প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে আয়োজিত কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
13 DEC 2022 6:48PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জন্ম জয়ন্তী বৰ্ষৰ এই মহত্বপূৰ্ণ কাৰ্যক্ৰমত আপোনালোক সকলোকে মই হৃদয়ৰে অভিনন্দন জনাইছো। এই পূণ্য সময়ত মই সকলো দেশবাসীকো বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জন্মবৰ্ষ সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এটা ঐতিহাসিক উপলক্ষ। তেওঁৰ প্ৰেৰণা, তেওঁৰ বিচাৰসমূহ আমাৰ নতুন প্ৰজন্মলৈ লৈ যাবৰ বাবে দেশে এই সমগ্ৰ বছৰটো বিশেষভাৱে পালন কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। ইয়াৰ বাবে এখন বিশেষ উচ্চ স্তৰীয় সমিতি গঠন কৰা হৈছিল। সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ নেতৃত্বত বহুত ভিন ভিন কাৰ্যক্ৰম হৈ আছে। এই ক্ৰমতে পুডুচেৰীৰ মাটিত, যি মহৰ্ষিৰ নিজৰ তপোস্থলীও, আজি ৰাষ্ট্ৰই তেওঁক আৰু এক কৃতজ্ঞ শ্ৰদ্ধাৰ্ঘ্য অৰ্পণ কৰি আছে। আজি শ্ৰী অৰবিন্দৰ ওপৰত এটা স্মৃতি মুদ্ৰা আৰু পোষ্টেল ষ্টাম্পো জাৰি কৰা হৈছে। মোৰ বিশ্বাস যে শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱন আৰু তেওঁৰ শিক্ষাৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ ৰাষ্ট্ৰৰ এই প্ৰয়াসে আমাৰ সংকল্পক এটা নতুন শক্তি দিব, নতুন বল দিব।
বন্ধুসকল,
ইতিহাসত বহুবাৰ এটাই কালখণ্ডত কেইবাটাও অদ্ভূত ঘটনা একেলগে হয়। কিন্তু, সাধাৰণতে তাক কেৱল এটা সংযোগ বুলি ভবা হয়। মই ভাবো, যেতিয়া এনেধৰণৰ সংযোগ হয়, তাৰ অন্তৰালত কিবা নহয় কিবা যোগ শক্তিয়ে কাম কৰে। যোগ শক্তি, অৰ্থাৎ এক সামূহিক শক্তি, সকলোকে একত্ৰিত কৰা শক্তি! আপোনালোকে চাওক, ভাৰতৰ ইতিহাসত এনে বহু মহাপুৰুষ হৈছে, যি স্বাধীনতাৰ ভাবো শক্তিশালী কৰিলে আৰু আত্মাকো পুনৰ্জীৱন দিলে। ইয়াৰে তিনিজন- শ্ৰী অৰবিন্দ, স্বামী বিবেকানন্দ আৰু মহাত্মা গান্ধী, এনেধৰণৰ মহাপুৰুষ, যাৰ জীৱনৰ সবাতোকৈ মহত্বপূৰ্ণ ঘটনাৰাজি এটা সময়তে ঘটিলে। এই ঘটনাৰাজিৰে এই মহাপুৰুষসকলৰ জীৱনো সলনি হ'ল আৰু ৰাষ্ট্ৰ জীৱনলৈও ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিল। ১৮৯৩ত ১৪ বছৰৰ পাছত শ্ৰী অৰবিন্দ ইংলেণ্ডৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতে। ১৮৯৩তে স্বামী বিবেকানন্দ বিশ্ব ধৰ্ম সংসদত নিজৰ বিখ্যাত ভাষণৰ বাবে আমেৰিকালৈ যায়। আৰু, এই বছৰতে গান্ধীজী দক্ষিণ আফ্ৰিকালৈ যায় য'ৰ পৰা তেওঁৰ মহাত্মা গান্ধী হোৱাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হয়, আৰু পিছলৈ দেশে স্বাধীনতাৰ মহানায়ক পালে।
ভাতৃ ভগ্নীসকল,
