarkantha
Poshina
EMRS Poshina
2015-16
04.10.2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
4
Arunachal Pradesh
Tirap
Khonsa
EMRS Khela
2015-16
22.05.2022
Shri Amit Shah, Hon’ble Union Home Minister & Cooperation Minister, Government of India
5
Arunachal Pradesh
Leparada (Erstwhile West Siang)
Tirbin
EMRS Tirbin
2016-17
22.05.2022
Virtually by Shri Amit Shah, Hon’ble Union Home Minister & Cooperation Minister, Government of India
6
Telangana
Bhadradri Kothaguda
Palvancha
EMRS Palvancha
2017-18
08.07.2022
Ms. Satyavathi Rathod, Hon’ble Minister for Scheduled Tribes, Women and Child Welfare, Telangana
7
Sikkim
Namchi
Sadam Suntoley
EMRS Suntoley
2015-16
19.08.2022
Smt Renuka Singh Saruta, Hon'ble Union Minister for State, Ministry of Tribal Affairs, Govt. of India
8
Tamilnadu
Kanchipuram Chengalpet
Kattankulathur Thiruporur
EMRS Pattipulam
2017-18
02.11.2022
Sh. M.K Stalin, Hon’ble Chief Minister Tamilnadu
9
Andhra Pradesh
East Godavari
Chintur
EMRS Chinturu
2018-19
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
10
Andhra Pradesh
East Godavari
Rajavommangi
EMRS Rajavomangi
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
11
Andhra Pradesh
Vizianagaram
Gumma Lakshmipuram
EMRS GL Puram
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India
12
Andhra Pradesh
West Godavari
Buttayagudem
EMRS Buttayagudem
2019-20
04-12-2022
Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble President of India, Government of India

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
চহি লোইশিল্লকপী হঙ্গৎনা য়েংবা ২০২২: ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী ওইনা ২০২২-২৩গী লুপা করোর ৮৪৫১গী বজেৎ আউতলেদা ১২.৩২% হেনগৎলে
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না এপ্রিল ১, ২০২২দগী দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা দি.বি.তি.গী খুত্থাঙদা ত্রাইবেল মহৈরোয় লাখ ২৬.৩৭দা স্কোলারসিপ য়েন্থোকখ্রে
ইং ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবদা অনৌবা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৪৫২ লিংখৎনবা, হান্না লৈরবা স্কুল ২১১ অপগ্রেদ তৌনবা অমদি সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর স্পোর্তস ১৫ লিংখৎনবগীদমক মন্ত্রী মন্দলনা লুপা করোর ২৮,৯২০গী অপুনবা আউতলে অয়াবা পীরে
ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমুনা লমজিংদুনা নবেম্বর ১৫, ২০২২দা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস পাঙথোকখি
ঝার্খন্দ, ত্রিপুরা অমদি উত্তর প্রদেশকী এস.তি. লিস্ততা শেমদোকপা নোতিফাই তৌখ্রে। তামিল নাদু অমদি কর্নাতকাগী এস.তি. লিস্ত শেমদোক্নবা বিল পার্লিয়ামেন্ততা পাস তৌখ্রে। হিমাচল প্রদেশ অমদি ছত্তিসগরগী লিস্ত শেমদোক্নবা বিল লোক সভাদা পাস তৌখ্রে অমদি রাজ্য সভাদা পন্দুনা লৈরি
শ্রী অমিত সাহনা জুন ৭, ২০২২দা নই দিল্লিদা নেস্নেল ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎ শঙ্গাখ্রে
জুন ২৬, ২০২২দা ঝার্খন্দকী খুন্তীদা পাঙথোকখিবা মেগা হেল্থ কে
31 DEC 2022 12:46PM by PIB Imphal
সিদ্যুল ত্রাইব (এস.তি.)না ভারতকী মীশিংগী চাউরাক্না ৮.৬% ওইদুনা মীশিং করোর ১০.৪রোম ওইরি‍। ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল ৩৪২গী মখাদা নোতিফাইদ তৌরবা সিদ্যুল ত্রাইব ৭৩০ হেন্না লৈ‍। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমদি সবকা প্রয়াস’ মীৎয়েঙ পরিংদা, ভারত লৈঙাক্না ত্রাইবশিং চাওখৎহনবা অমদি মখোয়গী হেরিতেজ অমদি কলচরবু মরুওবা মীৎয়েঙ থমদুনা য়োকখৎপদা মীৎয়েঙ চঙলি‍।
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয় (মোতা), হায়রিবা ভিজন অসিগী পরিংদা অমদি ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবগী ফিরেপ মখা শমথদুনা, শেলথুমগী রিসোর্স হেন্না কাইথোক্তুনা, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, মন্ত্রালয়গী প্লানিং অমদি ইমপ্লিমেন্তেসন মেকানিজম নৌনা শেমদোক শাদোক্তুনা সেক্তোরেল দিভেলপমেন্ত পুরক্নবা হোৎনরি‍।
ইং ২০২২ মনুংদা ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী অচৌবা মায় পাকখিবশিং মখাদা পীরি:
· ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী ওইনা ২০২২-২৩গী লুপা করোর ৮৪৫১গী বজেৎ আউতলেদা ১২.৩২% হেনগৎলে
শেনবা চহি ২০২২-২০২৩গী বজেৎ আউতলেনা, ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী অপুনবা বজেৎ আউতলে ২০২১-২০২২দা লুপা করোর ৭৫২৪.৮৭ ওইরম্বদগী ২০২২-২০২৩দা লুপা করোর ৮৪৫১.৯২দা হেনগৎহন্দুনা, ১২.৩২% হেনগৎহল্লে‍।
মমাঙ চহিদা লুপা করোর ৭৮,২৫৬ লৈরম্বদগী হন্দক্কী চহিদা লুপা করোর ৮৭,৫৮৪গী শেনফম সিদ্যুল ত্রাইব কম্পোনেন্ত ওইনা খাক্লে‍। কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় ৪১না হায়রিবা শেনফম অসি এস.তি.শিংগী য়াইফনবা অমদি ত্রাইবেল মফমশিংদা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক শীজিন্নবা মথৌ তাই‍।
