Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Veer Bal Diwas programme at New Delhi
26 DEC 2022 3:44PM by PIB Delhi
वाहे गुरु दा ख़ालसा, वाहे गुरु दी फतेह!
My Cabinet colleagues, Chief Ministers of different States, Presidents and Chairmen from various esteemed organizations, Diplomats, boys and girls from all over the country who have joined us in this programme today, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today the nation is observing the first 'Veer Bal Diwas'. This day marks a new beginning to unitedly salute as a nation the sacrifices made on this day; the day we have been commemorating for generations! The 'Shaheedi Saptah' and Veer Bal Diwas are not only associated with a lot of emotions for our Sikh tradition, but also ignite inspiration in us. 'Veer Bal Diwas' will remind us that when it comes to showing valour, age does not matter. 'Veer Bal Diwas' will continue to remind us of the contribution made by the ten Gurus as well as the significance of the sacrifice in Sikh tradition for the country's honour! 'Veer Bal Diwas' will tell us what India is and what its identity is! Every year this auspicious occasion of Veer Bal Diwas will inspire us to recognize our past and build the future. For decades and centuries to come, 'Veer Bal Diwas' will keep us reminding of the potential of India's young generation, the way the young generation of India has saved the country in the past and has pulled India out of the severe darkness plaguing humanity.
Today, on this occasion, I bow down at the feet of Veer Sahibzadas and pay my heartfelt tribute to them. Our government is fortunate that it got the opportunity to declare this day i.e. 26th December as 'Veer Bal Diwas'. I bow down with devotion at the feet of Dashmesh Pita Guru Gobind Singh ji, and all the other gurus. I also seek blessings from Mata Gujri, the symbol of Matri-Shakti.
Friends,
The thousands of years old history of the world is full of dreadful chapters of cruelty. In every history and legend, there have been great heroes and great heroines too facing every cruelty. But it is also true that whatever happened in the battles of Chamkaur and Sirhind had never been witnessed before and would never be seen in future. This incident is not thousands of years old that the wheels of time might have blurred its memories. This had happened only three centuries ago on the soil of this country. On the one hand, there was religious bigotry and a huge Mughal Sultanate blinded by that bigotry, while on the other hand, we had our Guru, who was engrossed in knowledge and penance as well as our traditions and ancient human values of India! On one hand there was the height of terror, while on the other hand there was the pinnacle of spirituality! On one hand, religious fanaticism, while on the other hand, generosity that sees God within everyone! And amidst everything, there were lakhs of soldiers on one hand, whereas the brave Sahibzadas of the Guru stood fearlessly despite being alone! These brave Sahibzadas were not afraid of any threat and did not bend before anyone. Zorawar Singh Sahab and Fateh Singh Sahab, both were walled up alive. While on one hand, brutality had crossed all its limits, but on the other hand, boundaries of patience, valour and bravery were also pushed beyond limits. Sahibzada Ajit Singh and Sahibzada Jujhar Singh had also set an example of bravery, which has been a source of inspiration for centuries.
Brothers & Sisters,
The country with such a rich heritage and history should naturally be full of self-respect and self-confidence. But unfortunately, we were told and taught those fabricated narratives in the name of history, which created an inferiority complex within us! Despite this, our society and traditions kept these glories alive.
Friends,
If we wish to take India to greater heights of success in future, then we must break free from the narrow views of the past. That's why, in the 'Azadi Ka Amritkaal', the country has taken a resolution of 'freedom from the slave mentality'. 'Veer Bal Diwas' is like the soul of those 'five-resolutions' of the country.
Friends,
Another great lesson is hidden in this sacrifice of Sahibzadas at such a young age. Imagine that era! Against the terror of Aurangzeb and his plans to change India, Guru Gobind Singh ji had stood like a mountain. But, what enmity could Aurangzeb and his Sultanate have against young children like Jorawar Singh Sahab and Fateh Singh Sahab? Why was such a cruel act of entombing two innocent children alive in the wall undertaken? It is because Aurangzeb and his people wanted to convert the religion of Guru Gobind Singh's children forcibly. When the new generation of a society or the nation succumbs to oppression, its self-confidence and future dies automatically. But, those sons of India, the brave boys were not afraid even of death. They were bricked alive in the walls but they foiled those sinister plans forever. This is the strength of the brave youth of any nation. Youth, with its courage, can turn the tide of time forever. With this determination, today the young generation of India has also set out to take the country to a new height. Therefore, the role of Veer Bal Diwas on 26th December has become even more significant.
