Ministry of Culture
Year End Review 2022: Ministry of Culture
More than 136000 events have been organised under Azadi ka Amrit Mahotsav including several mega events such as Har GharTiranga
‘Pradhanmantri Sangrahalaya’ inaugurated by Prime Minister
Prime Minister inaugurates the 28-foot-tall statue of Netaji Subhas Chandra Bose at India gate
Har Ghar Tiranga campaign reached 23 Crore households and 6 Crore ‘Selfie with Tiranga’ registered digitally.
Foundation-stone for construction of India International Centre for Buddhist Culture and Heritage at Lumbini, Nepal by PM Shri Narendra Modi
Four Holy Kapilvastu Relics of Lord Buddha taken to Mongolia for an 11-day exposition
Commemoration of 400thPrakash Parv of Shri Guru Tegh Bahadur Singh ji at Red Fort
Kalanjali, a series of unique Cultural performances every week launched at Central Vista in New Delhi;
e-Auction of gifts and mementos received by the Prime Minister organised
14 DEC 2022 2:53PM by PIB Delhi
Azadi ka Amrit Mahotsav: Azadi Ka Amrit Mahotsav(AKAM) is an initiative of the Government of India to celebrate and commemorate 75 years of Independence and the glorious history of its people, culture and achievements.
The official journey of Azadi ka Amrit Mahotsav commenced on 12th March 2021 which started a 75-week countdown to our 75th anniversary of independence and will end post a year on 15th August 2023
AKAM has five pillars namely Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75.
Azadi ka Amrit Mahotsav being celebrated in the spirit of Jan Bhagidari, seeks to showcase country’s achievements of these 75 years to the world and also give a framework for resolves for the next 25 years.A large number of initiatives both within and outside the country have been taken up under this campaign.
More than 136000 events have been organised under AKAM including several mega events such as Har GharTiranga, VandeBharatam, Kalanjali.
Inauguration of PradhanmantriSangrahalaya:
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the ‘PradhanmantriSangrahalaya’ on 14th April, 2022. The Sangrahalaya, inaugurated during the celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav, tells the story of India after Independence through the lives and contributions of its Prime Ministers.
The first Light and Sound show of PradhanmantriSangrahalaya on journey of India’s space programme was also launched on 7th December, 2022.
Installation of statue of Netaji Subhas Chandra Bose:
Prime Minister inaugurated the hologram of Netaji Subhas Chandra Bose at the Canopy near India Gate on 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. He announced that Granite statue of Netaji Subhas Chandra Bose will be installed at the Canopy.
On September 8, 2022, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Canopy. The 28-foot-tall statue is one of the largest, most lifelike, monolithic, and hand-crafted sculptures in India.
The massive statue of Netaji was carved out from a 280 MT monolithic granite block. A 65 MT figure of the granite rock took about 26,000 man-hours of rigorous artistic labor. The statue was entirely hand sculpted utilizing both conventional methods and contemporary tools.
“Har GharTiranga” (HGT) campaign and Tiranga Utsav:
To elevate the patriotic effect that Azadi Ka Amrit Mahotsav has had on the country, Prime Minister Shri Narendra Modi launched “Har GharTiranga” (HGT) campaign on July 22, 2022, to encourage people to hoist/display the National Flag at their homes to celebrate the 75th year of India’s independence. The National flag exhibits the hope and aspirations of the people of India and proves to be an important symbol of our national pride. The campaign reached 23 Crore households and 6 Crore ‘Selfie with Tiranga’ were also registered digitally. The official website also had a feature of ‘Pin a Flag’,which accumulated more than 5 crore entries.
Ministry of Culture organized “Tiranga Utsav” on August 2, 2022 to bring the contributions of PingaliVenkayya (who designed the original flag) before the country. Tiranga Utsav was an evening filled with cultural and musical performances. It was organized in New Delhi, on the occasion of 146thBirth Anniversary of PingaliVenkayya where the theme song of Har GharTiranga was also launched.
Archaeological Survey of India (ASI) also undertook various activities as part of Har GharTiranga:
• Hoisting of High Flag mast of 15 m height at 154 Centrally Protected Monuments.
• Illumination in Tri-color at 154 Centrally Protected Monuments.
Foundation stone of India International Centre for Buddhist Culture laid:
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation-stone for construction of the India International Centre for Buddhist Culture and Heritage at Lumbini, Nepal on the auspicious occasion of Buddha Purnima on May 16, 2022 in presence of Prime Minister of Nepal, Shri Sher Bahadur Deuba. The Centre is funded by the Ministry of Culture and is being constructed by the International Buddhist Confederation (IBC), a grantee body of the Ministry.
Once completed, the Centre will be a world-class facility welcoming pilgrims and tourists from all over the world to enjoy the essence of spiritual aspects of Buddhism. It will be a modern building, NetZero compliant in terms of energy, waterand waste handling, and will house prayer halls, meditation centers, library, exhibition hall, cafeteria, offices and other amenities.
11-day exposition of Holy Kapilvastu Relics of Lord Buddha in Mongolia :
On the Occasion of the Mongolian Buddha Day, four Holy Kapilvastu Relics of Lord Buddha were taken to Mongolia for an 11-day exposition by a 25-member delegation, led by Minister of Law and Justice, Shri Kiren Rijiju accompanying the sacred relics. The Holy Relics were designated as ‘’State Guest’’ and were received with great reverence and ceremony at the Ulaanbaatar International Airport by the Culture Minister, Foreign Minister and Speaker of Mongolia; Ms Saranchimeg, MP/Chairperson of India Mongolia Friendship Group; Advisor to the President of Mongolia, Mr KhambaNomun Khan and a large number of monks among other dignitaries. For the first time the Holy Buddha Relics were displayed alongwith Holy Relics of Mongolia at Gandanlegchinlen Monastery.
Mangarh Dham ki Gaurav Gath: The Prime Minister attended a public programme - ‘Mangarh Dham ki Gaurav Gatha’ at Mangarh Hill, Banswara, Rajasthan, to pay homage to the sacrifices of the unsung tribal heroes and martyrs of the freedom struggle. During the programme, the Prime Minister paid homage to Bhil freedom fighter Shri Govind Guru and also addressed a gathering of Bhil Adivasis and other tribal populations of the region.
Auctioning of PM Mementos: The Ministry of Culture organized the fourth edition of e- auction of prestigious and memorable gifts presented to Prime Minister Shri Narendra Modi from 17th September to 2nd October, 2022.Approximately 1200 mementos and gift items were put on e-auction. The auction was visited by a large number of celebrities, divyangjan as well as common people.
G20 and illumination: As India took over the presidency of the prestigious G20 from Dec 1, Archaeological Survey of India of Ministry of Culture illuminated 100 monuments with G20 logo across India from 1st December to 7th December.
RETRIEVAL OF ANTIQUITIES BY ASI
Handing over ceremony: On 1st June, 2022, a handing over ceremony was organized for the ten antiquities which were retrieved from USA and Australia. The Archaeological Survey of India (ASI) handed over these antique sculptures to Idol Wing, Tamil Nadu, at a colourful ceremony organised at the IGNCA, New Delhi.The antiquitiesincluded figurines named Dwarapala, Nataraja, KankalamurtiKadayam, NadikeswaraKadayam, Four-Armed Vishnu, Sri Devi, Siva and Parvati, Standing Child Sambandar and Child Sambandar.
Since the time India become independent only 13 stolen artefacts were recovered till 2014. Since 2014, 228 stolen artefacts have been recovered.
Celebration of ‘Hyderabad Liberation Day’:
The 75th ‘Hyderabad Liberation Day’ was celebrated in Telangana on 17th September 2022 with a lot of fanfare and patriotic zeal. Union Home Minister Amit Shah unfurled the national flag at Parade Grounds in Secunderabad at 8.45 am
The purpose of celebrating Hyderabad Liberation Day is to revive the history of this great war of liberation from the Raj of Nizam and revive the tales of anonymous martyrs by reviving the flame of patriotism in the minds of the younger generation.
Also, Hyderabad Circle of Archaeological Survey of India (ASI) illuminated the Golconda Fort and Charminar situated in Hyderabad.
3rd meeting of the National Committee on ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav : Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 3rd meeting of the National Committee on ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ at Rashtrapati Bhavan on August 6, 2022. The meeting was held through hybrid mode where various members of the National Committee including Lok Sabha Speaker, Governors, Union Ministers, political leaders, media personalities, etc. attended the meeting.
Birth and Death Anniversaries:
400thPrakash Parv of Shri Guru Tegh Bahadur Singh : A grand function was organized at Red Fort, New Delhi on 21- 22 April, 2022 on account of end of the one-year commemoration period of the 400thPrakash Parv of Shri Guru Tegh Bahadur Singh ji, where the Hon'ble Prime Minister released a commemorative coin, stamp and also addressed the gathering.
