প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰাখণ্ডৰ মানাত ৩৪০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ পথ আৰু ৰজ্জুপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“মোৰ বাবে সীমান্তৰ প্ৰতিখন গাঁও দেশৰ প্ৰথম গাঁও”
“আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি গৌৰৱ আৰু উন্নয়নৰ বাবে সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰচেষ্টা একবিংশ শতিকাৰ উন্নত ভাৰতৰ বাবে দুটা প্ৰধান স্তম্ভ”
“এই উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হ’লে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভক্তসকলে আনন্দিত হ’ব”
“শ্ৰমজীৱীসকলে ভগৱানৰ কাম কৰি আছে, আপুনি তেওঁলোকৰ যত্ন লয়, তেওঁলোকক কেতিয়াও কেৱল দৰমহা পোৱা শ্ৰমিক বুলি নাভাবিব”
“এই মন্দিৰবোৰৰ জৰাজীৰ্ণ অৱস্থা দাসত্ব মানসিকতাৰ স্পষ্ট চিন আছিল”
“আজি কাশী, উজ্জয়িনী, অযোধ্যা আৰু বহুতো আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰই নিজৰ হৃত গৌৰৱ আৰু উত্তৰাধিকাৰ পুনৰ লাভ কৰিছে”
“স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আপোনাৰ ভ্ৰমণ বাজেটৰ ৫ শতাংশ উলিয়াই লওক”
“পাহাৰীয়া জনতাৰ ধৈৰ্যক তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে অজুহাত হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল”
“আমি এই সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহৰ পৰা কাম আৰম্ভ কৰিছো, তেওঁলোকক সমৃদ্ধিৰ আৰম্ভণি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছো”
“আমি এনে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো যাতে সীমান্ত অঞ্চলসমূহে এক সজীৱ জীৱন লাভ কৰে য’ত উন্নয়ন উদযাপন কৰা হয়”
21 OCT 2022 3:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰাখণ্ডৰ মানাত ৩,৪০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ পথ আৰু ৰজ্জুপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেদাৰনাথ ভ্ৰমণ কৰি শ্ৰী কেদাৰনাথ মন্দিৰত দৰ্শন আৰু পূজা অৰ্চনা কৰে। তেওঁ আদি গুৰু শংকৰাচাৰ্য্য সমাধি স্থলতো উপস্থিত হৈ মন্দাকিনী আস্থাপথ আৰু সৰস্বতী আস্থাপথৰ কাষে কাষে চলি থকা কাম-কাজৰ পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বদ্ৰীনাথতো উপস্থিত হৈ শ্ৰী বদ্ৰীনাথ মন্দিৰত দৰ্শন আৰু পূজা অৰ্চনা কৰে। ইয়াৰ পিছতে তেওঁ অলকনন্দা নদীৰ পাৰত চলি থকা কামৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্দিৰসমূহত দৰ্শন আৰু পূজা সম্পন্ন কৰি আনন্দৰ অনুভৱ প্ৰকাশ কৰে। “মোৰ জীৱন ধন্য হৈ পৰিল, মনটো আনন্দিত হ’ল আৰু এই মুহূৰ্তবোৰ সজীৱ হৈ পৰিল”, তেওঁ কয়। এই দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ হ’ব বুলি পূর্বৰ ভ্রমণত কোৱা কথাবোৰ দোঁহাৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে বাবা কেদাৰ আৰু বদ্রী বিশালে সেই কথাবোৰ আশীর্বাদ কৰিব বুলি তেওঁৰ পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে৷ “আজি মই আপোনালোকৰ মাজত এই নতুন প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে একেটা সংকল্পৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিবলৈ আহিছো”, তেওঁ কয়।
মানা গাঁও ভাৰতৰ সীমান্তত শেষ গাঁও হিচাপে জনাজাত বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “মোৰ বাবে সীমান্তৰ প্ৰতিখন গাঁও দেশৰ প্ৰথমখন গাঁও আৰু সীমান্তত বাস কৰা লোকসকলে দেশৰ শক্তিশালী নিৰাপত্তা গঢ়ি তোলে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ সৈতে তেওঁৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্ক আৰু ইয়াৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি তেওঁৰ নিৰন্তৰ সমৰ্থনৰ কথা দোঁহাৰে৷ তেওঁ তেওঁলোকৰ সমৰ্থন আৰু আত্মবিশ্বাসৰ সন্দৰ্ভতো সদৰিকৰে। তেওঁ মানাবাসীৰ নিৰন্তৰ মৰম আৰু সহযোগিতাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একবিংশ শতিকাৰ উন্নত ভাৰতৰ দুটা প্ৰধান স্তম্ভৰ বিষয়ে কয়। “প্ৰথম, আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি গৌৰৱ আৰু দ্বিতীয়তে, উন্নয়নৰ বাবে সকলো সম্ভাৱ্য প্ৰচেষ্টা। তেওঁ কয়, আজি উত্তৰাখণ্ডে এই দুয়োটা স্তম্ভক শক্তিশালী কৰি তুলিছে৷” তেওঁ জনায় যে কেদাৰনাথ আৰু বদ্ৰী বিশাল দৰ্শন কৰি ধন্য হৈছে আৰু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ পৰ্যালোচনাও কৰে কিয়নো “১৩০ কোটি মানুহ মোৰ বাবেও ঈশ্বৰৰ এক ৰূপ।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়৷