Friends,
The Sikh Guru tradition is not just a tradition of faith and spirituality. It is also a source of inspiration for the idea of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Our sacred Guru Granth Sahib is the best example of this. It contains the sayings of 15 saints and 14 composers from different corners of India along with that of the Sikh Gurus. Similarly, if you look at the life journey of Guru Gobind Singh; he was born in Patna in eastern India and worked around the mountainous regions of North-Western India. His life's journey culminated in Maharashtra. Guru's Panch Pyare were also from different parts of the country, and I am proud to say that one of the Panch-Pyares was also from Dwarka, Gujarat, where I was fortunate to be born. ‘Ideology is bigger than an individual & the nation is bigger than Ideology’ and the mantra of 'nation first' was the firm resolution of Guru Gobind Singh ji. When he was a child, a great sacrifice was needed to protect the nation. He told his father - "there was no personality greater than you, so you make this sacrifice". When he became a father, he did not hesitate to sacrifice his sons for the cause of the nation with the same promptness. When his sons were sacrificed, he looked at his people and said – ‘चार मूये तो क्या हुआ, जीवत कई हज़ार’. That is, so what if my four sons have died? Several thousand of my countrymen are my sons. This tradition of 'Nation First', is a great inspiration for us. Today the responsibility of strengthening this tradition rests on our shoulders.
Friends,
The way the future generation of India will turn out to be, also depends on the source of inspiration. Every source of inspiration for the future generation of India lies in this soil. It is believed that the child after whom our country 'Bharat' was named, did not ever get tired of killing even lions and demons. Even today when we talk about religion and devotion, we think of Bhaktaraj Prahlad. When we talk about patience and discretion, we are reminded of the child Dhruv. We also bow down to Nachiketa, who impressed the god of death Yamraj with his penance. Nachiketa had asked Yamraj in his childhood - "What is death?" We see virtues at every step, be it the wisdom of young Lord Rama or his bravery, be it the hermitage of Vashishtha or Vishwamitra. Every mother narrates the story of Lord Ram's sons Luv and Kush to her children. When we think of Shri Krishna, we get that image not only of the Kanha whose flute plays the notes of love, but also the one who kills dangerous demons. From that mythological era to the modern times, brave boys and girls have been the reflection of India's traditions.
But friends,
Today I also want to reiterate one truth in front of the country. Sahibzadas had made such a huge sacrifice; they had sacrificed their lives, but most of the children of the present generation are not aware of them. Nowhere around the world a great saga like this would be allowed to forget. On this auspicious day, I will not go into the discussion as to why the idea of observing Veer Bal Diwas was not thought of earlier. But I must say that now New India is correcting an old mistake made decades ago.
Any nation is identified by its principles, values and ideals. We have seen in history, when the values of a nation change, its future also changes in no time. And, these values are preserved when the present generation is clear about the ideals of its past. The younger generation always needs role models to look up to. The young generation needs great personalities to learn from and seek inspiration from. And that is why, we believe in the ideals of Shri Ram. We draw inspiration from Lord Gautam Buddha and Lord Mahavira. We try to live by the words of Guru Nanak Dev Ji. We read about and follow the example of heroes like Maharana Pratap and Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj. That's why, we celebrate various anniversaries and organize festivals even on hundreds and thousands of years old events. Our forefathers understood this need of the society, and created India as a country whose culture is associated with festivals and beliefs. We also have the same responsibility for the coming generations. We also have to make that thinking and ideals eternal. We have to keep our ideological flow intact.
That is why, during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' the country is trying to revive the history of the freedom struggle. We are all working to take the contribution of our freedom fighters, and tribal society to the masses. A death anniversary like 'Veer Bal Diwas' will be an effective beacon in this direction.
