Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Gujarat
“Our tribal brothers and sisters took charge of the change and the government extended all possible help”
“Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada make for the finest institutions of higher education”
“For the first time, the tribal society has a feeling of increased participation in development and policy-making”
“The development of places of pride for tribals and places of faith will give a lot of impetus to tourism”
01 NOV 2022 3:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated and laid the foundation stone of projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Panchmahal in Gujarat today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a momentous day for the Adivasi and tribal communities of Gujarat. The Prime Minister recalled visiting Mangarh earlier in the day and paying his tributes to Govind Guru and thousands of tribal freedom fighters who sacrificed their lives for India’s freedom.
Recalling his long association with the area, the Prime Minister expressed great pride in being present at Jambughoda which has been a witness to the great sacrifice of the tribal community of India. “Today we are all full of pride as we salute the immortal fighters like Shaheed Joriya Parmeshwar, Roop Singh Nayak, Galaliya Nayak, Ravjida Nayak and Babariya Galma Nayak”, the Prime Minister said.
Today, the Prime Minister said, hundreds of crores worth of projects related to health, education and skill development of the entire region are being inaugurated and the foundation stone is being laid. Referring to the new administrative campus of Govind Guru University and Kendriya Vidyalaya, the Prime Minister said that these projects will help our tribal children a lot.
Comparing Jambughoda to a holy place, the Prime Minister recalled its glorious history of tribal bravery and fight for freedom. He talked of the Naikda movement that gave impetus to the revolution of 1857. Parmeshwar Joriya expanded the movement and Roop Singh Nayak also joined him. He fought together with Tatya Tope, who played a leading role in the revolt of 1857, the Prime Minister recalled. The Prime Minister recalled the occasion when he got the opportunity to bow before the tree where these bravehearts were hanged by the Britishers. A book too was released there in 2012.
The Prime Minister recalled a tradition started long ago in Gujarat of naming schools after martyrs. Primary schools of Vadek and Dandiyapura were named after Sant Joriya Parmeshwar and Roop Singh Nayak. Today, the Prime Minister informed, these schools have acquired a completely new look. A grand statue of both tribal heroes has been inaugurated in these schools that have now become important centres of both education and the contribution of tribal society to the freedom struggle, he said.
The Prime Minister recalled the development gap created by the earlier government that he inherited when he was given the chance to serve Gujarat two decades ago. There was a great lack of basic facilities for education, nutrition and water in the tribal areas. “To deal with this situation, we worked in the spirit of Sabka Prayas”, he said, “Our tribal brothers and sisters took charge of the change and the government, being a friend to them, extended all possible help.” The Prime Minister pointed out that the change is not a result of a single day’s work but it is the round-the-clock efforts of lakhs of tribal families. The Prime Minister gave examples of 10 thousand new schools from primary to secondary levels that began in the tribal belt, dozens of Eklavya Model Schools, special residential schools for daughters, and ashram shalas. The Prime Minister also noted the facilities of free travel on buses provided to the daughters and the availability of nutritious food in schools.
Recalling the Kanya Shiksha Rath, the Prime Minister highlighted the efforts of the government to persuade people to send their daughters to school. He also pointed out the absence of scientific education in school as another challenge that marred the tribal belt and informed that in the last two decades, 11 science colleges, 11 commerce colleges, 23 arts colleges and hundreds of hostels were opened in tribal districts.
The Prime Minister also threw light on the severe shortage of schools in tribal areas 20-25 years ago. “Today there are 2 tribal universities, Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada that make for the finest institutions of higher education” he added. The Prime Minister further elaborated that the facilities at Govind Guru University will be further expanded after the inauguration of the new campus. He also mentioned that the new campus of the Skill University of Ahmedabad will also benefit the youth of all tribal areas including Panchmahal. “This is the first university in the country which has got the recognition to grant a Drone Pilot Licence”, Shri Modi underlined.
Throwing light on the huge role that Vanbandhu Kalyan Yojana has played in the all-round development of tribal districts in the last decades, the Prime Minister said that in the last 14-15 years, more than Rs 1 lakh crore has been spent under this scheme in tribal areas. He also informed that the Gujarat government has decided to further spend Rs 1 lakh crore in the coming years.
