Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Gujarat
“Our tribal brothers and sisters took charge of the change and the government extended all possible help”
“Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada make for the finest institutions of higher education”
“For the first time, the tribal society has a feeling of increased participation in development and policy-making”
“The development of places of pride for tribals and places of faith will give a lot of impetus to tourism”
01 NOV 2022 3:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated and laid the foundation stone of projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Panchmahal in Gujarat today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a momentous day for the Adivasi and tribal communities of Gujarat. The Prime Minister recalled visiting Mangarh earlier in the day and paying his tributes to Govind Guru and thousands of tribal freedom fighters who sacrificed their lives for India’s freedom.
Recalling his long association with the area, the Prime Minister expressed great pride in being present at Jambughoda which has been a witness to the great sacrifice of the tribal community of India. “Today we are all full of pride as we salute the immortal fighters like Shaheed Joriya Parmeshwar, Roop Singh Nayak, Galaliya Nayak, Ravjida Nayak and Babariya Galma Nayak”, the Prime Minister said.
Today, the Prime Minister said, hundreds of crores worth of projects related to health, education and skill development of the entire region are being inaugurated and the foundation stone is being laid. Referring to the new administrative campus of Govind Guru University and Kendriya Vidyalaya, the Prime Minister said that these projects will help our tribal children a lot.
Comparing Jambughoda to a holy place, the Prime Minister recalled its glorious history of tribal bravery and fight for freedom. He talked of the Naikda movement that gave impetus to the revolution of 1857. Parmeshwar Joriya expanded the movement and Roop Singh Nayak also joined him. He fought together with Tatya Tope, who played a leading role in the revolt of 1857, the Prime Minister recalled. The Prime Minister recalled the occasion when he got the opportunity to bow before the tree where these bravehearts were hanged by the Britishers. A book too was released there in 2012.
The Prime Minister recalled a tradition started long ago in Gujarat of naming schools after martyrs. Primary schools of Vadek and Dandiyapura were named after Sant Joriya Parmeshwar and Roop Singh Nayak. Today, the Prime Minister informed, these schools have acquired a completely new look. A grand statue of both tribal heroes has been inaugurated in these schools that have now become important centres of both education and the contribution of tribal society to the freedom struggle, he said.
The Prime Minister recalled the development gap created by the earlier government that he inherited when he was given the chance to serve Gujarat two decades ago. There was a great lack of basic facilities for education, nutrition and water in the tribal areas. “To deal with this situation, we worked in the spirit of Sabka Prayas”, he said, “Our tribal brothers and sisters took charge of the change and the government, being a friend to them, extended all possible help.” The Prime Minister pointed out that the change is not a result of a single day’s work but it is the round-the-clock efforts of lakhs of tribal families. The Prime Minister gave examples of 10 thousand new schools from primary to secondary levels that began in the tribal belt, dozens of Eklavya Model Schools, special residential schools for daughters, and ashram shalas. The Prime Minister also noted the facilities of free travel on buses provided to the daughters and the availability of nutritious food in schools.
Recalling the Kanya Shiksha Rath, the Prime Minister highlighted the efforts of the government to persuade people to send their daughters to school. He also pointed out the absence of scientific education in school as another challenge that marred the tribal belt and informed that in the last two decades, 11 science colleges, 11 commerce colleges, 23 arts colleges and hundreds of hostels were opened in tribal districts.
The Prime Minister also threw light on the severe shortage of schools in tribal areas 20-25 years ago. “Today there are 2 tribal universities, Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada that make for the finest institutions of higher education” he added. The Prime Minister further elaborated that the facilities at Govind Guru University will be further expanded after the inauguration of the new campus. He also mentioned that the new campus of the Skill University of Ahmedabad will also benefit the youth of all tribal areas including Panchmahal. “This is the first university in the country which has got the recognition to grant a Drone Pilot Licence”, Shri Modi underlined.
Throwing light on the huge role that Vanbandhu Kalyan Yojana has played in the all-round development of tribal districts in the last decades, the Prime Minister said that in the last 14-15 years, more than Rs 1 lakh crore has been spent under this scheme in tribal areas. He also informed that the Gujarat government has decided to further spend Rs 1 lakh crore in the coming years.
Giving insights into the overall development of the region the Prime Minister gave examples of piped water facilities, micro-irrigation, and the emphasis on the dairy sector in tribal areas. He also informed that Sakhi Mandals were formed to empower tribal sisters and increase their income. Underlining that the tribal youth should get the benefits of rapid industrialization in Gujarat, the Prime Minister mentioned the opening up of many modern training centres such as Vocational Centres, ITIs and Kisan Vikas Kendras that have helped around 18 lakh tribal youth acquire training and get placement.
