প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১১ ডিচেম্বৰত মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গোৱা ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৫,০০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এলানি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নাগপুৰ আৰু শিৰদী সংযোগী সমৃদ্ধি মহামাৰ্গৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ বা নাগপুৰ-মুম্বাই ছুপাৰ কমিউনিকেচন এক্সপ্ৰেছৱে, সমগ্ৰ দেশতে উন্নত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ
নাগপুৰৰ নগৰীয়া গতিশীলতাত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন অনাৰ লক্ষ্যৰে নাগপুৰ মেট্ৰ’ প্ৰথম পৰ্যায় ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা আৰু নাগপুৰ মেট্ৰ’ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এইমছ নাগপুৰক ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে - ২০১৭ চনৰ জুলাই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েই ইয়াৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিছিল
নাগপুৰ আৰু বিলাসপুৰ সংযোগী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নাগপুৰ ৰে’ল ষ্টেচন আৰু আজনী ৰে’ল ষ্টেচন পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নাগপুৰত নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ আৰু নাগ নদী প্ৰদূষণ হ্ৰাস প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
09 DEC 2022 7:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১১ ডিচেম্বৰ, ২০২২ত মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গোৱা ভ্ৰমণ কৰিব৷
পুৱা ৯.৩০ বুজাত প্ৰধানমন্ত্ৰী নাগপুৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনত উপস্থিত হ’ব, য’ত তেওঁ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব৷ পুৱা ১০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰিডম পাৰ্ক মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ পৰা খাপৰী মেট্ৰ’ ষ্টেচনলৈ মেট্ৰ’যোগে যাত্ৰা কৰিব, য’ত তেওঁ ‘নাগপুৰ মেট্ৰ’ৰ প্ৰথম পৰ্যায়’ৰ কামৰ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব৷ একেটা অনুষ্ঠানত তেওঁ ‘নাগপুৰ মেট্ৰ’ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়’ৰ কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷ ১০.৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ আৰু শিৰদী সংযোগী সমৃদ্ধি মহামাৰ্গৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কামৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগতে ঘাইপথেৰে যাত্ৰা কৰিব৷ ১১.১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইমছ নাগপুৰ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব৷
নাগপুৰত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত পুৱা প্ৰায় ১১:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫০০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয়সাপেক্ষ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰে’ল প্ৰকল্পৰ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। তেওঁ নাগপুৰত নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ (এনআইঅ’) আৰু নাগ নদী প্ৰদূষণ হ্ৰাস প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট অৱ পেট্ৰ’কেমিকেলছ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন’লজি (চিপেট), চন্দ্ৰপুৰ’ প্ৰতিষ্ঠানো ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰাৰ লগতে ‘চেণ্টাৰ ফৰ ৰিচাৰ্চ, মেনেজমেণ্ট এণ্ড কণ্ট্ৰ’ল অৱ হিম’গ্লবিনোপেথী, চন্দ্ৰপুৰ’ উদ্বোধন কৰিব।
গোৱাত বিয়লি প্ৰায় ৩:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁ তিনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠানো উদ্বোধন কৰিব। সন্ধিয়া প্ৰায় ৫:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱাৰ মোপা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব।
নাগপুৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মৃদ্ধি মহামাৰ্গ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ আৰু শিৰদী সংযোগী ৫০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ সমৃদ্ধি মহামাৰ্গৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কাম উদ্বোধন কৰিব৷
সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ বা নাগপুৰ-মুম্বাই ছুপাৰ কমিউনিকেচন এক্সপ্ৰেছৱে প্ৰকল্প, সমগ্ৰ দেশতে উন্নত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ। প্ৰায় ৫৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ৭০১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই এক্সপ্ৰেছৱে’টো ভাৰতৰ অন্যতম দীঘলীয়া এক্সপ্ৰেছৱে’, যিটোৱে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১০খন জিলা আৰু বিশিষ্ট নগৰ অঞ্চল অম্ৰাৱতী, ঔৰংগাবাদ আৰু নাছিকৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। এই এক্সপ্ৰেছৱেই সংলগ্ন আন ১৪খন জিলাৰ সংযোগ উন্নত কৰাত সহায় কৰিব, যাৰ ফলত বিদৰ্ভ, মাৰাথৱাদা আৰু উত্তৰ মহাৰাষ্ট্ৰ অঞ্চলকে ধৰি ৰাজ্যখনৰ প্ৰায় ২৪খন জিলাৰ উন্নয়নত সহায়ক হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তিৰ অধীনত আন্তঃগাঁথনি সংযোগ প্ৰকল্পৰ সংহত পৰিকল্পনা আৰু সমন্বিত ৰূপায়ণৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন জনাই সমৃদ্ধি মহামাৰ্গে দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে, জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ ট্ৰাষ্ট আৰু অজন্তা ইলোৰা গুহা, শিৰদী, ভেৰুল, ল’নাৰ আদি পৰ্যটন স্থলীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব। সমৃদ্ধি মহামাৰ্গ মহাৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত এক বৃহৎ উদ্গনি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত গেম চেঞ্জাৰ হ’ব।
নাগপুৰ মেট্ৰ’
নগৰীয়া গতিশীলতাত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব পৰা আন এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘নাগপুৰ মেট্ৰ’ৰ প্ৰথম পৰ্যায়’ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। তেওঁ দুখন মেট্ৰ’ ৰে’ল-খাপৰিৰ পৰা অ’টোমোটিভ স্কোৱাৰ (অ’ৰেঞ্জ লাইন) আৰু প্ৰজাপতি নগৰৰ পৰা লোকমান্য নগৰ (একুৱা লাইন)লৈ-খাপৰি মেট্ৰ’ ষ্টেচনত ফ্লেগ অফ কৰিব। নাগপুৰ মেট্ৰ’ৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কাম ৮,৬৫০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬,৭০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়ৰে উন্নীত হ’বলগীয়া নাগপুৰ মেট্ৰ’ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
এইমছ নাগপুৰ
সমগ্ৰ দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি এইমছ নাগপুৰক ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গাৰ জৰিয়তে অধিক শক্তিশালী হ’ব। ২০১৭ চনৰ জুলাই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বাস্থ্য সুৰক্ষা যোজনাৰ অধীনত চিকিৎসালয়খনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।
১,৫৭৫ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়ৰে উন্নয়ন সাধন কৰা এইমছ নাগপুৰ হৈছে অত্যাধুনিক সুবিধা থকা এখন চিকিৎসালয়, য’ত অ’পিডি, আইপিডি, ডায়েগনষ্টিক সেৱা, অপাৰেচন থিয়েটাৰ আৰু ৩৮টা বিভাগে মেডিকেলৰ সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশেষ আৰু ছুপাৰস্পেচিয়েলিটি বিষয় সামৰি লৈছে৷ মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিদৰ্ভ অঞ্চললৈ আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা এই চিকিৎসালয়খন ইয়াৰ আশে-পাশে থকা গডচিৰোলি, গণ্ডিয়া আৰু মেলঘাট আদি জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে এক আশীৰ্বাদস্বৰূপ।
ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহ
নাগপুৰ ৰে’ল ষ্টেচনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰ আৰু বিলাসপুৰৰ মাজত চলিবলগীয়া বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব৷
নাগপুৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰমে প্ৰায় ৫৯০ কোটি আৰু ৩৬০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে পুনৰ উন্নয়ন কৰিবলগীয়া নাগপুৰ ৰে’ল ষ্টেচন আৰু আজনী ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰী ৰক্ষণাবেক্ষণ ডিপো, আজনী (নাগপুৰ) আৰু নাগপুৰ-ইটাৰ্ছিৰ কোহলী-নৰ্খেৰ খণ্ডৰ তৃতীয় লাইন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। প্ৰায় ১১০ কোটি আৰু প্ৰায় ৪৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে এই প্ৰকল্পসমূহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ, নাগপুৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ৱান হেল্থ (এনআইঅ’) ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাটো ‘এক স্বাস্থ্য’ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত দেশৰ সামৰ্থ্য আৰু আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ দিশত এক পদক্ষেপ।