Friends,
I am glad that thousands of youngsters have participated in the quiz competition and essay competition held to connect the new generation with Veer Bal Diwas. Be it Jammu-Kashmir in the North, Puducherry in the south, Nagaland in the east, and Rajasthan in the west, children from every corner of the country have taken part in this competition, have learned about the lives of Sahibzadas and written essays. Various competitions related to Sahibzadas have also been held in different schools of the country. The day is not far when children of Kerala and the North-East too will know about Veer Sahibzadas.
Friends,
Together we must take the message of Veer Bal Diwas to every nook and corner of the country. The saga and the life's message of our Sahibzadas should reach every child of the country. They should take inspiration from them and become dedicated citizens of the country. We must make efforts in this direction too. I am sure, these concerted efforts will give a fresh boost to our goal of a strong and developed India. I once again bow down at the feet of Veer Sahibzadas. With this resolve, I thank all of you from the bottom of my heart!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাঙথোকপা বীর বাল দিবস থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
26 DEC 2022 3:44PM by PIB Imphal
ৱাহে গুরু দা খালসা, ৱাহে গুরু দী ফতেহ!
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী খোঙবুশিং, স্তেতশিংগী মুখ্যমন্ত্রীশিং, ইকায়খুম্নরবা লূপশিংগী চেয়রমেন অমদি প্রেসিদেন্তশিং, দিপ্লোমেৎশিং, লৈবাক পুম্বদগী তিনবিরিবা, মরুওইনা থৌরম অসিগীদমক মফমসিদা লাক্লিবা নুপামচা-নুপামচাশিং, অতৈ অথোইবা মীওইশিং, ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং‍।
ঙসি লৈবাকসিনা অহানবা ‘বীর বাল দিবস’ পাঙধোক্লি‍। ঐখোয়না মীরোল কয়া নীংশিংদুনা লাক্লিবা নুমিৎ অসি, কত্থোকপগী শক্লোন অসি, ঙসি লৈবাক্কী থাক্তা অমত্তা ওইনা ইকোক নোঞ্জনবগী অনৌবা খোঙহৌ অমা ওইরে‍। অথৌবশিংগী চয়োল অমদি ঙসিগী বীর বাল দিবস, ঐখোয়গী সিখ চৎনবীগী ইথিলশিংনা থল্লবা অমা ওইরগসু মসিদা অতিয়াগুম্লবা পুক্নিংগী ইহুল কয়াসু য়াওরি‍। বীর বাল দিবস অসিনা ঐখোয়দা থৌনা ফবা হায়বসিদা চহিগী ৱাফম লৈতে হায়বা নীংশিংহল্লি‍। বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা গুরু তরানা লৌরম্বা থৌদাংশিং