ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଓପି ୨୭ରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏସ୍‌ଆଇଡିଏସ୍‌)ରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ
17 NOV 2022 2:00PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚା (ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍‌)ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ / ଭିଜନ୍ ହେଲା ଉପସ୍ଥାପିତ
• ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ (ରୋଲ ଆଉଟ୍‌) ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନଘୋଷଣା କରା ଯାଇଥିଲା
• ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ଭାରତର ଲାଇଫ୍‌ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଦର୍ଶନକୁ ସନ୍ନିବେଶିତ କରିଥାଏ
ସିଓପି ୨୭ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ୟୁଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସିସିସି ପାଭିଲିୟନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏସ୍‌ଆଇଡିଏସ୍‌)ରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଏକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଭୂପିନ୍ଦର ଯାଦବ, ମରିସସ୍ ସରକାରଙ୍କର ପରିବେଶ, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କବିଦାସ ରମାନୋ, ଜାମାଇକା ସରକାରଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସିନେଟର ମେଥ୍ୟୁ ସମୁଦା ଏବଂ ଏଓଏସ୍‌ଆଇଏସ୍ ଏବଂ ଫିଜିର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅଧିବେଶନର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଥିଲା ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଥମ ‘ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ' ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିବା । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ୨୦୨୨ - ୨୦୩୦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ସକ୍ଷମ କାରକ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାକି ପ୍ରଥମ ‘ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ' ଅଧୀନରେ ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ, ଯାହା ଗତ ସପ୍ତାହରେ ସିଓପି ୨୭ ରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆର୍‌ଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ବ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତକରଣ ପାଣ୍ଠି (ଆଇଆରଏଏଫ୍‌) ମାଧ୍ୟମରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ଭୂପିନ୍ଦର ଯାଦବ କହିଥିଲେ ଯେ, "ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ‘ସହନଶୀଳ ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁଡ଼ିକଙ୍କ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି’ (ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫର ରେଜିଲିଏଣ୍ଟ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ଷ୍ଟେଟସ୍‌' (ଆଇଆରଆଇଏସ୍‌)ର ଦର୍ଶନକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ‘ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ' ଘୋଷଣା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆପଣ ମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିବା ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରଣନୀତିକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାକି ଏସ୍‌ଆଇଡିଏସ୍ ନିମନ୍ତେ ନମନୀୟତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳନ ସମାଧାନ ପାଇବା ତଥା ବିତରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଦ୍ବୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର ସବୁଠୁ ବିପଦ ପ୍ରବଣ ତଥା ଦୁର୍ବଳ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି ।
ସହ - ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରିପକ୍ୱତାର ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଆଇଆରଆଇଏସ୍‌କୁ ଭାରତ, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଜାମାଇକା, ମରିସସ୍ ଏବଂ ଫିଜି ଦ୍ୱାରା ସିଓପି ୨୬ ରେ ବିଶ୍ୱ ନେତୃବୃନ୍ଦ ସମ୍ମିଳନୀ (ୱର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ସମ୍ମିଟ୍‌) ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହା ସିଆଇଡିଏସ୍‌ର ସ୍ଥିର ସମାଧାନ ଉପରେ କ୍ରସ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ଭାଗିଦାରୀତା ଏବଂ ସହଯୋଗର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଜଳବାୟୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସିଆଇଡିଏସ୍‌ର ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି ।
ଆଜି , ଆମେ ଜାଣିଛେ ଯେ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପରିବେଶିଗତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ । ସଞ୍ଚୟୀ ନିର୍ଗମନ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିନା, ଅନ୍ୟ ପରିବେଶ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକ ସହିତ ସଫଳତା, ଯଦିଓ ସେଗୁଡିକ ହାସଲ କରା ଯାଇପାରେ , ତଥାପି ତାହା ସ୍ଥାୟୀ ମୂଲ୍ୟ ବହନ କରିବ ନାହିଁ ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଉଭୟ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟେ । ପୃଥିବୀର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ପରିବେଶ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକ ସହିତ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିବୁ । କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ତାପନ (ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ) ଆମକୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛି ଯେ, କାହାରିକୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ିନଦେଇ ସମାନତା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସଫଳତା ମିଳିପାରିବ । ଯେଉଁଠାରେ ସେହି ସର୍ବାଧିକ ଭାଗ୍ୟବାନ ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଜରୁରି । କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକୁଟିଆ ଏହି ଯାତ୍ରା କରି ପାରିବ ନାହିଁ । ସଠିକ୍ ବୁଝାମଣା, ସଠିକ୍ ବିଚାର ଏବଂ ସହଯୋଗିତା ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ - ଏଗୁଡିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଅର୍ଦ୍ଧ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଆମର ପଥ ସ୍ଥିର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇପିସିସିର ଏଆର୍‌ ୬ ରିପୋର୍ଟ ଗୁଡିକ ଆମକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଏହା ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ, ଉତ୍ତାପ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଦାୟୀ । ଆଇପିସିସି ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଲବ୍ଧ ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି କାରଣରୁ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତି ପ୍ରତି ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ। ଭାରତ, ୭୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବେଳାଭୂମି ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ସମୁଦ୍ରରେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ରହିଛି । ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକା ପାଇଁ ବହୁ ଲୋକସମୁଦ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ତଟୀୟ ଇଲାକାରେ ବାସ କରୁଥିବା ଏକ ବିପୁଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ସମେତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଦେଶ । କେବଳ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଯାଇ କୁହା ଯାଇପାରେ ଯେ ୧୯୯୫ - ୨୦୨୦ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୧୦୫୮ଟି ଜଳବାୟୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସାମ୍ନା କରିଛି । ମୁଣ୍ଡପିଛା ନିର୍ଗମନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ତୁଳନା ପାଇଁ ଭାରତର ନିର୍ଗମନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଅଟେ । ଯଦି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପରି ମୁଣ୍ଡପିଛା ସ୍ତରରେ ନିର୍ଗମନ କରେ ତା’ହେଲେ ଉପଲବ୍ଧ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଜ୍ଞାନ ଏହା ସୂଚିତ କରିଥାଏ ଯେ କୌଣସି ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟ ହେବ ନାହିଁ ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆଜିର ବୈଠକ ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବ । ଏଠାରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏସ୍‌ଆଇଡିଏସ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ସ ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ଏକତ୍ର କରି ସେମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଆଇଆରଆଇଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ବା ବିଶ୍ୱ ଏକ ପରିବାର - ଦର୍ଶନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ତଥା ନିରାପଦ ଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହଭାଗୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ରୂପକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ।
ପରିଶେଷରେ, ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍‌ର ମୂଳ କଥାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ମୁଁ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ।
ସେ ଯାହା କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେଥିରୁ କିଛି କହୁଛି -
"ସିଡିଆର୍‌ଆଇ କିମ୍ବା ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚାର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ଏହା ମାନବ କଲ୍ୟାଣର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଦାୟିତ୍ୱର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ଏହା ମାନବ ଜାତି ପ୍ରତି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଏହା, ଏକ ପ୍ରକାର ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ, ଆମର ପାପ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ରାୟଶ୍ଚିତ ଅଟେ ।’
ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ଏବଂ ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍ ବିଷୟରେ
ନ୍ୟୁୟର୍କରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୯ ରେ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନଶୀଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆର୍‌ଆଇ) ନିମନ୍ତେ ମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦକୁ ନୂତନ ତଥା ବିଦ୍ୟମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଣାଳୀର ସହନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ମୌଳିକ ସେବା ଗୁଡିକରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରବେଶକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୁଡିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ସିଡିଆର୍‌ଆଇ ନମନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
ଭାରତ ସରକାର ଏହାର ଡିଜାଇନ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରେ ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍‌ର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେଣ୍ଟକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏସ୍‌ଆଇଡିଏସ୍‌କୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ବିପଦକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ନିଜର ନୂତନ ତଥା ବିଦ୍ୟମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଆଇଆର୍‌ଆଇଏସ୍ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Minister for Environment Forest and Climate Change participates in a session on “Accelerating Resilient Infrastructure in Small Island Developing States (SIDS)” at COP 27
17 NOV 2022 2:00PM by PIB Delhi
Highlights:
• Vision of ‘Infrastructure for Resilient Island States’ (IRIS) presented.
• First ‘Call of Proposals’ for the roll out of projects under IRIS announced.
• IRIS enshrines the philosophy of India’s LiFE initiative.
