প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রগী নাগপুরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Imphal
ফম্ফমলাংদা লেংশিল্লিবা মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী ভগত সিংহ, মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী একনাথ শিন্দে, লমদম অসিগী মপারি অমসুং মহারাস্ত্রগী অফবা তুংলমচৎকীদমক হোৎনরিবা, শ্রী দেবেন্দ্রজী, নিতিনজী, রাও সাহেব দানবে, দা. ভারতী তাই অমসুং মশিং য়াম্লবা নাগপুরগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি অসি সঙ্কস্তী চতুর্থীনি। অফবা থবক অমা তৌবা মতমদা ঐখোয়না অহানবদা গনেশ পুজা তৌই। ঙসি ঐহাক্না নাগপুরদা লাকপা অসিদা ঐহাক্না ভগৱান গনপতী বাপ্পাবু খুরুমজরি। দিসেম্বর ১১ অসি সঙ্কস্তী চতুর্থীগী য়াইফরবা নুমিৎনি। ঙসি মহারাস্ত্রগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মহানক্ষত্রাগী থৱানমীচাক ১১ থোক্লরে।
অহানবা থৱানমিচাক নাগপুর অমসুং শির্দীগী ‘হিন্দু হৃদয় সম্রাত বালাসাহেব থাকরে মহারাস্ত্র সমৃদ্ধি মহামার্গ’ হৌজিক শাবা লোইরে। অনিশুবা থৱানমিচাক এম্সনা বিদর্ভগী য়াম্লবা শরুক্কী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি। অহুমশুবা থৱানমিচাক – নাগপুরদা লিংখৎখিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ৱান হেল্থ। মরিশুবা থৱানমিচাক – ঈগা মরী লৈনবা লাইনাশিং ঙাকথোক্নবা চন্দ্রপুরদা শাখিবা আই.সি.এম.আর.গী রিসর্চ সেন্তর। মঙাশুবা থৱানমিচাক পেত্রোকেমিকেল সেক্তরগী য়াম্না মরু ওইবা চিপেত চন্দ্রপুর লিংখৎখিবা। তরুকশুবা থৱানমিচাক অসিনা নাগপুরগী নাগ তুরেলগী পোলুসন হন্থহন্নবা হৌখিবা প্রোজেক্ত। তরেৎশুবা থৱানমিচাক – নাগপুরদা মেত্রো ফেস ৱান শঙ্গাবা অমসুং ফেস তুগী উরেপ-উয়ুং তম্বা। নিপানশুবা থৱানমিচাক – ঙসি নাগপুরদগী বিলাসপুর ফাওবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস চেনবা হৌখিবা। মপালশুবা থৱানমিচাক – ‘নাগপুর’ অমসুং ‘অজনী’ রেলৱে স্তেসন নৌনা শেমগৎপগী প্রোজেক্ত। তরাশুবা থৱানমিচাক – অজনিদা শঙ্গাখিবা হোর্স পাৱর লিশিং ১২গী রেল ইঞ্জিনগী মেন্তেনেন্স দিপোৎ। তরামাথোইশুবা থৱানমিচাক অসিনা নাগপুর-ইতারসী লাইনগী কোহলি-নরখেদ রুত শঙ্গাবা। থৱানমিচাক তরামাথোইগী অপুনবা অসিনা মহারাস্ত্রগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা মাইকৈ অমা পীরগনি, অনৌবা থৌনা হাপ্লগনি। মহারাস্ত্র আমসুং মহারাস্ত্রগী মীয়ামদা নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহিগী অমৃত মহোৎসব অসিদা লুপা করোর লিশিং ৭৫রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পাইখৎপা অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিনা দবল ইঞ্জিন সরকারনা মহারাস্ত্রদা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌই হায়বগী খুদমসু ওইরি। নাগপুর অমসুং মুম্বাইগী মরক্তা অরাপ্পা হন্থহনবগী মথক্তা, সমৃদ্ধী হায়ৱেনা মহারাস্ত্রগী জিলা ২৪বু মোদর্ন কন্নেক্তিবিতীনা শম্নহল্লি। মসিনা লৌউ-শিংউ, তোঙান-তোঙানবা লাইফমশিংদা লাক্লিবা য়াম্লবা ভক্তাশিং, ইন্দস্ত্রীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিগী অখন্নবা অমা লৈ। ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগী হোলিস্তিক বিজন অসি ঙসি শঙ্গারিবা স্কিমশিং অসিদা ময়েক শেংনা উবা ফংই। এম্স অসিমক তোঙানবা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমনি অমসুং সমৃদ্ধি মহামার্গ অসিসু মখল অমগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনি। মতৌ অসুম্না ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমসুং নাগপুর মেত্রো অসিসু ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শিজিন্নবা তোঙান-তোঙানবা মখলশিংনি অদুবু পুম্নমক অসি লৈ মপুনগী তোঙান-তোঙানবা লৈরাংশিংগুম্বনি, মসিনা মীয়ামদা চাউখৎ-থৌরাংগী লৈনম য়েনগনি।
চাউখৎ-থৌরাংগী মপুন অসিদা হৌখিবা চহি ৮দা কন্না হোৎনখিবা অচৌবা লৈকোলগী মমিসু তারি। মীচম মীয়ামগী হেল্থ কিয়র ওইরবসু নত্ত্রগা লন শেমগৎপা ওইরবসু, লৌমীশিং শক্তি পীবা ওইরবসু নত্ত্রগা ঈশিং য়োকশিনবা ওইরবসু ঙসি অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীওইবগী শক্লোন উহনবা ঙম্বা অদুগুম্বা সরকার অমা লাক্লে।
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অসিগুম্বা হ্যুমেন তচ অসিনা ঙসি মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা শোক্লি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনানা লায়রবা খুদিংমক্তা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং পীরি মসি ঐখোয়গী সোসিএল ইনফ্রাগী খুদম অমনি। কাশি, কেদরনাথ, উজ্জেনদগী পন্ধরপুর ফাওবদা লৈরিবা ঐখোয়গী লাইফমলেনশিং শেমগৎপা অসি ঐখোয়গী কলচরেল ইনফ্রাগী খুদম অমনি।
লায়রবা মীওই করোর ৪৫ হেন্না বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নহল্লিবা জন ধন য়োজনা অসি ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদম অমনি। নাগপুর এম্সগুম্বা মোদর্ন হোস্পিতালশিং হাংদোকপগী কেম্পেন, জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোকপগী কেম্পেন অসি ঐখোয়গী মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদমশিংনি। অমসুং পুম্নমক অসিদা য়াওরিবা মান্নবা ৱাফম অসিনা হ্যুমেন সেন্সিবিলিতীশিং, হ্যুমেন তচ, সেন্সিতিবিতীনি। ঐখোয়না শুপ্নগ থৱায় য়াওদ্রবা লম্বী অমসুং ফ্লাইওভরশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর কবর তৌবা য়ারোই মসিগী পাকথোক চাউথোকপা অসি হেন্না চাউই।
অমসুং মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক্তা সেন্সিতিবিতী য়াওদ্রবদি মসিদা হ্যুমেন ফোর্ম য়াওরোই, চেক, নুং, সিমেন্ত, য়োৎ খক্তা উবা ফংগনি, মসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা অমাংবা থোকহনগনি, মীচম মীয়ামদা অমাংবা ওইগনি। ঐহাক্না গোশিখুর্দ দাম অসি খুদম ওইনা পীজগে। দাম অসি চহি ৩৫গী মমাংদা উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং মতম অদুদা চংগদবা শেনফম লুপা করোর ৪০০ ওইখি। অদুবু চহি কয়া ইনসেন্তিব ওইনা থবক তৌবগী মওংনা মরম ওইদুনা দাম অসি চহি কয়া লোইশিনবা ঙমদনা লৈরকখি। হৌজিক দাম অসিগী চাউরাকপা শেনফম অসি করোর লুপা ৪০০দগী করোর লিশিং ১৮ য়ৌরে। ২০১৭তা দবল ইঞ্জিন সরকার শেম্লবা মতুংদা দাম অসিগী থবক খুমাং য়াংশিনখি, সমস্যা খুদিংমক কোকহনখি। চহি অসিদা দাম অসি লোইশিনবা ঙম্বদা ঐহাক্না অপেনবা পোকখি, মসি শানবা হোৎনবদা দিকেদ অহুম হেন্না চংখি, হৌজিক্তি খুঙ্গংশিং অমসুং লৌমীশিংনা মসিগী কান্নবা ফংবা হৌরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা লৈবাক অসিনা চাউখৎপা ভারতকী অচৌবা ফিরেপকা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা পাম্বৈ অসি ভারতকী অপুনবা শক্তিদা লৈ। চাউখৎপা ভারত অমা শেম্নবা মন্ত্র অসি জাতি চাউখৎহন্নবা রাজ্য চাউখৎহনবনি। ঐখোয়না চাউখৎপদা অপনবা পীবা, খুদোংচাবশিংদা অপনবা পীবা মতমদা ঐখোয়না হৌখিবা দিকেদশিংদা মসি থেংনখ্রে। মহৈ-মশিং অসি মীওই খরা খক্তা ফংহনবা মতমদা, কাংলুপ খরা খক্তা ফংহনবদা লৈবাক্কী তেলেন্ত অসি মপুং ফানা মাংদা পুথোকপা ঙমখিদে। মীওই খরা খক্তনা বেঙ্কশিংদা এক্সেস ফংবা মতমদা ত্রেদ-বিজিনেসসু অকক্নৈ। অফবা কন্নেক্তিবিতী অসি সহর খরদা খক্তা ফংহনবা মতমদা মফম খরা খক্তমক চাউখৎলি। হায়বদি লৈবাক অসিগী য়াম্লবা মীশিংনা চাউখৎপগী মপুং ফাবা শক্তি অদু ফংবা ঙমদে অমসুং ভারতকী তশেংবা শক্তি পুথোকপা ঙমদে। হৌখিবা চহি ৮দা ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অমসুং এপ্রোচ অসিদা অহোংবা পুরকখি। ঐখোয়না সবকা থাথ, সবকা বিশ্বাস, সবকা বিকাস অমসুং সবকা প্রয়াসতা মীৎয়েং চংখি। অমসুং ঐহাক্না সবকা প্রয়াস হায়বা মতমদা মসিদা ইরৈবাকচা খুদিংমক অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক য়াওই। অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা ওইরবসু মীপুম খুদিংমক্কী মতিক ময়াই হেনগৎলক্কনি মতম অদুদা খক্তা ভারতনা চাউখৎপা ঙমগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না শোত্থদুনা লৈহৌরবশিংবু থৌগৎলি। মরম অসিনা মমাংদা ফংদনা লৈরম্বা অদুদা ঐখোয়গী সরকারনা হৌজিক মীৎয়েং চংলি।
মরম অসিনা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা থবক পাইখৎলি। বিদর্ভগী লৌমীশিংনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী চাউনা কান্নবসু ফংলে। ঐখোয়গী সরকারনা শা-শন লোইরিবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা কিসান ক্রেদিত কার্দকী খুদোংচাবা ফংহনখি। স্ত্রীত ভেন্দর ইচিল-ইনাওশিংদা মমাংদা মীৎয়েং চংলমখিদে। ঙসি অসিগুম্বা মরুপ লাখ কয়াদা খুদোংচাবা পীরি, বেঙ্কতগী লায়না লোনশিং পীরি।
মরুপশিং,
‘শোত্থরবশিংদা খুদোংচাবা পীবা’ হায়বগী অতোপ্পা খুদম অসি ঐখোয়গী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনি। নীংতম্বা ফংখিবা দিকেদ কয়া শুরবা ফাওবা লৈবাক অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী পেরামিতর কয়াদা শোত্থনা লৈবা জিলা ১০০ হেন্না লৈ। মখোয় অসি অয়াম্বনা ত্রাইবেলগী মফমশিং অমসুং হিংশানা শোকহল্লবা মফমশিং ওইনা তৌই। মসিদা মরাথৱাদা অমসুং বিদর্ভগী জিলা কয়া য়াওরি। হৌখিবা চহি ৮দা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী শোত্থনা লৈবা অসিগুম্বা মফম কয়াবু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎনবগী অনবা মীৎয়দং চংলি। ঙসি শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিং অসি ৱাখল্লোন অমসুং এপ্রোচ অসিগী খুদমশিংনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না নখোয়গা ৱারী শাবা অসিদা ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ভারতকী রাজনিতীদা অকাইবা পীনবা চংলক্লিবা ইথিলগী মতাংদা চেকশিলৱা থম্বা পামজৈ। মসি শোর্ত-কত পোলিতিসিক্সনি; মসি রাজনিতী কান্নবশিংগীদমক লৈবাক অসিগী লনবু লুত তৌবনি; মসি তেক্সপেয়রশিংগী ৱানা তানবা শেল লুত তৌবনি।