আজি এবাৰ আকৌ আমাৰ ভাৰত একেলগে এনেকুৱাই বহু সংযোগৰ সাক্ষী হৈ আছে। আজি যি সময়ত দেশে নিজৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে, অমৃত কালৰ আমাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে, সেই সময়তে আমি শ্ৰী অৰবিন্দৰ ১৫০তম জয়ন্তী পালন কৰি আছো। এই কালখণ্ডতে আমি নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫তম জন্ম জয়ন্তীৰ দৰে সময়ৰ সাক্ষীও হৈছো। যেতিয়া প্ৰেৰণা আৰু কৰ্তব্য, মোটিভেশ্যন আৰু একশ্যন একেলগে মিলি যায়, তেতিয়া অসম্ভৱ লক্ষ্যও অৱশ্যম্ভাৱী হৈ যায়। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত আজি দেশৰ সফলতা, দেশৰ প্ৰাপ্তি আৰু 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ সংকল্প এই কথাৰ প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
শ্ৰী অৰবিন্দৰ জীৱন এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ প্ৰতিবিম্ব। তেওঁৰ জন্ম বেংগলত হৈছিল কিন্তু তেওঁৰ বেংগলী, গুজৰাটী, মাৰাঠী, হিন্দী আৰু সংস্কৃত সহ কেইবাটাও ভাষাৰ জ্ঞান আছিল। তেওঁৰ জন্ম যদিও বেংগলত হৈছিল, কিন্তু নিজৰ বেছিভাগ জীৱন তেওঁ গুজৰাট আৰু পুডুচেৰীত কটায়। তেওঁ য'লৈকে গ'ল, তাত নিজৰ ব্যক্তিত্বৰ গভীৰ ছাপ ৰাখিলে। আজি আপোনালোকে দেশৰ যিকোনো অংশলৈ গ'লে, মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ আশ্ৰম, তেওঁৰ অনুগামী, তেওঁৰ প্ৰশংসক সকলো ঠাইত পাব। তেওঁ আমাক দেখুৱালে যে যেতিয়া আমি আমাৰ সংস্কৃতিক জানি লওঁ, জীৱলৈ লওঁ তেতিয়া আমাৰ বিবিধতা আমাৰ জীৱনৰ সহজ উৎসৱ হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এয়া স্বাধীনতাৰ অমৃত কালৰ বাবে বহুত ডাঙৰ প্ৰেৰণা। এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ইয়াতকৈ উত্তম অনুপ্ৰেৰণা কি হ'ব পাৰে? কেইদিনমানৰ আগতে মই কাশীলৈ গৈছিলো। তাত কাশী-তামিল সংগম কাৰ্যক্ৰমৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। এয়া অদ্ভূত আয়োজন। ভাৰতে কেনেকৈ নিজৰ পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিৰ মাধ্যমত অটুট আছে, অটল, এয়া আমি সেই উৎসৱত দেখিবলৈ পালো। আজিৰ যুৱক যুৱতীয়ে কি ভাবে, এয়া কাশী-তামিল সংগমত দেখিবলৈ পালো। আজি সমগ্ৰ দেশৰ যুৱসমাজ ভাষা-ভূষণৰ আধাৰত ভেদ কৰা ৰাজনীতিক পিছত এৰি, এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰনীতিৰে অনুপ্ৰাণিত। আজি যি সময়ত আমি শ্ৰী অৰবিন্দক স্মৰণ কৰি আছো, আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছো, সেই সময়ত আমি কাশী-তামিল সংগমৰ ভাবনাৰ বিস্তাৰ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ জীৱনক যদি আমি ওচৰৰ পৰা চাওঁ, তেন্তে তাত আমি