ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଭଗତ ସିଂହ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନେ୍ଦ ଜୀ, ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସରତ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀ, ନିତିନ ଜୀ, ରାଓ ସାହେବ ଦାନବେ, ଡା. ଭାରତୀ ତାଈ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ନାଗପୁରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆଜି ହେଉଛି ସଙ୍କଟି ଚତୁର୍ଥୀ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଶୁଭ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ, ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଗଣେଜ ପୂଜା କରିଥାନ୍ତି । ଆଜି ନାଗପୁରାତ, ଗଣପତି ବାବା ତୁମ ଚରଣରେ ମୁଁ କୋଟି କୋଟି ବନ୍ଦନା କରୁଛି । ଡିସେମ୍ବର ୧୧ ତାରିଖ ଆଜିର ଦିନ ସଙ୍କଟୀ ଚତୁର୍ଥୀର ପବିତ୍ର ଦିବସ ଅଟେ । ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୧ ତାରକାଙ୍କର ଏକ ମହାନକ୍ଷତ୍ରର ଉଦୟ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଥମ ତାରକା- ‘ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ହୃଦୟର ସମ୍ରାଟ ବାଲା ସାହେବ ଠାକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ମହାମାର୍ଗ’ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ନାଗପୁର ଏବଂ ଶିରିଡ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ତାରକା- ନାଗପୁର ଏମ୍ସ, ଯାହାର ଲାଭ ବିଦର୍ଭର ଏକ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ । ତୃତୀୟ ତାରକା- ନାଗପୁର ଠାରେ ନାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚୁଟ ଅଫ ୱାନ ହେଲଥର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ । ଚତୁର୍ଥ ତାରକା- ରକ୍ତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ରୋକିବା ପାଇଁ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରରେ ନିର୍ମିତ ଆଇସିଏମଆର ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ପଞ୍ଚମ ତାରକା ହେଉଛି ସିପେଟ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଯାହା ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଷଷ୍ଠ ତାରକା ହେଉଛି ନାଗପୁରର ନାଗନଦୀର ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ । ସପ୍ତମ ତାରା- ନାଗପୁରରେ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ । ଅଷ୍ଟମ ତାରକା- ନାଗପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ । ନବମ ତାରକା- ‘ନାଗପୁର’ ଏବଂ ‘ଅଜନୀ’ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟେ । ଦଶମ ତାରକା- ଅଦିନରେ ୧୨ ହଜାର ହର୍ସ ପାୱାରର ରେଳ ଇଞ୍ଜିନର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଡିପୋ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏକାଦଶ ତାରକା ହେଉଛି ନାଗପୁର-ଇଟାର୍ସୀ ଲାଇନର କୋହଲି-ନରଖେଡ଼ ମାର୍ଗର ଉଦଘାଟନ । ଏକାଦଶ ତାରକାର ଏହି ମହାନ ନକ୍ଷତ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜନତାଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସମୃଦ୍ଧର ରାଜପଥରେ ନାଗପୁର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ ହେବ, ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୨୪ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷି-ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ, ବିଶ୍ୱାସର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା-ଆସିବା କରୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ, ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ । ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଦିନର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତା ଅଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଯୋଜନାର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶର ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଏମ୍ସ ନିଜେ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଟେ । ସେହିଭଳି ଭାବରେ, ବଂଦେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ନାଗପୁର ମେଟ୍ରୋ, ଉଭୟ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚରିତ୍ର ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସବୁ ଗୋଟିଏ ପୁଷ୍ପ ଗୁଚ୍ଛ ମାଧ୍ୟମରେ, ଗୋଟିଏ ପୁଷ୍ପ ଗୁଚ୍ଛରେ ଥିବା ଅଲଗା ଅଲଗା ଫୁଲ ଭଳି ଅଟେ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରି ବିକାଶ ମହକ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବ ।
ବିକାଶର ଏହି ପୁଷ୍ପ ଗୁଚ୍ଛରେ ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଶାଳ ଉଦ୍ୟାନର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ସେହି କଥା ସାଧାରଣ ମଣିଷର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ହେଉ, କିମ୍ବା ଧନ ସୃଷ୍ଟି ବିଷୟ ହେଉ, ଚାଷୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତିକରଣର କିମ୍ବା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ହେଉ, ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏପରି ସରକାର ଅଛି, ଯିଏ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ମାନବ ସ୍ୱରୂପ ଦେଇପାରିଛି ।
ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏପରି ଏକ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ, ଯାହା ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଉଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା, ଆମର ସାମାଜିକ ଇନଫ୍ରାର ଉଦାହରଣ, କାଶୀ, କେଦାରନାଥ, ଉଜ୍ୱୈନ ଠାରୁ ପନ୍ଦରପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ, ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଇନଫ୍ରାର ଏକ ଉଦାହରଣ ।
୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଜନଧନ ଯୋଜନା, ଆମର ଆର୍ଥିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଉଦାହରଣ । ନାଗପୁର ଏମ୍ସ ପରି ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଖୋଲିବାର ଅଭିଯାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିବା ଅଭିଯାନ, ଆମର ମେଡିକାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏବଂ ଏହିସବୁ ସାଧାରଣ କଥା ହେଉଛି ମାନବ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ଉପାଦାନ । ଆମେ କେବଳ ଜୀବନ୍ତ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଫ୍ଲାଏ ଓଭରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଚ୍ଛାଦନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଏହାର ବିସ୍ତାର ବହୁତ ଅଟେ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ନଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମାନବରୂପ ନ ଥାଏ, କେବେଳ ଇଟା, ପଥର, ସିମେଣ୍ଟ, ଚୂନ, ଲୁହା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହାର କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ସାଧାରଣ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କୁ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗୋସିଖୁର୍ଦ୍ଦ ଡ୍ୟାମର ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଏହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୪ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଡ୍ୟାମର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୪ଠଠ କୋଟିରୁ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୭ରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଏହି ଡ୍ୟାମରେ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି । ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ବନ୍ଧଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ଏଥିପାଇଁ ତିନି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଛି, କେବଳ ସେତେବେଳେ ଗାଁ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ମହାନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାର ଉପାୟ ହେଉଛି ଭାରତର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ । ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିର ଏହା ଆମର ଅନୁଭୂତ ହୋଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିକାଶକୁ ସୀମିତ କରୁ, ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଅଳ୍ପ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା, କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଶ୍ରେଣୀ, ଜାତିର ପ୍ରତିଭା ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିପାରିଲା ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବେଶ କୁଥିଲେ । ବାଣିଜ୍ୟ-ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ରହିଲା । ଅର୍ଥାତ ଦେଶର ବହୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିକାଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ନ ଥିଲା କିମ୍ବା ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଛୋଟ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବଡ଼ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, କେବଳ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ସାହିତ, ସେମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚôତ ଏବଂ ଛୋଟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ତାହା ହେଉଛି, ‘ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ବଞ୍ଚôତ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ଅଛି ।’
ସେଥିପାଇଁ ଆଦି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ବିଦର୍ଭର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପିଏମ୍ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ବଡ଼ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଆମର ସରକାର ଯିଏ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କିଶାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡର ସୁବିଧାକୁ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ଆମର ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ଥିବା ବିକାଳି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ, ରାସ୍ତାକଡ଼ର ବିକ୍ରେତା, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କେହି ପୂର୍ବରୁ ପଚାରୁ ନ ଥିଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚôତ ଥିଲେ । ଆଜି ଏହିପରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇଥିବାରୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳିପାରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