Highlighting the menace of sickle cell disease 20-25 years ago, the Prime Minister pointed out that the tribal districts lacked dispensaries and had negligible facilities for large hospitals and medical colleges. “Today”, he said, “the double-engine government has established hundreds of small hospitals at the village level and opened up more than 1400 health and wellness centres in the tribal areas. He noted that the work on the new building of Godhra Medical College will reduce the burden on medical colleges built in Dahod, Banaskantha, and Valsad.
“Due to Sabka Prayas, good roads have reached every village in the tribal districts with 24 hours electricity.” He informed that the tribal district of Dang was the first district in Gujarat to have 24 hours electricity which resulted in the expansion of industries in tribal areas. “Along with the Golden Corridor of Gujarat, twin cities are being developed. Industrial development is happening rapidly in Halol-Kalol”, he informed.
Highlighting the efforts of the central government in the upliftment of tribal societies in India, the Prime Minister informed that it was the BJP government that created a separate ministry for the tribal society for the first time and implemented a successful scheme like Van Dhan. Furthering his point, the Prime Minister gave examples of the government abolishing the law banning the cultivation and sale of bamboo that had been going on since the British era, ending the continuous neglect of forest produce, giving the benefit of MSP to the tribals on more than 80 different forest produces, and working towards increasing the pride of the tribals while making their life easier. “For the first time, the tribal society has a feeling of increased participation in development and policy-making”, the Prime Minister said. He informed of the government’s decision to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas.
The Prime Minister also underlined the continuous effort of the double-engine government towards the poor, downtrodden, backward, and tribal communities. The Prime Minister gave examples of the free ration scheme, free covid vaccines, treatment up to Rs 5 lakh for the poor, assisting pregnant women so that they get nutritious food, and PM Kisan Samman Nidhi Yojna for small farmers to avail loans for fertilisers, seeds, electricity bills etc. “Be it direct help or facilities like pucca houses, toilets, gas connections, and water connections, the biggest beneficiaries of these are tribals, dalits, and backward families”, Shri Modi stated.
Throwing light on the history of tribal heroes who played a huge role in saving India's culture and faith, the Prime Minister gave examples of Champaner, Pavagadh, Somnath, and Haldighati. He remarked, “Now the Pavagadh temple has been renovated and the flag is hoisted in full glory. Similarly, be it Ambaji Mata's Dham and Devmogra Maa's temple, continuous efforts are also being made for their development.”
The Prime Minister recognised the crucial role played by tourism to boost employment. He mentioned places like Panchmahal which is very rich from the point of view of tourism, Champaner-Pavagadh which is famous for ancient architecture, wildlife in Jambughoda, Hathni Mata Waterfall, eco-tourism sites in Dhanpuri, Kada Dam, Dhaneshwari Mata Temple, and Jand Hanuman Ji.and underlined that in the days to come, these places will be developed as a tourism circuit and will create new employment opportunities. “The development of places of pride for tribals and places of faith will give a lot of impetus to tourism”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister praised the wide scope of development of the double-engine government and mentioned that the benefits of development reach everyone. “Our intention is clear, to bring change on the ground with hard work and dedication. Together we will build a developed Gujarat, and a developed India”, he concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, and Ministers of Gujarat Government were those present on occasion.
Background
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of projects worth around Rs. 860 crores in Jambughoda, Panchmahal. He dedicated the new campus of Shri Govind Guru University, Godhara, Sant Joriya Parameshwar Primary School and Memorial located at Vadek village and Raja Rup Singh Nayak Primary School and Memorial located in Dandiyapura village.
