Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech welcoming Vice President, Shri Jagdeep Dhankhar in Rajya Sabha
07 DEC 2022 12:54PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Chairman,
All respected senior parliamentarians,
First of all, I congratulate the hon’ble Chairman on behalf of this House and the whole country. The position that you have reached today by coming from a normal family and moving ahead in the journey of life in the midst of struggles is an inspiration in itself for many people of the country. You are glorifying this dignified chair in the Upper House and I would like to say that the country’s happiness knows no bounds while witnessing the achievements of the son of Kithana.
Hon’ble Mr. Chairman,
It is a pleasant occasion that today is also Armed Forces Flag Day.
Hon’ble Mr. Chairman,
You come from Jhunjhunu and Jhunjhunu is the land of heroes. There would hardly be any family (in Jhunjhunu) which has not played a leading role in the service of the country. And it is also icing on the cake that you yourself have been a student of Sainik School. When I look at you as a farmer's son and a student of Sainik School, I see that you are both a farmer and a soldier.
I also wish all the countrymen on Armed Forces Flag Day on behalf of this House under your chairmanship. I salute the Armed Forces of the country on behalf of all the hon’ble members of this House.
Hon’ble Mr. Chairman,
Today, this Upper House of the Parliament welcomes you at a time when the country has become witness to two important occasions. Just a few days back, the world has entrusted India with the responsibility of hosting the G-20 group. Also, this is the beginning of ‘Amrit Kaal’. This ‘Amrit Kaal’ will not only be the period for building a new developed India, but India will also play a very important role in deciding the future direction of the world during this period.
Hon’ble Mr. Chairman,
Our democracy, our parliament and our parliamentary system will also play a very important role in this journey of India. I am glad that the Upper House has got an able and effective leadership like you in this crucial period. Under your guidance, all our members will perform their duties effectively and this House will become an effective platform in fulfilling the resolutions of the country.
Hon’ble Mr. Chairman,
Today you are formally beginning your new responsibility as the head of the Upper House of Parliament. The first concern of the responsibility that rests on the shoulders of this Upper House is related to the interests of the common man standing at the lowest rung of the country. The country is aware of its responsibility and is following it with full responsibility in this period.
For the first time, the country's glorious tribal heritage is guiding us in the form of Her Excellency the President Smt. Draupadi Murmu. Earlier, Shri Ramnath Kovind ji had also reached the highest position of the country after emerging from such a deprived society. And now as the son of a farmer, you are also representing the energy of crores of countrymen, villages, poor and the farmers.
Hon’ble Mr. Chairman,
Your life is proof of the fact that success is achieved not only through means, but through ‘sadhana’ (hard work). You have also seen the time when you used to walk several kilometers to go to school. What you did for villages, poor and the farmers is an example for every person in social life.
Hon’ble Mr. Chairman,
You have more than three decades of experience as a senior advocate. I can say with confidence that you will not feel the absence of the court in the House, because in the Rajya Sabha there are a large number of people who used to meet you in the Supreme Court, and therefore, the same mood and temperament of the court will keep reminding you here.
You have also discharged your role as an MLA, MP, Union Minister and Governor. The one thing that remained common in all these roles is your dedication towards the development and democratic values of the country. Certainly, your experiences are very important for the country and democracy.
Hon’ble Mr. Chairman,
Despite being in politics, you have been engaged in uniting everyone by rising above party lines. We clearly saw everyone's affinity for you even during the election of the Vice President. Achieving victory by securing 75% of the votes polled is important in itself.
Hon’ble Mr. Chairman,
It is said in our country: नयति इति नायक i.e., the one who takes us ahead is the hero. Taking the lead is the real definition of leadership. This becomes more important in the context of the Rajya Sabha, because this House has the responsibility of furthering the democratic decisions in a more refined manner. Therefore, when this House gets a down to earth leader like you, I consider it a privilege for every member of the House.
Hon’ble Mr. Chairman,
The Rajya Sabha has also been a carrier of the great democratic heritage of the country and has also been its strength. There have been many Prime Ministers who have served as Rajya Sabha members at one time or the other. The parliamentary journey of many outstanding leaders began from the Rajya Sabha. Therefore, a huge responsibility rests upon all of us to maintain and enhance the dignity of this House.
Hon’ble Mr. Chairman,
I am sure that under your guidance, this House will take forward its legacy and dignity and will scale new heights. Serious debates and democratic discussions in the House will add to the glory as the mother of democracy.
Hon’ble Mr. Chairman,
Our former Vice President and former Chairman (Venkaiah Naidu) used to guide this House till the last session. His choice of words and sense of humour would always keep the House happy and there used to be several occasions for hearty laughter. I am sure that your quick-witted nature will never let us miss that absence and you will continue to benefit the House in the same manner.
