প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীত কাশী তামিল সংগমৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 NOV 2022 7:00PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ !
ৱনক্কম কাশী
ৱনক্কম তামিলনাডু
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজী, শ্ৰী এল মুৰুগানজী, প্ৰাক্তন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পান ৰাধাকৃষ্ণন জী, বিশ্ব বিখ্যাত সংগীতজ্ঞ তথা ৰাজ্যসভাৰ সদস্য ইলাইৰাজাজী, বিএইচইউৰ উপাচাৰ্য সুধীৰ জৈন, আইআইটি মাদ্ৰাজৰ সঞ্চালক অধ্যাপক কামকোট্টি জী, তামিলনাডুৰ পৰা মোৰ কাশীলৈ অহা আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মোৰ সকলো সন্মানীয় অতিথি, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল,
পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি জীৱন্ত চহৰ কাশীৰ পবিত্ৰ ভূমিত আপোনালোক সকলোকে দেখি আজি মনটো বৰ সুখী, বৰ ভাল লাগিছে। মহাদেৱৰ চহৰ কাশীলৈ কাশী-তামিল সংগমলৈ মই আপোনালোক সকলোকে হৃদয়েৰে স্বাগতম জনাইছো। আমাৰ দেশত সংগমৰ যথেষ্ট গৌৰৱ আৰু গুৰুত্ব আছে। নদী আৰু নদীৰ সংগমৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ধাৰণা আৰু মতাদৰ্শ, জ্ঞান-বিজ্ঞান আৰু সমাজ-সংস্কৃতিৰ সংগমলৈকে আমি প্ৰতিটো সংগম উদযাপন কৰিছো। এই উদযাপন প্ৰকৃততে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু বৈশিষ্ট্যৰ উৎসৱ। আৰু সেয়েহে কাশী-তামিল সংগম নিজেই বিশেষ, অনন্য। আজি এফালে আমাৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানী কাশী আমাৰ সন্মুখত আছে, এফালে আমাৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানী, যি সমগ্ৰ ভাৰতক সামৰি লৈছে, আৰু আনহাতে, ভাৰতৰ প্ৰাচীনতা আৰু গৌৰৱৰ কেন্দ্ৰ হৈছে আমাৰ তামিলনাডু আৰু তামিল সংস্কৃতি। এই সংগমগংগা গংগা যমুনাৰ সংগমৰ দৰেই পৱিত্ৰ। গংগা-যমুনাৰ দৰে একে অসীম সম্ভাৱনা আৰু সম্ভাৱনাৰ গৌৰৱ কৰে। এই অনুষ্ঠানটোৰ বাবে মই কাশী আৰু তামিলনাডুৰ সকলো লোকক হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো। মই দেশৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰলৈও শুভেচ্ছা জনাইছো, যিসকলে এমাহৰ এই ব্যাপক কাৰ্যসূচী প্ৰণয়ন কৰিছে। বিএইচইউ আৰু আইআইটি মাদ্ৰাজৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহেও ইয়াত সহযোগিতা কৰি আছে। বিশেষকৈ, মই কাশী আৰু তামিলনাডুৰ পণ্ডিত, শিক্ষাৰ্থীসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ইয়াত ঋষিসকলে কৈছে - 'একো অহম বহু স্যাম'! অৰ্থাৎ একেই চেতনা বিভিন্ন ৰূপত প্ৰকাশ পাইছিল। আমি এই দৰ্শনটো কাশী আৰু তামিলনাডুৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পোনপটীয়াকৈ চাব পাৰোঁ। কাশী আৰু তামিলনাডু দুয়োটাই সংস্কৃতি আৰু সভ্যতাৰ কালজয়ী কেন্দ্ৰ। দুয়োটা অঞ্চলেই সংস্কৃত আৰু