• এপ্রিল ১, ২০২২দগী দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা ত্রাইবেল ৱফ্যার্স মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল মহৈরোয় লাখ ২৬.৩৭তা স্কোলারসিপ য়েন্থোকখ্রে‍।
• ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না প্রি-মেত্রিক স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস, পোস্ত মেত্রিক স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস, নেস্নেল ফেলোসিপ স্কীম ফোর হাইয়র এজুকেসন ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস, নেস্নেল স্কোলারসিপ স্কীম ফোর হাইয়র এজুকেসন ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস (তোপ ক্লাস), মপান্দম মহৈ তম্নবগীদমক নেস্নেল ওভরসীস স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস হায়রিবা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী মখাদা এপ্রিল ১, ২০২২দগী দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা মহৈরোয় ২৬৩৭৬৬৯দা লুপা করোর ২১৪৯.৭০গী শেনফম য়েন্থোকখ্রে‍।
(স্কোলারসিপশিংগী মচা খায়বা ৱারোল এনেক্সচর ১দা পীরি)
• ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমুনা লমজিংদুনা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস ২০২২ পাঙথোকখি
চহি অসিগী নবেম্বরদা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস পাঙথোকপদা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌবদী মুরমুনা লমজিংখি‍। নবেম্বর ১৫দা পাঙথোকখিবা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস্তা রাস্ত্রপতীনা ঝার্খন্দগী খুন্তী দিস্ত্রিক্ততা লৈবা উলিহাতু খুঙ্গংদা (ভগবান বির্সা মুন্দাগী পোক্নফম লমদম) চৎখি, অমদি মফমদুদা লৈ কৎখি‍।
খুঙ্গংশিং অমদি মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং য়াওনা কাস্মিরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা অমদি গুজরাত্তগী অরুনাচল প্রদেশ ফাওবদা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং থৌরাং তৌখি‍। স্তেত পুম্নমক্কী স্তেত কোনুংদা নহাশিংগী মার্চ অমদি ত্রাইবেল আর্তিস্তশিংগী পর্ফোর্মেন্সশিং পাঙথোকপা; কল্চরেল প্রোগ্রামশিং, সেমিনার/ৱর্কসোপনচিংব থৌরম কয়া পাঙথোকখি; স্তেত লৈঙাকশিং অমদি স্তেত ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎশিংগা খুৎশম্নরগা লৈবাক শিনবা থুংনা এসে, ঈশৈ-নোংমাই, জগোয়, শান্ন-খোৎনবা, অমদি লাই য়েকপা চাংদম্নবা, স্বছ্চতা কেম্পেনশিংসু পাঙথোকখি‍।
· জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস ২০২২দা উপ-রাস্ত্রপতী অমদি রাজ্য সভাগী চেয়রমেন শ্রী জগদীপ ধনকরনা লৈ কৎখি
উপ-রাস্ত্রপতী অমদি রাজ্য সভাগী চেয়রমেন, শ্রী জগদীপ ধনকরনা অতৈ পার্লিয়ামেন্তরিয়নশিং অমদি ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবসতা, নবেম্বর ১৫, ২০২২দা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা মমিং লৈরবা ত্রাইবেল নীংতম লান্মী, ভগবান বির্সা মুন্দাগী মফমদা লৈ কৎখি‍।
• নেস্নেল এজুকেসন সোসাইতী ফোর ত্রাইবেল স্তুদেন্তসনা য়াম্লবা থৌরমশিং পাঙথোকখি‍।
1. ই.এম.আর.এস. উরেপ উয়ুং তম্বা অমদি শঙ্গাবগী থৌরম
ইং ২০২২-২৩দা কেন্দ্র অমদি স্তেতকী থাক্কী দিগ্নিতরীশংনা ই.এম.আর.এস. ২০গী উরেপ উয়ুং তমখি‍। হায়রিবা স্কুলশিং অসি স্তেত ৬গী দিস্ত্রিক্ত ১৪দা লিংখৎপনি‍। স্কুল ২০ অসিগী মনুংদা নগালেন্দদা ১১, ওরিসাদা ৫ অদুগা গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, অমদি মনিপুরদা অমমম্নি‍। হায়রিবা স্কুলশিং অসি লৈবাকসিগী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা অমদি উমংগীম ফমশিংদা লৈবনি‍। (লিস্ত এনেক্সচর ২দা পীরি)
ভারতকী রাস্ত্রপতী, শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমুনা নগালেন্দদা এস.এম.আর.এস. ১০গী উরেপ উয়ুং তম্বা
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা মহারাস্ত্রগী সুরগুনাদা ই.এম.আর.এস. উরেপ উয়ুং তম্বা
ভারতকী খোঙজেল লৈবা চহি ৭৫ অমদি মাগী মীয়ামগী নীংথিরবা পুৱারী, কলচর অমদি ফংবা ঙমখিবশিং সেলেব্রেৎ তৌননবা ভারত লৈঙাক্কী থৌরাং অমা ওইরিবা, অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা ২০২২-২৩দা কেন্দ্র অমদি স্তেতকী থাক্কী দিগ্নিতরীশিংনা ই.এম.আর.এস. শঙ্গাখি‍। শঙ্গাখিবা স্কুল ১২সিগী মনুংদা, অন্ধ্র প্রদেশতা স্কুল ৪ শঙ্গাখি, অরুনাচল প্রদেশ অমদি কেরলাদা স্কুল ২/২ শঙ্গাখি, অমদি গুজরাত, সিক্কিম, তামিল নাদু, অমসুং তেলঙ্গনাদা অমমম শঙ্গাখি‍। (লিস্ত এনেক্সচর ৩দা পীরি)
1. কলচরেল মীত ২০২২
নেস্নেল এজুকেসন সোসাইতী ফোর ত্রাইবেল স্তুদেন্তস (এন.ই.এস.তি.এস.)না কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা ওক্তোবর ৩১দগী নবেম্বর ২ ফাওবা ই.এম.আর.এস. কল্চরেল ফেস্তিবেল পাঙথোকখি‍। ইকায়খুম্নরবা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতী রেনুকা সিংহ সরুতানা হায়রিবা থৌরম অদুদা অথোইবা মীথুং ওইখি‍।
1. ই.এম.আর.এস. স্পোর্তস মীৎ ২০২২
ই.এম.আর.এস. স্পোর্তস মীৎ ২০২২গী ৩শুবা ইদিসন দিসেম্বর ১৭-২২, ২০২২দা পাঙথোকখি‍। থৌরম অদু অথোইবা মীথুং ওইখিবা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী রেনুকা সিংহ সরুতানা হৌদোকখি‍। খেলো ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন উত্তুনা, ই.এম.আর.এস. স্পোর্তস মীৎনা মহৈরোয়শিংগী মরক্তা শান্ন-খোৎনবদা শরুক য়ানবগী অকনবা ইহুল অমা হাপ্তুনা ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা মহৌশানা য়াওজরকপা অমদি হৈ শিংজবা শান্ন-খোৎনবগী কল্লবা মতিংবু উত্থোকপদা চাউনা মতেং ওইরগনি‍।