ভাৰতৰ আত্মা আৰু ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ মৌলিকতা দেখা পাওঁ। অৰবিন্দ এনে ব্যক্তিত্ব আছিল- যাৰ জীৱনত আধুনিক শোধো আছিল, ৰাজনৈতিক প্ৰতিৰোধো আছিল, আৰু ব্ৰহ্ম বোধো আছিল। তেওঁৰ লিখা-পঢ়া ইংলেণ্ডৰ ভালৰো ভাল প্ৰতিষ্ঠানত হ'ল। তেওঁ সেই সময়ৰ সবাতোকৈ আধুনিক পৰিৱেশ পাইছিল, গ্লবেল exposure পাইছিল। তেওঁ নিজেও আধুনিকতাক সিমানেই মুকলি মনেৰে অংগীকাৰ কৰে। কিন্তু, একেদৰেই অৰবিন্দই দেশলৈ উভতি আহি ইংৰাজী শাসনৰ প্ৰতিৰোধৰ নায়ক হৈ পৰে। তেওঁ দেশৰ স্বাধীনতাৰ কাৰণে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত পূৰামাত্ৰাই ভাগ লয়। তেওঁ সেইসকল আৰম্ভণিৰ স্বতন্ত্ৰতা সেনানীৰ অন্যতম আছিল যি মুকলিকৈ পূৰ্ণ স্বৰাজৰ কথা কৈছিল, কংগ্ৰেছৰ ইংৰাজ-পৰস্ত নীতিৰ মুকলিকৈ আলোচনা কৰিছিল। তেওঁ কৈছিল- "যদি আমি নিজৰ ৰাষ্ট্ৰৰ পুনৰনিৰ্মাণ বিচাৰো তেন্তে আমি কান্দি থকা শিশুৰ দৰে ব্ৰিটিছ পাৰ্লিয়ামেণ্টৰ আগত থেনথেনোৱা বন্ধ কৰিব লাগিব।"
বংগ ভংগৰ সময়ত অৰবিন্দই যুৱক যুৱতীসকলক মকৰল কৰে, আৰু ধ্বনি দিয়ে- No compromise! কোনো আপোচ নহ'ব! তেওঁ 'ভৱানী মন্দিৰ' নামেৰে pamphlet ছপোৱায় , নিৰাশাত আচ্ছন্ন মানুহক সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰৰ দৰ্শন কৰোৱায়। এনে চিন্তাৰ স্পষ্টতা, এনে সাংস্কৃতিক দৃঢ়তা আৰু এই ৰাষ্ট্ৰভক্তি! সেয়ে সেই সময়ৰ মহান স্বতন্ত্ৰতা সেনানী শ্ৰী অৰবিন্দক নিজৰ প্ৰেৰণাৰ স্ৰোত বুলি গণ্য কৰিছিল। নেতাজী সুভাষৰ দৰে ক্ৰান্তিকাৰীয়ে তেওঁক নিজৰ সংকল্পৰ প্ৰেৰণা বুলি গণ্য কৰিছিল। আনহাতে, যদি আপোনালোকে তেওঁৰ জীৱনৰ বৌদ্ধিক আৰু আধ্যাত্মিক গভীৰতালৈ লক্ষ্য কৰে, তেন্তে আপোনালোকে সিমানেই গম্ভীৰ আৰু মনস্বী ঋষি দেখা পাব। তেওঁ আত্মা আৰু পৰমাত্মাৰ দৰে গম্ভীৰ বিষয়ৰ ওপৰত প্ৰবচন কৰিছিল, ব্ৰহ্ম তত্ত্ব আৰু উপনিষদৰ ব্যাখ্যা কৰিছিল। তেওঁ জীৱ আৰু ঈশৰ দৰ্শনত সমাজসেৱাৰ সূত্ৰ সংযোগ কৰে। নৰৰ পৰা নাৰায়ণলৈকে কেনেকৈ যাত্ৰা কৰিব পাৰি, এয়া আপুনি শ্ৰী অৰবিন্দৰ শব্দেৰে অতি সহজেই শিকিব পাৰে। এয়াই ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ চৰিত্ৰ, য'ত অৰ্থ আৰু কামৰ ভৌতিক সামৰ্থ্যও আছে, য'ত ধৰ্ম অৰ্থাৎ কৰ্তব্যৰ অদ্ভূত সমৰ্পণো আছে, আৰু মোক্ষ অৰ্থাৎ আধ্যাত্মৰ ব্ৰহ্ম-বোধো আছে। সেয়ে, আজি অমৃত কালত যি সময়ত দেশে আকৌ এবাৰ নিজৰ পুনৰনিৰ্মাণৰ বাবে অগ্ৰসৰ হৈছে, সেয়ে এই সমগ্ৰতাই আমাৰ 'পঞ্চ প্ৰণ'ত উদ্ভাসিত হয়। আজি আমি এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়িবলৈ সকলো আধুনিক চিন্তাক, best practicesক স্বীকাৰ আৰু অংগীকাৰ কৰি আছো। আমি কোনো আপোচ নকৰাকৈ, কোনো দৈন্য-ভাব নোহোৱাকৈ 'ইণ্ডিয়া ফাৰ্ষ্ট' মন্ত্ৰক সন্মুখত ৰাখি কাম কৰি আছো। আৰু লগতে, আজি আমি আমাৰ ঐতিহ্যক, আমাৰ পৰিচয়কো সিমানেই গৰ্বেৰে পৃথিৱীৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছো।