করিনো, লৈবাকসিগী ইকায়খুম্নবা ঙাকচবদা সিখ চৎনবীনা কত্থোক্লম্বশিং করিনো হায়বা নীংশিংহনগনি! বীর বাল দিবসনা ঐখোয়দা ভারত করিনো, ভারতকী শক্তম করিনো হায়বা তাক্কনি! চহি খুদিং হায়রিবা য়াইফরবা বীর বাল দিবসকী থৌরম অসিনা ঐখোয়দা ঐখোয়গী মাঙলমচৎ খঙননবা অমদি তুংলমচৎ শেম্ননবগীদমক পুক্নিং থৌগৎকনি‍। ভারতকী নহারোলশিংগী মতিং করিনো, ভারতকী নহারোলশিংনা কমদৌনা লৈবাক অসিবু মাঙলমচত্তা কনখিবগে, কমদৌনা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ভারতপু মীওইবা খুন্নাইবা অমম্বা মতমদুদগী পুথোরকখিবগে হায়বা ৱাফমশিংসিগী পাউখুম তুংদা লাক্কদৌরিবা দিকেদ কয়া অমদি চহিচা কয়া ‘বীর বাল দিবস’না তাক্তুনা লৈহৌরগনি‍।
ঙসিগী থৌরম অসিদা, ঐনা অথৌবা সাহিবজাদাশিংগী খুয়াখাদা ইকোক নোঞ্জরি অমদি মখোয়গী মফমদা ঐগী শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍। ঐখোয়না লৈঙাক্না ঙসি দিসেম্বর ২৬পু বীর বাল দিবস হায়না লাউথোকপগী তাঞ্জা ফংজবা অসিদা ঐ ইশাবু লাইবক ফবনি হায়না খল্লি‍। ঐনা পন্থৌ দামেস গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী খউয়াখাদা ইকোক নোঞ্জরি, অমদি গুরু পুম্নমক্কী খুয়াখাদসু ইকোক নোঞ্জরি‍। ঐনা মমা ওইবীগী মশক ওইরিবা মাতা গুজ্রিগী মফমদসু ইকোক নোঞ্জরি‍।
মরূপশিং,
মালেমগী চহি লিশিং কয়াগী পুৱারী অসি তমথিবগী অকি তুজুংলবা তাঙ্কক কয়ানা থল্লি‍। পুৱারীদগী হৌরগা পাথাং পুথাং নাইনা থংথরকপা ৱারীশিংদা, তমথিবা মায়থোঙ খুদিংগী মমাঙদা লমচৎ ফজবা থৌনা ফবা ফবী অমমমদি অদুমক লৈখি‍। অদুগা চমকৌর অমদি সিরহিন্দগী লানফমদা থোকখিবা থৌদোকশিং অদু মাঙলমচৎকীসু নত্তে তুংলমচৎকীসু নত্তে হায়বসি চুম্মী‍। হৌখিবা থৌদোক অসি চহি লিশিং কয়া লিবা ওইদুনা মতমগী খোঙলৈনা মহাক্কী লৈইশিং মমিং শামহনখিবদুমকসু নত্তে‍। পুম্নমক অসি শুপ্নতগী চহিচা অহুমগী মমাঙদা লমদম অসিগী লৈমায়দা থোকখিবনি‍। নাকল অমদা লাইনিংগী তমথিবা অমদি অদুগুম্বা তমথিবা অদুদা মুঘল সুল্তানেৎকী কল্লবা ঈরৈ, অদুগা নাকল অমদনা ৱাখল লৌশিং অমদি প্রাইস্চিৎনা থল্লবা, ভারতকী অরিবা মীওইবগী মমল খঙনা হিংবগী চৎনবীদা হিংলিবা ঐখোয়গী গুরুশিং‍। নাকল অমনা অকি তুজুংবা খম থেংবা থাক্নি অদুগা নাকল অমদনা স্পিরিচুএলিতীগী খম থেংনা ৱাংবা থাক্নি‍। নাকল অমদনা লাইশিংদা ঙাওবা অদুগা নাকল অমদনা মীপুম খুদিংদা চীংউ লাইবু উবগী মচৎনি‍। অদুগা পুম্নমকসিগী মরক্তা, নাকল অমদা লান্মী লাখ কয়ানি, অদুগা নাকল অমদনা গুরুগী থৌনা ফরবা সাহিবজেদাশিংনা নাইতোম অকিবা লৈতনা লেপখিবনি‍। হায়রিবা থৌনা ফরবা সাহিবজাদাশিং অসিনা শিংনবা অমত্তবু কিখিদে, কনাগুম্বা অমত্তগী মফমদা কোক নোনখিদে‍। জোরাৱর সিংহ সাহব অমদি ফতেহ সিংহ সাহব হিংনা ফক্লাং মনুংদা হাপখি‍। নাকল অমদা তমখিবা শাজৎকী পল পুম্নমক লানখি, অদুগা নাকল অমদনা খাঙবা কনবা, থৌনা ফবগী পনখৈ পুম্নমক লানন্থোক্তুনা লেপখিবনি‍। সাহিবজাদা অজিৎ সিংহ অমদি সাহিবজাদা জুঝর সিংহনসু থৌনা ফবগী ফিদম শেম্লমদুনা চহিচা কয়া পুক্নিং থৌগৎলি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
