Vice President's Secretariat
Vice President inaugurats the 23 rd edition of Hornbill Festival
VP says, "India is a land of culture & Indians are proud of their tribal culture"
VP praises Nagaland for lowest crimes against women in the country
01 DEC 2022 6:15PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri Jagdeep Dhankhar today inaugurated the 23rd edition of Hornbill Festival at Naga Heritage Village, Kisama near the state capital, Kohima. The Vice President, sounded the Inauguration Gong along with the Governor & the Chief Minister of the Nagaland to declare the "Festival of Festivals" open.
Shri Dhankhar, who arrived on his maiden tour to Nagaland as the Vice President, was felicitated with Tsiiphie (traditional Naga headgear) & Amula kaxa (Naga shawl) at the opening ceremony.
Addressing the gathering, the Vice President said that India is a land of culture & Indians are proud of their tribal culture.
Praising Nagas for their unique culture and glorious history, Shri Dhankhar said, "I salute tribal culture. I salute tribal energy."
Describing natural beauty of the state as enchanting, he underlined that the state has great tourism potential which needs to be tapped fully.
Lauding Nagaland for having lowest crime rate against the women in the country, the Vice President said that the state is showing way in women empowerment.
Noting that India has assumed the presidency of G-20 from today, Shri Dhankhar said that the world will be able to experience Naga hospitality when a meeting of G20 will be held in the state in April next year. On this occasion, Vice President also released a postage stamp to commemorate the festival.
After inauguration of Hornbill Festival, the Vice President visited Art Gallery and Morungs at Naga Heritage Village, Kisama.
Earlier in the day, the Vice President met with the Governor of Nagaland, Prof. Jagdish Mukhi, Chief Minister, Shri Neiphiu Rio, Deputy Chief Minister, Shri Y Patton and the Council of Ministers at Raj Bhawan, Kohima.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতীনা হোর্নবিল ফেস্তিবেলগী ২৩শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
ভি.পি.না হায়, “ভারত কলচরগী লম অমনি অমদি ভারত মচাশিংনা মখোয়গী ত্রাইবেল কলচরগীদমক চাউথোকচৈ”
ভি.পি.না নগালেন্দবু লৈবাকসিগী ওইনা নুপীগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইম মশিং খ্বায়দগী হন্থবগীদমক থাগৎখ্রে
01 DEC 2022 6:15PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতী, শ্রী জগদিপ ধনখরনা ঙসি নগালেন্দগী কোনুং কোহিমা মনাক্তা লৈবা নগা হেরিতেজ ভিলেজ, কিসামাদা হোর্নবিল ফেস্তিবেলগী ২৩শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে‍। উপ রাস্ত্রপতীনা নগালেন্দগী রাজ্যপাল অমদি মুখ্য মন্ত্রীগা লোয়ননা হৌদোকপগী শেনবুং থিন্দুনা “কুম্হৈশিংগী কুম্হৈ” অদুবু হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি‍।
ইপ রাস্ত্রপতী ওইনা নগালেন্দা অহানবা খোঙচত্তা লাকখিবা শ্রী ধনখরবু হৌদোকপগী থৌরমদুদা সিফী (ত্রেদিস্নেল নগা কোকয়েৎ) অমদি অমুলা কখা (নগা ফি) খুদোল তমদুনা তরাম্না ওকখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, উপ রাস্ত্রপতীনা ভারত অসি নাৎকী লম অমনি অমদি ভারত মচাশিংনা মখোয়গী ত্রাইবেলগী নাৎকীদমক চাউথোকচৈ হায়খি‍।
নগাশিংবু মখোয়গী তোপ তোপ্পা নাৎ অমদি অথোইবা পুৱারীগীদমক থাগৎলদুনা, শ্রী ধনখরনা হায়খি, “ঐনা ত্রাইবেলগী নাৎপু ইকায় খুম্নজরি‍। ঐনা ত্রাইবেলগী ইনর্জীবু ইকায় খুম্নজরি‍।”
স্তেত অদুগী মহৌশাগী ফজববু পুক্নিং হুনা ফজৈ হায়রদুনা, মহাক্না স্তেত অসিদা মপুং ফানা শীজিন্নদ্রিবা খ্বাইদগী চাউবা তুরিজমগী মতিং লৈ হায়খি‍।
নগালেন্দবু লৈবাকসিদা নুপীগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইম মশিং খ্বায়দগী হন্থবগীদমক থাগৎলদুনা, উপ রাস্ত্রপতীনা স্তেত অসিনা নুপী মপাঙ্গল কলহনবগী লম্বী তাক্লি হায়খি‍।
ঙসিদগী ভারতনা জি-২০ প্রেসিদেন্সীগী থৌদাং লৌরে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, শ্রী ধনখরনা মথং চহিগী এপ্রিল থাদা স্তেত অসিদা জি২০গী মীফম অমা পাঙথোকপা মতমদা মালেম অসিনা নগাগী মীওক মীচান খঙবা ঙম্লগনি হায়খি‍। থৌরম অদুদা, উপ রাস্ত্রপতীনা ফেস্তিবেল অসিবু কোমেমোরেৎ তৌনবা পোস্তেজ স্তাম্প অমসু ফোঙখি‍।
হোর্নবিল ফেস্তিবেল হৌদোক্লবা মতুংদা, উপ রাস্ত্রপতীনা নগা হেরিতেজ ভিলেজ, কিসামাদা লৈবা আর্ত গেলরী অমদি মোরুংদা চৎখি‍।
অঙনবদা, উপ রাস্ত্রপতীনা নগালেন্দগী রাজ্যপাল, প্রোফেসর জগদিস মুখী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নেফিউ রিও, উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ৱাই পেতন অমসুং মন্ত্রী মন্দলগা রাজ ভবন, কোহিমাদা উনখি‍।