ভাতৃ ভগ্নীসকল,
মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ জীৱনে আমাক ভাৰতৰ আৰু এটা শক্তি উপলব্ধি কৰায়। দেশৰ এই শক্তি, 'স্বাধীনতাৰ এই প্ৰাণ' আৰু সেই দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি! মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ পিতৃয়ে আৰম্ভণিতে ইংৰাজী প্ৰভাৱত তেওঁক ভাৰত আৰু ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ পৰা সম্পূৰ্ণ আঁতৰাই ৰাখিব বিচাৰিছিল। তেওঁ ভাৰতৰ পৰা কেইবাহাজাৰ মাইল দূৰৰ ইংৰাজী পৰিৱেশত দেশৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপত আঁতৰি থাকে। কিন্তু, যেতিয়া তেওঁ ভাৰতলৈ উভতে, যেতিয়া তেওঁ জে'লত গীতাৰ সংস্পৰ্শলৈ আহে, তেতিয়া সেই অৰবিন্দই ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ সবাতোকৈ শক্তিশালী আৱাজ হৈ ওলায়। তেওঁ শাস্ত্ৰসমূহ অধ্যয়ন কৰে। ৰামায়ণ, মহাভাৰত আৰু উপনিষদৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কালিদাস, ভৱভূতি আৰু ভৰ্তহৰিলৈকে গ্ৰন্থসমূহ অনুবাদ কৰে। যি অৰবিন্দক যুৱাৱস্থাত ভাৰতীয়তাৰ পৰা দূৰত ৰখা হৈছিল, মানুহে এতিয়া তেওঁৰ চিন্তাৰাজিত ভাৰতক দেখা পাবলৈ ল'লে। এয়াই ভাৰত আৰু ভাৰতীয়তাৰ আচল শক্তি। তাক নোহোৱা কৰিবলৈ কোনোবাই যিমানেই চেষ্টা নকৰক কিয়, তাক আমাৰ ভিতৰৰ পৰা উলিওৱাৰ যিমানেই চেষ্টা নকৰক কিয়, ভাৰত সেই অমৰ বীজ যি বিপৰীতৰো বিপৰীত পৰিস্থিতিত অলপ দবিব পাৰে, অলপ মুজৰিব পাৰে, কিন্তু মৰিব নোৱাৰে সি অজেয়, অমৰ। কিয়নো, ভাৰত মানৱ সভ্যতাৰ সকলোতকৈ পৰিষ্কাৰ বিচাৰ, মানৱতাৰ সকলোতকৈ স্বাভাৱিক স্বৰ। ই মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ সময়তো অমৰ আছিল, আৰু ই আজিও স্বাধীনতাৰ অমৃত কালতো অমৰ। আজি ভাৰতৰ যুৱক যুৱতীয়ে নিজৰ সাংস্কৃতিক স্বাভাৱিকতাৰে ভাৰতৰ জয় ঘোষণা কৰি আছে। পৃথিৱীত আজি ভীষণ প্ৰত্যাহ্বান আছে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানত ভাৰতৰ ভূমিকা মহত্বপূৰ্ণ। সেয়ে মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমি নিজক সাজু কৰিব লাগিব। সকলোৰে প্ৰয়াসত বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। এবাৰ আকৌ মহৰ্ষি অৰবিন্দক নমন কৰি আপোনালোক সকলোকে হৃদয়ৰ পৰা বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at a programme to commemorate 150th Birth Anniversary of Sri Aurobindo
13 DEC 2022 6:48PM by PIB Delhi
Namaskar!
