Prime Minister's Office
PM unveils logo, theme and website of India’s G-20 Presidency via video conferencing
“Notion of universal brotherhood is being reflected via the G-20 logo”
“The lotus in the logo of G-20 is a symbol of hope in these tough times”
“G20 Presidency is not merely a diplomatic meeting for India, it is a new responsibility and a measure of the world’s trust in India”
“When we strive for our progress, we also envision global progress”
“Environment is a global cause for us as well as personal responsibility”
“It will be our effort that there should be no first world or third world, but only one world”
“Our G-20 mantra is - One Earth, One Family, One Future”
“G-20 will not be limited to Delhi or a few places. Every citizen, state government and political party should participate in it”
08 NOV 2022 6:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi unveiled the logo, theme and website of India’s G-20 Presidency via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that from 1st December 2022, India will preside over the G-20 Summit and said that it is a historic opportunity for the country. The Prime Minister said G-20 is the premier forum for international economic cooperation representing around 85% of the global GDP, over 75% of the worldwide trade, and about two-thirds of the world population. Calling this a momentous occasion, the Prime Minister said the Presidency of G-20 during the year of Azadi Ka Amrit Mahotsav is a matter of pride for every Indian. The Prime Minister expressed happiness over the growing interest and activities about the G-20 and related events.
Highlighting the contributions of the citizens in the launch of the G-20 logo, the Prime Minister said that the government received thousands of creative ideas for the logo. The Prime Minister thanked everyone for their support and said that these suggestions are becoming the face of the global event. Remarking that the G-20 logo is not just any logo, the Prime Minister said that it is a message, a feeling that runs in India’s veins. He said, “It is a resolve that has been omnipresent in our thoughts through ‘Vasudhaiva Kutumbakam’. He further added that the thought of universal brotherhood is being reflected via the G-20 logo.
The lotus in the logo symbolises India’s ancient heritage, faith and thought. The Philosophy of Adwait, the Prime Minister said, emphasises the oneness of all creatures and this philosophy will be a medium of resolution of today’s conflicts. This logo and theme represent many key messages from India. “Message of Buddha for freedom from war, Mahatma Gandhi’s solutions in the face of violence, through G-20, India is giving them a new height”, he said.
The Prime Minister remarked that India’s G-20 presidency is coming at a time of crisis and chaos. He underlined that the world is dealing with the aftereffects of a disruptive once-in-a-century global pandemic, conflicts and lots of economic uncertainty. “The lotus in the logo of G-20 is a symbol of hope in such tough times,” he said. The Prime Minister remarked that even if the world is in a deep crisis, we can still progress to make it a better place. Throwing light on the culture of India, the Prime Minister mentioned that both the Goddesses of knowledge and prosperity are seated on a lotus. The Prime Minister pointed out the earth that is placed on a lotus in the logo of G-20 and said that shared knowledge helps us in overcoming difficult circumstances while shared prosperity enables us to reach the last mile. He further explained the significance of the seven petals of the lotus which represent the seven continents and seven universal musical notes. He added, “When the seven musical notes come together, they create perfect harmony.” Shri Modi said that the G-20 aims to bring the world together in harmony while respecting diversity.
The Prime Minister said that this summit is not merely a diplomatic meeting. India takes it as a new responsibility and as the world's trust in it. “Today, there is an unprecedented curiosity in the world to know and understand India. Today India is being studied in a new light. Our current successes are being assessed and unprecedented hopes are being expressed about our future”, he continued, “In such an atmosphere it is the responsibility of the citizens to go beyond these expectations and acquaint the world with India’s capabilities, philosophy, social and intellectual strength.” “We have to unite everyone and energise them for their responsibility towards the world”, he added.
Shri Modi said there is a journey of thousands of years for India to reach this stage today. “We have seen highs of prosperity and also the darkest phase in global history. India has reached here along with the history of many invaders and their tyranny. Those experiences are the biggest strength in India's development journey today. After independence we started a big journey starting from zero, aiming for the top. This includes the efforts of all the governments in the last 75 years. All the governments and citizens together in their own way tried to take India forward. We have to move forward with this spirit today with a new energy taking the whole world along”, he said.