Giving insights into the overall development of the region the Prime Minister gave examples of piped water facilities, micro-irrigation, and the emphasis on the dairy sector in tribal areas. He also informed that Sakhi Mandals were formed to empower tribal sisters and increase their income. Underlining that the tribal youth should get the benefits of rapid industrialization in Gujarat, the Prime Minister mentioned the opening up of many modern training centres such as Vocational Centres, ITIs and Kisan Vikas Kendras that have helped around 18 lakh tribal youth acquire training and get placement.
Highlighting the menace of sickle cell disease 20-25 years ago, the Prime Minister pointed out that the tribal districts lacked dispensaries and had negligible facilities for large hospitals and medical colleges. “Today”, he said, “the double-engine government has established hundreds of small hospitals at the village level and opened up more than 1400 health and wellness centres in the tribal areas. He noted that the work on the new building of Godhra Medical College will reduce the burden on medical colleges built in Dahod, Banaskantha, and Valsad.
“Due to Sabka Prayas, good roads have reached every village in the tribal districts with 24 hours electricity.” He informed that the tribal district of Dang was the first district in Gujarat to have 24 hours electricity which resulted in the expansion of industries in tribal areas. “Along with the Golden Corridor of Gujarat, twin cities are being developed. Industrial development is happening rapidly in Halol-Kalol”, he informed.
Highlighting the efforts of the central government in the upliftment of tribal societies in India, the Prime Minister informed that it was the BJP government that created a separate ministry for the tribal society for the first time and implemented a successful scheme like Van Dhan. Furthering his point, the Prime Minister gave examples of the government abolishing the law banning the cultivation and sale of bamboo that had been going on since the British era, ending the continuous neglect of forest produce, giving the benefit of MSP to the tribals on more than 80 different forest produces, and working towards increasing the pride of the tribals while making their life easier. “For the first time, the tribal society has a feeling of increased participation in development and policy-making”, the Prime Minister said. He informed of the government’s decision to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas.
The Prime Minister also underlined the continuous effort of the double-engine government towards the poor, downtrodden, backward, and tribal communities. The Prime Minister gave examples of the free ration scheme, free covid vaccines, treatment up to Rs 5 lakh for the poor, assisting pregnant women so that they get nutritious food, and PM Kisan Samman Nidhi Yojna for small farmers to avail loans for fertilisers, seeds, electricity bills etc. “Be it direct help or facilities like pucca houses, toilets, gas connections, and water connections, the biggest beneficiaries of these are tribals, dalits, and backward families”, Shri Modi stated.
Throwing light on the history of tribal heroes who played a huge role in saving India's culture and faith, the Prime Minister gave examples of Champaner, Pavagadh, Somnath, and Haldighati. He remarked, “Now the Pavagadh temple has been renovated and the flag is hoisted in full glory. Similarly, be it Ambaji Mata's Dham and Devmogra Maa's temple, continuous efforts are also being made for their development.”
The Prime Minister recognised the crucial role played by tourism to boost employment. He mentioned places like Panchmahal which is very rich from the point of view of tourism, Champaner-Pavagadh which is famous for ancient architecture, wildlife in Jambughoda, Hathni Mata Waterfall, eco-tourism sites in Dhanpuri, Kada Dam, Dhaneshwari Mata Temple, and Jand Hanuman Ji.and underlined that in the days to come, these places will be developed as a tourism circuit and will create new employment opportunities. “The development of places of pride for tribals and places of faith will give a lot of impetus to tourism”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister praised the wide scope of development of the double-engine government and mentioned that the benefits of development reach everyone. “Our intention is clear, to bring change on the ground with hard work and dedication. Together we will build a developed Gujarat, and a developed India”, he concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, and Ministers of Gujarat Government were those present on occasion.
Background
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Panchmahal. He dedicated the new campus of Shri Govind Guru University, Godhara, Sant Joriya Parameshwar Primary School and Memorial located at Vadek village and Raja Rup Singh Nayak Primary School and Memorial located in Dandiyapura village.
