প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সীগী লোগো, থীম অমসুং ৱেবসাইত ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মাইখুম হাংদোকখ্রে
“জি.-২০ লোগোদা মালেম পুম্বা নুংশি চান্নবগী ৱাখল্লোনগী মমি তারি”
“জি.২০ লোগোদা য়াওরিবা থম্বালনা হৌজিক্কী অরুবা মতমসিদা থাজবা অমা লৈরি হায়বা তাক্লি”
“জি.২০ প্রসিদেন্সী অসি ভারতকী ওইনদি শুপ্নগী মীফম অমা নত্তে, মসিদি মালেম্না ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অমসুং ভারতকী অনৌবা থৌদাংগী মমিনি”
“ঐখোয়না ইশাগী চাউখৎনবা হোৎনবদা মালেমগী চাউখৎপা পুরকপসু মনুং চল্লি”
“ঐখোয়গী ইফমদা ইনভাইরনমেন্ত অসিনা মালেমগী পুক্নিং চঙফম ওইবতা নত্তনা ইশাগী থৌদাং অমসু ওইরি”
“ফর্স্ত নত্ত্রগা থর্দ ৱর্ল্দ হায়বা অমত্তা লৈতে, শুপ্নগী ৱর্ল্দ হায়বখক লৈগদবনি হায়বসিগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনরি”
“ঐখোয়গী জি.২০গী মন্ত্রদি – পৃথিবী অমা, ইমুং অমা, তুংগী মতম অমা হায়বসিনি”
“জি.২০না দিল্লী নত্ত্রগা মফম খরখক্তদা অকক্নদুনা লৈরোই। মীয়াম, রাজ্য সরকার অমসুং রাজনিতী দল খুদিংমক্না মসিগী শরুক ওইগদবনি”
08 NOV 2022 6:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা জি.২০ প্রসিদেন্সীগী লোগো, থীম অমসুং ৱেবসাইতকী মাইখুম হাংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাংখিবদা, ভারতনা দিসেম্বর ১, ২০২২দগী জি.২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং পুবা হৌগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী ওইনা পুৱারী ওইরবা খুদোংচাবা অমনি হায়খি। জি.২০ হায়বসি মালেমগী জি.দি.পি.গী চাউরাকপা ৮৫%, মালেমগী লল্লোজ ইতিক্কী ৭৫% হেনবগী চাং, অমসুং মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনিগী মীহুৎ শিল্লিবা মালেমগী ইকোনোমিক কোওপরেসনগী প্রিমিয়র ওইবা ফোরম অমনি। ঙসিগী থৌরম অসিবু নীংশিংনীংঙাই ওইরবা থৌরম্নি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা জি.২০ প্রসিদেন্সী পায়বনা ভারত মচা খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাইনি হায়খি। জি.২০ অমসুং মরী লৈনবা থৌরমশিংদা মীয়াম্না পাম্বা অমসুং থবক থৌরম কয়া হেনগৎলকপসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
জি.২০ লোগো লোঞ্চ তৌবদা মীয়াম্না য়াবা থৌদাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, সরকারনা লোগো অসিগী মরী লৈননা ক্রিএতিব আইদিয়া লিশিং কয়া ফংখি হায়খি। মীয়াম্না শৌৎলিবা অসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংবু থাগৎলদুনা মখোয়গী পাউতাকশিংনা মালেমগী থৌরম অসিগী মায়থোং ওইরি হায়খি। জি.২০ লোগো অসিদি লোগো অমখক নত্তে, মসিদি ভারতকী শিংলিদা চেল্লিবা পাউজেল অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি, “মসিদি ঐখোয়গী ‘বাসুদৈবা কুতুম্বাকম’গী মওংদা ঐখোয়গী নুংদা মতম পুম্বদা লোয়নরিবা ৱারেপ্নি”। জি.-২০ লোগোদা মালেম পুম্বা নুংশি চান্নবগী ৱাখল্লোনগী মমি তারি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লোগো অসিদা য়াওরিবা থম্বালনা ভারতকী অরিবা হেরিতেজ, লাইনীং অমসুং ৱাখল্লোন তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, অদ্বাইতকী ফিলোসোফীনা জিব খুদিং অমত্তনি হায়বা ৱাখল্লোন্দা মিৎয়েং চঙলি অমসুং মসিনা ঙসিগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী পাম্বৈ ওইগনি। লোগো অমসুং থীম অসিনা ভারতকী মফমদগী পীবা মরু ওইবা পাউজেল কয়া য়াওরি। “লান্দগী নিংতমসি হায়বা বুধগী পাউজেল, খৎন-চৈনবগী মতাংদা মহাত্মা গান্ধীনা থম্বা ৱারোইশিন কয়াবু জি.