মসিগী রাজনিতী দলশিংনা অশম্বা পাম্বৈশিং শীজিন্নৈ অমসুং অসিগুম্বা রাজনিতীগী লুচিংবশিং অসি লৈবাক্কী তেক্স পেয়র খুদিংমক্কী অচৌবা য়েক্নবশিংনি। মখোয়গী পান্দমশিং অসি শক্তি পাইবনি অমসুং তাৎকী ৱাশক শক্তুনা লৈবাক অসিদা সরকার শেম্বনি। ঙসি ভারতনা মথংগী চহি ২৫গী পান্দমশিংগী মাইকৈদা থবক পাইখৎলিবা তানফম অসিদা রাজনিতী দল খরনা মখোয়গী লনাইগী কান্নবগীদমক লৈবাক্কী শেন্মীৎলোন্দা অকাইবা পীবা পাম্মি।
অহানবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসনগী মনুংদা ভারতনা মসিগী কান্নবা লৌবা ঙমখিদে হায়বা ঐখোয়না নীংশিংলগনি। ঐখোয়না অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসনদসু অদুমক শোত্থনা লৈখি। অদুবু ঙসি মরিসুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসন্দা ভারতনা মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহনবা য়াদ্রে। অমুক্কা হন্না হায়জগে – অসিগুম্বা খুদোংচাব অসি লৈবাক অমত্তদা অমুক হন্না লাক্লোই। লৈবাক অমত্তনা অশম্নবা পাম্বৈ শীজিন্নদুনা চল্লাইবা য়ারোই। লৈবাক চাউখৎনবা পর্মিনেন্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং পর্মিনেন্ত সোল্যুসনশিং মথৌ তাই। অদুনা লোং তর্ম বিজন অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না মরু ওই।
মতম অমদা খা কোরিয়া অসি লায়রবা লৈবাক অমা ওইরম্মি অদুবু লৈবাক অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা মাগী মরাইবক্তা অহোংবা পুরকখি। ঙসি গল্ফ লৈবাকশিং অসি অদুক্কী মতিক খুমাং চাউশিল্লে অমসুং মখোয়না হৌখিবা দিকেদ অহুম-মরি অসিদা মখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌবনা মরম ওইদুনা মফম অদুনা ভারত মচা লাখ কয়াদা থবক পীরি। মখোয়দা ফ্যুচর রেদী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরে।
ঙসি ভারতকী মীয়াম্না সিঙ্গাপুরদা চৎপা পাম্মি হায়বা নখোয়না খঙই। দিকেদ খরগী মমাংদা সিঙ্গাপুর অসি ইচম চম্বা ঈথৎকী লৈবাক অমা ওইরমখি। মীওই খরনা ফিশরিজ তৌদুনা মখোয়গী হিংনবগী পাম্বৈওইরমখি। অদুবু সিঙ্গাপুরনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা শেল থাদখি মরুদা অচুম্বা শেন্মীৎলোনগী থৌশিলশিং শেমখি অমসুং ঙসিদি মালেমগী শেন্মীৎলোনগী মরু ওইবা হব অমা ওইবা ঙম্লে। করিগুম্বা লৈবাকশিং অসিদা রাজনিতীদা অশম্বা লম্বী থীরম্বা তারবদি, করিগুম্বা তেক্স পেয়রসিংগী শেল লুত তৌরবদি, লৈবাকশিংনা ঙসি য়ৌরিবা থাক অসি য়ৌবা ঙম্লমলোই। হন্দক্তা ভারত্তা মসিগী খুদোংচাবা অসি লাকখি। মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী থমোয় শেংবা তেক্স পেয়রশিংনা পীবা শেল অসি শেঞ্জা-থুমজা তৌদুনা মাংহনখি নত্ত্রগা ভোৎ বেঙ্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শীজিন্নখি। হৌজিক মতম অসিগী তঙাই ফদবা অসি সরকারগী এক্সচেকরগী শেল খুদিংমক হায়বদি লৈবাক্কী কেপিতেলবু হৌরক্লিবা মীরোলগী অফবা তুংলমচৎ শেমগৎনবা চাদিং তৌবনি।