কেদাৰনাথৰ পৰা গৌৰীকুণ্ডলৈ আৰু হেমকুণ্ড ৰজ্জুপথ দুটাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰেৰণা আৰু অগ্ৰগতিৰ কৃতিত্ব বাবা কেদাৰনাথ, বদ্ৰী বিশাল আৰু শিখ গুৰুসকলৰ আশীৰ্বাদৰ কৃতিত্ব দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভক্তসকলে এই অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপত আনন্দিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰমজীৱী আৰু এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য কৰ্মীসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰাৰ লগতে এই কঠিন কৰ্ম পৰিস্থিতিত তেওঁলোকৰ ভক্তিক স্বীকাৰ কৰে। “তেওঁলোকে ঈশ্বৰৰ কাম কৰি আছে, আপোনালোক তেওঁলোকৰ যত্ন লয়, তেওঁলোকক কেতিয়াও কেৱল দৰমহা পোৱা শ্ৰমিক বুলি নাভাবিব, তেওঁলোকে এটা ঐশ্বৰিক প্ৰকল্পত অৰিহণা যোগাইছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। কেদাৰনাথত শ্ৰমজীৱীসকলৰ সৈতে হোৱা পাৰস্পৰিক মত বিনিময়ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰমিক আৰু অভিযন্তাসকলে নিজৰ কাম-কাজক বাবা কেদাৰক পূজা কৰাৰ লগত তুলনা কৰাটো এক মহান অভিজ্ঞতা৷
ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দেশবাসীক জনোৱা আহ্বান স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত এই আহ্বান জনোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি দাসত্বৰ মানসিকতাই দেশবাসীক ইমান গভীৰভাৱে বান্ধি থৈছে বুলি কয় আৰু একাংশ লোকে দেশৰ উন্নয়নৰ কামক অপৰাধ হিচাপে গণ্য কৰিছিল। “দেশৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যি অগ্ৰগতিৰ মাপকাঠি দাসত্বৰ বীম স্কেলৰ জৰিয়তে জোখা হয়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশৰ উপাসনাস্থলীসমূহক হেয়জ্ঞান কৰা হৈছে। “বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মানুহে এই মন্দিৰসমূহৰ প্ৰশংসা কৰাটো কেতিয়াও বন্ধ নকৰে”, তেওঁ লগতে কয়। বিগত প্ৰচেষ্টাক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে সোমনাথ মন্দিৰ আৰু ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ সময়ত যি ঘটিছিল সকলোৰে মনত আছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “এই মন্দিৰসমূহৰ জৰাজীৰ্ণ অৱস্থা আছিল দাসত্ব মানসিকতাৰ স্পষ্ট চিন৷” তেওঁ লগতে কয় যে আনকি এই মন্দিৰলৈ যোৱা পথবোৰো অতি দুখীয়া অৱস্থাত আছে। “ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহ দশক দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ থাকিল”, তেওঁ লগতে কয়। “আৰু ইয়াৰ কাৰণ আছিল পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ স্বাৰ্থপৰতা।” তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই লোকসকলে কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে এই আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহৰ অৰ্থ কি সেই কথা পাহৰি গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হস্তক্ষেপ কৰি কয় যে আমাৰ আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহৰ তাৎপৰ্য্যও তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত নহয় বা এই আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ কোনো হ্ৰাস হোৱা নাই। “আজি কাশী, উজ্জয়িনী, অযোধ্যা আৰু বহুতো আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰই নিজৰ হেৰুৱা গৌৰৱ আৰু উত্তৰাধিকাৰ পুনৰ লাভ কৰিছে। কেদাৰনাথ, বদ্ৰীনাথ আৰু হেমকুন্দ চাহাবে সেৱাসমূহক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে বিশ্বাসক ধৰি ৰাখিছে৷ অযোধ্যাৰ ৰাম মন্দিৰৰ পৰা গুজৰাটৰ পাভাগড়ৰ মা কালিকা মন্দিৰলৈকে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু পৰম্পৰাগত উন্নীতকৰণৰ কথা ঘোষণা কৰিছে।” তেওঁ লগতে কয় যে তীৰ্থযাত্ৰীসকলে এই বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰসমূহত সহজে উপস্থিত হ’ব আৰু যিবোৰ সেৱাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, সেইবোৰে বৃদ্ধ লোকসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপাসনাস্থলীসমূহৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ আন এটা দিশ অৰ্থাৎ পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ লোকসকলৰ সজহ জীৱন ধাৰণৰ দিশ আৰু এই অঞ্চলসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। “ৰে’ল, পথ আৰু ৰজ্জুপথই কৰ্মসংস্থাপনৰ বাট প্ৰশস্ত কৰে আৰু জীৱনটোক সহজ আৰু শক্তিশালী কৰি তোলে। এই সুবিধাসমূহে পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰে আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলত যাতায়ত সহজ কৰি তোলে। এই কঠিন অঞ্চলসমূহত লজিষ্টিক উন্নত কৰাৰ বাবে ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰাৰো পৰিকল্পনা কৰা হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
স্থানীয় আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ স্থানীয় সামগ্ৰী আৰু প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ দেশৰ যিকোনো প্ৰান্তত পৰ্যটনৰ বাবে যোৱা লোকসকলক তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণ বাজেটৰ ৫ শতাংশ উলিয়াই স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ কয়। “ইয়াৰ ফলত স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহক উদ্গনি যোগাব আৰু আপোনালোককো অপৰিসীম সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ ধৈৰ্যক অজুহাত হিচাপে লোৱা কাৰ্যত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী স্বভাৱ আৰু শক্তিক অজুহাত হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি তেওঁলোকক কোনো ধৰণৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছিল। সা-সুবিধাৰ বাবে তেওঁলোকক শেষতহে গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। আমি এইটো সলনি কৰিলো বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ বিশদভাৱে কয়, “পূৰ্বতে যিবোৰ অঞ্চলক দেশৰ সীমান্তৰ সীমা হিচাপে আওকাণ কৰা হৈছিল, আমি সেইবোৰক সমৃদ্ধিৰ আৰম্ভণি হিচাপে চিহ্নিত কৰি তাৰ পৰাই কাম আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি পাহাৰৰ এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলো, যিবোৰে আগতে স্থানীয় ৰাইজৰ বহু শক্তি অপচয় কৰিছিল।” তেওঁ সকলো গাঁৱৰ বিদ্যুৎকৰণ, হৰ ঘৰ জল, পঞ্চায়তসমূহক অপটিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা, প্ৰতিখন গাঁৱতে স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্য কেন্দ্ৰ, টিকাকৰণৰ সময়ত পাহাৰীয়া অঞ্চলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া, মহামাৰীৰ সময়ত দৰিদ্ৰ লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন দিয়া আদি পদক্ষেপসমূহক সহজ জীৱন ধাৰণক আগুৱাই নিয়াৰ ব্যৱস্থা হিচাপে উল্লেখ কৰে আৰু এই জনসাধাৰণক মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সুবিধাসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰে। “মই সুখী যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে হোমষ্টেৰ সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াইছে। সীমান্ত অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এনচিচিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অভিযানে তেওঁলোককো এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তুলিছে।