With this, I convey my best wishes to you on behalf of the entire House and the country.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাজ্য সভাদা উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনখরবু তরাম্না ওকপদা থমখিবা ৱারোল
07 DEC 2022 12:54PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
ইকাই খুম্নরবা মথক থোংবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ন পুম্নমক,
অহানবা মক্তদা ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী, ঐহাক্না সভা অসিগী অমদি লৈবাক পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা অদোমবু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অদোম্না অচম্বা ইমুং অমদগী হৌরক্তুনা মফম অসি য়ৌবা ঙম্লকপা অমদি অৱাবা কয়াগী মরক্তা পুন্সিগী খোঙচৎতা মাংদা চংশিনবা অসিমক লৈবাক অসিগী মীওই কয়াগীদমক ইথিল পোক্নবগী মরম ওইরি। উপ্পর হাউস অসিদা অদোম্না ফমফমলাং অসিবু মগুন হাপ্পি অমদি লৈবাক অসিনা কিথানাগী মপাগী মাইপাকপশিং উবদা হরাওবগী পনখৈ লৈত্রে।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
ঙসি অসি আর্ম্দ ফোর্সেস ফ্লেগ দে তাবা অসি নুংঙাইবা মীকুপ অমনি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
অদোম ঝুনঝুনদগী হৌরকখি, ঝুনঝুন অসি অথৌবশিংগী লমদমনি। লৈবাক অসিগী শেবা তৌবদা মাংজিল থাদুনা থৌদাং লৌদবা ইমুং অমত্তা লৈরমলোই। অমসুং নুংঙাইবা ৱাফমদি অদোম অসি সাইনিক স্কুলগী মহৈরোয় অমসু ওইরকখি। লৌমী অমগী মচানুপা অমসুং সাইনিক স্কুলগী মহৈরোয় ওইবনা অদোমবু ঐহাক্না লৌমী অমসুং লান্মী অমা ওইনা উজৈ।
ঐহাক্না ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা আর্মদ ফোর্সেস ফ্লেগ দেনা লাকপদা অদোম্না ময়াই তাংবল লৌরিবা হাউস অসিগী মাইকৈদগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না হাউস অসিগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা লৈবাক অসিগী আর্মদ ফোর্সেসপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতি,
ঙসি পার্লিয়ামেন্তগী উপ্পর হাউসনা লৈবাক অসিনা অচৌবা থৌরম অনি পাঙথোক্লিঙৈ মতমদা অদোমবু তরাম্না ওকচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মালেমদা জি২০ গ্রুপকী থৌদাং লৌনবা ভারত্তা শিন্নরকখি। লোয়ননা তানফম অসি অমৃত কালগী অহৌবনি। অমৃত কাল অসি অনৌবা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী মতম খক্তা নত্তনা ভারতনা তানফম অসিদা মালেমগী তুংলমচৎ লেপ্নগী মাইকৈ লেপ্পদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমসু লৌরগনি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতি,
ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত, ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেমনা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমসু লৌগনি। উপ্পর হাউসনা মরু ওইবা তানফম অসিদা অদোমগুম্বা মতিক-ময়াই লৈবা অমসুং মথৌ মশক খঙবা লুচিংবা অমা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি। অদোমগী লমজিং মখাদা ঐখোয়গী মেম্বর পুম্নমক্না মখোয়গী মথৌদাং নীংথিনা পাঙথোক্কনি, হাউস অসিনা লৈবাককী ফিরেপশিং থুংহন্নবগী অফবা ফম্পাক অমা ওইরগনি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতি,
ঙসি অদোম্না পার্লিয়ামেন্তগী উপ্পর হাউসকী মকোক ওইনা অদোমগী অনৌবা থৌদাং পুবা হৌরগনি। উপ্পর হাউস অসিগী মথক্তা তারিবা থৌদাং অসিগী অহানবা হীরম অসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী অরোইবা পরিংদা লেপ্পিবা মীচম মীয়ামগী য়াইফনবগী থবকশিংগা মরী লৈনৈ। তানফম অসিদা লৈবাক অসিনা মাগী থৌদাং নিংথিনা খঙই অমসুং মদু মপুং ফানা থৌদাং লৌদুনা থুংহন্নবা হোৎনরি।
