বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য বিভাগৰ উদগণিৰ বাবে বৰ্ষান্ত পৰ্যবেক্ষণ
যোৱা বছৰৰ উল্লিখিত সময়ত এপ্ৰিল-ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত আইআইপি ৭% বৃদ্ধি; এই সময়ছোৱাত খনন, নিৰ্মাণ আৰু বিদ্যুতৰ বৃদ্ধি নথিভুক্ত
২০২২-২৩ৰ এপ্ৰিলৰ পৰা অক্টোবৰলৈ আঠটা প্ৰধান উদ্যোগৰ সূচকাংকত ৮.২%ৰ লক্ষণীয় বৃদ্ধি নথিভুক্ত
১৬০০+ ক্ষেত্ৰ সামৰি ইউএলআইপি ৭টা মন্ত্ৰালয়ৰ ৩২টা প্ৰণালীৰ সৈতে সফলতাৰে সমন্বয় সাধন কৰে
ভাৰতৰ নিৰ্মাণ সক্ষমতা আৰু ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিবলৈ ১৪টা প্ৰধান খণ্ডৰ বাবে উৎপাদনৰ সৈতে সংযুক্ত ভাট্টা (পিএলআই)
৬৪ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে প্ৰকল্প নিৰিক্ষণ গোটে (পিএমজি) ১৯১২ৰো অধিক প্ৰকল্প নিৰিক্ষণ কৰে; ৫,৪৩৮টা বিষয়ৰ প্ৰস্তাৱৰ ব্যৱস্থা কৰে
চৰকাৰৰ দ্বাৰা স্বীকৃত ৬৬২খন জিলাত বিয়পি থকা ৮৪,০০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে ৮.৫ লাখৰো অধিক চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে
৭৭৩টা ষ্টাৰ্টআপত বিকল্প বিনিয়োগ পুঁজিয়ে মুঠ ১৩,৪৯৩ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰে
ভাৰতক এটা নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ কৰি তুলিবলৈ মেক ইন ইণ্ডিয়া ২.০ই ২৭টা খণ্ডত আলোকপাত কৰিছে
গ্লবেল ইনভেচন ইণ্ডেক্স (জিআইআই)ত ভাৰতৰ স্থান ২০১৫ৰ ৮১তমৰ পৰা ২০২২ত ৪০তমলৈ উন্নীত হয়
নেচনেল ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেম (এনএছডব্লিউএছ)ৰ জৰিয়তে ৪৪,০০০ৰো অধিক অনুমোদন দিয়া
16 DEC 2022 5:22PM by PIB Guwahati
১। ঔদ্যোগিক কাৰ্যকলাপ:
আইআইপিৰ ধাৰাত প্ৰদৰ্শিত ঔদ্যোগিক উৎপাদনৰ সম্প্ৰসাৰণ:
যোৱা বছৰ উল্লিখিত সময়ত ২০২২ৰ এপ্ৰিল-ছেপ্টেম্বৰৰ সময়ছোৱাত আইআইপিয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা মতে ঔদ্যোগিক উৎপাদন ৭.০% বৃদ্ধি হয়। এই সময়ছোৱাত তিনিওটা খণ্ডত- খনন, নিৰ্মাণ আৰু বিদ্যুতৰ বিকাশ নথিভুক্ত হয়।
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ পাছত নিৰন্তৰ স্বাভাৱিকতা:
• ২০২০-২১ৰ সময়ছোৱাত, যেতিয়া কোভিড-১৯ মহামাৰী বিয়পিছিল আৰু চৰকাৰে ইয়াৰ প্ৰভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ দেশজুৰি উদ্যোগবিলাক বন্ধ ৰাখিছিল, তেতিয়া লক্ষণীয়ভাৱে ঔদ্যোগিক উৎপাদন অৱনমিত হৈছিল, (-)৮.৪% বিকাশ নথিভুক্ত হৈছিল। তাৰ পাছত, উদ্যোগত নিৰন্তৰ পুনৰুদ্ধাৰ পৰিলক্ষিত হয়। ২০২২ৰ এপ্ৰিল-ছেপ্টেম্বৰ সময়ছোৱাত আইআইপিৰ বিকাশৰ মুঠ হাৰ হৈছে ৭.০%।
• ২০২১-২২ৰ সময়ছোৱাত ঔদ্যোগিক উৎপাদনৰ মুঠ সূচকাংক হৈছে ১১.৪ শতাংশ। ২০২০-২১ৰ সময়ছোৱাত খনন, নিৰ্মাণ আৰু বিদ্যুৎ খণ্ডত দুটা অংকৰ বিকাশ নথিভুক্ত হৈছিল। ২০২২-২৩ত ঔদ্যোগিক কামকাজৰ পুনৰুদ্ধাৰ আকৌ শক্তিশালী হয়। ২০২২-২৩ৰ প্ৰথম ছমাহত খনন, নিৰ্মাণ আৰু বিদ্যুতৰ ইতিবাচক বিকাশ নথিভুক্ত হয় ক্ৰমে ৪.২%, ৬.৮% আৰু ১০.৮%।
২। আঠটা প্ৰধান উদ্যোগৰ বিকাশৰ ধাৰা:
• প্ৰধান উদ্যোগৰ সূচকাংক (আইচিআই)য়ে কয়লা, কেঁচা তেল, প্ৰাকৃতিক গেছ, পেট্ৰলিয়াম ৰিফাইনেৰী সামগ্ৰী, সাৰ, ষ্টিল, চিমেণ্ট আৰু বিদ্যুৎ- এই আঠটা প্ৰধান উদ্যোগৰ কাৰ্যকলাপৰ জোখ লয়। ঔদ্যোগিক উৎপাদনৰ সূচকাংকত (আইআইপি) আইচিআইত অন্তৰ্ভুক্ত উদ্যোগে ৪০.২৭ শতাংশ ভৰ সংযোগ কৰে।
• ২০২১-২২ৰ সময়ছোৱাত আইচিআই বিকাশৰ হাৰ আছিল ১০.৪ শতাংশ, যোৱা তিনি বছৰ অৰ্থাৎ ২০১৮-১৯ৰ পৰা ২০২০-২১লৈকে গড় বিকাশৰ হাৰ আছিল ০.৫ শতাংশ। চলিত বিত্ত বৰ্ষত (২০২২-২৩ৰ এপ্ৰিলৰ পৰা অক্টোবৰলৈ) বিকাশৰ হাৰ ৮.২ শতাংশ বৃদ্ধি হয়। আঠটা প্ৰধান খণ্ডৰ ভিতৰত দুটাই যুটীয়া অংকৰ বিকাশ দেখুৱায়, কয়লা আৰু সাৰ খণ্ডই এই বৃদ্ধিৰ আগভাগ লয়, যাৰ বিকাশৰ হাৰ হৈছে ক্ৰমে ১৮.১% আৰু ১০.৫%। য'ত, একেখিনি সময়ত (২০২২-২৩, এপ্ৰিলৰ পৰা অক্টোবৰলৈ) কেঁচা তেল খণ্ডৰ বিকাশ একেই থাকে। ই প্ৰধান উদ্যোগবিলাকৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ সংকেত দিয়ে।
৩। পিএম গতিশক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেন (এনএমপি):
• পিএম গতিশক্তি এনএমপি সম্পূৰ্ণৰূপে চালিত হয় সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ ১২০০টাৰো অধিক ডাটা লেয়াৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ ৭৫৫টা আৱশ্যকীয় লেয়াৰেৰে।
• ২২টা আন্তঃগাঁথনি আৰু ইউজাৰ ইকনমিক মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ব্যক্তিগত পৰ্টেল আৰু সকলো ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশে আৱশ্যকীয় ডাটা লেয়াৰ, কাষ্টমাইজড টুল আৰু কাৰ্যক্ৰমৰ বিকাশ সাধন কৰিছে।
• বিআইএছএজি-এনত শাৰীৰিক ৰূপত ১০০০ৰো অধিক ৰাজ্যিক স্তৰৰ বিষয়াৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু সক্ষমতা নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে, লগতে ৬খন মাণ্ডলিক সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে।
• কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহ/বিভাগৰ বাবে ৭৮টা কৰ্মশালা সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে য'ত প্ৰায় ৩১৪৫জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে ভাগ লয়। পিএম গতিশক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনত ৫০ৰো অধিক ৰাজহুৱাখণ্ডৰ ১৮০+ বিষয়াক সক্ৰিয় কৰি তোলা হয়।
• ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত প্ৰতিষ্ঠানিক গাঁথনি যেনে সচিবসকলৰ ক্ষমতাযুক্ত গোট (ইজিঅ'এছ), নেটৱৰ্ক প্লেনিং গ্ৰুপ (এনপিজি) আৰু কাৰিকৰী সহায়ক গোট (টিএছইউ) সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যৰত। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশে একে প্ৰতিষ্ঠানিক গাঁথনি প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি আছে।
• এনপিজিৰ ৩৮খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে, য'ত ৫৭টা প্ৰকল্প পৰীক্ষা কৰা হৈছে। লগতে, ইউজাৰ মন্ত্ৰালয়ে পথ, ৰে'ল আৰু বন্দৰ সংযোগৰ ১৯৭টা জটিল আন্তঃগাঁথনিগত ব্যৱধান ভগাই লৈছে। এইবোৰ এনপিজিৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
• চৰকাৰৰ ভিতৰত সক্ষমতা নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আইগট প্লেটফৰ্মত পিএম গতিশক্তি সন্দৰ্ভত অনলাইন পাঠ্যক্ৰমৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়।
• প্ৰকল্প নিৰিক্ষণ গোটৰ (পিএমজি) ব্যৱস্থাপনাৰ জৰিয়তে সময়মতে প্ৰকল্প ৰূপায়নৰ বাবে বিষয়ৰ প্ৰস্তাৱে গতি লাভ কৰিছে। পিএম গতিশক্তি আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা ১৫০০+ বিষয় নিষ্পত্তি হৈছে যিবোৰ ৩০০+ প্ৰকল্পৰে সম্পৃক্ত।
• ২৮খন ৰাজ্যই নিজৰ বাৰ্ষিক কাৰ্য যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছে। সকলো ৰাজ্যৰ ৫,০২৩ কোটি টকাৰ যোজনা ডিঅ'ই-ক অৰ্পণ কৰা হৈছে।
• ১৫খন ৰাজ্যই লজিষ্টিকছ নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। কৰ্ণাটক আৰু পঞ্জাৱৰ দৰে ৰাজ্যই নৱেম্বৰত নিজৰ লজিষ্টিকছ নীতি অধিসূচিত কৰে।
৪। লজিষ্টিকছ:
• ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিকছ নীতি: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ১৭-০৯-২০২২ত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিকছ নীতি (এনএলপি) আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই নীতিয়ে লজিষ্টিকছ ক্ষেত্ৰৰ বাবে ব্যাপক আভ্যন্তৰীণ, ক্ৰছ-ছেক্টৰেল, মাল্টি-মডেল ক্ষেত্ৰাধিকাৰ তথা ব্যাপক নীতিগত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই নীতি পিএম গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ পৰিপূৰক।
• ইউনিফাইড লজিষ্টিকছ ইণ্টাৰফেচ প্লেটফৰ্ম: ইউনিফাইড লজিষ্টিকছ ইণ্টাৰফেচ প্লেটফৰ্ম (ইউএলআইপি)ক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দ্বাৰা ১৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিকছ নীতি (এনএলপি)ৰ এটা অংশ হিচাপে পিএম গতিশক্তিৰ দৃষ্টিৰে লঞ্চ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ব্যক্তিগত ছাইলো ভংগ কৰি, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ মাজত একীকৰণক উদগণি দি আৰু একক খিৰিকীৰ ব্যৱস্থা তৈয়াৰ কৰি লজিষ্টিকছ উদ্যোগত দক্ষতা আৰু পাৰদৰ্শিতাক উৎসাহিত কৰা যাতে লজিষ্টিকছ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক ব্যয় প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু আত্মনিৰ্ভৰ কৰিব পৰা যায় আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ আগবঢ়াই নিব পৰা যায়। এশৰো অধিক এপিআইৰ জৰিয়তে ১,৬০০ৰো অধিক ক্ষেত্ৰক সামৰি ইউএলআইপিৰ ৭টা মন্ত্ৰালয়ৰ ৩২টা ছিষ্টেমৰ সৈতে একীকৰণক সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ইউএলআইপিক নীতি আয়োগৰ মাৰ্গদৰ্শনত এনআইচিডিচিৰ দ্বাৰা ডিজাইন আৰু বিকশিত কৰা হৈছে।
• ঈজ অফ লজিষ্টিকছ ছাৰ্ভিচেছ প্লেটফৰ্ম (ইএলঅ'জিএছ): ঈজ অফ লজিষ্টিকছ ছাৰ্ভিচেছ প্লেটফৰ্ম (ইএলঅ'জিএছ)ক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দ্বাৰা 'নেচনেল লজিষ্টিকছ পলিচি' (এনএলপি)ৰ জৰিয়তে ১৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত লঞ্চ কৰা হৈছিল। কোম্পানীসমূহে ইএলঅ'জিএছ প্লেটফৰ্মত অভিযোগ দাখিল কৰিব পাৰে আৰু সেইবোৰ সম্পৃক্ত বিষয়াৰ দ্বাৰা অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত নিষ্পত্তি কৰা হ'ব।
• লজিষ্টিকছ ঈজ এক্ৰছ ডিফাৰেণ্ট ষ্টেটছ (এলইএডিএছ): পিএম গতিশক্তিৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মশালাৰ আয়োজন ১৩ অক্টোবৰ ২০২২ত কৰা হৈছিল। সেই সময়ত কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য তথা উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা এলইএডিএছ অৰ্থাৎ বিভিন্ন ৰাজ্যত লজিষ্টিকছ সুগমতাৰ ওপৰত ২০২২ৰ ৰিপৰ্ট জাৰি কৰা হৈছিল।
৫। উৎপাদনৰে জড়িত উদগণি (পিএলআই) যোজনা:
• 'আত্মনিৰ্ভৰ' হোৱাৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ১৪টা প্ৰধান ক্ষেত্ৰৰ বাবে ১.৯৭ লাখ কোটি টকাৰ ব্যয়ৰ সৈতে উৎপাদনৰে জড়িত উদগণি (পিএলআই) যোজনা ঘোষণা কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ নিৰ্মাণ ক্ষমতা আৰু ৰপ্তানি উৎসাহিত হ'ব।
• এই প্ৰধান ক্ষেত্ৰসমূহত পিএলআই যোজনাই ভাৰতীয় নিৰ্মাতাসকলক বিশ্বজনীন স্তৰত প্ৰতিযোগিতামূলক কৰা, মুখ্য ক্ষমতা তথা অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা, দক্ষতা সুনিশ্চিত কৰা, ব্যাপক হাৰত উৎপাদন কৰা, ৰপ্তানি বঢ়োৱা আৰু ভাৰতক বিশ্বজনীন মূল্য শৃংখলাৰ এটা অভিন্ন অংশ কৰাত সহায় কৰিব।
• পিএলআই যোজনাৰ ঘোষণাৰ লগে লগে অহা পাঁচ বছৰত আৰু তাৰ পাছতো উৎপাদন, সংস্থাপন, অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু ৰপ্তানিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সৃষ্টি হোৱাৰ আশা আছে।