ঙসি ঐহাক্না ভারতকী নহারোল অমসুং তেক্সপেয়র খুদিংমক্তা অসিগুম্বা পুকচেল পীকপা রাজনিতী দলশিং অমসুং রাজনিতীগী লুচিংবশিংবু মীয়ামদা খঙহন্নবা হায়জরি। “আমদানি আত্তনি খরচা রুপয়া” হায়বদি ‘ইনকমদগী চাদিংনা কা হেন্না হেনবা’ হায়বগী প্রিন্সিপল ঙাক্না চৎলিবা রাজনিতী দলশিংনা লৈবাকপু লৈখা তাহনগদৌরি। মালেমগী লৈবাক কয়াদা ঐখোয়না অসিগুম্বা পোলিসিনা মরম ওইদুনা অপুনবা শেন্মীৎলোন্দা মাংথরকপা উবা ফংখ্রে। ঐখোয়না ভারতপু অসিগুম্বা অশম্বা রাজনিতীদগী কনবা তাই। ঐখোয়না নীংশিংগদবা অসি নাকল অমদা পুকচেল পীবা অমসুং মাইকৈ খঙদবা রাজনিতী অমসুং থৌওং নাইদনা চাদিং তৌবগী পোলিসী অমরোমদনা ঐখোয়না কত্থোকপা অমসুং জাতিগী য়াইফনবা ৱাখল্লোন চেনবা লোয়ননা পর্মিনেন্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং সোল্যুসনশিংগীদমক চোকথবা লৈতনা হোৎনবা অসিনি। ঐখোয়না ঙসি ভারতকী নহারোলনা ফংলিবা খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোইদবনি।
অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই মদুদি মীচম মীয়াম্না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং লৈবাক অসিদা পর্মিনেন্ত সোল্যুসনশিং পুরক্নবগীদমক চাউনা মতেং পাংলি। মমাং চয়োলগী গুজরাতকী ফলশিং অদুনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং পর্মিনেন্ত সোল্যুসনশিংগী ইকনোমিক পোলিসী অমসুং দিবেলপমেন্ত স্ত্রেতেজীগী ফলনি।
ঐহাক্না নোলুক্না অমসুং ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা হায়জনীংই মদুদি অশম্বা পাম্বৈ শীজিন্নবা রাজনিতী তৌবা মীওইশিংনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী বিজন অমসুং ঙসিদি লৈবাক্কী মরু ওইবা অদু খঙনবা হোৎনৌ। অশম্বা পাম্বৈশিং শীজিন্নবগী মহুৎ নখোয়না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মাইকৈদা খোঙথাংশিং থাংজিন্দুনা মীখলশিং মাইপাক্নবা হোৎনৌ। নখোয়না মীখলশিং হঞ্জিন-হঞ্জিন কাবা ফংগনি। ঐহাক্না অসিগুম্বা দলশিং অসিদা হায়জনীংই মদুদি নখোয়না অকিবা পোকপগী মথৌ তাদে। ঐহাক্না থাজৈ নখোয়না লৈবাক্কী য়াইফনবা খনগনি অমসুং নখোয়না অশম্নবা রাজনিতীগী লম্বেল অসি শোইদনা থাদোক্কনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী মীয়াম অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা থমজগে – ঙসি ঐহাক্না হায়খ্রিবা থৱানমিচাক ১১না নখোয়গী তুংলমচৎ শেমগনি অমসুং নখোয়গীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। লাক্লো ঐখোয় পুম্নমক্না ইশাবু “ইসহা পন্থা, ইসহা পন্থা” – মসি অচুম্বা লম্বীনি, মসি অচুম্বা লম্বীনি হায়বা মন্ত্রাগা লোয়ননা মপুং ফানা কত্থোক্লসি! মরুপশিং চহি ২৫ অসিদা ঐখোয়বু ঙাইদুনা লৈরমখিবা খুদোংচাব অসি ঐখোয়না মাংহল্লোই।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development works in Nagpur, Maharashtra
11 DEC 2022 3:26PM by PIB Delhi
Present on the stage, the Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh ji, popular Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, sons of the soil who are striving hard for the bright future for Maharashtra, Shri Devendraji, Nitinji, Raosaheb Danve, Dr. Bharati Tai and my dear brothers and sisters of Nagpur who have come here in such large numbers!
(Remarks in local language).
Today, December 11, marks the auspicious day of Sankashti Chaturthi. Today a great constellation of 11 stars is emerging for the development of Maharashtra.
