ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜାତୀୟ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ମିଶନ୍ ପାଇଁ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଏଭିଜିସି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ
ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ‘କ୍ରିଏଟ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବାକୁ ସୁପାରିଶ୍‍ କରିଛି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ
ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ
ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏଭିଜିସି ପାଠ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ସୃଜନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏନ୍‍ଇପିକୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନର ମାଧ୍ୟମ କରିବାକୁ ରିପୋର୍ଟରେ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଛି
26 DEC 2022 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ଆନିମେସନ୍‌, ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟସ୍‌, ଗେମିଂ ଏବଂ କମିକ୍‍ (ଏଭିଜିସି) ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜାତୀୟ ଏଭିସିସି-ଏକ୍ସଆର ମିଶନ୍ ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି । ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟରେ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଥିବା ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ମଧ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତରେ, ଭାରତ ପାଇଁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ "କ୍ରିଏଟ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ” ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।
ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ପ୍ରମୁଖ ସୁପାରିଶଗୁଡିକ ୪ ଟି ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
କ. ବିଶ୍ୱରେ ଗ୍ରହଣୀୟତା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ
୧. ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବଜେଟ୍ ସହିତ ଜାତୀୟ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ମିଶନ୍ ସୃଷ୍ଟି ।
୨. ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତରେ, ଭାରତ ପାଇଁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ‘କ୍ରିଏଟ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ!
୩. ଭାରତକୁ ଏଭିଜିସିର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ, ଏଫଡିଆଇ, ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଭିଜିସି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୪. ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା, ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଫରେନ୍ସ ପଏଣ୍ଟ ହେବା ପାଇଁ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ (ସିଇଓ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା । ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପ୍ରବେଶ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସିଇଓ ଗଠନ କରାଯିବ ।
ଜନଂସଖ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଲାଭାଂସ ହାସଲ କରିବାକୁ ବୁଦ୍ଧିମତା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ
୧. ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏଭିଜିସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ସୃଜନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିକାଶ, ନୂତନ ସୃଜନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କ୍ୟାରିୟର ପସନ୍ଦ ଭାବରେ ଏଭିଜିସି ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏନଇପିକୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧାନର ଉପାୟ କରନ୍ତୁ ।
୨. ଉନ୍ନତମାନର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଡିଗ୍ରୀ ସହିତ ଏଭିଜିସି ଫୋକସ୍ ୟୁଜି / ପିଜି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା । ଏଭିଜିସି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ନାମଲେଖା ପରୀକ୍ଷା (ଯଥା, ଏମଇଏସସି ଦ୍ୱାରା ଏମ୍‍ଇସିଏଟି)
୩. ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୁଶଳୀ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏମଇଏସସି ଅଧୀନରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ପଦକ୍ଷେପ ବୃଦ୍ଧି । ଅଣ ମେଟ୍ରୋ ସହର ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ।
୪. ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭଳି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଏଭିଜିସି ଏବଂ ନବସୃଜନ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ ।
ଗ. ଭାରତୀୟ ଏଭିଜିସି ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଲାଭକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା
୧.ଏମଏସଏମଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସଦସ୍ୟତା-ଆଧାରିତ ମୂଲ୍ୟ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏଭିଜିସି ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରନ୍ତୁ ।
୨. ଆରଆଣ୍ଡଡି ଏବଂ ଆଇପି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭିଜିସି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ମେଡ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ । ଏଭିଜିସି ହାର୍ଡୱେର୍ ର୍ନିମାତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କର ।
୩. ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଜ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ଅର୍ଥାତ୍‍ ଟିକସ ସୁବିଧା, ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ, ବାଟମାରଣା ବନ୍ଦ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ।
୪ ଏଭିଜିସି ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆରଆଣ୍ଡଡି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଆଇପି ସୃଷ୍ଟିର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନର ଉପାୟ କରିବା ।
ଘ. ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି
୧.ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ ଘରୋଇ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ । ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚମାନର ସ୍ୱଦେଶୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରନ୍ତୁ ।
୨. ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ଭାରତ ପାଇଁ, ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ବର୍ଗର ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅପହଞ୍ଚ ଇଲାକାରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ ।
