প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাগপুৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল ভগত সিংজী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ চিন্দেজী, এই দেশৰ সন্তান আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰজী, নীতিনজী, ৰাও চাহেব দানৱে, ড০ ভাৰতী টাই আৰু নাগপুৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে চেষ্টা কৰি আছে।
আজি সংকস্তী চতুৰ্থী। যিকোনো শুভ কাম কৰোঁতে, আমি প্ৰথমে গণেশৰ উপাসনা কৰোঁ। আজি আমি নাগপুৰত আছোঁ, সেয়েহে পাহাৰৰ গণপতি বাপ্পাক অভিবাদন জনাইছো। আজি, ১১ ডিচেম্বৰ, সংকস্তি চতুৰ্থীৰ পবিত্ৰ দিন। আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে 11 টা তৰাৰ এটা নক্ষত্ৰমণ্ডল উদ্ভৱ হৈছে।
প্ৰথম তাৰকা - 'হিন্দু হৃদয় সম্ৰাট বালাচাহেব ঠাকৰে মহাৰাষ্ট্ৰ সম্ৰুদ্ধি মহামাৰ্গ' যি এতিয়া নাগপুৰ আৰু শিৰডীৰ বাবে সাজু। দ্বিতীয় তাৰকা হৈছে নাগপুৰ এইমছ, যি বিদৰ্ভৰ এক বৃহৎ অঞ্চলৰ লোকসকলক উপকৃত কৰিব। তৃতীয় তাৰকাটো হৈছে নাগপুৰত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানস্থাপন। চতুৰ্থ তাৰকা হৈছে তেজ সম্পৰ্কীয় ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ বাবে চন্দ্ৰপুৰত নিৰ্মিত আইচিএমআৰৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰ। পঞ্চম তাৰকাহৈছে চিপেট চন্দ্ৰপুৰ স্থাপন, পেট্ৰ'কেমিকেল খণ্ডৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ষষ্ঠ তাৰকা হৈছে নাগপুৰৰ নাগ নদীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা এটা প্ৰকল্প। সপ্তম তাৰকাটো হৈছে নাগপুৰত মেট্ৰ' পৰ্যায় ১ ৰ উদ্বোধন আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা। অষ্টম তাৰকাটো হৈছে নাগপুৰ আৰু বিলাসপুৰৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। নৱম তাৰকা- 'নাগপুৰ' আৰু 'আজনি' হৈছে ৰে'ল ষ্টেচনসমূহৰ পুনৰ বিকাশৰ প্ৰকল্প। দশম তাৰকা - আজনিত ১২ হাজাৰ হৰ্ছপাৱাৰৰ লোকোমোটিভৰ এটা তত্বাৱধান ডিপো উদ্বোধন কৰা হ'ব। নাগপুৰ-ইটাৰ্চি লাইনৰ একাদশ তাৰকা - কোহলী-নাৰখেদ পথ উদ্বোধন কৰা হয়। এঘাৰটা তৰাৰ এই নক্ষত্ৰমণ্ডলে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশত এক নতুন দিশ আৰু নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া অমৃত মহোৎসৱত ৭৫,০০০ কোটি টকাৰ এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটো মহাৰাষ্ট্ৰত দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে যি গতিত কাম কৰি আছে তাৰ প্ৰমাণ। সংৰুদ্ধি মহামাৰ্গই কেৱল নাগপুৰ আৰু মুম্বাইৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস নকৰে, কিন্তু ই মহাৰাষ্ট্ৰৰ 24 খন জিলাক আধুনিক সংযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকসকল, বিভিন্ন বিশ্বাস, উদ্যোগ, নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব বুলি কোৱা ভক্তসকল যথেষ্ট উপকৃত হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটোৰ আন এটা বিশেষত্ব আছে। আজি আৰম্ভ কৰা আঁচনিসমূহে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী প্ৰদৰ্শন কৰে। এইমছ হৈছে এক বেলেগ ধৰণৰ আন্তঃগাঁথনি, আৰু সংৰুদ্ধি মহামাৰ্গ হৈছে আন এক প্ৰকাৰৰ আন্তঃগাঁথনি। একেদৰে, বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু নাগপুৰ মেট্ৰ' দুয়োটাই বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ চৰিত্ৰ ব্যৱহাৰৰ আন্তঃগাঁথনি আছিল, কিন্তু সেই সকলোবোৰ ফুলৰ থোপাত বিভিন্ন ফুলৰ দৰে, এটা ফুলৰ থোপাত, যাৰ পৰা উন্নয়নৰ সুবাস জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ আহিব।
