উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কাইলৈ শ্বিলঙত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল পৰিষদৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী
এই উপলক্ষে তেওঁ এন ই চিৰ আনুষ্ঠানিক বৈঠকৰ লগতে ৰাজহুৱা সভাও সম্বোধন কৰিব
ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্ট(আই আই এম), শ্বিলং, এন ই চি প্ৰকল্প আৰু মেঘালয় ৰাজ্যিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব
এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত মেঘালয়ৰ ৪জি টাৱাৰসমূহো মুকলি কৰা হ’ব
বিগত ৫০ বছৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ দিশত এন ই চিৰ অৱদানৰ ইতিহাস লিখা স্মৃতিগ্ৰন্থ “GOLDEN FOOTPRINTS”ও উন্মোচন কৰা হ’ব
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী, ড’নাৰ মন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্তৰ্গত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলেও এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব
17 DEC 2022 11:39AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ১৮ ডিচেম্বৰ ২০২২তশ্বিলঙত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল পৰিষদৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপনৰ শোভা বঢ়াব।এই উপলক্ষে এন ই চিৰ আনুষ্ঠানিক বৈঠকৰ লগতে এখন ৰাজহুৱা সভাও ভাষণ দিব।
পৰিষদৰ আনুষ্ঠানিক বৈঠক ৰাজ্যিক অধিৱেশন কেন্দ্ৰৰ প্ৰেক্ষাগৃহত অনুষ্ঠিত হোৱাৰ বিপৰীতে ৰাজহুৱা সভাখন শিলচৰৰ প’লো খেলপথাৰত আয়োজন কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ ড’নাৰ মন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্তৰ্গত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, স্থানীয় সাংসদ-বিধায়ক আৰু এন ই চিৰ মনোনীত সদস্যসকলেও এই উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিব, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্বাচিত সচিব, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু এন ই চিৰ সহযোগত স্থাপন কৰা আইকনিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মুৰব্বীসকলকো আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
জনসভাৰ বাবে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ উপৰিও বিশিষ্ট নাগৰিক, সাফল্য, আত্মসহায়ক গোট, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যৰ কৃষক গোটৰ প্ৰতিনিধিও উপস্থিত থাকিব। ৰাজহুৱা সভাত প্ৰায় ১০ হাজাৰ লোকৰ উপস্থিতি আশা কৰা হৈছে।
১৯৭১ চনত সংসদৰ আইন অনুসৰি উত্তৰ-পূব পৰিষদ গঠন কৰা হৈছিল।১৯৭২ চনৰ ৭ নৱেম্বৰত শ্বিলঙত আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰা হৈছিল আৰু ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ইয়াৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু অধ্যক্ষ এন ই চিৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত হোৱা ২০২২ চনৰ অক্টোবৰ মাহত গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত ৭০ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ বৈঠকৰ সময়ত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল যে এন ই চিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিটো উপযুক্তভাৱে উদযাপন কৰা হ’ব। সেই অনুসৰি ২০২২ চনৰ ১৮ ডিচেম্বৰত শিলচৰত এন ই চিৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপনৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
দিনটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান (আই আই এম), শিলচৰ, এন ই চি প্ৰকল্প আৰু মেঘালয় ৰাজ্যিক প্ৰকল্পকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আন কিছুমান প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ মেঘালয়ৰ ৪জি টাৱাৰ উচৰ্গা কৰিব।
যোৱা পঞ্চাশ বছৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ দিশত এন ই চিৰ অৱদানৰ বুৰঞ্জী লিখা স্মৃতিগ্ৰন্থ “GOLDEN FOOTPRINTS”ও সোণালী জয়ন্তী অনুষ্ঠানৰ সময়ত মুকলি কৰা হ’ব। এই গ্ৰন্থখনৰ বিষয়বস্তু পৰিষদৰ আৰ্কাইভৰ পৰা আৰু পৰিষদৰ আঠখন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ চৰকাৰী ৰেকৰ্ডৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ উপৰিও শেহতীয়াকৈ এন ই চিয়ে সমৰ্থন কৰা আইকনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নয়নমূলক কামসমূহ ৰঙীনভাৱে ধৰি ৰখা হৈছে।
জয়ন্তী উদযাপনৰ জৰিয়তে এন ই চিয়ে আগন্তুক দিনত আৰু অধিক উন্নতি সাধন কৰিব পৰাকৈ আৰু উত্তৰ-পূবৰ আঠখন ৰাজ্যত যোৱা পাঁচটা দশকত ফলপ্ৰসূভাৱে কৰা ধৰণে অধিক উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিব পৰাকৈ এক নতুন মঞ্চ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Development of North-East Region
PM to grace North Eastern Council Golden Jubilee Celebration at Shillong tomorrow
He will address an official meeting of the NEC as well as a public meeting on this occasion
He will also inaugurate Indian Institute of Management (IIM), Shillong, NEC projects and Meghalaya state projects
4G towers of Meghalaya will also be dedicated during the event
The “GOLDEN FOOTPRINTS”, a commemorative volume chronicling NEC’s contribution towards the development of the North Eastern Region over the last 50 years, will also be released
Union Home Minister, DoNER Ministers, Governors and Chief Ministers of the North Eastern states, Central Ministers belonging to the North Eastern Region will also attend the celebration
17 DEC 2022 11:39AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will grace the Golden Jubilee celebration of the North Eastern Council (NEC) at Shillong on 18th December 2022. He will address an official meeting of the NEC as well as a public meeting on this occasion.
The official meeting of the Council will be held at the State Convention Centre Auditorium while the public meeting will be organised at the Polo Grounds in Shillong.
Union Home Minister, DoNER Ministers, Governors and Chief Ministers of the North Eastern states, Central Ministers belonging to the North Eastern Region, local MPs and MLAs and nominated Members of the NEC will also attend the celebration.
Besides, the state Chief Secretaries, selected Secretaries of Central Ministries, senior officers from the North Eastern states and Heads of the iconic Institutions set up with support from the NEC have also been invited.
For the public meeting, besides the local population, prominent citizens, achievers, representatives of Self Help Groups, Farmers’ Groups from all the eight North Eastern states will also be in attendance. Presence of approximately 10,000 people is expected at the public meeting.
North Eastern Council (NEC) was established by an Act of the Parliament in 1971. It was formally inaugurated on 7th November, 1972 at Shillong, and has completed 50 years in November 2022.
During the 70th Plenary meeting at Guwahati in October 2022, which was held under the chairmanship of the Union Home Minister and Chairman NEC, it was decided that this important milestone of the NEC would be celebrated in a befitting manner. Accordingly, the Golden Jubilee celebration of the NEC is being held in Shillong on the 18th December 2022.
During the day, the Prime Minister will inaugurate various important projects of the North Eastern Region including Indian Institute of Management (IIM), Shillong, NEC projects and Meghalaya state projects and lay foundation stones for some other projects. He will also dedicate 4G towers of Meghalaya.
The “GOLDEN FOOTPRINTS”, a commemorative volume chronicling NEC’s contribution towards the development of the North Eastern Region over the last fifty years, will also be released during the Golden Jubilee event. The contents of this book have been gleaned from the Archives of the Council and from the official records of the eight member states of the Council besides capturing in colour the iconic infrastructure and development works supported by the NEC in the recent past.
The Jubilee Celebration is expected to provide a new platform for the NEC to deliver even better in the days to come and to spearhead more development initiatives as has done effectively in the last five decades across the eight North Eastern states.