Birth Anniversary of freedom fighter Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram:
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the year-long 125th birth anniversary celebration of legendary freedom fighter Alluri Sitarama Raju in Bhimavaram, Andhra Pradesh. PM unveiled a 30-feet tall bronze statue of Alluri Sitarama Raju on the occasion.
Sri Aurobindo: On the occasion of 150th Birth Anniversary of Maharshi Aurobindo and 75thYear of Independence, Ministry of Culture commemorated the life and philosophy of Sri Aurobindo by undertaking Spiritual Programs in 75 prisons across the country between August 12 and 15, 2022.The purpose of these programs is to ‘transform’ the lives of prison inmates through inculcation of the philosophy of Sri Aurobindo and also through practice of Yoga and Meditation.Tableau on 150th birth anniversary of Sri Aurobindo was displayed by Ministry of Culture during Republic Day Parade celebrated on 26th January, 2022. Prime Minister also released a postage stamp and a coin on commemoration of 150th birth anniversary of Sri Aurobindo on 13th December, 2022.
Mahatma Gandhi:On the occasion of the 74th Death anniversary of Mahatma Gandhi, an all-religion prayer meeting was organized in Gandhi Smriti, the place of Mahatma Gandhi’s Martyrdom. Prime Minster of India, Hon’ble Lok Sabha Speaker, Shri Om Birla and other dignitaries paid homage to Gandhiji.
Rabindranath Tagore: A dance drama Utsav on Rabindranath Tagore Jayanti was organized at East Zone Cultural Centre (EZCC), Salt Lake, Kolkata on 9th May, 2022. The birth anniversary of Bengal’s greatest poet was also celebrated internationally at Paramaribo, Suriname; Indian Embassy in Beirut, Bebanon; Dhaka, Bangladesh.
Rash Behari Bose:On the occasion of the 136th birth anniversary of Rash Behari Bose East Zone Cultural Centre, Ministry of Culture organized a short theatre presentation on 25th May 2022 in Kolkata, West Bengal. It was a tribute to the revolutionary whose bravery and contribution to the freedom struggle are inscribed in the history of the country.
Shri Raja Ram Mohun Roy: To commemorate the 250th Birth Anniversary of Shri Raja Ram Mohun Roy from 22nd May 2022 to 22nd May 2023, the inaugural ceremony was organized at Raja Ram Mohun Roy Library Foundation, Salt Lake, Kolkata and at Science City Auditorium, Kolkata. Union Minister of Culture, Tourism and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy and Governor of West Bengal, Shri Jagdeep Dhankar graced the ceremony on 22nd May. 2022.
CULTURE AND INTERNATIONAL COOPERATION:
World Heritage:
The Intergovernmental committee of UNESCO has inscribed ‘Durga Puja in Kolkata’ on the Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity in December, 2021.Ministry of Culture honoured artisans, artists and those associated with Durga Puja celebrations at Kolkata on 24th September.
In July, 2022 India has been voted into the UNESCO’s prestigious Inter- Governmental Committee on ICH, which has 24 members (out of 180 member States). This again is matter of pride for the country.
Nomination dossier on”The Sacred Ensembles of Hoysalas” has been submitted on 31.1.2022 to the World heritage Committee for the cycle 2022-23. It is a serial nomination consisting three monuments namely; a): Hoysaleshwar temple; Halebedu, b): Somanathpur temple, Somanathpur; c): Channakeshava temple, Belur, in Karnataka.
Tentative List of UNESCO:Three monuments namely: 1. Geoglyphs of Konkan region, 2. Jing KiengJri, Living Root Bridge Cultural Landscapes, Meghalaya and 3. Sri Veerbhadra Temple and Monolithic Bull (Nandi), Lepakshi (the Vijayanagara sculpture and Painting art tradition) have been included as World Heritage in the Tentative List of UNESCO. This takes the total number of sites/monuments of India in the Tentative List of UNESCO to 49.
UNESCO-MONDIACULT 2022 World Conference: Minister of State for Culture Shri Arjun Ram Meghwal attended UNESCO-MONDIACULT 2022 World Conference in Mexico.
International Cultural exchange programmes :
A Cultural and Educational Exchange Programme between Government of the Republic of India and Government of the Hellenic Republic was signed on 23rd March, 2022
A Cultural Exchange Programme between the Ministry of Culture of India and the Ministry of Culture of Denmark, in the fields of Culture and Arts for the years 2022-2026, was signed on 30th April, 2022.
A Cultural Exchange Programme between the Government of the Republic of India and the Government of the Republic of Panama for the years 2021-2024 was signed on 28th April, 2022.
A Cultural Exchange Programme between the Government of the Republic of India and the Government of the Republic of Senegal for the years 2022-2026 was signed on 1st June, 2022.
EXHIBITIONS AND CONFERENCES :
“Devayatanam”, an odyssey of India Temple Architecture: Archaeological Survey of India organized an International Conference on 25-26th February 2022 at Hampi on temple architecture titled as “Devayatanam”, an odyssey of India Temple Architecture. As many as 27 speakers of national and international repute participated physically and online to deliver lectures on the temple architecture in the conference.The conference deliberated upon the philosophical, religious, social, economic, technical, scientific, art and architectural aspects of temple. It also initiated a dialogue on the evolution and development of the various styles of temple architecture such as the Nagara, Vesara, Dravida, Kalinga and other
“Re-imagining Museums in India”: Ministry of Culture organised a first of its kind, a 2 day Global Summit, on Re-imagining Museums in India” on 15th -16th February 2022 in Hyderabad under the aegis of Azadi ka Amrit Mahotsav.The Global Summit brought together leading luminaries, domain experts and practitioners in the field of museum development and management from India and around the world to discuss best practices and strategies. Over 25 museologists and museum professionals delved into reimagined priorities and practices for Museums. An outcome of this knowledge sharing will include creation of a blueprint for development of new museums, nurture a renewal framework, and reinvigorate existing museums in India.
The International Day for Monuments and Sites/World Heritage Day was celebrated on 18th April, 2022 by various Circles/Museums/Branch Offices of Archaeological Survey of India (ASI). ASI organized an online photographic exhibition at several monuments/sites on this occasion. World Heritage Day has been celebrated by all the ASI Circles and Branches involved in drawing competition, heritage walk and cleanliness drive activities. The numbers of school students and general public took participation in the said activities.
A photo exhibition on the Baolis of Delhi was organized by ASI at Purana Quila,Delhi on World Heritage Day, 18th April 2022.
Saga of Freedom: Known & Lesser-known Struggle’ an exhibition was organized by the National Archives of India at New Delhi.
Indian Museum also organized an in-house exhibition titled "Durgā: The Divine Power" showcasing DevīDurgā in the form of “matrirupenā” and “shaktirupenā”, as a personification of power and pride of womanhood, and salvation for humanity.
Partition Horrors Remembrance Day: A unique exhibition based on the partition of India in 1947 was also a part of the activities that took place on Remembrance Day. Shri G Kishan Reddy and Shri Arjun Ram Meghwal inaugurated the exhibition at the National Gallery of Modern Art campus, New Delhi. This exhibition went on until August 31st that showcased various events related to partition. Exhibitions were also organized at different stations of the East Coast Railway (ECoR).
Photo exhibition and special lecture organized in the memory of Great Revolution of 1857 on 18th June at Panchmahal, Jhansi. Lalit Kala Akademi also organized Women Freedom Fighter Exhibition in collaboration with WZCC, Udaipur.
Silver Jubilee Celebration of Science City, Kolkata was celebrated befittingly on 1st July, 2022. On the occasion, a fulldome film “Kolkata: the City of Joy” in the Space Theatre and an exhibition “25th Years of Science City” in the Space Odyssey Hall were inaugurated. This was followed by inauguration of a giant exhibit “AKAM SUN DIAL” in the Science Park.
A 28-day long exhibition based on ‘Rare Postal Tickets’ was organized from 1-28 August, 2022 under Azadi Ka Amrit Mahotsav campaign by Allahabad Museum.
An exhibition of books on India’s Freedom Struggle” was organized on 14.8.2022 by Khuda Baksh Oriental Public Library, Patna. Also, an exhibition on Azadi (History of Freedom Struggle) was organized from 15th to 31st August, 2022 by Rampur Raza Library (RRL), Rampur.
CELEBRATION OF CULTURE WITH JAN BHAGIDARI UNDER AKAM:
VandeBharatam: The Ministry of Culture heldthree monthlong ‘VandeBharatam- Nritya Utsav’ an All-India dance competition as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav which culminated into a magnificent cultural extravaganza during national Republic day Celebrations on 26th January in Delhi . A total 36 teams which won in the final round ,participated in the Republic Day Parade 2022 VandeBharatam2.0 is also ongoing to select participants for the Republic Day Parade in 2023. The competition has reached Zonal Level.