A session on Accelerating Resilient Infrastructure in Small Island Developing States (SIDS) was held at the UNFCCC Pavilion on the side lines of COP 27 today. Union Minister for Environment Forest and Climate Change, Government of India, Shri Bhupender Yadav, Mr. Kavydass Ramano, Minister for Environment, Solid Waste and Climate Change, Government of Mauritius, Senator Matthew Samuda, Ministry of Economic Growth and Job Creation, Government of Jamaica and representatives from AOSIS and Fiji participated in the session.
The agenda of this session was to present the IRIS vision and announce the first ‘Call for Proposals’. The session focused on the IRIS vision 2022-2030 and reflected on the key enabling factors that will facilitate the implementation of the IRIS projects under the first ‘Call for Proposals’. IRIS will be the first initiative that will be rolled out through the Infrastructure Resilience Accelerator Fund (IRAF), launched by the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) last week at COP 27.
In his key note address, Shri Bhupender Yadav said:
“It is my pleasure to join you all today to present the vision of ‘Infrastructure for Resilient Island States’ (IRIS) to a global audience and announce the first ‘Call of Proposals’ for the roll out of projects under IRIS.
As you all know, IRIS is a flagship strategic initiative that has been designed as an instrument to achieve and deliver resilience and climate adaptation solutions to the SIDS, which are among the most vulnerable and exposed countries.
Anchored on the key guiding principles of co-creation and complementarity, IRIS was launched at the World Leaders Summit at COP26 by India, UK, Australia, Jamaica, Mauritius and Fiji. It is a joint platform to facilitate cross learning, sharing and engagement on solutions to infrastructure resilience in SIDS.
Ladies and gentlemen, Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi stands firmly committed to safeguarding the interests of SIDS in a changing climatic regime.
Today we know that climate change is the most crucial of all other environmental challenges. Without cumulative emissions in check, success with other environmental challenges, even if they are achieved, will not carry lasting value.
India is committed to both domestic action and multilateral cooperation on climate change. We will continue to fight all global environmental concerns in the call to protect humanity’s planetary home. But global warming also warns us that equity and international cooperation, leaving no one behind, hold the key to success, where those most fortunate must lead the way. No nation can undertake this journey alone. Right understanding, right thought and co-operative action – these need to set our path for the next decisive half a century.
Friends,
IPCC’s AR6 Reports tell us clearly that the responsibility for warming is directly proportional to the contribution to cumulative emissions of CO2. All CO2 emissions, whenever they take place, contribute equally to warming.
IPCC Reports and all other best available science also show that India is among those countries with high vulnerability to climate change. So, we are very sympathetic to the situation of the island states and others. India, with over 7500 km of coastline and more than 1000 islands in the surrounding seas, and a large coastal population dependent on the sea for lives and livelihoods, is also a highly vulnerable nation on the global scale. Just to give an example, between 1995 – 2020, India recorded 1058 climatic disaster events.
Considering per capita emissions, for an objective scale for comparison, India’s emissions are, even today, about one-third of the global average. If the entire world were to emit at the same per capita level as India, the best available science tells that there would be no climate crisis.
I am confident that today’s meeting will focus on the long-term vision of implementing IRIS projects. The vision decided here will help in providing an opportunity for SIDS to address their most pressing infrastructure challenges by converging resources and capacities.
Ladies and Gentlemen, through IRIS, India is putting to action its belief in Vasudeva Kutumbakam – the world is one family- and showing its commitment to address climate change with partners to make a better and safer planet for all.
Towards the end, I would like to conclude by quoting Prime Minister Shri Narendra Modi who have effectively conveyed the essence of IRIS. He said and I quote –
CDRI or IRIS is not just a matter of infrastructure, but it is part of the most sensitive responsibility of human welfare. It is the collective responsibility of all of us towards mankind. It is, in a way, a common atonement for our sins”
About CDRI and IRIS
The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) was launched by the Hon’ble Prime Minister in September 2019 at New York. It aims to promote the resilience of new and existing infrastructure systems to climate and disaster risks in support of sustainable development. CDRI promotes rapid development of resilient infrastructure to respond to the Sustainable Development Goals’ imperatives of expanding universal access to basic services, enabling prosperity and decent work
Government of India has supported the Coalition in the creation and operationalization of IRIS since its design phase. Through IRIS, Government of India aims to support SIDS across the globe in making their new and existing infrastructure resilient to disaster and climate risks.
For more information on IRIS click here