I heartily congratulate all of you on this important program of Sri Aurobindo's 150th birth anniversary. I also extend my best wishes to all the countrymen on this auspicious occasion. Sri Aurobindo's 150th birth anniversary is a historic occasion for the entire country. The country had resolved to celebrate this entire year especially in order to take his inspirations and ideas to our new generation. A special high level committee was constituted in this regard. Several programs are also being organized under the aegis of the Ministry of Culture. As part of this, today the nation is paying him a grateful tribute on the land of Puducherry, where Maharishi spent considerable time. Today a commemorative coin and postal stamp on Sri Aurobindo has also been released. I am sure that the efforts of the nation drawing inspiration from the life and teachings of Sri Aurobindo will give new energy and strength to our resolutions.
Friends,
Several amazing events happen simultaneously in the same period several times during history. But, these are generally considered to be just a coincidence. I believe there is some ‘Yoga Shakti’ behind such coincidences. ‘Yoga Shakti’ means a collective power, a power that unites all! You see, there have been many such great personalities in the history of India, who strengthened the spirit of freedom and revived the soul. Three of these great men are -- Sri Aurobindo, Swami Vivekananda and Mahatma Gandhi -- in whose lives the most important events happened at the same time. These incidents changed the lives of these great men and also brought major changes in the nation. Sri Aurobindo returned to India from England in 1893 after 14 years. It was only in 1893 that Swami Vivekananda went to America for his famous speech at the Parliament of World Religions. And, in the same year, Gandhiji went to South Africa from where his journey to become Mahatma Gandhi began, and later the country got the freedom fighter in him.
Brothers and sisters,
Today, once again our India is witnessing many such coincidences simultaneously. When the country completed 75 years of its independence, our journey to ‘Amrit Kaal’ (golden period) began and at the same time we are celebrating the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo. In this period, we have been witness to occasions like the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. When motivation and action are combined, even seemingly impossible goals are inevitably accomplished. The nation’s successes in the ‘Amrit Kaal’ of independence and the resolve of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) are proof of this.
Friends,
The life of Sri Aurobindo is a reflection of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. He was born in Bengal but he was proficient in many languages including Bengali, Gujarati, Marathi, Hindi and Sanskrit. Although he was born in Bengal, he spent most of his life in Gujarat and Puducherry. Wherever he went, he left a deep impression of his personality. Today, wherever you go in any part of the country, you will find Maharishi Aurobindo's ashrams, his followers and admirers. He showed us that when we become aware of our traditions and culture and begin to live through them, our diversity becomes a natural celebration of our lives.