উন্নয়নৰ এই ফুলৰ থোপাটোত যোৱা ৮ বছৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, বিশাল বাগিচাৰ প্ৰতিফলন আছে। সাধাৰণ মানুহৰ বাবে স্বাস্থ্য সেৱা হওঁক বা সম্পদ সৃষ্টি হওঁক, সেয়া কৃষকক শক্তিশালী কৰা ই হওঁক বা পানী সংৰক্ষণ কৰাই হওঁক, আজি দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে আন্তঃগাঁথনিক এক মানৱীয় ৰূপ দিছে।
আন্তঃগাঁথনিৰ এক মানৱীয় স্পৰ্শ যি আজি সকলোৰে জীৱনস্পৰ্শ কৰি আছে। প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা হৈছে আমাৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ। কাশী, কেদাৰনাথ, উজ্জয়িনীৰ পৰা পান্ধৰপুৰলৈকে আমাৰ বিশ্বাসৰ স্থানসমূহৰ বিকাশ আমাৰ সাংস্কৃতিক ইনফ্ৰাৰ এক উদাহৰণ।
৪৫ কোটিতকৈও অধিক দৰিদ্ৰ লোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰা জন ধন যোজনা হৈছে আমাৰ বিত্তীয় আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ। নাগপুৰ এইমছৰ দৰে আধুনিক চিকিৎসালয় খোলাৰ অভিযান, প্ৰতিখন জিলাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলাৰ অভিযান, আমাৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ এক উদাহৰণ। আৰু তেওঁলোকৰ সকলোৰে মাজত যি মিল আছে সেয়া হ'ল মানৱ সংবেদনশীলতা, মানৱ স্পৰ্শ, সংবেদনশীলতাৰ উপাদান। আমি কেৱল আন্তঃগাঁথনিক অজীৱিত পথ আৰু উৰণীয়া সেঁতুৰ ভিতৰত সীমিত কৰিব নোৱাৰো, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ যথেষ্ট ডাঙৰ।
আৰু বন্ধুসকল,
যেতিয়া আন্তঃগাঁথনিৰ কামত কোনো সংবেদনশীলতা নাথাকে, ইয়াৰ মানৱ প্ৰকৃতি নাথাকে, কেৱল ইটা, শিল, চিমেণ্ট, চূণ, লো দেখা যায়, তেতিয়া দেশৰ মানুহে লোকচান বহন কৰিব লাগিব, সাধাৰণ মানুহে লোকচান বহন কৰিব লাগিব। মই আপোনাক গোশিখৰ্দ বান্ধৰ উদাহৰণ দিব বিচাৰো। এই বান্ধটোৰ আধাৰশিলা পঁয়ত্ৰিশ বছৰ আগতে স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু সেই সময়ত ইয়াৰ আনুমানিক ব্যয় আছিল প্ৰায় ৪০০ কোটি টকা। কিন্তু বছৰ ধৰি অসংবেদনশীল কৰ্মশৈলীৰ বাবে, বান্ধটো বছৰ ধৰি সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা নগ'ল। এতিয়া বান্ধটোৰ আনুমানিক ব্যয় ৪০০ কোটি টকাৰ পৰা ১৮,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৭ চনত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত, এই বান্ধটোৰ কাম ত্বৰান্বিত হৈছে, প্ৰতিটো সমস্যা সমাধান কৰা হৈছে। মই সন্তুষ্ট যে এই বছৰ এই বান্ধটো সম্পূৰ্ণ হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে, ইয়াৰ বাবে তিনি দশকতকৈও অধিক সময় লাগিছিল, তাৰ পিছত গাওঁখন, কৃষকে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
মোৰ ভাই ভনীহঁত,