‘এক স্বাস্থ্য’ দৃষ্টিভংগীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে মানুহৰ স্বাস্থ্য জীৱ-জন্তুৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিৱেশৰ সৈতে জড়িত। এই দৃষ্টিভংগীয়ে প্ৰশংসা কৰে যে মানুহক আক্ৰান্ত কৰা বেছিভাগ সংক্ৰামক ৰোগই জুনোটিক (প্ৰাণীৰ পৰা মানুহলৈ) প্ৰকৃতিৰ। ১১০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে প্ৰতিষ্ঠা হ’বলগীয়া এই প্ৰতিষ্ঠানে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতা আৰু সমন্বয় সাধন কৰিব আৰু সমগ্ৰ দেশতে ‘এক স্বাস্থ্য’ দৃষ্টিভংগীত গৱেষণা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ উন্নতিৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰত নাগ নদীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাসৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পটো-ৰাষ্ট্ৰীয় নদী সংৰক্ষণ পৰিকল্পনা (এনআৰচিপি)ৰ অধীনত ১৯২৫ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়েৰে ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
বিদৰ্ভ অঞ্চলত বিশেষকৈ জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ মাজত ছিকেল চেল ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ তুলনামূলকভাৱে বেছি। এই ৰোগৰ লগতে থেলাছেমিয়া আৰু এইচবিইৰ দৰে অন্যান্য হিম’গ্লবিনোপেথীয়ে দেশত যথেষ্ট ৰোগৰ বোজাৰ সৃষ্টি কৰে। এই বিষয়টোৰ সমাধানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ‘চেণ্টাৰ ফৰ ৰিচাৰ্চ, মেনেজমেণ্ট এণ্ড কণ্ট্ৰল অৱ হিম’গ্লবিনোপেথী, চন্দ্ৰপুৰ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ নামত এই কেন্দ্ৰটো উচৰ্গা কৰিব, যিটো হিমগ্ল’বিনোপেথীৰ ক্ষেত্ৰত দেশত উদ্ভাৱন গৱেষণা, প্ৰযুক্তি উন্নয়ন, মানৱ সম্পদ উন্নয়নৰ উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চন্দ্ৰপুৰস্থিত চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট অৱ পেট্ৰ’কেমিকেলছ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন’লজি (চিপেট) ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে পলিমাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট উদ্যোগসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ দক্ষ মানৱ সম্পদ বিকাশ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
গোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মোপা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, গোৱা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশতে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিবহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে৷ ইয়াৰ লগতি সংগতি ৰাখি আন এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱাৰ মোপা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব। ২০১৬ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিমানবন্দৰটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।
প্ৰায় ২,৮৭০ কোটি টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা এই বিমানবন্দৰটোত অন্যান্য এনে সুবিধাৰ উপৰি বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়বস্তুক গুৰু্ত্ব আৰোপ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত সৌৰ শক্তি কেন্দ্ৰ, সেউজ অট্টালিকা, ৰাণৱেত এলইডিলাইট, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, পুনঃব্যৱহাৰৰ সুবিধা থকা অত্যাধুনিক নলা পৰিশোধন প্লাণ্ট আছে৷ ইয়াত থ্ৰী-ডি মনোলিথিক প্ৰিকাষ্ট বিল্ডিং, ষ্টেবিলৰোড, ৰ’ব’মেটিক হোলো প্ৰিকাষ্ট ৱাল, ৫জি সামঞ্জস্যপূৰ্ণ আই টি আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে কেতবোৰ অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বিমানবন্দৰটোৰ কিছুমান বৈশিষ্ট্যৰ ভিতৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিমান পৰিচালনা কৰিব পৰা ৰাণৱে, বিমানৰ বাবে নিশা পাৰ্কিঙৰ সুবিধাৰ লগতে ১৪টা পাৰ্কিং বে, স্বয়ংক্ৰিয় সামগ্ৰী নমোৱাৰ সুবিধা, অত্যাধুনিক আৰু স্বতন্ত্ৰ বিমান পৰিবহণৰ আন্তঃগাঁথনি ইত্যাদি উল্লেখযোগ্য।