ঙসি অহানবা ওইনা লৈবাক অসিগী মতিক ময়াই লৈরবা ত্রাইবেল হেরিতেজনা হর এক্সিলেন্সী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুগী শক্লোন লৌদুনা ঐখোয়বু লমজিংলি। মসিগী মমাংদসু শ্রী রামনাথ কোবিন্দজিনা শোত্থরবা খুন্নাইগী শরুক্তগী হৌরক্তুনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা ফম পাইখি। অমসুং হৌজিক লৌমী অমগী মচানুপা ওইনা অদোম্না ইরৈবাকচা করোর কয়া, খুঙ্গংগী লায়রবা অমসুং লৌমীশিংগী থৌনা অদু মশক তাক্লি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
অদোমগী পুন্সিনা মাইপাক অসি পাম্বৈ খক্তা নত্তনা স্পিরিচুএল প্রেক্তিসকী খুত্থাংদা ফংবা ঙম্মি হায়বগী খুদম চাংদম ওইরি। অদোম্না স্কুল কানবা কিলোমিতর কয়া খোঙনা চৎখিবা তানফম অদু উবা ফংখি। অদোম্না খুঙ্গং, লায়রবা, লৌমীশিংগীদমক তৌখিবা অদু খুন্নাই অসিদা হিংলিবা মীওই খুদিংমক্কীদমক খুদম অমা ওইরি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
মহাক্না দিকেদ অহুম হেন্না সিনিয়র এদভোকেৎ ওইনা এক্সপরিয়েন্স লৈরকখি। অদোম্না হাউস অসিদা ৱায়েলশঙগী অৱাৎপা অদু লৈহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ মরমদি রাজ্য সভাদা অদোমবু সুপ্রিম কোর্ত্তা উনখিবা মীওই মশিং কয়া লৈরি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা অদোম্না ৱায়েলশঙগী এতমোস্ফিয়র অদু মসিদসু ফাওগনি। মদুবু নীংশিংগনি।
অদোম্না এম.এল.এ.গী থৌদাং লৌরম্বদগী এম.পি., কেন্দ্রগী মন্ত্রী, রাজ্যপালগী থৌ পুরমখি। পুম্নমক অসিদা চপ মান্নবা ৱাফম অদুদি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগীদমক অদোম্না কত্থোকপা অদুনি। অদোমগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসি লৈবাক্কী অমদি দেমোক্রেসীগীদমক য়াম্না মরু ওইগনি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
রাজনিতীদা লৈজরবসু অদোম্না দলগী ঙমখৈশিংগী ৱাংবা লান্না মীপুম খুদিংমকপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা হোৎনখি। উপ রাস্ত্রপতিগী মীখলদা মীপুম খুদিংমক্না অদোমবু নুংশিখিবা অদু ঐখোয়না ময়েক শেংনা উবা ফংখি। ভোৎতা ৭৫% হেন্না ফংদুনা কাবা অসিমক মরু ওই।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
ঐখোয়গী মফম অসিদা হায়নবা অমা লৈ – নয়তি ইতি নায়ক – হায়বদি ঐখোয়গী মাংদা পুখৎপীবা অদু অথৌবনি। মাং থানা পুবা হায়বা অসিমক লুচিংবগী তশেংবা ৱাহন্থোক্নি। মসি রাজ্য সভাদনা হেন্না মরু ওইরকই মরমদি সভা অসিনা হেন্না অফবা মওংদা দিমোক্রেতিক ওইবা ৱারেপশিং মাংদা পুনবগী থৌদাং লৌই। মরম অসিনা হাউস অসিনা অদোমগুম্বা অফবা লুচিংবা অমা ফংজবা অসি ঐহাক্না হাউসকী মেম্বর খুদিংমক্কী লাইবক ফবনি হায়না লৌজৈ।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
রাজ্য সভা অসি লৈবাক্কী মতিক ময়াই লৈরবা দেমোক্রেতিক হেরিতেজকী কন্দক্তরনি অমসুং মাগী মপাঙ্গলসু ওইরি। রাজ্য সভাদা মেম্বর অমা ওইনা অমুক্তং থৌ পুরম্বা প্রধান মন্ত্রী কয়া লৈ। শীংথানীংঙাই ওইবা লুচিংবা কয়াগী পার্লিয়ামেন্তরীগী খোঙচৎ অসি রাজ্য সভাদগী হৌখি। মরম অসিনা হাউস অসিগী ইকাই খুম্নবা অদু ঙাকপা অমদি হেনগৎহন্নবগী অচৌবা থৌদাং ঐখোয়না পুফম থোকই।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
অদোমগী লমজিং মখাদা হাউস অসিনা মসিগী লেগেসী অসি মখা চত্থখিগনি, মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি অনৌবা পনখৈশিং য়ৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। হাউস অসিদা অরুবা ৱাফমশিং খন্নবা, দেমোক্রেতিক্কী ওইবা খন্নবনা দেমোক্রেসীগী মমা অমা ওইবগী চাউথোকচবা অদুদা হেন্না শক্তি পীরগনি।
ইকাই খুম্নরবা সভাপতিজী,
মমাংগী সেসন অনি ফাওবদি ঐখোয়গী হান্নগী উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং হান্নগী সভাপতিনা হাউস অসুবু লমজিংলমখি, মহাক্কী ৱাহৈ, মহাক্কী তাননা মতম চুপ্পদা হাউস অসিবু হরাও তয়ামহনখি, হরাও মীনোক তম্নবা হীরম কয়া লৈখি। অদোমগী লৌশিং লৈবা মতৌ অদুনা অশোইবা অমত্তা থোকহল্লোই অমসুং অদোম্না হাউস অসিদা কান্নবা পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না হাউস পুম্বগী, লৈবাক পুম্বগী অমসুং ইশাগী মহুৎ শিন্দুনা অদোমদা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!