1. নেস্নেল এৱার্দ্স তু ই.এম.আর.এস. তীচর
ভারতকী রাস্ত্রপতী, শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমুনা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা পাঙথোকপা থৌরমদা সিক্কিমগী এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল (ইধ.এম.আর.এস.) গেংয়েপকী মতিং লৈবা অমদি তোপ তোপ্পা প্রিন্সিপাল, শ্রী সিদার্থ য়োনজোন্দা নেস্নেল তীচর এৱার্দ – ২০২২ লান্থোকখি‍। শ্রী সিদার্থ য়োনজোন্না এস.এম.আর.এস. গেংয়েপকী থাক ৱাংখৎহন্নবা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা থৌদাং লৌদুনা মহাক্কী শিন্ফমদা লেপ্লিবা খোঙফম অমদি পুক্নং লুপ্পা মতৌ উৎখি অমদি স্কুল অদুবু অনৌবা পন্দোল অমা য়ৌনা পুখৎখি‍। মহাক ফিদম্নিংঙাই ওইরবা মনা অসি ফংখিবা ই.এম.আর.এস. স্কুলগী ওজা অহুমসুবনি, অতোপ্পা অনিদুনা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল, কর্পাৱন্দ, কর্পাৱন্দ, বকাৱন্দ, বস্তর, ছত্তিসগরগী লেকচরর শ্রী প্রমোদ কুমার সুক্লা (২০২১), অমদি এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল, জোগ্লা, কাল্সি, দেহরাদুন, উত্তরাখন্দগী ভাইস-প্রিন্সিপাল শ্রীমতী সুধা পাইনুলি (২০২০)নি‍।
• ঝার্খন্দ, ত্রিপুরা, উত্তর প্রদেশ, তামিল নাদু, কর্নাতকা, হিমাচল প্রদেশ, অমদি ছত্তিসগর স্তেতশিংগী এস.তি. লিস্ততা অকক্নবা ফুরুপশিং হাপচিন্নবা এস.সি./এস.তি.গী লিস্ত শেমদোকপা‍।
১. ফুরুপশিং সিদ্যুলিং তৌনবগী নোতিফিকেসনশিং
সেরিএল মশিং
ওর্দর মমিং
নোতিফিকেসন থোকখিবা তারিখ
চৎনগদৌরিবা স্তেত/য়ু.তি.শিংগী মমিং (শেমদোকখিবগী মতুং ইন্না)
য়াওহল্লবা ফুরুপশিং
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল কাস্ত এন্দ সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২২ (নম্বর ৮ ওফ ২০২২)
৮.৪.২০২২
ঝার্খন্দ
1. সিদ্যুল কাস্তকী লিস্ততা সেরিএল নম্বর ৩দা য়াওরিবা ভোগতা লৌথোকপা‍।
2. সিদ্যুল ত্রাইবশিংগী লিস্ততা পুরানবু অনৌবা এন্ত্রী ওইনা হাপচিনবা; অমদি
3. ভোগতা, দেস্বারী, গন্ঝু, দ্বাতালবন্দী (দ্বালবন্দী), পতবন্দী, রাউৎ, মাঝিয়া, খাইরী (খেরী)বু এস.তি. লিস্তকী সেরিএল নম্বর ১৬দা এন্ত্রী তৌরিবা খরৱরগা মান্ননা হাপচিনবা
4. তমারিয়া/তমাদিয়াবু সিদ্যুল ত্রাইবশিংগী লিস্তকী সেরিএল মশিং ২৪দা য়াওরিবা ‘মুন্দা’গা মান্ননা হাপচিনবা
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত), এক্ত, ২০২২ (নম্বর ৯ ওফ ২০২২)
১৮.৪.২০২২
ত্রিপুরা
ত্রিপুরা স্তেতকী সিদ্যুল ত্রাইবশিংগী লিস্তকী এন্ত্রী ৯দা দোরলোংবু ‘কুকি’ ত্রাইবকী সব-ত্রাইব ওইনা হাপচিনবা
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল কাস্ত এন্দ সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (সেকেন্দ এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০২২ (নম্বর ২০ ওফ ২০২২)
২৪.১২.২০২২
উত্তর প্রদেশ
উত্তর প্রদেশকী সন্ত কবিরনগর কুসিনগর, চন্দৌলী অমদি ভরোহী দিস্ত্রিক্ততা গোন্দ, ধুরিয়া, নায়ক, ওঝা, পথরী, রাজগোন্দ
২. পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্না পাস তৌখ্রবা অদুবু ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতীনা অয়াবা পীনবা ঙাইরিবা বিল
সেরিএল মশিং
বিল মমিং
ফুরুপশিং
ফীভম
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (সেকেন্দ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
(তামিল নাদু স্তেতকী ওইনা)
কুরিবিক্করনগা লোয়ননা নারিকোরিবন
মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখিবা – ১৪/০৯/২০২২
লোক সভাদা পুথোকখিবা – ০৯/১২/২০২২
লোক সভাদা পাস তৌখিবা – ১৫/১২/২০২২
রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা – ২২/১/২/২০২২
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতীগী অয়াবা ঙাইরি, হেক অয়াবা ফংবগা হায়রিবা অসিমক এক্ত অমা ওইনা নোতিফাই তৌরগনি‍।
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (ফোর্থ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
(কর্নাতকা স্তেতকী ওইনা)
কর্নাতকাগী এস.তি. লিস্তকী সেরিএল নম্বর ১৬দা বেত্তা-কুরুবা ফুরুপ্পু ‘কাদু কুরুবা’গী অতোপ্পা মমিং ওইনা হাপ্পা
মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখিবা – ১৪/০৯/২০২২
লোক সভাদা পুথোকখিবা – ০৯/১২/২০২২
লোক সভাদা পাস তৌখিবা – ১৯/১২/২০২২
রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা – ২২/১২/২০২২
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতীগী অয়াবা ঙাইরি, অয়াবা হেক ফংবগা হায়রিবা অসিমক এক্ত অমা ওইনা নোতিফাই তৌরগনি‍।
৩. পার্লিয়ামেন্ততা পন্দুনা লৈরিবা বিলশিং
সেরিএল মশিং
বিল মমিং
ফুরুপশিং
ফীভম
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (থর্দ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
(হিমাচল প্রদেশ স্তেতকী ওইনা)
হিমাচল প্রদেশ স্তেতকী ওইনা হান্ননা সিদ্যুল কাস্ত ওইনা লাউথোকখ্রবা ফুরূপশিং য়াওদনা সিরমুর দিস্ত্রিক্তকী ত্রান্স গিরিদা লৈরিবা ‘হাত্তী’ ফুরূপ্পু সিদ্যুল ত্রাইব ওইনা হাপচিনবা
মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখিবা – ১৪/০৯/২০২২
লোক সভাদা পুথোকখিবা – ০৯/১২/২০২২
লোক সভাদা পাস তৌখিবা – ১৬/১২/২০২২
ফীভম: রাজ্য সভাদা পন্দুনা লৈরি
লাক্কদৌরিবা বজেৎ সেসন্দা মখা তাবা খোঙথাং লৌখৎলবা য়াই‍‍।
দি কনস্তিত্যুসন (সিদ্যুল ত্রাইব্স) ওর্দর (ফিফ্থ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
(ছত্তিসগর স্তেতকী ওইনা)
মখাদা পীরিবশিং অসি হাপচিন্নবগী:
1. এন্ত্রী নম্বর ৫তা ভুইনয়াবু, ভুইয়ান, ভুয়ানবু ভারিয়া ভুমিয়াগী অতোপ্পা মমিংশিং ওইনা
2. এন্ত্রী নম্বর ৫দা ভারিয়াগী মমিংগী ইংলিস ভর্জন্দা অহোংবা লৈহন্দনা ভারিয়াবু ভরিয়া ওইনা হোংদোকপা
3. এন্ত্রী নম্বর ৫দা পন্দো (पंडो, पण्डो, पन्डो) বু পন্দো (पांडो)গা লোয়ননা দেবনগরী ভেরিএন্ত ওইনা
4. এন্ত্রী নম্বর ১৪দা ধনুহার/ধনুৱার (धनुहार/धनुवार) বু ধনৱার (धनवार) গী অতোপ্পা মমিং ওইনা
5. এস.তি. লিস্তকী এন্ত্রী নম্বর ১৫দা ইংলিস তেক্স হোংদোক্তনা গদবা (Gadba, Gadaba)
6. এন্ত্রী নম্বর ১৬তা গোন্দ (गोंड़)বু গোন্দ (गोंड)গা লোয়ননা দেবনগরী ভেরিএন্ত ওইনা
7. এন্ত্রী নম্বর ২৩দা কোন্দ (कोंद)বু কোন্ধ (कोंध)গা লোয়ননা
8. এন্ত্রী নম্বর ২৭দা কোরাকু (कोड़ाकू)বু কোদাকু (कोडाकू)গা লোয়ননা কোরাকুগী দেবনগরি ভেরিএন্ত ওইনা
9. এন্ত্রী নম্বর ৩২দা কিসান (किसान)বু নাগেসিয়া (नगेसिया), নাগাসিয়া (नागासिया)গী অতোপ্পা মমিং ওইনা
10. এন্ত্রী নম্বর ৩৩দা হিন্দী ভর্জন্দা নোতিফাইদ তৌরিবা ‘धनगढ़’ (ধন্গর)বু ‘धांगड़’ (ধান্গর)না মহুৎ শিন্দুনা
11. এন্ত্রী নম্বর ৪১দা সৌন্রা (सौंरा), সন্বরা (संवरा)বু সাৱর (सावर), সাৱরা (सवरा)গী অতোপ্পা মমিং ওইনা
12. এন্ত্রী নম্বর ৪৩দা বিন্ঝিয়া (बिंझिया)
মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখিবা – ১৪/০৯/২০২২
লোক সভাদা পুথোকখিবা – ০৯/১২/২০২২
লোক সভাদা পাস তৌখিবা – ২১/১২/২০২২
ফীভম: রাজ্য সভাদা পন্দুনা লৈরি
লাক্কদৌরিবা বজেৎ সেসন্দা মখা তাবা খোঙথাং লৌখৎলকপা য়াই‍।
• হোম এফ্যার্স এন্দ কোওপরেসনগী মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা নই দিল্লীদা নেস্নেল ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎ শঙ্কাবা
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোক্লিবসিগী শরুক অমা ওইনা হোম এফ্যার্স এন্দ কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা জুন ৭, ২০২২দা নই দিল্লীদা নেস্নেল ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎ শঙ্গাখি‍।
এন.তি.আর.আই. অসি মাঙজিল থাবা অমদি মকোক ওইবা লৈবাক্কী থাক্কী ইনস্তিত্যুৎ অমনি, অদুগা ত্রাইবেলশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং, একাদমিক, একজেক্যুতিব অমদি লেজিস্লেতিব ফীল্দদা লৈরিবা ইসু অমদি ৱাফমশিংগী মতাঙদা নৈননবা মফম অমা ওইনা শেমগৎপনি‍। মসিনা অতৈ মমিং লৈরবা রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং, ওর্গনাইজেসন লোয়ননা একাদমিক বোদীশিং অমদি রিসোর্স সেন্তরশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নৈ অমদি মরী থম্মী‍। মসিনা ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎ (তি.আর.আই.) ২৭, সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স (সি.ও.ই.), এন.ই.এস.তি.এস.কী রিছর্চ স্কোলরশিংগী প্রোজেক্তশিংসু য়েংশিল্লি অমদি থিজিন হুমজিনবা অমদি ত্রেনিংগী ক্বালিতী ফগৎহন্নবা কাঙলোনশিং শেম্মী‍।
• জুলাই ২৩, ২০২২দা পাঙথোকপা সিদ্যুল ত্রাইব এম.পি.শিং য়াওবা থৌরম অমদা ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল পদ্ম এৱার্দীশিংবু ওকখিবা
শ্রীমতী দ্রৌবদী মুরমুনা পুৱারী ওইবা মওংদা মায় পাকখিবা, ভারতকী ১৫শুবা রাস্ত্রপতী ওইরকপবু সেলেব্রেৎ তৌরদুনা, ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না জুলাই ২৩, ২০২২দা নই দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎতা লৈবাক পুম্বদগী ত্রাইবেল পদ্ম এৱার্দীশিং অমদুং পার্লিয়ামেন্তকী সিদ্যুল ত্রাইব মেম্বরশিংবু তরাম্না ওকখ‍ি‍।
• সংবিধানগী আর্তিকল ২৭৫(১)গী মখাদা পীবা গ্রান্তশিং
সংবিধানগী আর্তিকল ২৭৫(১)দা পীরিবা প্রোভিজনগী প্রোগ্রামগী মখাদা, এস.তি. লৈবা স্তেত ২৬তা সিদ্যুল এরিয়াশিংদা এদমিনিস্ত্রেসনগী থাক ৱাংখৎহন্নবা অমদি ত্রাইবেল মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং পায়খৎনবগীদমক্তা গ্রান্ত থাদরি‍। মসি স্পিসিএল এরিয়া প‌রোগ্রাম অমনি, অদুগা ১০০% গ্রান্ত স্তেতশিংদা পী‍। ফন্দশিং অসি মহৈ মশিং, হকশেল, স্কিল হেনগৎহনবা, পুন্সি হিংনবগী লম্বী, থক্নবা ঈশিং অমদি সেনিতেসন্নচিংবা লমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক থৌরমশিং পায়খৎপদা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্নবগীদমক এস.তি. মীয়ামগী মথৌ তাবগী মখা পোন্না স্তেত লৈঙাকশিংদা থাদোকপনি‍।
• কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত ৪২বু ত্রাইবেলশিং চাওখৎহন্নবগীদমক চহি খুদিংগী দি.এ.পি.এস.তি./তি.এস.পি. ফন্দ ইয়রমার্ক শোয়দনা তৌনবা ৱাফম থমখ্রে
ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল ৩৪২গী মখাদা নোতিফাইদ তৌরবা সিদ্যুল ত্রাইব ৭৩০গী মথক্তা লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিং অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা (য়ু.তি.) শন্দোক্তুনা লৈ‍। খ্বাইদগী নৌবা চৎন-পথাপকী মতুং সন্না, ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী মথক্তা, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় / দিপার্তমেন্ত ৪১না মখোয়গী অপুনব স্কীম এলোকেসনগী অকক্নবা পর্সেন্তেজ খরা চহি খুদিংগী দি.এ.পি.এস.তি. ফন্দ ওইনা ইয়রমার্ক তৌরি‍। দি.এ.পি.এস.তি. ফন্দশিং অসি তৌফম থোকপা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংনা লৈবাকসিগী সিদ্যুল ত্রাইবশিংগী সোসিও-ইকনমিক দিভেলপমেন্তকী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবগীদমক মহৈ মশিং, হকশেল, লৌউ-শিংউ, ঈথৈ-লৌখোং, লম্বী, য়ুম, থক্নবা ঈশিং, মৈ ফংহনবা, থবক পীবা, স্কিল হেনগৎহনবনচিংবা হীরমশিংগী মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক মখোয়গী স্কীমশিংগী মখাদা শীজিন্নৈ‍। মখা তানা, স্তেত লৈঙাকশিংনসু অপুনবা স্তেত প্লান্দা স্তেত অদুগী এস.তি. মীশিংগা (সেন্সন ২০১১) চুননা ত্রাইবেল সব প্লান (তি.এস.পি.) ফন্দ খাক্তুনা থমগদবনি‍।
• ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না ওগস্ত ৯, ২০২২দা 'সম্বাদ' কৌবা ই.এম.আর.এস. ৩৭৮গী মহৈরোয়শিংগা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দাগা ভর্চুএল ওইনা ৱারী ৱাতায় শানবগী থৌরম অমা শিনখি
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না নই দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল ত্রাইবেল রিছর্চ ইনস্তিত্যুৎতা ওগস্ত ৯, ২০২২ ইন্তরনেস্নেল দে ওফ দি ৱর্ল্দ্স ইন্দিজিনস পীপল্স থৌরমদা ‘সম্বাদ’ কৌবা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংগী মহৈরোয়শিংগা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দা অমদি ত্রাইবেল এফ্যার্স অমসুং জল শক্তিগী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরুগা ভর্চুএল ওইনা ৱারী ৱাতায় শানবগী থৌরম অমা পাঙথোকখি‍। ই.এম.আর.এস. ৩৭৮না ইন্তরেক্সন সেসন অদুদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি‍।
• খুন্তিদা মেগা হেল্থ কেম্প পাঙথোকখি, মীওই ৬০,০০০ হেন্না শরুক য়াখি
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়, অয়ুস মন্ত্রালয় অমদি লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন্না পুন্না জুন ২৬, ২০২২দা ঝার্খন্দদা মেগা হেল্থ কেম্প অমা পাঙথোকখি‍। লৈবাক পুম্বদগী দোক্তর ৩৫০ হেনবনা ত্রাইবেল মীওই ৬০,০০০ হেনববু সিকল সেল লায়না, এনেমিয়া, অমদি অতৈ লায়নাশিং লায়েংনবগীদমক তিনখি‍। হকশেলগী মেলা অদুদা, দোক্তরশিংনা মীয়ামবু লেম্না লায়েংখি অমদি হিদাক লাংথক লেম্না য়েন্থোকখি‍।
• কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা পালঘরদা 'মন্থন সিবির' হৌদোকখি
ইকায়খুম্নরবা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা জুলাই ১৪, ২০২২দা মহারাস্ত্রগী পালঘরদা ত্রাইবেল ফুরূপশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা, য়াইফহন্নবা, অমদি চাওখৎহন্নবগীদমক নুমিৎ নিনিগী ওইবা সিম্পোজিয়ম ‘মন্থন সিবির’ হৌদোকখি‍। ইকায়খুম্নরবা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরুসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখ‍ি‍।
সিম্পোজিয়ম অদুনা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং, স্তেত ফীস ফিক্সেসন কম্মিতী, গ্রান্ত দিপার্তমেন্ত অমদি নীংতম লান্মী ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন্দা ‘জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস’ পাঙথোকখিবা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম্না অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবগী মখাদা পাঙথোকখিবা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা মীৎয়েঙ থমখি‍। মদুদা সিদ্যুল ত্রাইব কম্পোনেন্ত (https://stcmis.gov.in/), ত্রাইবেল মীয়ামগী হকশেল অমদি মহৈ মশিংগী মরমদা খন্নবসু য়াওখ‍ি‍।
মহারাস্ত্রগী মথক্তা, জম্মু, কাস্মির, বিহার, ছত্তিসগর, হিমাচল প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, গোৱা, ঝার্খন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, মনিপুর, ত্রিপুরা, গুজরাত, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি, অসাম, মিজোরম, মেঘালয়, অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম, নগালেন্দ, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদুদগী ত্রাইবেল ৱেলফ্যার দিপার্তমেন্তশিংগী মীহুৎশিংনা সিম্পোজিয়ম অদুদা শরুক য়াখি‍।
• ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না ফেব্রুৱারী ১৭, ২০২২দা মশক মচু হেন্না থোক্না তেলঙ্গনাগী স্তেত ফেস্তিবেল ওফ মেদারাম জথারাদা ঙাক্লৌ পীখি
অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবকী মখাদা, ভারত লৈঙাক্না ত্রাইবেল কলচর অমদি হেরিতেজ অসি ২০২২গী মীৎয়েংফম ওইগনি হায়না লাউথোকখি‍। মেদারাম জথারা লাইরেম্বী সম্মাক্কা অমদি সরলম্মাবু খুরুমজদুনা পাঙথোকপনি‍। মসি “মাঘ” (ফেব্রুৱারী) থাগী থানিল নুমিত্তা চহি অনিগী মনুংদা অমুমুক পাঙথোকপনি‍। তোঙান তোঙানবা খুঙ্গংশিংদগী এস.তি. মীওই কয়া মফমদুদা তিল্লী, অমদি লাই খুরুম্বা লাকপা মীওই লাখ কয়ানা কুমহৈ অসিবু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্নবগীদমক মুলুগু দিস্ত্রিক্তা চৎলি‍।
