প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ‘বীর বাল দিবস’গী পুৱারী ওইরবা পালন থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
“বীর বাল দিবস অসি জাতিগীদমক্তা অনৌবা অহৌবগী নুমিৎনি”
“বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা ভারত অসি করিনো অমসুং মাগী শক্তাক অদু করিনো তাক্লি”
“বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা জাতিগী ইকাই খুম্নবা ঙাকশেন্নবগীদমক সিখ গুরু তরানা চাউনা শরুক তমখিবা অমসুং সিখ চৎনবীনা কত্থোকখিবা অদুবু নীংশিংহনগনি”
“শহিদি সপ্তাহ অমসুং বীর বাল দিবস অসি শুপ্নগী অৱা নুংঙাইশিংগী খোইরাং-খোইশাওনবা খক্তা নত্তে মসিদি লোইনাইদ্রবা ইথিলগী হৌরকফম অমনি”
“নাকল অমদনা অকি-তুজুংবা অমসুং ধর্মগী কা হেনবা ৱাখল্লোনগী হকচিনবা মতৌ অমরোমদনা ঈশ্বরবু থাজবদা পন্দোম লোম্বা ফংজবা অমসুং মীওইবা জাতি খুদিংমকপু ঈশ্বর ওইনা উবা ঙম্বগী পুকচেল চাউবা মতৌ উবা ফংখি”
“মতিক-ময়াই লৈরবা পুৱারী লৈজবা লৈবাক খুদিংমক মশানা মশাদা থাজবা অমদি মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবনা থনগদবনি অদুবু হন্থবা ৱাখল্লোন পোকহন্নবা শেমজিন-শাজিনবা ৱারীশিং ওইনা তম্বীখি”
“মাংদা চংশিন্নবগীদমক হৌখ্রবা মতমগী অখুবা ৱাখল্লোন অদু থাদোকপা মথৌ তাই”
“বীর বাল দিবস অসি পঞ্চ প্রনগীদমক লাইফ ফোর্স অমগুম্বনি”
“সিখ গুরু পরমপারা অসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনগী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি”
“গুরু গোবি
26 DEC 2022 2:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা ‘বীর বাল দিবস’ পুৱারী ওইরবা পালন থৌরম অমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা বাল কীর্তনি চাহুম রোমনা পাঙথোকপা ‘শবদ কীর্তন’দা য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা থৌরম অসিদা দিল্লীদা অঙাং লিশিং অহুমরোমগী মার্চ-পাস্ত অমসু লমথাখি।
জনুৱারী ০৯, ২০২২, শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী প্রকাশ পুরবকী নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহগী মচাশিংনা – শাহিবজাদাশিং বাবা জোরাৱর সিংহজী অমসং বাবা ফতেহ সিংহজীনা থৱায়না পোন্থা পীখিবা অদুবু শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপা ওইনা দিসেম্বর ২৬ অসি ‘বীর বাল দিবস’ হায়না পালন তৌগনি লাউথোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা ঙসি অহানবা ওইনা বীর বাল দিবস পালন তৌরি। হৌখিবা মতমদা থৱায়না পোন্থা পীখিবশিংদা ঐখোয়না ইকাই খুম্নবা উৎনবা অমত্তা ওইনা পুম্নমক্না পুনশিনবগী মতম ওইরিবা জাতিগীদমক্তা অনৌবা অহৌবা অমগী নুমিৎনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “শহিদি সপ্তাহ অমসুং বীর বাল দিবস অসি শুপ্নগী অৱা নুংঙাইশিংগী খোইরাং-খোইশাওনবা খক্তা নত্তে মসিদি লোইনাইদ্রবা ইথিলগী হৌরকফম অমনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা থৌনা লিংজেল অমদি কত্থোকপগী মতমনা লাক্লবদা চহি হায়বা অসি করিসু ওইদে হায়না নীংশিংহল্লগনি। বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা জাতি অসিগী ইকাই খুম্নবা ঙাকশেন্নবগীদমক সিখ গুরু তরানা চাউনা কত্থোকখিবা অমসুং সিখ চৎনবীগী কত্থোকখিবা অদুবু নীংশিংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা ভারত অসি করিনো অমসুং মাগী শক্তাক অদু করিনো তাক্লগনি অমসুং চহি খুদিং বীর বাল দিবসনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমবু শকখঙনবা অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎ শেম্নবা ইথিল পীরগনি। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী হৌরক্লিবা মীরোলগী মপাঙ্গলগী মরমদা মীপুম খুদিংমক্তা নীংশিংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বীর সাহিবজাদাশিং, গুরুশিং অমসুং মাতা গুরজানিদা চাউনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি। মহাক্না হায়, “দিসেম্বর ২৬পু বীর বাল দিবস হায়না লাউথোকপগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংজবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবনি হায়না ঐহাক্না লৌজৈ”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী চহি লিশিং কয়া শুরবা পুৱারী অসি তমথিরবা মীওৎ-মীনৈগী পন্দুপশিংনা থল্লি। মহাক্ন হায় মদুদি মীওৎ-মীনৈগী হিংসা মায়োক্নরকপা খুদিংদা ঐখোয়গী অথৌবশিংগী মগুন অসিনা পুৱারীগী লমাই পুম্বদা ঙান্থোইরি। প্রধান মন্ত্রীনা চমকৌর অমসুং শরহিন্দগী লানশিংদা থোকখিবা অদু কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই। মহাক্না মখা তারদুনা হায় থৌদোকশিং অসি লমদম অসিদা চহিচা অহুম খক্তগী মমাংদা থোকখিবনি। “নাকল অমদনা ধর্মগী কা হেনবা ৱাখল্লোন্না থুমহৎখ্রবা মথৌনা লৈরবা মুগল সুলতানশিং লৈরমখি অমরোমদনা লৌশিংনা য়োম্লবা অমসুং ভারতকী অরিবা প্রিন্সিপলশিং ঙাক্তুনা চৎলিবা ঐখোয়গী গুরুশিং লৈরমখি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “নাকল অমদনা অকি-তুজুংবা অমসুং ধর্মগী কা হেনবা ৱাখল্লোনগী হকচিনবা মতৌ অমরোমদনা ঈশ্বরবু থাজবদা পন্দোম লোম্বা ফংজবা অমদুং মীওইবা জাতি খুদিংমক্তা ঈশ্বর ওইনা উবা ঙম্বগী পুকচেল চাউবা মতৌ উবা ফংখি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় পুম্নমক অসিগী চৈরক্তা মুগলশিংদা লান্মী করোর কয়া লৈখি অমরোমদনা বীর শাহেবজাদাশিংদনা মখোয়গী থৌনা লৈখি। মখোয় খক্তা ঙাইরবসু মখোয়না মুগলশিংদা কৈদৌনুংদা নোনজখিদে। মতৌ অসিদা মুগলশিংনা মখোয়বু হিংনা ফক্লাংদা ফুমজিনখি। মখোয়গী থৌনা অদুনা চহিচা কয়া অসিদা ইথিলগী হৌরকফম ওইদুনা লাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অসিগুম্বা মতিক-ময়াই লৈরবা পুৱারী লৈজবা লৈবাক খুদিংমক মশানা মশাদা থাজবা অমদি মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবনা থনগদবনি অদুবু শেমজিন-শাজিনবা ৱারীশিং ওইনা তম্বীখি অমসুং লৈবাক অসিদা হন্থবা ৱাখল্লোন পোকহনখিববু মহাক্না নীংঙমদবা ফাওখি। অদুম ওইনমক লমদম অসিগী চৎনবী অমদি খুন্নাইনা মতিক-ময়াই লৈরবা ৱারীশিং অসিবু হিংদুনা থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মাংদা চংশিন্নবগীদমক হৌখ্রবা মতমগী অখুবা ৱাখল্লোন অদু থাদোকপা মথৌ তাই। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত কাল অসিদা মীখা পোল্লম্বগী মমি পুম্নমক মাংহন্নবা ৱাশক লৌরসি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “বীর বাল দিবস অসি পঞ্চ প্রনগীদমক লাইফ ফোর্স অমগুম্বনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা ঔরঙ্গজেবকী তমথিবা মীওৎ-মীনৈদা অমসুং মহাক্কী মীয়ামদা হৌরক্লিবা মীরোল অসিনা মীওৎ-মীনৈগী লিচৈ মখাদা খাংদুনা লৈরোই অমসুং লৈবাক অসিগী ইকাই খুম্নবা ঙাক্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি উৎখিবা বীর শাহিবজাদেগী অখাং কনবা অমসুং মথৌনা মরিংজেলগী মরু ওইবা অদুসু ফোঙদোকখি। লৈবাক অমগী লাইবক লেপ্পদা হৌরক্লিবা মীরোলগী থৌদাং লৈ হায়বা মসিনা তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী হৌরক্লিবা মীরোলনা চপ মান্নবা অখাং কনবা মতৌগা লোয়ননা ভারতপু মাংদা পুরি। মসিনা দিসেম্বর ২৬ খুদিং বীর বাল দিবসকী থৌদাং অদু অমুক্কা হেন্না মরু ওইহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
সিখ গুরু পরমপারাদা ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি শুপ্নগী ঈশ্বরদা চেৎনা থাজবা অমসুং কত্থোকপগী চৎনবী খক্তা নত্তে মসিদি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনগী ইথিলগী হৌরকফমসু ওইরি। খ্বাইদগী অথোইবা খুদমদি ভারত পুম্বদগী লম্বোইবশিংগী লাইনীং-লাইশোনগী পাউতাক পীবা অমসুং ৱাখল্লোন ফোঙদোকখিবা অদু য়াওখিবা শ্রী গুরু গ্রন্থ সাহিবকী কোস্মোপোলিতন অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মগুন অসিনি। গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী পুন্সি খোঙচৎ অসিনসু মসিগী মচৎ অসি তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ‘পঞ্চ প্যারে’গী ৱাফম অসি লৈবাক্কী শরুক পুম্বদগী লাকপনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অশেংবা পঞ্চ প্যার অমদি দ্বারকাদগীনি, প্রধান মন্ত্রীনা হৌরকখিবা লমদম অদুদগী হায়না চাউথোকচবা পোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “রাস্ত্রা প্রথম’ – জাতিবাক হান্না হায়বা ফিরেপ অসি গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী লেংদ্রবা ফিরেপ ওইখি”। শ্রী মোদীনা মহাক্কী ইমুং-মনুংনা চাউনা কত্থোকখিবা অদুবু নৌনা মশিং থিদুনা মসিগী ৱাফম অসিবু অচুম্বনি ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “‘জাতি হান্না’ হায়বগী চৎনবী অসি ঐখোয়গীদমক্তা অচৌবা ইথিল অমনি”।
শ্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী হৌরক্লিবা মীরোলশিংগী তুংলমচৎ অসি মখোয়গী ইথিলগী হৌরকফম অদুগী মখা পোনগনি। ভারত, ভক্ত প্রহলাদ, নাচিকেতা অমসুং ধ্রুব, বাল রাম, লব-কুশ অমসুং বাল কৃষ্ণগুম্বা ফীদম্নফম ওইরবা অঙাংশিংগী মশিং লাকঙমদ্রবা খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অরিবা মতমদগী হৌজিক মতম অসি ফাওবদা অথৌবা নুপামচা অমদি নুপীমচাশিংনা ভারতকী থৌনা-লিংজেলগী মমি ওইদুনা লাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ভারতনা মাগী মতম শাংনা মাংলুরবা লেগেসী অদুবু হঞ্জিনহন্দুনা হৌখ্রবা দিকেদ কয়াগী অশোইবশিং অদু শেমদোক্লি হায়না থাজবগা লোয়ননা ফোঙদোকখি। লৈবাক অমা হেক্তা মাগী প্রিন্সিপলশিংনা মশক তাকই হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুদদি জাতি অমগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন্দা অহোংবা অমা লাকপা মতমদা লৈবাক অদুগী তুংলমচৎ অদু মতমগা ইরোইননা অহোংবা লাকই। মহাক্না হায়খি জাতি অমগী মগুনশিং অসি হৌজিক্কী মীরোলশিংনা লমদম অসিগী পুৱারীগী মরমদা ময়েক শেংনা খংলবা মতমদা খক্তা ঙাকশেন্দুনা থম্বা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “নহারোলনা মতম চুপ্পদা তমশিন্নবা অমসুং ইথিল লৌনবা ফীদম্নফম ওইবা মীশক অমা থীগদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না ভগৱান রামগী ৱাখল্লোনশিংদা থাজবা থম্মি, গৌতম বুদ্ধ অমসুং ভগৱান মহাবিরদগী ইথিক লৌরি অমসুং গুরু নানক দেবজীনা হায়বীরম্বশিং অদু ঙাক্তুনা হিংনবা হোৎনরি অমরোমদনা মহারানা প্রতাপ অমসুং ছত্রপতি বীর শিবাজীগী লম্বীশিং অদুসু নৈনরি”। ধর্ম অমসুং ঈশ্বরদা চেৎনা থাজরিবা ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীবু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লমদম অসিগী ইপা-ইপুশিংনা কুহ্মৈ অমসুং থাজবগা মরী লৈনবা ভারতকী নাৎ অমবু শক্তম পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না মসিগী কন্সিয়সনেস অসি মুনাইদনা থম্নবা হোৎনবা তাই অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা নীংতম ইহৌগী পুৱারীগী মতিক-ময়াই হিংগৎহন্নবা হোৎনরি। অথৌবা নুপা অমদি নুপীশিং অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইনা শরুক তমখিবা অদু মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা থবক পাইখৎলি। বীর বাক দিবসকীদমক পাঙথোকখিবা কম্পিতিসনশিং অমসুং ইভেন্তশিংদা লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংমক্তগী চাউনা শরুক য়ারকপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না বীর শাহিবজাদাশিংগী পুন্সিনা পীরম্বা পাউজেল অদু মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা মালেমদা য়ৌহনবা মথৌ তাই হায়না নৌহৌনা নীংশিংখি।
পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগৱন্ত মন, মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ শিন্দে, অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল, শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখিনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