The Prime Minister laid the foundation stone for the building of Kendriya Vidyalaya, Godhra. He also laid the foundation stone for the development of Godhra Medical College and the expansion of Kaushalya - The Skill University, worth over Rs. 680 crores.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী জম্বুঘোরাদা লুপা করোর ৮৬০ রোমগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
“ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা মায়পুননা অহোংবা পুরকখিবনি অমদি লৈঙাক্না পীবা য়াবা মতেং পীখি”
“গোধ্রাগী গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতী অমসুং নর্মদাগী বির্সা মুন্দা য়ুনিভর্সিতী অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংগী খ্বাইদগী ফবা মহৈশঙশিংনি”
“অহানবা ওইনা, ত্রাইবেল খুন্নাইনা চাওখৎ থৌরাং অমসুং খুজিল থৌরাং য়াৎপদা শরুক হেন্না য়াবগী ইথিল অমা পোক্লক্লি”
“ত্রাইবেলশিংগী চাওথোকচনিংঙাই ওইবা মফম অমদি লাইনিংগী মফমশিং শেমগৎপনা তুরিজমদা চাউনা ইনোৎ হাপকনি”
01 NOV 2022 3:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী পঞ্চমহলদা লৈবা জম্বুঘোরাদা লুপা করোর ৮৬০রোমগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি গুজরাতকী আদিবাসি অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী য়াইফরবা নুমিৎ অমনি হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ঙল্লিঙৈদা মনগরদা চত্তুনা ভারতকী নীংতম লালদা থৱায় কৎখ্রবা গোবিন্দ গুরু অমদি অতৈ ত্রাবেল নীংতম লান্মী লিশিং কয়াগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখিববু নীংশিংখি‍।
মফম অসিগা মহাক্কা মতম লৈনরকপা মরী নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা কত্থোকপগী থৌদোক কয়া থোকখ্রবা জম্বুঘোরাদা লেপ্লবদা চাউথোকচবা পোকই হায়না ফোঙদোকখি‍। “ঙসি ঐখোয়না সহীদ জোরিয়া পর্মেস্বর, রূপ সিংহ নায়ক, গলালিয়া নায়ক, রাবজিদা নায়ক অমসুং বাবরিয়া গল্মা নায়ক্নচিংবা মতম চুপ্পা মুৎনাইদনা লৈহৌরগদবা নীংতম লান্মীশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচবসিদা ঐখোয়দা চাউথোকচবনা থনহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
ঙসি, লুপা করোর কয়াগী ওইগদবা লমদম অসোমগী ওইনা হকশেল, মহৈ মশিং অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তকী প্রোজেক্তশিং শঙ্গারি অমদি উরেপ উয়ুং তম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতীগী অনৌবা এদমিনিস্ত্রেতিব কেম্পস অমসুং কেন্দ্রিয় বিদ্যালয়গী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ত্রাইবেল অঙাংশিংদা চাউনা মতেং ওইরগনি হায়খি‍।
জম্বুঘোরাবু শেংলবা মফমগা চাংদম্নদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মফমসিগী ইচঙ থৌরবা ত্রাইবেলগী থৌনা অমদি নীংতম লালগী পুৱারীবু নীংশিংখি‍। মহাক্না ১৮৫৭গী য়াওল ইহৌদা খোঙহৌ হাপখিবা নাইকদা ইহৌগী মরমদা মহাক্না ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি‍। পর্মেস্বর জোরিয়ানা ইহৌ অদুবু পাকথোক চাউথোকহনখি অমদি রূপ সিংহ নায়কসু মহাক্কী মতুং ইন্দুনা য়াওশিনখি‍। মহাক্না ১৮৫৭গী লালহৌদা লুচিংবগী শক্লোন লৌখিবা তাত্য তোপেগা লোয়ননা লাল শোক্নখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি‍। থৌনা ফরবশিংবু বৃতিশশিংনা থৌরী য়ান্দুনা হাৎখিবা উ অদুদা খুরুমবগী তাঞ্জা ফংখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা থৌদোকশিংদু নীংশিংখিবনি‍। মফম অদুদা ২০১২দা লাইরিক অমসু ফোঙখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা মতম কুইনগী মমাঙদগী লৈরক্লবা মহৈশঙশিংবু মরৈবাক নীংবা মীওইশিংগী মমিং লৌদুনা থোনবগী চৎনবীবু নীংশিংখি‍। ভাদেক অমসুং দান্দিয়াপুরাগী