তামিলৰ দৰে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষাৰ কেন্দ্ৰ। কাশীত বাবা বিশ্বনাথ আছে আৰু তামিলনাডুত ভগৱান ৰামেশ্বৰমৰ আশীৰ্বাদ আছে। কাশী আৰু তামিলনাডু, দুয়োজন শিৱমায়া, দুয়ো শক্তিমায়া। এটা হৈছে নিজেই কাশী আৰু তামিলনাডুৰ দক্ষিণ কাশী। সপ্তপুৰীত 'কাশী-কাঞ্চী'ৰ ৰূপত দুয়োৰে নিজা গুৰুত্ব আছে। কাশী আৰু তামিলনাডু দুয়োটাই সংগীত, সাহিত্য আৰু কলাৰ আশ্চৰ্যকৰ উৎস। তামিলনাডুৰ কাশী আৰু তান্নুমাইৰ তবলা। বানাৰাচী শাৰী কাশীত পোৱা যাব আনহাতে তামিলনাডুৰ কাঞ্জীভৰম ৰেচম সমগ্ৰ বিশ্বতে বিখ্যাত। দুয়োটাই ভাৰতীয় আধ্যাত্মিকতাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰভুসকলৰ জন্মস্থান আৰু কৰ্মভূমি। কাশী হৈছে ভক্ত তুলসীৰ দেশ আৰু তামিলনাডুৰ সন্ত থিৰুভাল্ল্লাভাৰৰ ভক্তিৰ দেশ। আপুনি জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত, জীৱনৰ প্ৰতিটো মাত্ৰাত কাশী আৰু তামিলনাডুৰ বিভিন্ন ৰঙত এই একেই শক্তি দেখিব পাৰে। আজিও, তামিল বিবাহ পৰম্পৰাত কাশী যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ কাশী যাত্ৰা তামিল যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱনৰ নতুন যাত্ৰাৰ সৈতে জড়িত। এয়া হৈছে তামিল হৃদয়ত কাশীৰ প্ৰতি অবিনাশী প্ৰেম, যিটো অতীতত কেতিয়াও মচি পেলোৱা নহ'ব, বা ভৱিষ্যতে কেতিয়াও নাইকিয়া নহ'ব। এয়া হৈছে 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ পৰম্পৰা, যিটো আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বাস কৰিছিল, আৰু আজি এই কাশী-তামিল সংগমে পুনৰ ইয়াৰ গৌৰৱ কঢ়িয়াই লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডুয়ে কাশী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত তথা কাশীৰ উন্নয়নত অভূতপূৰ্ব অৱদান আগবঢ়াইছে। তামিলনাডুত জন্মগ্ৰহণ কৰা ড০ সৰ্বপল্লী ৰাধাকৃষ্ণণ বিএইচইউৰ এজন প্ৰাক্তন উপাচাৰ্য আছিল। বিএইচইউ-য়ে এতিয়াও তেওঁৰ অৱদান মনত ৰাখিছে। শ্ৰী ৰাজেশ্বৰ শাস্ত্ৰীৰ দৰে তামিল মূলৰ বিখ্যাত বৈদিক পণ্ডিতে কাশীত বাস কৰিছিল। তেওঁ ৰামঘাটত সংগবেদ বিদ্যালয় স্থাপন কৰিছিল। একেদৰে হনুমান ঘাটত বাস কৰা শ্ৰী পট্টাভিৰাম শাস্ত্ৰীজীকো কাশীৰ মানুহে স্মৰণ কৰে। যদি আপুনি কাশী ভ্ৰমণ কৰে, আপুনি দেখিব যে হৰিশ্চন্দ্ৰ ঘাটত "কাশী কামাকোটিশ্বৰ পঞ্চায়তন মন্দিৰ" আছে, যি হৈছে তামিল মন্দিৰ। কেদাৰঘাটত এটা ২০০ বছৰ পুৰণি কুমাৰস্বামী মঠ আৰু মাৰ্কণ্ডেয় আশ্ৰমো আছে। তামিলনাডুৰ পৰা বহু সংখ্যক লোক হনুমান ঘাট আৰু কেদাৰঘাটৰ চাৰিওফালে বাস কৰে, যিসকলে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি কাশীলৈ অভূতপূৰ্ব অৱদান আগবঢ়াই আহিছে। তামিলনাডুৰ আন এগৰাকী মহান ব্যক্তিত্ব, মহান কবি শ্ৰী সুব্ৰমন্যম ভাৰতীজী, যি এজন মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীও আছিল, তেওঁও বহুদিন কাশীত বাস