স্বাধীনতাৰ অমৃতত, দেশখন উন্নত ভাৰতৰ মহান সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি ছে। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ পথ হৈছে ভাৰতৰ সামূহিক শক্তি। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ মন্ত্ৰ হৈছে ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ বিকাশ। যোৱা দশকবোৰত আমাৰ অভিজ্ঞতা হৈছে যে যেতিয়া আমি উন্নয়ন সীমিত কৰোঁ, সুযোগবোৰো সীমিত হয়। যেতিয়া শিক্ষা কেৱল কেইটামান শ্ৰেণীৰ লোকৰ মাজত সীমাবদ্ধ আছিল, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিভা সম্পূৰ্ণৰূপে উন্মোচিত হ'ব নোৱাৰিলে। যেতিয়া কিছুমান লোকৰ বেংকৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আছিল, ব্যৱসায়ো সীমিত আছিল। যেতিয়া উন্নত সংযোগ কেৱল কেইখনমান চহৰতে সীমাবদ্ধ আছিল, বিকাশো একে পৰিসৰত সীমাবদ্ধ আছিল। অৰ্থাৎ, দেশৰ বৃহৎ জনসংখ্যাৰ বাবে উন্নয়নৰ সম্পূৰ্ণ লাভালাভ উপলব্ধ হোৱা নাছিল বা ভাৰতৰ প্ৰকৃত শক্তিও উদ্ভৱ হোৱা নাছিল। যোৱা আঠ বছৰত, আমি এই চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী দুয়োটা সলনি কৰিছো। আমি 'সবকা সাথ সবকা সাথ, সবকা বিশ্বাস, সবকা বিকাশ আৰু সবকা শান'ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আৰু যেতিয়া মই সকলোৰে প্ৰচেষ্টা বুলি কওঁ, ইয়াত প্ৰতিজন দেশবাসী আৰু দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য জড়িত থাকে। ডাঙৰ বা সৰু যিয়েই নহওঁক, সকলোৰে শক্তি বৃদ্ধি পাব, তেতিয়াহে ভাৰত বিকশিত হ'ব। সেয়েহে আমি তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰিছোঁ যিসকলক এৰি থৈ গৈছে, বঞ্চিত হৈছে, যাক সৰু বুলি গণ্য কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, 'আগতে যিটো বঞ্চিত হৈছিল সেয়া এতিয়া আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰত আছে'।
সেয়েহে, আজি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত কাম কৰা হৈছে। বিদৰ্ভৰ কৃষকসকলেও প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ এটা ডাঙৰ লাভালাভ লাভ কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰেই কৃষকসকলক গৰু পালনকাৰীসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। আমাৰ পথৰ বিক্ৰেতা, পথৰ বিক্ৰেতা, সেই ভাই-ভনীসকলকো আগতে কোনোৱে সোধা নাছিল, তেওঁলোককো বঞ্চিত কৰা হৈছিল। আজি, এনে লাখ লাখ সহকৰ্মীয়েবেঙ্কৰ পৰা সহজ ঋণ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
'সুবিধা বঞ্চিতসকলৰ প্ৰতি অগ্ৰাধিকাৰ'ৰ আন এটা উদাহৰণ আমাৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহতো আছে। দেশখনত ১০০ খনতকৈও অধিক জিলা আছে যিবোৰ স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ পাছতো উন্নয়নৰ বহুতো মাপকাঠিত যথেষ্ট পিছ পৰি আছিল। ইয়াৰ েই আছিল জনজাতীয় অঞ্চল, হিংসাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত অঞ্চল। ইয়াৰ ভিতৰত আছে মাৰাঠৱাড়া আৰু বিদৰ্ভৰ কেইবাখনো জিলা। যোৱা ৮ বছৰ ধৰি আমি দেশৰ এনে বঞ্চিত অঞ্চলসমূহক দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে শক্তিৰ এক নতুন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছো। আজি উদ্বোধন আৰু স্থাপন কৰা প্ৰকল্পসমূহো এই চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰকাশ।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণ, দেশৰ জনসাধাৰণকো ভাৰতৰ ৰাজনীতিত অহা বিকৃতিৰ প্ৰতি সতৰ্ক কৰি তুলিব বিচাৰো। এয়া হৈছে চুটি ৰাজনীতিৰ বিকৃতি। এইটো ৰাজনৈতিক লাভৰ বাবে দেশৰ ধন লুণ্ঠনৰ বিকৃতি। এইটো কৰদাতাসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ধন লুণ্ঠনৰ বিকৃতি।