୩. ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଭାରତର ଇତିହାସ ଉପରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଶୁ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ ।
୪ ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆରେ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଖସଡା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ ।
ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଭାରତରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ସହିତ ସହାୟତା କରିବାକୁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏଭିଜିସି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଯଥା ଏମଏସଡିଇ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ- ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏମ୍‍ଇଆଇଟିୱାଇ ଏବଂ ଡିପିଆଇଆଇଟି ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ । ଏଥିରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ; ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ପରିଷଦ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ତାଲିମ ପରିଷଦ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧୀ – ଏମଇଏସ୍‍ସି, ଏଫ୍‍ଆଇସିସିଆଇ ଏବଂ ସିଆଇଆଇ ପରି ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟମାନେ ରହିଥିଲେ ।
ଏହାଛଡା ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସରେ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଥିଲେ ଯଥା ଟେକ୍ନିକଲର ଇଣ୍ଡିଆର ଭାରତୀୟ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିରେନ ଘୋଷ; ପୂଣ୍ୟଯୁଗ ଆର୍ଟଭିଜନ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ଆଶିଷ କୁଲକର୍ଣ୍ଣି; ଅର୍ନିବାଣର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଜେଶ୍ କୃଷ୍ଣ ମୁର୍ତ୍ତୀ; ସିଓଓ ଏବଂ ଭିଏଫ୍‍ଏକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ, ରେଡଚିଲସ ଭିଏଫ୍‍ଏକ୍ସର ଶ୍ରୀ କିଟନ ଯାଦବ; ହୁଇସିଲିଂ ଉଡ୍‍ ଓ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲର ମୁଖ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ଚିଞ୍ଚିଲିକର; ଜାଇଙ୍ଗା ଇଣ୍ଡିଆର ବରିଷ୍ଠ ଉପସଭାପତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀ କିଶୋର କିଚିଲି, ଏବଂ ହଙ୍ଗାମା ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଡିଆ ଏଣ୍ଟରଟେନମେଣ୍ଟର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ନୀରଜ ରାୟ ପ୍ରମୁଖ ରହିଥିଲେ ।
ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ସବ୍‌-ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, କ) ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବା ଚନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନୀତି; ଖ) ଏଆଇସିଟିଇର ତତ୍କାଳୀନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ସହସ୍ରବୁଦ୍ଧେଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଶିକ୍ଷା; ଗ) ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତତ୍କାଳୀନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରୱାଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ; ଘ) ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିକ୍ରମ ସାହାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗେମିଂ । ସେମାନଙ୍କର ସୁପାରିଶ ଆଧାରରେ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ସମନ୍ୱିତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ଆମର ବଜାର ତଥା ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଦକ୍ଷତା ଗଠନ ପାଇଁ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ଏଭିଜିସି ଉପରେ ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‍ରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିଲା ।
ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ଯେ ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର କ୍ଷେତ୍ର ଯୁବପିଢୀଙ୍କୁ ବିପୁଳ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇନେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଉଚ୍ଚ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟତୀତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଭାରତ ସହିତ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଯୋଡିବା, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ଲାଭବାନ ହେବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପାଇ ପାରିବେ
https://mib.gov.in/sites/default/files/AVGC-XR%20Promotion%20Taskforce%20Report%20-%202022.pdf

Ministry of Information & Broadcasting
AVGC Task Force Report calls for National AVGC-XR Mission with budgetary outlay
Task force recommends ‘Create in India’ campaign with exclusive focus on content creation, In India, For India & For World!
Develop Talent ecosystem, leverage Start-Up India, suggests Task Force
Report calls for leveraging NEP to develop creative thinking with dedicated AVGC course content at school levels
26 DEC 2022 3:13PM by PIB Delhi
The Animation, Visual Effects, Gaming and Comic (AVGC) Task Force has called for a National AVGC-XR Mission with a budget outlay to be created for integrated promotion & growth of the AVGC sector. In a detailed report submitted to the Ministry of Information and Broadcasting, the Task Force headed by Secretary I&B has also recommended launching a ‘Create in India’ campaign with exclusive focus on content creation, In India, For India & For World.
The main recommendations of the Task Force categorized broadly under 4 categories are as under
1. Domestic Industry Development for Global Access
1. A National AVGC-XR Mission with a budget outlay to be created for integrated promotion & growth of the AVGC sector.
2. Launch of a ‘Create in India’ campaign with exclusive focus on content creation, In India, For India & For World!
3. With a goal to make India the global hub for AVGC, institute an International AVGC Platform, along with a Gaming Expo) with focus on FDI, Co-production treaties and Innovation.
4. Establish a National Centre of Excellence (COE) for the AVGC sector to become an international reference point across Skilling, Education, Industry Development and Research & Innovation for the AVGC sector. Regional COEs will be instituted in collaboration with the State Governments to provide access to local industries and to promote local talent and content.