২০গী খুত্থাংদা অনৌবা থাক্তা পুখৎলি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মালেমদা শিংনবনা থনবা মরক্তা ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সী লাকপনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। চহি চাম্মদা অমুক্তা থোকপা লাইচৎ অমা, চরাংনবা কয়া অমসুং শেন্মিৎলোনগী মতাংদা তংদু লৈতাদবা ফিভম কয়া মালেম্না মাইয়োক্নরি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিংখি। “মসিগুম্বা অৱাবা মতমসিদা থম্বালগী খুদম অসিনা মীয়ামদা থাজবা অমা পীরি”, মহাক্না হায়খি। মালেম্না অরুবা খুদোংচাবা কয়া থেংনজরবসু, ঐখোয়না মসিবু হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা থবক পাংথোকপা য়ারি হায়না মহাক্না থমখি। ভারতকী নাৎ কয়াদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৌশিং অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী লাইরেম্বীনা থম্বাল মথক্তা ফম্বনি হায়খি। জি.২০গী লোগো অসিদা পৃথিবীবু থম্বাল মথক্তা থম্লি অমসুং লৌশিংনা অৱাবা ফিভম কয়াদগী মায় পাকপদা ঐখোয়দা তেংবাংই অমসুং নুংঙাই য়াইফবনা ঐখোয়দা লাস্ত মাইল য়ৌহনবা ঙমহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা তাকখি। থম্বালগী মকা ৭না মহাদেশ তরুক অমসুং ঈশৈগী শুর তরেত তাক্লি হায়না মহাক্না মখা তানা তাকখি। “শুর তরেৎনা অমত্তা ওইনা পুনবা মতমদা, মখোয়না অফবা হার্মোনী পুথোকই”, শ্রী মোদীনা হায়খি, অমসুং জি.২০না মালেমগী তোঙানবা মতৌশিংবু ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা মালেমদা নুংঙাই য়াইফবগী ফিভম অমা পুরক্নবা পান্দম থম্লি হায়খি।
সম্মিত অসি শুপ্নগী দিপ্লোমেতিক মীফম অমখক নত্তে, মসিদি মালেম্না ভারত্তা থাজবা থম্লক্লিবা অসিগী মখা পোন্না ভারতনা অনৌবা থৌদাং লৌখৎপনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঙসিদি, মালেম্না ভারতপু মমুৎ তানা খঙনীংবগী লাংতক্নবা লৈরি। ঙসিদি, ভারতপু অনৌবা খোইরাংনবগা লোয়ননা মালেম্না খঙবা পাম্লি। ঐখোয়গী হৌজিক্কী মায় পাকপশিংবু মখোয়না নৈনরি অমসুং ঐখোয়গী তুংগী মতমশিংদা মখোয়না মমাংদা থম্লমদবা থাজবা কয়া থম্লি”, মহাক্না মখা তাখি। “মসিগুম্বা ফিভম লৈবনা, মখোয়গী থাজবা ৱাংমা লান্না থবক তৌবনা মীয়ামগী থৌদাংনি অমসুং ভারতকী মতিক, ফিলোসোফী, সোসিএল অমসুং ইন্তেল্লেকচুএল মপাঙ্গলবু মখোয়দা খঙহনগদবনি”। “ঐখোয়না মীপুম খুদিংবু অমত্তা ওইহনগদবনি অমসুং মালেমগীদমক্তা মখোয়গী মফমদা থৌদাংশিং খঙহনগদবনি”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
চহি লিশিং কয়াগী খোঙচৎনা মরম ওইরগা ভারতনা ঙসিগী থাক য়ৌরকপা ঙম্লিবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। “ঐখোয়না মালেমগী পুৱারীগী খ্বাইদগী নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা মতম থেংনরক্লে। লমদম অসিবু খুদুম চল্লকখিবা অমসুং মখোয়গী মীওৎ মীনৈ কয়া মাইয়োক্নদুনা ভারতনা ঙসিগী থাক্তা য়ৌরক্লিবনি। হায়রিবা থৌওং কয়া থেংনখিবনা ভারতকী ঙসি ফাওবগী খোঙচৎকী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি। ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলবা তুংদা, জিরোদগী হৌরক্তুনা খ্বাইদগী মকোক থোংবা হায়বগী পান্দমগা লোয়ননা চঙশিল্লকপনি। থৌওংশিং অসিগী মনুংদা মমাংগী চহি ৭৫দা পানখিবা সরকারশিংনা হোৎনরকপা কয়াসু মনুং চল্লি। সরকার অমসুং মীয়াম্না অমত্তা ওইদুনা ভারতপু তুংলমচত্তা পুনবা হোৎনখি। ঐখোয়না মসিগুম্বা ইথিলগা লোয়ননা ঙসিসু মখা তানা চঙশিনখিগদবনি অমসুং মান্নবা শক্তি অসিগা লোয়ননা মালেম্বুসু ঐখোয়গী নাকন্দা পুদুনা চৎকদবনি”, মহাক্না হায়খি।
“ঐখোয়না ইশাগী চাউখৎনবা হোৎনবা মতমদা, মালেমগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তসু ঐখোয়না খল্লি” হায়বা ভারতকী চৎনবীগী মরু ওইবা ৱাফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না ভারতকী সিভিলাইজেসনগী দেমোক্রেতিক হেরিতেজকী মতাংদা পনখি। “ভারত অসি মালেমগী অফবা অমসুং অহিংবা গনতন্ত্রা অমনি। ঐখোয়না গনতন্ত্রগী মমা ওইবগী মগুন চেল্লি। ভারতনা তোঙানবা মগুন চেনবগা মান্ননা তোপ তোপ্পসু ওইরি। ‘দিমোক্রেসী, দাইবর্সিতী, ইন্দিজিনিয়স এপ্রোচ, ইনক্লুসিব থিঙ্কিং, লোকেল লাইফস্তাইল অমসুং গ্লোবেল থোৎকা লোয়ননা মালেম্না মখোয়গী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন ঐখোয়গী মসিগুম্বা ৱাখল্লোন্দা লৈ হায়না য়েংলি”, মহাক্না হায়খি।
গনতন্ত্রা চৎপগী মথক্তা ভারতনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী হীরমদসু খুমাং চাউশিন্না হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তপু ঐখোয়না লাইফকী শরুক অমা ওইহনবতা নত্তনা সরকারগী পথাপকী মনুং চলহনগদবনি। ঐখোয়গী ইফমদা ইনভাইরনমেন্ত অসিনা মালেমগী পুক্নিং চঙফম ওইবতা নত্তনা ইশাগী থৌদাং অমসু ওইরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অয়ুর্বেদনা মালেমদা তেংবাংলিবা অমসুং মালেম্না য়োগ অমদি অপৌবা হৱাই চেংৱাই পাম্নরিবা অসিবুসু মহাক্না পনখি।
ঙসিগী মতমগী ভারতকী মায় পাকপা কয়া অসি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা শিজিন্নবা য়ারে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। চাউখৎ থৌরাং, ইনক্লুজন, শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎপা, কারবার তৌবগী ফিভম ফগৎহনবা অমসুং পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবদা দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওংনা মালেমগী লৈবাক কয়াগী মতৌ তমজফম ওইরি। নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপা অমদি জন ধন একাউন্তকী খুত্থাংদা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন পুরকপগী মায় পাকপশিংনা জি.২০ প্রসিদেন্সীগী খুত্থাংদা ফংলিবা খুদোংচাবশিংগী মতেংদগী মালেম পুম্বদা য়ৌবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
জি.৭, জি.৭৭ নত্ত্রগা য়ু.এন.জি.এ. ওইরো, ভাতনা মপুং ওইবা লুচিংবগী থৌদাং লৌরিবা অসিদা মালেম্না থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগুম্বা ফিভমসিদা, ভারতনা জি.২০গী প্রসিদেন্সী পায়বা অসিনা অনৌবা মশক থোকপা থৌদাং অমসু লৌশিল্লি। ভারতনা নাকল অমদা, চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা নক্নবা মরী থম্লি, অদুগা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী অপাম্বশিংবুসু নাকল অমদা নীংথিনা খঙলি। “মসিগুম্বা ফিভমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, দিকেদ কয়াদগী চাউখৎপগী লম্বীদা ভারতা খোঙদামিন্নরক্লিবা ঐখোয়গী মরুপশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী জি.