এই ৰাজনৈতিক দলবোৰ, চৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰা এই ৰাজনৈতিক নেতাসকল, দেশৰ প্ৰতিজন কৰদাতাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু। যিসকলৰ লক্ষ্য কেৱল ক্ষমতালৈ অহা, যাৰ লক্ষ্য কেৱল মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দি চৰকাৰ দখল কৰা, তেওঁলোকে কেতিয়াও এখন দেশ গঢ়িব নোৱাৰে। আজি, যি সময়ত ভাৰতে পৰৱৰ্তী 25 বছৰৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত স্বাৰ্থত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি ধ্বংস কৰিব বিচাৰে।
আমি সকলোৱে মনত ৰাখিম যে যেতিয়া প্ৰথম ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ আহিছিল, ভাৰতে ইয়াৰ সুবিধা ল'ব নোৱাৰিলে, আমি দ্বিতীয়-তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱতো পিছ পৰি আছিলো, কিন্তু আজি যেতিয়া চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়, ভাৰতে ইয়াক হেৰুৱাব নোৱাৰে। মই পুনৰাবৃত্তি কৰিম, এনে সুযোগ বাৰে বাৰে কোনো দেশলৈ নাহে। কোনো দেশেই হ্ৰস্ব-কৰ্তন, স্থায়ী উন্নয়ন, বহনক্ষম সমাধানৰ বাবে কাম কৰি চলিব নোৱাৰে, দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে এক দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগী অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু আন্তঃগাঁথনি বহনক্ষম উন্নয়নৰ মূলত আছে।
এসময়ত দক্ষিণ কোৰিয়াও এখন দৰিদ্ৰ দেশ আছিল, কিন্তু আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে সেই দেশখনে ইয়াৰ ভাগ্য সলনি কৰিছে। আজি উপসাগৰীয় দেশসমূহ বহুত আগবাঢ়ি আছে আৰু লাখ লাখ ভাৰতীয়ই তাত নিযুক্তি লাভ কৰিছে কিয়নো তেওঁলোকেও যোৱা তিনি-চাৰি দশকত তেওঁলোকৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী, আধুনিকীকৰণ আৰু প্ৰস্তুত কৰিছে।
আপুনি জানিব লাগিব যে আজি ভাৰতৰ মানুহে ছিংগাপুৰলৈ যাব বিচাৰে। কেইদশকমান আগলৈকে, ছিংগাপুৰ এখন সাধাৰণ দ্বীপ দেশ আছিল, মানুহে মীন পালনৰ পৰা কিছু জীৱিকা অৰ্জন কৰিছিল। কিন্তু ছিংগাপুৰে আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ কৰিছিল, সঠিক অৰ্থনৈতিক নীতি অনুসৰণ কৰিছিল আৰু আজি ই বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ ইমান ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ আছে। যদি এই দেশবোৰৰ ৰাজনীতি হ্ৰাস পাইছিল, কৰদাতাৰ ধন লুণ্ঠন কৰিছিল, এই দেশবোৰে আজি য'ত আছে সেই উচ্চতাত কেতিয়াও উপনীত নহ'লহেঁতেন। পলমকৈ, ভাৰতত এতিয়া এই সুযোগ আছে। পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ সময়ত, আমাৰ দেশৰ সৎ কৰদাতাসকলে দিয়া ধন হয় দুৰ্নীতিৰ দ্বাৰা কলংকিত হৈছিল বা ভোট বেংক শক্তিশালী কৰাত ব্যয় কৰা হৈছিল। এতিয়া সেই সময়ৰ দাবী হৈছে যে দেশৰ ৰাজধানী চৰকাৰী কোষাগাৰৰ ব্যৱহাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে নিৰ্মাণত ব্যয় কৰিব লাগে।