‘ବଞ୍ଚôତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା’ର ଆହୁରି ଏକ ଉଦାହରଣ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଦେଶରେ ୧ଠଠରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଏମିତି ଅଛି ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଅନେକ ମାନଦଣ୍ଡ ବହୁ ପଛରେ ଥିଲା । ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ, ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା । ଆମେ ମରାଠାୱାଡା ଏବଂ ବିଦର୍ଭର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଗତ ଆଠବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଦେଶର ଏପରି ବଞ୍ଚôତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛୁ । ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି, ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତର ରାଜନୀତିରେ ଏକ ବିକୃତିରୁ ସାବଧାନ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଳ୍ପ ରାଜନୀତିର ବିକୃତତା । ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଦେଶର ଟଙ୍କା ଲୁଟିବା ହେଉଛି ଏହା ଏକ ବିକୃତତା । ଟିକସଦାତାଙ୍କ କଷ୍ଟ ଉପାର୍ଜିତ ଟଙ୍କା ଲୁଟିବା ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିକୃତ ।
ଏହି ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସର୍ଟକଟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ରାଜନୈତିକ ନେତାମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକସଦାତାଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଉଦେଶ୍ୟ କେବଳ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା, ଯାହାର ଉଦେଶ୍ୟ କେବଳ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ସରକାରଙ୍କୁ ଅକ୍ତିଆର କରିବା, ସେମାନେ କଦାପି ଦେଶ ଗଠନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଜି ଯେଉଁ ସମୟରେ ଭାରତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ନେଇ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମନେ ଥିବ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଆସିଥିଲା, ଭାରତ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିଲା ନାହିଁ, ଆମେ ଦ୍ୱିତୀୟ, ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ରହଗଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ସମୟ ଆସିଛି । ଭାରତ ଏହାକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିପାରିବ ନାହିଁ । ମୁଁ ପୁଣି କରିବି, ଏପରି ସୁଯୋଗ ବାରମ୍ବାର କୌଣସି ଦେଶକୁ ଆସେ ନାହିଁ । କୌଣସି ଦେଶ ସର୍ଟକଟ ସହିତ ଚଲାଇପାରିବେ ନାହିଁ, ଦେଶର ପ୍ରଗତି, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, ସ୍ଥାୟୀ ସମଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ମୂଳରେ ରହିଥାଏ ।
ଏକ ସମୟରେ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗରିବ ଦେଶ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ସେହି ଦେଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଆଜି, ଗଲ୍ଫ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ସେଠାରେ ନିଯୁକ୍ତ ପାଇଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗତ ତିନି-ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ, ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ।
ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସିଙ୍ଗାପୁର ଯିବାକୁ ମନ ହେଉଛି । କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୀପ ଦେଶ ଥିଲା, କିଛି ଲୋକ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷରୁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସିଙ୍ଗାପୁର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିନିଯୋଗ କଲା, ସଠିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଅନୁସରଣ କଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହା ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯଦି ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ରାଜନୀତି ହୋଇଥାନ୍ତା, ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ଲୁଟ୍ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ସେହି ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଂଚି ପାରିନଥାନ୍ତି, ଯେଉଁଠି ଆଜି ପହଂଚିଛନ୍ତି । ବିଳମ୍ବରେ ହେଉ, ଭାରତ ନିକଟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସୁଯୋଗ ଆସିଛି । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ, ଆମ ଦେଶର ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାମାନେ ଦେଇଥିବା ଟଙ୍କା ଦୁର୍ନୀତିର ହଜି ଯାଉଥିଲେ କିମ୍ବା ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ସରକାରୀ ରାଜସ୍ୱକୁ ଗୋଟି ଗୋଟି କରି ତାହାର ବିନିଯୋଗ, ଦେଶର ପୁଞ୍ଜି, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବା ଉଚିତ ।
