Prime Minister's Office
“Expressing pride in the tribal heritage of the country through Janjatiya Gaurav Diwas and resolution for the development of the Adivasi community is part of the energy of ‘Panch Praan’”
“Bhagwan Birsa Munda was not just the hero of our freedom struggle but was a carrier of our spiritual and cultural energy”
“India has to give shape to its future by learning from the grand Adivasi legacy. I am sure that Janjatiya Gaurav Diwas will become an opportunity and medium for this”
15 NOV 2022 9:04AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has said that the nation is moving with the energy of ‘Panch Praan’ to realize the dreams of Bhagwan Birsa Munda and crores of Janjatiya bravehearts. “Expressing pride in the tribal heritage of the country through Janjatiya Gaurav Diwas and resolution for the development of the Adivasi community is part of that energy”, he said. The Prime Minister was greeting the nation on the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas via a video message today.
The Prime Minister paid tributes to Bhagwan Birsa Munda and said 15th November is a day to celebrate Adivasi tradition as Bhagwan Birsa Munda was not just the hero of our freedom struggle but was a carrier of our spiritual and cultural energy.
The Prime MInister recalled the contribution of the tribal community in the freedom struggle and remembered key tribal movements and wars for Independence. He remembered Damin Sangram led by Tilak Manjhi, Larka movement under Budhu Bhagat, Sidhu-Kanhu Kranti, Tana Bhagat Movement, Vegda Bhil Movement, Naikda Movement, Sant Joriya Parmeshwar and Roop Singh Nayak, Limdi Dahod battle, Govind Guru ji of Mangarh and Rampa movement under Alluri Sitaram Raju.
The Prime Minister listed measures to acknowledge and celebrate the tribal contribution. he talked about the tribal museums in various parts of the country and schemes like Jan Dhan, Gobardhan, Van Dhan, Self-help Groups, Swachh Bharat, PM Awas Yojna, Matrutva Vandana Yojana, Gramin Sadak Yojan, Mobile connectivity, Eklavya Schools, MSP for up to 90 percent forest products, Sickle-cell Anemia, tribal research institutes, free corona vaccine, and Mission Indradhanush that have benefitted the tribal community a great deal.
The Prime Minister highlighted the valour, community life and inclusion of the Adivasi Samaj. “India has to give shape to its future by learning from this grand legacy. I am sure that Janjatiya Gaurav Diwas will become an opportunity and medium for this”, the Prime MInister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“জনজাতীয় গৌরব দিৱসকী খুত্থাংদা ত্রাইবেল হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকপা অমসুং আদিৱাসী ফুরুপকী চাউখৎ-থৌরাংগী ফিরেপনা ‘পঞ্চ প্রান’গী ইনর্জীগী শরুক ওইরি”
“ভগৱান বিরসা মুন্দা অসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী অথৌবা ওইবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী স্পিরিচু্‌এল অমসুং কলচরেল ইনর্জীগী কেরিয়র অমা ওইখি”
“ভারতনা আদিৱাসীগী মমল য়াম্লবা লেগেসীদগী তমশিন্দুনা মাগী তুংলমচৎকীদমক মখোঙ শোম্বা তাই। জনজাতীয় গৌরব দিৱসনা মসিগী খুদোংচাবা অমসুং মীদিয়ম অমা ওইরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”
15 NOV 2022 9:04AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি জাতিনা ভগৱান বিরসা মুন্দা অমসুং জনজাতীয়গী থৌনা ফবা মীওই করোর কয়াগী মঙলানশিং থুংহন্নবা ‘পঞ্চ প্রান’গী ইনর্জীগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়, “জনজাতীয় গৌরব দিৱসকী খুত্থাংদা ত্রাইবেল হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকপা অমসুং আদিৱাসী ফুরুপকী চাউখৎ-থৌরাংগী ফিরেপনা মসিগী ইনর্জী অসিগী শরুক ওইরি”। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ভিদিও মেসেস অমগী থোংদা জনজাতীয় গৌরব দিৱসকী থৌরমদা জাতিদা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা বগৱান বিরসা মুন্দাদা ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং নবেম্বর ১৫ অসি ভগৱান বিরসা মুন্দা অসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী অথৌবা ওইবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী স্পিরিচু্‌এল অমসুং কলচরেল ইনর্জীগী কেরিয়র ওইবনা আদিৱাসীগী চৎনবী অসিবু পালন তৌনবা নুমিৎ অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম ইহৌদা ত্রাইবেল ফুরপনা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং নীংতম্বগীদমক হৌখিবা মরু ওইবা ত্রাইবেলগী খোঙজং অমসুং লানশিং নীংশিংখি। মহাক্না তিলক মনঝীনা লুচিংখিবা দামিন সংগ্রাম, বুধু বগতকী মখাদা হৌখিবা লরকা অন্দোলন, সিধু-কানহধ ক্রান্তি, তানা ভগত অন্দোলন, বেগরা ভীল অন্দোলন, নায়করা অন্দোলন, সন্ত জোরিয়া পরমেশ্বর অমসুং রুপ সিংহ নায়ক, লিমদী দাহোদ লানফম, মানগরগী গোবিন্দ গুরুজী অমসুং অল্লুরী সিতারাম রাজুগী মখাদা হৌখিবা রম্পা অন্দোলন নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেলনা শরুক তমখিবা অদু শকখঙনবা অমসুং পালন তৌনবা খোঙথাংশিং পনখি। মহাক্না লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা শারিবা ত্রাইবেল ম্যুজিয়মশিং অমসুং জন ধন, গোবরধন, বন ধন, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং, স্বচ্ছ ভারত, পি.এম. আৱাস য়োজনা, মাতৃত্ব বন্দনা য়োজনা, গ্রামিন সরক য়োজনা, মোবাইল কন্নেক্তিবিতী, একলব্য স্কুলশিং, ফোরেস্ত প্রদক্তশিং চাদা ৯০ ফাওবা এম.এস.পি. ফংহনবা, সিকল-সেল এনেমিয়া, ত্রাইবেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং, লেম্না কোরোনাগী তীকা থাবা অমসুং মিসন ইন্দ্রধনুশগুম্বা স্কিমশিংনা ত্রাইবেল ফুরুপশিংদা চাউনা কান্নবা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা আদিৱাসী খুন্নাইগী থৌনা ফবা, ফুরুপকী পুন্না হিংমিন্নবগী পুন্সি মহিং অমসুং ইনক্লুজনগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়খি, “ভারতনা মখোয়গী মমল য়াম্লবা লেগেসীদগী তমশিন্দুনা মাগী তুংলমচৎকীদমক মখোঙ শোম্লি। জনজাতীয় গৌরব দিৱসনা মসিগী খুদোংচাবা অমসুং মীদিয়ম অমা ওইরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।”