আজি মই ভাৰতৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক, প্ৰতিজন কৰদাতাক এনে স্বাৰ্থপৰ ৰাজনৈতিক দল, এনে স্বাৰ্থপৰ ৰাজনৈতিক নেতাসকলক উন্মোচিত কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম। "উপাৰ্জন, ব্যয়, ৰূপৈয়া" নীতিৰে চলি থকা ৰাজনৈতিক দলবোৰে এই দেশখনক ভিতৰৰ পৰা খালী কৰি তুলিব। পৃথিৱীৰ বহুতো দেশত, আমি "উপাৰ্জন, ব্যয়, ধন" নীতিৰ বাবে সমগ্ৰ অৰ্থনীতি ধ্বংস হোৱা দেখিছোঁ। আমি একেলগে ভাৰতক এনে ষড়যন্ত্ৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। আমি মনত ৰাখিব লাগিব, আন এটা "উপাৰ্জন অলাভজনক, ব্যয় হৈছে ধন" আৰু কেৱল স্বাৰ্থপৰতা। আনহাতে, দেশপ্ৰেমআৰু নিষ্ঠা, বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে প্ৰচেষ্টা- স্থায়ী সমাধান আছে। আমি আজি ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মলৈ অহা সুযোগটো এৰি দিব নোৱাৰো।
আৰু মই সুখী যে আজি দেশত বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু বহনক্ষম সমাধানে সাধাৰণ মানুহৰ পৰা যথেষ্ট সমৰ্থন লাভ কৰিছে। যোৱা সপ্তাহত গুজৰাটত অহা ফলাফলবোৰ হৈছে অৰ্থনৈতিক নীতি, বহনক্ষম উন্নয়নৰ উন্নয়ন কৌশল আৰু স্থায়ী সমাধানৰ ফলাফল।
মই এনে ৰাজনীতিবিদসকলক নম্ৰতাৰে আৰু সন্মান সহকাৰে অনুৰোধ কৰিম, যিসকলে বহনক্ষম উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগী বুজিবলৈ আৰু ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজিবলৈ চৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰে। বুজি পাওঁক আজি দেশৰ বাবে তেওঁক কিমান প্ৰয়োজন। চৰ্টকাটৰ পৰিৱৰ্তে স্থায়ী বিকাশ কৰি, আপুনি নিৰ্বাচন জিকিব পাৰে, বাৰে বাৰে নিৰ্বাচন জিকিব পাৰে, বাৰে বাৰে নিৰ্বাচন জিকিব পাৰে। মই এনে দলবোৰক ক'ব বিচাৰো, আপুনি ভয় কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। মই নিশ্চিত, যেতিয়া আপুনি দেশৰ স্বাৰ্থ সৰ্বোচ্চ ৰাখিব, আপুনি নিশ্চিতভাৱে চৰ্টকাট ৰাজনীতিৰ পথ এৰি দিব।
মোৰ ভাই-ভনীহঁত,
এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো। আৰু মই মোৰ যুৱ বন্ধুসকলক কওঁ- এইবোৰ হৈছে মই আজি দেখুওৱা ১১ টা তাৰকা, আজি মই আপোনাৰ সন্মুখত গণনা কৰা ১১ টা তাৰকা, এই ১১ টা তাৰকাই আপোনাৰ ভৱিষ্যত গঢ়িবলৈ গৈ আছে, ইয়েই আপোনাৰ বাবে সুযোগৰ জন্ম দিব, আৰু এইটোৱেই পথ, এইটোৱেই সঠিক পথ। ঈশা পান্থা, এই মন্ত্ৰটো লওঁ আহক আৰু সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে নিজকে নিমজ্জিত কৰোঁ আহক। বন্ধুসকল, আমি ২৫ বছৰৰ এই সুযোগটো এৰি নিদিওঁ।
বহুত ধন্যবাদ!
টোকা – এই ভাষণটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দীত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদহে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development works in Nagpur, Maharashtra
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Delhi
Present on the stage, the Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh ji, popular Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, sons of the soil who are striving hard for the bright future for Maharashtra, Shri Devendraji, Nitinji, Raosaheb Danve, Dr. Bharati Tai and my dear brothers and sisters of Nagpur who have come here in such large numbers!
(Remarks in local language).
Today, December 11, marks the auspicious day of Sankashti Chaturthi. Today a great constellation of 11 stars is emerging for the development of Maharashtra.