Friends,
This is a great inspiration for the ‘Amrit Kaal’ of independence. What can be a better encouragement for ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’? A few days back. I went to Kashi. I was privileged to be a part of the Kasi-Tamil Sangamam program there. This is a wonderful event. We got to see in that festival how India is imperishable and steadfast through its tradition and culture. It was seen in Kashi-Tamil Sangamam what today’s youth thinks. Today, the youth of the whole country is inspired by the national policy of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’, leaving behind the politics that discriminate on the basis of language and dress. Today, when we are remembering Sri Aurobindo and celebrating the ‘Amrit Mahotsav’ of independence, then we have to expand the spirit of Kashi-Tamil Sangamam.
Friends,
We find the soul of India and the fundamental philosophy of India's development journey if we look closely at the life of Maharishi Aurobindo. Aurobindo was such a personality whose life had a modern scientific temper, political resistance and ‘Brahma Bodh’ (a sense of the divine) as well. He was educated in the best institutions of England. He got the most modern environment of that era. He himself embraced modernity with an equal open mind. But, when the same Aurobindo returns to the country, he becomes the hero of resistance to British rule. He actively participated in the freedom struggle for the independence of the country. He was one of the first freedom fighters who openly talked about complete Swaraj and openly criticized the pro-British policies of the Congress. He had said- "If we want to rebuild our nation, we have to stop pleading like a crying baby before the British Parliament".
Aurobindo recruited the youth and gave the slogan – ‘No compromise’ during the partition of Bengal. He printed pamphlets named 'Bhavani Mandir' and made people surrounded by despair see the cultural nation. Such ideological clarity, such cultural firmness and patriotism! This is the reason why the great freedom fighters of that era used to consider Sri Aurobindo as their source of inspiration. Revolutionaries like Netaji Subhas drew inspiration from him regarding their resolutions. On the other hand, when you look into the intellectual and spiritual depth of his life, you will find an equally serious and mindful sage. He would discourse on serious topics like soul and God and explain ‘Brahma Tatva’ and Upanishads. He added social service in the philosophy of soul and God. You can easily learn from the words of Sri Aurobindo how to connect with God. This is the whole character of India, in which there is material strength of ‘Artha’ (commerce) and ‘Kaam’ (service), in which there is wonderful devotion to ‘Dharma’ (duty), and there is salvation i.e., realization of spirituality. Therefore, when the country is once again moving towards its reorganization in the ‘Amrit Kaal’, this totality is reflected in our 'Panch Prana' (five pledges). Today we are accepting and adopting all modern ideas and best practices to make a developed India. We are working with the mantra of 'India First' without any compromise. And at the same time, we are presenting our heritage and identity with pride before the entire world.
Brothers and sisters,
The life of Maharishi Aurobindo introduces us to another strength of India that India possesses which is also one of the five pledges -“Freedom from the mentality of slavery”. Maharishi Aurobindo's father, initially under English influence, wanted to keep him completely away from India and Indian culture. He remained completely cut off from the country as he was thousands of miles away from India in an English environment. But Aurobindo emerged as the loudest voice of Indian culture after he returned to India and studied the Gita in prison. He studied the scriptures. He translated texts from Ramayana, Mahabharata and Upanishads to Kalidas, Bhavabhuti and Bharatthari. People started seeing India in the thoughts of Aurobindo who himself was kept away from Indianness in his youth. This is the real strength of India and Indianness. No matter how much someone tries to erase it and remove it from within us, India is that immortal seed which may be suppressed a little under adverse circumstances; may wither a little, but it cannot die; it is immortal. Because, India is the most refined idea of human civilization, the most natural voice of humanity. India was immortal even in the time of Maharishi Aurobindo, and it is immortal even today in the ‘Amrit Kaal’ of freedom. Today the youth of India is taking pride in its culture. There are dire challenges in the world today. India's role in overcoming these challenges is important. Therefore, we have to prepare ourselves by taking inspiration from Maharishi Aurobindo and create a developed India by ‘Sabka Prayas’. Saluting Maharishi Aurobindo once again, many thanks to all of you from the bottom of my heart!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.