ଆଜି ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏଭଳି ସ୍ୱାର୍ଥ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ, ଏପରି ସ୍ୱାର୍ଥ ରାଜନୈତିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତୁ । ‘ଆୟ ଆଠଣା, ବ୍ୟୟ ଏକଟଙ୍କା’ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି ଚାଲୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନେ ଏହି ଦେଶକୁ ହିତରୁ ଫମ୍ପା କରିଥିବେ । ଦୁନିଆର ଅନେକ ଦେଶରେ ଆମେ ‘ଆୟ ଆଠଣା, ଖର୍ଚ୍ଚ ଏକଟଙ୍କା’ ଏଭଳି କୁନିତୀ ଯୋଗୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆମେ ମିଳିମିଶି ଭାରତକୁ ଏଭଳି କୁନିତି ଠାରୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ‘ଆୟ ପଚାଶ ପଇସା, ଖର୍ଚ୍ଚ ଏକ ଟଙ୍କା’ ଏହି ଦିଗହୀନ ରଣନୀତି କେବଳ ଏକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥର ଭାବନା ଅଛି, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ ଅଛି । ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି । ଆମେ ଏହାକୁ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଛାଡ଼ିପାରିବୁ ନାହିଁ ।
ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ସାଧାରଣ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅତୁଳନୀୟ ସମର୍ଥନ ପାଇଛନ୍ତି । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଗୁଜରାଟରେ ଆସିଥିବା ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଏବଂ ବିକାଶ ରଣନୀତିର ଫଳାଫଳ ଅଟେ ।
ମୁଁ ଏପରି ରାଜନେତାମାନଙ୍କୁ ନମ୍ର ଓ ସମ୍ମାନର ସହିତ କହିବି, ଆଦରପୂର୍ବକ କହିବି ଯେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୁ ବୁଝନ୍ତୁ, ତାହାର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ବୁଝନ୍ତୁ । ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତାକୁ ବୁଝନ୍ତୁ । ସର୍ଟକଟ ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆପଣ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ କରି ନିର୍ବାଚନ ଜିତିପାରିବେ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚନ ଜିତିପାରିବେ, ଆପଣ ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚନ ଜିତିପାରିବେ । ମୁଁ ଏପରି ଦଳକୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଦେଶର ହିତକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବେ, ସେତେବେଳେ ସର୍ଟକଟ ରାଜନୀତିର ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ତ୍ୟାଗ କରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ କହୁଛି- ଏହି ୧୧ ତାରକା ଯାହା ମୁଁ ଆଜି ଦେଖାଇଛି, ଯାହା ଯାହା ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ୧୧ଟି ତାରକାକୁ ଗଣନା କରିଛି, ଏହି ୧୧ ତାରକା ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ପଥ ଅଟେ, ଏହା ଠିକ ରାସ୍ତା ଅଟେ- ଇସରା ପଂଥା, ଇସରା ପଆ, ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଆସନ୍ତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ଭାବନାକୁ ନେଇ ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଦେବା । ଆମେ ୨୫ ବର୍ଷର ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଛାଡ଼ିଦେବା ନାହିଁ ସାଥୀମାନେ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development works in Nagpur, Maharashtra
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Delhi
Present on the stage, the Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh ji, popular Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, sons of the soil who are striving hard for the bright future for Maharashtra, Shri Devendraji, Nitinji, Raosaheb Danve, Dr. Bharati Tai and my dear brothers and sisters of Nagpur who have come here in such large numbers!
(Remarks in local language).
Today, December 11, marks the auspicious day of Sankashti Chaturthi. Today a great constellation of 11 stars is emerging for the development of Maharashtra.
The first star- 'Hindu Hriday Samrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samridhi Mahamarg' which is now ready for Nagpur and Shirdi. The second star is Nagpur AIIMS, which will benefit the people of a large portion of Vidarbha. Third star- National Institute of One Health is being established in Nagpur. Fourth star - ICMR's research centre built in Chandrapur for controlling blood related diseases. The fifth star is the establishment of CIPET Chandrapur, which is very crucial for the petrochemical sector. The sixth star is the project to reduce the pollution of the Nag river in Nagpur. Seventh Star – Inauguration of Metro Phase One in Nagpur and laying the foundation stone of Phase II. Eighth Star- Vande Bharat Express, that was flagged off today between Nagpur and Bilaspur. The ninth star is the 'Nagpur' and 'Ajni' railway station redevelopment project. The tenth star- inauguration of the 'maintenance depot for the 12 thousand horse power rail engine' in Ajni. The eleventh star is the inauguration of the Kohli-Narkher route of the Nagpur-Itarsi line. This great constellation of eleven stars will give a new direction and a fresh energy to the development of Maharashtra. Heartiest congratulations to Maharashtra and the people of Maharashtra for these development projects worth Rs 75 thousand crores in the Amrit Mahotsav of 75 years of independence.