The Prime Minister underlined a key lesson of India’s culture “When we strive for our progress, we also envision global progress”, he said. He also dwelled on the democratic heritage of Indian civilization. He pointed out “India is such a rich and living democracy of the world. We have the values and a proud tradition in the form of the mother of democracy. India has as much uniqueness as it has diversity. “Democracy, diversity, indigenous approach, inclusive thinking, local lifestyle and global thoughts, today the world is seeing solutions to all its challenges in these ideas”, he said.
Apart from Democracy, the Prime Minister also put forward India’s efforts in the field of sustainable development. “We have to make sustainable development a part of individual LiFE rather than just a system of governments. The environment is a global cause for us as well as personal responsibility”, the Prime Minister emphasised. He also highlighted the contribution of Ayurveda and noted global enthusiasm for Yoga and coarse grains.
The Prime Minister said that many of India’s achievements can be used by other countries of the world. The use of digital technology in development, inclusion, removal of corruption, improving ease of doing business and ease of living, can be templates for many countries. The Prime Minister also highlighted India’s women empowerment and women-led development and financial inclusion through the Jan Dhan Account which will reach the world through the opportunity of the G-20 presidency.
The Prime Minister pointed out that the world is looking with hope towards collective leadership whether it is G7, G77 or UNGA. In such a situation India’s presidency of G20 assumes a new significance. He elaborated that India maintains close relations with developed countries on the one hand, and at the same time understands and expresses the views of developing countries very well. “It is on this basis that we will build the blueprint of our G-20 Presidency together with all the friends of the 'Global South' who have been India's co-travellers on the path of development for decades” he added. The Prime Minister highlighted India’s endeavour that there should be no first world or third world in the world, but only one world. Furthering India’s vision and the common objective of bringing the whole world together for a better future, the Prime Minister gave examples of One Sun, One World, One Grid which has been India’s clarion call for a revolution in the world of renewable energy, and the global health campaign of One Earth, One Health. He further added that the G-20 mantra is - One Earth, One Family, One Future. “It is these thoughts and values ​​of India that pave the way for the welfare of the world”, he continued, “I am sure, this event will not only be a memorable one for India, but the future will also assess it as a momentous occasion in the history of the world.”
Pointing out that G-20 is not solely an event of the central government, the Prime Minister requested the state governments as well as all the political parties to actively take part in this endeavour. He said that the event is organised by Indians and the G-20 is a great opportunity for us to showcase a glimpse of our tradition of 'Guest is God’. He informed that the events related to G-20 will not be limited to Delhi or a few places but programmes will be held in every corner of the country. “Each of our states has its own characteristics, heritage, culture, beauty, aura and hospitality”, Shri Modi remarked. The Prime Minister gave examples of the hospitality of Rajasthan, Gujarat, Kerala Madhya Pradesh, West Bengal, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh and Uttarakhand and remarked that it is this hospitality and diversity that amazes the world.
The Prime Minister informed that he will be heading to Indonesia next week for the formal announcement of India’s G-20 Presidency and urged all the states and state governments of India, to further their roles in this regard as much as possible. “All the citizens and intellectuals of the country should also come forward to be a part of this event,” he added. He also urged one and all to send their suggestions and express their views on the newly launched G-20 website about how India can maximise its role in the welfare of the world. “It will give new heights to the success of an event like G-20,” he concluded, “I am sure, this event will not only be a memorable one for India, but the future will also assess it as a momentous occasion in the history of the world.”
Background
Guided by the Prime Minister's vision, India's foreign policy has been evolving to undertake leadership roles on the global stage. In a significant step in this direction, India will assume G-20 Presidency on 1st December 2022. The G-20 Presidency offers a unique opportunity for India to contribute to the global agenda on pressing issues of international importance. The logo, theme and website of our G-20 Presidency would reflect India’s message and overarching priorities to the world.
G-20 is the premier forum for international economic cooperation representing around 85% of the global GDP, over 75% of the worldwide trade, and about two-thirds of the world population. During the G-20 Presidency, India will hold about 200 meetings in 32 different sectors in multiple locations across India. The G-20 Summit to be held next year would be one of the highest-profile international gatherings to be hosted by India.