২০ প্রসিদেন্সীগী থৌওংশিংগী মাইকৈদা খোঙদারি”, মহাক্না মখা তাখি। ফর্স্ত নত্ত্রগা থর্দ ৱর্ল্দ হায়বা অমত্তা লৈতে, শুপ্নগী ৱর্ল্দ হায়বখক লৈগদবনি হায়বসিগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনরি। অফবা তুংগী মতম অমগীদমক্তা মালেম্বু অমত্তা ওইনা পুরকপগী ভারতকী পান্দমগী মতাংদা কুপ্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ৱান আর্থ, ৱান হেল্থকী গ্লোবেল কেম্পেনগী মতাংদা ভারতকী খোল্লাও ওইদুনা লাক্লিবা ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রিদকী খুদম পীখি। ঐখোয়গী জি.২০গী মন্ত্রদি – পৃথিবী অমা, ইমুং অমা, তুংগী মতম অমা হায়বসিনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি। “ভারতনা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগী লম্বী য়াৎলি”, মহাক্না মখা তাখি। “হন্দক্কী থৌরমসিনা ভারতকী কাওঙমদ্রবা থৌরম ওইবতা নত্তনা, মসিবু মালেমগী পুৱারীগী কাওনাইদ্রবা থৌরম অমা ওইনা তুংগী মতম্নসু নিংশিংগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
জি.২০ অসিনা কেন্দ্র সরকারগী থৌরম অমা ওইবখক নত্তনা, রাজ্য সরকার অমসুং রাজনিতী দল খুদিংনসু খোঙথাং অসিগী শরুক ওইবীয়ু হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। জি.২০ অসি ভারতনা শীন-লাঙলিবনি অমসুং ‘মীথুংলেন্না ইশ্বরনি’ হায়বা ঐখোয়গী চৎনবীবু মালেমদা তাকপগী খুদোংচাবা লৌসি হায়না মহাক্না হায়খি। জি.২০না দিল্লী নত্ত্রগা মফম খরখক্তদা অকক্নদুনা লৈরোই, মসিগী মরী লৈনা থৌদোক কয়া লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়গী রাজ্য খুদিংগী মশাগী তোপ-তোপ্পা মগুন চেল্লি, হেরিতেজ, চৎনবী, ফজবা, মশেক মঙাল লৈ অমসুং অতোপ্পগী সেবা তৌবগী তোঙানবা চৎনবী লৈ”, শ্রী মোদীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগা মরী লৈননা, রাজস্থান, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, কেরলা, নোংচুপ বেঙ্গোল, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগী সেবাগী মতাংদা খুদম পীখি অমসুং মসিগুম্বা মতৌসিনা মালেমগী পুক্নিং শুমহৎলিবনি হায়খি।
ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সীবু ওফিসিএল ওইনা লাউথোক্নবগীদমক্তা মহাক্না মথং চয়োলদা ইন্দোনেসিয়া চৎকনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা রাজ্য অমসুং ভারতকী রাজ্য সরকারশিংনা হীরম অসিগা মরী লৈনবা মশাগী থৌদাং পাংথোকপা হৌরসি হায়না পাউদমখি। “লৈবাক্কী অখঙ-অহৈ অমসুং মীয়াম খুদিংনা থৌরম অসিবু মায় পাকহন্নবগীদমক্তা মাং থানা থোক্লকফম থোক্লে”, মহাক্না মখা তাখি। নৌনা হাংদোকপা জি.২০ ৱেবসাইতকী মতাংদা মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোকপীরক্নবা অমসুং মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা ভারতনা করি করম্বা থবক খুমাং চাউশিনহনবা য়াবগে হায়রক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী মফমদা হায়খি। “মদুনা জি.