কৰিছিল। ইয়াতেই তেওঁ মিছন কলেজ আৰু জয়নাৰায়ণ মহাবিদ্যালয়ত পঢ়িছিল। তেওঁ কাশীৰ সৈতে ইমানেই সংযুক্ত আছিল যে কাশী তেওঁৰ অংশ হৈ পৰিছিল। কোৱা হয় যে তেওঁ নিজৰ জনপ্ৰিয় গোঁফো ইয়াতেই ৰাখিছিল। এনে বহুতো ব্যক্তিত্ব, ইমানবোৰ পৰম্পৰা, ইমানবোৰ ধৰ্মই কাশী আৰু তামিলনাডুক ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্যৰ সূতাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ৰাখিছে। এতিয়া বিএইচইউ-য়ে সুব্ৰমন্যম ভাৰতীৰ নামত এখন আসন স্থাপন কৰি নিজৰ গৌৰৱ আৰু বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কাশী-তামিল সংগমৰ এই অনুষ্ঠানটো সেই সময়ত সংঘটিত হৈছে যেতিয়া ভাৰতে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত প্ৰৱেশ কৰিছে। অমৃতকালত, আমাৰ সংকল্পসমূহ সমগ্ৰ দেশৰ একতা আৰু ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰে পূৰণ কৰা হ'ব। ভাৰত হৈছে এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ যিয়ে 'সং বো মানাংসী জানতাম', 'ইজনে সিজনৰ মন জানি' মন্ত্ৰক সন্মান জনাই হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি প্ৰাকৃতিক সাংস্কৃতিক ঐক্য ৰক্ষা কৰি আহিছে। আমাৰ দেশত, ৰাতিপুৱা সাৰ পাই 'সৌৰাষ্ট্ৰে সোমনাথম'ৰ পৰা 'সেতুবান্ধে তু ৰমেশম'লৈ ১২টা জ্যোতিৰ্লিংগক স্মৰণ কৰাৰ পৰম্পৰা আছে। আমি দেশৰ আধ্যাত্মিক ঐক্যক স্মৰণ কৰি আমাৰ দিনটো আৰম্ভ কৰোঁ। আমি গা ধোৱাৰ সময়ত মন্ত্ৰ আবৃত্তি কৰোঁ, উপাসনা কৰোঁতে - গঙ্গে যমুনে চৈৱ গোদাৱৰী সৰস্বতী। নৰ্মেদ সিন্ধু কাবেৰী জালে অস্মিন সন্নিধিম কুৰু অৰ্থাৎ গংগা, যমুনাৰ পৰা গোদাৱৰী আৰু কাবেৰীলৈকে সকলো নদী আমাৰ পানীত থাকিব লাগে। অৰ্থাৎ, আমি সমগ্ৰ ভাৰতৰ নদীত গা ধুবলৈ অনুভৱ কৰোঁ। আমি স্বাধীনতাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ এই পৰম্পৰা, এই উত্তৰাধিকাৰীক শক্তিশালী কৰিব লাগিছিল। ইয়াক দেশৰ একতাৰ সূত্ৰ তৈয়াৰ কৰিব লাগিছিল। কিন্তু, দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, ইয়াৰ বাবে বিশেষ প্ৰচেষ্টা কৰা হোৱা নাছিল। কাশী-তামিল সংগম আজি এই সংকল্পৰ মঞ্চ হৈ পৰিব। আমাক আমাৰ এই কৰ্তব্য উপলব্ধি কৰাব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য শক্তিশালী কৰিবলৈ আমাক শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰকৃতি কি, শৰীৰ কি, বিষ্ণপুৰাণৰ এটা শ্লোকেই আমাক কয়, য'ত কোৱা হৈছে - উত্তৰম যত সমুদ্ৰস্য হিমাদ্ৰেচৈৱ দক্ষিণম। বৰ্ষম তদ ভাৰতম নাম ভাৰতী যাত্ৰা শান্তি। অৰ্থাৎ, ভাৰত হৈছে এক যি হিমালয়ৰ পৰা ভাৰত মহাসাগৰলৈকে সকলো বৈচিত্ৰ্য আৰু বিশেষত্বৰ বিষয়ে গৌৰৱ কৰে। আৰু তেওঁৰ প্ৰতিটো সন্তান ভাৰতীয়। যদি আমি ভাৰতৰ এই শিপাবোৰ, এই পথবোৰ অনুভৱ কৰিব লগা হয়, তেন্তে আমি চাব পাৰোঁ যে হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত থকা স্বত্বেও উত্তৰ আৰু দক্ষিণ কিমান ওচৰত আছে। সংগম তামিল সাহিত্যত হাজাৰ হাজাৰ মাইল দূৰত বৈ অহা গংগাৰ গৌৰৱ আছিল, তামিল পাঠ কালিতোগাই বাৰাণসীৰ লোকসকলৰ প্ৰশংসা কৰে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে থিৰুপ্পুগালৰ জৰিয়তে ভগৱান মুৰুগা আৰু কাশীৰ গৌৰৱ একেলগে গাইছিল, টেনকাশী প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল, যাক দক্ষিণৰ কাশী বুলি কোৱা হয়।