‘Kala Kumbh’: The gigantic and magnificent scrolls created under the unique initiative ‘Kala Kumbh’ were installed at Rajpath for Republic Day 2022 celebrations.
Kalanjali: Under Kalanjali, Cultural performances such as Storytelling, dance,theatre, Puppetry are organised at Central Vista every week. Kalanjali started with a dance drama based on the life of Raja Rammohun Roy, on 5th and 6th November, 2022 at Kartavya Path and India Gate (Central Vista).
Release of Pictorial Books:Union Minister of State for Culture Smt. MeenakashiLekhi released a pictorial book on India’s Women Unsung Heroes of Freedom Struggle as part of Azadi ka Mahotsav, in New Delhi. The book has been released in partnership with Amar Chitra Katha which is a household name in India.
On the occasion ofTiranga Utsav on 2nd August, Union Minister of Home Affairs Shri Amit Shahreleasedapictoralbook ‘in the memory of revolutionary Tribal fighters of Indian freedom struggle in Partnership with Amar Chitra Katha.
The 7th International Yoga Day’ was observed on 21st June, 2022 by all Circle/Horticulture/Museum/Science Branch offices of Archaeological Survey of India.As a part of countdown programme to International day of Yoga 2022, Yoga Mahotsav was organised by Ministry of Culture at Purana Quila, Delhi on 18th June, 2022.
Guinness Book of World Record of waving National flag :
In the presence of Minister of Home Affairs and Co-operation, Shri Amit Shah,India created the Guinness Book of World Record of waving 78,220 National tricolour flag simultaneously at the same time at the “Veer Kunwar Singh Vijayutsav” program at Duler Ground in Jagdishpur, Bhojpur, Bihar on 23rd April 2022. The event was organized by the Ministry of Home Affairs and Ministry of Culture under Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Inauguration the Biplobi Bharat Gallery:To celebrate Azadi ka Amrit Mahotsav and on the occasion of Shaheed Diwas, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, digitally inaugurated the Biplobi Bharat Gallery - a new upper floor gallery on the revolutionary nationalists of India in Victoria Memorial Hall on 23 March, 2022. The inauguration was preceded by a short cultural tribute to India’s revolutionary nationalists through dance and music by Sharmila Biswas, eminent Odissi dancer and her troupe
On the occasion of National Girl Child Day, Rangoli events were conducted at more than 80 locations with approx 80,000 participants.
Under the ‘Post Card to Prime Minister’ initiative, 1.07 crore students from 64,201 schools participated.
On the occasion of Udaan Kite Festival Pan India events were organized where more than 1.5 crore participants flew kites. Digital programmes were organized along with launch of a kite game.
Vigyan SarvatraPujyate: As a part of Amrit Mahotsav Science Showcase: Roadmap to 2047 celebration, “Vigyan SarvatraPujyate” was held from 22-28 February, 2022 in various Regional Science Centres, which showcased our scientific tradition &technological ability in different areas. On 22nd February, 2022, Ministry of Culture organized the first event of the series ‘Dhara’ – an Ode to Indian Knowledge System as part of week-long celebration of Science, Vigyan SarvatraPujyate
International Mother Language Day “EkamBharatam” was celebrated by Ministry of Culture, in collaboration with IGNCA & UNESCO Cluster office, New Delhi.
Azadi Ke Amrit Kaal Ki Shubh Vela: Kalakaron – Shilpakaron Ka Mela: Centre for Cultural Resources & Training (CCRT), an autonomousorganization under Ministry of Culture, organized the National Cultural Festival titled: “Azadi Ke Amrit Kaal Ki Shubh Vela: Kalakaron – Shilpakaron Ka Mela” from March 23 to 27, 2022 at CCRT SanskritiHaat, Dwarka, New Delhi.The 5-day event featured a spectacular thematic cultural fusion showcasing India’s rich history and a kaleidoscopic diversity in art, heritage, culture, cuisine and more.
Bharat Bhagya Vidhata, a Cultural festival celebrated at Red Fort by promoting “Adopt a Heritage: ApniDharovar, ApniPehchan” Scheme of the Government of India to encourage private and public companies and organizations to become “Monument Mitras” was organized by Ministry of Culture from 25th March to 3rd April, 2022.
RashtriyaSanskriti Mahotsav 2022 (National Culture Festival of India) The 12th Edition of RSM , a magnificent cultural extravaganza was organised at 3 locations in Andhra Pradesh and Telengana from 26th March to 3rd April, 2022 including Rajamahendravaram in Andhra Pradesh, and Warangal and Hyderabad in Telengana . RSM is a celebration of India’s diverse cultural heritage. RSM is celebrated in the spirit of EK Bharat Shreshtha Bharat.
Temple 360” website: An event celebrating the occasion of Nav Samvatsar, along with launch of “Temple 360” website held on 2nd April, 2022 at IGNCA, New Delhi. The website enables e-darshan and virtual tour of 12 Jyotirlingas and 4 Dhams of India.
Dhara-Indian Astronomy and Astro-physics : Centre of Excellence for Indian Knowledge Systems (CoE-IKS), IIT Kharagpur organized an international conference on Indian Knowledge Systems – The Bharata Tirtha II from 14th to 18th June, 2022 in association with department of Physics, IIT Kharagpur and key knowledge partners including Indian History Awareness and Research (IHAR) Houston, USA, IHAR India, DHARA, Ode to Indian Knowledge System, the Ministry of Culture and Ministry of Education, Government of India.
Jyotirgamaya: To celebrate World Music Day, Sangeet Natak Akademi organized Jyotirgamaya – a musical event to showcase rare musical instruments from across the nation and performances by various artists and performers. The event was focused on safe guarding the unique musical culture of India and provides a platform to showcase it
Kargil Vijay Diwas: On the Kargil Vijay Diwas, National School of Drama presented its new Play ‘Kargil: Eksaurya Katha’. On 25th July a special show of the play was performed at National War Memorial, India Gate for Indian Army and special guests. Two public shows of the play were held on 26th and 27th July.
Sankalp Se Siddhi was planned between Ministry of Culture and Confederation of Indian Industries (CII) to develop an Industry-Citizen Charter for Vision 2047. Two big programs have been held under Sankalp Se Siddhi, one in Delhi and the other in Mumbai. The third edition of this event was held in Bengaluru on August 4, 2022.
Badhe Chalo: was an initiative by Government of India under ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ – celebrating 75 years of India’s Independence. With the objective of connecting with the youth of our nation and instilling a deeper sense of patriotism among them, Ministry of Culture decided to create a youth-centric focus for greater outreach under Amrit Mahotsav named ‘Badhe Chalo’. Badhe Chalo was a nation wide Flash Dance activity which took place in more than 75 locations across the country, over 8 days from 5th to 12th August, 2022.
Partition Horrors Remembrance Day:The partition of the country is a tragedy that cannot be expressed in words wherein millions of people were killed or rendered homeless. Prime Minister Shri Narendra Modi called for observing “Partition Horrors Remembrance Day” on August 14 to ensure that the suffering of those millions of families, who suffered the pain of partition, does not disappear from our memories.
Mela Moments is an initiative by Ministry of Culture, to work towards popularizing melas across the country. Announced by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, during his Mann Ki Baat, the campaign aims to uplift the spirit of the upcoming festive season through visiting melas, being organised from 7th October, 2022 to 31st March, 2023.
Celebration of Bathukamma:Ministry of Culture organized the celebration of Bathukamma festival atKartavyapath, India Gate, New Delhi on 27th September.Bathukamma festival represents the culture and identity of the people of Telangana and involves the worship of Maha Gauri - “Life Giver” in the form of Gauri Devi.

সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষ সমাপ্তিৰ পৰ্যালোচনা ২০২২: সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙা’ৰ দৰে কেইবাটাও মেগা ইভেণ্টকে ধৰি ১৩৬০০০ৰো অধিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়’ উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ইণ্ডিয়া গেটত ২৮ ফুট ওখ নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তি উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙা অভিযানে ২৩ কোটি পৰিয়াল আৰু ডিজিটেলভাৱে পঞ্জীয়ন কৰা ৬ কোটি ‘ত্ৰিৰঙাৰ সৈতে চেলফি’ লাভ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নেপালৰ লুম্বিনীত ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
ভগৱান বুদ্ধৰ চাৰিটা পবিত্ৰ কপিলবাস্তু ধ্বংসাৱশেষ ১১ দিনৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে মঙ্গোলিয়ালৈ লৈ যোৱা হৈছে
লালকিল্লাত শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ সিং জীৰ ৪০০সংখ্যক প্ৰকাশ পৰ্বৰ স্মৃতিচাৰণ
কলাঞ্জলিনতুন দিল্লীৰ চেণ্ট্ৰেল ভিষ্টাত প্ৰতি সপ্তাহত আৰম্ভ কৰা এক অনন্য সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনৰ ধাৰা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাভ কৰা উপহাৰ আৰু স্মৃতিগ্ৰন্থৰ ই-নিলামৰ আয়োজন
14 DEC 2022 2:53PM by PIB Guwahati
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱঃ ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ গৌৰৱময় ইতিহাস, সংস্কৃতি আৰু সাফল্যৰ উদযাপন আৰু স্মৃতিত আয়োজন কৰা এক কাৰ্যসূচী।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ আনুষ্ঠানিক যাত্ৰা ২০২১ চনৰ ১২ মাৰ্চৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল, যিয়ে আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তীৰ ৭৫ সপ্তাহৰ কাউণ্টডাউন আৰম্ভ কৰিছিল আৰু ২০২৩ চনৰ ১৫ আগষ্টত এবছৰৰ পিছত শেষ হ’ব।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ পাঁচটা স্তম্ভ আছে যেনে, স্বাধীনতা সংগ্ৰাম, আইডিয়াছ এট ৭৫, এচিভমেণ্টছ এট ৭৫, একচনছ এট ৭৫ আৰু ৰিজ’লভছ এট ৭৫।
জন ভাগীদাৰীৰ মনোভাৱেৰে উদযাপন কৰা আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ, এই ৭৫ বছৰৰ দেশৰ কৃতিত্বসমূহ বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ সংকল্পৰ কাঠামো প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছে।দেশৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত বৃহৎ সংখ্যক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে এই অভিযানৰ অধীনত লোৱা হৈছে।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা, বন্দেভাৰতম, কলঞ্জলিৰ দৰে কেইবাটাও মেগা ইভেণ্টকে ধৰি ১৩৬০০০ৰো অধিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন:
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৪ এপ্ৰিল, ২০২২ তাৰিখে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰীসংগ্ৰহালয়’ উদ্বোধন কৰে।আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনৰ সময়ত উদ্বোধন কৰা সংগ্ৰহালয়টোৱে স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলৰ জীৱন আৰু অৱদানৰ মাজেৰে ভাৰতৰ কাহিনী কয়।
ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীৰ যাত্ৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ৰ প্ৰথমটো লাইট এণ্ড চাউণ্ড শ্ব’ ২০২২ চনৰ ৭ ডিচেম্বৰত আৰম্ভ কৰা হয়।
নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন:
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীত ইণ্ডিয়া গেটৰ সমীপৰ কেন’পিত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ হ’ল’গ্ৰাম উদ্বোধন কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে কেন’পিত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ গ্ৰেনাইটৰ মূৰ্তি স্থাপন কৰা হ’ব।
২০২২ চনৰ ৮ ছেপ্টেম্বৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কেন’পিত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তি উদ্বোধন কৰে। ২৮ ফুট উচ্চতাৰ এই প্ৰতিমূৰ্তিটো ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ, প্ৰাণসদৃশ, একক, আৰু হাতেৰে নিৰ্মিত ভাস্কৰ্য্য।
২৮০ মেট্ৰিক টনৰ একক গ্ৰেনাইট ব্লকৰ পৰা খোদিত কৰা হৈছিল নেতাজীৰ বিশাল প্ৰতিমূৰ্তি। গ্ৰেনাইট শিলৰ ৬৫ মেট্ৰিক টন ওজনৰ এটা আকৃতিয়ে প্ৰায় ২৬,০০০ মানুহ-ঘণ্টাৰ কঠোৰ কলাত্মক শ্ৰমৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। গতানুগতিক পদ্ধতি আৰু সমসাময়িক সঁজুলি দুয়োটা ব্যৱহাৰ কৰি সম্পূৰ্ণৰূপে হাতেৰে ভাস্কৰ্য্য নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল এই মূৰ্তিটো।
"হৰ ঘৰতিৰংগা" (এইচজিটি) অভিযান আৰু তিৰংগা উৎসৱ:
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱে দেশত যি দেশপ্ৰেমমূলক প্ৰভাৱ পেলাইছে তাক উন্নীত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ২২ জুলাইত “হৰ ঘৰতিৰংগা”(HGT) অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল, যাতে মানুহে নিজৰ ঘৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন/প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উৎসাহিত হয়। ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকাখনে ভাৰতবাসীৰ আশা আৰু আকাংক্ষা প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু আমাৰ জাতীয় গৌৰৱৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতীক হিচাপে চিহ্নিত হয়। এই অভিযানে ২৩ কোটি পৰিয়ালত উপনীত হোৱাৰ লগতে ৬ কোটি ‘চেলফি উইথ তিৰংগা’ও ডিজিটেলভাৱে পঞ্জীয়ন কৰা হয়। অফিচিয়েল ৱেবছাইটটোত ‘পিন এ ফ্লেগ’ৰ বৈশিষ্ট্যও আছিল,য’ত ৫ কোটিতকৈ অধিক পঞ্জীয়ন জমা হৈছিল।
পিংগলীভেংকয়া(যিজনে মূল পতাকাৰ ডিজাইন কৰিছিল)ৰ অৱদান দেশৰ সন্মুখত আনিবলৈসাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ২ আগষ্টত “ত্ৰিৰংগা উৎসৱ”ৰ আয়োজন কৰিছিল। ত্ৰিৰংগা উৎসৱ আছিল সাংস্কৃতিক আৰু সংগীত পৰিবেশনেৰে ভৰা এক সন্ধিয়া। ইয়াৰ আয়োজন কৰা হৈছিল নতুন দিল্লীত, পিংগলীভেংকয়াৰ ১৪৬ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে য'ত হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগাৰ থিম গীতটোও উন্মোচন কৰা হয়।
ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ সংস্কৃতি কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন:
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ১৬ মে’ত বুদ্ধ পূৰ্ণিমাৰ শুভ উপলক্ষে নেপালৰ লুম্বিনিত ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ পুঁজিৰে নিৰ্মাণ কৰা এই কেন্দ্ৰটো মন্ত্ৰালয়ৰ অনুদানপ্ৰাপ্ত সংস্থা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ সংঘ (আই বি চি)ৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এই কেন্দ্ৰটো বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকক বৌদ্ধ ধৰ্মৰ আধ্যাত্মিক দিশসমূহৰ সাৰমৰ্ম উপভোগ কৰিবলৈ আদৰণি জনোৱা এক বিশ্বমানৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ই এটা আধুনিক ভৱন হ’ব, শক্তি, পানী আৰু আৱৰ্জনা পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত নেটজিৰ’ অনুকূল, আৰু ইয়াত প্ৰাৰ্থনা হল, ধ্যান কেন্দ্ৰ, পুথিভঁৰাল, প্ৰদৰ্শনী হল, কেফেটেৰিয়া, কাৰ্যালয় আৰু অন্যান্য সুবিধা থাকিব।