The Prime Minister laid the foundation stone for the building of Kendriya Vidyalaya, Godhra. He also laid the foundation stone for the development of Godhra Medical College and the expansion of Kaushalya - The Skill University, worth over Rs. 680 crores.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ଜାମ୍ବୁଘୋଡା ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କଲେ ଏବଂ ସରକାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ବଢାଇଲେ”
“ଗୋଧ୍ରାର ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ନର୍ମଦା ସ୍ଥିତ ର୍ବିସା ମୁଣ୍ଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅନୁଷ୍ଠାନ”
“ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିକାଶ ଏବଂ ନୀତି ର୍ନିଦ୍ଧାରଣରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଅନୁଭବ ରହିଛି”
“ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଅନେକ ଉତ୍ସାହ ଦେବ”
01 NOV 2022 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ପଞ୍ଚମାହାଲ ସ୍ଥିତି ଜାମ୍ବୁଘୋଡା ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟର ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନକ ପୂର୍ବରୁ ମାନଗଡ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିବା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମ୍ବୁଘୋଡା ଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ ଯାହା ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହାନ ବଳିଦାନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଏବଂ ସହିଦ ଜୋରିଆ ପରମେଶ୍ୱର, ରୁପ ସିଂହ ନାୟକ, ଗାଲାଲିୟା ନାୟକ, ରାବଜିଦା ନାୟକ ଏବଂ ବାବାରିୟା ଗାଲମା ନାୟକଙ୍କ ଭଳି ଅମର ସହିଦଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶହ ଶହ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେଉଛି । ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ୟାମ୍ପସ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଆମ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଜାମ୍ବୁଘୋଡାକୁ ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ସହିତ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ମନେ ପକାଇଲେ । ସେ ନାଏକଡା ଆନ୍ଦୋଳନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ୧୮୫୭ ର ବିପ୍ଳବକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା । ପରମେଶ୍ୱର ଜୋରିଆ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ରୂପ ସିଂହ ନାୟକ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ୧୮୫୭ ର ବିଦ୍ରୋହରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ତାତିଆ ଟୋପେଙ୍କ ସହ ମିଶି ଲଢିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଘଟଣାକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ସେ ବୃକ୍ଷ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ସାହସୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଟାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୧୨ ରେ ସେଠାରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟରେ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ସହୀଦଙ୍କ ନାମରେ ନାମକରଣ କରିବାର ଏକ ପରମ୍ପରାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଭେଡେକ୍ ଏବଂ ଦାଣ୍ଡିଆପୁରାର ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସନ୍ଥ ଜୋରିଆ ପରମେଶ୍ୱର ଏବଂ ରୂପ ସିଂହ ନାୟକଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ରୂପ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଉଭୟ ଆଦିବାସୀ ବୀରଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଭୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜୁରାଟର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ପରେ ସେ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଭାବେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିକାଶର ବ୍ୟବଧାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିକ୍ଷା, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜଳ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମେ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଆବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହ ବନ୍ଧୁ ଭାବେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟର ଫଳାଫଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଦିନରାତିର ପ୍ରୟାସ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମରୁ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ହଜାର ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଡଜନେରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଶ୍ରମ ଶାଳାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ବସରେ ମାଗଣା ଭ୍ରମଣର ସୁବିଧା ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କନ୍ୟା ଶିକ୍ଷା ରଥକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିଜ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ପଠାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷାର ଅନୁପସ୍ଥିତିକୁ ସେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୧ ଟି ବିଜ୍ଞାନ କଲେଜ, ୧୧ ଟି ବାଣିଜ୍ୟ କଲେଜ, ୨୩ ଟି କଳା କଲେଜ ଏବଂ ଶହ ଶହ ଛାତ୍ରାବାସ ଖୋଲାଯାଇଛି ।
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଘୋର ଅଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ୨ ଟି ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗୋଧ୍ରା ସ୍ଥିତ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ନର୍ମଦା ସ୍ଥିତ ର୍ବିସା ମୁଣ୍ଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି ଯାହା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅନୁଷ୍ଠାନ । ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦଘାଟନ ପରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସୁବିଧା ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ପଞ୍ଚମହଲ ସମେତ ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ କରିବ । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯାହା ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶରେ ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଯେଉଁ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୪-୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଏଥିସହ ଗୁଜୁରାଟ ସରକାର ଆସନ୍ତା ବର୍ଷରେ ଆହୁରି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପାଇପ୍ ଜଳ ସୁବିଧା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସଖୀ ମଣ୍ଡଳ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଗୁଜୁରାଟରେ ଦ୍ରୁତ ଶିଳ୍ପାୟନରୁ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନେ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ଦାମୂଳକ କେନ୍ଦ୍ର, ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ କିଷାନ୍ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପରି ଅନେକ ଆଧୁନିକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୮ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାରେ ଏବଂ ଚାକିରି ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସିକିଲ ସେଲ୍‍ ରୋଗର ବିପଦକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରର ଅଭାବ ରହିଛି ଏବଂ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକରେ ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ଶହ ଶହ ଛୋଟ ଡାକ୍ତରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଧ୍ରା ମେଡିକାଲ କଲେଜର ନୂତନ କୋଠା ର୍ନିମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦାହୋଡ, ବନାସକଣ୍ଠ ଏବଂ ଭାଲସାଦରେ ର୍ନିମିତ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉପରେ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ସବକା ପ୍ରୟାସ ହେତୁ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସହିତ ଭଲ ରାସ୍ତା ପହଞ୍ଚିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଡାଙ୍ଗ ହେଉଛି ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା ଯେଉଁଠାରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ ରହୁଛି । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ବିସ୍ତାର ହୋଇଥିଲା । ଗୁଜୁରାଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ କରିଡର ସହିତ ଟୁଇନ୍‍ ସିଟି ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ହାଲୋଲ-କାଲୋଲରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଘଟୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଜେପି ସରକାର ହିଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବନ ଧନ ଭଳି ଏକ ସଫଳ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ । ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗରୁ ଚାଲିଆସୁଥିବା ବାଉଁଶଚାଷ ଓ ବିକ୍ରୟ ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ପାଇଁ ଥିବା ଆଇନ୍‍କୁ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ସରକାର ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ନିୟମିତ ଅବହେଳାକୁ ସମାପ୍ତ ସହିତ ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ଏମଏସପି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ସରକାର ଏହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଥିବାବେଳେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଗର୍ବ ବଢାଇବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ବିକାଶ ଏବଂ ନୀତି ର୍ନିଦ୍ଧାରଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଅନୁଭବ ରହିଛି । ଭଗବାନ୍ ର୍ବିସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଗରିବ, ତଳ ସ୍ତରରେ ରହୁଥିବା, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା, ମାଗଣା କୋଭିଡ ଟିକା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାରେ ସାର, ମଞ୍ଜି, ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ବିଲ୍‍ ଲାଗି ଋଣ ପାଇବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସହାୟତା କିମ୍ବା ସୁବିଧା ହେଉ, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆଦିବାସୀ, ଦଳିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ପରିବାର ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଆଦିବାସୀ ବୀରମାନଙ୍କ ଇତିହାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚମ୍ପାନର୍‌, ପାଭଗଡ, ସୋମନାଥ ଏବଂ ହଳଦିଘାଟିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଭଗଡ ମନ୍ଦିରର ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପତାକା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୌରବରେ ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଅମ୍ବାଜୀ ମାତାଙ୍କ ଧାମ ହେଉ କିମ୍ବା ଦେବମୋଗ୍ରା ମା'ଙ୍କ ମନ୍ଦିର ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ । ସେ ପଞ୍ଚମାହଲ ପରି ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ, ଚମ୍ପାନର୍‌-ପାଭଗଡ ଯାହା ପ୍ରାଚୀନ ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ଜମ୍ବୁଘୋଡାର ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ, ହାଥନି ମାତା ଜଳପ୍ରପାତ, ଧନପୁରୀର ଇକୋ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ, କାଡା ଡ୍ୟାମ୍‌, ଧନେଶ୍ୱରୀ ମାତା ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଜଣ୍ଡ ହନୁମାନ ଜୀ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅନେକ ଉତ୍ସାହ ଦେବ ।
ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ବିକାଶର ବ୍ୟାପକ ପରିସରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ବିକାଶର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା କହିଛନ୍ତି । ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ତଳ ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା । ମିଳିତ ଭାବେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ସାଂସଦ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଞ୍ଚମାହଲର ଜାମ୍ବୁଘୋଡା ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ, ଗୋଧ୍ରା, ସନ୍ତଣ୍ଟଜୋରିଆ ପରମେଶ୍ୱର ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଭଡେକ ଗ୍ରାମରେ ଅବସ୍ଥିତ ମେମୋରିଆଲ ଏବଂ ଦାଣ୍ଡିଆପୁରା ଗ୍ରାମରେ ଅବସ୍ଥିତ ରାଜା ରୂପ ସିଂହ ନାୟକ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମେମୋରିଆଲକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଧ୍ରା ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହ ସେ ୬୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୋଧ୍ରା ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ କୌଶଲ୍ୟା - ଦି ସ୍କିଲ ୟୁନିଭରସିଟିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।