রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিগী নাগালেন্দ খোঙচৎ; এজুকেসন, রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফাইনেন্সিএল সেক্তর মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবগীদমক্তা তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখ্রে
অৱাং নোংপোক্না লৈবাক্কী ওর্গানিক ফুদ বাস্কেত ওইবগী মতিক লৈ: রাস্ত্রপতি মুর্মু
02 NOV 2022 5:02PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি নাগালেন্দ সরকারনা মহাকপু ইকায় খুম্নবা ওইনা শীনবা থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং এজুকেসন, রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফাইনেন্সিএল সেক্তরগা মরী লৈনবা তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া ঙসি (নবেম্বর ২, ২০২২) কোহিমাদগী ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
রাস্ত্রপতিনা ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা রাজ্য অমনা চাউখৎপদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপনা য়াম্না মরু ওইবা পেরামীতর অমা ওই। ভারত সরকারগী ‘এক্ত ইস্ত পোলিসী’না অৱাং নোংপোক লমদম্না মপুং ওইনা চাউখৎপদা মিৎয়েং চঙই। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা ঙসি শঙ্গাখিবা শোরোক অমসুং থোংশিংনা লমদম অসিগী কন্নেক্তিবিতীদা মশক থোক্না তেংবাংগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি।
নাগালেন্দগী দাইনামিক ওইরবা নহাশিং অসি তেলেন্ত য়াম্না লৈ হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ৮০% হেনবগী লিতরেসী রেত লৈদুনা, নাগালেন্দগী স্কিল লৈরবা নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা ইংলিশ লোল নীংথিজনা খঙই অমসুং আই.তি., হোস্পিতালিতী অমসুং অতোপ্পা সেক্তর কয়াদা ভারত শিনবা থুংবদা থবক তৌরি। মখোয়গী তসেংবা মতিক ফংবা ঙমহন্নবগীদমক্তা হোলিস্তিক এজুকেসন ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম ওইরি। নুপীমচাশিংগী স্কুল অমসুং হোস্তেলগা মরী লৈনবা অনৌবা খোঙথাং, এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল, স্মার্ত ক্লাসরুম প্রোজেক্তশিংনা রাজ্যসিগী এজুকেসন্দা মশক থোকপা শাফু পীগনি হায়বগী মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি।
রাজ্যসিগী নুপীশিংগী লিতরেসী রেতনা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হেল্লি অমসুং লৈবাক মনুংদা নুপীশিংগী খ্বাইদগী তেক্ত কায়দবা মফম অমসু নাগালেন্দনা ওইরি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মসিগুম্বা মতৌ অসিনা নাগালেন্দগী খুন্নাইনা নুপীশিংবু কয়া য়াম্না ইকায় খুম্নবগে হায়বা উৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। নাগালেন্দগী নুপীশিংনা মাং থানা থোক্লক্তুনা মীয়ামগী পুন্সিদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহনসি হায়না মহাক্না নুপীশিংগী মফমদা থমখি। নুপীশিংবু করিগুম্বা মপাঙ্গল লৈহনবা মতমদা, খুন্নাইদা চাউখৎপা লৈরক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি।
নাগালেন্দনা মখোয়গী লোকেল সেল্ফ গবর্নেন্সকী চৎনবী অসিবু নাগালেন্দ ভিলেজ অমসুং ত্রাইবেল কাউন্সিল এক্ত, ১৯৭৮গী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখিবা অসি মখোয়গী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ভিলেজ কাউন্সিল অমসুং ভিলেজ দিভেলপমেন্ত বোর্দনা নাগালেন্দ শিনবা থিংবগী দিসেন্ত্রেলাইজ গবর্নেন্সকী ইস্তাব্লিশ ওইরবা থৌওং ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি। সর্ভিস দেলিবরী হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা পব্লিক সেক্তর ইন্সতিত্যুসনশিংগী মেনেজমেন্ত নীংথিনা পাংথোক্নবগীদমক্তা সরকার অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা অফবা পার্ত্নরশিপ অমা শেম্নবগীদমক্তা কম্ম্যুনিতাইজেসনগী অনৌবা থৌওং নাগালেন্দনা হৌদোকখিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
নাগালেন্দদা চত্থরিবা লৌউ-শিংউবগী চাউরাকপা ৭০%না নাৎকী চৎনবী অমসুং ওর্গানিক ওইরিবসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, রাস্ত্রপতিনা অৱাং নোংপোক ভারত অপুনবনা লৈবাক্কী ওর্গানিক ফুদ বাস্কেত ওইবা ঙম্বগী মতিক লৈ হায়না ফোংদোকখি। নাগালেন্দগী অফবা মগুন চেনবা এগ্রো অমসুং হোর্তিকলচরগী পোত্থোকশিং মীয়াম্না য়াম্না পাম্নৈ। নাগালেন্দগী এগ্রো পোত্থোক অহুম – নাগা ত্রী তোমেতো, নাগা ককম্বর অমসুং নাগা মির্চা অসিবু জি.আই. তেগ তৌখিবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। রাজ্য সরকারনা নেচ্যুরেল্লী নাগালেন্দ আউতলেত হাংদোকপনা লোকেল ওন্তোপ্রিনর, লৌমী অমসুং ফিশা লোন্সা তৌবশিংগী মফমদা মখোয়গী নাৎকী হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুমগী পোত্থোক, ফজরবা নাগা শাউল অমসুং তোঙান তোঙানবা ওর্গানিক পোত্থোক য়োনবগী অনৌবা প্লেতফোর্ম অমা পীরে হায়না মহাক্না হায়খি।
নাগালেন্দদা তুরিজমগী চাউখৎপা য়াবগী পাম্বৈ অমসুং মতিক মরাং কায়না লৈ হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। নাগা ত্রাইবশিং অসি মখোয়গী মতিক লৈবা চৎনবী অমসুং ইনাক খুনবা হেরিতেজকীদমক্তা মমিং চৎলি অমসুং হায়রিবা মতৌশিংনা ‘য়ুনিতী ইন দাইবর্সিতী’গী মোত্তো অসিবু নীংথিনা তাক্লি। জগোই ঈশৈনা নাগাশিংগী পুন্সিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা মচল অমা ওইরি। রাজ্যসিগী মতৌ য়াম্বা অমসুং ফজরবা চৎনবী উৎপগীদমক্তা হোর্নবিল ফেস্তিবেলনা মমিং চৎপা প্লেতফোর্ম ওইরি।