বন্ধুসকল,
এয়া আছিল ভৌতিক দূৰত্ব আৰু এই ভাষা ভংগকাৰী সম্পৰ্ক, যাক স্বামী কুমাৰগুৰুপাৰে তামিলনাডুৰ পৰা কাশীলৈ আহিছিল আৰু ইয়াক তেওঁৰ কৰ্মভূমি কৰি তুলিছিল। কেদাৰেশ্বৰ মন্দিৰটো ধৰ্মপুৰম অধিনামৰ স্বামী কুমাৰ গুৰুপাৰে ইয়াত কেদাৰ ঘাটত নিৰ্মাণ কৰিছিল। পিছত, তেওঁৰ শিষ্যসকলে থাঞ্জাভুৰ জিলাৰ কাৱেৰী নদীৰ পাৰত কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ স্থাপন কৰিছিল। মননমানিয়াম সুন্দৰনাৰজীয়ে তামিলনাডুৰ ৰাজ্যিক গীত 'তামিল টাই ৱাড্টু' লিখিছে। কোৱা হয় যে তেওঁৰ গুৰু কোডাগা-নল্লুৰ সুন্দৰৰ স্বামীগলজীয়ে কাশীৰ মণিকৰ্ণিকা ঘাটত যথেষ্ট সময় অতিবাহিত কৰিছিল। কাশীৰ মননমানিয়াম সুন্দৰনাৰজীৰ ওপৰতো যথেষ্ট প্ৰভাৱ আছিল। তামিলনাডুত জন্ম গ্ৰহণ কৰা ৰামানুজাচাৰ্যৰ দৰে সাধুসকলেও কাশীৰ পৰা কাশ্মীৰলৈ হাজাৰ হাজাৰ মাইল ভ্ৰমণ কৰিছিল। আজিও তেওঁৰ জ্ঞানক প্ৰমাণ বুলি গণ্য কৰা হয়। চি ৰাজাগোপালাচাৰীজীৰ দ্বাৰা লিখা ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰতৰ পৰা দক্ষিণৰ পৰা উত্তৰলৈ, সমগ্ৰ দেশে এতিয়াও অনুপ্ৰেৰণা লয়। মোৰ মনত আছে, মোৰ এজন শিক্ষকে মোক কৈছিল যে আপুনি নিশ্চয় ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰত পঢ়িছে, কিন্তু যদি আপুনি ইয়াক গভীৰভাৱে বুজিব বিচাৰে, তেন্তে যেতিয়াই আপুনি সুযোগ পাব, আপুনি ৰামায়ণ মহাভাৰত পঢ়িব যিটো ৰাজাজীয়ে লিখিছে, তেন্তে আপুনি কিবা বুজি পাব। মোৰ অভিজ্ঞতা হৈছে, ৰামানুজাচাৰ্য আৰু শংকৰাচাৰ্যৰ পৰা ৰাজাজী আৰু সৰ্বপল্লী ৰাধাকৃষ্ণণলৈকে, দক্ষিণৰ পণ্ডিতসকলে ভাৰতীয় দৰ্শন বুজি নোপোৱাকৈ ভাৰতক জানিব নোৱাৰে, এইসকল মহাপুৰুষ, আমি তেওঁলোকক বুজিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ইয়াৰ 'ঐতিহ্যৰ গৌৰৱ'ৰ পঞ্চ-পণ আগবঢ়াইছে। যদি পৃথিৱীৰ যিকোনো দেশৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্য আছে, তেন্তে সেই দেশখনে ইয়াৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। আমি এনে বহুতো উদাহৰণ দেখিবলৈ পাওঁ, ইজিপ্তৰ পিৰামিডৰ পৰা ইটালীৰ কলোছিয়াম আৰু পিছাৰ টাৱাৰলৈকে। আমাৰ ওচৰত তামিল আছে, যি হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষা। আজিলৈকে, এই ভাষাটো যিমান জনপ্ৰিয় সিমানেই জীৱিত। যেতিয়া পৃথিৱীৰ মানুহে জানিব পাৰে যে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষাটো ভাৰতত আছে, তেওঁলোকে আচৰিত হয়। কিন্তু আমি তেওঁৰ গৌৰৱত পিছ পৰি আছোঁ। এইটো আমাৰ ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ দায়িত্ব যে আমি তামিলৰ এই ঐতিহ্য ৰক্ষা কৰিব লাগিব আৰু ইয়াক সমৃদ্ধ কৰিব লাগিব। যদি আমি তামিলক পাহৰি যাওঁ, দেশখন ক্ষতিগ্ৰস্ত হ'ব, আৰু আমি তামিলক বান্ধোনত বান্ধি ৰাখিলেও, ই এক লোকচান। আমি মনত ৰাখিব লাগিব - আমি ভাষাৰ পাৰ্থক্য আঁতৰ কৰি আৱেগিক একতা প্ৰতিষ্ঠা কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
কাশী-তামিল সংগম, মই বিশ্বাস কৰোঁ, শব্দতকৈ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়। কাশী ভ্ৰমণৰ সময়ত, আপুনি তেওঁলোকৰ স্মৃতিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব, যি আপোনালোকৰ জীৱনৰ ৰাজধানী হ'ব। কাশীৰ লোকে আপোনালোকৰ আতিথ্যত কোনো ধৰণৰ একা-ধৰা নকৰিব। মই বিচাৰো যে তামিলনাডু আৰু দক্ষিণৰ আন ৰাজ্যসমূহতো এনে ঘটনা ঘটিব, দেশৰ আন প্ৰান্তৰ লোকসকল তালৈ যায়, ভাৰতত বাস কৰে, ভাৰতক জানে। মই আশা কৰোঁ, কাশী-তামিল সংগমে যুৱসকলৰ বাবে গৱেষণাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ পৰা ওলাই অহা অমৃতক আগবঢ়াই নিব লাগে। এই বীজবোৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্যৰ বট গছ হৈ পৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থই হৈছে আমাৰ স্বাৰ্থ – 'নট্টু নলনে নামদু নালন'। এই মন্ত্ৰটো আমাৰ দেশবাসীৰ জীৱন মন্ত্ৰ হ'ব লাগে। এই মনোভাৱৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ধন্যবাদ !
ৱনক্কম

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Kashi Tamil Sangamam, in Varanasi
19 NOV 2022 7:00PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Vanakkam, Kashi!
Vanakkam, Tamil Nadu!
Present in the program is Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri L. Murugan ji, former Union Minister Pon Radhakrishnan ji, world famous musician and member of Rajya Sabha Ilaiyaraaja ji, BHU Vice Chancellor Sudhir Jain, Director of IIT Madras Professor Kamakoti ji, all other dignitaries and all my honored guests from Kashi and Tamil Nadu, ladies and gentlemen.
I am very happy seeing all of you on the holy land of Kashi, the oldest living city of the world. I heartily welcome all of you to Kashi, the city of Mahadev, to Kashi-Tamil Sangamam. ‘Sangams’ (confluences) have always held great importance in our country. We have celebrated every confluence from the confluence of rivers and streams to thoughts-ideologies, knowledge-science and societies-cultures. This celebration is actually a celebration of India's diversity and specialties. And therefore, Kashi-Tamil Sangamam is special and unique in itself.