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আধুনিক সংযোগ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষাৰ নিশ্চয়তা।” তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিগত ৮ বছৰে চৰকাৰে এই দিশত ইটোৰ পিছত সিটো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে। কেইবছৰমান পূর্বে আৰম্ভ হোৱা দুটা ডাঙৰ সংযোগী আঁচনিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে ভাৰতমালা আৰু সাগৰমলাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷ তেওঁ জনায় যে ভাৰতমালাৰ অধীনত দেশৰ সীমান্ত অঞ্চলসমূহক উত্তম আৰু বহল ঘাইপথৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে আৰু সাগৰমালাৰ সৈতে ভাৰতৰ সাগৰৰ পাৰৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু জনায় যে চৰকাৰে যোৱা ৮ বছৰত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা অৰুণাচল প্ৰদেশলৈ সীমান্ত সংযোগৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণৰ কাম ৰূপায়ণ কৰিছে। ‘২০১৪ চনৰ পৰা সীমান্ত পথ সংস্থাই প্ৰায় ৭,০০০ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰি শ শ দলং নিৰ্মাণ কৰিছে। বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ সুৰংগৰ কামো সম্পূৰ্ণ হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰা পৰ্বত মালা যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে উত্তৰাখণ্ড আৰু হিমাচলত এই আঁচনিৰ অধীনত ৰজ্জুপথৰ এক বিশাল নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰিক প্ৰতিষ্ঠানৰ দৰেই সীমান্ত অঞ্চলৰ ধাৰণা সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, “আমি এনে প্ৰচেষ্টা চলাইছো যাতে এই অঞ্চলসমূহৰ এক স্পন্দনশীল জীৱন লাভ কৰে য’ত উন্নয়নৰ উদযাপন কৰা হয়।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মানাৰ পৰা মানা পাছলৈ নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া পথটোৱে অঞ্চলটোক অপৰিসীম উপকৃত কৰিব। যোশীমথৰ পৰা মালাৰীলৈ যোৱা পথটো বহল কৰাৰ লগে লগে সাধাৰণ লোকৰ লগতে আমাৰ জোৱান সকলেও সীমান্তত উপনীত হোৱাটো অতি সহজ হ’ব বুলিও তেওঁ কয়৷
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰাখণ্ডক কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰে ৰাজ্যৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণৰ দিশত সদায় কাম কৰিব বুলি আশ্বাস দিয়ে। “এই আস্থা পূৰণৰ বাবে বাবা কেদাৰ আৰু বদ্ৰী বিশালৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰি মই ইয়ালৈ আহিছো”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানত উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পুষ্কৰ সিং ধামি, উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল অৱসৰপ্ৰাপ্ত জেনেৰেল গুৰমিত সিং, সাংসদ শ্ৰী তিৰাথ সিং ৰাৱট, উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ধন সিং ৰাৱট আৰু বিজেপিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি শ্ৰী মহেন্দ্ৰ ভট্ট উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
কেদাৰনাথ ৰজ্জুপথ প্ৰায় ৯.৭ কিলোমিটাৰ দীঘল হ'ব আৰু ই গৌৰীকুণ্ডক কেদাৰনাথৰ সৈতে সংযোগ কৰিব, যাৰ ফলত দুয়োটা স্থানৰ মাজত ভ্ৰমণৰ সময় বৰ্তমানৰ ৬-৭ ঘণ্টাৰ পৰা প্ৰায় ৩০ মিনিটলৈ হ্ৰাস হ'ব। হেমকুণ্ড ৰ'পৱেই গোবিন্দঘাটক হেমকুণ্ড চাহিবৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ই প্ৰায় ১২.৪ কিলোমিটাৰ দীঘল হ'ব আৰু ভ্ৰমণৰ সময় এদিনৰ পৰা মাত্ৰ ৪৫ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিব। ৰজ্জুপথটোৱে ঘাংঘাৰিয়াকো সংযোগ কৰিব, যি হৈছে ফুলৰ উপত্যকা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ।
ৰজ্জুপথটো প্ৰায় ২৪৩০ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক ব্যয়ত বিকশিত কৰা হ'ব। ই হ'ব পৰিবহনৰ এক পৰিৱেশ-অনুকূল মাধ্যম, যি আন্দোলনক সুৰক্ষা আৰু স্থিৰতা প্ৰদান কৰিব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশে ধৰ্মীয় পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰিব, যি অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু একে সময়তে বহুতো নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এই ভ্ৰমণকালত প্ৰায় ১০০০ কোটি টকাৰ পথ প্ৰশস্তকৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ'ব। দুটা পথ বহল প্ৰকল্প - মানাৰ পৰা মানা পাছ (০৭নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ) আৰু যোশীমঠৰ পৰা মালাৰীলৈ (১০৭ বি নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ)-আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলত সকলো বতৰৰ পথ সংযোগ প্ৰদানৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব। সংযোগ বৃদ্ধিৰ উপৰিও, এই প্ৰকল্পবোৰ কৌশলগতভাৱে লাভজনক বুলি প্ৰমাণিত হ'ব।