The first star- 'Hindu Hriday Samrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samridhi Mahamarg' which is now ready for Nagpur and Shirdi. The second star is Nagpur AIIMS, which will benefit the people of a large portion of Vidarbha. Third star- National Institute of One Health is being established in Nagpur. Fourth star - ICMR's research centre built in Chandrapur for controlling blood related diseases. The fifth star is the establishment of CIPET Chandrapur, which is very crucial for the petrochemical sector. The sixth star is the project to reduce the pollution of the Nag river in Nagpur. Seventh Star – Inauguration of Metro Phase One in Nagpur and laying the foundation stone of Phase II. Eighth Star- Vande Bharat Express, that was flagged off today between Nagpur and Bilaspur. The ninth star is the 'Nagpur' and 'Ajni' railway station redevelopment project. The tenth star- inauguration of the 'maintenance depot for the 12 thousand horse power rail engine' in Ajni. The eleventh star is the inauguration of the Kohli-Narkher route of the Nagpur-Itarsi line. This great constellation of eleven stars will give a new direction and a fresh energy to the development of Maharashtra. Heartiest congratulations to Maharashtra and the people of Maharashtra for these development projects worth Rs 75 thousand crores in the Amrit Mahotsav of 75 years of independence.
Friends,
Today's event showcases the evidence of the speed with which the double engine government is working in Maharashtra. Apart from reducing the distance between Nagpur and Mumbai, the 'Samruddhi Mahamarg' is connecting 24 districts of Maharashtra with modern means of connectivity. This is going to be of great benefit to agriculture, the devotees visiting various pilgrim centres and the industries. Besides, new employment opportunities are going to be created.
Friends,
This day is special for another reason. The holistic vision of infrastructure development is visible in the schemes that have been inaugurated today. AIIMS is a different kind of infrastructure in itself, and the 'Samruddhi Mahamarg' is a different kind of infrastructure. Similarly, both Vande Bharat Express and Nagpur Metro have different types of 'character use infrastructure'. But all of them are like different flowers in a single bouquet, from where the fragrance of development will reach the masses.
In this bouquet of development, there is also a reflection of the extensive garden developed with the last 8 years' hard work. Be it health care for the common man, or wealth creation,be it empowering the farmers or conserving water, for the first time there is such a government in the country which has given a human form to the infrastructure.
This 'human nature' of the infrastructure is touching everyone's life today. The Ayushman Bharat scheme, which provides free treatment worth up to Rs 5 lakh to every poor, is an example of our social infra. The development of our spiritual places like Kashi, Kedarnath, Ujjain, Pandharpur is an example of our cultural infra.
The Jan Dhan Yojana, connecting more than 45 crore poor people to the banking system, is an example of our financial infrastructure. The campaign to open modern hospitals like Nagpur AIIMS and medical colleges in every district are examples of our medical infrastructure. And the thing that is common in all of these initiatives is the element of human emotions, Human Touch and sensitivity. We cannot limit infrastructure to lifeless roads and flyovers. Its expansion is far beyond that.
And friends,
If there is no emotion in the work of infrastructure, or it does not have a human touch, and only bricks, stones, cement, lime and iron are visible, then the people of the country, the common man, have to bear its loss. I would like to give you the example of Gosekhurd Dam. The foundation of this dam was laid about 30-35 years ago. At that time its estimated cost was around Rs 400 crore. But due to insensitive working style before, that dam could not be completed for years. Now the estimated cost of the dam has increased from Rs 400 crore to Rs 18,000 crore. After the formation of the double engine government in 2017, the work on this dam has been accelerated and every problem has been resolved. I am glad that this year this dam has been completely filled. Just imagine! It took more than three decades to complete it. The villages and the farmers are finally able to reap its benefits.
Brothers & Sisters,
In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving forward with the great resolve of a developed India. To build a developed India, we need the collective strength of India. The mantra to build a developed India is the development of the states for the development of the nation. As per our experience of the past decades, when we limit development, opportunities also get limited. When education was limited to only a few people, only a few classes, the talent of the nation also could not come to the fore completely. When only a few people had access to banks, even trade and business also remained limited. When better connectivity was limited to only a few cities, even growth was limited to the same extent. That is, not only a large section of the country's population was deprived of the fruits of development but the real strength of India too could not emerge. In the last 8 years, we have changed both this thinking and approach. We are stressing upon 'Sabka Sath, sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. And when I say everyone's effort, it includes every countryman and every state of the country. Be it small or big, if everyone's potential or capability increases, only then India will become developed. That's why we are encouraging the backward and the deprived. This section of the population is now the priority of our government.