অসিগুম্বা পুৱারীগী তাঙ্কক কয়ানা থল্লবা, মহাক্কী পুৱারী মতৌ অসুম্না ওইরিবা লৈবাক অসি মশানা মশাবু ইকায়খুম্নজবা অমদি মশাদা থাজবগী মতৌনা থনবা মশানা তাবনি‍। অদুবু লাইবক থিবদি, ঐখোয়দা হন্থনা খলহন্নবগী মচাক ওইহল্লিবা পুৱারীগী মিংদা শেমজিন শাজিনবা ৱারীশিং ঐখোয়দা তাকপি তম্বিদুনা লাকখি‍। মসি ফনা ওইদুনসু, ঐখোয়গী খুন্নাই, ঐখোয়গী চৎনবীনা অসিগুম্বা অরংবা পুৱারীগী তাঙ্ককশিংবু হিংহন্দুনা থম্লি‍।
মরূপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয় ভারতকী তুংলমচৎপু মায় পাকপগী পন্দোল তম্না পুদুনা চৎপা পাম্লবদি, ঐখোয়না মাংলমচৎপু চিংনবা মীৎয়েঙদা য়েংবগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা হান্না পুরকপা মথৌ তাই‍। মরম অসিনা নীংতম্বগী অমৃৎকালসিদা লৈবাকসিনা ‘মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা’ পুরক্নবগী নীংশা অমা হোল্লিবসি‍। ‘বীর বাল দিবস’ লৈবাক্কী হায়রিবা ‘ৱাশক মঙা’ অদুগী থৱায় হাপ্লিবা নীংশাগুম্বনি‍।
মরূপশিং,
অসুক নৌখ্রবা চহি মতাঙসিদা সাহিবজাদাশিংনা কত্থোকখিবা অসি ঐখোয়গী অতোপ্পা অচৌবা পারা অমনি‍। মতমদু ৱাখলদা খন্দুনা য়েংবিয়ু, ঔরঙ্গজেবকী তমথিবা মতৌ, ভারতপু হোংদোক্নবগী মহাক্কী থৌরাংগী মায়োক্তা গুরু গোবিন্দ সিংহ জীনা চীংজাউগুম লেপখি‍। অদুবু ঔরঙ্গজেব অমদি মহাক্কী সুল্তানেৎনা জোরাৱর সিংহ সাহব অমদি ফতেহ সিংহ সাহবকুম্বা পীক্লিবা অঙাংশিংদা করিগী অদুক তমথিরিবা? করিগীদমক মরাল লৈজদ্রবা অঙাং অনিবু হিংনা ফক্লাংদা হাপচিনখিবগী মরম করিগী? মসিগী মরমদি ঔরঙ্গজেব অমদি মহাক্কী মীয়াম্না গুরু গোবিন্দ সিংহগী অঙাংশিংগী লাইনিং থাঙ থাদুনা ওন্থোকপা পামখি‍। খুন্নাই অসিগী, লৈবাক অসিগী অনৌবা মীরোলশিংনা ওৎ নৈবদা তুমিন খাঙদুনা লৈরি, মশাদা থাজবা অমদি তুংলমচৎ মথন্নতা মুৎচখিবগী ফীভম লৈরি‍। অদুবু ভারতকী মপারী, থৌনা ফরবা নুপামচাশিং অদুনা শিববুসু অকিবা লৈখিদে‍। মহাকপু ফক্লাংদা হিংনা হাপচিনখি, অদুবু মখোয়না তমথিবা লীচৎকী থৌরাং অদুবুসু মতম চুপ্পগী ওইনা মুত্থৎলমখি‍। মসি লৈবাক অমা হেক্তগী মতিক লৈবা নহাশিংগী পাঙ্গল অদুনি‍। নহাশিংনা মখোয়গী থৌনাগা লোয়ননা তমগী খোঙলৈবু মতম চুপ্পগী ওইনা ওন্থোকলমখি‍। হায়রিবা ফিদম অসিগা লোয়ননা, ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক অসিবু চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল তম্না পুদুনা চৎনবগীদমক চোংথোরক্লি‍। অসুম্না দিসেম্বর ২৬তা পাঙথোক্লিবা বীর বাল দিবসকী শক্লোনসু মরুওইবা হেনগৎলক্লি‍।