মংগোলিয়াত ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ কপিলবস্তু ধ্বংসাৱশেষৰ ১১ দিনীয়া প্ৰদৰ্শনী
মংগোলীয় বুদ্ধ দিৱস উপলক্ষে পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষৰ সৈতে আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুৰ নেতৃত্বত ২৫ জনীয়া প্ৰতিনিধি দলে ভগৱান বুদ্ধৰ চাৰিটা পবিত্ৰ কপিলবস্তু ধ্বংসাৱশেষ মংগোলিয়ালৈ লৈ যায় আৰু ১১ দিনীয়া প্ৰদৰ্শনী অনুষ্ঠিত কৰে। পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষসমূহক ‘’ৰাজ্যিক অতিথি’’ হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় আৰু উলানবাটাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰী, বৈদেশিক মন্ত্ৰী আৰু মংগোলিয়াৰ অধ্যক্ষই অতি শ্ৰদ্ধা আৰু অনুষ্ঠানেৰে গ্ৰহণ কৰে; ভাৰত মংগোলিয়া বন্ধুত্ব গোটৰ সাংসদ/অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী চাৰানচিমেগ; মংগোলিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ উপদেষ্টা মিষ্টাৰ খাম্বানোমুন খান আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ লগতে বহু সংখ্যক সন্ন্যাসী। প্ৰথমবাৰৰ বাবে গণ্ডানলেগচিনলেন মঠত মংগোলিয়াৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষৰ সৈতে পবিত্ৰ বুদ্ধ ধ্বংসাৱশেষ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
মঙ্গল ধামৰ গৌৰৱ গাথাঃ
ৰাজস্থানৰ বনশ্বৰাৰ মংগড় পাহাৰত জনজাতীয় বীৰ আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ শ্বহীদসকলৰ বলিদানৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ বাবে অনুষ্ঠিত হোৱা ‘মনগড় ধামৰ গৌৰৱ গাথা’ত অংশগ্ৰহণ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভীল স্বাধীনতা সংগ্ৰামী শ্ৰীযুত গোবিন্দ গুৰুলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে ভীল আদিবাসী আৰু অঞ্চলটোৰ অন্যান্য জনজাতীয় জনসাধাৰণৰ এক সমাৱেশত ভাষণ দিয়ে।
পি এম মেমেণ্টোৰ নিলামঃ ২০২২ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক প্ৰদান কৰা চিনাকি আৰু স্মৰণীয় উপহাৰৰ ই-নিলামৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণৰ আয়োজন কৰা হয়। প্ৰায় ১২০০ টা স্মৃতিগ্ৰন্থ আৰু উপহাৰৰ সামগ্ৰী ই-নিলাম কৰা হয়। নিলামত বৃহৎ সংখ্যক চেলিব্ৰিটি, দিব্যাংজানৰ লগতে সাধাৰণ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে।
জি-২০ আৰু আলোকসজ্জা: ১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ভাৰতে প্ৰতিষ্ঠিত জি-২০ৰ সভাপতিত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ লগে লগে ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ, সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ ভাৰতত ১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৭ ডিচেম্বৰলৈকে জি-২০ৰ ল’গ’ৰে ১০০টা কীৰ্তিচিহ্ন আলোকিত কৰে।
এ এছ আইৰ দ্বাৰা প্ৰাচীন সামগ্ৰী উদ্ধাৰ
হস্তান্তৰ অনুষ্ঠান: ২০২২ চনৰ ১ জুনত আমেৰিকা আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ পৰা লাভ কৰা দহটা প্ৰাচীন সামগ্ৰীৰ বাবে হস্তান্তৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰা হয়। নতুন দিল্লীৰ আইজিএনচিএত অনুষ্ঠিত এক বৰ্ণাঢ্য অনুষ্ঠানত ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপে এই প্ৰাচীন মূৰ্তিসমূহ তামিলনাডুৰ আইডল উইঙক অৰ্পণ কৰে। প্ৰাচীন সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত আছিল দ্বাৰপাল, নটৰাজ, কংকলামূৰ্তি কদয়ম, নাদিকেশ্বৰ কদয়ম, চতুৰ্ভুজ বিষ্ণু, শ্ৰী নামৰ মূৰ্তি। দেৱী, শিৱ আৰু পাৰ্বতী, স্থায়ী বাল্য সম্পৰ্ক আৰু সন্তান সম্পৰ্ক।
২০১৪ চনলৈকে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পিছত মাত্ৰ ১৩ টা চুৰি শিল্পকৰ্মহে উদ্ধাৰ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা ২২৮টা চুৰি শিল্পকৰ্ম উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
'হায়দৰাবাদ মুক্তি দিৱস' উদযাপন:
২০২২ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত তেলেংগানাত ৭৫ সংখ্যক ‘হায়দৰাবাদ মুক্তি দিৱস’ বহু আড়ম্বৰ আৰু দেশপ্ৰেমৰ উত্সাহেৰে উদযাপন কৰা হয়। পুৱা ৮.৪৫ বজাত ছিকেণ্ডৰাবাদৰ পেৰেড খেলপথাৰত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰে।
হায়দৰাবাদ মুক্তি দিৱস উদযাপনৰ উদ্দেশ্য হৈছে নিজামৰ শাসনৰ পৰা মুক্তিৰ এই মহাযুদ্ধৰ ইতিহাস পুনৰুজ্জীৱিত কৰা আৰু নৱপ্ৰজন্মৰ মনত দেশপ্ৰেমৰ শিখা পুনৰুজ্জীৱিত কৰি অগোৱা শ্বহীদৰ কাহিনী পুনৰুজ্জীৱিত কৰা।
লগতে ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (ASI)ৰ হায়দৰাবাদ চক্ৰই হায়দৰাবাদত অৱস্থিত গোলকণ্ডা দুৰ্গ আৰু চাৰ্মিনাৰক আলোকিত কৰিছিল।
'স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ' বিষয়ক ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিৰ তৃতীয় বৈঠকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ৬ আগষ্টত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত 'স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ' বিষয়ক ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিৰ তৃতীয় বৈঠকত ভাষণ প্ৰদান কৰে। হাইব্ৰিড মোডৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকত লোকসভাৰ অধ্যক্ষ, ৰাজ্যপাল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, ৰাজনৈতিক নেতা, সংবাদ মাধ্যমৰ ব্যক্তি আদিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিৰ বিভিন্ন সদস্যই অংশগ্ৰহণ কৰে।
জন্ম আৰু মৃত্যু বাৰ্ষিকী:
শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ সিং জীৰ ৪০০ তম প্ৰকাশ পৰ্বঃ শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ সিং জীৰ ৪০০ তম প্ৰকাশ পাৰৰ এবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে ২০২২ চনৰ ২১-২২ এপ্ৰিল তাৰিখে নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাত ভৱিষ্যৎ উদযাপনৰ আয়োজন কৰা হয়। য'ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই এটা স্মৃতি মুদ্ৰা, ডাক টিকট মুকলি কৰাৰ লগতে সমাৱেশক সম্বোধন কৰে।
ভীমৱৰামত স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ জন্ম বাৰ্ষিকী:
প্ৰধানমন্ত্ৰীশ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ভীমৱৰামত মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজুৰ ৩০ ফুট ওখ ব্ৰঞ্জৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে।
শ্ৰী অৰবিন্দঃ মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী আৰু স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ১২ আগষ্টৰ পৰা ১৫ আগষ্টলৈকে দেশৰ ৭৫খন কাৰাগাৰত আধ্যাত্মিক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰি শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱন আৰু দৰ্শনক স্মৰণ কৰে। এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে শ্ৰী অৰবিন্দৰ দৰ্শন আৰু যোগ আৰু ধ্যান অনুশীলনৰ জৰিয়তে কাৰাগাৰৰ বন্দীসকলৰ জীৱনক ‘ৰূপান্তৰিত’ কৰা। ২৬ তাৰিখে উদযাপন কৰা গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডৰ সময়ত শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে প্ৰদৰ্শন কৰে টেবলে। জানুৱাৰী, ২০২২। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২২ চনৰ ১৩ ডিচেম্বৰত শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে ডাক টিকট আৰু এটা মুদ্ৰাও মুকলি কৰে।