That's why today work is being done on a priority basis for small farmers. The farmers of Vidarbha have also got a major benefit of PM Kisan Samman Nidhi. It is our government which has prioritized the cattle herders by connecting them with the facility of Kisan Credit Cards. Our street vendors were also a very neglected section of the society. They too were deprived. Today, after we prioritized lakhs of such friends, they are now getting easy loans from the banks.
Friends,
Another example of 'priority to the deprived section' is the aspirational districts. There were more than 100 districts in the country which were far behind on many parameters of development even after so many decades of independence. Most of these were tribal areas and areas affected by violence. Many districts of Marathwada and Vidarbha are also included in these. For the last 8 years, we have been emphasizing on making such deprived areas of the country a new focal point of energy for rapid development. The projects that have been inaugurated and the foundation stones laid today are also a manifestation of this thinking and approach.
Friends,
As I am speaking to you today, I also want to caution the people of Maharashtra and the people of the country about a distortion entering the politics of India. This is about short-cut politics; this is about looting the country's wealth for political gains; this is about looting the hard earned money of the taxpayers.
These political parties that adopt shortcuts and such political leaders are the greatest enemies of every tax payer of the country. Those who aim to just be in power and to usurp the government by making false promises can never build the country. Today, at a time when India is working on the goals for the next 25 years, some political parties, in their personal interest, want to destroy India's economy.
We all might remember that during the first industrial revolution, India could not take advantage of it. We remained behind even in the second and third industrial revolutions as well. But today during the fourth industrial revolution, India cannot miss it. Let me say it again - such an opportunity will not come again and again for any country. No country can run with short-cuts. Permanent development and permanent solutions are needed for the progress of the country. So, a long term vision is very crucial. And infrastructure is at the core of sustainable development.
Once South Korea was also a poor country but that country has changed its fortune through infrastructure. Today, the Gulf countries are so far ahead and lakhs of Indians get employment there because they too have strengthened and modernized their infrastructure in the last three-four decades. They have future-ready infrastructure.
You would know that today the people of India feel like going to Singapore. Until a few decades ago, Singapore was also an ordinary island country. Some people used to earn their livelihood from fisheries. But Singapore invested in infrastructure, followed the right economic policies and today it has become such a major hub of the world's economy. If short-cut politics had taken place in these countries, if the taxpayers' money had been looted, then these countries would never have reached the height they are at today. Lately, this opportunity has now come to India. During the regimes of the previous governments, the money given by the honest tax payers of our country was either lost to corruption or was spent in strengthening the vote bank. Now the need of the hour is to ensure that every penny of the government exchequer i.e. the capital of the country should be spent on building a bright future for the young generation.
Today I would urge every youngster and taxpayer in India to expose such selfish political parties and political leaders. The political parties which are following the principle of “Aamdani Atthani Kharcha Rupaiya”, i.e., ‘expenditure far more surpassing than income’, will make this country hollow from within. In many countries of the world, we have seen the entire economy falling apart due to such a policy. Together we have to save India from such 'short-cut' politics. We must remember that on one hand we have selfish and directionless politics and policy of reckless spending, while on the other hand, we have the spirit of dedication and national interest, as well as relentless efforts for permanent development and solutions. We cannot let go of the opportunity that has come to the youth of India today.
And I am glad that today the common man is extending tremendous support for sustainable development and permanent solutions in the country. The last week's results in Gujarat are the result of the economic policy and development strategy of sustainable development and permanent solutions.
I would humbly and respectfully like to say to the politicians who adopt shortcuts - understand the vision of sustainable development, and understand its importance for the country today. Instead of using shortcuts, you can win elections by taking steps towards sustainable development. You can win elections again and again. I want to tell such parties that you need not be afraid. I am sure, when you keep the interest of the country paramount, you will definitely be able to leave the path of shortcut politics.
Brothers & Sisters,
I once again congratulate the people of Maharashtra and the people of the country for these projects. And let me tell my young friends - these 11 stars which I have talked about today are going to shape your future and will generate new opportunities for you. Come, let us dedicate ourselves with complete devotion with the mantra of – "इसहा पंथा, इसहा पंथा" - this is the right way, this is the right way! Friends, we will not let go of this opportunity that awaits us in these 25 years.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.