নাগালেন্দ তোঙানবা হীরম কয়াদা মশক থোক্না চাউখৎপা ঙম্লে হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মসিগুম্বা মায় পাকপসিগীদমক্তা, মহাক্না মমাংদা পানখিবা অমসুং হৌজিক্কী সরকার অমসুং নাগালেন্দগী মীয়াম্বু থাগৎখি। নাগালেন্দনা রাজ্য ওইখিবগী চহি ৬০ মপুং ফারকপসিদা, মীয়াম খুদিংনা হেন্না নুংঙাই য়াইফবা অমসুং চাউখৎপা নাগালেন্দ অমগীদমক্তা খোঙফম চেৎপা তাবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
রাস্ত্রপতিগী অপুনবা ৱারোল পানবগীদমক্তা মফমসিদা ক্লিক তৌবীয়ু -

President's Secretariat
President of India in Nagaland; Inaugurates/Lays Foundation Stone for Various Projects for Strengthening the Education, Road Infrastructure and Financial Sector
North-East has Potential to become the Organic Food Basket of the Country: President Murmu
02 NOV 2022 5:02PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, attended the civic reception hosted in her honour by the Government of Nagaland and virtually inaugurated/laid the foundation stone for various projects related to education, road infrastructure and financial sector at Kohima today (November 2, 2022).
Speaking on the occasion, the President said that the development of infrastructure is a key parameter for the growth of a state. The ‘Act East Policy’ of the Government of India focuses on the overall development of the North-Eastern Region. She expressed confidence that roads and bridges under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana which were inaugurated today will give a new boost to the connectivity in the region.
The President said that the dynamic youth of Nagaland is immensely talented and creative. With a literacy rate of over 80 per cent, the skilled young men and women of Nagaland, well-versed in the English language, are working in the IT, hospitality and other sectors across India. Providing the youth a holistic education remains the key to help them achieve their true potential. She was confident that new initiatives related to schools and hostels for girl-children, Eklavya Model Residential Schools, and smart classrooms project will give further impetus to education in the state.
The President noted that the literacy rate among women in the state is higher than the national average and Nagaland is the safest place for women in the country. She said that this demonstrates the high respect given to the women in the Naga society. She urged women of Nagaland to come forward and get more involved in public life. She said that if women are empowered, there would be more development in society.
The President said that Nagaland could be truly proud of institutionalising its traditional mode of local self-governance through Nagaland Village and Tribal Councils Act of 1978. She noted that today Village Councils and Village Development Boards are established modes of decentralised governance all over Nagaland. She was happy to note that Nagaland has introduced the pioneering concept of Communitisation with the aim of building a partnership between the government and the community for the effective management of the public sector institutions to improve service delivery.
Pointing to the fact that about 70 per cent of the agricultural practice in Nagaland is traditional and organic, the President said that the whole North-East has potential to become the organic food basket of the country. The good quality agro and horticultural produce of Nagaland has great demand in the market. She was happy to note that three agro products – Naga tree tomato, Naga cucumber and Naga Mircha –are G.I. tagged. She said that the opening of Naturally Nagaland outlets by the state government has provided a new platform to local entrepreneurs, farmers and weavers to sell traditional handicrafts and handlooms, the beautiful Naga shawls and varieties of organic products.
The President said that there is a tremendous potential of tourism in Nagaland. The Naga tribes are known for their vibrant culture and rich heritage that exemplifies our motto of ‘Unity in Diversity'. Songs and dances, feasts and festivals are an intrinsic part of Naga life. The Hornbill Festival has become a popular platform for capturing and showcasing the colourful and beautiful culture of the state.
The President said that Nagaland has made significant progress on various development parameters. For that, she appreciated all successive governments and the people of Nagaland. She said that as Nagaland completes 60 years of statehood, all should rededicate themselves towards the goal of a more prosperous and developed Nagaland.
Please click here to see the President's Speech -