মীয়ামদা, মরুওইনা অঙাংশিংদা, শাহিবজাদেশিংগী ফীদমনীংঙাই ওইরবা থৌনা ফবগী ৱারীশিং পাউদম্নবা অমদি খঙহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা ইন্তরেক্তিব অমদি মীয়াম শরুক য়াগদবা থৌরমশিং পাঙথোক্লি‍। থৌরাং অসিগী মনুং চন্না, লৈবাক শিনবা থুংনা স্কুল অমদি কলেজশিংদা ৱারেং ইবা, ৱাহং পাউহং চাংদম্নবা অমদি অতৈ থবক থৌরমশিং পাঙথোক্কনি‍। রেলৱে স্তেসন, পেত্রোল পম্প, এয়রপোর্তনচিংবা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা দিজিতেল একজিবিসনশিং খিনগনি‍। লৈবাক শিনবা থুংনা, পাঙথোক্কদবা থৌরমশিংদা শরুক য়াগদবা মীথুংশিংনা সাহিবজাদেশিংগী পুন্সি অমদি মখোয়গী কত্থোকপগী মরমদা ৱারী কয়া লীগনি‍।

Prime Minister's Office
PM participates in historic programme marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi
“Veer Bal Diwas is a day of a new beginning for the nation”
“Veer Bal Diwas will tell us what is India and what is its identity”
“Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation”
“Shaheedi Saptah and Veer Bal Diwas is not just a cauldron of emotions but a source of infinite inspiration”
“On one hand there were heights of terror and religious fanaticism, while on the other hand, there was the pinnacle of spirituality and kindness to see God in every human being”
“Any country with such a glorious history must be full of self-confidence and self-respect however concocted narratives were taught to infuse inferiority”
“There is a need to get free from the narrow interpretation of the past in order to move forward”
“Veer Bal Diwas is like a life force for the Panch Prans”
“Sikh Guru Parampara is a source of inspiration for the concept of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“Tradition of ‘Nation First’ of Guru Gobind Singh ji is a huge inspiration for us”
“New India is correcting the mistakes of the bygone decades by restoring its long-lost legacy”
26 DEC 2022 2:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in a historic programme marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today. During the programme, the Prime Minister attended a ‘Shabad Kirtan’ performed by about three hundred Baal Kirtanis. The Prime Minister also flagged off a march-past by about three thousand children in Delhi on this momentous occasion.
On 9th January 2022, the day of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Bal Diwas’, to mark the martyrdom of sons of Sri Guru Gobind Singh - Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that India is celebrating the first Veer Bal Diwas, today. It is a day of a new beginning for the nation when we all come together to bow our heads for the sacrifices laid down in the past. “Shaheedi Saptah and Veer Bal Diwas is not just a cauldron of emotions but a source of infinite inspiration”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Veer Bal Diwas will remind us Age does not matter when it comes to extreme valour and sacrifice. Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation. “Veer Bal Diwas will tell us what is India and what is its identity and every year, Veer Bal Diwas will inspire us to recognize our past and make our future. This will also remind everyone about the strength of our young generation”, the Prime Minister Added. The Prime Minister paid grateful tributes to the Veer Sahibzades, Gurus and Mata Gurjari. “I consider it to be the good fortune of our government that we got the opportunity to declare 26th December as Veer Bal Diwas”, he said.