Today, on the one hand, we have our cultural capital Kashi, which encompasses the entire India, and on the other hand, there is Tamil Nadu and Tamil culture, the center of India's antiquity and pride. This confluence is also as holy as the confluence of Ganga and Yamuna. It contains infinite possibilities and potential as much as Ganga and Yamuna. I heartily congratulate all the people of Kashi and Tamil Nadu for this event. I also congratulate the country’s Ministry of Education and the Government of Uttar Pradesh for realizing this month-long comprehensive program. Important educational institutions like BHU and IIT Madras are also cooperating in this program. In particular, I congratulate the scholars and students of Kashi and Tamil Nadu.
Friends,
Our sages have said - 'Eko aham bahu syam'! That is, the same consciousness is manifested in different forms. We can see this philosophy in the context of Kashi and Tamil Nadu. Both Kashi and Tamil Nadu are timeless centers of culture and civilization. Both regions are centers of the world's most ancient languages of Sanskrit and Tamil. If Baba Vishwanath is in Kashi, then Tamil Nadu is blessed by Lord Rameshwaram. Both Kashi and Tamil Nadu are ‘Shivmay’ (drenched in the devotion of Lord Shiva) and ‘Shaktimay’ (drenched in the devotion of Goddess Shakti). There is Kashi in itself and there is Dakshin Kashi in Tamil Nadu. Both have their own importance in the form of 'Kashi-Kanchi' in the ‘Sapta Puris’ (seven holy pilgrimage sites in Hinduism).
Both Kashi and Tamil Nadu are also amazing sources of music, literature and art. ‘Tabla’ of Kashi and ‘Tannumai’ of Tamil Nadu! If Banarasi saree is available in Kashi, then Kanjeevaram silk of Tamil Nadu is famous all over the world. Both Kashi and Tamil Nadu are the birthplace and ‘karma bhoomi’ (workplace) of the greatest ‘Acharyas’ (masters) of Indian spirituality. Kashi is the land of devotees of Tulsi, while Tamil Nadu is the land of Saint Thiruvalluvar. You can find the same energy in different colors of Kashi and Tamil Nadu in every sphere and dimension of life. There is mention of Kashi Yatra in Tamil marriage tradition even today. In other words, Kashi Yatra is linked to the new journey of life of Tamil youth. This eternal love for Kashi is in the Tamil hearts, which never faded away in the past, nor will it ever fade away in the future. This is the tradition of 'Ek Bharat, Shreshth Bharat’ which our forefathers lived by, and today this Kashi-Tamil Sangamam is once again carrying forward its glory.
Friends,
Tamil Nadu has made an unprecedented contribution in the construction and development of Kashi. Born in Tamil Nadu, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan was the former Vice-Chancellor of BHU. BHU remembers his contribution even today. Famous Vedic scholars of Tamil origin like Shri Rajeshwar Shastri stayed in Kashi. He established the Sangveda School at Ramghat. Similarly, the people of Kashi also remember Shri Pattabhirama Sastri, who used to live in Hanuman Ghat. If you visit Kashi, you will find that there is "Kashi Kamkotishwar Panchayatana Temple" at Harishchandra Ghat, which is a Tamilian temple. There is also a 200-year old Kumaraswamy Mutt and Markandeya Ashram at Kedar Ghat. A large number of people from Tamil Nadu live around Hanuman Ghat and Kedar Ghat, who have made unprecedented contributions to Kashi over generations. Another great personality of Tamil Nadu, the great poet Shri Subramania Bharathi ji, who was also a great freedom fighter, also lived in Kashi for a very long. He studied at Mission College and Jai Narayan College here. He connected with Kashi in such a way that Kashi became a part of him. It is said that he also kept his popular mustache here. Many such personalities, traditions and faiths have linked Kashi and Tamil Nadu with the thread of national unity. Now BHU has added to its pride by establishing a chair named after Subramania Bharathi.