The first star- 'Hindu Hriday Samrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samridhi Mahamarg' which is now ready for Nagpur and Shirdi. The second star is Nagpur AIIMS, which will benefit the people of a large portion of Vidarbha. Third star- National Institute of One Health is being established in Nagpur. Fourth star - ICMR's research centre built in Chandrapur for controlling blood related diseases. The fifth star is the establishment of CIPET Chandrapur, which is very crucial for the petrochemical sector. The sixth star is the project to reduce the pollution of the Nag river in Nagpur. Seventh Star – Inauguration of Metro Phase One in Nagpur and laying the foundation stone of Phase II. Eighth Star- Vande Bharat Express, that was flagged off today between Nagpur and Bilaspur. The ninth star is the 'Nagpur' and 'Ajni' railway station redevelopment project. The tenth star- inauguration of the 'maintenance depot for the 12 thousand horse power rail engine' in Ajni. The eleventh star is the inauguration of the Kohli-Narkher route of the Nagpur-Itarsi line. This great constellation of eleven stars will give a new direction and a fresh energy to the development of Maharashtra. Heartiest congratulations to Maharashtra and the people of Maharashtra for these development projects worth Rs 75 thousand crores in the Amrit Mahotsav of 75 years of independence.
Friends,
Today's event showcases the evidence of the speed with which the double engine government is working in Maharashtra. Apart from reducing the distance between Nagpur and Mumbai, the 'Samruddhi Mahamarg' is connecting 24 districts of Maharashtra with modern means of connectivity. This is going to be of great benefit to agriculture, the devotees visiting various pilgrim centres and the industries. Besides, new employment opportunities are going to be created.
Friends,
This day is special for another reason. The holistic vision of infrastructure development is visible in the schemes that have been inaugurated today. AIIMS is a different kind of infrastructure in itself, and the 'Samruddhi Mahamarg' is a different kind of infrastructure. Similarly, both Vande Bharat Express and Nagpur Metro have different types of 'character use infrastructure'. But all of them are like different flowers in a single bouquet, from where the fragrance of development will reach the masses.
In this bouquet of development, there is also a reflection of the extensive garden developed with the last 8 years' hard work. Be it health care for the common man, or wealth creation,be it empowering the farmers or conserving water, for the first time there is such a government in the country which has given a human form to the infrastructure.
This 'human nature' of the infrastructure is touching everyone's life today. The Ayushman Bharat scheme, which provides free treatment worth up to Rs 5 lakh to every poor, is an example of our social infra. The development of our spiritual places like Kashi, Kedarnath, Ujjain, Pandharpur is an example of our cultural infra.
The Jan Dhan Yojana, connecting more than 45 crore poor people to the banking system, is an example of our financial infrastructure. The campaign to open modern hospitals like Nagpur AIIMS and medical colleges in every district are examples of our medical infrastructure. And the thing that is common in all of these initiatives is the element of human emotions, Human Touch and sensitivity. We cannot limit infrastructure to lifeless roads and flyovers. Its expansion is far beyond that.
And friends,
If there is no emotion in the work of infrastructure, or it does not have a human touch, and only bricks, stones, cement, lime and iron are visible, then the people of the country, the common man, have to bear its loss. I would like to give you the example of Gosekhurd Dam. The foundation of this dam was laid about 30-35 years ago. At that time its estimated cost was around Rs 400 crore. But due to insensitive working style before, that dam could not be completed for years. Now the estimated cost of the dam has increased from Rs 400 crore to Rs 18,000 crore. After the formation of the double engine government in 2017, the work on this dam has been accelerated and every problem has been resolved. I am glad that this year this dam has been completely filled. Just imagine! It took more than three decades to complete it. The villages and the farmers are finally able to reap its benefits.
Brothers & Sisters,
In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving forward with the great resolve of a developed India. To build a developed India, we need the collective strength of India. The mantra to build a developed India is the development of the states for the development of the nation. As per our experience of the past decades, when we limit development, opportunities also get limited. When education was limited to only a few people, only a few classes, the talent of the nation also could not come to the fore completely. When only a few people had access to banks, even trade and business also remained limited. When better connectivity was limited to only a few cities, even growth was limited to the same extent. That is, not only a large section of the country's population was deprived of the fruits of development but the real strength of India too could not emerge. In the last 8 years, we have changed both this thinking and approach. We are stressing upon 'Sabka Sath, sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. And when I say everyone's effort, it includes every countryman and every state of the country. Be it small or big, if everyone's potential or capability increases, only then India will become developed. That's why we are encouraging the backward and the deprived. This section of the population is now the priority of our government.