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না মেদারাম জথারা ২০২২গা মরী লৈননা পাঙথোক্কদবা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগীদমক লুপা করোর ২.২৬ কাইথোকখি‍। মেদারাম জথারা অসি তেলঙ্গনাগী অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা ত্রাইবেল ফুরুপ কোয়া ত্রাইবনা নুমিৎ মরিনি চুপ্না পাঙথোকপা ভারতকী অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা মেলা অমনি‍। ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না লেপ্পা নাইদনা কুমহৈ অসিদা ঙাক্লৌ পীদুনা তেলঙ্গনাগী ত্রাইবেল ফুরূপশিংগা মফমদুদা লাক্লিবা মীয়ামগা অনিগী মরক্তা খঙবা হেনগৎহন্নবা অমদি অচেৎপা মরী অমা শাগৎনবা পান্দম থম্লি‍। মসিগী মথক্তা, মসিনা ত্রাইবেলশিংবু মখোয়গী তোপ তোপ্পা ত্রাইবেলগী চৎনবী, নাৎ, পারী পুরীগী লন ঙাক শেন্দুনা থম্বদা মতেং পাংই অমদি মখোয়গী ত্রাইবেল পুৱারীবু মালেমগী থাক্তা য়োকখৎলি‍।
• ২০২২ মনুংদা ফোরেস্ত রাইতস এক্ত (এফ.আর.এ.)গী এচীবমেন্তশিং: দি সিদ্যুল ত্রাইব্স এন্দ অদর ত্রেদিস্নেল ফোরেস্ত দ্বেলর্স (রিকোগনিসন ওফ ফোরেস্ত রাইতস) এক্ত, ২০০৬
জম্মু অমসুং কাস্মিরনা ফোরেস্ত রাইতস এক্ত চৎনহনবা হৌখ্রে‍।
ইকায়খুম্নরবা লেফ্তনেন্ত গবর্নর শ্রী মনোজ সাহনা ত্রাইবেল ইমুংশিংদা ফোরেস্ত রাইতস এক্তকী মখাদা মিংথোলশিং পীখ্রে
স্তেত লৈঙাকশিংদগী ফংবা ইনফোর্মেসনগী মতুং ইন্না, ৩০.০৬.২০২২ ফাওবদা, ফোরেস্ত রাইতস ক্লেম ৪৪,৪৬,১০৪ (লনাই ক্লেম ৪২,৭৬,৮৪৪ অমদি কম্ম্যুনিতী ক্লেম ১,৬৯,২৬০) ফাইল তৌখ্রে অমদি তাইতল ২২,৩৫,৮৪৫ (লনাই তাইতল ২১,৩৩,২৬০ অমদি কম্ম্যুনিতী তাইতল ১,০২,৫৮৫) য়েন্থোকখ্রে অমদি উমংগী লম একর ১,৬০, ৩০,৬৪০.৬৮ (লনাইগী ৪৫,৪৮,১১৯ অমদি কম্ম্যুনিতীগী ১,১৪,৮২,৫২১) কোনশিল্লি‍। এস.তি. এন্দ অদর ত্রেদিস্নেল ফোরেস্ত দ্বেলর্স (রিকোগনিসন ওফ ফোরেস্ত রাইতস)এক্ত, ২০০৬কী মখাদা ক্লেম ৩৯,০৯,৬৮৮ (৮৭.৯৪%) দিসপোজ তৌখ্রে‍।
কেলেন্দর চহিসিগী মনুংদা, এফ.আর.এ. মওং চুম্না অমদি খুৎলৈ থুনা চৎনহন্নবগীদমক স্তেত লৈঙাকশিংগা ২১.১০.২০২২দা ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রীনা থৌরম মপু ওইদুনা মীফম অমা পাঙথোকখি‍।
• দিজিতেল ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী খুত্থাঙদা ত্রাইবেল ফুরূপশিংগী থাক ৱাংখৎহন্নবা গোল প্রোগ্রামগী অনিসুবা তাঙ্কক জুন ২৮, ২০২২দা হৌদোকখ্রে
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা গোইং ওনলাইন এস লীদর্স (গোল) প্রোগ্রামগী অনিসুবা তাঙ্কক হৌদোকখ্রে‍। প্রোগ্রাম অসি ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয় অমদি মেতা (ফেসবুক) পুন্না পায়খৎমিন্নবা থৌরাং অমনি‍। গোল ২.০ ইনিসিএতিবনা লৈবাকসিগী ত্রাইবেল ফুরূপশিংগী মরক্তা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োকখত্তুনা নহা লাখ ১০ দিজিতেল ওইনা অপস্কিল তৌনবা অমদি দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মখোয়গীদমক খুদোংচাবশিং হাংদোক্নবা পান্দম থম্লি‍।
• ত্রাইবেল ক্রাফ্ত, কলচর, কুইজিন অমদি কম্মর্সকী স্পিরিৎ সেলেব্রেৎ তৌনবা আদি বজার ভোপালগী ভোপাল হাত্তা হৌদোকখ্রে
ত্রাইবেলগী ওর্গানিক পোত্থোকশিং অমদি খুৎনা শেম শাবা পোৎলমশিং উৎপা মশক মচু নাইরবা একজিবিসন অমা ওইনা আদি বজার অমা মার্চ ২১, ২০২২দা ত্রাইফেদ চেয়রমেন, শ্রী রামসিন্হ রথ্বানা ত্রাইফেদকী ভাইস চেয়রমেন শ্রী পবিত্র কুমার কন্হার য়াওবা থৌরম অমদা ভর্চুএল ওইনা হৌদোকখি‍। নুমিৎ ১০নিগী ওইবা একজিবিসন অসি ভোপালদা লৈবা ভোপাল হাত্তা ২০২২গী মার্চ ২১ দগী মার্চ ৩০ ফাওবা পাঙথোকখি, অমদি লৈবাকসিগী স্তেত ১৫ মহুৎ শিন্দুনা স্তোল ৭০ হেন্না শরুক য়াখি‍।
আদি বজারশিং অসি, হৌখিবা চহি অনিসিদা খ্বাইদগী চাউনা চৈথেং নংলবা শোত্থহৌরবা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সি হিংনবগী লম্বী ফগৎহন্নবা ত্রাইফেদনা হেন্না কন্না হোৎনরিবশিংগী শরুক অমনি‍।
• ইন্তরনেস্নেল ৱুমেন্স দে, মার্চ ৮, ২০২২দা ত্রাইফেদনা পুন্সি হিংনবগী লম্বী শেমবগী লমদা ত্রাইবেল নুপী ৭৬গী মায় পাকখিবশিংবু শকখঙখি
• শ্রী অর্জুন মুন্দানা ত্রাইফেদকী হনী ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) ১৪ হৌদোকখি
• মহারাস্ত্রদা ত্রাইফেদনা জুন ১৪, ২০২২দা আদি চিত্র প্রোগ্রাম পাঙথোকখি‍।
• বন ধন বিকাস কেন্দ্র ৩২২৫ হৌজিক ফাওবদা সেংসন তৌখ্রে
• ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা জুন ২১, ২০২২দা ঝার্খন্দগী খুন্তিদা লৈবা বির্সা মুন্দা কলেজতগী আই.ৱাই.দি. পাঙথোকপা লমজিংখি
ভারত লৈঙাক্না জুন ২১, ২০২২দা ‘য়োগ ফোর হ্যুমেনিতী’ হারিবা থীম অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগ (আই.ৱাই.দি.) ২০২২ পাঙথোকখি‍। ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২২ চহি অসিদা ৭৫শুবা ‘অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব’কা চানননা পাঙথোকপনি‍। ৮শুবা আই.ৱাই.দি.বু অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবকা পুনশিন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়োগ দিমোন্সত্রেৎ তৌখিবগা ইরোয়ননা কেন্দ্র মন্ত্রী ৭৫গী লুচিং মখাদা, লৈবাকসিগী মফম ৭৫দা মাস য়োগ দিমোন্সত্রেসন পাঙথোকখি‍।
• তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ অমদি ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না ঝার্খন্দকী দিস্ত্রিক্ত ৪দা এস.তি. নুপীমচাশিংগী মেকা রিক্রুইতমেন্ত দ্রাইব পাঙথোকখি
তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স প্রাইভেৎ লিমিতেদনা ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী খুৎশম্নরগা, সেপ্তেম্বর ১৮-১৯, ২০২২দা খুন্তি, সরাইকেলা, চাইবসা অমদি সিমদেগাদা নুমিৎ নিনিগী ওইবা রিক্রুইতমেন্ত দ্রাইব অমা পাঙথোকখি‍। দ্রাইব অদু ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মপোক নুমিত্তা পাঙথোকখিবা সেবা পখৱারা থৌরমদা ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা হোৎনদুনা হৌদোকখিবনি‍।
থৌরাং অদুনা চাউনা রেসপোন্স ফংখি অমদি দিস্ত্রিক্তশিং অদুগী খুঙ্গংগী মফমশিংদগী নুপীমচা অমদি নহা ওইরিবা নুপী ২৬০০ হেনবনা রিক্রুইতমেন্ত দ্রাইব অদুদা শরুক য়াখি, মখোয়গী মনুংদা নুপীমচা ১৮৯৮ নুমিৎ নিনিদা খনখি‍।
• ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না ঝার্খন্দগী সরাইকা খর্সাৱন্দা নোংমগী ওইবা মেগা হেল্থ কেম্প 'অবুৱা বুগিন হোদ্মো-ঐখোয়গী হেন্না ফবা হকশেল পাঙথোকখি
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না দিসেম্বর ৪, ২০২২দা সেরাইকেলা খর্সাৱন্দা নোংমগী ওইবা ফ্রী মেগা হেল্থ কেম্প – ‘অবুৱা বুগিন হোদ্মো’ (ঐখোয়গী হেন্না ফবা হকশেল) অমা মায় পাক্না পাঙথোকখি‍। মসিনা জুন, ২০২২দা খুন্তিদা মায় পাক্না পাঙথোকখিবা কেম্পকী মতুংদা স্তেত অদুগী ত্রাইবেল মীয়ামদা হেন্না ফবা হকশেলগী সর্ভিস পীখিবা মায় পাক্না পাঙথোকখিবা অনিশুবা হেল্থ কেম্পনি‍।
মেগা হেল্থ কেম্প অদু ত্রাইবেল খুন্নাইগী হেন্না ফবা হকশেল অমদি মরী লৈনবা ফেসিলিতীশিংদা মীৎয়েঙ থমদুনা, ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়, অয়ুস মন্ত্রালয়, এন.ঐচ.আর.এম., এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ., তাতা স্তীল ফাউন্দেসন, অমদি দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না পুন্না শিনবনি‍। থৌরম অদুদা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দা, ঝর্খন্দ লৈঙাক্কী ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রী শ্রী চম্পাই সোরেন, এম.পি. (জমসেদপুর) শ্রী বুদ্যুৎ বরন মহাতোনা শরুক য়াখি‍।
• প্রধান মন্ত্রী আদি আদর্স গ্রাম য়োজনা (পি.এম.এ.এ.জি.ৱাই.): ত্রাইবেলনা নম্না তাবা খুঙ্গংশিং পুনশিন্দুনা পুন্না চাওখৎমিন্নবা
ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না হান্নগী স্কীম ‘স্পিসিএল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স তু ত্রাইবেল সব-স্কীম (এস.সি.এ. তু তি.এস.এস.)বু ‘প্রধান মন্ত্রী আদি আদর্স গ্রাম য়োজনা (পি.এম.এ.এ.জি.ৱাই.’ হায়না মমিং থোন্দুনা ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা পায়খৎনবা নৌনা শেমদোকখ্রে, অমদি মসিনা ত্রাইবেল মীশিং চাউরাক্না করোর ৪.২২রোম (ত্রাইবেল মীশিংগী চাউরাক্না ৪০% রোম) কোনশিন্দুনা খুঙ্গংশিংদা ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত পুরক্নবা পান্দম থম্লি‍। মসিনা ত্রাইবেল মীশিং ৫০% লৈবা খুঙ্গং ৩৬,৪২৮ অমসুং নোতিফাইদ তৌরবা এস.তি. লৈবা স্তেত / য়ু.তি.শিংদা এস.তি. ৫০০ কোনশিল্লি‍। স্কীম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি পুনশিনবগী থৌওংনা খনগৎলবা খুঙ্গংশিংদা ইনতিগ্রেতেদ সোসিও-ইকনমিক দিভেলপমেন্ত পুরকপনি‍। ২০২১-২২দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা, পুন্না খুঙ্গং ১৬৫৫৪দা পায়খৎখ্রে‍। হৌজিক ফাওবদা, স্তেতশিংদা লুপা করোর ১৯২৭.০০গী শেনফম থাদোকখ্রে‍।
• ওক্তোবর ২০২২দা পাঙথোকখিবা স্পিসিএল কেম্পেন ফোর দিস্পোজেল ওফ পেন্দিং মেত্তর্স ২.০গী মখাদা, তোঙান তোঙানবা পেরামিতরশিংদা মন্ত্রালয়গী পর্ফোর্মেন্স মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
পেরামিতর
পান্দম
ফংবা ঙমখ্রবা
1.
এম.পি.শিংদগী লাকপা রিফরেন্স
৩২
২৭
1.
আই.এম.সি. রিফরেন্স (মন্ত্রী মন্দলগী প্রপোজেল)
০৬
০৬
1.
স্তেত লৈঙাক্কী রিফরেন্স
০১
০১
1.
মীয়ামগী ৱাকৎ
১২০
১২০
1.
পি.এম.ও.গী রিফরেন্স
১৩
১৩
1.
মীয়ামগী ৱাকৎকী আপীল
৩১
৩১
1.
কাঙলোন/থৌওংশিং লায়থোকহনবা
1.
রেকোর্দ মেনেজমেন্ত (ফাইলশিং)
ক. ফীজিকেল ফাইলশিং
খ. ই ফাইলশিং
১০৩২ (রিভিয়ু ৱাৎলিবা)
১৮৩ (লৌথোক্নবা খঙদোক্লবা)
৭৬৪ (রিভিয়ুগীদমক থাগৎখিবা)
১০৩২ (রিভিয়ু তৌখ্রবা)
১৮৩ (লৌথোকখ্রবা)
৪৬০ (লোইশিল্লবা)
হাঙহল্লবা স্পেস
০ স্ক্বার ফীৎ
০ স্ক্বার ফীৎ
১০
ক্লীনলিনেস কেম্পেন
৪১
৪১
১১
ফংলকখিবা রিভিন্যু
লুপা ০
লুপা ০
এনেক্সচর-১
স্কোলারসিপ স্কীমশিংগী মখাদা এপ্রিল ১, ২০২২দগী দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা লৈখিবা চাদি অমদি বিনিফিসরিশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
লুপা করোরগী খুজিংদা
সেরিএল মশিং
স্কীম মমিং
শেনবা চহি ২০২২-২৩
এক্সপেন্দিচর
(দিসেম্বর ৩১, ২০২২দা লৈখিবা)
বিনিফিসরী মশিং
প্রি-মেত্রিক স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস
২১৬.৭৯
৫৫৩৭৫৭
পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস
১৮০১.৪৭
২০৭৮৩৬৩
নেস্নেল ফেলোসিপ স্কীম ফোর হাইয়র এজুকেসন ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস
৯৫.২৮
২৬৮৫
নেস্নেল ফেলোসিপ স্কীম ফোর হাইয়র এজুকেসন ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস (তোপ ক্লাস)
৩৪.৬৪
২৮৪৫
নেস্নেল ওভরসীস স্কোলারসিপ ফোর এস.তি. স্তুদেন্তস স্তদীইং এব্রোদ
১.৫২
১৯
অপুনবা
২১৪৯.৭০
২৬৩৭৬৬৯
এনেক্সচর-২
সেরিএল মশিং
স্তেত
দিস্ত্রিক্ত
ব্লোক
ই.এম.আর.এস. মমিং
সেংসন তৌখিবা চহি
উরেপ উয়ুং তমখিবা তারিখ
উরেপ উয়ুং তমখিবা মীশক