মহাত্মা গান্ধীঃ মহাত্মা গান্ধীৰ ৭৪ সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী উপলক্ষে মহাত্মা গান্ধীৰ শ্বহীদ স্থান গান্ধী স্মৃতিত সৰ্বধৰ্মীয় প্ৰাৰ্থনা সভাৰ আয়োজন কৰা হয়। ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী, মাননীয় লোকসভাৰ অধ্যক্ষ, শ্ৰী ওম বিৰলাকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে গান্ধীজীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰঃ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ জয়ন্তীৰ দিনা ২০২২ চনৰ ৯ মে’ত কলকাতাৰ ছল্ট লেক ইষ্ট জ’ন কালচাৰেল চেণ্টাৰ (ইজেডচিচি)ত এক নৃত্য নাট্য মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হয়। বংগৰ শ্ৰেষ্ঠ কবিৰ জন্ম বাৰ্ষিকী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তবেবানানৰ বেইৰুটত ভাৰতৰ দূতাবাস; ঢাকা, বাংলাদেশ চুৰিনামৰ পাৰামাৰিবোত উদযাপন কৰা হয়।
ৰাছ বেহাৰী বসুঃ ৰাছ বেহাৰী বসু পূব মণ্ডল সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ ১৩৬ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত ২০২২ চনৰ ২৫ মে’ত পশ্চিম বংগৰ কলকাতাত এক চুটি নাট্য প্ৰদৰ্শনৰ আয়োজন কৰা হয়। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ প্ৰতি তেওঁৰ সাহস আৰু অৱদান দেশৰ ইতিহাসত খোদিত হৈ থকা বিপ্লৱীজনৰ প্ৰতি ই আছিল এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
শ্ৰী ৰাজা ৰাম মোহন ৰায়ঃ ২০২২ চনৰ ২২ মে'ৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ২২ মে'লৈ শ্ৰী ৰাজা ৰাম মোহন ৰায়ৰ ২৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে ৰাজা ৰাম মোহন ৰায় লাইব্ৰেৰী ফাউণ্ডেচন, ছল্ট লেক, কলকাতা আৰু বিজ্ঞান চহৰৰ প্ৰেক্ষাগৃহত উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। কলকাতা। উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ সাংস্কৃতিক, পৰ্যটন আৰু উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জি. কিষাণ ৰেড্ডী আৰু পশ্চিম বংগৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত জগদীপ ধনখৰে ২০২২ চনৰ ২২ মে'ত অনুষ্ঠানত শোভা বঢ়ায়।
সংস্কৃতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা
বিশ্ব ঐতিহ্য:
ইউনেস্ক’ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চৰকাৰী সমিতিয়ে ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত মানৱতাৰ অস্পষ্ট সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতিনিধি তালিকাত ‘কলকাতাৰ দুৰ্গা পূজা’ নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে।সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে ২৪ ছেপ্টেম্বৰত কলকাতাত শিল্পী, শিল্পী আৰু দুৰ্গা পূজা উদযাপনৰ সৈতে জড়িতসকলক সন্মান জনাইছে।
২০২২ চনৰ জুলাই মাহত ভাৰতক ইউনেস্ক’ৰ আইচিএইচৰ প্ৰতিষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চৰকাৰী সমিতিত ভোটদান কৰা হৈছে, য’ত ২৪ জন সদস্য আছে (১৮০খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত)। এয়া দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়।
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ চক্ৰটোৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ওচৰত ৩১.১.২০২২ তাৰিখে "হয়ছালাৰ পবিত্ৰ সাজ-সজ্জা" শীৰ্ষক মনোনয়ন ডচিয়েৰ দাখিল কৰা হৈছে। এইটো তিনিটা স্মাৰক ৰে গঠিত এটা ধাৰাবাহিক মনোনয়ন; ক)হয়শলেশ্বৰ মন্দিৰ; হালেবেডু, খ)সোমনাথপুৰ মন্দিৰ, সোমনাথপুৰ; গ) কৰ্ণাটকৰ চান্নাকেশৱ মন্দিৰ, বেলুৰ।
ইউনেস্কোৰ অস্থায়ী তালিকা: তিনিটা স্মাৰক যেনে: ১. কোঙ্কন অঞ্চলৰ জিঅ'গ্লিফ, ২. জিং কিয়েংজৰি, লিভিং ৰুট ব্ৰীজ সাংস্কৃতিক দৃশ্যপট, মেঘালয় আৰু ৩. শ্ৰী বীৰভদ্ৰ মন্দিৰ আৰু মনোলিথিক বুল (নন্দী), লেপাক্ষী (বিজয়নগৰ ভাস্কৰ্য আৰু চিত্ৰকলা কলা পৰম্পৰা) ইউনেস্কোৰ অস্থায়ী তালিকাত বিশ্ব ঐতিহ্য হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ই ইউনেস্কোৰ অস্থায়ী তালিকাত ভাৰতৰ মুঠ স্থান/স্মাৰকৰ সংখ্যা ৪৯ লৈ উন্নীত কৰে।
ইউনেস্কো-মণ্ডিয়াকাল্ট ২০২২ বিশ্ব সন্মিলনঃসাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে মেক্সিকোত ইউনেস্কো-মণ্ডিয়াকাল্ট ২০২২ বিশ্ব সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী:
ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰ আৰু হেলেনিক গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক বিনিময় কাৰ্যসূচী ২০২২ চনৰ ২৩ মাৰ্চত স্বাক্ষৰিত হয়।
ভাৰতৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় আৰু ডেনমাৰ্কৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত, ২০২২-২০২৬ বৰ্ষৰ বাবে সংস্কৃতি আৰু কলাৰ ক্ষেত্ৰত এক সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীত ২০২২ চনৰ ৩০ এপ্ৰিলত স্বাক্ষৰ কৰা হয়।
ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰ আৰু পানামা গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত ২০২১-২০২৪ বৰ্ষৰ বাবে সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী ২০২২ চনৰ ২৮ এপ্ৰিলত স্বাক্ষৰিত হয়।
ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰ আৰু চেনেগাল গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত ২০২২-২০২৬ বৰ্ষৰ বাবে এক সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী ২০২২ চনৰ ১ জুন তাৰিখে স্বাক্ষৰিত হয়।
প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলনঃ
দেৱায়তনম”, ভাৰতীয় মন্দিৰ স্থাপত্যৰ এক অডিচি:ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ সংস্থাই ২০২২ চনৰ ২৫-২৬ ফেব্ৰুৱাৰীত হাম্পিত ভাৰতীয় মন্দিৰ স্থাপত্যৰ এক অডিচি “দেৱায়তনম” শীৰ্ষক এখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খ্যাতিসম্পন্ন ২৭ গৰাকী বক্তাই এই সন্মিলনত শাৰীৰিক আৰু অনলাইনযোগে অংশগ্ৰহণ কৰি মন্দিৰৰ স্থাপত্যৰ ওপৰত বক্তৃতা প্ৰদান কৰে। সন্মিলনত মন্দিৰৰ দাৰ্শনিক, ধৰ্মীয়, সামাজিক, অৰ্থনৈতিক, কাৰিকৰী, বৈজ্ঞানিক, শিল্প আৰু স্থাপত্যৰ দিশসমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও মন্দিৰ স্থাপত্যৰ বিভিন্ন শৈলী যেনে নাগাৰা, ভেছাৰ, দ্ৰাবিড়, কলিংগ আদিৰ বিৱৰ্তন আৰু বিকাশৰ ওপৰত আলোচনাৰ সূচনা কৰে।
“ভাৰতত সংগ্ৰহালয় পুনৰ কল্পনা কৰা”: সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ তত্বাৱধানত ১৫ -১৬ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২২ তাৰিখে হায়দৰাবাদত “ভাৰতত সংগ্ৰহালয় পুনৰ কল্পনা কৰা” বিষয়ক ২ দিনীয়া গ্ল’বেল ছামিটৰ আয়োজন কৰে । ২৫ জনতকৈ অধিক সংগ্ৰহালয়বিজ্ঞানী আৰু সংগ্ৰহালয়ৰ পেছাদাৰীয়ে সংগ্ৰহালয়ৰ বাবে পুনৰ কল্পনা কৰা অগ্ৰাধিকাৰ আৰু পদ্ধতিৰ বিষয়ে গভীৰভাৱে অধ্যয়ন কৰিছিল। এই জ্ঞান বিনিময়ৰ এটা ফলাফল হ’ব নতুন সংগ্ৰহালয়ৰ উন্নয়নৰ বাবে এক ব্লুপ্ৰিণ্ট সৃষ্টি কৰা, নবীকৰণৰ কাঠামোৰ লালন-পালন কৰা, আৰু ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ সংগ্ৰহালয়সমূহক পুনৰ সজীৱ কৰা।
ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (ASI)ৰ বিভিন্ন চক্ৰ/সংগ্ৰহালয়/শাখা কাৰ্যালয়ে যোৱা ১৮ এপ্ৰিল, ২০২২ তাৰিখে আন্তৰ্জাতিক কীৰ্তিচিহ্ন দিৱস/বিশ্ব ঐতিহ্য দিৱস উদযাপন কৰে। এই উপলক্ষে এ এছ আইয়ে কেইবাটাও কীৰ্তিচিহ্ন/স্থানত অনলাইন ফটোগ্ৰাফিক প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰে। বিশ্ব ঐতিহ্য দিৱস উদযাপন কৰিছে চিত্ৰাংকন প্ৰতিযোগিতা, ঐতিহ্য খোজকাঢ়ি আৰু স্বচ্ছতা অভিযানৰ লগত জড়িত সকলো এ এছ আই চক্ৰ আৰু শাখাই। উক্ত কাৰ্যসূচীত বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু সাধাৰণ জনতাৰ সংখ্যাই অংশগ্ৰহণ কৰে।
বিশ্ব ঐতিহ্য দিৱস, ১৮ এপ্ৰিল ২০২২ তাৰিখে দিল্লীৰ পুৰাণ কুইলাত এ এছ আইৰ উদ্যোগত দিল্লীৰ বাওলিছৰ ওপৰত এখন ফটো প্ৰদৰ্শনী অনুষ্ঠিত হয়।
নতুন দিল্লীত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভৰ উদ্যোগতSaga of Freedom: Known & Lesser-known Struggle’ শীৰ্ষকএখন প্ৰদৰ্শনী।
ভাৰতীয় সংগ্ৰহালয়ে "দুৰ্গা: ঐশ্বৰিক শক্তি" শীৰ্ষক এখন আভ্যন্তৰীণ প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰে য'ত দেৱীদুৰ্গাক “মাত্ৰিৰূপেনা” আৰু “শক্তিৰুপেনা” ৰূপত প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, শক্তি আৰু নাৰীত্বৰ গৌৰৱৰ ব্যক্তিত্ব হিচাপে, আৰু মানৱতাৰ বাবে পৰিত্ৰাণ হিচাপে।
বিভাজন ভয়াবহতা স্মৃতি দিৱসঃ ১৯৪৭ চনত ভাৰত বিভাজনৰ আধাৰত নিৰ্মিত এক অনন্য প্ৰদৰ্শনীও স্মৃতি দিৱসত সংঘটিত হোৱা কাৰ্যসূচীসমূহৰ এটা অংশ আছিল। নতুন দিল্লীৰ নেচনেল গেলেৰী অৱ মডাৰ্ণ আৰ্ট কেম্পাছত শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী আৰু শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে এই প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰদৰ্শনী ৩১ আগষ্টলৈকে চলিছিল য’ত বিভাজনৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন অনুষ্ঠান প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল। ইষ্ট ক’ষ্ট ৰে’লৱে (ইচিঅ’আৰ)ৰ বিভিন্ন ষ্টেচনতো প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰা হয়।
১৮৫৭ চনৰ মহাবিপ্লৱৰ স্মৃতিত ১৮ জুন তাৰিখে ঝান্সীৰ পঞ্চমহলত ফটো প্ৰদৰ্শনী আৰু বিশেষ বক্তৃতা আয়োজন কৰা হয়। ললিত কলা একাডেমীয়ে উদয়পুৰৰ ডব্লিউ জে চি চিৰ সহযোগত মহিলা স্বাধীনতা সংগ্ৰামী প্ৰদৰ্শনীৰো আয়োজন কৰে।
২০২২ চনৰ ১ জুলাইত কলকাতাৰ বিজ্ঞান চহৰৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন উপযুক্তভাৱে উদযাপন কৰা হয়।এই উপলক্ষে মহাকাশ থিয়েটাৰত এখন ফুলডোম ছবি “কলকাতা: আনন্দৰ চহৰ” আৰু মহাকাশ অডিচিত “বিজ্ঞান চহৰৰ ২৫ বছৰীয়া” প্ৰদৰ্শনী হল উদ্বোধন কৰা হয়। ইয়াৰ পিছতে বিজ্ঞান উদ্যানত “AKAM SUN DIAL” নামৰ বিশাল প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰা হয়
এলাহাবাদ সংগ্ৰহালয়ৰ দ্বাৰা আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ অভিযানৰ অধীনত ২০২২ চনৰ ১-২৮ আগষ্টলৈ ‘বিৰল ডাক টিকট’ আধাৰত ২৮ দিনীয়া প্ৰদৰ্শনী আয়োজন কৰা হয়।
ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ওপৰত এখন গ্ৰন্থ প্ৰদৰ্শনী”ৰ আয়োজন কৰে ১৪.৮.২০২২ তাৰিখে পাটনাৰ খুদা বক্ষ প্ৰাচ্য ৰাজহুৱা পুথিভঁৰালৰ দ্বাৰা। লগতে ৰামপুৰ ৰাজা পুথিভঁৰাল (আৰ আৰ এল), ৰামপুৰৰ দ্বাৰা অহা ১৫ তাৰিখৰ পৰা ৩১ আগষ্ট, ২০২২ তাৰিখলৈ আজাদী (স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ইতিহাস) বিষয়ক এখন প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰা হয়।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত জন ভগীদাৰীৰ সৈতে সংস্কৃতি উদযাপন:
বন্দে ভাৰতমঃ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে তিনিমাহজোৰা ‘বন্দেভাৰতম-নৃত্য উৎসৱ’ আয়োজন কৰা সৰ্বভাৰতীয় নৃত্য প্ৰতিযোগিতা যি ২৬ জানুৱাৰীত দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ সময়ত এক ভয়ংকৰ সাংস্কৃতিক আড়ম্বৰত পৰিণত হয়। গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেড ২০২২ বন্দে ভাৰতম২.০ত অংশগ্ৰহণ কৰা মুঠ ৩৬টা দলে ২০২৩ চনত গণৰাজ্য দিৱস পেৰেডৰ বাবে অংশগ্ৰহণকাৰী নিৰ্বাচন কৰিবলৈও চলি আছে।প্ৰতিযোগিতাই খণ্ড পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে।
কলা কুম্ভঃ গণৰাজ্য দিৱস ২০২২ উদযাপনৰ বাবে ৰাজপথত ‘কলা কুম্ভ’ৰ অনন্য পদক্ষেপৰ অধীনত সৃষ্টি কৰা বিশাল আৰু অনন্য সুন্দৰ স্ক্ৰলসমূহ স্থাপন কৰা হয়।
কলঞ্জলিঃ কলঞ্জলিৰ অধীনত প্ৰতি সপ্তাহত চেণ্ট্ৰেল ভিষ্টাত সাংস্কৃতিক পৰিবেশন যেনে গল্প কোৱা, নৃত্য,থিয়েটাৰ, পুতলা নাটকৰ আয়োজন কৰা হয়। কলঞ্জলিয়ে ৰাজা ৰামমোহন ৰায়ৰ জীৱনৰ আধাৰত নিৰ্মিত নৃত্য নাটকৰে আৰম্ভ কৰিছিল, ২০২২ চনৰ ৫ আৰু ৬ নৱেম্বৰত কাৰ্তব্য পথ আৰু ইণ্ডিয়া গেট (চেণ্ট্ৰেল ভিষ্টা)ত।
চিত্ৰকল্পৰ গ্ৰন্থ প্ৰকাশ:কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ড. মীনাকাশীলেখীয়ে আজাদী কা মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ মহিলা অগোৱা নায়কসকলৰ ওপৰত এখন চিত্ৰকল্প গ্ৰন্থ মুকলি কৰে, নতুন দিল্লীত। ভাৰতৰ ঘৰুৱা নাম অমৰ চিত্ৰ কাহিনীৰ সহযোগত এই গ্ৰন্থখন মুকলি কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ বিভাগৰ সকলো চক্ৰ/উদ্যান শস্য/সংগ্ৰহ/বিজ্ঞান শাখাৰ কাৰ্যালয়ে ২১ জুন, ২০২২ তাৰিখে '৭ম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস' পালন কৰে।২০২২ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ কাউণ্টডাউন কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত যোগ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হয় ২০২২ চনৰ ১৮ জুন তাৰিখে দিল্লীৰ পুৰাণ কুইলাত সংস্কৃতিৰ বিভাগ।
ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলনৰ ক্ষেত্ৰতগিনিজ বুক অফ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডঃ
গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ উপস্থিতিতভাৰতে ২৩এপ্ৰিল ২০২২তাৰিখে বিহাৰৰ ভোজপুৰৰ জগদীশপুৰৰ ডুলাৰ গ্ৰাউণ্ডত "বীৰ কুঁৱৰ সিং বিজয়উৎসৱ" কাৰ্যসূচীত একে সময়তে ৭৮,২২০খনৰাষ্ট্ৰীয় ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন কৰি গিনিজ বুক অফ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰে। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল।
বিপ্লৱী ভাৰত গেলেৰী উদ্বোধন: আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিবলৈ আৰু শ্বহীদ দিৱস উপলক্ষে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৩ মাৰ্চ,২০২২ তাৰিখে ভিক্টোৰিয়া মেম'ৰিয়েল হলত ভাৰতৰ বিপ্লৱী জাতীয়তাবাদীসকলৰ ওপৰত এক নতুন ওপৰমহলা গেলেৰী বিপিলোবি ভাৰত গেলেৰী ডিজিটেলভাৱে উদ্বোধন কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় কন্যা শিশু দিৱস উপলক্ষে ৮০ টাতকৈও অধিক স্থানত প্ৰায় ৮০ হাজাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰে ৰঙালী অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰা হয়।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ পোষ্ট কাৰ্ড’ পদক্ষেপৰ অধীনত ৬৪,২০১খন বিদ্যালয়ৰ ১.০৭ কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
উদান ঘুৰি মহোৎসৱ উপলক্ষে পান ইণ্ডিয়া অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয় য'ত ১.৫ কোটিৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে ঘুৰি উৰুৱাইছিল। কাইট গেম মুকলি কৰাৰ লগতে ডিজিটেল অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