2. Developing Talent ecosystem to realize Demographic Dividends
1. Leverage NEP to develop creative thinking with dedicated AVGC course content at school levels, to build foundational skills and to create awareness about AVGC as a career choice.
2. Launch AVGC focused UG/ PG courses with standard curriculum and globally recognized degrees. Standardize admission tests for AVGC related courses (viz, MECAT by MESC).
3. With an eye on the demand of 20 Lakh skilled professionals in AVGC sector in this decade, augment skilling initiatives for AVGC sector under MESC. Enhance Industry participation to ensure employment opportunities and absorption for students from non-metro cities and NE states.
4. Establish AVGC Accelerators and Innovation hubs in academic institutions, on lines of Atal Tinkering Labs.
3. Enhancing Technology & Financial Viability for Indian AVGC Industry
1. Democratize AVGC technologies by promoting subscription-based pricing models for MSME, Start-Ups and institutions.
2. Made in India for AVGC technologies through incentive schemes for R&D and IP creation. Evaluate PLI scheme to incentivize AVGC hardware manufacturers.
3. Enhanced Ease of Doing Business in AVGC sector i.e tax benefits, import duties, curbing piracy, etc.
4. Leverage Start-Up India to provide technical, financial and market access assistance to AVGC entrepreneurs to promote culture of R&D and local IP Creation.
4. Raising India’s soft power through an Inclusive growth
1. Establish a dedicated Production Fund for domestic content creation from across India to promote Indian culture & heritage globally. Evaluate Reservation for high-quality indigenous content by broadcasters.
2. For an Inclusive India, target skilling and industry outreach for youth in Tier 2 & 3 towns and villages in India. Establish Special incentives for women entrepreneurs in AVGC sector.
3. Promote local Children’s channels for raising awareness on rich culture and history of India among children and youth
4. Establish framework to ensure Child Rights Protection in the digital world
AVGC Task Force was constituted under the Chairmanship of Secretary, Ministry of I & B, Shri Apurva Chandra, to help realize the full potential of the AVGC sector in India, with key stakeholders from the Industry and the Government. Secretaries of associated union ministries viz. MSDE, Department of Higher Education- MoE, MeITY & DPIIT were members of this Task Force. It also included members from State Governments of Karnataka, Maharashtra, Telangana; heads of education bodies such as All India Council of Technical Education, National Council of Educational Research and Training and representatives of industry bodies - MESC, FICCI and CII.
Further, the Task Force had key industry leaders of AVGC Sector as members, viz. Shri Biren Ghosh, Country Head, Technicolor India; Shri Ashish Kulkarni, Founder, Punaryug Artvision Pvt. Ltd.; Shri Jesh Krishna Murthy, Founder and CEO Anibrain; Shri Keitan Yadav, COO and VFX Producer, Redchillies VFX; Shri Chaitanya Chinchlikar, Chief Technology Officer, Whistling Woods International; Shri Kishore Kichili, Sr. Vice President and Country Head, Zynga India and Shri Neeraj Roy, Managing Director and CEO of Hungama Digital Media Entertainment.
Four Sub-Task Forces were constituted for devising strategies of growth through targeted interventions in their respective areas, a) Industry & Policy headed by Shri Apurva Chandra, Secretary MOIB; b) Education headed by Shri Anil Shahashrabudhe, then Chairperson AICTE; c) Skilling headed by Shri Rajesh Aggarwal, then Secretary MoSDE, and; d) Gaming headed by Shri Vikram Sahay, JS MOIB. Their recommendations have formed the basis of the consolidated report of the Task Force.
The Union Budget had announced the constitution of a Task force on AVGC to identify interventions to build domestic capacity for serving our markets and the global demand.
The Task Force is an effort to realise the Prime Minister’s vision that the AVCG-XR sector can provide immense employment opportunities to the youth who can serve the global market and the Indian talent can lead the way in this sector.
Union Minister for Information and Broadcasting Shri. Anurag Singh Thakur has identified that the AVGC sector can serve as a major growth driver for the M&E industry in India and emphasized that beyond the high economic impact of the growth of this sector, the sector also has the potential to better disseminate and promote the Indian culture to the world, connect the Indian diaspora more strongly to India, generate direct and indirect quality employment and benefit tourism and other allied industries.
The detailed report can be accessed on the website of Ministry of I&B
https://mib.gov.in/sites/default/files/AVGC-XR%20Promotion%20Taskforce%20Report%20-%202022.pdf
Draft Model State Policy for AVGC-XR Sector
National Policy for Growth of AVGC-XR Sector in India