• পিএলআই যোজনাৰ দেশৰ এমএছএমই পৰিৱেশৰ ওপৰত ব্যাপক প্ৰভাৱ পৰিবলৈ লৈছে। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত প্ৰস্তুত হ'বলগা প্ৰধান গোটসমূহৰ সম্পূৰ্ণ মূল্য শৃংখলাত এটা নতুন যোগনীয়াৰ আধাৰৰ আৱশ্যক হ'ব। ইয়াৰ বেছিভাগ সহায়ক গোট এমএছএমই ক্ষেত্ৰত প্ৰস্তুত হ'ব।
• প্ৰধান প্ৰাপ্তি
৹ এতিয়ালৈকে ১৩টা যোজনাৰ জৰিয়তে ৬৫০খন আৱেদন স্বীকৃত কৰা হৈছে।
৹ বাল্ক ড্ৰাগছ, চিকিৎসা উপকৰণ, দূৰ সঞ্চাৰ, হোৱাইট গুডছ আৰু ফুড প্ৰচেছিঙৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহৰ পিএলআই লাভাৰ্থীৰ ১০০ৰো অধিক এমএছএমই অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
৹ ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ শেহতীয়া ৰিপৰ্ট অনুসৰি, প্ৰায় ৪৭,০০০ কোটি টকা (৫.৬ আৰব ডলাৰ)ৰ বাস্তৱিক বিনিয়োগ হৈছে। ইয়াৰ ফলত ৩.৭৫ লাখ কোটি টকা (৪৫ আৰব ডলাৰ)ৰ পাত্ৰ সামগ্ৰীৰ উৎপাদন/বিক্ৰী আৰু প্ৰায় ২.৫ লাখ সংস্থাপন সৃষ্টি হোৱাৰ তথ্য পোৱা গৈছে।
৹ নথিভুক্ত বাস্তৱিক বিনিয়োগ বিত্ত বৰ্ষ ২০২১-২২ৰ সম্পৰ্কীয় অনুমান অনুসৰি ১০৬ শতাংশ আহৰণ।
৹ লাৰ্জ স্কেল ইলেক্ট্ৰনিক মেনুফেকচাৰিং, ফাৰ্মাচিউটিকেল, দূৰ সঞ্চাৰ আৰু নেটৱৰ্কিং সামগ্ৰী, ফুড প্ৰচেছিং আৰু হোৱাইট গুডৰ দৰে প্ৰধান ক্ষেত্ৰই বিনিয়োগ, উৎপাদন/বিক্ৰী আৰু সংস্থাপন সৃষ্টিত উল্লেখযোগ্য বৰঙণি আগবঢ়াইছে।
৹ দূৰ সঞ্চাৰ নিৰ্মাণত সম্পূৰ্ণ মূল্য শৃংখলাক উদগণি দিবলৈ জুন ২০২২ত ডিজাইন আধাৰিত পিএলআই আৰম্ভ কৰা হয় যাতে দূৰ সঞ্চাৰ তথা নেটৱৰ্কিং সামগ্ৰীৰ বাবে পিএলআই যোজনাৰ জৰিয়তে 5জিৰ বাবে এটা মজবুত পৰিৱেশ ৰচনা হয়। এই যোজনাৰ জৰিয়তে পাত্ৰ কোম্পানীসমূহক মঞ্জুৰী আগতেই দিয়া হৈছে।
৹ সম্প্ৰতি মন্ত্ৰীসভাই ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত ১৯,৫০০ কোটি টকাৰ ব্যয়েৰে 'উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন সৌৰ পিভি মডিউলৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যক্ৰম'ৰ বাবে পিএলআই যোজনা (পৰ্যায় ৷৷) মঞ্জুৰী দিয়ে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন সৌৰ পিভি মডিউলৰ নিৰ্মাণৰ বাবে এটা পৰিৱেশ তৈয়াৰ কৰা আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হ'ব।
৹ আৰটিচি/আৰটিই সামগ্ৰীত মিলেটৰ ব্যৱহাৰক উদগণি দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ৩০টা কোম্পানীক বৃহৎ উপক্ৰম আৰু এমএছএমইৰে মিলেট উৎপাদনৰ বাবে পিএলআই যোজনাৰ জৰিয়তে বিক্ৰী আধাৰিত উদগণি আহৰণ কৰাৰ মঞ্জুৰী দিছে।
৹ মোবাইল নিৰ্মাণ আৰু নিৰ্দিষ্ট ইলেক্ট্ৰনিক উপকৰণৰ বাবে পিএলআই যোজনাৰ জৰিয়তে ৫৩.২৮ কোটি টকাৰ প্ৰথম ব্যয়ক মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে।
• হোৱাইট গুডছ (এচি আৰু এলইডি লাইট) বাবে উৎপাদনৰে জড়িত উদগণি (পিএলআই) যোজনা:
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই ৭ এপ্ৰিল ২০২১ত হোৱাইট গুডছ (এয়াৰ কণ্ডিচনাৰ আৰু এলইডি লাইট)ৰ বাবে ৬,২৩৮ কোটি টকাৰ ব্যয়েৰে পিএলআই যোজনাক অনুমোদন দিছিল। এই পৰিকল্পনাৰ বাবে দিক-নিৰ্দেশনা ৪ জুন ২০২১ত প্ৰকাশ কৰা হৈছিল। এই যোজনাৰ এনেধৰণৰ আৰু এলইডি উদ্যোগৰ বাবে অধিক বৃদ্ধিৰ হাৰ আহৰণ কৰিবলৈ, ভাৰতত যন্ত্ৰাংশৰ বাবে পূৰ্ণ পৰিৱেশ বিকশিত কৰা আৰু বিশ্বজনীন চেম্পিয়ন তৈয়াৰ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আশা কৰা হৈছে। এই যোজনাৰ জৰিয়তে ৬,৭৬৬ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ সংকল্পৰে মুঠ ৬৪ আৱেদকৰ বাছনি লাভাৰ্থী হিচাপে কৰা হৈছে। নিৰ্বাচিত আৱেদকৰ এয়াৰ কণ্ডিচনাৰৰ যন্ত্ৰাংশৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৫,২৭৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ সংকল্পৰে ৩৪ আৱেদক আৰু এলইডি লাইটৰ যন্ত্ৰাংশৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ১,৪৯১ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ সংকল্পৰে ৩০ আৱেদক অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
৬। পৰিকল্পনা তত্বাৱধান গোট (পিএমজি):
• ডিচেম্বৰ ২০২১লৈকে পিএমজি পৰ্টেলক কেবিনেট সচিবৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি এটা বিষয় আধাৰিত সমাধানৰ আন্তঃগাঁথনিৰে প্ৰাপ্তি আধাৰিত তত্বাৱধান প্ৰণালীলৈ উন্নীত কৰা হৈছে। নতুন প্ৰণালীয়ে পৰিকল্পনাৰ সক্ৰিয় তত্বাৱধান সুনিশ্চিত কৰিব আৰু সময়মতে সংশোধনৰ উপায় কৰাত সহায় কৰিব। এই বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত পৰিৱৰ্তনকাৰী সলনিক উৎসাহিত কৰিবলৈ পৰিকল্পনা তত্বাৱধান গোটক সবাতোকৈ আগত ৰাখিব।
• পিএমজিয়ে এতিয়ালৈকে ৬৪ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগযুক্ত ১,৯১২টা পৰিকল্পনাৰ তত্বাৱধান কৰিছে। ইয়াত শক্তিশালী প্ৰভাৱযুক্ত গতিশক্তি পৰিকল্পনা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ থকা পৰিকল্পনাৰ লগতে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ মেগা বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিকল্পনা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ইয়াৰ উপৰিও জানুৱাৰী ২০২২ৰ পাছত ৭.২৩ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগযুক্ত ২৯৪টা পৰিকল্পনাকো ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
• পিএমজিয়ে এতিয়ালৈকে ৫,৪৩৮টা বিষয় নিষ্পত্তি কৰাত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ১৬.২ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগযুক্ত ৩৫৩টা পৰিকল্পনাৰে সম্পৃক্ত ১,৫৪৮টা বিষয় জানুৱাৰী ২০২২ৰ পাছত নিষ্পত্তি কৰা হয়।
• পিএমজিয়ে বেচৰকাৰী ক্ষেত্ৰৰ পৰিকল্পনাৰ বাবেও সমাধানত সহায় কৰি আছে। ১ জানুৱাৰী ২০২২ৰ পৰা এতিয়ালৈকে বেচৰকাৰী ক্ষেত্ৰৰ ২১টা পৰিকল্পনা সম্পৰ্কীয় ৬৯টা বিষয়ৰ সমাধান পিএমজি আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে।
৭। ঔদ্যোগিক কৰিডৰ কাৰ্যক্ৰম:
• ঔদ্যোগিক কৰিডৰ প্ৰকল্প
• এনআইচিডিআইটি-ৰ দ্বাৰা ৪টা পৰিকল্পনাৰ মূল্যাংকন কৰা হয় আৰু ৰূপায়ণৰ বাবে এইচচিআইএম/চিচিইএ-ৰ পৰা পৰৱৰ্তী মঞ্জুৰী লোৱা হৈছে-
• উত্তৰাখণ্ডৰ খুৰপিয়া ফাৰ্মত আইএমচি
• পঞ্জাৱত পাটিয়ালাৰ ৰাজপুৰত আইএমচি
• ভীমনাথ-ঢোলেৰা ৰে'ল সম্পৰ্ক, গুজৰাট
• হায়দৰাবাদ নাগপুৰ ঔদ্যোগিক কৰিডৰ (এইচএনআইচি), তেলেংগনাৰ জৰিয়তে জহিৰাবাদ নোড
• এনআইচিডিআইটি মেণ্ডেটৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্ত পৰিকল্পনা-
• ডিএমআইচিৰ জৰিয়তে মণ্ডল বেচৰাজী বিনিয়োগ ক্ষেত্ৰ (এমবিআইআৰ), গুজৰাট নোড
• একেআইচিৰ জৰিয়তে বড্ডিবৰোটিৱালা নালাগড় (বিবিএন) আইএমচি, হিমাচল প্ৰদেশ
• প্ৰধান ট্ৰাংক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ-
• নিৰ্মিত- শেন্দ্ৰা বিডকিন ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ
• নিৰ্মাণাধীন-
• ঢোলেৰা বিশেষ বিনিয়োগ ক্ষেত্ৰ (ডিএছআইআৰ)- ৯৫ শতাংশ
• আইএমএলএইচ, এনচি, হাৰিয়ানা- পথ, বিদ্যুৎ, পানীৰ বাবে বাহিৰৰ কানেক্টিভিটী- ৫০ শতাংশ আৰু ডিএফচিচিআইএল-ৰ দ্বাৰা ৰে'ল কানেক্টিভিটীৰ কাম
• কৃষ্ণাপট্টনম আৰু তুমকুৰু নোড-ইপিচি নিবিদাক অন্তিম ৰূপ দি থকা হৈছে।
• পৰিৱেশ মঞ্জুৰী-
• কৃষ্ণাপট্টনম আৰু তুমকুৰু নোড
• ডিএছআইআৰ, গুজৰাটত ৩,৪০০ মেগাৱটৰ সৌৰ পাৰ্কৰ বিকাশৰ বাবে চিআৰজেড মঞ্জুৰী পোৱা হয়
• দিঘি বন্দৰ ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ
• ০৪ এছএইচএ/এছএছএ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে-
• যোধপুৰ পালি মাৰৱাড় বিনিয়োগ ক্ষেত্ৰ (জেপিএমআইএ) আৰু খুসখেৰা ভিৱাড়ি নিমৰাণা বিনিয়োগ ক্ষেত্ৰ (কেবিএনআইআৰ), ৰাজস্থান
• দিঘি বন্দৰ ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ (ডিপিআইএ), মহাৰাষ্ট্ৰ
• পঞ্জাৱৰ ৰাজপুৰা-পাটিয়ালাত আইএমচি
• উত্তৰাখণ্ডৰ খুৰপিয়া ফাৰ্মত আইএমচি
• ঔদ্যোগিক কৰিডৰ পৰিকল্পনাৰ বিকাশৰ বাবে ২টা এছপিভি ননিগমিত-
• পলক্কড়, কেৰালাত আইএমচি
• জেপিএমআইএ আৰু কেবিএনআইআৰ, ৰাজস্থান
• মাষ্টাৰ প্লেনিং আৰু প্ৰাৰম্ভিক ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ কামকাজৰ বাবে ৯জন পৰামৰ্শদাতা নিযুক্ত
• এই ৪খন চহৰত মুঠ ২০৯টা ভূখণ্ড (১,১৭২ একৰ) আবণ্টিত কৰা হৈছে য'ত দক্ষিণ কোৰিয়া, ৰুছ, চীন, ব্ৰিটেইন, জাপানৰ লগতে এমএছএমই সহিতে ভাৰতীয় কোম্পানীৰ পৰা বিনিয়োগ আকৰ্ষিত।
• মুঠ ৩,১৮২ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আৰু ১১,২৮০টা সংস্থাপন সৃষ্টিৰ ক্ষমতাসহ ৪৫০.৫ একৰ ভূমিৰে ৮৪টা প্লট আবণ্টিত।
• ১১টা ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ বিকাশৰ বাবে ৫০ কোটি ডলাৰৰ কাৰ্যক্ৰম সম্পৰ্কীয় ঋণৰ প্ৰথম উপ কাৰ্যক্ৰম হিচাপে এছীয় বিকাশ বেংক (এডিবি)ৰ পৰা ২৫ কোটি ডলাৰৰ ঋণ মঞ্জুৰ।
• দিল্লী (২২ এপ্ৰিল), কোচ্চি (২২ জুন) আৰু গান্ধীনগৰ (২২ আগষ্ট)ত ইনভেষ্টৰ্ছ ৰাউণ্ড টেবুল কনফাৰেঞ্চ আয়োজিত।
৮। ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া কাৰ্যক্ৰম:
• প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ১৬ জানুৱাৰী ২০১৬ত লঞ্চ কৰা ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া পদক্ষেপ আজি দেশত নৱোন্মেষণ আইডিয়াৰ লঞ্চপেড হৈ পৰিছে। উদ্যমীসকলক সহায় কৰা, এটা মজবুত ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা আৰু ভাৰতক সংস্থাপন বিচৰা লোকৰ সলনি সংস্থাপন সৃষ্টি কৰা দেশ বনোৱাৰ উদ্দেশ্যে যোৱা কেইটামান বছৰৰ সময়ত ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কেইবাটাও কাৰ্যক্ৰম বলৱৎ কৰা হৈছে। ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশক বিশ্বত উন্নত কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে যিমান দূৰ সম্ভৱ প্ৰয়াস কৰি আছে য'ত পুঁজিলৈকে সহজ গমন, বৌদ্ধিক সম্পদৰ অধিকাৰৰ সুৰক্ষাত সুৰুঙা নোহোৱা কৰা, কৰ উদগণি, সাৰ্বজনীন ক্ৰয়ত সুগমতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আয়োজনসমূহলৈ সহজ গমনৰ বাবে নিয়ামকৰ সংশোধন আদি অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
• যোৱা কিছু বছৰত ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশে সকলো প্ৰকাৰে বিকাশ অধিক গতিত বৃদ্ধি নথিভুক্ত কৰিছে। এয়া এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰাপ্তি যে ৮৪,০০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপ চৰকাৰৰ দ্বাৰা মান্যতাপ্ৰাপ্ত। এই ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা ৮.৫ লাখৰ অধিক সংস্থাপন সৃষ্টি হোৱাৰ তথ্য পোৱা গৈছে অৰ্থাৎ প্ৰত্যেক মান্যতাপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা গড়ে ১১টা চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। এই মান্যতাপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপ সকলো ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত কমেও এটা ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে দেশৰ ৬৬২খন জিলাত বিয়পি আছে।
• ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ফাণ্ড অফ ফাণ্ডছ (এফএফএছ) যোজনাৰ জৰিয়তে চৰকাৰে ৯৩টা বৈকল্পিক বিনিয়োগ ফাণ্ড (এআইএফ)ৰ বাবে প্ৰায় ৭,৫২৮ কোটি টকাৰ সংকল্পবদ্ধতা উল্লেখ কৰিছে। এআইএফৰ দ্বাৰা ৭৭৩টা ষ্টাৰ্টআপত মুঠ ১৩,৪৯৩ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
• ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া ছিড ফাণ্ড স্কিম (এছআইএছএফএছ)ৰ জৰিয়তে ১১৯টা ইনক্যুবেটৰক মুঠ ৪৫৫.২৬ কোটি টকাৰ মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে। লগতে, নিৰ্বাচিত ইনক্যুবেটৰসকলে ৬৫৬টা ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে মুঠ ১০৪.৭৬ কোটি টকা স্বীকৃত কৰিছে।
• গভৰ্ণমেণ্ট ই-মাৰ্কেট প্লেচ (জিইএম) পৰ্টেলে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ/সংগঠন/সাৰ্বজনীন উপক্ৰমৰ দ্বাৰা সাধাৰণ ব্যৱহাৰৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ অনলাইন ক্ৰয়ৰ বাবে ৱান-ষ্টপ সমাধান হৈ পৰিছে। জিইএমত ১৫,৬৬৫ৰো অধিক ডিপিআইআইটি-ৰ পৰা মান্যতাপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপ আছে যি চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ পৰা মুঠ ৯,৫১২ কোটি টকাৰ ১,৬০,০৬২ৰো অধিক অৰ্ডাৰ পায়। জিইএম প্লেটফৰ্মত ষ্টাৰ্টআপক অনব'ৰ্ড কৰিবলৈ ষ্টাৰ্টআপ হাইৱে এটা ফাষ্টট্ৰেক প্ৰক্ৰিয়া।
• চৰকাৰে ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ উন্নত কৰিবলৈ কাৰবাৰৰ সুগমতা, পুঁজি সংগ্ৰহত সুচলতা আৰু অনুপালনৰ বোজা কমাবলৈ ৫৩টা প্ৰধান নিয়ামক সম্পৰ্কীয় পৰিৱৰ্তন কৰিছে।
• মান্যতাপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপ আইকৰ অধিনিয়মৰ ধাৰা ৫৬ (২) (vii বি)ৰ জৰিয়তে এঞ্জেল কৰ ৰেহাইৰ দাবী কৰাৰ পাত্ৰ।
• বীমা কোম্পানী আৰু ভৱিষ্যনিধি ঘৰুৱা পুঁজিৰ উৎস বঢ়োৱা এআইএফ/ফাণ্ড অফ ফাণ্ডছত বিনিয়োগ কৰিব পাৰে।
• বিদেশী ভেঞ্চাৰ কেপিটেল বিনিয়োগকাৰী (এফভিচিআই)য়ে স্ব-চালিত মাধ্যমেৰে ১০০% পুঁজিৰ যোগদান কৰিব পাৰে।
• মান্যতাপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ১০ বছৰৰ পৰা নিৰন্তৰ ৩টা পৰিসংখ্যাৰ বছৰৰ বাবে কৰ অৱকাশ।
• বৌদ্ধিক সম্পদৰ অধিকাৰ (আইপিআৰ)ৰ সংৰক্ষণ তথা ব্যৱসায়ীকৰণক উদগণি দিবলৈ চৰকাৰে ষ্টাৰ্টআপক নিশূল্ক সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ ৫১০টা পেটেণ্ট ফেচিলিটেটৰ আৰু ৩৯২টা ট্ৰেডমাৰ্ক ফেচিলিটেটৰক পেনেলত লৈছে। ২,১০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে ত্বৰিত অনুসন্ধানৰ বাবে পেটেণ্ট আৱেদন কৰিছে। ইয়াত ৯৯৪ৰো অধিক পেটেণ্ট প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ১,৯২৩টাক প্ৰথম অনুসন্ধানৰ ৰিপৰ্ট দিয়া হৈছে। ২৭,২২৫খন ট্ৰেডমাৰ্ক আৱেদন নথিভুক্ত কৰা হৈছে যাৰ ১২,৮২৭টা ট্ৰেডমাৰ্ক পঞ্জীভুক্ত কৰা হৈছে।
• চৰকাৰে ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি যোজনা (চিজিএছএছ) আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংক, অ-বেংকিং বিত্তীয় কোম্পানী আৰু এআইএফৰ দ্বাৰা ষ্টাৰ্টআপক দিয়া ঋণৰ বাবে গেৰাণ্টি প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ১৫খন দেশৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে যাতে ভাৰতীয় আৰু অংশীদাৰ দেশৰ ষ্টাৰ্টআপৰ মাজত পাৰস্পৰিক সহযোগ আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে ছফ্ট-লেণ্ডিং প্লেটফৰ্ম উপলব্ধ কৰাব পাৰি।
৯। মেক ইন ইণ্ডিয়া:
ডিপিআইআইটি দেশত নিৰ্মাণ আৰু বিনিয়োগৰ বাবে পৰিৱেশ শক্তিশালী কৰাত সকলোতকৈ আগত আছে। দেশত বিনিয়োগ আৰু নৱোন্মেষণক উদগণি দিয়া, উন্নত বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰা আৰু ভাৰতক নিৰ্মাণ, ডিজাইন তথা নৱোন্মেষণৰ এটা প্ৰধান কেন্দ্ৰ কৰি তোলাৰ উদ্দেশ্যে ২৫ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৪ত 'মেক ইন ইণ্ডিয়া' কাৰ্যক্ৰম লঞ্চ কৰা হৈছিল। শক্তিশালী নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰধান প্ৰাথমিকতা।
'ভোকেল ফৰ লোকেল' পদক্ষেপে ভাৰতৰ নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰখনক পৃথিৱীৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছে। এই ক্ষেত্ৰত কেৱল অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিক উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ ক্ষমতাই নাই বৰং ইয়াত ব্যাপক হাৰত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সংস্থাপন দিয়াৰ ক্ষমতাও আছে।
মেক ইন ইণ্ডিয়াই লঞ্চৰ পাছৰ পৰাই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰাপ্তি আহৰণ কৰিছে আৰু এতিয়া মেক ইন ইণ্ডিয়া ২.০ৰ জৰিয়তে ২৭টা ক্ষেত্ৰত মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰা হৈছে। ডিপিআইআইটিয়ে ১৫টা নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰৰ বাবে কাৰ্য যোজনাৰ সমন্বয় কৰি আছে আৰু ইয়াৰ বিপৰীতে বাণিজ্য বিভাগে ১২টা সেৱা ক্ষেত্ৰৰ বাবে সমন্বয় কৰি আছে। ডিপিআইআইটিয়ে এতিয়া ২৪টা উপ ক্ষেত্ৰৰ সৈতে লগ হৈ কাম কৰি আছে। ইয়াৰ চয়নে ভাৰতীয় উদ্যোগৰ শক্তি আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক বৃদ্ধি, আমদানিৰ বিকল্পৰ আৱশ্যকতা, ৰপ্তানিৰ সম্ভাৱনা আৰু সংস্থাপন বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কৰা হৈছে। এই ২৪টা উপ ক্ষেত্ৰত ফাৰ্ণিচাৰ, এয়াৰ কণ্ডিচনাৰ, ছামৰা তথা ফুটৱেৰ, প্ৰস্তুত খাদ্য পদাৰ্থ, মীনপালন, কৃষি সামগ্ৰী, বাহনৰ কল-কব্জা, এলুমিনিয়াম, ইলেক্ট্ৰনিক, কৃষি ৰসায়ন, ইস্পাত, কাপোৰ, ইভিৰ বাবে কল-কব্জা, একীকৃত ছাৰ্কিট, ইথানল, চেৰামিক, ছেটটপ বক্স, ৰবটিক, টেলিভিচন, ক্ল'জ চাৰ্কিট কেমেৰা, পুতলা, ড্ৰোণ, চিকিৎসা উপকৰণ, ক্ৰীড়াৰ সামগ্ৰী আৰু জিমৰ উপকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এই উপ ক্ষেত্ৰৰ বিকাশক এটা সামগ্ৰিক আৰু সমন্বিত পদ্ধতিৰে উদগণি দিয়াৰ প্ৰয়াস চলি আছে।
মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু বিদেশত ভাৰতীয় মেচিনৰ জৰিয়তে বিনিয়োগ আউটৰিচ কাৰ্যক্ৰম কৰি থকা হৈছে। ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে সম্ভাব্য বিনিয়োগকাৰী চিনাক্ত কৰা, হেণ্ড হ'ল্ডিং আৰু বিনিয়োগৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়।
১০। আইপিআৰ সৃদৃঢ়কৰণ:
ডিপিআইআইটিয়ে বিশ্বজনীন নৱোন্মেষণ সূচকাংক (জিআইআই)ত ভাৰতৰ ৰেংকিঙত সংশোধনৰ বাবে নীতি আয়োগৰ সৈতে লগ হৈ কাম কৰিছে। অহৰহ কৰি থকা প্ৰয়াসৰ পৰিণতিত যোৱা কিছু বছৰত ভাৰতৰ ৰেংকিঙত উত্থান ঘটিছে।
জিআইআইৰ ৮১টা সংকেতকৰ ভিতৰত আইপিআৰৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত ৯টা সংকেতক ডিপিআইআইটিক অৰ্পণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও বিশ্বজনীন নৱোন্মেষণ সূচকাংক ৰেংকিঙত ভাৰতৰ স্থিতিত সংশোধন ঘটাবলৈ আভ্যন্তৰীণ মন্ত্ৰালয় সমন্বয় সমিতিৰ তৃতীয় বৈঠক অনুসৰি বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ সম্পৰ্কীয় এটা সংকেতকো ডিপিআইআইটিক অৰ্পণ কৰা হৈছে।
ডিপিআইআইটিয়ে এই সংকেতকৰ স্ক'ৰ সু-ব্যৱস্থিত কৰা আৰু তাত সংশোধন অনাৰ দিশত অহৰহ প্ৰয়াস কৰি আছে। ডিপিআইআইটিয়ে নিৰ্দিষ্ট সংকেতকৰ অনুৰূপ পেটেণ্ট, ট্ৰেডমাৰ্ক আৰু ঔদ্যোগিক ডিজাইন সহ ঘৰুৱা আইপিআৰ ফাইলিঙত সংশোধনৰ দৰে কেইবাটাও পদক্ষেপ লৈছে।
ডিপিআইআইটিয়ে হিতধাৰকৰ চিন্তা আৰু তেওঁলোকৰ সমস্যা চিনাক্ত কৰা আৰু নিৰাময়ৰ বাবে বিভিন্ন হিতধাৰকৰ সৈতে পৰামৰ্শ কাৰ্যক্ৰম আয়োজন কৰি আছে যাতে অনুপালনৰ বোজা কম কৰি প্ৰক্ৰিয়াবিলাক ব্যৱস্থিত কৰিব পাৰি। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে দেশৰ আইপি পৰিৱেশ শক্তিশালী কৰা আৰু হিতধাৰকৰ দ্বাৰা আইপি ফাইলঙত উৎসাহিত হ'ব।
ইয়াৰ উপৰিও আইপি পৰিৱেশ শক্তিশালী কৰা আৰু হিতধাৰকৰ প্ৰতিক্ৰিয়াৰ আধাৰত বিভাগে বিভিন্ন আইপি আইনৰ সংশোধনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে আৰু ইয়াৰ কিছুমান সংশোধন বৰ্তমান সংসদীয় প্ৰক্ৰিয়াৰ ভিতৰত আছে।
ডিপিআইআইটিয়ে আইপিআৰৰ সংৰক্ষণ তথা ব্যৱসায়ীকৰণৰ বাবে বিভিন্ন সজাগতা আৰু প্ৰচাৰ কাৰ্যৰ আয়োজনো কৰি আছে।
লগতে, ডিপিআইআইটিয়ে অহৰহ নিৰীক্ষণ কৰি আছে যে প্ৰাসংগিক ৰাষ্ট্ৰীয় স্ৰোতৰ পৰা বিচৰা জিআইআই সংকেতকৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত ডেটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্ৰোতত দেখা যাওক আৰু আপডেট হৈ থাকক।
ইয়াৰ উপৰিও জিআইআই ২০২২ ৰেংকিঙৰ ১৫তম সংস্কৰণ ২৯ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত জাৰি কৰা হৈছে। বিশ্বজনীন নৱোন্মেষণ সূচকাংক (জিআইআই)ত ভাৰতৰ ৰেংকিং ২০১৫ত ৮১তম স্থানৰ পৰা উন্নীত হৈ জিআইআই ২০২২ৰ ৰিপৰ্টত ৪০তম স্থান হয়।
১১। ইনভেষ্টমেণ্ট ক্লিয়েৰেঞ্চ ছেল:
ভাৰত চৰকাৰে আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ লগ হৈ ডিপিআইআইটি আৰু ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া ২০২০-২১ৰ পৰাই এনএছডব্লিউএছৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। পৰ্টেল [www.nsws.gov.in ]ক বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ২২ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২১ত ছফ্ট লঞ্চ কৰা হৈছিল। বৰ্তমান, এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলত ২৪টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু ১৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেমৰ মঞ্জুৰীক অনব'ৰ্ড কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সৈতে সংযুক্ত ২২৬টা মঞ্জুৰীক এনএছডব্লিউএছৰ সৈতে একীকৃত কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে যদি বিশ্ব বেংকে ডিবিআৰ ৰিপৰ্টত নিজৰ ৰেংকিঙত নতুন আৰম্ভণিৰে আলোকপাত কৰে তেন্তে কামকাজৰ সুগমতাৰ গতিত ভাৰতৰ ৰেংকিঙত যথেষ্ট সংশোধন হ'ব। এতিয়ালৈকে ২৬টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু ৩১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশে এই পৰ্টেলত নিজৰ মঞ্জুৰী সম্পৰ্কে জানক (কেৱাইএ) মডিউল অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে বিনিয়োগকাৰী সম্পৰ্কীয় ৩৪,০০০ৰো অধিক মঞ্জুৰী প্ৰদান কৰা হৈছে।
১২। কাৰবাৰৰ সুগমতা:
ডিপিআইআইটি-য়ে দেশত সমগ্ৰ বেপাৰ নিয়ামক পৰিৱেশত সংশোধনৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ই বিশ্ব বেংকৰ ডুইং বিজনেছ ৰিপৰ্টত প্ৰায় ৫ বছৰৰ সময়ত ৭৯ ৰেংকৰ অভূতপূৰ্ব উত্থান (২০১৪ত ৪২তমৰ পৰা ২০১৯ত ৬৩তমলৈ), বেপাৰ সংশোধন কাৰ্য যোজনা (বিআৰএপি)ৰ জৰিয়তে ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা সংশোধনৰ ৰূপায়ণ আৰু বৰ্তমানৰ আইন/নিয়মৰ ওপৰত বিশেষ মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰি কাৰবাৰ আৰু নাগৰিকৰ বাবে অনুপালনৰ সৰলীকৰণ/ব্যৱস্থিত হ্ৰাসৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণ স্পষ্ট।
বিআৰএপি ২০২০ (৫ম সংস্কৰণ)ৰ মূল্যাংকন ৩০ জুন ২০২২ত জাৰি কৰা হয় আৰু তাত সংশোধনৰ ৰূপায়ণৰ আধাৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশক চাৰিটা শ্ৰেণী-টপ এচিভাৰ্ছ, এচিভাৰ্ছ, এস্পিৰৰ্ছ আৰু ইমাৰ্জিং বিজনেছ ইকো-ছিষ্টেমক-ত ৰখা হৈছিল। বিআৰএপি ২০২০ মূল্যাংকনৰ জৰিয়তে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত ৭,৪৯৬টা সংশোধন বলৱৎ কৰা হয় যাৰ ফলত দেশজুৰি কাৰবাৰৰ সুগমতা উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি হয়। এয়া এক ঐতিহাসিক প্ৰাপ্তি।
কাৰবাৰী আৰু নাগৰিকৰ বাবে অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস (আৰচিবি) অনাটো শাসনৰ উৎকৃষ্টতাক পৰৱৰ্তী স্তৰত উপনীত কৰা আৰু জীৱনৰ সুগমতাত সংশোধন আনিবলৈ এটা দীৰ্ঘকালীন প্ৰক্ৰিয়া। মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা ৩৯,০০০ৰো অধিক অনুপালন কম কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে কাৰবাৰৰ সুগমতা আৰু জীৱনৰ সুগমতা উন্নত কৰা:
• আৱেদন, নবীকৰণ, নিৰীক্ষণ, ফাইলিং, ৰেকৰ্ড আদিৰে সম্পৃক্ত প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণ। প্ৰক্ৰিয়া আৰু ডেটা ফাৰ্ম ব্যৱহাৰকাৰীৰ অনুকূল হওক আৰু তেওঁলোকৰ পৰা কেৱল ন্যূনতম আৰু দৰকাৰী তথ্য আহৰণ কৰা হওক।
• অনাৱশ্যকীয় আইন নোহোৱা, সংশোধিত বা সমাহিত কৰি যুক্তিসংগত কৰা।
• অনলাইন প্লেটফৰ্ম বনাই কাৰবাৰী আৰু নাগৰিকৰ বাবে সেৱা তথা ইণ্টাৰফেচৰ ডিজিটেলীকৰণ যাতে মেনুৱেল ফাৰ্ম আৰু ৰেকৰ্ড শেষ কৰিব পাৰি। ডিপিআইআইটি-ৰ নেচনেল ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেম (এনএছডব্লিউএছ) ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত কাৰবাৰী সেৱাক একীকৃত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে। এনেকৈ, নাগৰিক সেৱাৰ জৰিয়তে ইলেক্ট্ৰনিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ উমং প্লেটফৰ্মে কেন্দ্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্থানীয় চৰকাৰী নিকায়লৈকে দেশজুৰি প্ৰায় ২১,৮৪০টা ই-গভাৰ্ণেঞ্চ সেৱাক একীকৃত কৰিছে।
• বৰ্তমানৰ আইন/নিয়মৰ জৰিয়তে সাধাৰণ প্ৰযুক্তিগত আৰু প্ৰক্ৰিয়া সম্পৰ্কীয় অপৰাধৰ বাবে কাৰবাৰী/নাগৰিকৰ মাজত কাৰাবাসৰ আশংকা কম কৰা হৈছে।
ডিপিআইআইটি-য়ে মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ মাজত বিভিন্ন অধিনিয়ম/নিয়মৰ জৰিয়তে ব্যৱস্থাৰ অনা-অপৰাধীকৰণৰে সম্পৃক্ত ডেটা আহৰণ কৰিবলৈ নিয়ামক অনুপালন পৰ্টেলত এটা নতুন ইউটিলিটি তৈয়াৰ কৰিছে। এই পৰ্টেলত আপলোড কৰা বিৱৰণৰ আধাৰত মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা সাধাৰণ টেকনিক আৰু/অথৱা প্ৰক্ৰিয়াগত ভ্ৰান্তি সম্পৰ্কীয় ৩,৪০০ৰো অধিক ব্যৱস্থা অপৰাধৰ শ্ৰেণীৰ পৰা বাহিৰ কৰা হৈছে।
কাৰবাৰৰ সুগমতা আৰু জীৱনৰ সুগমতা (ব্যৱস্থাৰ সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ক আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ ক্ৰমে ডিপিআইআইটি-ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়মৰ ব্যৱস্থাৱলী যুক্তিসংগত কৰি তুলিবলৈ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ৰ ইনপুটৰ আধাৰত এই বিধেয়ক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই বিধেয়ক 'ভৰষা আধাৰিত শাসন' সুনিশ্চিত কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা আৰম্ভণিৰ পদক্ষেপসমূহৰ এটা। সাধাৰণ টেকনিকেল আৰু প্ৰক্ৰিয়াত্মক অপৰাধৰ অনা-অপৰাধীকৰণৰ বাবে এই বিধেয়কত প্ৰস্তাৱিত উপায় এনেধৰণৰ:
• পুৰণা ব্যৱস্থা আঁতৰোৱা
• সাধাৰণ অপৰাধৰ বাবে কাৰাবাস/জৰিমনা আঁতৰোৱা বা তাক যুক্তিসংগত কৰা
• আলোচিত প্ৰস্তাৱক উৎসাহিত কৰা
• শ্ৰেণীবদ্ধ দণ্ড (প্ৰথম আৰু পাছৰ অপৰাধৰ বাবে বেলেগ বেলেগ দণ্ড)
ডিপিআইআইটি-য়ে ছটা আইন-বইলাৰ্ছ এক্ট, ১৯২৩, ইণ্ডাষ্ট্ৰিজ (ডেভেলপমেণ্ট এণ্ড ৰেগুলেচন) এক্ট ১৯৫১, পেটেণ্ট এক্ট ১৯৭০, ট্ৰেডমাৰ্ক এক্ট ১৯৯৯, জিঅগ্ৰাফিকেল ইণ্ডিকেচন অফ গুডছ এক্ট ১৯৯৯ আৰু কপিৰাইট এক্ট ১৯৫৭-ৰ ব্যৱস্থাক অপৰাধমুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। ৰেজিষ্টাৰ (কপিৰাইট এক্ট ১৯৫৭/জিঅগ্ৰাফিকেল ইণ্ডিকেচন অফ গুডছ এক্ট ১৯৯৯)ত মিছা স্বীকাৰোক্তি/সাক্ষ্য নথিভুক্ত হোৱাৰ দৰে অপৰাধৰ বাবে কাৰাবাস আৰু জৰিমনা অপসাৰণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আছে। কাৰবাৰৰ স্থানৰ অনুচিত বৰ্ণনা কৰা (জিঅগ্ৰাফিকেল ইণ্ডিকেচন অফ গুডছ এক্ট ১৯৯৯ আৰু ট্ৰেডমাৰ্ক এক্ট ১৯৯৯)ৰ দৰে অপৰাধৰ বাবে কাৰাবাস অপসাৰণ কৰা হৈছে কিন্তু বইলাৰ (বইলাৰ্ছ এক্ট ১৯২৩)ত আবণ্টিত ৰেজিষ্টাৰ নম্বৰত চিহ্নিত কৰাত বিফলতাৰ দৰে উলংঘনৰ বাবে জৰিমনা অব্যাহত ৰখা হৈছে। ইয়াৰ বিপৰীতে তথ্য প্ৰদান কৰাৰ অস্বীকাৰ বা বিফলতা (পেটেণ্ট এক্ট ১৯৭০) আদি বিষয়ত জৰিমনাক অৰ্থদণ্ডলৈ সলনি কৰা হৈছে।
১৩। নেচনেল ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেম (এনএছডব্লিউএছ):
• বিনিয়োগকাৰীক এণ্ড টু এণ্ড সুবিধা আৰু সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ উদ্দেশ্যে বাজেট ২০২০-২১ত নেচনেল ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেম (এনএছডব্লিউএছ) স্থাপন কৰাৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল। এই ব্যৱস্থাই এটা অনলাইন ডিজিটেল পৰ্টেলৰ জৰিয়তে কাম কৰিব লাগিছিল। বাণিজ্য তথা উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ২২ ছেপ্টেম্বৰ ২০২১ত নেচনেল ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেম (এনএছডব্লিউএছ) [www.nsws.gov.in]ক স্পট লঞ্চ কৰা হৈছিল।
• বৰ্তমান ন' ইয়ৰ এপ্ৰোভেলছ (কেৱাইএ) অৰ্থাৎ নিজৰ মঞ্জুৰীৰ বিষয়ে জানক বিনিয়োগ পূৰ্ব এডভাইজৰি মডিউল ৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত ৪,০১১ৰো অধিক মঞ্জুৰী আৰু ৩২টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগত ৫৯৫টা মঞ্জুৰীৰে লাইভ। ইয়াৰ উপৰিও ২৭টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ মুঠ ৩৭৬টা মঞ্জুৰীৰ ভিতৰত ২৪৯টা মঞ্জুৰীৰ বাবে এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে অনলাইন আবেদন কৰিব পাৰি।
• ১৯খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশ (অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, গোৱা, গুজৰাট, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ, কৰ্ণাটক, মধ্য প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, নাগালেণ্ড, উৰিষ্যা, পঞ্জাৱ, তামিলনাডু, তেলেংগনা, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, হাৰিয়ানা, অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু ত্ৰিপুৰাত ছিংগল-উইণ্ড ছিষ্টেমক এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত এই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত এনএছডব্লিউএছৰ জৰিয়তে আৱেদন কৰা আৰু মঞ্জুৰী আহৰণ কৰাত সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• প্ৰচেছ অপ্টিমাইজেচন আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেৰে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰা সহজ হৈ পৰিল। ইয়াৰ বাবে বিভিন্ন যোজনা যেনে ১৩খন ৰাজ্য (গুজৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্য প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, উৰিষ্যা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অসম, ৰাজস্থান, চণ্ডীগড়, বিহাৰ, পঞ্জাৱ, গোৱা আৰু উত্তৰাখণ্ড)ৰ বাবে বাহন স্ক্ৰেপিং যোজনা আৰু ভাৰতীয় ফুটৱেৰ তথা ছামৰা বিকাশ কাৰ্যক্ৰম (আইএফএলডিপি)ৰ জৰিয়তে যোজনা আৰু ইথানল নীতিৰ জৰিয়তে মঞ্জুৰী এই পৰ্টেলত লাইভ আছে। বিনিয়োগকাৰীয়ে এই যোজনাৰ জৰিয়তে উপকৃত হ'বলৈ সহজেই এনএছডব্লিউএছৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
• বৰ্তমান এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলত প্ৰায় ৩.৭ লাখ ইউনিক ভিজিটৰ আছে যাৰ ভিতৰত ৫৪,০০০ৰো অধিক সক্ৰিয় ব্যৱহাৰকাৰী অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এনএছডব্লিউএছৰ জৰিয়তে ৪৪,০০০ৰ অধিক মঞ্জুৰীৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ বিপৰীতে ২৮,০০০টা মঞ্জুৰী প্ৰক্ৰিয়াৰ অধীনস্থ।
• এনএছডব্লিউএছ সকলো ক্ষেত্ৰ আৰু আকাৰৰ কাৰবাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য চৰকাৰৰ মঞ্জুৰী, যোজনা, পঞ্জীকৰণ, অনুমোদন আদিৰ বাবে তথ্য আহৰণ কৰিবলৈ একক স্ৰোত স্থাপন কৰি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰেৰণাদাতা হিচাপে সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। একক একীকৃত আৱেদন ফাৰ্মৰ জৰিয়তে বিনিয়োগকাৰীয়ে একাধিক মঞ্জুৰীৰ বাবে একেলগে আৱেদন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকে ইনভেষ্টৰ্ছ ডেছব'ৰ্ডৰ জৰিয়তে নিজৰ আৱেদনৰ স্থিতিৰ ওপৰত নজৰো ৰাখিব পাৰে। বিনিয়োগকাৰীয়ে এই পৰ্টেলত প্ৰশ্ন আৰু অভিযোগো উত্থাপন কৰিব পাৰে।
• এনএছডব্লিউএছে বিশেষ যোজনা যেনে উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত উদগণি (পিএলআই) যোজনাক কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মঞ্জুৰীক ক্ষেত্ৰভিত্তিক একত্ৰীকৰণ, সকলো নিয়ামক মঞ্জুৰীৰ লগতে নবীকৰণক দ্ৰুতগতিত বলৱৎ কৰাতো সহায় কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, ৰাষ্ট্ৰীয় ভূমি বেংকক এনএছডব্লিউএছ পৰ্টেলৰ সৈতে একীকৃত কৰা হৈছে যাৰ ফলত বিনিয়োগকাৰীয়ে জিআইএছ সক্ষম পৰ্টেলৰ দ্বাৰা ভূমিৰ উপলব্ধতা সম্পৰ্কীয় তথ্যও আহৰণ কৰিব পাৰে। সম্প্ৰতি এনএছডব্লিউএছত বিভিন্ন ঔদ্যোগিক পাৰ্ক আৰু এষ্টেটত ১ লাখ ভূমি উপলব্ধ আছে।
• একক কাৰবাৰী ইউজাৰ আইডিৰ বাবে মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত ডেটা একীকৰণৰ বাবে এপ্লিকেচন প্ৰগ্ৰেমিং ইণ্টাৰফেচ (এপিআই)ৰ বাবে এটা বিশেষ চিনাক্ত কৰোতা হিচাপে এনএছডব্লিউএছৰ দ্বাৰা পেন নম্বৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত চিন্তা কৰি থকা হৈছে। এনএছডব্লিউএছ ডেটা পুনৰাবৃত্তি কম কৰা আৰু অটো-পপুলেচন মডিউলৰ ব্যৱহাৰেৰে বিভিন্ন ফাৰ্মত সমান ডেটা ভৰোৱাতো সহায় কৰে।
• এনএছডব্লিউএছ এটা মহত্বাকাংক্ষী পদক্ষেপ যি দেশত বিনিয়োগ বঢ়োৱা আৰু অনুপালনৰ বোজা কম কৰাত নাটকীয় পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। এই প্ৰণালীয়ে সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিকোণেৰে সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশক একীকৃত কৰাৰ দিশত কাম কৰিব।
১৪। সাৰ্বজনীন ক্ৰয় (মেক ইন ইণ্ডিয়াক প্ৰাথমিকতা) আদেশ, ২০১৭:
• পিপিপি-এমআইআই আদেশে সাৰ্বজনীন ক্ৰয়ত স্থানীয় ৰূপত নিৰ্মিত সামগ্ৰী, কাৰ্য আৰু সেৱাক প্ৰাথমিকতা দিয়ে যাতে দেশত ঔদ্যোগিক বিকাশে উৎসাহ পায় আৰু মানুহৰ বাবে আয় আৰু সংস্থাপনৰ সুযোগ ভাল হয়।
• আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ডিপিআইআইটিয়ে ১৬-০৯-২০২০ত নিম্নলিখিত বিশেষত্বৰে নিজৰ সাৰ্বজনীন ক্ৰয় আদেশ ২০১৭ (মেক ইন ইণ্ডিয়া অৰ্ডাৰক প্ৰাথমিকতা) সংশোধিত কৰে:
৹ যোগনীয়াৰৰ পুনৰ বৰ্গীকৰণ-
1. প্ৰথম শ্ৰেণীৰ স্থানীয় যোগনীয়াৰ-৫০%ৰো অধিক স্থানীয় সামগ্ৰী
2. দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ স্থানীয় যোগনীয়াৰ-২০-৫০% স্থানীয় সামগ্ৰী
3. অ-স্থানীয় যোগনীয়াৰ-২০%ৰ কম স্থানীয় সামগ্ৰী
৹ প্ৰথম শ্ৰেণীৰ স্থানীয় যোগনীয়াৰ (৫০%ৰ অধিক স্থানীয় সামগ্ৰীৰ যোগনীয়াৰ)ৰ বাবে ক্ৰয় প্ৰাথমিকতা।
৹ ২০%ৰ কম ঘৰুৱা স্থানীয় মূল্য বৰ্ধনযুক্ত সামগ্ৰী পৰিৱেশন কৰা যোগনীয়াৰে ঘৰুৱা/ৰাষ্ট্ৰীয় নিলাম প্ৰক্ৰিয়াত ভাগ ল'ব নোৱাৰে।
৹ নোডেল মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ প্ৰথম শ্ৰেণী/দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ স্থানীয় যোগনীয়াৰৰ বাবে অধিক ন্যূনতম স্থানীয় সামগ্ৰী অৰ্থাৎ ৫০/২০%ৰ অধিকৰ আৱশ্যকতা অধিসূচিত কৰিবলৈ অধিকৃত কৰা হৈছে।
৹ ২০০ কোটি টকাৰ কম অনুমানিক মূল্যৰ ক্ৰয়ৰ বাবে কোনো বিশ্বজনীন নিবিদা সোধা পোছা জাৰি কৰা নহ'ব।
• এই আদেশ সকলো কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, তাৰ সম্পৰ্কীয়/অধীনস্থ কাৰ্যালয়, ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা নিয়ন্ত্ৰিত স্বায়ত্ব নিকায়সমূহ আৰু কোম্পানীৰ অধিনিয়মৰ জৰিয়তে পৰিভাষিত চৰকাৰী কোম্পানীৰ দ্বাৰা সামগ্ৰী, সেৱা আৰু কাৰ্য (টাৰ্ণকী কাৰ্য সহিতে)ৰ ক্ৰয়ৰ বাবে প্ৰযোজ্য।
১৫। প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ:
ভাৰত আজি পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ আকৰ্ষণীয় এফডিআই গন্তব্যত অন্তৰ্ভুক্ত। চৰকাৰে বিনিয়োগকাৰীৰ অনুকূল প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ (এফডিআই) নীতি বলৱৎ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ৰণনৈতিক ৰূপত গুৰুত্বপূৰ্ণ কেইটামান ক্ষেত্ৰক বাদ দি অধিকাংশ ক্ষেত্ৰ স্বয়ং চালিত পথেৰে ১০০% এফডিআইৰ বাবে মুক্ত। ভাৰতে এফডিআইৰ সীমা বঢ়াই, অধিক বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰিবলৈ নিয়ামক বাধা আঁতৰাই বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ আৰু কাৰবাৰী পৰিৱেশ উন্নত কৰি বিশ্বজনীন বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে নিজৰ ক্ষেত্ৰসমূহ নিৰন্তৰ মুকলি কৰি আছে। ভাৰতক বিনিয়োগৰ বাবে অধিক আকৰ্ষণীয় গন্তব্য কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে ২০১৪ৰ পৰা প্ৰতিৰক্ষা, পেন্সন, অন্য বিত্তীয় সেৱা, সম্পত্তি পুনৰ গঠন কোম্পানী, প্ৰসাৰণ, ফাৰ্মাচিউটিকেল, একক ব্ৰেণ্ড ক্ষুদ্ৰ বেপাৰ, নিৰ্মাণ তথা বিকাশ, নাগৰিক উন্নয়ন, শক্তি বিনিময়, ই-কমাৰ্চ কাৰ্যকলাপ, কয়লা খনন, অনুবন্ধ আধাৰিত নিৰ্মাণ, ডিজিটেল মিডিয়া, বীমা মধ্যস্থতা আদিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত কেইবাটাও ক্ৰান্তিকাৰী তথা পৰিৱৰ্তনকাৰী এফডিআই সংশোধন বলৱৎ কৰিছে। যোৱা এবছৰতে বীমা, পেট্ৰলিয়াম তথা প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু দূৰ সঞ্চাৰৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে এফডিআই নীতিৰ সংশোধন কৰা হৈছে। এফডিআই নীতিৰ সংশোধনৰ বাবে চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৰা উপায়ৰ পৰিণতিত দেশত এফডিআই বিনিয়োগ বাঢ়িছে যি বছৰি নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰি আছে।
২০১৪-১৫ চনত ভাৰতত এফডিআই বিনিয়োগ ৪৫.১৫ আৰব ডলাৰ আছিল আৰু তেতিয়াৰে পৰা ই অহৰহ বাঢ়ি আছে। ২০১৫-১৬ চনত এফডিআই প্ৰবাহ বাঢ়ি ৫৫.৫৬ আৰব ডলাৰ, ২০১৬-১৭ চনত ৬০.২২ আৰব ডলাৰ, ২০১৭-১৮ চনত ৬০.৯৭ আৰব ডলাৰ, ২০১৮-১৯ চনত ৬২ আৰব ডলাৰ, ২০১৯-২০ চনত ৭৪.৩৯ আৰব ডলাৰ আৰু ২০২০-২১ত ৮১.৯৭ আৰব ডলাৰ হয়গৈ। ভাৰতে বিত্ত বৰ্ষ ২০২১-২২ত ৮৪.৮৪ আৰব ডলাৰ (অনন্তিম পৰিসংখ্যা)ত নিজৰ এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক বাৰ্ষিক এফডিআই বিনিয়োগ নথিভুক্ত কৰিছে।
• চলিত বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ (ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২লৈকে)ৰ সময়ছোৱাত ৩৯.১০ আৰব ডলাৰৰ এফডিআই বিনিয়োগ নথিভুক্ত হৈছে যি এপ্ৰিলৰ পৰা ছেপ্টেম্বৰ ২০২১ৰ সময়ছোৱাত নথিভুক্ত ৪১.৯ আৰব ডলাৰৰ এফডিআই বিনিয়োগতকৈ প্ৰায় ৯% কম।
• যোৱা ৮টা বিত্ত বৰ্ষ (২০১৪-২২: ৫২৫.১০ আৰব ডলাৰ)ৰ সময়ত এফডিআই বিনিয়োগ ইয়াৰ আগৰ ৮টা বিত্ত বৰ্ষ (২০০৬-১৪: ২৮৯.০৩ আৰব ডলাৰ)ৰ সময়ৰ তুলনাত ৮২% বাঢ়ে।
• যোৱা বিত্ত বৰ্ষ ২০২০-২১ (১২.০৯ আৰব ডলাৰ)ৰ তুলনাত বিত্ত বৰ্ষ ২০২১-২২ (২১.৩৪ আৰব ডলাৰ)ৰ সময়ত নিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰত এফডিআই ইকুইটি বিনিয়োগ ৭৬ শতাংশ বাঢ়ে।
ভাৰতৰ এফডিআইত এনেধৰণৰ উত্থানে বিশ্বজনীন বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত ভাৰতক এক পছন্দৰ বিনিয়োগ গন্তব্যৰ ৰূপত স্থাপিত কৰিছে।
১৬। এক জিলা এক সামগ্ৰী ('ডিঅ'পি):
কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত এক জিলা এক সামগ্ৰী (অ'ডিঅ'পি) আৰম্ভ কৰে। অ'ডিঅ'পিক কোনো জিলাৰ বাস্তৱিক ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰা, অৰ্থনৈতিক বিকাশক গতি দিয়া, সংস্থাপন তথা গ্ৰাম্য উদ্যমিতা সৃষ্টি কৰা আৰু আমাক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যলৈ লৈ যোৱাৰ দিশত এটা পৰিৱৰ্তনকাৰী পদক্ষেপ হিচাপে চোৱা হৈছে। অ'ডিঅ'পি পদক্ষেপৰ একত্ৰীকৰণ বাণিজ্য বিভাগৰ ডিজিএফটিৰ 'ডিষ্ট্ৰিক্ট এজ এক্সপৰ্ট হাব (ডিইএইচ)' পদক্ষেপৰ সৈতে উদ্যোগ তথা আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য সংবৰ্ধন বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ সৈতে এটা প্ৰধান হিতধাৰক হিচাপে কৰা হৈছে।
অ'ডিঅ'পি পদক্ষেপৰ উদ্দেশ্য দেশৰ সকলো জিলাত সন্তুলিত আঞ্চলিক বিকাশক উৎসাহিত কৰা যাতে সকলো অঞ্চলত সামগ্ৰিক সামাজিক-অৰ্থনৈতিক বিকাশ হ'ব পাৰে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে জিলাত ৰপ্তানিৰ ক্ষমতা থকা সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰণ কৰি দেশৰ প্ৰতিখন জিলাক নিৰ্মাণ আৰু ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা। কেউখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত ৰপ্তানিৰ বাবে সহায় কৰা আৰু জিলাৰ পৰা ৰপ্তানি বঢ়োৱাৰ পথত থকা বাধা আঁতৰাবলৈ ৰাজ্য ৰপ্তানি সংবৰ্ধন সমিতি (এছইপিচি) আৰু জিলা ৰপ্তানি উদগণি সমিতি (ডিইপিচি)ৰ জৰিয়তে ৰপ্তানিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে সংস্থাগত আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰা হৈছে। বিভাগে অ'ডিঅ'পিক উদগণি যোগাবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ এজেঞ্চিৰ সৈতে লগ হৈ অহৰহ কাম কৰি আছে।
বাণিজ্য তথা উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা গভৰ্ণমেণ্ট ই-মাৰ্কেট প্লেচ (জিইএম)ৰ ওপৰত অ'ডিঅ'পি জিইএম বজাৰৰ অনাৱৰণ কৰা হয়। এই প্লেটফৰ্মত ২৫০ৰো অধিক সামগ্ৰীৰ শ্ৰেণী আছে যাতে সকলো চৰকাৰী সংস্থাই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'ভোকেল ফৰ লোকেল' দৃষ্টিভংগী অনুসৰি অ'ডিঅ'পি সামগ্ৰীৰ ক্ৰয় কৰাৰ সুবিধা পায়। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ সৈতে সংগত অহৰহ সমৰ্থনৰ কাৰণে অ'ডিঅ'পি জিইএম বজাৰে বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছে। অ'ডিঅ'পি পদক্ষেপ 'গতিশক্তি মডেল'ৰ ওপৰত আধাৰিত অ'ডিঅ'পি জিইএম বজাৰৰ জৰিয়তে অ'ডিঅ'পি হিতধাৰক চিনাক্ত কৰা আৰু সক্ষম কৰাৰ বাবে ডিজিএফটিৰ জৰিয়তে ৰপ্তানি হাব যোজনা (ডিইএইচ)ৰ জৰিয়তে জিলাৰ সৈতে লগ হৈ কাম কৰে।
অ'ডিঅ'পি সামগ্ৰী এতিয়া উপহাৰ দিয়াৰ উদ্দেশ্যে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগৰ দ্বাৰা জিইএমৰ জৰিয়তে ক্ৰয় কৰিবলৈ উপলব্ধ। জি-20 সচিবালয়েও ডিচেম্বৰ ২০২২ৰ পৰা ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত জি-20ৰ বৈঠকৰ বাবে অ'ডিঅ'পি উপহাৰৰ ক্ৰয়ত নিজৰ ৰুচি দেখুৱাইছে।
এই উপায়ে কেৱল দেশৰ কৃষক/বয়ন শিল্পী/কাৰিকৰ/শিল্পীক শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন নকৰে বৰং ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক দাঙি ধৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন সাকাৰ কৰাতো উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
১৭। ডিজিটেল কমাৰ্চৰ বাবে 'পেন নেটৱৰ্ক ('এনডিচি):
ডিজিটেল কমাৰ্চৰ বাবে অ'পেন নেটৱৰ্ক (অ'এনডিচি) ডিপিআইআইটি-ৰ এটা পদক্ষেপ যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ডিজিটেল বা ইলেক্ট্ৰনিক নেটৱৰ্কত সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ আদান-প্ৰদানৰ সকলো পদক্ষেপৰ বাবে মুকলি নেটৱৰ্কক উৎসাহিত কৰা। অ'এনডিচি অ'পেন ছ'ৰ্চ পদ্ধতিৰ ওপৰত আধাৰিত যি অ'পেন স্পেচিফিকেচন আৰু কোনো বিশেষ প্লেটফৰ্মৰ পৰা স্বতন্ত্ৰ অ'পেন নেটৱৰ্ক প্ৰটকল ব্যৱহাৰ কৰে।
এই অ'পেন প্ৰটকলৰ ব্যৱহাৰ সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু উপভোক্তাৰ মাজত তথ্যৰ আদান-প্ৰদান সক্ষম কৰিবলৈ অ'পেন ৰেজিষ্টাৰ আৰু অ'পেন গেটৱে হিচাপে সাৰ্বজনীন ডিজিটেল বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰিবলৈ কৰা হয়। এনেদৰে সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু উপভোক্তাই অ'এনডিচিত তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু লেনদেন কৰিবলৈ নিজৰ পছন্দৰ যিকোনো উপযুক্ত এপ্লিকেচনৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
অ'এনডিচি নেটৱৰ্কৰ এটা পাইলট পৰীক্ষা এপ্ৰিল ২০২২ত ৫খন চহৰ অৰ্থাৎ দিল্লী, বেঙ্গালুৰু, শ্বিলং, কৈম্বাটুৰ আৰু ভোপালত নিৰ্বাচিত বিক্ৰেতা আৰু উপভোক্তাৰ সৈতে আৰম্ভ কৰা হৈছে। পাইলট পৰ্যায়ৰ উদ্দেশ্য হৈছে বাস্তৱিক অৰ্ডাৰ দিয়া, বাস্তৱিক পৃথিৱীৰ পৰিৱেশত ডিলিভাৰী প্ৰাপ্ত কৰা আৰু সম্পৃক্ত প্ৰক্ৰিয়াত সন্তুলন স্থাপন কৰা।
১৮। স্বচ্ছতা অভিযান .০:
• ডিপিআইআইটি (আৰু ইয়াৰ ১৮টা সম্পৃক্ত/অধীনস্থ কাৰ্যালয়) সহিতে ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগত ২-১০-২০২২ৰ পৰা ৩১-১০-২০২২ৰ সময়ছোৱাত বিশেষ স্বচ্ছতা অভিযান ২.০ চলোৱা হয়। ডিপিআইআইটি-য়ে নিজৰ অধীনস্থ সকলো উপ সংগঠনক স্বচ্ছতা অভিযান ২.০ বলৱৎ কৰিবলৈ কৈছিল। অভিযানৰ সময়ছোৱাত অন্য কথাৰ লগতে প্ৰধানকৈ ফাইল আঁতৰোৱা আৰু আৱৰ্জনা/পুৰণা বস্তু আঁতৰোৱাত মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰা হয়। ডিপিআইআইটি-ৰ জৰিয়তে ১৮টা সম্পৃক্ত/অধীনস্থ সংগঠনৰ ৭৫টা উপ কাৰ্যালয়ত স্বচ্ছতা অভিযান ২.০ৰ প্ৰগতিৰ সমীক্ষাৰ বাবে ৪৯টা ইউএছ/এছঅ' স্তৰৰ বিষয়াৰ দ্বাৰা ক্ষেত্ৰৰ পৰিসৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল।
• বিশেষ অভিযানৰ সময়ত ডিপিআইআইটি আৰু ইয়াৰ উপ সংগঠনত ৫,৪২,৫৮৫টা ফাইলৰ সমীক্ষা কৰা হয়। সমীক্ষা কৰা ফাইলৰ ভিতৰত ,৮৩,৫৯২টা ফাইল অপসাৰণ কৰা হয়। ৫২,১৯৫টা ই-ফাইলৰ সমীক্ষা কৰা হয়, যাৰ ভিতৰত ৩,৮৬২টা ফাইল বন্ধ কৰি দিয়া হয়। এই ফাইলবোৰ নিষ্পত্তি কৰাত ২৩,০৮৭ বৰ্গফুট ঠাই খালী হয়।
১৯। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগ:
• ভাৰত-জাপান শিখৰ সন্মিলন ১৯ মাৰ্চ ২০২২ত আয়োজিত কৰা হৈছিল। সেই সময়ত জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল। দুয়োজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰাৰ লগতে মানি লয় যে বিশেষ সামৰিক তথা বিশ্বজনীন বুজাবুজিৰ বাবে চুক্তি কৰাৰ পাছৰ পৰা অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা উল্লেখযোগ্য ৰূপত বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে ২০১৪ত ঘোষিত ৩.৫ লাখ কোটি জাপানী য়েনৰ বিনিয়োগৰ লক্ষ্য আহৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে যে অহা পাঁচ বছৰত ভাৰতত পাঁচ লাখ কোটি জাপানী য়েনৰ সাৰ্বজনীন আৰু বেচৰকাৰী বিনিয়োগ আৰু বিত্ত পোষণৰ লক্ষ্য আছে। পাৰস্পৰিক হিতযুক্ত বেচৰকাৰী পৰিকল্পনাত এই বিনিয়োগ কৰা হ'ব।
• এমএছএমই (সূক্ষ্ম, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যম), নিৰ্মাণ আৰু যোগান শৃংখলাৰ দৰে ক্ষেত্ৰসহ দুয়োখন দেশৰ মাজত ঔদ্যোগিক সহযোগিতাক উদগণি দিবলৈ ভাৰত-জাপান ঔদ্যোগিক প্ৰতিযোগিতামূলক অংশীদাৰিত্ব (আইজেআইচিপি)ৰ বাবে সন্মতি প্ৰদান (এমঅ'চি)ৰ ওপৰত ১৬-১১-২০২১ত হস্তাক্ষৰ কৰা হৈছিল। জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত ১৯-০৩-২০২২ত এমইটিআই, জাপান আৰু ডিপিআইআইটিৰ মাজত এটা ৰোডমেপৰ ওপৰত হস্তাক্ষৰ কৰা হয়।
২০। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ কাৰ্যক্ৰমত বিভাগৰ যোগদান:
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা আৰু নিজৰ মানুহ, সংস্কৃতি আৰু প্ৰাপ্তিৰ গৌৰৱপূৰ্ণ ইতিহাসৰ উৎসৱ পালন কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ পদক্ষেপ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱত ডিপিআইআইটিয়ে সক্ৰিয়ভাৱে ভাগ লৈ আছে। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ জৰিয়তে ডিপিআইআইটিয়ে নিম্নলিখিত বিষয়ৰ ওপৰত ১৫ আগষ্ট ২০২২ৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ৭৫ দিনৰ কাৰ্য যোজনা প্ৰস্তুত কৰে:
৹ কাৰবাৰৰ সুগমতা
৹ জীৱনৰ সুগমতা
৹ অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস
৹ সাধাৰণ, প্ৰক্ৰিয়া সম্পৰ্কীয় তথা প্ৰযুক্তিগত উলংঘনক অপৰাধৰ শ্ৰেণীৰ পৰা পৃথক কৰা
মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, ৰাজ্য আৰু উদ্যোগ সংঘসমূহৰ সৈতে বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত কেইবাটাও কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, বিভিন্ন সংবাদ পত্ৰ (দ্য ইকনমিক টাইমছ, ইণ্ডিয়ান এক্সপ্রেছ, বিজনেছ ষ্টেণ্ডাৰ্ড, ফাইনেঞ্চিয়েল এক্সপ্রেছ), পত্ৰিকা (বিজনেছ টুডে, আউটলুক ইণ্ডিয়া) আৰু অনলাইন প্লেটফৰ্ম (দ্য প্ৰিণ্ট, ব্লুমবাৰ্গ)ত লেখা প্ৰকাশ কৰা হয়। লগতে কাৰবাৰৰ সুগমতা, অনুপালনৰ বোজা কমোৱা আৰু বৰ্তমানৰ অধিনিয়ম/নিয়মৰ অনা-অপৰাধীকৰণৰ দৰে বিষয়ৰ ওপৰত বিভিন্ন ছচিয়েল মিডিয়া পোষ্ট জাৰি কৰা হয়।
ডিপিআইআইটি ইন'ভেট মাই জিঅ'ভি (https://innovateindia.mygov.in/suggestion-box)ত 'সহজ ব্যৱসায় তথা সুগম জীৱনৰ বাবে পৰামৰ্শ' শীৰ্ষক এটা অভিযানো চলাই থকা হৈছে যাতে ব্যৱসায়ৰ সুগমতা আৰু জীৱনৰ সুগমতাক উন্নত কৰিবলৈ ব্যৱসায়ী আৰু নাগৰিকৰ পৰা পৰামৰ্শ আমন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি।

Ministry of Commerce & Industry
Year End Review for Department for Promotion of Industry and Internal Trade
IIP expands by 7 % during April-September 2022 over corresponding period last year; Mining, Manufacturing and Electricity record growth during the period
Index of Eight Core Industries register robust growth at 8.2% during April to October, 2022-23
ULIP successfully integrated with 32 systems of 7 ministries through covering 1600+ fields
Production Linked Incentive (PLI) for 14 key sectors to enhance India’s Manufacturing capabilities and Exports
Project Monitoring Group (PMG) monitored over 1912 projects with investment of Rs 64 lakh crores; facilitated resolution of 5,438 issues
Over 84,000 startups spread across 662 districts recognized by Government, resulting in creation of more than 8.5 lakh jobs
Total Rs. 13,493 crores invested by Alternative Investment Funds in 773 startups
Make in India 2.0 focusing on 27 sectors to make India a Manufacturing Hub
India’s rank in the Global Innovation Index (GII) improves to 40th in 2022 from 81st in 2015
More than 44,000 approvals facilitated through National Single Window System (NSWS)
A test pilot of ONDC network launched in April, 2022 across 5 cities
16 DEC 2022 5:22PM by PIB Delhi
1. Industrial Performance:
Expansion of Industrial Production as indicated in trends of IIP:
Industrial production as measured by IIP expanded by 7.0% during April-September 2022 over the corresponding period last year. All three sectors — Mining, Manufacturing and Electricity recorded growth during the period.
Consistent recovery after COVID-19 pandemic:
• During 2020-21, when COVID-19 pandemic spread and Government had to impose nation-wide closure of industries to contain its impact, Industrial output had declined considerably, registering (-) 8.4% growth. Thereafter, industry shown consistent recovery. The cumulative rate of growth of IIP for the period April-Sept 2022 is 7.0%.
• The cumulative Index of Industrial Production surged by 11.4 percent during 2021-22. Mining, Manufacturing and electricity sector recorded double-digit growths during 2020-21. The recovery in industrial activity is further strengthened in 2022-23. Mining, Manufacturing and Electricity registered positive growth of 4.2%, 6.8% and 10.8% respectively during the first two quarters of 2022-23.
1. Trends in Growth of Eight Core Industries
• The Index of Eight Core Industries (ICI) measures the performance of eight core industries i.e. Coal, Crude Oil, Natural Gas, Petroleum Refinery Products, Fertilizers, Steel, Cement and Electricity. The industries included in the ICI comprise 40.27 per cent weight in the Index of Industrial Production (IIP).
• During 2021-22, the ICI growth rate was 10.4 per cent compared to average growth rate of 0.5 per cent during last 3 years i.e. 2018-19 to 2020-21. The rate of growth has been robust during the current financial year (April to October, 2022-23) i.e. 8.2%. Out of Eight Core sectors, two have shown double digit growth with Coal and fertilizers sectors leading the pack with growth rates of 18.1% & 10.5% respectively. Whereas, Crude Oil sector growth remained muted in the same period i.e. (April to October, 2022-23). These indicate revival of core industries.
1. PM GatiShakti National Master Plan (NMP)
• The PM GatiShakti NMP is fully operation with over 1200 data layers of concerned Central Ministries/Departments and 755 essential layers of States/UTs
• Individual portals for 22 infrastructure and user economic ministries and all 36 States/UTs with necessary data layers, customized tools and functionalities have been developed.
• Training and Capacity building of over 1000 State level officers in physical mode at BISAG-N completed, apart from 6 zonal conferences.
• 78 Workshops for Central Ministries / Departments have been completed with around 3145 participants. 180+ officials from over 50 PSUs sensitized on PM GatiShakti National Master Plan.
• At national level, the institutional framework, i.e. The Empowered Group of Secretaries (EGoS), Network Planning Group (NPG) and Technical Support Unit (TSU) are fully operational. State & UTs have formed similar institutional framework and are holding meetings.
• 38 meetings of the NPG held, wherein 57 projects have been examined. In addition, user ministries have shared 197 critical infrastructure gaps pertaining to road, rail and port connectivity. These have been examined by the NPG.
• Online course on PM GatiShakti hosted on iGoT platform to build capacities within the Government.
• Resolution of issues for time bound project implementation has gained momentum through the Project Monitoring Group (PMG) mechanism. 1500+ issues resolved related to 300+ projects since the inception of PM GatiShakti.
• 28 States have submitted their Annual Action Plans. Plans of all States worth Rs. 5023 crores recommended to DoE.
• 15 States have developed Logistics policy. State of Karnataka and Punjab notified their logistics policy in the month of November
1. Logistics:
• National Logistics Policy : National Logistics Policy (NLP) has been launched by PM on 17.09.2022. The Policy lays down an overarching interdisciplinary. cross-sectoral, multi-modal jurisdictional and comprehensive policy framework for the Logistics Sector. The Policy complements the PM GatiShakti National Master Plan.
• Unified Logistics Interface Platform: Unified Logistics Interface Platform (ULIP) was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, as part of the 'National Logistics Policy (NLP)' on September 17, 2022 with the vision of PM GatiShakti which aims at breaking individual silos, promote integration among various Ministries/Departments and create a single window thus bringing efficiency and transparency in the logistics industry and thus making India cost competitive and “Atmanirbhar” and “Make in India” initiatives in the logistics sector. The integration of ULIP, with 32 systems of 07 different ministries through 100+ APIs, covering 1600+ fields has been completed successfully. ULIP has been designed and developed by NICDC under the guidance of Niti Aayog.
• Ease of Logistics Services Platform (ELoGs) Ease of Logistics Services Platform (ELoGs) was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, as part of the 'National Logistics Policy (NLP). on September 17, 2022. Companies can raise grievances on the ELoGS platform and that will be taken up by the concerned authorities on priority basis.
• Logistics Ease Across Different States (LEADS): National Workshop on PM GatiShakti was organized on 13th October 2022 during which the Logistics Ease Across Different States (LEADS) 2022 report was released by Union Minister of Commerce and Industry.
1. Production Linked Incentive (PLI) Schemes
• Keeping in view India’s vision of becoming ‘Atmanirbhar’, Production Linked Incentive (PLI) Schemes for 14 key sectors were announced with an outlay of Rs. 1.97 lakh crore to enhance India’s Manufacturing capabilities and Exports.
• PLI Scheme across these key specific sectors is poised to make Indian manufacturers globally competitive, attract investment in the areas of core competency and cutting-edge technology; ensure efficiencies; create economies of scale; enhance exports and make India an integral part of the global value chain.
• With the announcement of PLI Schemes, significant creation of production, employment, economic growth and exports is expected over the next five years and more.
• PLI scheme is going to have a cascading effect on the country’s MSME ecosystem. The anchor units that will be built in every sector will require a new supplier base in the entire value chain. Most of these ancillary units will be built in the MSME sector.
• Key Achievements
• As on date, 650 applications have been approved under 13 Schemes.
• More than 100 MSMEs are among the PLI beneficiaries in sectors such as Bulk Drugs, Medical Devices, Telecom, White Goods and Food Processing.
• As per recent reporting from implementing Ministries/ Departments, around Rs. 47,000 crore (US$ 5.6 billion) of actual investment has been made; production/ sales of Rs. 3.75 lakh crore (US$ 45 billion) of eligible products and employment generation of around 2.5 lakhs has been reported.
• 106% achievement of actual investment reported versus the corresponding projections of FY 2021-22.
• Key sectors such as Large Scale Electronics Manufacturing, Pharmaceuticals, Telecom & Networking Products, Food Processing and White Goods have contributed in achieving considerable amount of investment, production/ sales and employment.
• To promote the entire value-chain in telecom manufacturing, Design-led PLI was launched in June, 2022 to build a strong ecosystem for 5G as part of the PLI Scheme for Telecom & Networking products. Approvals under this Scheme have already been granted to eligible companies.
• In September 2022, the Cabinet has recently approved PLI Scheme (Tranche II) on ‘National programme on High Efficiency Solar PV Modules’, with an outlay of Rs. 19,500 crore to build an ecosystem for manufacturing of high efficiency solar PV modules in India, and thus reduce import dependence in the area of Renewable Energy.
• To encourage and incentivize the use of Millets in RTC/ RTE Products, GoI has recently approved 30 companies for availing sales-based incentives under PLI Scheme for Millet-based products from Large Entities and MSMEs.
• First Disbursement of Rs. 53.28 crore approved under PLI Scheme for Mobile manufacturing & Specified Electronic components.
• Production Linked Incentive (PLI) Scheme for White Goods (ACs and LED Lights):
Union Cabinet Chaired by Prime Minister has given approval for the PLI Scheme for White Goods (Air Conditioners and LED Lights) on 7th April, 2021 with an outlay of Rs. 6,238 crore. The Scheme Guidelines were published on 4th June, 2021. The scheme is expected to be instrumental in achieving growth rates that are much higher than existing ones for AC and LED industries, develop complete component eco-systems in India and create global champions. Altogether 64 applicants with committed investment of Rs. 6,766 crore have been selected as beneficiaries under the scheme. The selected applicants include 34 for manufacturing of Air-conditioners' components with committed investment of Rs. 5,275 crore and 30 for manufacturing of components of LED Lights with committed investment of Rs. 1,491 crore.
1. Project Monitoring Group (PMG)
• As of December 2021, the PMG portal has been upgraded from an issue-based resolution mechanism to a Milestone-based monitoring system as per the directives of the Cabinet Secretary. The new system will ensure proactive monitoring of projects and will help in initiating course correction measures in time. This will put the Project Monitoring Group at the forefront of driving transformational change in the infrastructure space.
• Till date, PMG has monitored 1912 projects with investment of ~ Rs 64 lakh crores. These include all important mega infrastructure projects including high impact GatiShakti projects and critical infrastructure gap projects. Out of these, 294 projects with investment of ~ Rs 7.23 lakh crores have been added since January 2022.
• PMG has facilitated resolution of 5,438 issues till date. Out of these, 1548 issues pertaining to 353 projects with investment of ~ Rs 16.2 lakh crore have been resolved since January 2022.
• PMG is also helping facilitate resolution for Private Sector Projects. Since 01st January 2022, 69 issues pertaining to 21 private sector projects have also been resolved through PMG mechanism.
1. Industrial Corridor Programme
• Industrial Corridor Projects
• 04 projects appraised by NICDIT and being taken up for further approval from HCIM/ CCEA for implementation -
• IMC at Khurpia Farm, Uttarakhand
• IMC at Rajpura-Patiala, Punjab
• Bhimnath - Dholera Rail Connectivity, Gujarat
• Zaheerabad Node under Hyderabad Nagpur Industrial Corridor (HNIC), Telangana
• Inclusion of projects under NICDIT’s mandate –
• Mandal Bechraji Investment Region (MBIR), Gujarat node under DMIC
• BaddiBarotiwalaNalagarh (BBN) IMC, Himachal Pradesh under AKIC
• Major Trunk Infrastructure –
• Completed – Shendra Bidkin Industrial Area
• In progress –
• Dholera Special Investment Region (DSIR) – 95%,
• IMLH, NC, Haryana - External connectivity for road, power, water – 50% & Rail connectivity works by DFCCIL
• Krishnapatnam & Tumakuru Nodes – EPC Tenders under finalization
• Environment Clearance –
• Krishnapatnam & Tumakuru Nodes
• CRZ clearance received for development of 3400 MW Solar Park at DSIR, Gujarat
• Dighi Port Industrial Area
• 04 SHAs/ SSAs executed –
• Jodhpur Pali Marwar Investment Area (JPMIA) & Khuskheda Bhiwadi Neemrana Investment Region (KBNIR), Rajasthan
• Dighi Port Industrial Area (DPIA), Maharashtra
• IMC at Rajpura-Patiala, Punjab
• IMC at Khurpia Farm, Uttarakhand
• 02 SPVs incorporated for development of Industrial Corridor Projects -
• IMC at Palakkad, Kerala
• JPMIA & KBNIR, Rajasthan
• 09 consultants have been appointed for Master Planning and Preliminary Engineering activities
• A total of 209 Plots (1172 Acre) allotted in these 4 cities attracting investments from companies of South Korea, Russia, China, UK, Japan as well as from India including MSME`s.
• 84 Plots allotted with 450.5 acres and investment to the tune of ~Rs. 3,182 Cr. secured with ~11,280 employment generation capacity.
• Approval of $250 million loan from Asian Development Bank (ADB) as part of first subprogram of the programmatic $500 million loan to develop 11 Industrial Corridors on 29th Oct, 2021.
• Investor Round Table Conferences organised at Delhi (April,22), Kochi (June, 22) and Gandhinagar (Aug, 22).
1. Start-up India Programme:
• Launched by the Prime Minister on 16th January 2016, Startup India Initiative has today evolved into the launchpad for ideas to innovation in the country. Several programs have been implemented over the years under Startup India initiative with the objective of supporting entrepreneurs, building a robust startup ecosystem, and transforming India into a country of job creators rather than job seekers.
• From facilitating access to capital, filings for protection of intellectual property rights, tax incentives, easing of public procurement, enabling regulatory reforms to access to international fests, all efforts are being made by the Government and ecosystem at large in making Indian startup ecosystem, best in the world.
• In the past few years, the Indian startup ecosystem has seen rapid growth and development in all aspects. It is a noteworthy achievement that more than 84,000 startups have been recognized by the Government which have reported creation of more than 8.5 lakh jobs with an average of 11 jobs created by a recognised startup. The recognized startups are spread across 662 districts of the country with at least one from all of 36 States and UTs.
• Under the Fund of Funds for Startups (FFS) Scheme, the Government has committed about Rs. 7,528 crore to 93 Alternative Investment Funds (AIFs). A total of Rs. 13,493 crore has been invested by the AIFs in 773 startups.
• Under the Startup India Seed Fund Scheme (SISFS), a total sum of Rs. 455.26 crore has been approved to 119 incubators. Also, the selected incubators have approved a total of Rs. 104.76 crore to 656 startups.
• The Government e Marketplace (GeM) portal has become a one-stop solution for online procurement of common-use goods and services required by various Government Departments / Organizations / PSUs. Over 15,665 DPIIT recognised startups have been on-boarded on GeM which have received over 1,60,062 orders from public entities, totalling more than Rs. 9,512 crore. Startup Highway is a fast track process for onboarding of Startups on the GeM platform.
• 53 key regulatory changes to enhance ease of doing business, raising capital and reducing compliance burden for the startup ecosystem have been undertaken by the Government.
• Recognized startups are eligible to claim angel tax exemption under Section 56(2)(viib) of the Income Tax Act.
• Insurance companies and provident funds can invest in AIFs/ Fund of Funds enhancing pool of domestic capital.
• Foreign Venture Capital Investor (FVCI) may contribute up to 100% of capital through automatic route.
• Tax holiday for recognized startups for 3 consequent assessment years out of 10 years.
• Promoting protection and commercialisation of Intellectual Property Rights (IPR), 510 patent facilitators and 392 trademark facilitators have been empanelled by the Government to provide free-of-charge services startups. Over 2,100 startups have filed for expedited examination for patent applications, of which more than 994 patents have been granted and 1,923 have been issued the First Examination Report. 27,225 Trademark applications have been filed of which 12,827 trademarks have been registered.
• The Government has also notified the establishment of the Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS) for providing credit guarantees to loans extended by Scheduled Commercial Banks, Non-Banking Financial Companies and AIFs.
• Under Startup India initiative, bridges with 15 countries have also been established to provide a soft-landing platform for startups from India and partner nations for cross collaboration and knowledge exchange
1. Make in India
DPIIT has been at the forefront of supporting the manufacturing and investment ecosystem in the country. “Make in India” was launched on September 25, 2014, to facilitate investment, foster innovation, building best in class infrastructure, and making India a hub for manufacturing, design, and innovation. The development of a robust manufacturing sector continues to be a key priority of the Indian Government.
It was one of the first 'Vocal for Local' initiatives that exposed India's manufacturing domain to the world. The sector has the potential to not only take economic growth to a higher trajectory but also to provide employment to a large pool of our young labour force.
Since its launch, Make in India has made significant achievements and is now focusing on 27 sectors under Make in India 2.0. DPIIT is coordinating Action Plans for 15 manufacturing sectors, while the Department of Commerce is coordinating for 12 service sectors. Now, DPIIT is working closely with 24 sub-sectors which have been chosen keeping in mind the Indian industries strengths and competitive edge, need for import substitution, potential for export and increased employability. These 24 sub-sectors are – furniture, air-conditioners, leather and footwear, ready to eat, fisheries, agri-produce, auto components, aluminum, electronics, agrochemicals, steel, textiles, EV components and integrated circuits, ethanol, ceramics, set top boxes, robotics, televisions, close circuit cameras, toys, drones, medical devices, sporting goods, gym equipment. Efforts are on to boost the growth of the sub-sectors in a holistic and coordinated manner.
Investment outreach is being done through Ministries, State Governments and Indian Missions abroad; Investment Identification of potential investors, handholding and investment facilitation is done through Invest India.
1. IPR Strengthening
DPIIT has worked closely with NITI Aayog towards improving India’s rank in Global Innovation Index (GII). The continuous efforts have yielded jump in India’s ranking over the years.
Out of 81 indicators of GII 09 indicators related to IPR are assigned to DPIIT. Additionally, pursuant to the 3rd meeting of the Inter-Ministerial Coordination Committee to improve India's position in the Global Innovation Index ranking 01 indicator pertaining to investment inflow has been assigned to DPIIT
DPIIT is continuously making efforts towards streamlining and improving the scores of the indicators assigned to it. DPIIT has taken several initiatives to improve the Domestic IPR filings including patents, trademarks and Industrial Designs corresponding to assigned indicators.
DPIIT is conducting various stakeholder consultations to identify and resolve concerns and issues being faced by stakeholders so as to reduce the compliance burden and streamlining the procedure. Said initiative would further strengthen the IP ecosystem of the country and would boost IP filings by the stakeholders.
Further, to strengthen the IP ecosystem and based on the feedback of stakeholders, currently the department has proposed amendments in its different IP legislations and for some of these the amendments are under parliamentary procedure.
DPIIT is also conducting various awareness and promotional activities for the protection and commercialization of IPRs.
Additionally, DPIIT is continuously monitoring that the data pertaining to GII indicators as sought from the relevant National Sources is updated/reflected on the International Sources.
Also, the 15th edition of GII 2022 ranking has been released on 29th September, 2022. India’s rank in the Global Innovation Index (GII) has improved from 81st in 2015 to 40th in GII 2022 report.
1. Investment Clearance Cell:
In coordination with various Ministries/ Departments of Government of India & States/ UTs, DPIIT and Invest India have been working on the NSWS since 2020-21. The portal [www.nsws.gov.in] was soft-launched on 22nd September, 2021 by Commerce & Industry Minister. Currently, approvals of 24 Ministries/ Departments and 16 States’/ UTs’ Single Window Systems have been on-boarded on the NSWS Portal. As on date, 226 approvals pertaining to various Ministries/ Departments have been integrated with NSWS. With this, India’s ranking on ease of doing business will substantially improve, if World Bank were to resume its rankings in DBR report. As on date, 26 central Ministries/Departments and 31 States/UTs have onboarded their Know Your Approvals (KYA) module on the portal. Also, as on date more than 34000 investor related approval have been granted through NSWS portal.
1. Ease of Doing Business:
DPIIT is spearheading multiple initiatives for improving overall business regulatory environment in the country. This is evident from the unprecedented 79 rank jump in World Bank’s Doing Business Report in 5 years (from 142ndin 2014 to 63rdin 2019), implementation of reforms by States & UTs as part of Business Reforms Action Plan (BRAP) and systematic reduction/simplification of compliances on businesses and citizens with a special focus on decriminalization of existing Acts/Rules.
The assessment of BRAP 2020 (fifth edition) was released on 30thJune 2022 and based on the implementation of reforms, States/UTs were placed into four categories – Top Achievers, Achievers, Aspirers and Emerging Business Ecosystems. As a landmark achievement, 7496 reforms were implemented across States and UTs as part of BRAP 2020 assessment, thereby significantly enhancing Ease of Doing Business across the country.
Reducing Compliance Burden (RCB) on businesses and citizens is a continuous exercise to leapfrog to the next level of governance excellence and improve Ease of Living. More than 39,000 compliances have been reduced by Ministries and States/UTs. The objective of this exercise is to improve Ease of Doing Business and Ease of Living through:
• Simplification of procedures related to applications, renewals, inspections, filing records, etc. The process and data forms need to be user friendly to only capture minimum and necessary information
• Rationalization by repealing, amending or subsuming redundant laws
• Digitization of services and interfaces to the businesses and citizens by creating online platforms thereby eliminating manual forms and records. The National Single Window System (NSWS) by DPIIT is in the process of integrating the business services across the States/UTs. Similarly, for citizen services, Umang platform by MeitY integrated about 21840 pan India e-Gov services ranging from Central to Local Government bodies
• Decriminalization of minor technical and procedural offences under existing Acts/Rules to reduce the fear of imprisonment among businesses/citizens
DPIIT developed a new utility on the Regulatory Compliance Portal to capture data related to decriminalization of provisions under various Acts/Rules across Ministries and States/UTs. More than 3,400 provisions related to minor technical and/or procedural defaults are decriminalized by Ministries and States/UTs based on details uploaded on this portal.
Ease of Doing Business and Ease of Living (Amendment of Provisions) Bill, 2022 has been prepared by DPIIT, in consultation with M/o Law and Justice. The Bill is prepared based on inputs from respective Ministries to rationalize provisions across Central Acts. This Bill is one of the initial steps undertaken to ensure a ‘trust-based governance’. Some of the ways in which decriminalization of minor technical and procedural offences proposed in this Bill are:
• Removal of archaic provisions
• Removal/rationalization of imprisonment/fine for minor offences
• Introduction of compounding of offences
• Graded punishments (differential punishment for first/subsequent offences)
DPIIT has proposed decriminalization across six Acts – The Boilers Act, 1923, The Industries (Development and Regulation) Act, 1951, The Patents Act, 1970, The Trade Marks Act, 1999, The Geographical Indications of Goods Act, 1999 and The Copyright Act, 1957. Imprisonment and fine is proposed to be removed for offences such as making false statements/entries in the register (Copyright Act, 1957/Geographical Indications of Goods Act, 1999), improperly describing a place of business (Geographical Indications of Goods Act, 1999&Trade Marks Act, 1999), imprisonment has been removed but fine retained for violations such as failure to cause the register number allotted to be marked on the boiler (The Boilers Act, 1923) while fine has been converted to penalty for offences such as refusal or failure to supply information (Patents Act, 1970), etc.
1. National Single Window System (NSWS)
• Setting up of National Single Window System (NSWS) was announced in the Budget 2020-21 with the objective to provide "end to end" facilitation and support to investors. The cell was to operate through an online digital portal. National Single Window System (NSWS) [www.nsws.gov.in] was soft-launched on 22nd September, 2021 by Commerce & Industry Minister.
• Currently, the Know Your Approvals (KYA) Module, a pre-investment advisory is live with more than 4011 approvals across 32 States/UTs and 595 approvals across 32 Central Ministries/Departments. Further, 249 out of 376 approvals on-boarded across 27 Ministries/ Departments are enabled to be applied through the NSWS portal.
• 19 States’/UTs’ (namely: Andhra Pradesh, Bihar, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Nagaland, Odisha, Punjab, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Haryana, Arunachal Pradesh, Tripura) Single Window Systems have been linked with the NSWS Portal thereby providing access to approvals of these States/UTs to be applied through NSWS.
• Using process optimization and technology, investing in India is slated to become easier for which various schemes like Vehicle Scrapping Scheme for 13 States (namely: Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Odisha, Andhra Pradesh, Assam, Rajasthan, Chandigarh, Bihar, Punjab, Goa & Uttrakhand), and Schemes under the Indian Footwear and Leather Development Programme (IFLDP) and approvals under Ethanol Policy are live on the portal. The investors are readily using NSWS to avail benefits under these schemes seamlessly on NSWS.
• Currently, the NSWS portal has about 3.7 lakh unique visitors including 54,000 plus active users. More than 44,000 approvals have been facilitated through NSWS, and another about 28,000 approvals are in process.
• NSWS is facilitating as a technology accelerator for establishing a single source of information for central and states approvals, schemes, registrations, clearances etc. for businesses across sectors, and size. Through a single unified application form, the investors are able to apply for multiple clearances and also monitor the status of their applications through the investor dashboard. The investors can also raise queries and grievances on the portal.
• NSWS will also fast-track implementation of Special Schemes such as Production Linked Incentive (PLI) Schemes for Sector-wise bundling of both Central & State Government approvals, Integration of all regulatory approvals/ clearances as well as renewals. Further, the National Land Bank has been integrated with the NSWS portal which enables the investors to get information of the land availability by the GIS-enabled portal. Currently 1 lakh hectares of land in different industrial parks and estates are available on NSWS.
• PAN number is being explored by NSWS as a unique identifier for Application Programming Interface (API) integration of data between ministries and states for euring single business user ID. NSWS also helps in reducing data duplication and filling same data in various forms using auto-population Module.
• NSWS is an ambitious initiative which promises to be the game changer for increasing investments and reducing compliance burden in the country. The system would lead to convergence of all Ministries/ Department and States/ UTs through the “whole of Government approach”.
1. Public Procurement (Preference to Make in India) Order, 2017
• The PPP-Mll Order gives preference to locally manufactured goods, works and
services in public procurement. thereby giving boost to industrial growth in the country and enhance income and job opportunity for its masses.
• Keeping in view the mandate of "Atmanirbhar Bharat", DPIIT has revised its Public Procurement (Preference to Make in India Order, 2017) on 16.09.2020 with the following salient features:
Ø Re-classification of suppliers-
I. Class- I local suppliers- More than 50 % local content
II. Class-II local supplier- 20-50% local content
III. Non- local supplier- Less than 20 % local content
Ø Purchase preference for Class-I local suppliers (suppliers with more than 50% local content).
Ø Suppliers offering items with less than 20% domestic local value addition can't participate in domestic/national bidding process.
Ø Nodal Ministries/ Departments have been authorized to notify higher minimum local content requirement for Class-I/ Class-II local suppliers i.e. higher than 50/20%.
Ø For purchases with estimated value less than Rs. 200 Crore, no Global tender enquiry will be issued.
• The Order is applicable for procurement of goods. services and works (including turnkey works) by all Central Ministries/ Departments, their attached/subordinate offices, autonomous bodies controlled by the Government of India and Government companies as defined in the Companies Act.
15. Foreign Direct Investment
India is one of the most attractive FDI destinations in the world today. The Government has put in place an investor friendly Foreign Direct Investment (FDI) policy under which most sectors except certain strategically important sectors are open for 100% FDI under the automatic route. India continues to open up its sectors to global investors by raising FDI limits, removing regulatory barriers for attracting increased investments, in addition to developing infrastructure and improving the business environment. In order to make India a more attractive investment destination, the Government since 2014 has implemented several radical and transformative FDI reforms across sectors such as Defence, Pension, Other Financial Services, Asset reconstruction Companies, Broadcasting, Pharmaceuticals, Single Brand Retail Trading, Construction & Development, Civil Aviation, Power Exchanges, e-commerce activities, Coal Mining, Contract Manufacturing, Digital Media, Insurance Intermediaries, etc. In the last one year alone, reforms in the FDI policy have been undertaken in sectors such as Insurance, Petroleum & Natural Gas and Telecom. Measures taken by the Government on FDI Policy reforms have resulted in increased FDI inflows in the country, which year after year is setting up new records.
FDI inflows in India stood at USD 45.15 billion in 2014-2015 and have continuously increased since then. FDI inflows increased to USD 55.56 billion in 2015-2016, USD 60.22 billion in 2016-2017, USD 60.97 billion in 2017-2018, USD 62.00 billion in 2018-19, USD 74.39 billion in 2019-20, USD 81.97 billion in 2020-21 and India registered its highest ever annual FDI inflow of USD 84.84 billion (provisional figures) in the financial year 2021-22.
• During the current financial year, 2022-23 (upto September, 2022) FDI worth USD 39.10 billion has been reported. During the current financial year, 2022-23 (upto September, 2022) FDI worth USD 39.10 billion has been reported which is about 9 per cent lower than USD 41.9 billion FDI inflow during April to September, 2021.
• FDI inflow in the last 8 financial years (2014-22: USD 525.10 billion) has increased by 82% over the previous 8 financial years (2006-14: USD 289.03 billion).
• FDI Equity inflow in Manufacturing Sectors increased by 76% in FY 2021-22 (USD 21.34 billion) compared to the previous FY 2020-21 (USD 12.09 billion).
These trends in India’s FDI are an endorsement of its status as a preferred investment destination amongst global investors.
1. One District One Product (ODOP)
The Central Government has initiated the One District One Product (ODOP) in different States/UTs of the country. ODOP is seen as a transformational step towards realizing the true potential of a district, fueling economic growth, generating employment and rural entrepreneurship, taking us to the goal of Aatmanirbhar Bharat. ODOP initiative is operationally merged with the ‘Districts as Export Hub (DEH)’ initiative of the DGFT, Department of Commerce, with the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) as a major stakeholder.
The ODOP Initiative is aimed at fostering balanced regional development across all districts of the country enabling holistic socio-economic growth across all regions. The objective is to convert each District of the country into a Manufacturing and Export Hub by identifying products with export potential in the district. Institutional mechanism under Districts as Export Hubs in the form of State Export Promotion Committees (SEPCs) and District Export Promotion Committees (DEPCs) have been constituted in all 36 States/UTs to provide support for export promotion and address the bottlenecks for export growth in the districts. The Department engages with State and Central Government agencies to promote the initiative of ODOP, which is an on-going process.
The ODOP GeM Bazaar on the Government e-Marketplace (GeM) was unveiled by the Commerce & Industry Minister (HCIM). The platform has over 250+ product categories, which has allowed all Govt. bodies to procure ODOP products in line with the Prime Minister’s vision for “Vocal for Local”. The ODOP GeM Bazaar has been a major success due to the constant support from State Governments/UTs. The ODOP Initiative has worked closely with the District as Export Hubs Scheme (DEH) under DGFT to identify and enable ODOP stakeholders through ODOP GeM Bazaar based on the “Gati Shakti Model”.
ODOP products are now available to be procured for gifting purposes for various Govt. bodies through GeM. The G-20 Secretariat has also highlighted its interest in procuring the ODOP gifts for G-20 meetings during India’s presidency of G-20 beginning December 2022.
These measures will play a vital role in not only empowering farmers/ weavers/ artisans/ craftsmen across the country but also to highlight India’s rich cultural heritage thereby achieving the vision under “Aatmanirbhar Bharat”.
1. Open Network for Digital Commerce (ONDC)
Open Network for Digital Commerce (ONDC) is an initiative by DPIIT aiming at promoting open networks for all aspects of exchange of goods and services over digital or electronic networks. ONDC is based on open-sourced methodology, using open specifications and open network protocols independent of any specific platform.
These open protocols are used for establishing public digital infrastructure in the form of open registries and open network gateways to enable exchange of information between providers and consumers. Providers and consumers can thus use any compatible application of their choice for exchange of information and carrying out transactions over ONDC.
A test pilot of ONDC network has been launched in April, 2022 across 5 cities i.e Delhi, Bengaluru, Shillong, Coimbatore and Bhopal, with selected sellers and users. The pilot phase aims at field testing of technological solutions with placement of real orders and getting deliveries in real world environment and fine-tuning related processes.
1. Swachhata Campaign 2.0
• Special Campaign 2.0 was carried out in all the Ministries/Departments of GoI including DPIIT (and its 18 attached/sub-ordinate offices) during 02.10.2022 to 31.10.2022. DPIIT had asked all the sub-organizations under it to implement the Swachhta Campaign 2.0. During the campaign, inter-alia, the main focus was on weeding out of files and disposal of scrap/obsolete items. Field visits by 49 US/SO level officers were scheduled to review the progress of Swachhta Campaign 2.0 in 75 sub-offices of 18 attached/sub-ordinate organizations under DPIIT.
• During the special campaign, 5,42,585 files have been reviewed in DPIIT and its sub-organizations. Out of the reviewed files, 1,83,592 files were weeded out. 52,195 e-files were reviewed, out of which 3,862 files were closed. 23,087 Sq. Feet space was freed due to weeding out of files and scrap disposal.
19. International Cooperation:
· India Japan Summit was held on 19th March, 2022 during which PM of Japan visited India. The Prime Ministers noted with appreciation that since elevation of ties to a Special Strategic and Global Partnership, there had been significant growth in economic cooperation. They expressed satisfaction that the investment target of JPY 3.5 trillion announced in 2014 has been achieved and also expressed their shared intention to realize JPY 5 trillion of public and private investment and financing from Japan to India in the next five years, to finance appropriate public and private projects of mutual interest.
· Memorandum of Cooperation (MoC) on India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP) was signed on 16.11.2021 to further promote industrial cooperation between the two countries including in the areas of MSME (Micro, Small and Medium Enterprises), manufacturing and supply chains. A Roadmap has been signed between METI, Japan and DPIIT on 19.03.2022 during the visit of PM of Japan to India.
1. Department's contribution to the commemoration of Azadi ka Amrit Mahotsav
DPIIT is actively participating in Azadi Ka Amrit Mahotsav, an initiative of the Government of India to celebrate and commemorate 75 years of independence and the glorious history of its people, culture, and achievements. As part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, DPIIT has prepared 75 days Action Plan starting 15th August 2022 around the following themes:
• Ease of Doing Business
• Ease of Living
• Reduction in Compliance Burden
• Decriminalization of minor, procedural and technical violations
Several workshops have been organized on various Themes with Ministries/Departments, States, and Industry Associations. Further, Articles have been published in various newspapers (The Economic Times, Indian Express, Business Standard, Financial Express),magazines (Business Today, Outlook India) and on online platforms (The Print, Bloomberg) along with various social media posts covering the efforts of Ease of Doing Business, Reducing Compliance Burden and Decriminalization of existing Acts/Rules.
DPIIT is also conducting a campaign titled “Sahaj Karobarevam Sugam Jeevan Hetu Sujhav” on Innovate MyGov (https://innovateindia.mygov.in/suggestion-box) to invite suggestions from businesses and citizens to enhance Ease of Doing Business and Ease of Living.