কেদাৰনাথ আৰু বদ্ৰীনাথ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হিন্দু মন্দিৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। এই অঞ্চলটো এটা শিখ তীৰ্থস্থানৰ বাবেও জনাজাত য'ত এটা শ্ৰদ্ধাশীল-হেমকুণ্ড চাহিব আছে। এই স্থানসমূহত হাতত লোৱা সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ধৰ্মীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানসমূহত প্ৰৱেশাধিকাৰ সহজ কৰা আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত হয়।
Related
PM performs darshan and pooja at Shri Kedarnath Dham in Uttarakhand
PM performs darshan and pooja at Badrinath Dham in Uttarakhand
From PIB Archives
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stones & dedication of various development projects to the Nation in Kedarnath Posted on: 05 Nov 2021
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of Kedarpuri Reconstruction Projects in Kedarnath, UttarakhandPosted on: 20 Oct 2017

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of road and ropeway projects worth more than Rs 3400 crore in Mana, Uttarakhand
21 OCT 2022 3:20PM by PIB Delhi
“For me, every village at the border is the first village of the country”
“Pride in our heritage and all possible effort for development are the two major pillars for the developed India of the 21st century”
“Devotees all over the world will rejoice in completion of these development projects”
“Shramjeevis are doing the work of God, you care for them, never consider them just paid workers”
“The dilapidated condition of these shrines was a clear sign of the slavery mentality”
“Today, Kashi, Ujjain, Ayodhya and many more spiritual centres are reclaiming their lost pride and legacy”
“Take out 5 percent of your travel budget to buy local products”
“Resilience of the hill people was used as an excuse against them”
“We started working from these border areas, marking them as the beginning of prosperity”
“We are making efforts so that border areas have a vibrant life where development is celebrated”
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of road and ropeway projects worth more than Rs 3400 crore in Mana, Uttarakhand today. Earlier in the day, the Prime Minister visited Kedarnath and performed darshan and pooja at Shri Kedarnath Temple. He also visited the Adi Guru Shankaracharya Samadhi Sthal and reviewed the work in progress along Mandakini Asthapath and Saraswati Asthapath. The Prime Minister also visited Badrinath and performed darshan and pooja at Shri Badrinath Temple. He then reviewed the work in progress along the Alaknanda riverfront.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his feeling of bliss after performing darshan and pooja at the shrines. “My life became blessed, the mind became happy and these moments became alive”, he said. Recalling the words that he spoke during his earlier visit that the decade will belong to Uttarakhand, the Prime Minister said that he has full faith that Baba Kedar and Badri Vishal will bless those words. “Today, I am here among you to reiterate the same resolve with these new projects”, he said.