প্রাইমারী স্কুলশিং সন্ত জোরিয়া পর্মেস্বর অমসুং রূপ সিংহ নায়ক্কী মমীং লৌদুনা থোনখিবনি‍। ঙসি, হায়রিবা স্কুলশিং অসিগী অনৌবা শক্তম উবা ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মহৈ মশিংগী অমদি নীংতম লালহৌদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা লৌখিবা থৌদাংগী মরমদা মরুওইবা মফমশিং ওইরবা হায়রিবা স্কুল অসিদা ত্রাইবেল হীরোশিংগী অচৌবা মীতম অমা শঙ্গাখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি কুনলোমগী মমাঙদা মহাক্কী মফমদা গুজরাতকী থৌগল তৌবা ফংনবগী তাঞ্জা পীনবিরকপা মতমদা মমাঙগী লৈঙাকশিংনা থম্বিরম্বা চাওখৎ থৌরাংগী থবক্তা লৈরম্বা অহোবশিং নীংশিংখি‍। ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মহৈ মশিং, ন্যুত্রিসন অমসুং ঈশিংগী লমদা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং য়াম্না ৱাৎলম্মী‍। “ফীভম অদু মায়োক্ননবগীদমক, ঐখোয়না সবকা প্রয়াস হায়বা ৱাখল্লোন্দা থবক পায়খৎলম্মী‍। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা চাওখৎপগী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপগী থবক মায়পুননা পায়খৎখি, অদুগা লৈঙাক্না মখোয়গী মরূপ অমা ওইনা পাংবা য়াবা মতেং পাংখি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা পুরক্লিবা অহোংবশিং অসি নোংমখক্তদা পুরকখিবা নত্তে, ত্রাইবেল ইমুং লাখ কয়ানা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবদুগী মহৈনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল খুন্দাবা পরিংদা লিংখৎখিবা প্রাইমারীদগী সেকেন্দরী থাক ফাওবগী অনৌবা মহৈশঙ লিশিং ১০, এক্লব্যা মোদেল স্কুল দজন কয়া, নুপীমচাশিংগী অখন্নবা রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং আশ্রম সালাশিং খুদম ওইনা পীখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নুপীমচাশিংদা বসতা লেম্না চত্থোক চৎশিন তৌবগী খুদোংচাবা অমদি মহৈশঙশিংদা মচি লৈবা চীঞ্জাক ফংহনবগী ৱাফমশিংসু ফোঙদোকখি‍।
কন্যা সিক্সা রথবু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা মখোয়গী মচানুপীশিংবু মহৈশঙদা থারক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক লৈঙাক্না পায়খৎখিবা থৌরাংশিং পনখি‍। মহৈশঙশিংদা সাইন্তিফিক এজুকেসন ৱাৎপনা ত্রাইবেল বেল্ততা শোত্থহল্লিববু শিংনবা অমা ওইনা পল্লদুনা, হৌখিবা চহি কুনলোমসিদা, সাইন্স কলেজ ১১, কম্মর্স কলেজ ১১, আর্তস কলেজ২৩ অমসুং হোস্তেল চা কয়া ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লিংখৎখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি ২০-২৫গী মমাঙদা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মহৈশঙ শাথিনা ৱাৎপগী ওইরম্বা ফীভমসু নীংশিংখি‍। “ঙসিদি ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী ২ লৈরে, গোধ্রাগী গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতী অমসুং নর্মদাগী বির্সা মুন্দা য়ুনিভর্সিতী অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিংগী খ্বাইদগী ফবা মহৈশঙশিং ওইরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতীদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অনৌবা কেম্পস অসি শঙ্গারবা মতুংদগী হেন্না পাকথোক চাউথোরক্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখি‍। অহমদবাদকী স্কিল য়ুনিভর্সিতীগী অনৌবা কেম্পস অসিনু পঞ্চমহল য়াওনা ত্রাইবেল মফমশিংদা লৈরিবা নহাশিংদা কান্নবা পীরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “মসিনা দ্রোন পাইলোৎ লাইসেন্স পীনবগীদমক রিকোগনিসন ফংবা লৈবাকসিগী অহানবা য়ুনিভর্সিতীনি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍।