প্ৰথম অৱস্থাত বিমানবন্দৰৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত বছৰি প্ৰায় ৪৪ লাখ যাত্ৰী (এমপিপিএ)ৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব, যিটো ৩৩ এমপিপিএৰ ১০০শতাংশ বহন ক্ষমতালৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পৰা যাব। এই বিমানবন্দৰটোৱে ৰাজ্যখনৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত সহায় কৰিব আৰু পৰ্যটন উদ্যোগৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা বহুতো ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গন্তব্যস্থানক প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযোগ কৰি এটা মূল লজিষ্টিক হাব হিচাপে কাম কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ উপৰিও বিমানবন্দৰটোত মাল্টি মডেল সংযোগ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
বিশ্বমানৰ বিমানবন্দৰ হোৱাৰ বিপৰীতে এই বিমানবন্দৰটোৱে দৰ্শনাৰ্থীসকলক গোৱাৰ অনুভৱ আৰু অভিজ্ঞতাও প্ৰদান কৰিব। বিমানবন্দৰটোত গোৱাৰ স্থানীয় আজুলেজোছ টাইলছ বহুলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ফুড ক’ৰ্টখনেও সাধাৰণ গোৱাৰ কেফেৰ সৌন্দৰ্যক জেউতি চৰাইছে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত কিউৰেটেড ফ্লি মাৰ্কেটৰ বাবে এটা নিৰ্দিষ্ট স্থান থাকিব য’ত স্থানীয় শিল্পী আৰু কলা-কুশলীসকলক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন আৰু বজাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব।
নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠান
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধন কৰাৰ লগতে নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব। এই তিনিটা প্ৰতিষ্ঠান হ’ল ক্ৰমে অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ (এআইআইএ), গোৱা, নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ইউনানি মেডিচিন (এনআইইউএম), গাজিয়াবাদ আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হোমিঅ’পেথী (এনআইএইচ), দিল্লী, যিকেইটা প্ৰতিষ্ঠানে গৱেষণা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণক সুলভ আয়ুষ সেৱাৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰিব৷ মুঠ প্ৰায় ৯৭০ কোটি টকা ব্যয়ৰে বিকশিত কৰা এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে একেলগে প্ৰায় ৫০০ চিকিৎসালয়ৰ বিচনা সংযোজনৰ লগতে প্ৰায় ৪০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ আসন বৃদ্ধি কৰিব।
বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছ (ডব্লিউএচি) আৰু আৰোগ্য এক্সপ’ৰ নৱম সংস্কৰণত ৫০খনতকৈও অধিক দেশ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু আয়ুৰ্বেদৰ বিভিন্ন অংশীদাৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা চাৰি শতাধিক বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিনিধিৰ সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ডব্লিউএচিৰ নৱম সংস্কৰণৰ বিষয়বস্তু হৈছে "এক স্বাস্থ্যৰ বাবে আয়ুৰ্বেদ"।

Prime Minister's Office
PM to visit Maharashtra and Goa on 11th December
PM to lay foundation stone and dedicate to the nation projects worth Rs. 75,000 crores in Maharashtra
PM to inaugurate Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg connecting Nagpur and Shirdi
Samruddhi Mahamarg or Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway, is a major step towards realising PM’s vision of improved connectivity and infrastructure across the country
To revolutionise urban mobility in Nagpur, PM to dedicate Nagpur Metro phase I to the Nation and lay the foundation stone of Nagpur Metro phase II
PM to dedicate AIIMS Nagpur to the nation - it’s foundational stone was also laid by the PM in July 2017
PM to flag off Vande Bharat Express connecting Nagpur and Bilaspur
Foundation stone for redevelopment of Nagpur Railway Station and Ajni Railway Station to be laid by the Prime Minister
Foundation stone of National Institute of One Health, Nagpur and Nag river pollution abatement project, Nagpur to be laid by the PM
PM to dedicate ‘Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur’ and ‘Centre for Research, Management and Control of Hemoglobinopathies, Chandrapur’ to the Nation
PM to inaugurate Mopa International Airport, Goa - developed at a cost of around Rs 2,870 crores
Airport will boost tourism and give fillip to socio-economic development of the region
PM to address valedictory function of 9th World Ayurveda Congress and also inaugurate three National Ayush Institutes