Friends,
Today's event showcases the evidence of the speed with which the double engine government is working in Maharashtra. Apart from reducing the distance between Nagpur and Mumbai, the 'Samruddhi Mahamarg' is connecting 24 districts of Maharashtra with modern means of connectivity. This is going to be of great benefit to agriculture, the devotees visiting various pilgrim centres and the industries. Besides, new employment opportunities are going to be created.
Friends,
This day is special for another reason. The holistic vision of infrastructure development is visible in the schemes that have been inaugurated today. AIIMS is a different kind of infrastructure in itself, and the 'Samruddhi Mahamarg' is a different kind of infrastructure. Similarly, both Vande Bharat Express and Nagpur Metro have different types of 'character use infrastructure'. But all of them are like different flowers in a single bouquet, from where the fragrance of development will reach the masses.
In this bouquet of development, there is also a reflection of the extensive garden developed with the last 8 years' hard work. Be it health care for the common man, or wealth creation,be it empowering the farmers or conserving water, for the first time there is such a government in the country which has given a human form to the infrastructure.
This 'human nature' of the infrastructure is touching everyone's life today. The Ayushman Bharat scheme, which provides free treatment worth up to Rs 5 lakh to every poor, is an example of our social infra. The development of our spiritual places like Kashi, Kedarnath, Ujjain, Pandharpur is an example of our cultural infra.
The Jan Dhan Yojana, connecting more than 45 crore poor people to the banking system, is an example of our financial infrastructure. The campaign to open modern hospitals like Nagpur AIIMS and medical colleges in every district are examples of our medical infrastructure. And the thing that is common in all of these initiatives is the element of human emotions, Human Touch and sensitivity. We cannot limit infrastructure to lifeless roads and flyovers. Its expansion is far beyond that.
And friends,
If there is no emotion in the work of infrastructure, or it does not have a human touch, and only bricks, stones, cement, lime and iron are visible, then the people of the country, the common man, have to bear its loss. I would like to give you the example of Gosekhurd Dam. The foundation of this dam was laid about 30-35 years ago. At that time its estimated cost was around Rs 400 crore. But due to insensitive working style before, that dam could not be completed for years. Now the estimated cost of the dam has increased from Rs 400 crore to Rs 18,000 crore. After the formation of the double engine government in 2017, the work on this dam has been accelerated and every problem has been resolved. I am glad that this year this dam has been completely filled. Just imagine! It took more than three decades to complete it. The villages and the farmers are finally able to reap its benefits.
Brothers & Sisters,
In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving forward with the great resolve of a developed India. To build a developed India, we need the collective strength of India. The mantra to build a developed India is the development of the states for the development of the nation. As per our experience of the past decades, when we limit development, opportunities also get limited. When education was limited to only a few people, only a few classes, the talent of the nation also could not come to the fore completely. When only a few people had access to banks, even trade and business also remained limited. When better connectivity was limited to only a few cities, even growth was limited to the same extent. That is, not only a large section of the country's population was deprived of the fruits of development but the real strength of India too could not emerge. In the last 8 years, we have changed both this thinking and approach. We are stressing upon 'Sabka Sath, sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. And when I say everyone's effort, it includes every countryman and every state of the country. Be it small or big, if everyone's potential or capability increases, only then India will become developed. That's why we are encouraging the backward and the deprived. This section of the population is now the priority of our government.
That's why today work is being done on a priority basis for small farmers. The farmers of Vidarbha have also got a major benefit of PM Kisan Samman Nidhi. It is our government which has prioritized the cattle herders by connecting them with the facility of Kisan Credit Cards. Our street vendors were also a very neglected section of the society. They too were deprived. Today, after we prioritized lakhs of such friends, they are now getting easy loans from the banks.
Friends,
Another example of 'priority to the deprived section' is the aspirational districts. There were more than 100 districts in the country which were far behind on many parameters of development even after so many decades of independence. Most of these were tribal areas and areas affected by violence. Many districts of Marathwada and Vidarbha are also included in these. For the last 8 years, we have been emphasizing on making such deprived areas of the country a new focal point of energy for rapid development. The projects that have been inaugurated and the foundation stones laid today are also a manifestation of this thinking and approach.
Friends,
As I am speaking to you today, I also want to caution the people of Maharashtra and the people of the country about a distortion entering the politics of India. This is about short-cut politics; this is about looting the country's wealth for political gains; this is about looting the hard earned money of the taxpayers.
These political parties that adopt shortcuts and such political leaders are the greatest enemies of every tax payer of the country. Those who aim to just be in power and to usurp the government by making false promises can never build the country. Today, at a time when India is working on the goals for the next 25 years, some political parties, in their personal interest, want to destroy India's economy.
We all might remember that during the first industrial revolution, India could not take advantage of it. We remained behind even in the second and third industrial revolutions as well. But today during the fourth industrial revolution, India cannot miss it. Let me say it again - such an opportunity will not come again and again for any country. No country can run with short-cuts. Permanent development and permanent solutions are needed for the progress of the country. So, a long term vision is very crucial. And infrastructure is at the core of sustainable development.
Once South Korea was also a poor country but that country has changed its fortune through infrastructure. Today, the Gulf countries are so far ahead and lakhs of Indians get employment there because they too have strengthened and modernized their infrastructure in the last three-four decades. They have future-ready infrastructure.
You would know that today the people of India feel like going to Singapore. Until a few decades ago, Singapore was also an ordinary island country. Some people used to earn their livelihood from fisheries. But Singapore invested in infrastructure, followed the right economic policies and today it has become such a major hub of the world's economy. If short-cut politics had taken place in these countries, if the taxpayers' money had been looted, then these countries would never have reached the height they are at today. Lately, this opportunity has now come to India. During the regimes of the previous governments, the money given by the honest tax payers of our country was either lost to corruption or was spent in strengthening the vote bank. Now the need of the hour is to ensure that every penny of the government exchequer i.e. the capital of the country should be spent on building a bright future for the young generation.
Today I would urge every youngster and taxpayer in India to expose such selfish political parties and political leaders. The political parties which are following the principle of “Aamdani Atthani Kharcha Rupaiya”, i.e., ‘expenditure far more surpassing than income’, will make this country hollow from within. In many countries of the world, we have seen the entire economy falling apart due to such a policy. Together we have to save India from such 'short-cut' politics. We must remember that on one hand we have selfish and directionless politics and policy of reckless spending, while on the other hand, we have the spirit of dedication and national interest, as well as relentless efforts for permanent development and solutions. We cannot let go of the opportunity that has come to the youth of India today.
And I am glad that today the common man is extending tremendous support for sustainable development and permanent solutions in the country. The last week's results in Gujarat are the result of the economic policy and development strategy of sustainable development and permanent solutions.
I would humbly and respectfully like to say to the politicians who adopt shortcuts - understand the vision of sustainable development, and understand its importance for the country today. Instead of using shortcuts, you can win elections by taking steps towards sustainable development. You can win elections again and again. I want to tell such parties that you need not be afraid. I am sure, when you keep the interest of the country paramount, you will definitely be able to leave the path of shortcut politics.
Brothers & Sisters,
I once again congratulate the people of Maharashtra and the people of the country for these projects. And let me tell my young friends - these 11 stars which I have talked about today are going to shape your future and will generate new opportunities for you. Come, let us dedicate ourselves with complete devotion with the mantra of – "इसहा पंथा, इसहा पंथा" - this is the right way, this is the right way! Friends, we will not let go of this opportunity that awaits us in these 25 years.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.