হৌখিবা চহি তরারোমসিদা ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মায়কৈ শুবা চাওখৎপা পুরকপদা বনবন্ধু কল্য়ান য়োজনানা লৌখিবা অচৌবা থৌদাং পুথোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ১৪-১৫ অসিদা ত্রাইবেল মফমশিংদা স্কীম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১ হেন্না থাদখ্রে হায়খি‍। গুজরাত লৈঙাক্না লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লুপা করোর লাখ ১গসু মখা তানা থাদনবা ৱারেপ লৌরে হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি‍।
লমদম অসিগী মপুং ওইবা চাওখৎ থৌরাংগী মরমদা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা, মাইক্রো-ইরিগেসন অমসুং ত্রাইবেল মফমশিংগী দেরী সেক্তরদা থম্লিবা মীৎয়েঙবু খুদম ওইনা পীখি‍। সখি মন্দলশিং ত্রাইবেল ইচে ইচলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা শেমখিবনি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি‍। ত্রাইবেল নহাশিংনা গুজরাত্তা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লক্লিবা ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগী কান্নবা লৌহৌবা মথৌ তাই হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল নহা লাখ ১৮রোম ত্রেনিং পীদুনা থবক পীবদা মতেং পাংখিবা ভোকেস্নেল সেন্তরশিং, আই.তি.আই.শিং অমসুং কিসান বিকাস কেন্দ্রনচিংবা মতমগা চুনবা ত্রেনিং সেন্তরশিং হাংদোকপগী মরমদা ফোঙদোকখি‍।
চহি ২০-২৫গী মমাঙদা সিকল সেল লায়নানা শোকহনখিবা নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা দিস্পেন্সরীশিং লৈরমদে অমদি অচৌবা লায়েংশঙ অমদি মেদিকেল কলেজ মশিং খজিকখক্তমক লৈরম্মী‍। “ঙসিদি, দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা খুঙ্গংগী থাক্তা অপীকপা লায়েংশঙ চা কয়া লিংখৎলে অমদি ত্রাইবেল মফমশিংদা হেল্থ ঐন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১৪০০ হেন্না হাংদোক্লে”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। গোধ্রা মেদিকেল কলেজকী অনৌবা বিল্দিংগী পায়খৎলিবা থবক অসিনা দোহোর, বনস্কন্থ অমসুং বালসদতা শাগৎলিবা মেদিকেল কেলজশিংদা লৈগদবা পোৎলুমশিং হন্থহল্লগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
“সবকা প্রয়াসনা মরম ওইরগা, ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা খুঙ্গং খুদিংদা অফবা লম্বীগা লোয়ননা পুং ২৪ চুপ্না মৈ ফংলে”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। দং হায়রিবা ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্ত অসিনা গুজরাতকী পুং ২৪ চুপ্না মৈ ফংবা অহানবা দিস্ত্রিক্ত ওইদুনা ত্রাইবেলশিংগী মফমদা ইন্দস্ত্রীশিং পাকথোক চাউথোকপা হেনগৎলকখি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। “গুজরাতকী গোল্দন কোরিদোরগা ইরোয়ননা, ত্বীন সিতীশিং শেমগৎলি‍। হালোল-কালোলদা খুৎলৈ থুনা ইন্দস্ত্রী চাওখৎলক্লি”, হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
ভারতকী ত্রাইবেল খুন্নাইশিংগী থাক ৱাংখৎহনবদা কেন্দ্র লৈঙাক্না হোৎনরিবশিং পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক তোখাইবা মন্ত্রালয় অমা অহানবা ওইনা লিংখৎখিবা অমদি বন ধনগুম্বা স্কীমশিং মায় পাক্না চৎনহনখিবা অসি বি.জে.পি. লৈঙাক্ননি হায়খি‍। মহাক্কী ৱাফম মখা চত্থরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা, বৃতিশ মতমদগী চৎনদুনা লাক্লবা ৱা থাবা অমদি য়োনবা থিংলমবা লো মুত্থৎখিবা, উমংগী পোত্থোকশিং মীরায়বিরম্বা, উমংগী পোত্থোক ৮০ হেনবদা ত্রাইবেলশিংদা এম.এস.পি.গী কান্নবা পীবা, অমদি ত্রাইবেলগী পুন্সি হেন্না লায়হন্দুনা মখোয়দা চাউথোকচবগী ইথিল হেনগৎহন্নবা পায়খৎখিবা থৌরাংশিংবু খুদম ওইনা পীখি‍। “অহানবা ওইনা, ত্রাইবেল খুন্নাইনা চাওখৎ থৌরাং অমসুং খুজিল থৌরাং য়াৎপদা হেন্না শরুক য়ানিংবগী ইথিল অমা ফাওরক্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু জঞ্জাতিয় গৌরব দিৱস হায়না থৌরম পাঙথোক্নবগীদমক লৈঙাক্না লৌরিবা ফিরেপকী মতাঙদা মহাক্না পাউদমখি‍।