Friends,
This event of Kashi-Tamil Sangamam is taking place at a time when India has entered the ‘Amrit Kaal’ of its independence. Our resolutions in ‘Amrit Kaal’ will be fulfilled by the unity and collective efforts of the whole country. India is the nation which has lived a natural cultural unity for thousands of years by respecting the mantra of ‘सं वो मनांसि जानताम्’ (understanding each other's mind). In our country, there is a tradition of remembering 12 Jyotirlingas from 'Saurashtre Somanatham' to 'Setubandhe tu Ramesham' after waking up in the morning. We start our day by remembering the spiritual unity of the country. We recite mantras while taking bath and worshiping – ‘Gange Cha Yamune Chaiv Godavari Saraswati, Narmade Sindhu Kaveri Jale Asmin Sannidhim Kuru. That is, may all the rivers from Ganga, Yamuna to Godavari and Kaveri reside in our waters! That is, we feel like bathing in all the rivers of India. We had to strengthen this tradition and heritage of thousands of years after independence and make it the unity thread of the country. But, unfortunately, not many efforts were made in this regard. Kashi-Tamil Sangamam will become a platform for this resolution today. This will make us realize our duties and will energize us to strengthen national unity.
Friends,
A verse of Vishnu Purana tells us about the form and body of India. It says उत्तरं यत् समुद्रस्य हिमाद्रेश्चैव दक्षिणम्। वर्षं तद् भारतं नाम भारती यत्र सन्ततिः i.e., India encompasses all the diversities and specialties from the Himalayas to the Indian Ocean. And every child of hers is an Indian. If we have to experience these roots of India, then we can see how close North and South are despite being thousands of kilometers apart. Sangam Tamil literature glorifies the Ganga flowing thousands of miles away and the people of Varanasi are praised in the Tamil text Kalittokai. Our forefathers praised the glory of Lord Muruga and Kashi together through Thiruppugal and established Tenkasi called the Kashi of the South.
Friends,
It was this affinity that broke the barriers of physical distance and languages and Swami Kumaragurupara came to Kashi from Tamil Nadu and made it his work place. Swami Kumaragurupara of Dharmapuram Adheenam had built the Kedareshwar Temple here at Kedar Ghat. Later, his disciples established the Kashi Vishwanath Temple on the banks of the Kaveri River in Thanjavur district. Manonmaniam Sundaranar ji has written the state song of Tamil Nadu 'Tamil Thai Valthu'. It is said that his guru Kodaganallur Sundara Swamigal ji spent a lot of time at Manikarnika Ghat in Kashi. Kashi also had a lot of influence on Manonmaniam Sundaranar ji. Saints like Ramanujacharya, who was born in Tamil Nadu, also used to travel thousands of miles from Kashi to Kashmir. Even today his knowledge is considered a proof.
Even today, the entire country from south to north takes inspiration from Ramayana and Mahabharata written by C. Rajagopalachari. I remember one of my teachers told me that ‘you must have read Ramayana and Mahabharata, but if you want to understand it deeply then read the Ramayana and Mahabharata written by Rajaji, then you will understand something’. It is my experience that we cannot understand India without understanding the Indian philosophy of the scholars of South from Ramanujacharya and Shankaracharya to Rajaji and Sarvepalli Radhakrishnan. These are great men whom we have to understand.
Friends,
Today, India has put forward taking pride in our heritage through ‘Paanch Pran’ (five pledges). If any country in the world has any ancient heritage, then that country takes pride in it. It proudly promotes it to the world. We can see many such examples from the pyramids of Egypt to the Colosseum in Italy and the Leaning Tower of Pisa. We also have Tamil, the oldest language in the world. Till today, this language is as popular as it is alive. When people in the world come to know that the world's oldest language is in India, they are surprised. But we lag behind in glorifying it. It is the responsibility of the 130 crore countrymen that we have to preserve this Tamil heritage as well as enrich it. If we ignore Tamil, we do a great disservice to the nation and if we keep Tamil confined in restrictions, we will do great harm to it. We have to remember to remove linguistic differences and establish emotional unity.
Friends,
I believe Kashi-Tamil Sangamam is more a matter of experience than words. During this Kashi Yatra, you are going to connect with the memories, which will become the capital of your life. The people of Kashi will leave no stone unturned in your hospitality. I want such events to be held in Tamil Nadu and other southern states as well and people from other parts of the country should go there and know India. I wish the nectar that comes out of this Kashi-Tamil Sangamam should be taken forward through research for the youth. These seeds should further become the banyan tree of national unity. The mantra 'Nattu Nalne Namdu Nalan' (National interest is our interest) should become the life mantra of our countrymen. With this spirit, once again many best wishes to all of you.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
Vanakkam!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.