Noting that Mana village is known as the last village at India’s borders, the Prime Minister said, “For me, every village at the border is the first village of the country and the people residing near the border make for the country's strong guard. The Prime Minister recalled his long association with the area and his continuous espousal of its importance. He also noted their support and confidence. He thanked the people of Mana for their continuous love and support.
The Prime Minister talked about the two major pillars of the developed India of the 21st century. “First, pride in our heritage and second, all possible efforts for development. Today Uttarakhand is strengthening both these pillars”, he said. He informed that while he felt blessed by the Darshans at Kedarnath and Badri Vishal, he also reviewed the development projects as “130 crore people are also a form of God for me.” he said.
Mentioning the two ropeways Kedarnath to Gaurikund and Hemkund ropeway, the Prime Minister credited the inspiration and progress to the blessings of Baba Kedarnath, Badri Vishal and Sikh Gurus. The Prime Minister said devotees all over the world will rejoice in this unprecedented initiative.
The Prime Minister prayed for the safety of Shramjeevis and other personnel involved in these projects and acknowledged their devotion in these difficult working conditions. “They are doing the work of God, you care for them, never consider them just paid workers, they are contributing to a divine project”, the Prime Minister said. Referring to his interactions with the Shramjeevis at Kedarnath, the Prime Minister said that it was a great experience when workers and engineers compared their tasks to worshipping Baba Kedar.
Recalling his appeal to the nation from the ramparts of the Red Fort to break free from the colonial mindset, the Prime Minister explained the need to make this appeal after 75 years of independence and underlined that mentality of slavery had shackled the nation so profoundly that some people in the country considered the work of development in the country as a crime. “The progress made in the development of the country is weighed upon a beam scale of slavery”, the Prime Minister said. He further added that for a long time, the places of worship in the country have been looked down upon. “People from across the world never stop praising these shrines”, he added. Recalling the past attempts, the Prime Minister pointed out that everyone remembers what happened during the construction of the Somnath temple and Ram temple.
“The dilapidated condition of these shrines was a clear sign of the slavery mentality”, Shri Modi said. He further added that even the paths that led to these shrines were in an extremely poor state. “The spiritual centres of India remained neglected for decades”, he continued. “And it was due to the selfishness of the previous governments.” He pointed out these people had forgotten what these spiritual centres mean to crores of Indians. The Prime Minister interjected that neither the significance of our spiritual centres was determined by their efforts nor was there any decline in the faith held by the people towards these spiritual centres. “Today, Kashi, Ujjain, Ayodhya and many more spiritual centres are reclaiming their lost pride and legacy. Kedarnath, Badrinath and Hemkund Sahib are holding the faith while connecting the services with technology”, he underlined, “From Ram temple in Ayodhya to Maa Kalika temple in Pavagadh, Gujarat to Devi Vindhyachal Corridor, India is announcing its cultural and traditional upliftment.” He further added that pilgrims will find it easy to reach these centres of faith and the services that are being introduced will make the lives of the elderly easy-going.
The Prime Minister underlined another aspect of rejuvenation of these places of faith i.e. aspect of Ease of Living of people in the hilly areas and employment opportunities for the youth of these areas. “Rail, roads, and ropeways bring employment with them and make life easy and empowered. These facilities enhance tourism and make transportation easy in the hilly area. Drones are also being planned to be deployed to improve logistics in these difficult areas”, Shri Modi added.
Praising the local products and efforts of the local self-help groups, the Prime Minister made an appeal to the people of the country. He asked the people who go for tourism in any part of the country to take out 5 percent of their travel budget to buy local products. “This will give a big push to local products and will give immense satisfaction to you too”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lamented the fact that the resilience of the people from hilly areas was used against them. Their hard-working nature and strength were used as an excuse to deprive them of any amenities. They were last in priority for amenities and benefits. We had to change this, the Prime Minister said. He elaborated “Earlier, the areas which were ignored as the frontiers of the country's borders, we started working from there marking them as the beginning of prosperity. We tried to find solutions to these challenges of the mountains, which used to waste a lot of energy of the local people.” He listed initiatives like electrification of all the villages, Har Ghar Jal, connecting Panchayats with optical fiber, health and wellness centres in every village, priority to hilly areas during vaccination, free ration to poor during the pandemic as measures of furthering the Ease of Living and providing dignity to the people. The Prime Minister said that these facilities give youth new opportunities and boost tourism. “I am happy that the Double-Engine government is giving continuous financial help for the skill development of the youth to improve the facilities of homestays. The campaign to connect the youth of the border areas with the NCC is also preparing them for a bright future,” he said.