The Prime Minister pointed out that the thousand-year-old history of the world is filled with chapters of gruesome cruelty. He mentioned that wherever we come across the violent faces of cruelty, it is the character of our heroes that overshines them throughout the pages of history. The Prime Minister recalled that whatever happened in the wars of Chamkaur and Sirhind can never be forgotten. He further added that these incidents occurred only three centuries ago on the soil of this land. “On one hand there was the mighty Mughal Sultanate blinded by religious fanaticism, while on the other hand there were our Gurus gleaming in the knowledge and living by the ancient principles of India”, the Prime Minister continued, “On one hand there were heights of terror and religious fanaticism, while on the other hand, there was the pinnacle of spirituality and kindness to see God in every human being. The Prime Minister further informed that in the midst of all this, the Mughals possessed an army of millions, while the Veer Sahebzades of Guru had their courage. They did not bow down to the Mughals even though they were alone. This is when the Mughals walled them in alive. It is their bravery that has been a source of inspiration for centuries
The Prime Minister said that any country with such a glorious history must be full of self-confidence and self-respect however, he lamented, concocted narratives were taught. and created a sense of inferiority in the country. Despite this local traditions and society kept these tales of glory alive. The Prime Minister emphasised the need to get free from the narrow interpretation of the past in order to move forward. That is why, said the Prime Minister, the country has taken the pledge of removing all traces of slave mentality in the Azadi ka Amrit Kaal. “Veer Bal Diwas is like a life force for the Panch Prans”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also highlighted the importance of determination and bravery of Veer Sahibzade as they showed the tyranny of Aurangzeb and his people that the young generation was not ready to buckle under the cruelty and stood firm to protect the morale of the country. This establishes the role of the young generation in the destiny of a nation. The Prime Minister said today’s young generation is also taking India forward with the same determination. This makes the role of Veer Bal Diwas on every 26th December all the more important, he said.
Paying tribute to Sikh Guru Parampara the Prime Minister said that it is not just a tradition of spirituality and sacrifice but also a source of inspiration for the concept of Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The biggest example is the cosmopolitan and inclusive character of Sri Guru Granth Sahib where preachings and commentary of saints from all over India are included. The life journey of Guru Gobind Singh Ji also exemplifies this trait, the Prime Minister said. Referring to the fact that ‘Panch Pyare’ came from all parts of the country, the Prime Minister exuded pride that one of the original Panch Pyara was from Dwarka, land from where the Prime Minister also hails.
The Prime Minister said, “Resolution of ‘Rastra Pratham’- country first, was the unshakable resolve of Guru Gobind Singh Ji”. Shri Modi corroborated the point by recounting the immense personal sacrifice of his family. “This tradition of ‘Nation First’ is a huge inspiration for us”, the Prime Minister stressed.
Shri Modi commented that the future of India's coming generations will depend upon their source of inspiration. Recounting innumerable examples of inspiring children like Bharat, Bhakt Pruhlaad, Nachiketa and Dhruv, Bal Ram, Luv-Kush and Bal Krishna, the Prime Minister said that from ancient times to the modern period brave boys and girls have been a reflection of India’s valour.
The Prime Minister said with assurance that the new India is correcting the mistakes of the bygone decades by restoring its long-lost legacy. Adding that any country is identified by its principles, the Prime Minister highlighted that when the core values of a nation go through a transformation, the future of the nation changes with time. He emphasised that the values of a nation can be preserved only when the present generations have clarity about the history of the land. “The youth always seek a role model to learn and find inspiration. That’s the reason we believe in the ideals of Lord Ram, find inspiration from Gautam Buddha and Lord Mahavir, and make an attempt to live through the sayings of Guru Nanak Dev Ji, while also studying the ways of Maharana Pratap and Chhatrapati Veer Shivaji”, the Prime Minister remarked. Highlighting the culture and traditions of India that believes in religion and spirituality, the Prime Minister said that the ancestors of our land gave shape to an Indian culture that associates with festivals and beliefs. The Prime Minister said that we need to make that consciousness eternal, and that is why the country is trying to revive the glory of the history of the freedom struggle during the Azadi ka Amrit Mahotsav. Work is going on to take the contribution of brave men and women and the tribal community to every person. He expressed happiness about the huge participation from every part of the country in the competitions and events organised for Veer Bal Diwas. He reiterated the need to take the message of the life of Veer Sahibzadas to the world with full determination.
Chief Minister of Punjab, Shri Bhagwant Mann, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Union Ministers, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Arjun Ram Meghwal, Smt Meenakshi Lekhi were those present on the occasion among other.
Background
The Government is organising interactive and participative programmes all over the country to inform and educate the citizens, especially young children, about the story of the exemplary courage of the Sahibzades. In this endeavour, essay writing, quiz competitions and other activities will be organised in schools and colleges across the country. Digital exhibitions will be set up at public places like railway stations, petrol pumps, airports etc. All over the country, programmes will be organised where dignitaries will narrate the life story and sacrifice of the Sahibzades.