২০গুম্বা থৌরমগী মায় পাকপা হেনগৎহনগনি”, মহাক্না ৱারোল লোইশিনখি। “থৌরম অসি ভারতকী কাওররোইদবা থৌরম অমা ওইবতা নত্তনা, তুংগী মতম্নসু মসিবু মালেমগী পুৱারীগী মরু ওইবা মতম অমনি হায়না নিংশিংগনি”, হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারতকী ফোরেন পোলিসী অসিনা, প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান্না লুচিংদুনা, মালেমগী থাক্তা লুচিংবগী থৌদাং লৌবা ঙম্বগী মতিক লৈরক্লি। মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, ভারতনা দিসেম্বর ১, ২০২২দগী জি.২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং পায়গনি। জি.২০ প্রসিদেন্সীনা মালেমগী মরু ওইবা হীরমশিংগী মতাংদা লৈবা মালেমগী এজেন্দাশিংদা তেংবাংবগী খুদোংচাবা ভারতকী মফমদা পীগনি। লোগো, থীম অমসুং ৱেবসাইতনা ভারতনা মালেমগী মফমদা থম্বা ৱারোল অমসুং অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবা থৌওংশিং তাক্কনি।
জি.২০ হায়বসি মালেমগী জি.দি.পি.গী চাউরাকপা ৮৫%, মালেমগী লল্লোজ ইতিক্কী ৭৫% হেনবগী চাং, অমসুং মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনিগী মীহুৎ শিল্লিবা মালেমগী ইকোনোমিক কোওপরেসনগী প্রিমিয়র ওইবা ফোরম অমনি। ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা ভারতনা তোঙানবা সেক্তর ৩২দা চাউরাকপা মীফম ২০০মুক ভারত শিনবা থিংবগী মফমশিংদা পাংথোক্কনি। মথং চহিদা পাংথোক্কদবা জি.২০ সম্মিত অসিনা ভারতনা য়ুম্বু ওইবা মালেমগী খ্বাইদগী প্রোফাইল ৱাংবা মীফম ওইগনি।

Prime Minister's Office
PM unveils logo, theme and website of India’s G-20 Presidency via video conferencing
“Notion of universal brotherhood is being reflected via the G-20 logo”
“The lotus in the logo of G-20 is a symbol of hope in these tough times”
“G20 Presidency is not merely a diplomatic meeting for India, it is a new responsibility and a measure of the world’s trust in India”
“When we strive for our progress, we also envision global progress”
“Environment is a global cause for us as well as personal responsibility”
“It will be our effort that there should be no first world or third world, but only one world”
“Our G-20 mantra is - One Earth, One Family, One Future”
“G-20 will not be limited to Delhi or a few places. Every citizen, state government and political party should participate in it”
08 NOV 2022 6:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi unveiled the logo, theme and website of India’s G-20 Presidency via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that from 1st December 2022, India will preside over the G-20 Summit and said that it is a historic opportunity for the country. The Prime Minister said G-20 is the premier forum for international economic cooperation representing around 85% of the global GDP, over 75% of the worldwide trade, and about two-thirds of the world population. Calling this a momentous occasion, the Prime Minister said the Presidency of G-20 during the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav is a matter of pride for every Indian. The Prime Minister expressed happiness over the growing interest and activities about the G-20 and related events.