09 DEC 2022 7:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Maharashtra and Goa on 11th December, 2022.
At around 9:30 AM, Prime Minister will reach Nagpur Railway Station where he will flag off Vande Bharat Express. At around 10 AM, Prime Minister will take a Metro ride from Freedom Park Metro station to Khapri Metro Station, where he will dedicate ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation. During the programme, he will also lay the foundation stone of ‘Nagpur Metro phase- II’. At around 10:45 AM, Prime Minister will inaugurate Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg connecting Nagpur and Shirdi and undertake a tour of the highway. Prime Minister will dedicate AIIMS Nagpur to the nation at around 11:15 AM.
In a public function in Nagpur, at around 11:30 AM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to nation rail projects worth more than 1500 crores. He will also lay the foundation stone of National Institute of One Health (NIO), Nagpur and Nag river pollution abatement project, Nagpur. During the programme, Prime Minister will also dedicate ‘Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur’ to the nation and inaugurate ‘Centre for Research, Management and Control of Hemoglobinopathies, Chandrapur’.
In Goa, at around 3:15 PM, Prime Minister will address the valedictory function of 9th World Ayurveda Congress. He will also inaugurate three National Ayush Institutes during the programme. At around 5:15 PM, Prime Minister will inaugurate Mopa International Airport, Goa.
PM at Nagpur
Samruddhi Mahamarg
Prime Minister will inaugurate the Phase - I of Hindu Hrudaysamrat Balasaheb Thackeray Maharashtra Samruddhi Mahamarg, covering a distance of 520 Kms and connecting Nagpur and Shirdi.
Samruddhi Mahamarg or Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway project, is a major step towards realising Prime Minister’s vision of improved connectivity and infrastructure across the country. The 701 Km expressway - being built at an cost of about Rs 55,000 crore - is one of India's longest expressways, passing through Maharashtra’s 10 districts and prominent urban regions of Amravati, Aurangabad and Nashik. The expressway will also help improve the connectivity of adjoining 14 other districts, thus helping in development of about 24 districts of the state including the regions of Vidarbha, Marathwada and North Maharashtra.
Espousing Prime Minister’s vision of integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects under PM Gati Shakti, the Samruddhi Mahamarg will connect to the Delhi Mumbai Expressway, Jawaharlal Nehru Port Trust and tourist locations like Ajanta Ellora Caves, Shirdi, Verul, Lonar, etc. Samruddhi Mahamarg will be a game-changer in providing a major boost to economic development of Maharashtra.
Nagpur Metro
In yet another step that will revolutionise urban mobility, Prime Minister will dedicate ‘Nagpur Metro Phase I’ to the nation. He will flag off two metro trains - from Khapri to Automotive Square (Orange Line) and from Prajapati Nagar to Lokmanya Nagar (Aqua line) - at Khapri Metro Station. The Phase I of the Nagpur Metro is developed at a cost of more than Rs 8650 crore. Prime Minister will also lay the foundation stone of Nagpur Metro Phase- II, which will be developed at a cost of more than Rs 6700 crore.
AIIMS Nagpur
Prime Minister's commitment to strengthen health infrastructure across the country will be strengthened through the dedication of AIIMS Nagpur to the nation. The Hospital, whose foundational stone was also laid by the Prime Minister in July 2017, has been established under the Central sector scheme Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
AIIMS Nagpur, being developed at a cost of more than Rs 1575 crore, is a hospital with state-of-the-art facilities, with OPD, IPD, diagnostic services, Operation theatres and 38 departments covering all major speciality and superspeciality subjects of Medical Science. The hospital provides modern health care facilities to the Vidarbha region of Maharashtra and is a boon to the surrounding tribal areas of Gadchiroli, Gondia and Melghat.
Rail projects
At Nagpur Railway station, Prime Minister will flag off Vande Bharat Express that will run between Nagpur and Bilaspur.