The Prime Minister remarked, “Modern connectivity is a guarantee of national defence.” He underlined that the government is taking one step after the other in this direction for the last 8 years. Highlighting the two major connectivity schemes launched a few years back, the Prime Minister gave examples of Bharatmala and Sagarmala. He informed that under Bharatmala, the border areas of the country are being connected with the best and widest highways, and with Sagarmala, the connectivity of India’s seashores is being strengthened. The Prime Minister further informed that the government has executed unprecedented expansion of border connectivity from Jammu and Kashmir to Arunachal Pradesh in the last 8 years. “Since 2014, the Border Roads Organization has constructed about 7,000 km of new roads and built hundreds of bridges. Many important tunnels have also been completed”, the Prime Minister said.
The Prime Minister threw light on the Parvatmala Yojana which is improving the connectivity of hilly states. He pointed out that the construction of a huge network of ropeways has begun under this scheme in Uttarakhand and Himachal. The Prime Minister emphasised the need to change the perception of the border areas just as the military establishment did. He said, “We are making efforts so that these areas have a vibrant life where development is celebrated.” The Prime Minister stated that The road that will be built from Mana to Mana Pass will benefit the region immensely. With the widening of Joshimath to Malari road, it will be very easy for common people as well as our soldiers to reach the border, he said.
Concluding the address, the Prime Minister assured Uttarakhand that hard work and dedication will always work towards fulfilling the hopes and aspirations of the state. “I have come here to seek blessings from Baba Kedar and Badri Vishal to fulfil this trust”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami, Governor of Uttarakhand, Retd. Gen Gurmit Singh, Member of Parliament, Shri Tirath Singh Rawat, Minister of Uttarakhand Government, Shri Dhan Singh Rawat and BJP State President, Shri Mahendra Bhatt were those present on the occasion.
Background
The ropeway in Kedarnath will be around 9.7 Km in length and will connect Gaurikund to Kedarnath, thereby reducing the travel time between the two places from 6-7 hours at present to merely 30 mins. The Hemkund ropeway will connect Govindghat to Hemkund Sahib. It will be around 12.4 Km in length and will reduce the travel time from more than a day to only about 45 mins. This ropeway will also connect Ghangaria, which is the gateway to Valley of Flowers National Park.
Developed at a cumulative cost of around Rs 2430 crore, the ropeways will be an environment-friendly mode of transport making the journey safe, secure and stable. This major infrastructure development will give a boost to religious tourism, thereby providing a fillip to the economic development in the region and leading to the creation of multiple employment opportunities.
The foundation stones of road widening projects worth around Rs 1000 crore will also be laid during the visit. The two road widening projects - from Mana to Mana Pass (NH07) and from Joshimath to Malari (NH107B) - shall be another step towards providing last-mile all-weather road connectivity to our border areas. Apart from boosting connectivity, these projects will also prove beneficial from a strategic point of view as well.
Kedarnath and Badrinath are one of the most important Hindu shrines. The area is also known for one of the revered Sikh Pilgrim sites - Hemkund Sahib. The connectivity projects being undertaken show the Prime Minister’s commitment to ease access and improve basic infrastructure in places of religious significance.
Related
PM performs darshan and pooja at Shri Kedarnath Dham in Uttarakhand
PM performs darshan and pooja at Badrinath Dham in Uttarakhand
From PIB Archives
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stones & dedication of various development projects to the Nation in Kedarnath Posted on: 05 Nov 2021
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of Kedarpuri Reconstruction Projects in Kedarnath, UttarakhandPosted on: 20 Oct 2017