Highlighting the contributions of the citizens in the launch of the G-20 logo, the Prime Minister said that the government received thousands of creative ideas for the logo. The Prime Minister thanked everyone for their support and said that these suggestions are becoming the face of the global event. Remarking that the G-20 logo is not just any logo, the Prime Minister said that it is a message, a feeling that runs in India’s veins. He said, “It is a resolve that has been omnipresent in our thoughts through ‘Vasudhaiva Kutumbakam’. He further added that the thought of universal brotherhood is being reflected via the G-20 logo.
The lotus in the logo symbolises India’s ancient heritage, faith and thought. The Philosophy of Adwait, the Prime Minister said, emphasises the oneness of all creatures and this philosophy will be a medium of resolution of today’s conflicts. This logo and theme represent many key messages from India. “Message of Buddha for freedom from war, Mahatma Gandhi’s solutions in the face of violence, through G-20, India is giving them a new height”, he said.
The Prime Minister remarked that India’s G-20 presidency is coming at a time of crisis and chaos. He underlined that the world is dealing with the aftereffects of a disruptive once-in-a-century global pandemic, conflicts and lots of economic uncertainty. “The lotus in the logo of G-20 is a symbol of hope in such tough times,” he said. The Prime Minister remarked that even if the world is in a deep crisis, we can still progress to make it a better place. Throwing light on the culture of India, the Prime Minister mentioned that both the Goddesses of knowledge and prosperity are seated on a lotus. The Prime Minister pointed out the earth that is placed on a lotus in the logo of G-20 and said that shared knowledge helps us in overcoming difficult circumstances while shared prosperity enables us to reach the last mile. He further explained the significance of the seven petals of the lotus which represent the seven continents and seven universal musical notes. He added, “When the seven musical notes come together, they create perfect harmony.” Shri Modi said that the G-20 aims to bring the world together in harmony while respecting diversity.
The Prime Minister said that this summit is not merely a diplomatic meeting. India takes it as a new responsibility and as the world's trust in it. “Today, there is an unprecedented curiosity in the world to know and understand India. Today India is being studied in a new light. Our current successes are being assessed and unprecedented hopes are being expressed about our future”, he continued, “In such an atmosphere it is the responsibility of the citizens to go beyond these expectations and acquaint the world with India’s capabilities, philosophy, social and intellectual strength.” “We have to unite everyone and energise them for their responsibility towards the world”, he added.
Shri Modi said there is a journey of thousands of years for India to reach this stage today. “We have seen highs of prosperity and also the darkest phase in global history. India has reached here along with the history of many invaders and their tyranny. Those experiences are the biggest strength in India's development journey today. After independence we started a big journey starting from zero, aiming for the top. This includes the efforts of all the governments in the last 75 years. All the governments and citizens together in their own way tried to take India forward. We have to move forward with this spirit today with a new energy taking the whole world along”, he said.
The Prime Minister underlined a key lesson of India’s culture “When we strive for our progress, we also envision global progress”, he said. He also dwelled on the democratic heritage of Indian civilization. He pointed out “India is such a rich and living democracy of the world. We have the values and a proud tradition in the form of the mother of democracy. India has as much uniqueness as it has diversity. “Democracy, diversity, indigenous approach, inclusive thinking, local lifestyle and global thoughts, today the world is seeing solutions to all its challenges in these ideas”, he said.