বিজ্ঞান সৰ্বত্ৰপূজ্যতে: অমৃত মহোৎসৱ বিজ্ঞান প্ৰদৰ্শন: ২০৪৭ উদযাপনৰ ৰোডমেপৰ অংশ হিচাপে, ২০২২ চনৰ ২২-২৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ বিভিন্ন আঞ্চলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰত “বিজ্ঞান সৰ্বপূজ্যতে” অনুষ্ঠিত হয়, য'ত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আমাৰ বৈজ্ঞানিক পৰম্পৰা &প্ৰযুক্তিগত ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। ২০২২ চনৰ ২২ ফেব্ৰুৱাৰীত সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে বিজ্ঞানৰ সপ্তাহজোৰা উদযাপন বিজ্ঞান সৰ্বত্ৰপূজ্যতেৰ অংশ হিচাপে ‘ধাৰা’ – ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি এক অ’ড ধাৰাবাহিকখনৰ প্ৰথমটো অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাতৃভাষা দিৱস “একামভাৰতম” সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে, IGNCA & UNESCO Cluster office, New Delhi ৰ সহযোগত উদযাপন কৰে।
আজাদি কী অমৃত কাল কি শুভ বেলা: কলাকাৰো-শিল্পকাৰো কা মেলা: সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা চেণ্টাৰ ফৰ কালচাৰেল ৰিচ’ৰ্চ এণ্ড ট্ৰেইনিং (চিচিআৰটি)ৰ উদ্যোগত ৰাষ্ট্ৰীয় সাংস্কৃতিক মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হয়: “আজাদি কে অমৃত কাল কি শুভ ভেলা: কলাকাৰোণ – শিলপাকাৰণ কা মেলা” ২০২২ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা ২৭ মাৰ্চলৈ নতুন দিল্লীৰ দ্বাৰকাস্থিত চিচিআৰটি সংস্কৃতহাটত অনুষ্ঠিত হ’ব।৫ দিনীয়া এই অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ চহকী ইতিহাস আৰু শিল্প, ঐতিহ্য, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু বহুতো ক্ষেত্ৰত বহুমুখী বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰা এক দৰ্শনীয় বিষয়ভিত্তিক সাংস্কৃতিক সংযোজন অনুষ্ঠিত হয়।
ভাৰত ভাগ্য বিধাতা নামৰ সাংস্কৃতিক উৎসৱ ভাৰত চৰকাৰৰ “এডপ্ট এ হেৰিটেজ: অপ্নিধৰৱৰ, অপ্নিপেহচান” আঁচনিৰ প্ৰচাৰ কৰি ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা কোম্পানী আৰু সংগঠনসমূহক “স্মাৰক মিত্ৰ” হ’বলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে ২৫ তাৰিখৰ পৰা আয়োজন কৰে মাৰ্চৰ পৰা ৩ এপ্ৰিল, ২০২২লৈ।
ৰাষ্ট্ৰীয় সংস্কৃতি মহোৎসৱ-২০২২ (ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংস্কৃতি মহোৎসৱ) আৰএছএমৰ দ্বাদশ সংস্কৰণ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজামহেন্দ্ৰৱৰাম, আৰু তেলেঙ্গানাৰ ৱাৰাংগল আৰু হায়দৰাবাদকে ধৰি ২৬ মাৰ্চৰ পৰা ৩ এপ্ৰিল, ২০২২লৈ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ ৩ টা স্থানত এক সুন্দৰ সাংস্কৃতিক সমাৰোহৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। আৰএছএম হৈছে ভাৰতৰ বিবিধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ এক উৎসৱ।
"টেম্পল ৩৬০" ৱেবছাইট: নতুন দিল্লীৰ আইজিএনচিএত ২এপ্ৰিল, ২০২২তাৰিখে অনুষ্ঠিত "টেম্পল ৩৬০" ৱেবছাইট মুকলি কৰাৰ লগতে নৱ সম্ভাটচৰ উপলক্ষে উদযাপন কৰা এক অনুষ্ঠান। ৱেবছাইটটোৱে ভাৰতৰ ১২টা জ্যোতিৰ্লিঙ্গ আৰু ৪ধামৰ ই-দৰ্শন আৰু ভাৰ্চুৱেল ভ্ৰমণ সক্ষম কৰে।
ধাৰা-ইণ্ডিয়ানএষ্ট্ৰোন’মী আৰু এষ্ট্ৰো-ফিজিক্সঃ ইণ্ডিয়ান ন’লেজ চিষ্টেমৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ (CoE-IKS), আই আই টি খড়গপুৰৰ উদ্যোগত১৪ৰ পৰা ১৮ জুন, ২০২২লৈ পদাৰ্থ বিজ্ঞান বিভাগৰ সহযোগত ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ ওপৰত‘ভাৰত তীৰ্থ দ্বিতীয়’শীৰ্ষক এখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়।আই আই টি খড়গপুৰ আৰু ভাৰতীয় ইতিহাস সজাগতা আৰু গৱেষণা (আই এইচ এ আৰ) হিউষ্টন, আমেৰিকা, আই এইচ আৰ ইণ্ডিয়া, DHARA, Ode to Indian Knowledge System, সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয় এই সন্মিলনৰ অংশীদাৰ আছিল।
জ্যোতিৰ্গময়াঃ বিশ্ব সংগীত দিৱস উদযাপনৰ উদ্দেশ্যে সংগীত নাটক অকাডেমীয়ে আয়োজন কৰে জ্যোতিৰ্গময়া – সমগ্ৰ দেশৰ বিৰল বাদ্যযন্ত্ৰ আৰু বিভিন্ন শিল্পী আৰু কলা-কুশলীৰ পৰিবেশন প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক সংগীত অনুষ্ঠান। ভাৰতৰ অনন্য সংগীত সংস্কৃতিক নিৰাপদে পহৰা দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এই অনুষ্ঠানটোৱে ইয়াক প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে
কাৰ্গিল বিজয় দিৱসঃ কাৰ্গিল বিজয় দিৱসৰ দিনা নেচনেল স্কুল অৱ ড্ৰামাই উপস্থাপন কৰিলে নতুন নাটক ‘কাৰগিল: একসৌৰ্য কথা’। ২৫ জুলাইত ভাৰতীয় সেনা আৰু বিশেষ অতিথিসকলৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মৃতিসৌধ, ইণ্ডিয়া গেটত নাটকখনৰ এক বিশেষ অনুষ্ঠান পৰিবেশন কৰা হয়। ২৬ আৰু ২৭ জুলাইত নাটখনৰ দুটাকৈ ৰাজহুৱা অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়।
সংকল্প ছে সিদ্ধি সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগ সংঘৰ মাজত উদ্যোগ-নাগৰিক চনদ প্ৰস্তুত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল।সংকল্প সে সিদ্ধিৰ অধীনত দুটা ডাঙৰ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছে, এটা দিল্লীত আৰু আনটো মুম্বাইত। এই অনুষ্ঠানৰ তৃতীয় সংস্কৰণ ২০২২ চনৰ ৪ আগষ্টত বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত হয়।
বাধে চালো: ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰৰ এক পদক্ষেপ আছিল – ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰা। আমাৰ জাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু তেওঁলোকৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ গভীৰ ভাৱ জগাই তোলাৰ উদ্দেশ্যেৰে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত ‘বধে চালো’ নামেৰে অধিক প্ৰচাৰৰ বাবে যুৱকেন্দ্ৰিক কেন্দ্ৰবিন্দু সৃষ্টি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। বাধে চালো আছিল দেশব্যাপী ফ্লেছ ডান্স কাৰ্য্যকলাপ যিটো সমগ্ৰ দেশৰ ৭৫ টাতকৈও অধিক স্থানত, ২০২২ চনৰ ৫ আগষ্টৰ পৰা ১২ আগষ্টলৈকে ৮ দিনৰ ভিতৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
বিভাজনৰ ভয়াবহতা স্মৃতি দিৱস:দেশ বিভাজন এনে এক ট্ৰেজেডী যিটো শব্দৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি য’ত লাখ লাখ লোকৰ মৃত্যু বা গৃহহীন হৈ পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৪ আগষ্টত “বিভাজন ভয়ানক স্মৃতি দিৱস” পালনৰ আহ্বান জনাইছে যাতে বিভাজনৰ যন্ত্ৰণা ভোগ কৰা সেই লাখ লাখ পৰিয়ালৰ দুখ আমাৰ স্মৃতিৰ পৰা নাইকিয়া নহয়।
মেলা মমেণ্টছ হৈছে সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ এক পদক্ষেপ, সমগ্ৰ দেশতে মেলাক জনপ্ৰিয় কৰাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মন কি বাটৰ সময়ত ঘোষণা কৰা এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে ২০২২ চনৰ ৭ অক্টোবৰৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে আয়োজন কৰা মেলা ভ্ৰমণৰ জৰিয়তে আগন্তুক উৎসৱৰ বতৰৰ মনোভাৱক উন্নীত কৰা।
বাথুকম্মা উদযাপন:সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে ২৭ ছেপ্টেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ ইণ্ডিয়া গেটৰ কাৰ্তব্যপথত বাথুকম্মা উৎসৱ উদযাপনৰ আয়োজন কৰে গৌৰী দেৱীৰ ৰূপ।