ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୟୁଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସିସିସି ନିକଟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱଳ୍ପ ନିର୍ଗମନ ବିକାଶ ରଣନୀତି ଦାଖଲ କଲା ଭାରତ
14 NOV 2022 4:46PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଆଜି ୨୭ ତମ କନ୍ଫରେନ୍ସ ଅଫ ପାର୍ଟି (ସିଓପି୨୭) ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିମ୍ନ ନିର୍ଗମନ ବିକାଶ ରଣନୀତିକୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସିସିସି) ରେ ଦାଖଲ କରିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦର ଯାଦବ ଯିଏକି ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିଲେ, ସେ ଦୀର୍ଘ କାଳୀନ ସ୍ୱଳ୍ପ - ନିର୍ଗମନ ବିକାଶ ରଣନୀତିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସିଓପି ୨୭ ଇଜିପ୍ଟର ଶର୍ମ -ଏଲ-ଶେଖ ଠାରେ ୨୦୨୨ ନଭେମ୍ବର ମାସର ୬ - ୧୮ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ରଣନୀତିର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି -
୧. ଶକ୍ତି ନିରାପତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜାତୀୟ ସମ୍ବଳ ଗୁଡିକର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ । ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନରୁ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସ ଗୁଡିକୁ ପରିବର୍ତନ, ଏକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ, ସରଳ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସର୍ବ- ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଢଙ୍ଗରେ କରାଯିବ ।
୨୦୨୧ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍ ଭାରତକୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନର ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାର, ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ୨୦୩୨ ସୁଦ୍ଧା ଆଣବିକ କ୍ଷମତାର ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଅନ୍ୟ କେତେକ ମାଇଲଖୁଂଟ, ଯାହାର ପରିକଳ୍ପନା କରା ଯାଇଛି ।
୨. ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବ୍ୟବହାର, ବିଶେଷ କରି ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନର ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନର ବର୍ଦ୍ଧିିତ ବ୍ୟବହାର ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନରେ ହ୍ରାସ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆଶା ରହିଛି । ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ୨୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଥାନଲର ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ପରିବହନରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଢାଂଚାଗତ ପରିବର୍ତନକୁ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
୩. ସହରୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆମର ବର୍ତମାନର ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ୍ ସହରୀ ଆଧାର କାରଣରୁ ଏକ ଧାରା ଭାବରେ ଜାରି ରହିବ । ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସହନୀୟ ସହରୀ ବିକାଶ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ପଦକ୍ଷେପ , ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଅନୁକୂଳନକୁ ମୁଖ୍ୟ ଧାରାକୁ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ସହର ଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସବୁଜ ନିର୍ମାଣ ସଂକେତ ଏବଂ ଅଭିନବ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ ।
୪. ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଏବଂ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନେଇ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକାରୀ ଉତ୍ସ ଗୁଡିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ପ୍ରଭାବ - ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ଶକ୍ତି ପହଂଚ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ (ପିଏଟି) ଯୋଜନା, ଜାତୀୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍, ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡିକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ, ସାମଗ୍ରିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବୃତାକାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟିଲ୍‌, ସିମେଂଟ, ଆଲୁମିନିୟମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ପରି କଠିନ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଅନ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତାରେ ପରିବର୍ତନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ ।
୫. ଉଚ୍ଚ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଗତ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବୃକ୍ଷର ଆବରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଭାରତର ଏକ ମଜଭୁତ ରେକର୍ଡ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଜଙ୍ଗଲରେ ନିଆଁ ଲାଗିବା ଘଟଣା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ବହୁତ କମ୍ ଥିବାବେଳେ ଏହାର ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଗଛ ଆବରଣ ୨୦୧୬ ରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନର ୧୫% ଶୋଷୁଥିବା ଏକ ନେଟ୍ ସିଙ୍କ ଅଟେ । ଭାରତ ଏହାର ଏନ୍‌ଡିସିରେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅତିରିକ୍ତ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବୃକ୍ଷ ଆବରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୨.୫ ରୁ ୩ ବିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ସହିତ ସମାନ କାର୍ବନ ସିଙ୍କ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