At the public function in Nagpur, Prime Minister will lay the foundation stone for redevelopment of Nagpur Railway Station and Ajni Railway Station, to be redeveloped at a cost of about Rs 590 crore and Rs 360 crore respectively. Prime Minister will dedicate Government Maintenance Depot, Ajni (Nagpur) and Kohli-Narkher Section of Nagpur- Itarsi Third line project to the Nation. These projects have been developed at a cost of about Rs 110 crore and about Rs 450 crore respectively.
National Institute of One Health, Nagpur
The laying of foundation stone for National Institute of One Health (NIO), Nagpur by the Prime Minister is a step towards building capacity and infrastructure in the country under the ‘One Health’ approach.
‘One Health’ approach recognises that the health of human beings is connected to the health of animals and the environment. This approach appreciates that most of the contagious diseases affecting humans are zoonotic (animal to human) in nature. The institute - to be established at a cost of more than Rs 110 crore - will collaborate and coordinate with all stakeholders and act as a catalyst to improve the research and capacity building in ‘One Health’ approach across the country.
Other projects
Prime Minister will lay the foundation stone of the project for pollution abatement of river Nag at Nagpur. The project - under National River Conservation Plan (NRCP) - will be operationalised at a cost of more than Rs 1925 crore.
The prevalence of Sickle Cell Disease in the Vidarbha region, especially in the tribal population is comparatively high. The disease along with other haemoglobinopathies like thalassemia and HbE cause significant disease burden in the country. To address this issue, Prime Minister laid the foundation stone of the ‘Centre for Research, Management and Control of Haemoglobinopathies, Chandrapur’, in February, 2019. Prime Minister will now dedicate to the nation the Centre, which is envisaged to become a Centre of Excellence for innovative research, technology development, human resource development, in the field of haemoglobinopathies, in the country.
Prime Minister will dedicate Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET), Chandrapur to the Nation. The institute aims to develop skilled human resources to meet requirements of the polymer & allied industries.
PM in Goa
Mopa International Airport, Goa
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to provide world class infrastructure and transport facilities across the country. In yet another step towards this, Prime Minister will inaugurate the Mopa International Airport, Goa. The foundation stone of the airport was laid by the Prime Minister in November 2016.
Developed at a cost of around Rs 2,870 crores, the airport has been built on the theme of sustainable infrastructure and has solar power plant, green buildings, LED lights on the runway, rain water harvesting, state of the art sewage treatment plant with recycling facilities, among other such facilities. It has adopted some of the best-in-class technologies like 3-D Monolithic Precast buildings, StabilRoad, Robomatic Hollow precast walls, 5G compatible IT infrastructure. Some of the features of the airport include runway capable of handling world’s largest aircrafts, 14 parking bays along with night parking facility for aircrafts, self-baggage drop facilities, state of the art and independent air navigation infrastructure, among others.
Initially, phase I of the Airport will cater to around 4.4 million passengers per annum (MPPA), which can be expanded to a saturation capacity of 33 MPPA. The airport will boost socio-economic development of the State and serve the needs of the tourism industry. It has the potential of serving as a key logistics hub, directly connecting many domestic and international destinations. It is also planned for the airport to have multi-modal connectivity.
While being a world-class airport, the airport will also provide visitors a feel and experience of Goa. The airport has extensively used Azulejos tiles, which are native to Goa. The food court also recreates the charm of a typical Goan café. It will also have a designated area for a curated flea market where local artisans and craftsmen will be encouraged to display and market their wares.
9th World Ayurveda Congress and National Ayush Institutes
Prime Minister will also inaugurate three National Ayush Institutes and address the valedictory function of 9th World Ayurveda Congress. The three institutes - All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad and National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi - will further strengthen research and international collaborations and will also facilitate affordable Ayush services for people. Developed at a total cost of about Rs 970 crores, they will together increase the intake of students by around 400 along with addition of about 500 hospital beds.
The 9th edition of World Ayurveda Congress (WAC) & Arogya Expo is witnessing active participation of more than 400 overseas delegates representing over 50 countries, international students and various other stakeholders of Ayurveda. The theme of the 9th edition of WAC is "Ayurveda for One Health".