That's why today work is being done on a priority basis for small farmers. The farmers of Vidarbha have also got a major benefit of PM Kisan Samman Nidhi. It is our government which has prioritized the cattle herders by connecting them with the facility of Kisan Credit Cards. Our street vendors were also a very neglected section of the society. They too were deprived. Today, after we prioritized lakhs of such friends, they are now getting easy loans from the banks.
Friends,
Another example of 'priority to the deprived section' is the aspirational districts. There were more than 100 districts in the country which were far behind on many parameters of development even after so many decades of independence. Most of these were tribal areas and areas affected by violence. Many districts of Marathwada and Vidarbha are also included in these. For the last 8 years, we have been emphasizing on making such deprived areas of the country a new focal point of energy for rapid development. The projects that have been inaugurated and the foundation stones laid today are also a manifestation of this thinking and approach.
Friends,
As I am speaking to you today, I also want to caution the people of Maharashtra and the people of the country about a distortion entering the politics of India. This is about short-cut politics; this is about looting the country's wealth for political gains; this is about looting the hard earned money of the taxpayers.
These political parties that adopt shortcuts and such political leaders are the greatest enemies of every tax payer of the country. Those who aim to just be in power and to usurp the government by making false promises can never build the country. Today, at a time when India is working on the goals for the next 25 years, some political parties, in their personal interest, want to destroy India's economy.
We all might remember that during the first industrial revolution, India could not take advantage of it. We remained behind even in the second and third industrial revolutions as well. But today during the fourth industrial revolution, India cannot miss it. Let me say it again - such an opportunity will not come again and again for any country. No country can run with short-cuts. Permanent development and permanent solutions are needed for the progress of the country. So, a long term vision is very crucial. And infrastructure is at the core of sustainable development.
Once South Korea was also a poor country but that country has changed its fortune through infrastructure. Today, the Gulf countries are so far ahead and lakhs of Indians get employment there because they too have strengthened and modernized their infrastructure in the last three-four decades. They have future-ready infrastructure.
You would know that today the people of India feel like going to Singapore. Until a few decades ago, Singapore was also an ordinary island country. Some people used to earn their livelihood from fisheries. But Singapore invested in infrastructure, followed the right economic policies and today it has become such a major hub of the world's economy. If short-cut politics had taken place in these countries, if the taxpayers' money had been looted, then these countries would never have reached the height they are at today. Lately, this opportunity has now come to India. During the regimes of the previous governments, the money given by the honest tax payers of our country was either lost to corruption or was spent in strengthening the vote bank. Now the need of the hour is to ensure that every penny of the government exchequer i.e. the capital of the country should be spent on building a bright future for the young generation.
Today I would urge every youngster and taxpayer in India to expose such selfish political parties and political leaders. The political parties which are following the principle of “Aamdani Atthani Kharcha Rupaiya”, i.e., ‘expenditure far more surpassing than income’, will make this country hollow from within. In many countries of the world, we have seen the entire economy falling apart due to such a policy. Together we have to save India from such 'short-cut' politics. We must remember that on one hand we have selfish and directionless politics and policy of reckless spending, while on the other hand, we have the spirit of dedication and national interest, as well as relentless efforts for permanent development and solutions. We cannot let go of the opportunity that has come to the youth of India today.
And I am glad that today the common man is extending tremendous support for sustainable development and permanent solutions in the country. The last week's results in Gujarat are the result of the economic policy and development strategy of sustainable development and permanent solutions.
I would humbly and respectfully like to say to the politicians who adopt shortcuts - understand the vision of sustainable development, and understand its importance for the country today. Instead of using shortcuts, you can win elections by taking steps towards sustainable development. You can win elections again and again. I want to tell such parties that you need not be afraid. I am sure, when you keep the interest of the country paramount, you will definitely be able to leave the path of shortcut politics.
Brothers & Sisters,
I once again congratulate the people of Maharashtra and the people of the country for these projects. And let me tell my young friends - these 11 stars which I have talked about today are going to shape your future and will generate new opportunities for you. Come, let us dedicate ourselves with complete devotion with the mantra of – "इसहा पंथा, इसहा पंथा" - this is the right way, this is the right way! Friends, we will not let go of this opportunity that awaits us in these 25 years.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.