୬. ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ବିକାଶ ମାର୍ଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପରିବର୍ତନ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ନୂତନ ଭିତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରବାର ଖର୍ଚ୍ଚର ବୃଦ୍ଧି ସମେତ ଅନେକ ଖର୍ଚ୍ଚ ସାମିଲ ହେବ । ଅନେକ ଆକଳନ ବିଦ୍ୟମାନ ଥିବାବେଳେ, ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସେଗୁଡ଼ିକ ସବୁ ସାଧାରଣତଃ ୨୦୫୦ସୁଦ୍ଧା ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ୟୁଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସିସିସି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅନୁସାରେ ମୁଖ୍ୟ ରୂପରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଉତ୍ସ ଗୁଡିକର ଅନୁଦାନ ଏବଂ ରିହାତି ଋଣ ଆକାରରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଫଳରେ ଏହାର ଦିଗ, ପରିସର ଏବଂ ଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରା ଯାଇ ପାରିବ ।
ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୪, ଧାରା ୧୯ ଅନୁଯାୟୀ, "ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସ୍ୱଳ୍ପ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନ ବିକାଶ କୌଶଳ ଗଠନ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍, ଏବଂ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୨ ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ଅଥଚ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ୱ ଗୁଡିକୁ ତଥା ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷ ମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ଗ୍ଲାସ୍‌ଗୋ ଠାରେ ସିଓପି ୨୬ର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ୧ / ସିପି ୨୬ରେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ (୧) ପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ୨୭ (ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨) ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଏଲ୍‌ଟି - ଏଲ୍‌ଇଡିଏସ୍ କରିବାକୁ କୁହା ଯାଇଅଛି, ତାହା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରି ନାହାନ୍ତି ।
ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ସଂଗଠନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଏହି ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚାରି ଗୋଟି ମୁଖ୍ୟ ବିଚାର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯାହା ଏହାର ଦୀର୍ଘ କାଳୀନ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ବିକାଶ କୌଶଳର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ:
୧. ବିଶ୍ୱ ତାପମାତ୍ରା ପାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅବଦାନ ଦେଇଛି, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୭% ଅଂଶଧନ ସତ୍ୱେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସବୁଜ ଗୃହ ବାଷ୍ପ ନିର୍ଗମନ ପାଇଁ ଏହାର ଐତିହାସିକ ଅବଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଟେ ।
୨. ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।
୩. ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ରଣନୀତି ଆପଣାଇବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସେଗୁଡିକ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ।
୪. ଭାରତ ଜଳବାୟୁ ନମନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ନିଷ୍ପକ୍ଷତା ଏବଂ ସମାନତା ସହିତ ଦୁଇଗୋଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ "ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ’ ଏବଂ "ପରିପୋଷଣୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀ’ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସାଧାରଣ । କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ପ୍ୟାରିସରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟ (ସିବିଡିଆର-ଆରସି) ଯାହା ଉପରେ ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ଭବିଷ୍ୟତରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକ, ସ୍ୱଳ୍ପ ନିର୍ଗମନ ।
ସେହିଭଳି, ବିଶ୍ୱ କାର୍ବନ ବଜେଟର ଏକ ସମାନ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଅଂଶଧନ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଧିକାର ଅଂଶର ଢାଂଚା ମଧ୍ୟରେ ଏଲଟି-ଏଲଇଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ଭାରତର "ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ’ ଆହ୍ୱାନର ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା । ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା କରୁଥିବାବେଳେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନ ରହିବାକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ଏଲ୍‌ଟି - ଏଲ୍‌ଇଡିଏମସ, ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଶୈଳୀର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଚେତନାହୀନ ଏବଂ ବିନାଶକାରୀ ବ୍ୟବହାରରୁ ମନମୁଖୀ ଏବଂ ସୁଚିନ୍ତିତ ବ୍ୟବହାରକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପି ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ମୂଳକ ପରିବର୍ତନକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥାଏ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India Submits its Long-Term Low Emission Development Strategy to UNFCCC
With this release, India joins the select list of less than 60 parties that have submitted their LT LEDS to UNFCCC.
14 NOV 2022 4:46PM by PIB Delhi
India submitted its Long-Term Low Emission Development Strategy to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), during the 27th Conference of Parties (COP27) today. The Long-Term Low Emission Development Strategy was launched by the Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav, who is leading the Indian delegation to COP 27, being held at Sharm-el-Sheikh, Egypt from 6-18 November, 2022.