মরূপশিং,
সিখ গুরুগী চৎনবী অসি শুপ্নতগী লাইনিং অমদি স্পিরিচুএল ওইবা চৎনবীখক নত্ত‍ে‍। মসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনদা মথৌ হাপ্লিবনি‍। ঐখোয়গী শেংলবা গুরুগ্রন্থ সাহিব্তগী হেনবা করি খুদমবু লৈখিগদগে? মসিদা সিখ গুরুশিংগা লোয়ননা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী লম্বোইবা ১৫ অমদি শৈরেংবা ১৪গী খোঞ্জেলশিং য়াওরি‍। মতৌ অসুম্না অদোম্না গুরু গোবিন্দ সিংহগী পুন্সি খোঙচৎসু অদোম্না উবা ফংবিগনি‍। মহাক ভারতকী পত্নাদা পোকপনি‍। মহাক্না থবক তৌরম্বা মফমদি অৱাং-নোংচুপ ভারতকী চীংগী মফমশিংদনি‍। অদুগা মহাক্কী পুন্সি খোঙচৎ মহারাস্ত্রদা লোইশিনখি‍। গুরুগী খোঙলোয় মঙাসু ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগীনি, অমদি খোঙলোয় মঙাগী মনুংদা অমদি গুজরাত, দ্বারিকাদগীনি, ঐগী পোক্নফম লমদমদগীনি‍। ‘মীওইবদগী হেনবা ৱাখল্লোন, ৱাখল্লোন্দগী হেনবা লৈবাক’, ‘রাস্ত্র প্রথম’ হায়রিবা লাইৱা অসি গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী লেঙদ্রবা ফিরেপ ওইখি‍। মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈ, লৈবাক্কী লাইনিংবু ঙাক্নবগীদমক অচৌবা কত্থোকপা অমা মথৌ তাব্রা হায়বা ৱাহং মাগী মফমদা ফাওরকখি‍। মহাক্না মাগী মপাবুংদা অদোমদগী হেন্না চাউবা কনানো, অদোম্না কত্থোকপগী থবক অসি তৌবিয়ু হায়না হায়খি‍। মহাক্না মপা অমা ওইরম্লবা মতমদা, মহাক্না মাগী মচাশিংবু লৈবাক্কী লাইনিংগীদমক কত্থোকপদা চিংনবা লৈখিদে‍। মহাক্কী মচাশিংবু কত্থোকখিবা মতমদা মহাক্না মাগী খোঙলোয়শিংদা য়েংলদুনা হায়রম্মী, - মরি শিখ্রগা করি তৌরবগে, লিশিং কয়াদি হিংলিদনা‍। মহাক্না হায়নিংলিবদি মহাক্কী মচা মরি শিখ্রবসু করিবু কায়রিবগে, মহাক্কী খোঙলোয় লিশিং কয়া, লৈবাক মীয়াম লিশিং কয়া ঐগী ইচাগুম্বনি‍। হায়রিবা লৈবাকপু মাঙদা থম্বগী চৎনবী অসিনা ঐখোয়বু চাউনা পুক্নিং থৌগৎলি‍। হায়রিবা চৎনবী অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবগী থৌদাং ঐখোয়গী লেঙবান্দা থোঙ্গত্তুনা লৈরবনি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী তুংগী মীরোলশিং কমদৌগনি হায়বসি মখোয়না কনাগী খুদুং ইনবগে হায়বসিগী মখা পোনগনি‍। ভারতকী তুংগী মীরোলশিংগী ফিদম ওইগদৌরিবা পুম্নমক লৈবাক লৈহাউসিদা লৈরে‍। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মমিং থোনবদা মমিং লৌখিবা ভারত হায়রিবা নুপামচা অদু নোংশা অমদি হিংচাবশিং হাৎপদা চোকথবা লৈখিদে হায়নৈ‍। ঙসিসু লাইনিং অমদি পুক্নিং লুপচবগী মরমদা ৱা ঙাংনরকপদা ঐখোয়না ভক্তরাজ প্রহ্লাদপু নীংশিংই‍। ঐখোয়না খাঙবা কনবা অমদি অরোনবা ঙাকপগী মতাঙদা ঙাংনরকপদা ধ্রুবপু খুদম ওইনা পন্নৈ‍। ঐখোয়না অশিবগী লাই য়মরাজপু মহাক্কী লাইনিং পরৈ চেৎপতনা পুক্নিং শুমহৎখিবা নাচিকেতাগী মফমদসু ইকোক নোল্লি‍। মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা য়মরাজতা মসি করিনো, অশিবা হায়বসি করিনো হংখিবা নুপামচাদুনা নাচিকেতা‍। ঐখোয়না বাল রামগী লৌশিং অমদি থৌনা, বসিস্থগী আশ্রমদগী হৌরগা বিস্বামিত্রগী আশ্রম ফাওবদা, মখোয়গর পুন্সিগী খোঙথাং খুদিংদা ফিদমগী মশক উবা ফংই‍। মমা খুদিংমক্না মখোয়গী মচাশিংদা প্রভু রামগী মচানুপা লব-কুসকী ৱারী লিনরি‍। ঐখোয়না শ্রী কৃষ্ণবু নীংশিংবা মতমদসু, অহানবদা নুংশিবগী শৈহেক্তা বাসি খোংলিবা কন্হাগী শক্তম ঐখোয়গী পুক্নিংদা লাকই, অমদি মহাক অচৌবা হিংচাবশিংসু হাৎখিবনি‍। মতমদুদগী হৌরগা হৌজিক মতম ফাওবদা থৌনা ফরবা নুপামচা অমদি নুপীমচাশিংদা ভারতকী চৎনবীগী মমি তারি‍।
অদুবু মরূপশিং,
ঙসি, ঐনা লৈবাক মীয়াম মাঙদা অচুম্বা ৱাফম অমসু অমুক হন্না ফোঙদোকচগে‍। সাহিবজাদাশিংনা অসুক চাউনা কত্থোকখিবা অমদি মখোয়গী মপুন্সি কত্থোকখিবা অসি লৈরগসু ঙসিগী মীরোলগী অঙাংশিদা হংলুবা মতমদা মখোয় অয়াম্বনা খঙলোম্লোই‍। অসুক চাউখ্রবা থৌদোক অমবু কাউথোক্নখিবা হায়বসি মালেমগী লৈবাক অমত্তদা থোক্লম্লোই‍। ঙসিগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা, ঐখোয়দা বীর বাল দিবসকী ৱাখল্লোন অসি ঙন্না লাক্লমদরিবা করিগীনো হায়বা ৱাফমদা মখা তানা চঙশিল্লরোই‍। অদুবু ঐনা হায়জনিংবদি অনৌবা ভারত অসিনা চহি কয়াগী মমাঙদগী শোয়রম্বশিং অদু চুমথোরক্লিবনি হায়বসিনি‍।
লৈবাক অমগী শক্তম অসি মাগী লীচৎ, মতিক ময়াই অমদি ৱাখল্লোন্না তাকপনি‍। লৈবাক অমগি মতিক ময়াই হোংলকপা মতমদা লৈবাক্তুগী তুংলমচৎসু থুনা হোংলকপা ঐখোয়না পুৱারীদা উনখ্রে‍। অমদি হায়রিবা মতিক ময়াই অসি হৌজিক্কী মীরোলনা মমাঙগী ৱাখল্লোনশিং ময়েক শেংনা খঙলক্লবা মতমদা মাঙহন্দনা থম্বা ঙম্মী‍। নহারোলশিংনা মখোয়গী লমজিং ওইনবগীদমক ফিদমগী শক্লোন অমা মতম পুম্নমক্তা মথৌ তাই‍। নহারোলশিংনা মতৌ তমজনবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক মতিং লৈবা অথৌবা অথৌবশিং মথৌ তাই‍। মরম অসিননি ঐখোয়না শ্রী রামগী ৱাখল্লোন্দসু থাজরিবা, প্রভু গৌতম বুদ্ধ অমদি প্রভু মহাবিরদগীসু ফিদম লৌরিবা, গুরু নানক জীগী পাউতাকশিং ইল্লিবা, ঐখোয়না মহারানা প্রতাপ অমদি ছত্রপতি বীর সিবাজী মহারাজনচিংবা অথৌবশিংগী মরমদা তম্লিবসি‍। মরম অসিননি ঐখোয়না চহি চা কয়া লিশিং কয়া লিরবা থৌরম কয়া, কুমহৈ কয়া, কুমওন কয়া ঐখোয়না পাঙথোক্লিবা‍। ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা খুন্নাইগী মথৌ তাবা অসিবু খঙলম্মী অমদি ভারতপু মাগী নাৎকা কুমহৈ অমদি লাইনিংগা মরী লৈনবা লৈবাক অমা ওইনা শেমগৎলম্লিবা‍। হায়রিবা থৌদাং অসিমক তুংগী মীরোলগীদমক ঐখোয়না তৌরমবা তাই‍। ঐখোয়না অদুগুম্বা ৱাখল্লোনশিংদু হিংহন্দুনা থম্লম্বা মথৌ তাই‍। ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী ঈচেল অসিবু তৎহন্দনা থম্বা মথৌ তাই‍।
মরম অসিনা, নীংতম্বগী অমৃৎ মহোৎসব অসিদা লৈবাকসিনা নীংতম লালহৌগী পুৱারীবু অমুক হিংগৎহন্নবা হোৎনরি‍। ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংবু, অথৌবীশিংবু, ত্রাইবেল খুন্নাইনা কত্থোকখিবশিংবু লৈবাক মীয়াম শিনবা থুংনা য়ৌহন্নবগীদমক ঐখোয় পুন্না থবক তৌরি‍। ‘বীর বাল দিবস’নচিংবা লৈখিদবগী কুমওনশিং মায়কৈ অসিদা চঙশিনবদা চাউনা মতেং ওইগনি‍।
মরূপশিং,
অনৌবা মীরোলবু বীর বাল দিবসকা মরী শম্নহন্নবগীদমক পাঙথোক্লিবা কুইজ অমদি এসে কম্পিতিসন অসিদা নহা লিশিং কয়ানা শরুক য়ারিবসি ঐ নুংঙাই‍। জম্মু-কাস্মির ওইরবসু, খারোমদা পুদুচেরী ওইরবসু, নোংপোক্তা নগালেন্দ ওইরবসু, নোংচুপ্তা রাজস্থান ওইরবসু, কম্পিতিসন অসিদা অঙাংশিংনা শরুক য়াদবা লৈবাকসিগী মফম অমত্তা লৈত্রে অমদি মখোয়না সাহিবজাদাশিংগী পুন্সিগী মরমদা তমশিন্দুনা এসেশিং ইরি‍। লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্কুলশিংদসু সাহিবজাদাশিংগা মরী লৈনবা কম্পিতিসন কয়া পাঙথোক্লি‍। কেরলাগী অঙাংশিংনা, অৱাং-নোংপোক্কী অঙাংশিংনা বীর সাহিবজাদাশিংগী মরমদা মমুৎ তানা খঙলক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে‍।
মরূপশিং,
ঐখোয় পুন্না বীর বাল দিবসকী পাউজেলবু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া থুংনা শন্দোকমিন্নবা তাই‍। ঐখোয়গী সাহিবজাদাশিংগী পুন্সি, মখোয়গী পুন্সিগী পাউজেল লৈবাক্কী অঙাং খুদিংদা য়ৌহন্নবা; অঙাংশিংনা মখোয়গী মফমদগী ফিদম লৌদুনা লৈবাক্কীদমক কত্থোক্লবা মীশক ওইহন্নবগীদমকসু ঐখোয়না হোৎনবা তাই‍। ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা চাওখৎপা ভারতকী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা অনৌবা ইনোৎ হাপকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঐনা অমুক্কা হন্না অথৌবা সাহিবজাদাশিংগী খুয়াখাদা ইকোক নোঞ্জবগা লোয়ননা হায়রিবা পান্দম অসিদা মীৎয়েঙ থমজদুনা ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয়নুংদগী হন্না হন্না থাগৎচরি‍।