G-20 India website can be accessed at https://www.g20.in/en/

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋ ଓ ୱେବସାଇଟ ଉନ୍ମୋଚିତ
ଭାରତର ଜି-୨ଠ ସଭାପତିତ୍ୱ ଅବସରରେ ଏହାର ଲୋଗୋ ଓ ୱେବସାଇଟକୁ ଆଭାସୀ ଜରିଆରେ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱ ମନୋଭାବ ପ୍ରତିଫଳିତ”
“ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋରେ ପଦ୍ମ କଠିନ ସମୟରେ ଆଶାର ପ୍ରତୀକ”
“ଜି-୨ଠରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଭାରତ ପାଇଁ କେବଳ ମାତ୍ର କୂଟନୀତିକ ବୈଠକ ନୁହେଁ, ଏହା ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ଆସ୍ଥା”
“ଆମେ ନିଜର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରୁଥିବାବେଳେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ନଜର ଥାଏ”
“ପରିବେଶ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ୱ”
“ପ୍ରଥମ କି ତୃତୀୟ ବିଶ୍ୱ ନୁହେଁ, ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ ଓ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଉଦ୍ୟମ ରହିବ”
“ଆମର ଜି-୨ଠ ମନ୍ତ୍ର ହେଲା ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ”
“ଜି-୨ଠ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ବା ଅଳ୍ପ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ରାଜନୀତିକ ଦଳ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ”
08 NOV 2022 6:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (ଠ୮-୧୧-୨ଠ୨୨) ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜି-୨ଠରେ ଭାରତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଲୋଗୋ, ବାର୍ତ୍ତା ଓ ୱେବସାଇଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିସେମ୍ବର ପହିଲା, ୨ଠ୨୨ରୁ ଭାରତ ଜି-୨ଠ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଦେଶପାଇଁ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ସୁଯୋଗ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜି-୨ଠ ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ମଞ୍ଚ । ଏହା ବିଶ୍ୱର ଶତକଡ଼ା ୮୫ ଭାଗ ଜିଡିପି, ଶତକଡ଼ା ୭୫ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ବୈଶ୍ୱିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି । ଏହାକୁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣା ଭାବେ ଅଭିହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଜି-୨ଠରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗର୍ବର କ୍ଷଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜି-୨ଠ ଏବଂ ଏଥିସଂଲଗ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋ ଆରମ୍ଭ ହେବା ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋଗୋ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ହଜାର ହଜାର ସୃଜନାତ୍ମକ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାସହ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ବୈଶ୍ୱିକ ଘଟଣାର ମୁହଁ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋ କେବଳ ଏକ ଲୋଗୋ ନୁହେଁ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଯାହା ଭାରତର ଧମନୀରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଯାହା ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଓ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି”, ସାର୍ବଜନୀନ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଲୋଗୋରେ ଥିବା ପଦ୍ମ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତୀକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଦ୍ୱୈତ ଦର୍ଶନ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀ ସମାନ ଓ ଏହି ଦର୍ଶନ ଆଜିର କଳହ ସମାଧାନର ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଏହି ଲୋଗୋ ଓ କଥାବସ୍ତୁ ଭାରତରେ ଅନେକ ବାର୍ତ୍ତାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । “ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଯୁଦ୍ଧରୁ ମୁକ୍ତ ବାଣୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅହିଂସା ରାସ୍ତାର ସମାଧାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତ ଜି-୨ଠ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ପହଂଚାଇବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଜି-୨ଠରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏକ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ଓ ଦ୍ୱଂଦ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି । ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଶତାବ୍ଦୀର ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ତଥା ଆର୍ଥିକ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସାମ୍ନା କରୁଛି । “ଲୋଗୋରେ ଥିବା ପଦ୍ମ ଆଶା ଓ କଷ୍ଟକର ସମୟର ଏକ ପ୍ରତୀକ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ପୃଥିବୀ ଏକ ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଏବେ ଗତି କରୁଛି, ତଥାପି ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ଭଲ ଜାଗାରେ ପରିଣତ କରିପାରିବା । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଜ୍ଞାନ ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ଦେବୀ ପଦ୍ମ ଉପରେ ଉପବେଶନ କରିଛନ୍ତି । ପଦ୍ମରେ ସ୍ଥାନିତ ପୃଥିବୀର ଛବି ଯାହାକି ଜି-୨ଠ ଲୋଗୋରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ସେଥିରେ ଥିବା ଜ୍ଞାନ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଥିବା ବେଳେ, ସମୃଦ୍ଧି ଆମକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଂଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ପଦ୍ମର ସାତଟି ପାଖୁଡ଼ା ସାତଟି ମହାଦେଶ ଓ ସାତଟି ସାର୍ବଜନୀନ ସଂଗୀତରେ ଛନ୍ଦକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଯେତେବେଳେ ସାତଟି ସଂଗୀତର ଛନ୍ଦ ଏକାବେଳେ ଅନୁରଣିତ ହେବ ତାହା ଅଫୁରନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଦେବ” । ବିବିଧତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ସହ ଜି-୨ଠ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମଧୁମୟ କରି ଗଢ଼ିତୋଳିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଏକ କୂଟନୀତିକ ବୈଠକ ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱର ଆସ୍ଥା ଏଥିରେ ନିହିତ ଥିବାରୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । “ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ବୁଝିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଉତ୍ସୁକତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଢଙ୍ଗରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି । ଆମର ଆଜିକାଲିର ସଫଳତାକୁ କଳନା କରାଯିବା ସହ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ନେଇ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।” ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏଭଳି ଏକ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସେହି ଆଶାରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍କୁ ଯାଇ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଦର୍ଶନ, ସାମାଜିକ ଓ ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ସହ ପରିଚିତ କରାଇବା” । “ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ହୋଇ ବିଶ୍ୱର ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସଚେତନ ହେବା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ସ୍ଥିତିରେ ପହଂଚିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । “ଆମେ ସମୃଦ୍ଧିର ଶିଖର ସହ ବୈଶ୍ୱିକ ଇତିହାସର ଅନ୍ଧକାରଚ୍ଛନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦେଖିଛୁ । ଭାରତକୁ ଆଜିର ସ୍ଥିତିରେ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱେଚ୍ଛାଚାରର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ସେ ସମସ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଜି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସର୍ବାଧିକ ଶକ୍ତି ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମେ ଏକ ବିରାଟ ଯାତ୍ରା ଶୂନ୍ୟରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଶୀର୍ଷରେ ପହଂଚିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ । ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏଥିରେ ନିହତ ଅଛି । “ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ଓ ନାଗରିକ ମିଳିମିଶି ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ନିଜର ରାସ୍ତାରେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଉତ୍ସାହ ନେଇ ଆମକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରମୁଖ ନୀତିକୁ ନେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିଥାଉ ।” ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟର ମଧ୍ୟ ସେ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର । ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବେ ଗର୍ବିତ ପରମ୍ପରା ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ରହିଛି । ଭାରତର ବିବିଧତା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଭଳି ଅନ୍ୟନ୍ୟ । ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିବିଧତା, ଭାରତୀୟ ଭାବଧାରା ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଭାବନା, ସ୍ଥାନୀୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ସାଙ୍ଗକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁ ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଏହିସବୁ ଭାବନାକୁ ଉପଜୀବ୍ୟ କରି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଛାଡ଼ି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶରେ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମର ଅବତାରଣ କରିଥିଲେ । “ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନର ଅଂଶ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହାକୁ କେବଳ ସରକାରୀ ଢାଞ୍ଚା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କଲେ ହେବ ନାହିଁ । ପରିବେଶ ଆମ ପାଇଁ ଉଭୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ୱ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଆୟୁର୍ବେଦର ଅଭବାଦ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗ ଉତ୍ସାହ ଓ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ସଫଳତା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ କରାଯାଇ ପାରିବ । ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଦୁର୍ନୀତି ବିଲୋପ, ଜୀବନ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଅନୁକରଣୀୟ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ, ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ, ଜନଧନ ଖାତା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ବାର୍ତ୍ତା ଜି-୨ଠରେ ପହଂଚିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ସେ ଜି-୭ ହେଉ ବା ଜି-୭୭ ବା ୟୁଏନଜିଏ ତାହା ବିଶ୍ୱ ସାମଗ୍ରିକ ନେତୃତ୍ୱ ଆଶାରେ ରହିଛି । ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତରେ ଜି-୨ଠରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏକ ନୂତନ ମହତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ଉନ୍ନତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହ ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କ ରକ୍ଷା କରୁଥିବା ବେଳେ, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥାଏ । “ଏହାକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଆମେ ଜି-୨ଠ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବ୍ଲୁ-ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଳିମିଶି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବୁ । ଏଥର ଆମର ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରିବୁ, ଯେଉଁମାନେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତର ବିକାଶ ରାସ୍ତାରେ ସହଯାତ୍ରୀର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛନ୍ତି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱ ବା ତୃତୀୟ ବିଶ୍ୱ ରହିବ ନାହିଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ ହିଁ ରହିବ । ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏକ ସମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡର ଉଦାହରଣ ଦେବାସହ ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଯାନ, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଜି-୨ଠ ମନ୍ତ୍ର ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଓ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ବୋଲି କରିବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ “ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ ନାହିଁ, ବିଶ୍ୱ ଇତିହାସ ଏହି ସ୍ମରଣୀୟ ଦିନକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରିବ ।”
ଜି-୨ଠ କେବଳ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏକଚାଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ରାଜନୀତିକ ଦଳମାନେ ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜି-୨ଠ ଶିଖର ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ‘ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ’ ଭଳି ଆମ ପରମ୍ପରା ଏଥିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ । ଏହା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ବା ଅଳ୍ପ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ସୀମିତ ନ ରହି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । “ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ନିଜସ୍ୱ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, ଐତିହ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଆତିଥେୟତା ରହିଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜରାଟ, କେରଳ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଆତିଥେୟତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଅତିଥି ଚର୍ଚ୍ଚା ଓ ବିବିଧତା ବିଶ୍ୱକୁ ଚମକ୍ରୃତ କରେ” ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ସେ ଭାରତର ଜି-୨ଠ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଯାଉଥିବା ବେଳେ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଯଥା ସମ୍ଭବ ଏ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ନେଇ ପ୍ରଯତ୍ନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଓ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଜି-୨ଠ ୱେବସାଇଟରେ ନିଜ ନିଜ ପ୍ରସ୍ତାବ ବିଶ୍ୱ ହିତରେ ଭାରତ କ’ଣ କରିପାରେ ଦେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଜି-୨ଠକୁ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଇବ ବୋଲି କହି ସେ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ ନାହିଁ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଇତିହାସରେ ଏହାର ସ୍ମରଣୀୟତାର ଆକଳନ କରାଯିବ ।”
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଭାରତ ଜି-୨ଠ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦାୟିତ୍ୱ ଡିସେମ୍ବର ପହିଲା ୨ଠ୨୨ରୁ ନେବ । ଏହା ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ତରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାବଳୀ ଉପରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିପାରିବ । ଆମ ଜି-୨ଠ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଲୋଗୋ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ଓ ୱେବସାଇଟରେ ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତା ଓ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ ।
ଜି-୨ଠ ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ମଞ୍ଚ । ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଶତକଡ଼ା ୮୫ ଭାଗ ବୈଶ୍ୱିକ ଜିଡିପି, ୭୫ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ବୈଶ୍ୱିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ । ଜି-୨ଠ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୨ଠଠଟି ବୈଠକ ୩୨ଟି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆୟୋଜନ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ କରିବ । ଜି-୨ଠ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଆୟୋଜିତ ହେବ ଓ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ବିଶାଳ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ମିଳନୀ ।
ଜି-୨ଠ ୱେବସାଇଟ www.g20.in/en/ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ କରିହେବ ।