The salient features of the strategy are –
1. The focus will be on the rational utilization of national resources with due regard to energy security. The transitions from fossil fuels will be undertaken in a just, smooth, sustainable and all-inclusive manner.
The National Hydrogen Mission launched in 2021 aims to make India a green hydrogen hub. The rapid expansion of green hydrogen production, increasing electrolyser manufacturing capacity in the country, and three-fold increase in nuclear capacity by 2032 are some of the other milestones that are envisaged alongside overall development of the power sector.
1. Increased use of biofuels, especially ethanol blending in petrol, the drive to increase electric vehicle penetration, and the increased use of green hydrogen fuel are expected to drive the low carbon development of the transport sector. India aspires to maximise the use of electric vehicles, ethanol blending to reach 20% by 2025, and a strong modal shift to public transport for passenger and freight.
2. While urbanisation will continue as a strong trend from our current relatively low base, future sustainable and climate resilient urban development will be driven by smart city initiatives, integrated planning of cities for mainstreaming adaptation and enhancing energy and resource efficiency, effective green building codes and rapid developments in innovative solid and liquid waste management.
3. India’s industrial sector will continue on a strong growth path, in the perspective of ‘Aatmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’. Low carbon development transitions in the sector should not impact energy security, energy access and employment. The focus will be on improving energy efficiency by the Perform, Achieve and Trade (PAT) scheme, National Hydrogen Mission, high level of electrification in all relevant processes and activities, enhancing material efficiency and recycling leading to expansion of circular economy, and exploring options for hard-to-abate sectors, such as steel, cement, aluminium and others.
4. India has a strong record of enhancing forest and tree cover in the last three decades alongside high economic growth. India’s forest fire incidence is well below global levels, while its forest and tree cover are a net sink absorbing 15% of CO2 emissions in 2016. India is on track to fulfilling its NDC commitment of 2.5 to 3 billion tonnes of additional carbon sequestration in forest and tree cover by 2030.
5. The transition to low carbon development pathway will entail several costs pertaining to the development of new technologies, new infrastructure, and other transaction costs. While several estimates exist, varying across studies, they all fall generally in the range of trillions of dollars by 2050. Provision of climate finance by developed countries will play a very significant role and needs to be considerably enhanced, in the form of grants and concessional loans, ensuring scale, scope and speed, predominantly from public sources, in accordance with the principles of the UNFCCC.
The Paris Agreement in Article 4, paragraph 19, states, “All Parties should strive to formulate and communicate long-term low greenhouse gas emission development strategies, mindful of Article 2 taking into account their common but differentiated responsibilities and respective capabilities, in the light of different national circumstances.”
Further, COP 26 at Glasgow in November 2021, in Decision 1/CP.26, inter alia, (i) urged Parties that have not yet done so to communicate their LT-LEDS by COP 27 (November 2022).
The document has been prepared after extensive consultations held by Ministry of Environment, Forest and Climate Change with all relevant Ministries and Departments, State Governments, research institutions, and civil society organisations.
India’s approach is based on the following four key considerations that underpin its long-term low-carbon development strategy:
1. India has contributed little to global warming, its historical contribution to cumulative global GHG emissions being minuscule despite having a share of ~17% of the world’s population.
2. India has significant energy needs for development.
3. India is committed to pursuing low-carbon strategies for development and is actively pursuing them, as per national circumstances
4. India needs to build climate resilience.
The two themes of “climate justice” and “sustainable lifestyles”, alongside the principles of Equity and Common But Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR-RC), in the light of national circumstances, that India had emphasized at Paris, are at the heart of a low-carbon, low-emissions future.
Similarly, the LT-LEDS has been prepared in the framework of India’s right to an equitable and fair share of the global carbon budget, which is the practical implementation of India’s call for “climate justice.” This is essential to ensure that there are no constraints on realizing India’s vision of rapid growth and economic transformation, while protecting the environment.
The LT-LEDS is also informed by the vision of LiFE, Lifestyle for the Environment, that calls for a world-wide paradigm shift from mindless and destructive consumption to mindful and deliberate utilization.
For Text of Union Minister’s speech at the Launch click here.