Ministry of External Affairs
First Meeting of the G20 Development Working Group to Be Held in Mumbai from December 13-16, 2022
12 DEC 2022 4:27PM by PIB Delhi
[CURTAIN RAISER]
The first meeting of the Development Working Group (DWG) under India’s G20 Presidency is taking place in Mumbai from December 13-16, 2022. G20 Members, Guest countries and invited International Organizations would be attending the meeting in person.
On December 13, 2022, the Indian Presidency will hold two side events - on “Data for Development: Role of G20 in advancing the 2030 Agenda” and “Infusing new LiFE into Green Development” - before the official meeting of the Working Group. The side event will be followed by a welcome dinner for the delegates at the Taj Mahal Palace.
• The Development working meeting will be held on December 14-15, 2022
• India's G20 Presidency lies at a crucial midpoint of the 2030 Agenda for Sustainable Development, adopted in 2015
• India’s G20 motto 'Vasudhaiva Kutumbakam' and theme “One Earth One Family One Future”
• Review of SDG progress and G20’s efforts to achieving the SDG targets would be discussed at the DWG meeting
• Focus on India’s key priorities relating to accelerating progress on the SDGs, Lifestyle for environment and data for development
• In the context of Green Development, focus areas would include climate finance and technology, as well as just energy transitions
• With our human-centric approach to technology, tech-enabled development in sectors ranging from agriculture to education would also be discussed
The Development working meeting will be held on December 14-15, 2022, with a focus on India’s key priorities relating to accelerating progress on the SDGs, Lifestyle for environment and data for development.
India's G20 Presidency lies at a crucial midpoint of the 2030 Agendafor Sustainable Development, adopted in 2015. Review of SDG progress and G20’s efforts to achieving the SDG targets would be discussed at the DWG meeting. In the context of Green Development, focus areas would include climate finance and technology, as well as just energy transitions for developing countries.Understanding that the issue of climate change cuts across industry, society, and sectors, the concept of LiFE (Lifestyle for Environment), a behaviour-based movement that draws from our country’s rich, ancient and sustainable traditions, to nudge consumers, and in-turn markets, to adopt environmentally-conscious practices, would be deliberated upon. LiFE ties closely with India’s G20 motto 'Vasudhaiva Kutumbakam' and theme “One Earth One Family One Future”. With our human-centric approach to technology, tech-enabled development in sectors ranging from agriculture to education would also be discussed. Women empowerment and representation, including efforts to bring women to the fore, and in leading positions, in order to boost socio-economic development and achievement of SDGs, would be highlighted.
The official DWG meeting will be followed by an excursion by the delegates to Kanheri caves on December 16, 2022.

ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୩ ରୁ ୧୬ ମଧ୍ୟରେ ଜି ୨୦ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
12 DEC 2022 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଜି ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି) ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୩ ରୁ ୧୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଜି ୨୦ ସଦସ୍ୟ, ଅତିଥି ଦେଶ ଗୁଡିକ ତଥା ଆମନ୍ତ୍ରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏହି ବୈଠକରେ ଯୋଗଦେବେ ।
ଡିସେମ୍ବର ୧୩, ୨୦୨୨ ରେ, ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ – ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆଧିକାରିକ ବୈଠକ ପୂର୍ବରୁ ଦୁଇଟି ପାର୍ଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - “ବିକାଶ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ : ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଜି ୨୦ ର ଭୂମିକା” ଏବଂ “ନୂତନ ଏଲ୍‌ଆଇଏଫ୍‌ଇକୁ ସବୁଜ ବିକାଶରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା” ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ପାର୍ଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ପରେ ତାଜମହଲ ପ୍ୟାଲେସ୍‌ରେ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ ରାତ୍ରି ଭୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
- ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ଡିସେମ୍ବର ୧୪ ରୁ ୧୫, ୨୦୨୨ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
- ଭାରତର ଜି ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ୨୦୧୫ ରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ଉପରେ ରହିଛି ।
- ଭାରତର ଜି -୨୦ର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌' ଏବଂ ବିଷୟ ହେଉଛି “ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର. ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ” ।
- ଏସ୍‌ଡିଜି ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏସ୍‌ଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଜି ୨୦ ର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
- ଏସ୍‌ଡିଜି ପ୍ରଗତିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ଆଣିବା, ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ ।
- ସବୁଜ ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ କେବଳ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ।
- ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତି ଆମର ମାନବ- କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ବୈଷୟିକ- ସକ୍ଷମ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୪ - ୧୫ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଏସ୍‌ଡିଜି ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ।
ଭାରତର ଜି ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ୨୦୧୫ ରେ ଗ୍ରହଣ କରା ଯାଇଥିବା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ଉପରେ ରହିଛି । ଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ବୈଠକରେ ଏସ୍‌ଡିଜି ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏସ୍‌ଡିଜିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୁଡିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଜି ୨୦ର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ସବୁଜ ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ, ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
ଶିଳ୍ପ, ସମାଜ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଏଲ୍‌ଆଇଏଫ୍‌ଇର ଧାରଣା (ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ), ଏକ ଆଚରଣ- ଆଧାରିତ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବୁଝାଏ, ଯାହା ଆମ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ, ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରା ଦ୍ୱାରା ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ, ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଏବଂ ବଜାରକୁ ପରିବେଶ ସଚେତନ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରାଇଥାଏ, ତାହା ଉପରେ ବିଚାର କରାଯିବ ।
ଏଲ୍‌ଆଇଏଫ୍‌ଇ ଭାରତର ଜି୨୦ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌' ଏବଂ ବିଷୟ “ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ” ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତି ଆମର ମାନବ- କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ବୈଷୟିକ- ସକ୍ଷମ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ସାମାଜିକ- ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ତଥା ଏସ୍‌ଡିଜି ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ ।
ଆଧିକାରିକ ଡିଡବ୍ଳ୍ୟୁଜି ବୈଠକ ପରେ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୬ ରେ ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ କାନହେରୀ ଗୁମ୍ଫା ପରିଦର୍ଶନରେ ଯିବେ ।