ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୨୨ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଗଠନ ହୋଇଛି ଡିଏମଏଫ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ର କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨,୫୨,୯୯୫ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରି
07 NOV 2022 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସର୍ବଶେଷ ହିସାବ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ୨୩ଟି ରାଜ୍ୟର ୬୨୨ ଜିଲ୍ଲାରେ ଖଣିଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ(ଡିଏମଏଫ) ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଖଣି ଓ ଖଣିଜ (ଉନ୍ନୟନ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଏମଏମ୍‌ଡିଆର, ଆଇନ ୧୯୫୭ ସଂଶୋଧନ ହୋଇ ଡିଏମ୍‌ଏଫର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା । ସଂଶୋଧିତ ଆଇନରେ ଧାରା ୯ବି’ର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ଏହି ଡିଏମ୍‌ଏଫ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଏହି ନ୍ୟାସ ଏକ ବିନା ଲାଭ ଯୁକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଯାହା ଖଣି ଯୋଗୁଁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ରହିଛି । ଖଣି ଯୋଗୁଁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଜନସାଧାରଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ଓ ସୁବିଧା କରିବା ହେଉଛି ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ର କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା (ପିଏମକେକେକେୱାଇ) ଡିଏମ୍‌ଏଫ ସମ୍ବଳିତ ପାଣ୍ଠିକୁ ନେଇ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଥାଏ । ଚଳିତବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ୬୩୫୩୪.୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୩୭୪୨୨. ୯୪କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ୨, ୫୨, ୯୯୫ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧,୩୩,୧୪୪ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।

Ministry of Mines
District Mineral Foundation Constituted in 622 Districts so far
2,52995 Projects Sanctioned under Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana
07 NOV 2022 12:36PM by PIB Delhi
As per the latest figures of Ministry of Mines, District Mineral Foundation (DMF) has been constituted in 622 Districts spread across 23 States of India. The concept of DMF was introduced through amendment in Mines & Minerals (Development & Regulation) MMDR Act, 1957. The amended Act inter –alia introduced section 9 B which provides for establishment of DMF, a trust as non- profit body, in all districts affected by mining related operations. The objective is to work for the interest and benefit of people and areas affected by mining.
Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) is being implemented through the funds collected under DMF. Till September this year, Rs. 63534.07 crore stands allocated and Rs. 37422.94 crore has been spent. Out of 2,52995 projects sanctioned under the Yojana 1,33144 projects have been completed so far.