লায়রবা, তুহৎপিরবা, শোত্থহৌরবা অমদি ত্রাইবেল ফুরুপকীদমক দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা থবক থৌরাং কয়া পায়খৎলি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। লেম্না চেঙ-হৱাই পীবা, লেম্না কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পা, লায়রবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লায়েংবগী খুদোংচাবা, মীরোনবী নুপীশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক তেংবাং পীবা, অমদি অপীকপা লৌমীশিংদা হার, মরূগী লোন লৌনবা অমদি ইলেক্ত্রিসিতী বিলনচিংবা থিনবগীদমক পি.এম. কিসান সম্মান নিধী য়োজনানচিংববু প্রধান মন্ত্রীনা খুদম ওইনা পীখি‍। “হকথেংননা মতেং পাংবা নৎত্রগা পক্কাগী য়ুম, তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং ঈশিংগী কন্নেক্সন্নচিংবা খুদোংচাবশিং খ্বাইদগী মশিং য়াম্না ফংলবসি ত্রাইবেল, দলিৎ অমদি শোত্থহৌরবা কাঙলুপকী ইমুংশিংনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
ভারতকী নাৎ অমসুং লাইনিং কনবদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা ত্রাইবেল হীরোশিংগী পুৱারীগী মরমদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চম্পানের, পাবাগর, সোম্নাথ অমসুং হল্দিঘাতীগী খুদমশিং পীখি‍। “হৌজিক্তি পাবাগর লাইশঙ নৌনা শেমজিল্লে অমদি ফিরাল মনিং তম্না পাইহল্লে‍। মতৌ অসুম্না, অম্বাজী মাতাগী ধাম অমসুং দোবমোগ্রা মা লাইশঙনচিংবশিং শেমগৎনবগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
থবক পীবগী চাং হেনগৎহনবদা তুরিজম্না লৌরিবা মরুওইবা শক্লোনবু প্রধান মন্ত্রীনা শকখঙখি‍। তুরিজমগী মীৎয়েঙদা ইনাক খুল্লবা পঞ্চমহলগুম্বা মফম, থাইনগী আর্কিতেকচরগী লমদা মমিং চৎলবা চম্পানের-পাবাগর, জম্বুঘোরা, হথনি মাতা ৱাতরফোলদা লৈরিবা লমলক্কী শা উচেকশিং, ধনপুরী, করা দাম, ধনেস্বরী মাতা লাইশঙ, অমসুং জন্দ হনুমান জীগী ইকো-তুরিজম সাইতশিং মহাক্না পনখি অমদি তুংদা হায়রিবা মফমশিং অসি তুরিজম সর্কিৎ ওইনা শেমগত্তুনা থবক পীনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং থোরক্কনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। “ত্রাইবেলশিংগী চাওথোকচনিংঙাই ওইবা মফম অমদি লাইনিংগী মফমশিং শেমগৎপনা তুরিজমদা চাউনা ইনোৎ হাপকনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক্না চাওখৎ থৌরাংগী লমদা পাক শন্না কোনশিল্লিববু থাগৎখি অমদি চাওখৎপগী কান্নবা মীপুম খুদিংদা য়ৌগনি হায়খি‍। “ঐখোয়গী পান্দমদি তশেং তশেংই, কত্থোকপগা লোয়ননা কন্না হোৎনদুনা লৈমায়দা অহোংবা পুরকপদুনি‍। ঐখোয় পুন্না চাওখৎলবা গুজরাত, অমদি চাওখৎলবা ভারত শেমগৎকনি” হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, অমসুং গুজরাত লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা জম্বুঘোরা, পঞ্চমহলদা লুপা করোর ৮৬০রোমগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং মীয়ামদা কত্থোকখি অমদি উরেপ উয়ুং তমখি‍। মহাক্না শ্রী গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতী, গোধ্রাকী অনৌবা কেম্পস, বাদেক খুঙ্গংদা লৈবা সন্ত জোরিয়া পরমেস্বর প্রাইমারী স্কুল এন্দ মেমোরিএল, অমসুং দান্দিয়াপুরা খুঙ্গংদা লৈবা রাজা রুপ সিংহ নায়ক প্রাইমারী স্কুল এন্দ মেমোরিএল মীয়ামদা কত্থোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গোধ্রাদা কেন্দ্রিয় বিদ্যালয়গী শঙ শানবগী উরেপ উয়ুং তমখি‍। মহাক্না গোধ্রা মেদিকেল কলেজ শেমগৎ শাগৎপগী অমদি কৌসাল্য – দি স্কিল য়ুনিভর্সিতী পাকথোক চাউথোকপগী লুপা করোর ৬৮০ হেনবগী প্রোজেক্তশিংসু উরেপ উয়ুং তমখি‍।