Apart from Democracy, the Prime Minister also put forward India’s efforts in the field of sustainable development. “We have to make sustainable development a part of individual LiFE rather than just a system of governments. The environment is a global cause for us as well as personal responsibility”, the Prime Minister emphasised. He also highlighted the contribution of Ayurveda and noted global enthusiasm for Yoga and coarse grains.
The Prime Minister said that many of India’s achievements can be used by other countries of the world. The use of digital technology in development, inclusion, removal of corruption, improving ease of doing business and ease of living, can be templates for many countries. The Prime Minister also highlighted India’s women empowerment and women-led development and financial inclusion through the Jan Dhan Account which will reach the world through the opportunity of the G-20 presidency.
The Prime Minister pointed out that the world is looking with hope towards collective leadership whether it is G7, G77 or UNGA. In such a situation India’s presidency of G20 assumes a new significance. He elaborated that India maintains close relations with developed countries on the one hand, and at the same time understands and expresses the views of developing countries very well. “It is on this basis that we will build the blueprint of our G-20 Presidency together with all the friends of the 'Global South' who have been India's co-travellers on the path of development for decades” he added. The Prime Minister highlighted India’s endeavour that there should be no first world or third world in the world, but only one world. Furthering India’s vision and the common objective of bringing the whole world together for a better future, the Prime Minister gave examples of One Sun, One World, One Grid which has been India’s clarion call for a revolution in the world of renewable energy, and the global health campaign of One Earth, One Health. He further added that the G-20 mantra is - One Earth, One Family, One Future. “It is these thoughts and values ​​of India that pave the way for the welfare of the world”, he continued, “I am sure, this event will not only be a memorable one for India, but the future will also assess it as a momentous occasion in the history of the world.”
Pointing out that G-20 is not solely an event of the central government, the Prime Minister requested the state governments as well as all the political parties to actively take part in this endeavour. He said that the event is organised by Indians and the G-20 is a great opportunity for us to showcase a glimpse of our tradition of 'Guest is God’. He informed that the events related to G-20 will not be limited to Delhi or a few places but programmes will be held in every corner of the country. “Each of our states has its own characteristics, heritage, culture, beauty, aura and hospitality”, Shri Modi remarked. The Prime Minister gave examples of the hospitality of Rajasthan, Gujarat, Kerala Madhya Pradesh, West Bengal, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh and Uttarakhand and remarked that it is this hospitality and diversity that amazes the world.
The Prime Minister informed that he will be heading to Indonesia next week for the formal announcement of India’s G-20 Presidency and urged all the states and state governments of India, to further their roles in this regard as much as possible. “All the citizens and intellectuals of the country should also come forward to be a part of this event,” he added. He also urged one and all to send their suggestions and express their views on the newly launched G-20 website about how India can maximise its role in the welfare of the world. “It will give new heights to the success of an event like G-20,” he concluded, “I am sure, this event will not only be a memorable one for India, but the future will also assess it as a momentous occasion in the history of the world.”
Background
Guided by the Prime Minister's vision, India's foreign policy has been evolving to undertake leadership roles on the global stage. In a significant step in this direction, India will assume G-20 Presidency on 1st December 2022. The G-20 Presidency offers a unique opportunity for India to contribute to the global agenda on pressing issues of international importance. The logo, theme and website of our G-20 Presidency would reflect India’s message and overarching priorities to the world.
G-20 is the premier forum for international economic cooperation representing around 85% of the global GDP, over 75% of the worldwide trade, and about two-thirds of the world population. During the G-20 Presidency, India will hold about 200 meetings in 32 different sectors in multiple locations across India. The G-20 Summit to be held next year would be one of the highest-profile international gatherings to be hosted by India.
G-20 India website can be accessed at https://www.g20.in/en/