ওরিসা
ময়ুরভঞ্জ
রাসগোবিন্দপুর
ই.এম.আর.এস. গোবিন্দপুর
২০২১-২২
১৬.০৪.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
ওরিসা
ময়ুরঞ্জ
উরালা
ই.এম.আর.এস. উরালা
২০২১-২২
২২.০৪.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
ওরিসা
ময়ুরভঞ্জ
সুক্রুলি (মহুলদিহা)
ই.এম.আর.এস. সুক্রুলি
২০২১-২২
২৩.০৪.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
নগালেন্দ
কিফিরে
কিফিরে
ই.এম.আর.এস. কিফিরে
২০১৮-১৯
২৬.০৪.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা কেন্দর মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দা
ওরিসা
কোরাপুৎ
কুন্দুরা
ই.এম.আর.এস. কুন্দুরা
২০২১-২২
৩০.০৪.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
মহারাস্ত্র
নাসিক
সুরগনা
ই.এম.আর.এস. সুরগনা
২০১৮-১৯
১৩.০৫.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
ওরিসা
ময়ুরভঞ্জ
রারুৱন
ই.এম.আর.এস. রারুৱন
২০২০-২১
১৯.০৫.২০২২
ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিসেস্বর তুরু
গুজরাত
নর্মদা
সগবরা
ই.এম.আর.এস. সগবরা
২০১৭-১৮
০৯.০৮.২০২২
ইকায়খুম্নরবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল
মধ্য প্রদেশ
বুরহানপুর
খক্নর
ই.এম.আর.এস. নেপানগর (খক্নর)
২০২০-২১
২৩.০৮.২০২২
ইকায়খুম্নরবা মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান
১০
মনিপুর
উখ্রুল
উখ্রুল নোর্থ
ই.এম.আর.এস. উখ্রুল নোর্থ EMRS Ukhrul North
২০২০-২১
১৯.০৯.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা এজুকেসন অমদি এক্সতরনেল এফ্যার্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর আর.কে. রঞ্জন সিংহ
১১
নগালেন্দ
মোকোকচুং
মংকোলেম্বা
ই.এম.আর.এস. মংকোলেম্বর
২০১৯-২০
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১২
নগালেন্দ
লোংলেং
লোংলেং
ই.এম.আর.এস. লোংলেং
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৩
নগালেন্দ
মোকোকচুং
ওংপাংকোং
ই.এম.আর.এস. ওংপাংকোং
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৪
নগালেন্দ
কোহিমা
বোৎসা
ই.এম.আর.এস. বোৎসা
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৫
নগালেন্দ
তুএন্সাং
নোকসেন
ই.এম.আর.এস. নোকসেন
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৬
নগালেন্দ
জুনহেবোতো
জুনহেবোতো
ই.এম.আর.এস. জুনহেবোতো
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৭
নগালেন্দ
পেরেন
পেরেন
ই.এম.আর.এস. পেরেন
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৮
নগালেন্দ
তুএন্সাং
নোক্লাক
ই.এম.আর.এস. নোক্লাক
২০২০-২১
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১৯
নগালেন্দ
মোন
ফোমচিং
ই.এম.আর.এস. ফোমচিং
২০২১-২২
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
২০
নগালেন্দ
মোকোকচুং
সুরাংকোং
এ.এম.আর.এস. সুরাংকোং
২০২১-২২
০২.১১.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
এনেক্সচর-৩
সেরিএল মশিং
স্তেত
দিস্ত্রিক্ত
ব্লোক
ই.এম.আর.এস. মমিং
সেংসন তৌখিবা চহি
শঙ্গাখিবা তারিখ
শঙ্গাখিবা মীশক
কেরলা
পলক্কর
অত্তাপ্পদী
ই.এম.আর.এস. অত্তাপ্পদী
২০১৭-১৮
২২.০৭.২০২২
কেরলা লৈঙাক্কী ৱেলফ্যার ফোর সিদ্যুল কাস্ত, সিদ্যুল ত্রাইব্স এন্দ বেকৱার্দ ক্লাসেস, দেবাস্বোম, পার্লিয়ামেন্তরী এফ্যার্সকী মন্ত্রী শ্রী কে. রাসাকৃস্নন
কেরলা
কসারগোর
পরপ্পা
ই.এম.আর.এস. করিন্থলম
২০১৮-১৯
১৬.০৭.২০২২
কেরলা লৈঙাক্কী ৱেলফ্যার ফোর সিদ্যুল কাস্ত, সিদ্যুল ত্রাইব্স এন্দ বেকৱার্দ ক্লাসেস, দেবাস্বোম, পার্লিয়ামেন্তরী এফ্যার্সকী মন্ত্রী শ্রী কে. রাসাকৃস্নন
গুজরাত
সবরকন্থ
পোসিনা
ই.এম.আর.এস. পোসিনা
২০১৫-১৬
০৪.১০.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
অরুনাচল প্রদেশ
তিরাপ
খোন্সা
ই.এম.আর.এস. খেলা
২০১৫-১৬
২২.০৫.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহ
অরুনাচল প্রদেশ
লেপরদা (হান্নগী ৱেস্ত সিয়াং)
তিরবিন
এ.এম.আর.এস.ও তিরবিন
২০১৬-১৭
২২.০৫.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ভর্চুএল ওইনা
তেলঙ্গনা
ভদ্রদ্রি কোথাগুরা
পলবঞ্চ
ই.এম.আর.এস. পলবঞ্চ
২০১৭-১৮
০৮.০৭.২০২২
তেলঙ্গনাগী ইকায়খুম্নরবা সিদ্যুল ত্রাইবস, ৱুমেন এন্দ চাইল্দ ৱেলফ্যারগী মন্ত্রী মিস সত্যবতি রাথোর
সিক্কিম
নামচি
সদম সুন্তোলে
ই.এম.আর.এস. সুন্তোলে
২০১৫-১৬
১৯.০৮.২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ত্রাইবেল এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী রেনুকা সরুতা
তামিল নাদু
কাঞ্চিপুরম চেঙ্গলপেৎ
কত্তনকুলাথুর থিরুপোরুর
ই.এম.আর.এস. পত্তিপুলম
২০১৭-১৮
০২.১১.২০২২
তামিল নাদুগী ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এম.কে. স্তেলিন
অন্ধ্র প্রদেশ
ইস্ত গোদাবরী
চিন্তুর
ই.এম.আর.এস. চিন্তুরু
২০১৮-১৯
০৪-১২-২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১০
অন্ধ্র প্রদেশ
ইস্ত গোদাবরী
রাজাবোমঙ্গী
ইএম.আর.এস. রাজাবোমঙ্গী
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১১
অন্ধ্র প্রদেশ
বিজিয়ানগরম
গুম্মা লক্সমিপুরম
ই.এম.আর.এস. জি.এল. পুরম
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু
১২
অন্ধ্র প্রদেশ
ৱেস্ত গোদাবরী
বুত্তায়ুগুদেম
ই.এম.আর.এস. বুত্তায়াগুদেম
২০১৯-২০
০৪-১২-২০২২
ভারত লৈঙাক্কী ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু