ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ରେକର୍ଡ ସତ୍ତ୍ୱେ ୬ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ ଠାରୁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଓଏମ୍‌ସି ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ନାହିଁ: ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ଏସ୍‌. ପୁରୀ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ଅତ୍ୟଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରଭାବରୁ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦୁଇ ଥର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅବକାରୀ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି
15 DEC 2022 1:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପରିମାଣର ୮୫%ରୁ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ କରିଥାଏ । ତେଣୁ ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରର ସେସବୁର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଏ । ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ , ଯଥା : ଅଶୋଧିତ ତୈଳ କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ, ବିନିମୟ ମୂଲ୍ୟ, ପରିବହନ ଶୁଳ୍କ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ମାଲ ପରିବହନ, ରିଫାଇନାରୀ ମାର୍ଜିନ, ଡିଲର କମିଶନ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିକସ, ରାଜ୍ୟ ଭ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଉପାଦାନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ ।
ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୦ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଅଶୋଧିତ ତେଲର ଭାରତୀୟ ଝୁଡ଼ିର ହାରାହାରି ମୂଲ୍ୟ ୧୦୨% (୪୩.୩୪ ରୁ ୮୭.୫୫ ଡଲାର) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ ମାତ୍ର ୧୮. ୯୫% ଏବଂ ୨୬.୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କିଛି ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ତୁଳନା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି :
Oct 2022
Oct 2020
% Change
Country
Petrol
Diesel
Petrol
Diesel
Petrol
Diesel
India (Delhi)
96.72
89.62
81.06
70.53
19.3%
27.1%
USA
83.00
113.38
41.87
46.35
98.2%
144.6%
Canada
104.65
130.84
57.96
54.87
80.6%
138.4%
Spain
140.47
154.88
100.27
88.96
40.1%
74.1%
UK
152.41
171.35
108.06
112.76
41.0%
52.0%
Exchange rate
Rs. 82.34/$
Rs. 73.46/$
12 %
(ଟଙ୍କାରେ ମୂଲ୍ୟ)
ଉତ୍ସ : ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ସେଲ୍ (ପିପିଏସି), ନଭେମ୍ବର ୨୦ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର ୨୨ ପାଇଁ ଆଇଇଏର ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ରେକର୍ଡ ସତ୍ତ୍ୱେ ୦୬ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ ଠାରୁ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ (ଓଏମ୍‌ସି) ଦ୍ୱାରା ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ନାହିଁ । ଫଳ ସ୍ୱରୂପ, ୨୦୨୧ - ୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ୨୮୩୬୦ କୋଟି ସମଷ୍ଟିଗତ ଟିକସ ପୂର୍ବର ଲାଭ ବିପକ୍ଷରେ ତିନୋଟି ଓଏମ୍‌ସି ଗୁଡିକ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଇଓସିଏଲ୍‌, ବିପିସିଏଲ୍ ଏବଂ ଏଚପିସିଏଲ୍‌ର ୨୦୨୨ - ୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ୨୭୨୭୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମୁଦାୟ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି ।ଉଚ୍ଚ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରଭାବରୁ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୧ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ଏବଂ ୨୨ ମଇ ୨୦୨୨ ରେ ଦୁଇ ଥର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅବକାରୀ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରି ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ପାଇଁ ଲିଟର ପିଛା ଯଥାକ୍ରମେ ୧୩ ଏବଂ ୧୬ ଟଙ୍କା ଯଥାକ୍ରମେ ହ୍ରାସ କରା ଯାଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ଅବକାରୀ ଶୁଳ୍କରେ ଏହି ହ୍ରାସ ପରେ କେତେକ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଟିକସ (ଭ୍ୟାଟ୍‌) ହାର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୦ ଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମାସିକ ହାରାହାରି ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ (ଆର୍‌ଏସ୍‌ପି) ର ବିବରଣୀ ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର - ୧ ରେ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଭାରତ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ବ୍ୟବହାରର ୬୦% ରୁ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ କରେ । ଦେଶରେ ଏଲ୍‌ପିଜିର ମୂଲ୍ୟ ସାଉଦି କଂଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟ ପ୍ରାଇସ୍ (ସିପି) ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯାହା ଏଲ୍‌ପିଜିର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ । ସାଉଦି ସିପି ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୦ ରେ ୨୩୬ ଡଲାର / ଏମ୍‌ଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ ରେ ୯୫୨ ଡଲାର / ଏମ୍‌ଟିରେ ପହଂଚିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ତଥାପି, ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ପାଇଁ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୂଲ୍ୟରେ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ବିକ୍ରିରେ ବହୁ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଭରଣା ପାଇଁ, ସରକାର ନିକଟରେ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କୁ ୨୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏକକାଳୀନ କ୍ଷତିପୂରଣ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୦ ଠାରୁ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି (ଦିଲ୍ଲୀରେ) ର ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ (ଆର୍‌ଏସ୍‌ପି) ର ବିବରଣୀ ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର - ୨ ରେ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ଏସ୍‌. ପୁରୀ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Prices of Petrol and Diesel have not been increased by public sector OMCs since 6th April 2022, despite record high international prices: Shri Hardeep S. Puri
Central Government reduces Central Excise duty twice to insulate Indian consumers from the impact of high international crude oil prices
15 DEC 2022 1:47PM by PIB Delhi
India imports more than 85% of its crude oil requirements. Therefore, the prices of Petrol and Diesel in the country are linked to their respective prices in the international market. The retail prices of Petrol and Diesel depend on various factors viz. crude oil purchase price, exchange rate, shipping charges, inland freight, refinery margin, dealer commission, central taxes, state VAT and other cost elements.
While the average price of Indian basket of Crude oil increased by 102% (from $43.34 to $87.55) between November 2020 and November 2022, the retail prices of Petrol and Diesel have increased in India by only 18.95 % and 26.5 % during this period. A comparison of increase in prices of Petrol and Diesel in few countries is as follows:
(Prices in INR)
Oct 2022
Oct 2020
% Change
Country
Petrol
Diesel
Petrol
Diesel
Petrol
Diesel
India (Delhi)
96.72
89.62
81.06
70.53
19.3%
27.1%
USA
83.00
113.38
41.87
46.35
98.2%
144.6%
Canada
104.65
130.84
57.96
54.87
80.6%
138.4%
Spain
140.47
154.88
100.27
88.96
40.1%
74.1%
UK
152.41
171.35
108.06
112.76
41.0%
52.0%
Exchange rate
Rs. 82.34/$
Rs. 73.46/$
12 %
Source : Petroleum Planning and Analysis Cell (PPAC), Based on IEA’s report for Nov’20 and Nov’22.
Prices of Petrol and Diesel have not been increased by public sector Oil Marketing Companies (OMCs) since 6th April 2022, despite record high international prices. As a result, against the combined ‘Profit Before Tax’ of Rs. 28360 Crore in H1 of financial year 2021-22, the three OMCs viz. IOCL, BPCL and HPCL have booked a combined loss of Rs. 27276 Crore in H1 of current financial year 2022-23.
To insulate the Indian consumers from the impact of high international crude oil prices, Central Government reduced the Central Excise duty twice on 21 November 2021 and 22 May 2022, effecting a cumulative reduction of Rs. 13 and Rs. 16 per litre for petrol and diesel respectively, which was fully passed on to consumers. Following these reductions in Central Excise duty, some of the States/UTs also reduced Value Added Tax (VAT) rates on Petrol and Diesel. The details of monthly average Retail Selling Prices (RSP) of Petrol and Diesel at Delhi since December 2020 are given at Annexure -I.
India imports more than 60% of its domestic LPG consumption. Prices of LPG in the country are based on Saudi Contract Price (CP), the benchmark for international prices of LPG. Saudi CP rose from 236 $/MT in April 2020 to 952 $/MT in April 2022 and continues to prevail at elevated levels currently. However, the Government continues to modulate the effective price to consumer for domestic LPG. Public Sector Oil Marketing Companies have suffered huge losses on sale of domestic LPG. To compensate these losses, the Government has recently approved a one-time compensation of Rs. 22000 crores to OMCs.
The details of Retails Selling Price (RSP) of domestic LPG (at Delhi) since December 2020 are given at Annexure-II.
This information was given by the Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep S. Puri in a reply to a question in Lok Sabha today.